PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Mac 15, 2008

Siapa lebih biadap, Kit Siang atau Shahidan?

Siapa lebih biadap, Kit Siang atau Shahidan?
Posted on Saturday, March 15 @ 22:00:15 MYT by SongkokPutih
Analisis Isu Oleh azroy3

" Isu siapa menteri besar perlis yang menjadi tanda tanya bagi seluruh rakyat malaysia amnya dan rakyat negeri perlis khususnya telah membuka pekung serta tembelang siapa shahidan kassim sebenarnya .

Pada 13/03/08 Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib menyifatkan arahan DAP supaya wakil rakyatnya di Perak memulaukan majlis angkat sumpah pelantikan Menteri Besar, sebagai sungguh biadap dan kurang ajar . Tetapi selepas 12 jam , Lim Kit Siang yang mengeluarkan arahan tersebut, telah menarik balik arahan tersebut dan telah memita maaf secara terbuka pada Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah serta menerima baik pemilihan ADUN Pasir Panjang merangkap Setiausaha Perhubungan Pas negeri, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin, sebagai Menteri Besar Perak ke-10.

Tetapi setelah 24 jam Shahidan Kassim menemplak Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail yang berkenan melantik Ahli Dewan Undangan Negeri Bintong, Datuk Dr. Md. Isa Sabu sebagai Menteri Besar Perlis yang baru, beliau bukan sahaja TIDAK MAHU MEMINTA MAAF kepada kebawah duli baginda tetapi secara terbuka mempertahankan tindakannya demi jawatan menteri besar yang telah dipegangnya sejak 1995.

Jelas dari 2 peristiwa diatas , sudah terbukti siapa sebenarnya yang TERAMAT BIADAP terhadap sultan dan raja Melayu. Yang paling memalukan ialah ianya datang dari Shahidan Kassim, yang mendakwa dirinya ketua Parti UMNO serta Barisan Nasional yang memperjuangkan bangsa Melayu .

Ir Mohamad Nizar, menteri besar Perak paling popular?

Ir Mohamad Nizar, menteri besar Perak paling popular?
Posted on Saturday, March 15 @ 18:57:34 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh MEGAT AYUB MEGAT ALANG

 JABATAN Pilihan Raya (JPN) PAS Wilayah Persekutuan mengucapkan tahniah kepada Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Haji Ahmad Awang atas selesainya kemelut perlantikan Menteri Besar dari PAS, Ir. Mohd Nizar Jamaluddin, Adun Pasir Panjang, Lumut.

Demikian kenyataan ringkas Timbalan Pengarah JPN Wilayah, Tarmizi Mohd Jam kepada media alternatif pagi tadi.


Beliau yang juga mantan calon PAS Dun Bota (1995) berharap tiada "gangguan" politik dari kalangan pakatan kerajaan campuran selepas ini, bagi membuktikan kepada rakyat bahawa PAS-DAP-PKR berupaya memikul tanggungjawab yang digalas atas nama kerajaan di negeri Perak.

Ketokohan dan kewibawaan YB. Ir. Mohd Nizar Jamaluddin, tegasnya sudah pasti mampu untuk menampilkan PAS sebagai sebuah parti yang toleran, bertanggungjawab dan konsisten dengan perjuangan nasib rakyat.

Ir. Nizar, ujarnya yang mempunyai pelbagai kelebihan, dipercayai akan menjadi Menteri Besar yang paling popular di kalangan rakyat negeri Perak berbanding Menteri-Menteri Besar dari BN selama ini.

Tegas Tarmizi dalam kenyataan itu, selain boleh berbahasa Cina, Tamil dan Inggeris, Ir. Nizar juga boleh mengajar kitab, menyampaikan kuliyyah agama, berkhutbah di mimbar masjid dan paling penting memiliki pengalaman luas dalam pentadbiran.

Tarmizi yang pernah menjadi Setiausaha Penerangan PAS Perak dan Pengarang Lidah Rasmi PAS "Al-Ridhwan" menyifatkan takdir Allah dengan kemenangan sedemikian rupa di Perak bukan sahaja mengangkat Ir. Nizar sebagai Menteri Besar tetapi sekaligus akan memperkasakan PAS negeri itu pada masa depan.

Tok Guru NIK AZIZ Berkhutbah Di Masjid Negeri Selangor Jumaat Depan?

Tok Guru NIK AZIZ Berkhutbah Di Masjid Negeri Selangor Jumaat Depan?
Posted on Saturday, March 15 @ 18:59:31 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh TARMIZI MOHD JAM

 SEORANG rakan di Terengganu, antara aktivis tegar PAS menghantar emel kepada saya. Agak menarik...

Mengajukan satu cadangan yang agak menerujakan. Mengundang Tok Guru Nik Aziz Nik Mat menyampaikan Khutbah Jumaat di Masjid Negeri Selangor, Shah Alam Jumaat depan.

Sebagai pembuka tirai perjuangan selanjutnya di Selangor, katanya.Dulu, ketika Khir Toyo menjadi penguasa, telah dibuat satu keputusan "mengharamkan" Tok Guru Nik Aziz mengajar mahupun berceramah di mana-mana masjid seluruh Selangor.


Antara tokoh PAS yang diharamkan termasuklah Datuk Dr. Harun Din, Ustaz Haji Ahmad Awang, Ustaz Taib Azamuddin dan Datuk Ismail Kamus.

Mereka dilarang berceramah di masjid-masjid seluruh Selangor bagi menyekat kemaraan pengaruh parti itu sejak reformasi membadai Lembah Klang pada tahun 1999.

Saya membalas emel rakan saya itu dengan menyatakan Insyaaalah, PAS Selangor akan mengundang Tok Guru berhutbah di masjid negeri.

Dan saya berjanji akan menyiarkan syor itu dalam blog Sanggahtoksago.Com agar lebih ramai yang memperkatakannya.

Dan barangkali, bukan Tok Guru hanya berhutbah di Selangor sahaja tetapi mungkin di Perak, Pulau Pinang dan Kedah. Negeri-negeri kuasaan Barisan Alternatif.

Kemudian barangkali boleh disusuli khutbah berikutnya oleh Menteri Besar atau wakil PAS negeri berkenaan seperti Ir. Nizar di Masjid Negeri Perak, Ustaz Azizan di Masjid Negeri Kedah, Haji Hamdan Abdul Rahman di Masjid Negeri Pulau Pinang dan Datuk Dr. Hassan Ali di Masjid Negeri Selangor.

Hikmahnya kemenangan ini, lebih banyak ruang untuk PAS menyampaikan dakwahnya pada sasaran yang lebih efisyen.

Selain masjid, surau, program lain juga boleh diatur untuk kakitangan kerajaan termasuk menganjurkan sambutan hari-hari kebesaran Islam di Stadium Melawati, Stadium Indera Mulia, Stadium Alor Star dan Dewan Millennium Pulau Pinang.

Shahidan pula biadab kepada sultan

Shahidan pula biadab kepada sultan
Posted on Saturday, March 15 @ 18:52:54 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh TARMIZI MOHD JAM

 SEMALAM sungguh menakjubkan. Banyak banner diregang sekitar Kuala Lumpur dan Gombak menuntut anak Badawi "UNDUR" dari menjadi Perdana Menteri.

Ketika yang sama Shahidan Kasim ditikam dari belakang oleh entah sesiapa di Perlis, nama Datuk Dr. Mohd Isa Sabu (bukan Mohd Sabu) tiba-tiba dijulang sebagai Menteri Besar baru negeri itu.

Kecelaruan dan sesak nafas dalam Umno kian teruk dan bertambah teruk sejak kalah di enam negeri (termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur).


Shahidan yang tujuh kali keluar masuk Putrajaya mendesak anak Badawi agar memberikan watikah beliau bertanding Dun di Perlis, sejurus bubar parlimen tempoh hari; makin sesak nafas dengan perkembangan terkini.

Anak Badawi menenangkan politik Perlis kononnya watikah sudah diberi kepada Shahidan untuk dilantik sebagai MB.

Tetapi, kelihatan Istana Perlis tidak "berkenan" - istilah yang wajar - untuk melantik Adun Tambun Tulang itu mengetuai negeri kecil Perlis Indera Kayangan.

Strategi Shahidan ketika mengasak anak Badawi agar tidak digugurkannya dari bertanding nampaknya digunakan semula. Perhimpunan para penyokongnya kian bertambah.

Shahidan terus menundung jari kononnya ada "orang" yang telah menikam dan memperbodoh-bodhkannya. Dia tidak boleh menerima sama sekali Isa Sabu menggantikan tempatnya di Perlis.

Tuduhan Zahid Hamidi terhadap Lim Kit Siang sebagai biadap terhadap Istana Perak, kerana tidak menghormati perkenan Sultan atas perlantikan Ir. Nizar Jamaluddin sebagai MB negeri itu, patut juga dihala dan ditala kepada Shahidan, sekutunya di Perlis.

Apakah Shahidan tidak kurang ajar macam Lim Kit Siang? Apabila enggan akur dengan perkenan Sultan terhadap Isa Sabu sebagai MB yang baru di negeri itu?

Apa pula lebih dan baik ajarnya (sifat berlawan kurang ajar) anak "Kassim Baba" ini yang mengumpulkan para penyokongnya untuk menentang perkenan Sultan itu.

Dia tidak puashati dengan siapapun yang menikamnya, perkenan Sultan patut dihormati. Soal dia marah dengan Radzi Sheikh Ahmad atau Azmi Khalid, itu isu ke 10 yang patut diselesaikannya sendiri.

Barangkali, Shahidan melihat watikah anak Badawi yang diserahkan kepadanya itu sudah tiada taring dan tidak berbisa lagi. Jika betul watikah itu laku, mengapa dia ditolak mentah-mentah oleh Istana.

Kemelut yang membungkus kerajaan campuran di Perak sudah tamat. Isnin ini, mungkin acara angkat sumpah berlangsung. Pelbagai tuduhan dilemparkan oleh pemimpin BN terhadap "kekalutan" yang menyelubungi isu perlantikan MB Perak yang baru.

Tetapi, "kemelut" itu nampaknya bukan milik mutlak PAS, DAP dan PKR Perak semata-mata, kini yang melanda Perlis dan Terengganu. Isunya di sana, Istana tidak perkenankan calon MB yang dikemukakan oleh BN dan anak Badawi.

Ia jauh lebih teruk dari apa yang tercetus di Perak. Shahidan dan Idris bukanlah calon dari PAS atau PKR. Jauh seklai calon dari DAP.

Mereka adalah kerabat BN dan penyandang jawatan itu penggal lalu.

Mengapa mereka ditolak Istana menjadi suatu tandatanya. Adakah kerana watikah anak Badawi yang jadi Pengerusi BN sudah tiada nilai atau memang Istana sendiri tidak berkenan dengan Shahidan dan Idris yang memiliki perwatakan "gedebe" dan angkuh dengan rakyat jelata yang dinaungi al-Sultan.

Pagi tadi, seramai 23 Adun BN Trengganu yang sepatutnya mengadap al-Sultan negeri itu di sebuah hotel Putrajaya tidak kesampaian.

Tiada Sultan datang dan tiada sebab-sebab yang kemukakan mengapa acara itu gagal disempurnakan.

Nampaknya, Umno terpaksa membiarkan negeri-negeri baru kuasaan PAS, PKR dan DAP berdiri sendiri tanpa lebih banyak serangan dilakukan. Sebab Umno pula dilanda tsunami baru di Perlis dan Terengganu.

Pada masa yang sama, Presidennya anak Badawi sudah dimalukan Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir yang juga anak Tun Mahathir, musuh nombor satu anak Badawi sekarang yang mengutus surat meminta anak Badawi undur.

Umno benar-benar bergolak.... Paling menarik, Shahidan bersedia menjadi pembangkang dalam Dun Perlis jika Isa Sabu menjadi Menteri Besar.

Maka dari segi semangatnya, Koridor Pembangkang makin lengkap apabila jalur kekuatan itu dimulakan geraknya dari Kelantan menuju "PERLIS" dan meneruskan gelombangnya ke Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan berhenti seketika di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Pakat Semua Adun BN Sertai Pembangkang - Shahidan MB Baru

Pakat Semua Adun BN Sertai Pembangkang - Shahidan MB Baru
Posted on Saturday, March 15 @ 18:54:57 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh TARMIZI MOHD JAM

 KHABARNYA Shahidan Kasim yang diketepikan dari menjadi Menteri Besar Perlis akan bertindak bersama para Adun lain yang menjadi proksinya menjadi pembangkang dalam Dun negeri itu.

Ia bergantung kepada sejauh mana dirinya tidak dilantik dari menerajui Perlis penggal ini.

Namun, para penyokongnya dikumpulkan sekali lagi seperti diawal pembubaran parlimen bagi mengasak Istana agar menarik balik perkenan Sultan memilih Datuk Dr. Isa Sabu sebagai MB yang baru.Menurut sumber, pihak Istana tidak akan akur dengan karenah Shahidan yang kini dilihat "tidak jauh perangainya" macam Lim Kit Siang di Perak.

Untuk rekod, dalam kes di Perak, Lim akhirnya memohon maaf dengan Raja Dr. Nazrin atas sikap melampau dan biadapnya untuk memboikot Majlis Angkat Sumpah MB Perak, Ir Nizar Jamaluddin.

Sehingga kini, Shahidan belum memohon maaf kerana dia sedang berjuang bermati-matian untuk mendapatkan semula kerusi empuk Menteri Besar Perlis itu.

Jika gagal, bermakna dia akan mengetuai pakatan pembangkang BN (Team B) untuk berdepan dengan MB barunya, Isa Sabu.

Sekaligus, "Koridor Pembangkang" menjadi lengkap dan makin kuat dari segi semangatnya apabila Shahidan bertindak menjadi pembangkang dalam dewan itu.

Namun begitu, masih terdapat cara lain lagi untuk Shahidan menjadi Menteri Besar, jika itu yang dihajatinya.

Mahu tidak mahu, dia patut melakukannya. Tiada harapan besar yang dia akan terpilih lagi pada PRU 13. Ini adalah penggal terakhirnya menjadi wakil rakyat, jika bersama BN.

Kepada Shahidan, saya menasihati jalan mudah untuk menjadi Menteri Besar dan menafikan Isa Sabu serta perkenan Sultan itu, ialah dengan membentuk pakatan bersama kalangan Adun BN, menyeberang dan mengistiharkan menyertai PAS-PKR.

Dengan cara ini, seperti tindakan yang dilakukan oleh Pairin Ketinggan dulu di Sabah, sekaligus Perlis menjadi negeri milik pembangkang.

Saya yakin, Shahidan mampu melakukannya... Cara ini lebih berkesan dari dia terus duduk menjadi pembangkang dalam Dun semata-mata mahu menunjuk kuat dengan Isa Sabu.

Sudah tentulah, dari semangat politiknya tiada siapa berhak untuk menuntut jawatan Menteri Besar itu kerana PAS hanya menang satu kerusi sahaja di Dun Simpang Empat melalui Rus'sele Eizan dan PKR tewas semua kerusi yang ditandinginya.

Dan sudah tentulah, Anwar tiada keberatan untuk mengizinkan Shahidan menjadi Menteri Besar Perlis yang baru dari pakatan PAS-PKR di sana...

Shahidan boleh memilih untuk menyertai PAS atau PKR. Jika dia terpilih menjadi MB, maka bertambahlah seorang lagi MB dari PAS atau PKR, yang kali ini datangnya dari Perlis!

Semuanya ini serba mungkin... macam tiada dalam kotak minda kita tentang akan wujudnya kerajaan pembangkang di Kedah, Perak (atau mungkin juga di Pulau Pinang) dan Selangor sebelum ini

Rakyat Kelantan solat sunat, syukuri nikmat kemenangan

Rakyat Kelantan solat sunat, syukuri nikmat kemenangan
Posted on Saturday, March 15 @ 18:38:13 MYT by greenboc
Berita Oleh kelantankini

"a
SEMPENA meraikan kemenangan besar PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-12, 8 Mac lepas, ribuan rakyat Kelantan menunaikan solat sunat tanda kesyukuran di Dataran Ilmu berhampiran Pejabat Perhubungan PAS negeri, semalam.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengimamkan solat berkenaan sejurus selepas kuliah mingguannya yang turut disertai anggota Exco kerajaan negeri, wakil rakyat, pucuk pimpinan PAS serta para penyokong yang bertungkus lumus memastikan kemenangan besar PAS.

Bagi memberi keselesaan kepada orang ramai pihak Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) telah menyediakan beberapa khemah khas di jalan Dato' Pati iaitu tempat solat sunat itu didirikan.

Kehadiran luar biasa para penyokong PAS telah menyebabkan orang ramai bersesak-sesak di bawah khemah untuk menunaikan solat sunat tersebut, manakala selebihnya mendirikan solat di atas jalan tar sebagai tanda kesyukuran yang tidak terhingga kepada Allah Taala.

Kuliah semalam merupakan yang pertama selepas kerajaan baru bagi penggal ke-12 dibentuk setelah PAS memenangi 38 kerusi DUN dan sembilan Parlimen.

Manakala KeADILan pula menang di sebuah kerusi DUN iaitu di Guchil dan tiga parlimen (Machang, Tanah Merah dan Ketereh).

Sebelum ini PAS pernah mencatat sejarah gemilang apabila gabungannya bersama Parti Semangat 46 (PMS46) yang membentuk Angkatan Perpaduan Ummah (APU) memenangi kesemua 39 kerusi DUN dan 13 kerusi Parlimen yang dipertandingkan di Kelantan pada PRU 1990.

Sejak itu PAS tetap utuh sekalipun menghadapi ranjau besar apabila PMS46 pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah bertindak menikam PAS dari belakang apabila bertindak keluar daripada pakatan APU dengan menyertai semula BN.

Bagaimanapun BN terus buntu mencari formula terbaik untuk merampas kembali Kelantan daripada PAS. Pada PRU 2004 PAS sekali lagi melalui saat-saat genting yang sukar dilupakan.

Ketika negeri lain menyaksikan Menteri Besar masing-masing telah mengangkat sumpah, Kelantan masih terumbang ambing apabila kedudukan kerusi DUN PAS dan BN terikat pada 19-19, ekoran baki tujuh lagi kerusi terpaksa dibuat pengiraan semula.

Situasi pada waktu itu ternyata sangat sukar. Selepas tamat pengundian dan pengumuman dibuat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), tinggal Kelantan satu-satunya negeri yang tidak dapat diputuskan pemenang mutlak untuk menerajui kerajaan negeri.

Hanya dua hari selepas pengundian, baru kerajaan negeri Kelantan dapat dibentuk dengan keputusan akhir PAS menang tipis di 24 kerusi dengan kelebihan dua kerusi bagi membentuk kerajaan negeri manakala BN menguasai 21 kerusi.

Kedudukan PAS selepas itu kian genting apabila hilang satu lagi kerusi kepada BN pada pilihan raya kecil Pengkalan Pasir pada 2005.
Bagaimanapun berkat sokongan dan doa rakyat Kelantan yang tidak putus-putus, PAS berjaya mengekalkan kerajaan negeri Kelantan pada PRU-12 dengan kemenangan yang tidak disangka-sangka.

Bahkan Kelantan muncul negeri pertama dapat membentuk kerajaan negeri sebaik Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengangkat sumpah bersama 10 anggota Exconya di hadapan Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra, Selasa lalu.

Ketika ini beberapa negeri dikuasai BN masih lagi belum membentuk kerajaan negeri masing-masing. Usahkan Exco, bahkan menteri besarnya pun belum lagi mengangkat sumpah. Itulah nikmat besar dianugerah Allah kepada rakyat Kelantan.

kelantankini.com

Selangor menanti kedatangan TGNA untuk bermunajat di stadium Shah Alam.

Selangor menanti kedatangan TGNA untuk bermunajat di stadium Shah Alam.
Posted on Saturday, March 15 @ 18:45:12 MYT by greenboc
Coretan @ Luahan Oleh masajie

"a
Assalamualaikum..... salam intifada' buat semua yang telah membantu kejayaan BA dalam PRU ke 12 yang lalu. Dan seperti yang diharapkan Kota Raja menjadi Kota Bersejarah dengan kemenangan calunnya Dr Mariah Mahmud, bahkan jumlah majoritinya yang sebanyak 20 ribu itu, sungguh memberikan petanda memang pengundi Kota Raja menolak calun BN tersebut. Tahniah! pengundi Kota Raja.

Apa yang dapat saya rasakan bahwa kemenangan BA di Selangor sudah pastinya masjid masjid akan kembali menjadi makmur, yang sebelum ini diibaratkan patung bernyawa, tidak dapat berfungsi untuk memberikan kefahaman kepada rakyat.

Jika sekadar untuk menjadikan tempat ibadat, maka banyak lagi surau surau, bilik bilik solat yang memang telah disediakan untuk bersolat, tetapi menjana minda dan peningkatan amal, maka sewajarnyalah fungsi masjid itu dikembalikan keasalnya. Dan diharapkan pula, kepada JAIS, agar ajk masjid itu diserahkan kepada qariah mereka untuk menentukan siapakah yang paling layak untuk menguruskan rumah Allah ini.

Mereka qariah lebih mengetahui siapa yang layak untuk diberikan amanah tersebut. Harapan saya seterusnya, apa yang berlaku di Kelantan seperti solat beramai ramai di stadium, akan kita rasakan pula kali ini di Selangor, moga akan ada munajat perdana distadium Shah Alam ataupun yang lebih besar di Stadium Bukit Jalil, buktikan kepada mereka yang selama ini menuduh berbagai terhadap PAS, kita tengok sokongan rakyat selepas PRU 12.

Apakah kita ini sebenarnya pencetus keganasan ataupun kita mengajak rakyat kepada kebaikan. Menafaatkan kedua dua stadium tersebut untuk menjelaskan Islam kepada rakyat.

Adakan Forum perdana, diskusi dan seumpamanya, moga rumput rumput distadium tersebut juga bersyukur diatas kemenangan BA kali ini, bahkan mereka juga ingin menikmati apa yang dinikmati oleh rumput rumput distadium Mohamad di kelantan yang menyaksikan airmata tok guru berlinang di subuh hening.......mereka ingin menjadi saksi diakhirat kelak, bahwa Tuan Guru telah membawa kesejahteraan bukan saja kepada mahluk yang bernama manusia, tetapi juga semua mahluk Allah di bumi ini. amin! Allahu Akbar! 3x

DEB - Jangan salahkan kaum Cina, salahnya Melayu Umno

DEB - Jangan salahkan kaum Cina, salahnya Melayu Umno
Posted on Saturday, March 15 @ 18:10:37 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh zad_SUK1

" Jangan lupa bahawa Umno yang banyak mengkritik Parti Gerakan dan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon semasa beliau menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang kerana menjalankan dasar yang mendiskriminasikan orang-orang Melayu

Akhbar Utusan Malaysia adalah antara media propaganda Barisan Nasional yang menyiarkan kenyataan beberapa Ketua Umno Bahagian di Pulau Pinang, yang secara lantang mengkritik Tsu Koon sehingga memeningkan kepada Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi.


Hakikatnya semakin jelas kelihatan sejak berpuluh tahun kerajaan negeri diterajui Gerakan dari kelompok kaum Cina, Melayu Pulau Pinang semakin terhakis, mereka hanya menguasai dan memiliki aset di Seberang Prai, manakala di bahagian pulau, hanya tinggal di sekitar Balik Pulau.

Lain-lain tempat, Jelutong, Bayan Lepas, Georgetown, Melayu sudah semakin terpinggir dan semakin pupus. Hanya yang ada saki baki Melayu tinggal di kawasan flat. Rumah kampung sudah tiada, pangsapuri mewah pun tiada, kawasan elit pun Melayu hampir tiada. Jika ada pun Melayu dari kalangan Umno.

Penulis tidak pernah berhasrat untuk membangkitkan soal kaum. Siapa yang menjadi Ketua Menteri, siapa yang memerintah atau sebagainya.

Penulis sekadar mengharapkan rakyat berfikir, mengapa media dan Umno begitu jahat memfitnah Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang diterajui Ketua Menteri, Lim Guan Eng dari DAP?

Apakah paparan bahawa kononnya kaum Cina dari DAP akan menghapuskan Dasar Ekonomi Baru (DEB) di Pulau Pinang boleh diterjemahkan sebagai semasa Cina Gerakan, DEB terlaksana dengan baik?

Jahatkah Cina DAP terlalu baikkah Cina Gerakan atau MCA pada pandangan Utusan? Media tidak harus cuba mengelirukan rakyat, kerana, mereka harus tanya kepada pemimpin-pemimpin Umno Pulau Pinang, apakah mereka begitu puashati dengan Gerakan selama ini?

Jangan cetuskan api perkauman

Paparan seburuk ini, dibuat dengan nada yang begitu jahat, boleh mencetuskan ketidakstabilan hubungan kaum dalam negara. Utusan jelas 'bermain dengan api', meniupkan api perkauman yang boleh menjejaskan ketidakstabilan politik dalam negara.

Apa yang disebutkan Lim Guan Eng sebagai DEB menjadi punca kronisme, rasuah dan tidak efisyen sebenarnya memang betul.

Tan Sri Khalid Ibrahim ketika ditemuramah penulis dua tahun lepas (sebelum menganggotai KeADILan), tidak mempertikaikan DEB, yang dipertikaikan soalan perlaksanaannya. Soal delivery dan ketelusan yang dibangkitkan.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pernah menegaskan bahawa Islam tidak menerima sebarang tindakan yang boleh disifatkan sebagai diskriminasi kepada mana-mana kaum.

Namun, PAS menerima beberapa keutamaan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan terhadap orang-orang Melayu. Apa yang PAS pertikaikan ialah soal amalan korupsi, kronisme dan nepotisme yang dilaksanakan oleh BN.

Hakikatnya PAS mempertikaikan DEB kerana ia digunakan sebagai alat politik untuk kepentingan segelintir puak yang dikenali sebagai Umnoputra, bukan untuk bumiputra.

Bukan soal DEB sahaja, lihatlah dasar untuk kepentingan orang Melayu Islam sebacara keseluruhan untuk orang Melayu/ Islam sewaktu Umno berkuasa dengan bongkaknya?

Di mana ukuran Umno/BN berjuang untuk Melayu?

Siapa yang merobohkan surau kegunaan untuk orang Islam, jika tidak dengan arahan Menteri Besar berketurunan Melayu dari Umno?

Siapa yang meroboh setinggan-setinggan Melayu seperti di Kampung Berembang atas alasan tujuan untuk pembangunan?

Siapa yang 'mengalibabakan' projek kerajaan yang diterima atas nama kontraktor Melayu Umno dan kemudiannya di sub-kon kan kepada kontraktor Cina?

Siapa yang menghapuskan pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu, untuk digantikan dengan bahasa Inggeris?

Siapa yang menghapuskan bantuan untuk Sekolah Agama Rakyat, yang rata-ratanya diwujudkan untuk pendidikan anak-anak Melayu/ Islam?

Siapa yang menindas dan menafikan hak ekonomi serta geran perkapita kepada kerajaan pimpinan orang Melayu di Kelantan dan Terengganu sewaktu PAS memerintah?

Sebenarnya bukan PAS, KeADILan atau DAP yang menolak DEB, hakikatnya pemimpin Umno sendiri yang mengkhianati DEB!

Justeru, pemimpin Umno tidak harus mendabik dada bahawa mereka adalah pejuang Melayu tulen, walhal sebenarnya merekalah yang menindas orang-orang Melayu.

Jika Umno dan BN melaksanakan dasar-dasar negara dengan betul, sudah tentu orang-orang Melayu tidak akan menolak mereka.

Pilihan Raya Umum ke 12 menunjukkan orang-orang Melayu sudah menolak Umno/BN. Jangan salahkan rakyat, sikap pemimpin Umno sendiri yang menyebabkan penolakan besar-besaran berlaku.

Fikir dan renungkan. Rombak Umno, suruh Abdullah berundur, jika tidak masa depan Umno akan gelap dan tidak mustahil Umno akan tersimpan dalam muzium, menjadi bahan sejarah.
"

Kerjasama BN-Anwar & Surat Peribadi Mukhriz Mahathir..

Kerjasama BN-Anwar & Surat Peribadi Mukhriz Mahathir..
Posted on Saturday, March 15 @ 18:23:25 MYT by greenboc
Analisis Isu Oleh ibnuhasyim

"a
UNTUK dapatkan kemenangan selesa, iaitu kemenangan 2/3 di parlimen bagi BN,( iaitu 2/3 dari 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan, adalah sebanyak 148 kerusi) sedangkan BN kini memiliki 140 sahaja, maka BN perlu jalinkan hubungan kerjasama sekurang-kurangnya dengan salah satu dari parti-parti pembangkang yang menang, atau individi-individu dari parti tersebut yang boleh di’curi’ atau di’beli’ sokongan dan kerusinya.

Parti-parti yang menang itu, ialah Keadilan 31 P (kerusi Parlimen) & 40 N (kerusi Dewan Undangan Negeri) , DAP 28 P & 73 N, PAS 23 P & 83 N dan Bebas 0 P & 2 N. Oleh itu kalau BN nak selamat, BN kena cepat-cepat bertindak, sebelum pihak pembangkang bertindak dulu merampas parlimen dan menukar PM seperti dalam tulisan terdahulu ‘Teori Anwar Jadi PM Beberapa Bulan Lagi...’

Selepas tulisan itu keluar, ada seseorang memberitahu saya bahawa usaha-usaha sedang dijalankan ke arah itu, contohnya tawaran kepada parti-parti politik di Sabah seperti dalam komen pembaca di Tranungkite.Net (Iaitu tawaran royalti minyak yang lebih & satu jawatan TPM untuk Sabah) dan beberapa lagi. Tetapi dalam cubaan pertahankan negeri Perak nampaknya tindakan BN cukup cepat.

Saudara Tarmizi Mohd Jam pengendali Blog Sanggah Tok Sago menceritakan pada saya bagaimana beliau diminta jadi orang tengah dalam cubaan mem’beli’ 2 ADUN PAS di Perak. Alhamdulillah, nampaknya beliau tak termakan dengan sogokan ‘benda’ walaupun beliau bukan tergolong manusia jutawan atau serban besar. Begitu juga cubaan melalui Mufti Perak dan beberapa individu lain.

Saya juga ada menukilkan kisah sahabat saya, Saudara Adam Ahid bekas Pesuruhjaya PAS Serawak yang cuba di’beli’ dengan RM350,000 supaya tarik diri dari pencalunan dalam PRU 11 melawan Dato’ Sri Adenan Satem. (Sila lihat tulisan dalam blog saya ‘Wajah Tok Guru Halang Calun PAS Dibeli..’ pada 31Ogos 2007).

Begitu juga semasa Kelantan hanya tinggal kelebihan 1 kerusi saja penggal lepas sebelum PRU 12, seorang ustaz biasa cuba di’beli’ dengan RM6juta tunai dibawa ke rumah beliau. Apa jawabnya?


“Mu pulanglah dengan wang sebanyak itu, kamu salah pilih orang!” Katanya dengan tenang.


Jadi, kalau BN boleh buat kerjasama dengan parti DAP, seperti yang terjadi kepada parti Gerakan (Gerakan juga pembangkang kuat sebelum masuk BN) pada tahun 1969, maka BN akan dapat memiliki semula Pulau Pinang (BN 11 + DAP 19 = 30 dari 40 kerusi yang dipertandingkan), Perak (BN 28 + DAP 18 = 46 dari 59 kerusi yang dipertandingkan) dan Selangor (BN 20 + DAP 13 = 33 dari 56 kerusi yang dipertandingkan).


Bagi kerusi Parlimen pula kedudukannya sudah melebih 2/3 iaitu BN 140 + DAP 28 = 168, sedangkan 2/3 kerusi parlimen cuma berjumlah 148 sahaja. Kedudukan BN tetap akan teguh semula.


Begitu juga kalau BN boleh buat kerjasama dengan PAS, seperti yang pernah berlaku pada tahun 1969, maka BN akan dapat memiliki semula Kelantan (BN 6 + PAS 38 = 44, dari 45 kerusi yang dipertandingkan), Kedah (BN 14 + PAS 16 = 30 dari 36 kerusi yang dipertandingkan), Perak (BN 28 + PAS 6 = 34 dari 59 kerusi yang dipertandingkan) dan Selangar (BN 20 + PAS 8 = 28 dari 56 kerusi yang dipertandingkan).
Kedudukan di Selangor jadi sama banyak, cuma perlu 1 lagi kerusi untuk memerintah.

Kedudukan di parlimen juga selesa iaitu iaitu BN 140 + PAS 23 = 163, macam dengan campuran dengan DAP juga. BN juga boleh buat kerjasama dengan PKR. BN akan dapat memiliki semula Perak (BN 28 + PKR 7 = 35, dari 59 kerusi yang dipertandingkan) dan Selangar (BN 20 + PKR 15= 35 dari 56 kerusi yang dipertandingkan).
Kedudukan di parlimen juga selesa iaitu iaitu BN 140 + PKR 31 = 171, melebihi dari semua gabungan dengan parti-parti lain.

Tetapi kalau mampu dibuat kerjasama dengan semua parti-parti pembangkang maka akan lebih selamat lagi, tetapi PM akan tetap menjadi milik BN, dan peluang Dato’ Seri Anwar jadi PM akan terlepas.


Sekiranya beliau masuk UMNO (atau pemecatannya dari ahli UMNO dulu dijadikan tidak sah) melalui Pak Lah dan PKR menyertai gabungan BN (samada sendirian atau bersama-sama parti pembangkang lain), di saat kem Pak Lah sedang teruk diserang lawannya, maka ada harapan beliau jadi PM. Kem mana yang menyerang kem Pak Lah sekarang?

Anda akan tahu bila anda baca tulisan sebelum ini ‘Pertarungan 3 Tokoh, Teori 2 Anwar…’, yang peluru berpandu terbarunya adalah ‘Surat Peribadi Mukhriz…’ kini sedang gegar dibincangkan dalam Mesyuarat Khas Pemuda UMNO sekarang...


Kita sambung lagi dalam sembang-sembang PRU 12 akan datang. Wallahu ‘aklam.


Catatan santai: ibnuhasyim. blogspot.com (e-mail: ibnuhasyim@ gmail.com) 13-03-08. KL.

Masih kau ingat bagaimana Khairy mempermainkan Agama!

Masih kau ingat bagaimana Khairy mempermainkan Agama!
Posted on Saturday, March 15 @ 18:00:29 MYT by SongkokPutih
Video Klip Oleh WTKO

Khairy Jamaluddin entah kemana hilang, tak banyka berita mengenai beliau terpapar didada akhbar, baik yang pro Kerajaan BN dan yang Pro Kerajaan Barisan Rakyat.

Banyka tanda tanya yang di e-melkan kepada kami. Cerita beliau dalam blogger juga sudah kian berkurangan.

Masa-masa sekarang ini muka si Khairy ini muncul lagi bagus, lagi cepat untuk memastikan Pak Lah bungkus bersama anak beranaknya. Kedurjanaan dan celupar mulutnya masih lagi mengian ditelinga ini.

Saya sertakan video you-tube untuk anda semua menginggatkan kembali bagaimana biada ia memeprmainkan agama, sekarang sampai masa Allah mengajar sibiadap ini.


Perintahlah dengan sebaik mungkin

Perintahlah dengan sebaik mungkin
Posted on Saturday, March 15 @ 18:03:28 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh budakjolobu

" Tahniah di atas kemenangan yang tidak diduga sama sekali.tiada siapa yang mengimpikan ini semua akan terjadi.indah buat BA,petaka buat BN.

kini BA sudah pun menampakkan sinar harapan untuk malaysia.BN separuh sesak bersama 'selamat,aman,makmur'nya.seperti diketahui segalanya serba tidak menjadi,serba tidak kena untuk BN.Pak lah tidak lagi dijunjung,najib senyumnya tidak menawan lagi.nun di utara dan timur,shahidan dan idris jusuh masih berkecamuk serabut untuk menyambung kontrak jawatan MB.umno terus haru biru...


biarkan si luncai terjun dengan labunya.beralih melihat 5 negeri yang ditakdirkan teraju pemerintahannya diketuai oleh BA.PAS,PKR dan DAP diamanahkan oleh rakyat jelata terbanyak kelantan,kedah,p.pinang,perak dan selangor untuk dijaga selama 4 hingga 5 tahun ini.sementara negeri-negeri lain masih dibawah jajahan BN walaupun sayap BN tidak sekembang mana,carik dan terkoyak sanaa sini.

kepada ketua umum PKR,presiden PAS dan penasihat DAP.andalah penggerak semua perubaahan ini.kalian juga yg menggerakkan betapa ribuan,jutaan rakyat melayu,cina,indiadll untuk berani berubah.nyata segala usaha,titis keringat anda sangat sempurna dan berbaloi.

oleh yang demikian dengan kejayaan besar yang tidak terduga ini adalah diharapkan kerjasama ini berterusan.ayuh,bala tentera kalian telah terpilih untuk memimpin keamanan,keselamatan,kesaksamaan rakyat jelata di 5 negeri.ketepikan perasaan syak wasangka,niat rebut jawatan,niat ingin menyelamatkan bangsa sendiri meminggirkan bangsa lain,niat untuk memerintah seorang diri dan segala macam niat yang buruk sama seperti parti lawan yang kalian telah tewaskan.

kerajaan PAS,PKR dan DAP adalah dari rakyat,oleh rakyat dan untuk rakyat.kejayaan ini adalah kejayaaan rakyat.kepada anwar ibrahim,hj hadi awang dan lim kit siang jagalah amanah ini.kepada semua MB dan exco lima negeri yang telah terpilih tadbirlah negeri anda sebaik mungkin. ingat betapa rakyat ini tetap bersama kalian selagi kalian memacu negeri-negeri ini degan adil dan saksama.

sekiranya kalian gagal,seperti dipermulaan yang agak mengecewakan. rakyat terbanyak jangan dipersalahkan.mereka semua ini akan tanpa banyak bicara bisa menunjukan PAS,PKR dan DAP (BA) pintu keluar sama nasibnya dengan UMNO,MCA/GERAKAN,MIC (BN) sekarang!!!

semoga ini tidak terjadi...SELAMAT MEMERINTAH..."

Pakatan dengan BN: Mat Sabu akan cadang pecat

Pakatan dengan BN: Mat Sabu akan cadang pecat
Abdul Aziz Mustafa
Sat | Mar 15, 08 | 3:21:14 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 Mac (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu akan mencadangkan mana-mana pihak yang berunding untuk mewujudkan pakatan pentadbiran dengan Barisan Nasional (BN) dipecat dari PAS.

"Ya, saya akan cadang," tegas beliau ketika ditanya adakah beliau akan mencadangkan pemecatan mana-mana ahli PAS yang berunding untuk mengadakan pakatan dengan BN.

Diminta mengulas penegasan seorang lagi Naib Presiden PAS, Datuk Haji Husam Musa bahawa mana-mana pihak yang berunding untuk mengadakan pakatan dengan BN akan dipecat, beliau mengingatkan semua pihak supaya jangan melupai pengorbanan rakyat dalam perhimpunan aman Bersih 10 November lalu.

"Kalau tak ada siapa nak berpakat dengan kita pun, terpulau seorang-seorang, kita akan terus buat kerja kita dan tidak akan berkerjasama dengan BN," tegas beliau.

Tidak ada mana-mana pihak pun, katanya, yang boleh mengkhianati mandat dan amanah yang diberikan oleh rakyat yang tidak mahu lagi menerima BN dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

"Rakyat marah terhadap BN yang mengkhianati amanah mereka. Mereka telah mengambil keputusan memilih pembangkang. Kepimpinan (Perdana Menteri, Datuk Seri) Abdullah (Ahmad Badawi) sekarang tinggal nyawa-nyawa ikan sahaja lagi.

"Jika ada mana-mana pihak yang berkerjasama dengan BN, ia bermakna memberi nyawa baru kepada kepimpinan Abdullah yang sudah hendak mati. Ia pengkhianatan besar kepada amanah rakyat," tegas beliau lagi.

Beliau mengingatkan semua pihak supaya tidak melupai pengkhinatan yang dilakukan oleh Umno dan BN terhadap orang-orang Melayu dan Islam.

"Jangan lupa kenyataan Abdullah yang menyatakan orang-orang Islam yang hendak menukar agama hendaklah dibenarkan berbuat demikian. Ia satu pengkhianatan dan penderhakaan yang jelas kepada Allah," tegasnya sambil mengecam propaganda yang menyatakan parti-parti Melayu hendaklah berkerjasama demi kepentingan Melayu Islam.

Umno juga, katanya, membunuh Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang mereka "megah sangat sebagai pembela Melayu" di Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI).

Beliau juga mengambil kesempatan mengucapkan tahniah kepada Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kelantan penggal 2004 hingga 2008 yang lalu.

"Ketika meraikan kemenangan di sana-sini, harap tidak terlepas pandang untuk mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada ADUN PAS di Kelantan penggal yang lalu yang telah terbukti kesetiaan mereka.

"Bukan sahaja tidak ada seorang pun yang melompat menyertai BN ketika kita mempunyai majoriti dua kerusi sahaja, malah ketika majoriti PAS tinggal satu kerusi sekalipun (selepas kekalahan dalam pilihan raya kecil Pengkalan Pasir), keimanan mereka kepada perjuangan Islam tetap dipertahankan walaupu kita tahu banyak tawaran dan umpanan yang cuba ditaburkan," kata beliau.

Mohamad Sabu menyeru semua pihak agar mencontohi keimanan yang dibuktikan oleh kesemua ADUN PAS di Kelantan penggal yang lalu.

"Mereka telah membuktikan kedudukan, wang ringgit dan apa jua tawaran tidak akan menggugat kesetiaan mereka kepada amanah yang diberikan oleh rakyat kepada mereka dalam pilihan raya 2004 yang lalu. Mereka tidak cari fasal dengan rakyat," katanya lagi.

Ternyata DEB disalah guna pemimpin, kroni BN

Ternyata DEB disalah guna pemimpin, kroni BN
Dr Syed Husin Ali
Sat | Mar 15, 08 | 8:09:05 pm MYT

Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) mempunyai pendirian yang jelas dan tegas terhadap Dasar Ekonomi Baru (DEB). Seperti yang dijelaskan oleh Ketua Umum keADILan, Anwar Ibrahim dalam sebuah artikel 20 halaman dan diterangkannya melalui beberapa kenyataan serta ceramah umum, dan ditegaskan dalam beberapa dokumen Parti, termasuk Manifesto Pilihan Raya, kami berhasrat untuk menggantikan DEB dengan Agenda Ekonomi Malaysia.

Selepas dilaksanakan hampir 40 tahun, DEB ternyata sudah ketinggalan zaman. Ia disalahgunakan oleh segelintir pemimpin Umno-BN serta kroni-kroni mereka untuk merompak kekayaan negara bagi mengkayakan diri sendiri atas nama seluruh rakyat Melayu.

Ia telah mengakibatkan amalan diskriminasi kaum, bertentangan dengan semangat memberi keadilan dan kesaksamaan kepada semua rakyat Malaysia, terutama sekali mereka dari golongan miskin, terpinggir dan terbiar dari semua kaum.

Agenda Ekonomi Malaysia berhasrat untuk:

(a) memperkenal dan melaksanakan dasar pembahagian kekayaan negara yang adil, seimbang serta saksama;

(b) memerangi dan akhirnya membenteras amalan jijik korupsi, kronisme serta nepotisme dan memastikan pemberian kontrak serta projek dilakukan secara terbuka dan telus;

(c) meneruskan dasar memberi pertolongan kepada golongan Bumiputera yang miskin serta terbiar tetapi pada masa yang sama memberi peluang yang sejajar kepada golongan bukan Bumiputra yang miskin, terpinggir serta terbiar, atas asas keperluan dan bukan kemakan kaum;

(d) menggunakan sumber kekayaan negara untuk menyediakan kemudahan sosial yang lebih baik terutama pendidikan, kesihatan dan perumahan untuk golongan miskin dan susah tanpa mengira latar belakang kaum;

dan (e) menjana pembangunan yang menguntungkan rakya serta membina kapasiti bersaing supaya Malaysia dapat berdiri sama tinggi dengan semua negara maju, bermula dengan yang di Asia.

Pemimpin-pemimpin Umno-BN dan media mereka kuasai yang menuduh kononnya Parti Keadilan Rakyat tidak mempunyai pendirian terhadap DEB dan cara-cara untuk mempertingkat taraf hidup orang Melayu yang miskin, terpinggir dan tercicir sebenarnya berdusta dan segaja cuba hendak menipu dan menyelewengkan perhatian rakyat.

Kami menegaskan dasar memberi keutamaan untuk kebajikan golongan miskin, terpinggir akan lebih banyak memberikan keuntungan kepada rakyat Melayu, kerana merekalah yang merupakan majoriti paling ramai di dalam kategori ini.

* Dr Syed Husin Ali ( husinsa23@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya ) ialah Timbalan Presiden keADILan

Silap besar berpura tiada apa terjadi - Kadir

Silap besar berpura tiada apa terjadi - Kadir
Abdul Halim Mohd Rashid
Sat | Mar 15, 08 | 6:18:07 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 Mac (Hrkh) - Setelah pengundi berterus terang dengan Perdana Menteri dan BN pada 8 Mac lalu adalah satu kesilapan besar bagi sesiapa pun berpura-pura seolah-olah tiada apa yang terjadi, kata bekas Ketua Pengarang Kumpulan NSTP, Datuk A Kadir Jasin.

"Suka atau tidak, kita terpaksa berterus terang bahawa wujud tanda-tanda yang sangat jelas iaitu kedudukan (Datuk Seri) Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri semakin tercabar," kata beliau dalam blognya, kadirjasin.blogspot.com.

Menurut beliau, antara cabaran kepada kedudukan Abdullah ialah suara lantang dan jelas dari dalam Umno sendiri meminta Perdana Menteri menerima tanggungjawab di atas prestasi buruk Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu

Selain itu, katanya, sudah ada bukti bertulis dalam bentuk surat Ahli Parlimen Jerlun merangkap Exco Pemuda Umno Malaysia, Datuk Mukhriz Mahathir, yang merayu Perdana Menteri meletakkan jawatan.

Pelbagai mesyuarat dan pertemuan tertutup yang membabitkan pembesar dan aktivis Umno yang merayu Perdana Menteri memikirkan kepentingan parti dan negara daripada kepentingan peribadi, katanya lagi.

"Penolakan oleh Raja Perlis terhadap pencalonan Shahidan Kassim sebagai Menteri Besar walaupun dia mendapat surat tauliah daripada Abdullah. Sebaliknya Istana melantik calon lain;

"Kelewatan Sultan Terengganu memperkenankan pelantikan semula Idris Jusoh sebagai Menteri Besar walaupun dia berjaya dengan cemerlang mempertahankan negeri itu daripada jatuh ke tangan pembangkang," kata Kadir ketika menyatakan cabaran-cabaran kepada Abdullah.

Satu lagi cabaran, menurut beliau, ialah perisytiharan kerajaan Pulau Pinang yang dipimpin oleh DAP untuk memansuhkan peruntukan-peruntukan tertentu Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Hishammuddin gali kubur, KJ paling dibenci

Hishammuddin gali kubur, KJ paling dibenci
Abdul Halim Mohd Rashid
Sat | Mar 15, 08 | 6:00:46 pm MYT

Tidak bertanggungjawab.

Itulah kecaman Ketua Pergerakan Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein terhadap Pengerusi Biro Antarabangsa dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) pergerakan itu, Datuk Mukhriz Mahathir.

Mukhriz mengutus surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meminta beliau berundur serta bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan pilihan raya umum 8 Mac lepas.

Ketika menuduh Mukhriz tidak bertanggungjawab, Hishammuddin sempat mengangkat dirinya sebagai "tidak akan lari daripada tanggungjawab selagi saya menjadi Ketua Pemuda dan amanah yang diletakkan di atas bahu saya akan dipikul dengan penuh azam".

Memang, dia tidak akan lari dari tanggungjawab menggali kubur politiknya bersama-sama Abdullah dan menantunya, Khairy Jamaluddin.

"Gali, galilah kubur politik engkau bersama-sama Khairy dan bapa mertuanya, Hishammuddin!" kata seorang rakan di dalam Umno yang ditemui tadi.

Selepas Allahyarham Tunku Abdul Rahman Al-Haj dalam pilihan raya umum 1969 (Perikatan banyak kehilangan kerusi diwakili Melayu di samping kerusi-kerusi lain) dan Tun Dr Mahathir Mohamad dalam pilihan raya umum 1999 (Barisan Nasional hanya mendapat 35 peratus undi Melayu), siapa boleh menafikan Khairy adalah orang yang paling dibenci oleh orang-orang Melayu? Bukan sahaja orang-orang Melayu, malah majoriti besar rakyat.

Apa yang didakwa kemenangannya di Rembau semakin dipertikaikan (selain gangsterisme yang didedahkan oleh Che' Gu Bard, bagaimana 957 undi untuk Parlimen Rembau hilang?). Jangankan orang lain, orang-orang Umno sendiri tidak percaya Khairy menang. Mereka menuduh beliau wakil postal (votes). Bukan wakil rakyat.

Selepas dibenci, Tunku dikasihi manakala Dr Mahathir pula dihormati. Ketika Tunku kembali ke sisi Tuhannya, beribu-ribu rakyat berebut-rebut untuk mengerjakan solat jenazah untuknya di Masjid Zahir, Alor Setar.

Pandangan-pandangan Dr Mahathir pula sehingga kini ditagih oleh rakyat. Kenyataan-kenyataannya dijadikan senjata untuk memerangi Abdullah dan Khairy serta juak-juak mereka dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Bagaimana dengan Khairy? Orang-orang Umno sendiri memeranginya sekarang. Kebencian mereka terhadap Khairy meluap-luap sehingga ke tahap menuntut bapa mertuanya berundur.

Pada masa yang sama, dalam usaha terdesak untuk mempertahankan kepimpinan Abdullah, mereka yang dituduh sebagai "barua-barua Khairy" mengadakan tunjuk perasaan di sana sini.

Mereka menggunakan Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebagai slogan perang atau battle cry mereka.

Kalau bosan dua tiga hari ini, bolehlah bergelak ketawa dengan berita-berita seperti "3,000 bantah hapus DEB di P. Pinang" (Utusan Malaysia), "Bertam buat laporan polis berikutan kenyataan Guan Eng" (Bernama), "Peguam buat laporan polis terhadap Guan Eng" (Utusan Malaysia), "Pentadbiran baru kerajaan Selangor didakwa boneka DAP " (Utusan Malaysa), "DAP lupa fakta DEB � Samy Vellu" (Utusan Malaysa), "DEB: Umno demo bantah Guan Eng" (Malaysiakini), "Hapuskan DEB tindakan orang buta sejarah" (Bernama) "Tindakan DAP hapus DEB akan cetus ketegangan antara kaum, kata Khoo" (Bernama), "DEB: Guan Eng diselar" (Utusan Malaysia), "KM Pulau Pinang berdolak-dalik"(Utusan Malaysia) dan banyak lagi.

Tetapi yang paling kelakar ialah berita Utusan Malaysia bertajuk "Amaran kepada Guan Eng - Jangan buat kenyataan semarakkan ketegangan kaum � PM".

Kononnya!

Kenapa Abdullah tidak cakap mengenai ketegangan kaum ketika pentadbirannya membuang DEB? Dalam posting bertajuk "Bila Mahathir dan Razaleigh berkongsi pentas", Datuk A Kadir Jasin melaporkan:

Tengku Razaleigh dalam pidatonya yang kemas dan mantap menyesali tindakan-tindakan yang menyebabkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) seperti yang diilhamkan oleh Tun Abdul Razak gagal mencapai matlamatnya.

Beliau lebih kecewa kerana kini Umno dan pemerintahan yang dipeloporinya bukan sahaja tidak lagi komited kepada idealisme DEB, malah bulat-bulat menolak serta bertindak dengan cara yang mensabotaj keunggulan visi Tun Abdul Razak itu.

Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh merujuk kepada konsep pokok Wilayah Pembangunan Iskandar (Iskandar Development Region) dan pewujudan dua zon bebas (Free Access Zone) sebagai contoh mutakhir penolakan DEB oleh pentadbiran sekarang.

Kedua pemimpin veteran itu bimbang aset negara, khasnya yang dipegang oleh Bumiputera, akan jatuh ke tangan orang asing dan tidak mungkin boleh ditebus kembali.

Dalam posting bertajuk "DEB sedang tenat atau sudah ditalkinkan" pula, Kadir melaporkan:

Beberapa saat sebelum khatib Masjid Negara membaca khutbah Jumaat 15 Jun memuji �pemimpin negara� kerana menaikkan gaji kakitangan awam, seorang eksekutif kanan sebuah bank berbisik kepada saya.

Katanya, di dalam suatu majlis anjuran Kelab Perniagaan Kuala Lumpur (Kuala Lumpur Business Club), seorang pembesar negara yang sangat besar berkata Dasar Ekonomi Baru (DEB) akan dihapuskan.

Mengikut cerita beliau yang disampaikan secara tergesa-gesa kerana khatib akan memulakan khutbah memuji pemerintah, seorang eksekutif asing bertanya kepada pembesar yang sangat besar itu apakah syarat pemilikan Bumiputera yang dikecualikan di Wilayah Pembangunan Iskandar (IDR) akan diperluaskan ke seluruh negara jika IDR berjaya.

Pembesar yang sangat besar itu, menurut eksekutif bank terbesar di Persekutuan Malaysia itu berkata: �Jawapan ringkasnya adalah ya.�

Untuk penjelasan lanjut mengenai penghapusan DEB di Wilayah Pembangunan Iskandar itu, sila baca posting blogger Umno, The �thirteen million plus Ringgit� guy bertajuk "Musa calls NEP be revoked in South Johor?".

Sebab itulah seorang lagi blogger Umno, A Voice bertanya, entah di manakah Umno semasa Tun Musa Hitam dan Pak Lah mengakhirkan DEB di WPI?

Mempertahankan pemerintahan Abdullah, yang menurut Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu sudahpun nyawa-nyawa ikan, akan membawa kehancuran dan pemberontakan lebih besar. Bezanya, pemberontakan kali ini bukan dari rakyat umum tetapi dari ahli-ahli Umno sendiri.

Kurangkan potfolio Kabinet untuk parti komponen BN yang kalah

Kurangkan potfolio Kabinet untuk parti komponen BN yang kalah
Harakahdaily
Sat | Mar 15, 08 | 2:27:52 pm MYT

KUALA LUMPUR, 15 Mac - Seminggu sudah berlalu tetapi masyarakat pelbagai lapisan masih "berhujah dan berdebat" mengenai kejutan keputusan pilihan raya umum, baik kedai kopi, warung mamak, pejabat mahupun di institusi pengajian tinggi, lapor Haslinda Zainal, wartawan Bernama.

Keputusan yang memberi prestasi terburuk kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam sejarah telah dihurai ramai pemerhati dan penganalisis politik, masing masing dengan hujah dan pandangan tersendiri.

Persoalannya sekarang, rakyat tertunggu-tunggu barisan Kabinet baru yang akan diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi seawal-awalnya Isnin depan.

Adakah komposisi Kabinet yang baru ini akan lebih menawarkan perkhidmatan cemerlang dan mampu bertugas dengan lebih baik berbanding barisan terdahulu agar kesilapan lama tidak berulang.

Bagaimana pula dengan nasib perwakilan daripada parti komponen BN yang mengalami kekalahan teruk dan kehilangan begitu banyak kerusi.

Ketua Program Sains Politik, Pusat Pengajian Sejarah Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusof berkata parti komponen BN iaitu MCA, MIC dan Gerakan harus menerima kekalahan dan tindakan sesetengah pemimpin untuk berundur bagi memberi perhatian kepada parti wajar dipuji.

Bagi beliau, jalan singkat dengan dilantik sebagai Senator bagi memudahkan perwakilan yang kalah mempunyai harapan cerah untuk tersenarai dalam barisan Kabinet bukanlah kaedah terbaik kerana rakyat sudah bersuara dengan jelas mengenai apa yang mereka mahukan.

Pada 2004, MCA menang 31 daripada 40 kerusi Parlimen yang ditandinginya dan mereka mempunyai kuota empat menteri, lapan timbalan menteri dan dua setiausaha parlimen sebelum Parlimen dibubarkan 13 Feb lepas.

Namun kali ini, MCA hanya menang 15 dari 40 kerusi yang ditandingi. Selasa lepas, presidennya Datuk Seri Ong Ka Ting mengambil keputusan untuk menolak sebarang jawatan dalam Kabinet kerana mahu memberikan tumpuan sepenuhnya kepada usaha membina semula parti.

Parti Gerakan pula yang hanya menang dua kerusi Parlimen daripada 12 yang ditandingi juga mengumumkan tidak mahu meminta sebarang jawatan menteri Kabinet. Sebelum ini, Gerakan mempunyai satu menteri, tiga timbalan menteri dan dua setiausaha parlimen.

MIC yang juga tewas teruk termasuk Presidennya Datuk Seri S.Samy Vellu dan timbalan Datuk G.Palanivel hanya mempunyai tiga orang wakil Parlimen kali ini. Parti kaum India itu sebelum ini mempunyai satu jawatan menteri, tiga timbalan menteri dan tiga setiausaha parlimen.

Dr Mohammad Agus berkata Perdana Menteri perlu mengurangkan portfolio daripada wakil parti komponen BN yang kalah bagi memberi laluan kepada muka baru yang lebih berwawasan.

"Terlalu awal untuk kita katakan komposisi Kabinet yang akan dilantik nanti tidak mampu bekerja, tetapi yang kalah portfolio mereka perlu dikurangkan, bagi memilih barisan baru perlu memberi perhatian kepada dua perkara iaitu berdasarkan parti dan negeri yang banyak menyumbang kepada kemenangan BN," katanya kepada Bernama di sini.

Pada pilihan raya umum minggu lepas, BN Sabah dan Sarawak telah menyumbang besar kepada kemenangan BN iaitu di Sarawak, Parti Pesaka Bumiputra Bersatu Sarawak (PBB) memenangi 14 kerusi, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) (enam), Parti Rakyat Sarawak (PRS) (enam), Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) (empat), Parti Progresif Demokrasi Sarawak (SPDP) (empat).

Di Sabah pula, Parti Bersatu Sabah (PBS) menang tiga kerusi, Parti Maju Sabah (SAPP) (dua), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Liberal Demokratik masing-masing satu kerusi.

Mengikut komposisi pelantikan pada 2004, selain MIC, MCA dan Gerakan, Abdullah memberikan 21 jawatan menteri, 18 timbalan menteri dan 11 setiausaha parlimen kepada Umno.

PBB mempunyai dua kuota menteri, satu timbalan menteri dan satu setiausaha parlimen, SUPP mempunyai satu kuota menteri dan satu timbalan menteri manakala UPKO dan PBS masing-masing mempunyai satu kuota menteri.

SPDP pula mempunyai satu jawatan timbalan menteri.

Dr Mohammad Agus berkata jawatan Menteri Kabinet wajar diberikan kepada parti berkenaan tetapi kerusi mereka agak terhad di dalam Dewan Rakyat.

Beliau berkata menteri kabinet yang bakal dilantik perlu mempunyai ciri-ciri yang diingin rakyat seperti berketrampilan untuk memegang amanah, mempunyai rekod kerja yang baik dan yang penting tidak menafikan masalah rakyat.

"Jangan lantik mereka yang akan menafikan suara rakyat, gagal untuk memahami hati rakyat. Bila mereka menafikan suara rakyat dengan menggunakan media ia seolah-olah memperbodohkan intelektual rakyat," katanya.

Beliau berkata peluang perlu diberi kepada muka-muka baru yang menang bagi membuktikan kebolehan mereka untuk menterjemahkan hasrat dan suara hati rakyat.

"Malang jika selama empat tahun negara ditadbir dengan pelbagai rancangan tetapi rakyat tidak dapat melihat pelaksanaannya, ada (muka baru) yang harus dilihat keupayaan mereka untuk dinilai, kita perlu tindakan drastik kerana negara perlu dipacu," katanya. Dalam satu wawancara semalam, Abdullah menegaskan beliau tidak akan melantik semula menteri yang tewas, sebaliknya Kabinet baru akan dianggotai pemimpin yang berwibawa dan mampu melaksanakan apa yang dirancang kerajaan.

Popularkan Barisan Alternatif untuk tandingi BN

Popularkan Barisan Alternatif untuk tandingi BN
Maulana Purnama
Sat | Mar 15, 08 | 2:06:16 pm MYT

Ketika pemimpin-pemimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Parti Tindakan Rakyat (DAP) dan Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) bertelagah dalam merebut jawatan menteri besar, timbalan menteri besar dan ahli exco kerajaan negeri, maka para ahli, aktivis, penyokong dan pengundi ketiga-tiga parti itu wajar tidak menghiraukan telatah buruk mereka itu.

Sebaliknya ahli, aktivis, penyokong dan pengundi ketiga-tiga parti itu mesti merapatkan barisan dan mengukuhkan Barisan rakyat demi mempertahankan kemenangan yang mereka capai pada 8 Mac lalu.

Perkara pertama ialah parti. Parti hanyalah alat tetapi ia amat penting dalam kerja berorganisasi. Apabila disebut urutan nama parti itu, wajar disebut dengan rangkaian ini, iaitu PAS, DAP dan KeADILan. Dan bukannya DAP, PAS dan KeADILan atau KeADILan, DAP dan PAS.

Memang perkara ini tidak penting tetapi untuk keselarasan dan keselesaan berbicara, wajar diseragamkan sebutan. Sebutlah PAS dahulu barulah DAP dan KeADILan. Bukannya PAS itu saja penting. Semua parti adalah penting dan setaraf dalam perjuangan ini. Memanglah bagi penyokong PAS, parti itu adalah lebih penting. Tetapi lain-lain ahli parti beranggapan yang serupa terhadap parti mereka.

Bolehlah masing-masing mendahului parti mereka. Umpamanya ahli PAS akan menyebut PAS dahulu baru diikuti dengan KeADILan dan DAP. DAP diletakkan akhir kerana ia tidak dipimpin oleh orang Islam. Begitu juga dengan ahli DAP. Mereka boleh mendahului DAP, baru diikuti dengan KeADILan kerana PAS dianggap seteru ideologi mereka.

Sementara bagi ahli KeADILan, mereka mendahului KeADILan diikiuti dengan PAS dan kemudian DAP. Ini kerana KeADILan dan PAS adalah anggota Barisan Alternatif (BA) tetapi tidak DAP. DAP keluar daripada BA pada tahun 2003. Sungguhpun hakikatnya penyokong ketiga-tiga parti tidak peduli dengan BA atau apa. Yang mereka tahu barisan pembangkang hanyalah satu.

Di peringkat kerajaan, kerjasama secara rasmi hanyalah BA. Justeru kerajaan BA terbentuk di Kelantan dan Kedah saja. Ini kerana PAS-KeADILan mewujudkan BA. Di Kedah pada mulanya PAS mahu meletakkan wakil DAPnya sebagai exco tetapi dibatalkan kerana DAP di Pulau Pinang enggan meletakkan wakil PAS dalam exconya.

Alasan DAP. Kerajaan Pulau Pinang bukannya kerajaan BA. Ia hanya kerajaan DAP-KeADILan.

Kebingungan pemimpin ini terlihat di Selangor dan Perak. Di kedua-dua negeri itu, ia bukannya kerajaan BA. Ini kerana ia adalah kerajaan campuran BA dan DAP. Tetapi kerajaan BA-DAP tidak sedap didengar.

Letaknya huruf I di antara B dan A, kemudiannya disambung dengan DAP, maka jadilah Biadap. Itulah istilah yang digunakan oleh Utusan Malaysia terhadap DAP apabila penasihatnya, Lim Kit Siang menghalang ahli dewan undangan negeri (Adun) PAS Perak menghadiri majlis angkat sumpah apabila istana memilih wakil PAS sebagai Menteri Besar.

Padan muka kepada pembangkang apabila majlis itu ditangguh. Memalukan dan memilukan hati para penyokong.

Di mana penasihat-penasihat parti, Kit Siang dan Anwar Ibrahim? Bukannya hendak menyelesaikan masalah tetapi menambah masalah.

Sementara penasihat PAS, atau jawatannya Mursyidul Am, yang bermakna penunjuk umum, Nik Abdul Aziz Nik Mat membiarkan saja pergolakan itu berlaku.

Kerajaan Perak dan Selangor ialah kerajaan tiga parti pembangkang itu: PAS, KeADILan dan DAP. Untuk lebih tepat lagi kerajaan Perak perlu disebut sebagai kerajaan DAP-KeADILan-PAS kerana DAP menguasai kerusi terbanyak walaupun menteri besarnya datang dari PAS.

Sementara kerajaan Selangor ialah kerajaan KeADILan-DAP-PAS kerana KeADILAN mempunyai Adun paling ramai.

Tetapi sebenarnya itu semua mengarut. Hakikatnya yang menyokong mereka bukan saja penyokong tiga-tiga parti secara keseluruhan tetapi juga dua parti kecil yang menggunakan lambang KeADILan iaitu Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan Parti Demokratik Malaysia (MDP).

Walaupun PSM dan MDP adalah parti kecil, tetapi ia memiliki penyokongnya yang turut memberi sumbangan kepada kemenangan pembangkang keseluruhannya. PSM menang di dua tempat iaitu kawasan Parlimen Sungai Siput, Perak dan kawasan negeri Kota Damansara, Selangor.

Justeru ia turut menyumbang kepada kemenangan pembangkang di Selangor dan Perak. Walaupun ia tidak berdaftar, tetapi ia telah lama berfungsi. Maknanya, pada hakikatnya ia adalah parti politik. Ia merupakan parti politik de facto, seperti mana Anwar adaah pemimpin de facto PKR.

Maka seharusnya apabila disebut nama-nama parti pembangkang urutannya adalah demikian, PAS, KeADILan, DAP, PSM dan MDP. Bukanlah ia bermakna PAS lebih besar dan bulat daripada parti-parti lain, Tetapi untuk mengelak percekcokan dari kalangan parti, maka urutan itu harus mengikut siapa lebih tua.

PAS yang ditubuhkan pada tahun 1955 wajar berada di depan diikuti dengan KeADILan (Parti Rakyat Malaya ditubuhkan pada tahun 1955 dan Parti Keadilan Nasional pada tahun 1999 dengan percantuman berlaku pada 2006), diikuti DAP (ditubuhkan pada tahun 1965), diikuti PSM (1998) dan MDP (1999).

Tetapi barisan pembangkang ini memerlukan satu nama. Paling baik nama itu ialah Barisan Rakyat. Ia membezakan daripada istilah BA yang hanya merujuk kepada KeADILan-PAS.

Dalam poster yang diedarkan oleh badan bukan kerajaan (NGO) pro-pembangkang, Barisan Rakyat diletakkan sebagai merangkumi PAS, KeADILan, DAP, PSM, MDP dan Pasok. MDP tidak diletakkan lambang. Pasok adalah sebuah parti Sabah. Tetapi poster itu mengelirukan.

Biarlah masa ini apabila disebut Barisan Rakyat, ia merujuk kepada lima parti di semenanjung iaitu PAS, KeADILan, DAP, PSM dan MDP.

Usaha dibuat untuk mencari parti pembangkang di Sarawak dan Sabah supaya boleh diletakkan dalam Barisan Rakyat. Syarat utama parti pembangkang Sarawak dan Sabah itu ialah kesediaan dan komitmen mereka menolak Barisan Nasional (BN).

Ini kerana terdapat parti pembangkang di Sabah dan Sarawak hanya bersedia untuk menjadi pembangkang di peringkat negeri dan tidak di pusat.

Istilah Barisan Rakyat mempunyai sejarah tersendiri. Pertama kali muncul ialah menjelang pilihan raya tahun 1978. Pada masa itu BN amat kuat dengan PAS juga menjadi antara parti utama dalam BN.

Melihat kejayaan BN, maka dicadangkan supaya satu barisan alternatif ditubuhkan bagi menandingi parti kerajaan itu. Secara utamanya, ia merupakan kerjasama antara DAP dan PRM yang pada masa itu dikenali sebagai Parti Sosialis Rakyat Malaysa (PSRM)

Tetapi parti pembangkang lain juga turut serta. Pada masa itu Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) juga berpecah ekoran hadirnya dalam BN. Pengasasnya Allahyarham Syed Hussein Al-Attas telah pun keluar. Begitu juga dengan Mendiang Tan Chee Khoon, seorang tokoh Gerakan. Beliau menubuhkan Parti Keadilan Masyarakat (Pekemas).

Pada waktu yang sama, PSRM juga berpecah. Pengasasanya Allahyarham Ahmad Boestamam enggan menerima kepimpinan Kassim Ahmad dan perkataan sosialis yang dimasukkan ke dalam nama parti PRM itu. Beliau dan penyokongnya menubuhkan Parti Marhaen yang dianggap sebagai pewaris PRM.

Bagaimanapun kemudian Parti Marhaen dibubarkan dan Ahmad Boestamam menyertai Pekemas untuk memperkuatkan elemen Melayu di dalamnya.

Maka istilah Barisan Rakyat sesuai digunakan semula. Ia perlu dijadikan istilah umum bagi usaha barisan pembangkang menjadi kerajaan alternatif kepada BN. Barisan Rakyat mempunyai nilai-nilai yang berbeza daripada BN. Ia berorientasi rakyat dari segi perjuangan iklas untuk membezakannya dengan kerakusan kuasa elit yang selama ini diamalkan oleh BN.

Maka sepanjang sejarah Malaysia, Barisan Rakyat juga merujuk kepada kemenangan pembangkang dalam pilihan raya tahun 1990, 1999, 2008 dan pada masa-masa akan datang.

Dipetik daripada Detikdaily

Pas alu-alukan penyelesaian di Perak

Pas alu-alukan penyelesaian di Perak
Kenyataan Media Presiden PAS
Sat | Mar 15, 08 | 1:50:01 pm MYT

Parti Islam Se Malaysia (PAS) mengalu-alukan formula penyelesaian yang dicapai oleh ketiga-tiga parti PAS, DAP dan PKR peringkat negeri untuk membentuk kerajaan negeri Perak yang baru. Persetujuan kesemua pihak untuk memberi laluan kepada Ir Mohammad Nizar Jamaluddin, Adun PAS Pasir Panjang, untuk mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak yang baru jelas membuktikan kesepaduan pakatan ini.

PAS mengharapkan agar sebaik selesai majlis mengangkat sumpah, kerajaan Negeri Perak yang baru dapat terus menjalankan amanah yang telah diberikan oleh rakyat dan memperkenalkan perubahan dan pembaharuan demi masa depan yang lebih baik dan terjamin bagi rakyat dan Negeri Perak.

PAS menyeru semua pihak memberi peluang kepada kerajaan baru ini dan menghormati mandat yang telah diberikan oleh rakyat khasnya di Negeri Perak.

15 Mac 2008

DATO' SERI TUAN GURU HJ ABD. HADI AWANG
Presiden, Parti Islam Se Malaysia (PAS)

Melayu menyesal sokong DAP, Cina menyesal sokong PAS?

Melayu menyesal sokong DAP, Cina menyesal sokong PAS?
Maulana Purnama
Sat | Mar 15, 08 | 1:43:42 pm MYT

Melihat apa yang berlaku di Perak, ada orang Melayu sudah mula menyesal mengundi DAP. Begitu juga dengan orang Cina yang mengundi PAS.

Itulah masalahnya apabila rakyat Malaysia sudah terlalu biasa dengan sistem Barisan Nasional (BN) yang sebenarnya suatu tidak normal dalam amalan demokrasi. Dalam perhatian rakyat kepada apa yang berlaku di Perak, Selangor dan Pulau Pinang, orang lupa tentang masalah yang dihadapi oleh BN untuk membentuk kerajaan di Perlis dan Terengganu walaupun mereka tidak perlu menubuhkan kerajaan campuran.

BN juga bermasalah, cuma ia berlaku secara tertutup. Sebaliknya apa yang berlaku di antara DAP, PAS dan PKR diketahui umum dan secara terbuka. Tambahan pula media yang dikuasai BN mengambil kesempatan dalam kesempitan parti pembangkang. Sedangkan apa yang dihadapi oleh PAS, DAP dan PKR ketika menubuhkan kerajaan campuran adalah suatu perkara biasa yang berlaku di seluruh dunia.

Penubuhan kerajaan campuran merupakan dinamika poilitik demokrasi normal. Sementara sistem BN dengan parti-partinya tunduk di bawah UMNO adalah suatu yang tidak normal, dan akhirnya mendatangkan kebekuan dalam politik di negara ini.

Justeru apa yang berlaku di Perak adalah suatu yang sihat. Perbahasan terbuka mengenai kehendak parti-parti yang terlibat dan akhirnya diharapkan akan mencapai kesepakatan. Ia bukan suatu yang tidak stabil, tetapi merupakan sebahagian daripada proses demokrasi. Malah ia lebih baik berlaku sekarang, sebagai suatu latihan dan pelajaran bagi parti-parti pembangkang dalam persediaan untuk menubuhkan kerajaan persekutuan jika rakyat memerlukannya pada suatu hari kelak.

Ketinggalan zaman

Sistem BN sudah ketinggalan zaman dan tidak menepati aspirasi rakyat. Pada mulanya ia dibentuk sebagai kerajaan campuran Perikatan-Pas. Kemudian ia diperluaskan menjadi Perikatan-Gerakan-PPP. Akhirnya ditubuhkan BN yang muncul dalam bentuk UMNO sebagai parti dominan.

Sedangkan dalam kerajaan campuran, tidak ada parti yang dominan. PAS, DAP dan PKR adalah setaraf. Kekuatan mereka hanya bergantung kepada bilangan kerusi yang diperolehi. Sebagai kerajaan-kerajaan baru di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor sudah tentu akan berlaku pelbagai kesilapan. Tetapi pengundi tidak harus menyesal kerana pilihan raya umum ke-12 membuka lembaran baru kepada cara berpolitik yang lebih demokratik dan adil. Tidak ada patah balik. Walaupun mungkin BN boleh memperbaiki diri dan memenangi semula beberapa kerusi yang ia terlepas, tetapi rakyat negara ini tidak wajar pandang ke belakang. Sesungguhnya BN sudah bobrok dan perlu diganti untuk dirawat. Ia mesti menyesuaikan dengan iklim baru politik.

Seperti di Indeonsia, Golkar yang zaman Suharto menguasai negara itu perlu menyesuaikan diri dengan zaman reformasi di mana politik adalah terbuka.

Pengalaman ini juga berlaku di Taiwan, Jepun, malah di Rusia. Di Taiwan, Kuomintang menyesuaikan diri dan kini mampu mencabar Parti Progresif Demokratik (DPP) yang memerintah. Begitu juga dengan Parti Liberal Demokratik (LDP) di Jepun dan Parti Komunis Rusia yang menguasai parlimen tetapi gagal menjadi presiden.

Umno dan BN mungkin tidak pupus tetapi mereka mesti berubah.

Mungkin akan makan masa lebih lama dan dalam perjalanan itu, mereka mampu menang semula mengatasi PAS-DAP-PKR, tetapi sempadan minda rakyat negara ini telah diterobos. Pembangkang mampu menubuhkan kerajaan.

Akan sampai masanya, PKR, PAS dan DAP terpaksa bertelagah dalam menbubuhkan kerajaan persekutuan setelah menang majoriti di negara ini. Pada masa itu, pengalaman di Perak amat berguna.

Kekuatan tersendiri

PKR, PAS dan DAP sebagai parti berasingan mempunyai kekuatan sendiri berbanding dengan BN yang tergabung dalam parti. Apa yang menjadi kemarahan orang Cina kepada MCA dan gerakan adalah kelemahan mereka ketika berdepan dengan Umno. Perkara itu tidak akan berlaku dalam kerajaan pembangkang. Ini kerana DAP adalah setaraf dengan PKR dan PAS. Mereka boleh menyuarakan aspirasi kaum Cina tanpa bimbang diperlekehkan.

Sementara PAS pula juga berdiri setaraf dengan PKR dan DAP.

Ketika PAS berada dalam BN, ia hanya mampu memiliki Menteri Besar di Kelantan. Tetapi dalam kerajaan campuran PAS-DAP-PKR, bukan saja PAS berpeluang menjadi Menteri Besar di Kelantan dan Kedah, tetapi juga di Perak. Justeru pada masa akan datang, parti kecil juga berpeluang menerajui pucuk pimpinan mana-mana negeri, mengikut kesesuaian politik semasa.

Selain itu setiap parti, PAS, DAP dan PKR tidak berasaskan kaum walaupun PAS adalah parti satu agama, DAP pula keahilannya adalah dominant Cina.

Tetapi seseorang Cina Islam boleh menyertai PAS, sementara seorang Melayu boleh menyertai DAP. Tidak seperti BN, hanya Gerakan dan PPP yang berbilang kaum.

Banyak pengulas yang menekankan perbezaan ideologi antara DAP dan PAS, sambil menggambarkan bahawa DAP dan PKR tidak mempunyai perbezaan ideologi.

Tetapi jika diteliti perjuangan ketiga-tiga parti mereka mempunyai lebih banyak persamaan daripada perbezaan. Perjuangan menentang rasuah, persamaan antara kaum, membela orang terpinggir adalah serupa dan menjadi tonggak perjuangan. Perkara ini tidak begitu dilaungkan oleh BN kerana mereka tidak berupaya melakukannya.

Tidak wajar menyesal

Dalam hal ini, pengundi tidak wajar menyesal mengundi PAS-DAP-PKR kerana perjuangannya adalah jauh lebih bersih daripada BN. Sebaliknya pengundi-pengundi BNlah yang perlu menyesal. Ini kerana tindak-tanduk BN selepas pilihan raya melihatkan mereka sombong, pendendam dan enggan berubah.

Mereka mencari sebab kekalahan atas perkara-perkara kaedah seperti soal strategi dan calon. Sedangkan apa yang menimpa BN ialah kelemahan asas perjuangannya.

Selama ini ia mampu menang adalah kerana kekuatan jentara dan strategi, dan kurang atas sebab asas perjuangan.

Dr. Mahathir Mohamad menyalahkan Abdullah Ahmad Badawi kerana kekalahan BN ini, tetapi jika diteliti tentang apa yang dialami oleh BN dalam pilihan raya umum ke-12 ini, ia merupakan lanjutan kepada kesilapan Dr Mahathir.

Orang kata dua kesilapan Dr Mahathir ialah pemecatan Anwar dan pelantikan Abdullah.

Tetapi hakikatnya kesilapan Dr Mahathir ialah kegagalan untuk berubah dan reformasi. Beliaulah yang mengecilkan ruang demokrasi bukan saja dalam negara tetapi dalam Umno. Pemilihan parti ditangguhkan hingga Umno tidak dapat memperoleh pemimpin yang baik. Amalan serupa itu dituruti oleh Abdullah, maka calon yang diletakkan oleh BN dalam pilihan raya umumn ke-12 itu merupakan hasilnya.

Dipetik daripada Detikdaily.

Dr Agus tempelak pendapat dangkal Rais Yatim

Dr Agus tempelak pendapat dangkal Rais Yatim
Petikan Detikdaily
Sat | Mar 15, 08 | 1:30:50 pm MYT

Ketua Program Sains Politik, Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff, berkata pendapat Datuk Seri Rais Yatim itu tidak boleh dipakai kerana ia bukan syarat wajib dari segi perundangan.

Kelmarin, Ahli Parlimen Jelebu itu berkata BN sepatutnya boleh membentuk kerajaan negeri Perak berdasarkan jumlah kerusi terbanyak dimenangi parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-12, Sabtu lalu. BN memenangi 28 daripada 59 kerusi DUN, manakala DAP menguasai 18 kerusi, Parti Keadilan Rakyat (PKR) (tujuh) dan Pas (enam).

Rais berpendapat, bilangan kerusi yang dimenangi tiga parti itu tidak boleh dianggap majoriti kerana bukan terdiri daripada satu parti.

Dr Agus berkatanya, pendapat yang menidakkan hak gabungan pembangkang mentadbir kerajaan Perak selepas memenangi majoriti kerusi DUN adalah tidak demokratik dan bercanggah dengan kehendak rakyat yang diterjemahkan menerusi peti undi.

"Dalam konteks ini, tidak perlu kerajaan gabungan, tapi sudah memadai jika ada campuran parti pembangkang yang memberi komitmen untuk bekerjasama, sekali gus menguasai majoriti kerusi DUN.

"Hakikatnya, BN tidak cukup kerusi untuk mendapat sokongan majoriti dalam sidang DUN dan ini bakal menyukarkan pelaksanaan dasar atau pencapaian keputusan dalam isu-isu tertentu," katanya.

Di Perak, masalah timbul berikutan kemenangan DAP yang memperoleh 18 kerusi, mahu membentuk kerajaan campuran bersama PKR yang memperoleh tujuh kerusi dan Pas enam kerusi.

Bagaimanapun, Perlembagaan Perak memperuntukkan hanya orang Melayu/Islam boleh mengisi jawatan Menteri Besar dan DAP perlu berunding dengan rakan pembangkang lain bagi membolehkannya memenuhi keperluan Perlembagaan negeri.

Konflik berebut jawatan MB Perlis masih berlarutan

Konflik berebut jawatan MB Perlis masih berlarutan
Bashir Ishak
Sat | Mar 15, 08 | 12:27:35 pm MYT

KANGAR, 15 Mac (Hrkh) - Siapa Menteri Besar kami? Mungkin itu yang sedang berlegar di fikiran rakyat Perlis sehingga hari ini.

Ini berikutan situasi terkini apabila wujudnya dua nama yang bakal mengisi jawatan panas tersebut.

Semalam, umum mengetahui pihak Istana Perlis telah memperkenankan perlantikan Dato' Dr Md Isa Sabu sebagai Menteri Besar sedangkan penyandang, Dato' Seri Shahidan Kassim pula membawa watikah perlantikan daripada Perdana Menteri.

Sekali imbas ianya dilihat seperti wujudnya konflik antara Istana Perlis dan Putrajaya dan siapakah yang lebih berkuasa di atas perlantikan ini?

Md Isa dilantik berdasarkan peruntukan yang termaktub di dalam undang-undang di mana Raja Perlis berhak melantik seorang Menteri Besar sedangkan Shahidan pula mempertahankan beliau membawa mandat partinya, Barisan Nasional.

Drama perlantikan Menteri besar Perlis ini adalah rentetan pelbagai episod yang berlaku sejak dua bulan lalu.

Seperti yang diketahui umum, baru-baru ini, Setiausaha Agung Umno, Dato' Radzi Sheikh Ahmad secara terbuka menyatakan Menteri Besar Perlis perlu ditukar.

Kemyataannya itu sekali gus membuka pekung Umno Perlis yang mempunyai masalah kepimpinan di peringkat tertinggi dan dilihat berpuak-puak.

Menjelang penamaan calon untuk pilihan raya umum (PRU) yang lalu, sekali lagi berlaku kekecohan apabila dikatakan nama Shahidan terkeluar daripada senarai calon.

Berlaku kekecohan di Perlis sehinggakan ada pihak yang meletakkan jawatan beramai-ramai, bendera parti diturunkan, bilik gerakan ditutup dan sebagainya.

Lebih teruk, ada ura-ura mengatakan protes besar-besaran akan dibuat sehingga melibatkan pihak istana.

Hanya sehari menjelang penamaan calon barulah senarai calon BN Perlis dapat diumumkan. Itupun masih wujud kontroversi bila awalnya Dato' Mastika Junaidah Hussin diumumkan sebagai calon Parlimen Arau tetapi kemudiannya digantikan dengan adik Shahidan, Ismail Kassim.

Pada malam pengumuman kemenangan calon-calon yang bertanding dalam PRU di Dewan Sivik Arau, secara terang-terangan dilihat masih wujud perselisihan di kalangan pimpinan Umno Perlis apabila calon Dun Pauh, Dato' Seri Utama Syed Razlan Putra Jamalullail diumumkan sebagai pemenang.

Pada masa itu hanya penyokongnya sahaja yang bertepuk-sorak meraikan kemenangan sedangkan pemyokong-penyokong Shahidan yang turut berada di dalam dewan tersebut hanya berdiam diri.

Selepas tamatnya PRU dan BN berjaya menguasai Perlis, kedudukan Shahidan masih menjadi tanda tanya sedangkan hampir semua negeri telah menyelesaikan perlantikan Menteri Besar masing-masing.

Desas-desus menyatakan beliau tidak disenangi oleh pihak Istana Perlis bertiup kencang dan beberpa nama disebut-sebut sebagai pengganti.

Para pemerhati politik kini sedang meramalkan apakah tindakan Shahidan selanjutnya untuk terus kekal sebagai Menteri Besar Perlis?

Apakah dengan watikah dari Perdana Menteri itu beliau sanggup menebalkan mukanya untuk mengadap Tuanku Raja Perlis sedangkan baginda sendiri telah memperkenankan Md Isa sebagai Menteri Besar?

Tinjauan Harakahdaily malam tadi mendapati para penyokong Shahidan mula memenuhi perkarangan kediaman rasmi Menteri Besar untuk mengetahui perkembangan terkini.

Sementara di kediaman Md Isa di Taman Guru Jaya dekat sini terdapat beberapa orang penyokongnya yang sedang berkumpul di samping terdapat sebuah trak polis yang sedang berkawal.

Polis juga mengadakan kawalan di hadapan Istana Arau dan juga Istana Raja Muda di Jalan Raja Muda dekat sini. - mns

Tolak propaganda media arus perdana - PJ PAS Pahang

Tolak propaganda media arus perdana - PJ PAS Pahang
Basiron Abdul Wahab
Sat | Mar 15, 08 | 12:19:49 pm MYT

BERA, 15 Mc (Hrkh) - Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato Tuan Ibrahim Tuan Man mengingatkan penyokong Barisan Alternatif (BA) supaya menolak laporan media arus perdana yang menjadi lidah Barisan Nasional (BN).

Katanya ahli dan penyokong BA, jangan sekali-kali terpengaruh dengan laporan beracun media cetak dan eletronik yang dikuasa BN kerana media tersbeut adalah propaganda BN.

"Kita masih ingat bagaimana media tersebut menjadi senjata BN ketika pilihan raya dan kini diteruskan pula untuk terus melancarkan serangan kepada BA dan DAP setelah mereka dimalukan dalam pilihan 8 Mac lalu," katanya kepada para penyokong dan petugas PAS di Darul Ikhwan dekat sini.

Beliau menggariskan tiga perkara yang perlu dipegang oleh setiap ahli dan penyokong BA iaitu;

1. Jangan mempercayai media arus perdana kerana ia adalah alat propaganda BN.

2. Dapatkan maklumat isu semasa daripada sumber PAS, iaitu para pemimpin atau jentera penerangan parti.

3. Perkukuhkan kekuatan dalaman parti dengan mengadakan pelbagai program dan aktiviti parti seperti biasa.

Tuan Ibrahim yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat menyifatkan, pilihan raya baru lalu adalah yang terbaik bagi parti-parti pembangkang setakat ini kerana kejayaan menumbangkan BN di lima buah negeri, walaupun di Pahang BA hanya menang empat kerusi, Dua kerusi Dewan Undangan Negeri (dun) dan Dua Parlimen, manakala rakan seperjuangan DAP menang dua kerusi Dun.

Katanya, kegagalan BN mendapat majoriti 2/3 di parlimen akan menyukarkan mereka. Adalah dijangkakan pilihan raya umum ke-13 akan diadakan lebih awal daripada biasa kerana BN memerlukan mandat lebih besar untuk mentadbir.

Justeru kata beliau, semua pihak di dalam organisasi parti perlu meneruskan persiapan bagi menghadapi pilihan raya ke13 itu.

Beliau berkata, organisasi pilihan raya perlu digerakkan semula, Barisan Alterantif perlu diperkukuhkan supaya bersedia untuk menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa dan jika berkuasa tidak timbul isu-isu berbangkit.

Turut hadi pada majlis itu termasuklah Ahli Dewan Undangan Negeri Traing, Leong Ngah Ngah, bekas calon Parlimen Bera, Mazlan Aliman, bekas Calon KeAdilan Kemayan Mohd Shukri Mohamad dan bekas calon PAS Guai, Munanif Abdul Rahman.

Yang Dipertua PAS Bera, Ustaz Sulaiman Mohamad dalam ucapan yang berucap awal berkata, PAS tidak kalah dalam pilihan raya umum ke-12 itu, PAS hanya tidak menang kerusi di kawasan Bera.

"Kita tidak kalah, kita hanya tidak menang kerusi di Bera," katanya.

Apa yang penting ialah bagaimana kerajaan negeri yang dikuasai BA dan DAP dapat melaksanakan konsep negara berkebajikan kepada rakyatnya.

Ini kerana jika semua kerajaan negeri yang dikuasai BA dan DAP itu berjaya melaksanakan konsep negara berkebajikan itu, imej BA akan melonjak naik di mata rakyat seterusnya akan menguburkan BN buat selama-lamanya. - mns

Jumaat, Mac 14, 2008

Abdullah akan berhenti dengan syarat Khairy jadi Menteri?

Abdullah akan berhenti dengan syarat Khairy jadi Menteri?
Ruhanie Ahmad
Fri | Mar 14, 08 | 4:46:56 pm MYT

Beberapa parti komponen BN kini mendesak Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi segera mengosongkan kerusi Perdana Menteri tanpa sebarang syarat, demikian maklumat yang disampaikan oleh sumber-sumber berwibawa kepada blog ini sekitar jam 11.30 malam tadi.

Abdullah dikatakan akur dengan desakan tersebut, tetapi dengan syarat komponen-komponen BN terbabit merestui Khairy Jamaluddin menjadi menteri penuh.

Malangnya, syarat Abdullah ditolak tanpa kompromi. Beliau pun dikatakan terus dirundung dilemma kerana komponen-komponen BN berkenaan boleh menyebabkan BN diganggang bara hanya menerusi manipulasi korum di Dewan Rakyat, khususnya bila pengundian perlu dijalankan untuk meluluskan sesuatu rang undang-undang.

Lebih serius lagi, Abdullah tidak boleh mengenepikan sikap tanpa kompromi di atas kerana komponen-komponen tersebut juga boleh menjejaskan status BN sebagai parti pemerintah jika mereka memilih untuk berkelana ke gelanggang pembangkang.

Mungkin mustahil untuk komponen-komponen berkenaan menyeberang ke pihak pembangkang. Bagaimanapun, Abdullah tidak boleh mengambil risiko melantik Khairy sebagai seorang menteri penuh jika tindakan tersebut boleh menyebabkan BN kehilangan kuasa sebagai parti pemerintah.

Jadi, apa kesudahannya kepada dilemma ini? Adakah Abdullah akan berhenti sebagai Perdana Menteri dan menantu kesayangannya terkontang-kanting tanpa jawatan menteri?

Moga-moga parti-parti komponen berkenaan terus bertegas dan tidak akan berganjak dengan pendirian dan ultimatumnya. Rakyat Malaysia pula perlu menyokong penuh pendirian ini.

Kepada Abdullah, insaflah bahawa pada saat dan ketika ini, anda adalah seorang pemimpin yang disanggah oleh majoriti rakyat jelata. Pilihan yang ada pada anda hanyalah: segera berundur tanpa sebarang syarat demi nusa tercinta! - mr

Mukhriz letter demanding PM resignation

Mukhriz letter demanding PM resignation
Harakahdaily
Fri | Mar 14, 08 | 4:36:20 pm MYT

12th March 2008

Dato' Seri,

Let me take this opportunity to thank you and the party's leadership for the faith in me and the chance to contest in Jerlun as a Barisan Nasional candidate. With the blessing and hard work of the party's leadership and machinery as well as the people of Jerlun, I have won the elections and am now a new Member of Parliament.

However, sadly enough, my victory is rendered meaningless in view of the defeat that Umno and the Kedah BN suffered in the hands of the opposition. Apart form Kedah, four other states as well as the Federal Territories also received similar humiliation in defeat.

In fact your own state of Penang was wrested by the DAP from the BN. Kelantan is again under Pas rules. In other states, the BN also suffered a similar humiliation when the level of BN support by the people has tremendously reduced. This, Datuk Seri, has never happened in the history of BN rule.

The sole intention of my letter to you is meant to save Umno and BN from being rejected further by the people and from being no longer relevant to our religion, race and nation.

Dato' Seri, the people are unhappy and the message from them is very clear, and that is they have rejected you as the nation's chief executive.

Contrary to your claim that you still have the support of Umno and other component parties, the reality is that even our own party members had reneged in their voting pattern by supporting the Opposition and inflicting the BN its defeat.

Dato' Seri, when the people held street demonstrations you openly dared them to resort to the ballot boxes to demonstrate.

They took your challenge by coming out, especially tho people in the Peninsular, and they demonstrated their feelings by voting us out at the BN at State and Parliament levels.

It is therefore clear that your leadership and your handling of the issues faced by the people and the nation are no longer accepted. Let's not deny the truth just for the sake of keeping your seat as Prime Minister.

For the love of this country and the people, I beg that you take responsibility for the defeat. We can save Umno, the BN and the nation only if you relinquish your positions as Prime Minister and the President of Umno.

Dato' Seri, I hope you will understand that I make this plea with the intention of salvaging a very dire situation. A move has been made to woo the BN representatives to join the Opposition. The enemy needs just 35 seats more to topple the government of your leadership.

If you do not resign in the near future, I fear that the situation will become untenable and that the Malay support for Umno and BN will be a thing of the past.

This plea I make without malice, and I am aware that your reaction and that of other Umno members could very well be hostile.

But come what may, I am prepared, for the sake of the Malays and Umno, to face the consequences of my action. With all humility, I leave my fate to Allah SWT.

Dato' Seri, I am sure that you will do the right thing for the sake of the people and the nation. May Allah SWT bless you for the sacrifice you make by stepping down.

Wasallam

Yours Sincerely

Mukhriz Mahathir
Jerlun Member Parlament - mr

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN