PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Khamis, Mac 27, 2008

Tawaran anggotai Exco Perlis, Adun PAS sedia berkhidmat

Tawaran anggotai Exco Perlis, Adun PAS sedia berkhidmat
Posted on Thursday, March 27 @ 16:32:12 MYT by greenboc

Beritaa"Saya belum menerima sebarang tawaran untuk menganggotai mana-mana jawatankuasa Exco kerajaan negeri," demikian jelas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS kawasan Simpang Empat Rus'sele Eizan.

Beliau berkata demikian bagi menjelaskan kedudukannya seperti yang diberitakan sebelum ini akan dilantik menganggotai salah sebuah jawatankuasa Exco kerajaan negeri. 

"Apapun yang diberitakan itu cuma kenyataan daripada Menteri Besar, Dr Md Isa Sabu dan saya belum menerima sebarang tawaran rasmi," jelasnya.

Bagaimanapun menurutnya, sekiranya diberikan tawaran beliau akan berbincang dengan pimpinan PAS negeri terlebih dahulu sebelum menerima sebarang jawatan yang diberikan.

"Sekiranya saya menyertai mana-mana jawatankuasa saya bersedia menyumbangkan buah fikiran dan pandangan saya untuk kepentingan rakyat di negeri ini," katanya.

Amalan melantik Adun PAS menganggotai jawatankuasa exco kerajaan negeri bukanlah amalan baru bagi negeri Perlis.

Sebelum ini dua orang wakil PAS iaitu Cikgu Taharim Ariffin (Adun Utan Aji,1964-1969) dan Cikgu Shuib Muhammad (Adun Bintong, 1982-1986) pernah dilantik menganggotai jawatankuasa berkenaan. - mks.

tulisan Bashir Ishak

Kalau Nordin intelek, Madonna anak dara - RPK

Kalau Nordin intelek, Madonna anak dara - RPK
Posted on Thursday, March 27 @ 15:31:47 MYT by greenboc

KomentarOleh Abdul Halim Mohd Rashid

a"Kalaulah dia seorang intelektual, Madonna masih anak daralah". 

Itulah dakwaan Editor Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin ke atas Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Tan Sri Nordin Kardi yang membuat kenyataan mewakili golongan intelektual. 

"Hello... sejak bila dia seorang intelektual? Kalaulah dia seorang intelektual, Madonna (tentulah) masih anak dara," dakwa Raja Petra.

Beliau mendakwa, Nordin hanyalah pekerja perang psikologi Biro Tata Negara (BTN).

"Intelektual yang sebenarnya patut menyaman beliau RM100 juta kerana memberikan nama yang buruk kepada semua intelektual yang sebenarnya," dakwa beliau lagi.

Mengulas perintah mahkamah supaya Raja Petra, Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) dan Ketua Pengarang akhbar Suara Keadilan membayar ganti rugi kepada beliau dan UUM dalam satu kes saman fitnah, Nordin berkata: "Saya merasa satu kejayaan mewakili golongan intelektual di dalam negara ini supaya blog-blog dan pihak yang menyalahgunakannya tidak mepermainkan kebenaran dan integriti intelektual untuk tujuan-tujuan yang mereka saja yang tahu".

Mengenai jumlah yang perlu dibayarnya, Raja Petra berkata: "Mahkamah telah bersuara dan mahkamah menyatakan reputasi kesemua mereka hanya bernilai RM4 juta".

Sebuah akhbar harian melaporkan, Raja Petra diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Alor Star supaya membayar RM2 juta kepada Nordin dan RM2 juta kepada UUM.

Mahkamah memutuskan Raja Petra memfitnah Nordin dan UUM apabila Malaysia Today menyiarkan sebuah artikel bertajuk "Dato Dr. Nordin Kardi Ciplak Karya Saya? Mohon Penjelasan" pada 16 Disember 2006.

Kepada Raja Petra, Nordin tidak memenangi kes itu sebaliknya beliaulah yang menang. "Saya 'mencampak' kes itu," katanya.

Beliau memberitahu kesemua surat yang disampaikan kepadanya mengenai kes itu dibuang ke dalam bakul sampah.

"Tidak lama lagi, mereka akan menghantar penghakiman tersebut kepada saya dan yakinlah bahawa saya akan melakukan apa yang terbaik untuk dilakukan, saya akan membuangnya ke dalam bakul sampah," tegas beliau. (Kenyataan Nordin yang disiarkan sebuah stesen TV dan artikel bertajuk "Dato Dr. Nordin Kardi Ciplak Karya Saya? Mohon Penjelasan" boleh dilihat di sini)

PESURUHJAYA PAS PERLIS Saman SPR

PESURUHJAYA PAS PERLIS Saman SPR
Posted on Thursday, March 27 @ 15:15:42 MYT by greenboc

BeritaOleh yb_pmn

"a
Ustaz Hahim Jasin, Persuruhjaya PAS Perlis mengemukakan Saman Pemula terhadap SPR berkaiatan kesilapan yang berlaku dalam proses pilihanraya di DUN Sanglang baru-baru ini.

Saman itu disebut di mahkamah Kangar hari ini dan beliau menamakan Pengurus PRU DUN Sanglang sebagai Defenden pertama.


Ustaz Hashim mengemukakan saman tersebut sebagai membantah kemenangan yang diperolehi calon BN dengan majoriti seratus undi lebih sahaja. Di mana katanya, berlaku kesilapan pengiraan kertas undi semasa penjumlahan dibuat yang menyebabkan beliau tewas.

Malah, SPR sepatutnya memberikan kemenangan kepada beliau dan bukan sebaliknya kepada calon BN.

Zaman BN bermegah diri sudah berakhir

Zaman BN bermegah diri sudah berakhir
Posted on Thursday, March 27 @ 15:25:43 MYT by greenboc

ArtikelOleh Saodah Elias, MSTAR

aPETALING JAYA: Zaman untuk Barisan Nasional (BN) bermegah dengan pencapaiannya sejak negara merdeka sudah berakhir. Slogan-slogan tentang pembangunan, kestabilan dan kemakmuran yang kerap dijadikan modal oleh BN juga tidak lagi laku kerana maysarakat hari ini lebih faham bahawa itu memang menjadi hak mereka tanpa mengira parti mana yang menubuhkan kerajaan.

Demikian antara pengakuan telus dua pemimpin parti komponen BN, Naib Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Setiausaha Agung Gerakan Datuk Seri Chia Kwang Chye pada forum anjuran Pusat Kajian Media Asia di sini Isnin.

Forum yang membincangkan realiti politik baru di Malaysia itu turut mengetengahkan ahli panel dari Umno dan DAP. Ahli penal Umno ialah anggota Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed sementara DAP diwakili penasihat ekonominya yang juga anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua Kim Wee dan ahli Parlimen Klang Charles Santiago.

Dr Chua dan Chia sependapat bahawa perubahan lanskap politik di negara ini berikutan keputusan pilihan raya 8 Mac lalu menuntut tunggak BN, iaitu Umno untuk melakukan perubahan drastik dengan memberikan ruang lebih luas kepada parti komponen bersuara tentang isu-isu etnik kaum lain.

"Isu-isu melibatkan masyarakat Cina terutama tentang keseimbangan peluang pendidikan, perlu ditangani sepanjang masa supaya jangan nanti kerajaan BN dilihat ambil berat tentang masyarakat Cina hanya pada waktu-waktu dekat pilihan raya. Untuk itu, Umno perlu menerima hakikat bahawa MCA mesti lebih lantang bersuara tentang isu etnik Cina mulai hari ini," katanya.
 
Chia pula mengaku bahawa pola pengundian kali ini yang menyaksikan BN kehilangan pemerintahan di lima negeri dan hanya dapat menubuhkan kerajaan majoriti mudah dan tidak dua pertiga, lebih menunjukkan bahawa orang ramai menolak BN dan bukan menyokong parti atau calon lain.

Keadaan ini, tegasnya, memerlukan BN berpijak di bumi nyata dan tidak terus bermegah diri dengan pencapaian yang terhad pada pilihan raya 8 Mac lalu.

Untuk itu, katanya, BN perlu memahami dan memenuhi tuntutan masyarakat hari ini yang lebih berpendidikan dan berinformasi.

Nur Jazlan pula berkata beliau yakin Umno mampu menghadapi cabaran hari ini seperti mana ia berjaya memerdekakan Tanah Melayu bersama-sama rakan dalam Perikatan daripada jajahan British dahulu.

Beliau juga bekas ahli Exco Pemuda Umno turut membangkitkan isu penghunusan keris yang menyentuh perasaan kaum lain sambil berkata: "Saya yakin Hishammuddin (Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein) tidak akan mengulangi perkara itu. Dia tidak ada lagi buat begitu akhir-akhir ini, bukan?" katanya.

Keris lambang pejuangan Pemuda Umno yang dinamakan Keris Panca Warisan itu mula diperkenalkan pada perhimpunan pergerakan itu pada 2005.

Pua pula berkata, kesan keputusan pilihan raya kali ini banyak menguntungkan orang ramai kerana ia memaksa semua pihak, iaitu gabungan tiga parti DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS yang kini mahu dikenali sebagai Barisan Rakyat, dan BN untuk bersaingan dalam memberikan perkhidmatan lebih baik.

"Jika negeri-negeri yang kini ditadbir kerajaan BR melakukan sesuatu yang baik, seperti mewajibkan semua wakil rakyatnya membuat deklarasi harta secara terbuka, kerajaan pusat BN juga perlu melakukan perkara yang sama agar tidak dilihat menentang ketelusan.

"DAP sudah menetapkan semua wakil rakyatnya tidak dibenarkan memohon tanah kerajaan. Jika ini ditiru oleh BN, ia akan memastikan hanya yang mahu berkhidmat kepada masyarakat menjadi wakil rakyat, kerana kedudukan ini tidak lagi memberi peluang kepada yang terlibat membuat duit," katanya.

Santiago pula membangkitkan isu kebanjiran warga asing yang menurutnya antara sebab utama BN kehilangan sokongan daripada kalangan orang Melayu dan kaum India.

Katanya, kebanjiran pekerja asing yang tidak terkawal menyebabkan dua kaum yang berada di tangga paling bawah dari segi pencapaian ekonomi ini berasa kerja mereka dan keselamatan keluarga mereka tidak lagi terjamin.

"Secara keseluruhannya, keputusan kali ini juga merupakan satu usaha rakyat untuk mengekang keangkuhan Umno yang telah gagal mendengar rintihan rakyat," katanya.

Selain itu, katanya, rakyat, terutama golongan miskin semakin tertekan dengan penswastaan beberapa perkhidmatan kerajaan, terutama bekalan air yang bukannya menjanjikan mereka perkhidmatan dan kualiti air yang lebih baik, tetapi sebaliknya banyak menyusahkan mereka.

"Sejak bekalan air diswastakan di Selangor tiga tahun lalu 370,000 pengguna telah mengalami pemotongan bekalan. Kesan buruk penswastaan ini dirasai bukan oleh orang kaya, tetapi golongan paling miskin," katanya.

Mengenai isu pindaan kepada Perlembagaan Negara yang dibangkitkan oleh seorang hadirin pada forum itu, Dr Chua berkata, ia bukannya sesuatu yang mudah untuk dilakukan walaupun atas nama kesaksamaan antara kaum.

"Ia bukan perkara remeh. Paling penting ia mestilah mengambil kira realiti kependudukan di negara ini yang merupakan negara berbilang kaum. Sensitiviti Kesultanan Melayu juga mesti diambil kira," katanya.

Sebab sebenar kenapa DYMM tak suka kat Deris

Sebab sebenar kenapa DYMM tak suka kat Deris
Posted on Thursday, March 27 @ 12:50:34 MYT by greenboc

KomentarOleh triple_j

"a
Kita selama ini telah ditipu hidup-hidup oleh PakLah dan Idris Jusoh. Idris dikatakan telah mendapat sokongan hampir kesemua rakyat Terengganu melalui 22 ADUN mereka. Sebab yang sama juga diwar-warkan oleh pak Lah kenapa beliau memilih Idris Jusoh sebagai MB Terengganu kedua. benarkah begitu?

Ternyatalah ini semua adalah pembohongan besar kedua-kedua manusia yang berkepentingan ini. Kekayaan Terengganu dalam bentuk petroleum dan royaltinya masih belum puas dihirup dan diagih-agihkan bersama-sama kroni seperti Patrick Badawi. Walaupun pendapatan terengganu adalah kedua terbesar selepas Selangor yang berhampiran dengan ibukota KL, jumlah rakyat termiskin Terengganu adalah kedua terbesar selepas Sabah. 

Selain itu, 22 ADUN tersebut telah dipanggil ke kediaman rasmi Idris Jusoh dan sesampainya di sana, mereka yang kebanyakannya muka-muka baru 'dipaksa menyatakan dengan sebulat suara' oleh idris Jusoh, Rosol Wahid dan lain-lain yang mereka menyokong kepimpinan Idris Jusoh menjadi MB penggal kedua. Padahal, sekurang-kurangnya 12 ADUN secara senyap-senyap menyatakan sokongan kepada MB baru mereka. 

Nah, Saudara Mat Said sudah menjadi MB. Mereka-mereka sebelum ini menguugut akan meletakkan jawatan dan memaksa pilihanraya Terengganu semula jika Idris tidak jadi MB. Beranikah mereka melakukan perkara itu sekarang? Samaada menjadi orang yang munafik dan menipu, ataupun mengambil risiko hilang kuasa jika Barisan Rakyat menang di terengganu, yang ada peluang cerah kerena rakyat Terengganu sudah mula benci penyokong BN yang menderhakai sultan kesayangan mereka. 

Ini adalah satu lagi bukti rakyat terengganu menolak kepimpinan Idris Jusoh.


Sila klik di atas imej untuk paparan yang lebih jelas.

a

a

a

a

a

Pengerusi SPR sedang goyang kaki?

Pengerusi SPR sedang goyang kaki?
Posted on Thursday, March 27 @ 13:19:43 MYT by SongkokPutih

ArtikelOleh anjelaktai

" SPR nampaknya selesa selepas keputusan PRU diumumkan. Tiada asakan, tiada desakan dan tiada lagi dibangkitkan tentang pengundi hantu dan tiada lagi kes pembatalan penggunaan dakwat. Semuanya seolah-olah senyap atau tenggelam dalam isu-isu mutakhir yang melanda kepimpinan BN. 

Mungkin ketika ini Pengerusi SPR berasa lega dengan keputusan di luar jangkaan yang menjadi penyelamat kepada anggota SPR daripada 'serangan' pihak pembangkang. Usaha-usaha membangkitkan kelemahan dan kepincangan dalam pengurusan pilihanraya oleh SPR hendaklah di kehadapankan segera agar segala dakwaan yang dibuat tidak dipermain-mainkan oleh SPR. Barisan Rakyat mesti tegas kali ini...

Kejutan PRU 12 nampaknya belum reda. Banyak perkara yang tidak diduga berlaku selepas keputusan undian diumumkan. Ramai gemar melihat perkembangan yang berlaku baik di pihak Barisan Rakyat apatah lagi di kalangan pimpinan UMNO yang semakin bercelaru.

Dalam pelbagai peristiwa ini, nampaknya isu-isu sebelum PRU yang diperjuangkan seolah-olah dikesampingkan. Dalam hal ini saya tertarik dengan desakan terhadap SPR yang dilihat seolah-olah makin tenggelam.

SPR nampaknya selesa selepas keputusan PRU diumumkan. Tiada asakan, tiada desakan dan tiada lagi dibangkitkan tentang pengundi hantu dan tiada lagi kes pembatalan penggunaan dakwat. Semuanya seolah-olah senyap atau tenggelam dalam isu-isu mutakhir yang melanda kepimpinan BN. Mungkin ketika ini Pengerusi SPR berasa lega dengan keputusan di luar jangkaan yang menjadi penyelamat kepada anggota SPR daripada 'serangan' pihak pembangkang. Usaha-usaha membangkitkan kelemahan dan kepincangan dalam pengurusan pilihanraya oleh SPR hendaklah di kehadapankan segera agar segala dakwaan yang dibuat tidak dipermain-mainkan oleh SPR.

Akhirnya tanpa diduga Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Timbalan Pengerusi SPR bersuara dalam ruangan Forum Utusan Malaysia hari ini (26/03/08). Antara luahan hati beliau ialah:

"
Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 telah memeranjatkan banyak pihak. Kepada proses demokrasi, pilihan raya tersebut telah membuka mata dan menyedarkan pihak-pihak yang mengkritik SPR sebelum ini, (yang mengatakan bahawa proses pilihan raya di negara ini tidak bebas, tidak adil dan telus).

Sebelum ini, terdapat individu-individu, parti-parti politik dan badan-badan bukan kerajaan, yang mempertikai kewibawaan SPR dan ketelusan proses pilihan raya di negara ini.


Setiap kali negara menghadapi pilihan raya, tuduhan dan dakyah kedengaran yang menuduh SPR tidak bebas, tidak telus dan tidak berkecuali. Isu ‘pengundi hantu’ dan perbuatan menghalang pemilih yang berhak dan sah di sisi Perlembagaan untuk mengundi telah berlaku di tempat-tempat tertentu


Isu tersebut telah digunakan sebagai alasan apabila seseorang calon kalah dalam pilihan raya. SPR telah dilemparkan dengan tohmahan dan cacian atas isu-isu yang tidak benar
 .
"

Berikut dipaparkan petikan lengkap surat Timbalan Pengerusi SPR yang disiarkan dalam ruangan Forum Utusan Malaysia:

------

Jangan ada lagi alasan pertikai ketelusan SPR

SECARA keseluruhannya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menjalankan Pilihan Raya Umum Ke-12 dengan lancar dan berjaya. Rakyat selaku pengundi telah menunaikan hak demokrasi serta tanggungjawab dalam memilih perwakilan dan kerajaan.

Keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 telah memeranjatkan banyak pihak. Kepada proses demokrasi, pilihan raya tersebut telah membuka mata dan menyedarkan pihak-pihak yang mengkritik SPR sebelum ini, (yang mengatakan bahawa proses pilihan raya di negara ini tidak bebas, tidak adil dan telus).

Sebelum ini, terdapat individu-individu, parti-parti politik dan badan-badan bukan kerajaan, yang mempertikai kewibawaan SPR dan ketelusan proses pilihan raya di negara ini.

Setiap kali negara menghadapi pilihan raya, tuduhan dan dakyah kedengaran yang menuduh SPR tidak bebas, tidak telus dan tidak berkecuali. Isu ‘pengundi hantu’ dan perbuatan menghalang pemilih yang berhak dan sah di sisi Perlembagaan untuk mengundi telah berlaku di tempat-tempat tertentu.

Isu tersebut telah digunakan sebagai alasan apabila seseorang calon kalah dalam pilihan raya. SPR telah dilemparkan dengan tohmahan dan cacian atas isu-isu yang tidak benar .

Saya berharap dengan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-12 ini akan menyedarkan pihak-pihak yang selama ini mempertikaikan ketelusan SPR dan proses pilihan raya.

Daripada 10.9 juta pemilih berdaftar, 8.1 juta (76 peratus) pemilih telah keluar mengundi. Daripada 222 kerusi Parlimen yang dipertandingkan, BN yang sebelum ini menguasai lebih 2/3 kerusi Parlimen, berjaya memperoleh 140 kerusi, manakala PKR berjaya mendapat 31 kerusi, DAP (28) dan Pas (23).

Parti-parti pembangkang tersebut turut berjaya membentuk kerajaan negeri di Pulau Pinang, Kedah, Perak dan Selangor, selain kekal di Kelantan. Pilihan Raya Umum Ke-12 telah membuktikan bahawa proses demokrasi kekal kukuh dan mantap.

Demokrasi melambangkan kuasa rakyat melalui sistem pilihan raya yang bebas dan telus. Rakyat selaku pengundi boleh memilih calon yang mereka suka. Hakikat bahawa rakyat bebas untuk menunaikan hak mereka yang dijamin di bawah Perlembagaan dan proses pilihan raya kita adalah adil dan telus, telah terbukti.

Rakyat telah membuat keputusan. Calon/parti yang menang perlu menunaikan janji dan tanggungjawab mereka.

Mereka yang melemparkan dakyah dan fitnah terhadap SPR serta mempertikaikan proses dan prosedur pilihan raya di negara ini, termasuk dakyah isu pengundi hantu diharap sedar dan jangan ada lagi apa-apa alasan untuk mempertikaikan ketelusan pilihan raya di negara ini.

Kemenangan 82 kerusi di Parlimen oleh parti-parti lawan, yang saya rasa mereka sendiri tidak menjangka sebenarnya bukti ketelusan SPR dan proses pilihan raya.

SPR mengucapkan tahniah kepada semua calon yang berjaya dan selamat berkhidmat kepada rakyat di kawasan masing-masing.

Bagi SPR, Pilihan Raya Umum Ke-12 telah berjaya dan proses demokrasi telah berjalan lancar. Hak rakyat telah dijamin dan rakyat bebas memilih perwakilan mereka dan kerajaan. Dengan kuasa rakyat melalui peti undi, yang menunaikan hak di bawah Perlembagaan, rakyat akan menilai semula perwakilan mereka dalam pilihan raya yang akan datang.

Keputusan Pilihan Raya Umum-12 telah membuktikan kredibiliti SPR sebagai badan berkecuali dan proses pilihan raya di negara ini telus dan adil.

– DATUK WAN AHMAD WAN OMAR,
Timbalan Pengerusi SPR.

IMAM AL HADHARI SEMAKIN TIDAK DIHORMATI

IMAM AL HADHARI SEMAKIN TIDAK DIHORMATI
Posted on Thursday, March 27 @ 12:33:54 MYT by greenboc

ArtikelOleh sofiwahab

"OLEH : SOFIWAHAB (sofiwahab@gmail.com)

Imam Hadhari semakin tidak dihormati apabila keputusannya untuk melantik beberapa individu untuk menganggotai kabinetnya dicemari dengan perletakan jawatan beberapa orang timbalan menteri.


Terbaru Datuk Abdul Ghapur Salleh Ahli Parlimen Kalabakan Sabah pula meletakkan jawatan.

Lebih kurang seminggu sejak dilantik, beliau membuat kegemparan apabila meletak jawatannya sebagai Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar. Surat peletakan jawatan pemimpin Umno itu dikirim semalam kepada Perdana Menteri dan berkuatkuasa serta-merta.

Perkembangan mengejutkan ini satu lagi tamparan kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang dipersalahkan atas ketewasan besar-besaran BN dalam pilihanraya umum 8 Mac.

Peletakan jawatan ahli parlimen Kalabakan, yang menang tanpa bertanding dalam pilihanraya umum lalu, mengikut jejak dua lagi ahli parlimen BN yang enggan menerima jawatan timbalan menteri selepas nama mereka diumumkan dalam barisan kabinet pada 18 Mac.

Ahli parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman, menolak jawatan timbalan menteri pengangkutan. Manakala ahli parlimen Jerantut, Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar, menolak jawatan timbalan menteri luar.

Kedua-duanya dilaporkan menolak, antaranya, dengan alasan telah lama berkhidmat dan sewajarnya diberikan jawatan menteri.Penolakan seumpama itu dipercayai pertama kali berlaku.

Malaysiakini difahamkan, surat peletakan jawatan Abdul Ghapur dikirim melalui faksimili ke pejabat Perdana Menteri petang semalam. Malam tadi desas-desus tentangnya mula berkembang melalui mesej SMS dan laman-laman web, termasuk percubaan untuk menekannya agar menarik balik surat tersebut.

Setakat ini belum jelas sebab-sebab beliau berbuat demikian. Perdana Menteri setakat tengah malam tadi tidak mengeluarkan sebarang kenyataan.Selain itu, pemilihan kabinet Abdullah kali ini menyaksikan perasaan kurang senang yang meluas di beberapa negeri dan dalam kalangan beberapa tokoh.

Sehari selepas pengumuman kabinet, ahli parlimen Kangar Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad melepaskan jawatan setiausaha agung Umno dan BN susulan penggugurannya daripada kabinet.

Datuk Seri Rafidah Aziz, wakil Kuala Kangsar, melahirkan rasa terkejut.Di Sabah, beberapa pemimpin parti komponen BN termasuk Umno berasa tidak dihargai walaupun telah memberi sokongan besar dalam pilihanraya ke-12.

Gara-gara itu, dua ahli parlimen dari Sarawak dilaporkan ingin meninggalkan BN - Datuk Dr Tiki Lafe (Mas Gading) dan Richard Riot (Serian) bagaimanapun menafikannya. 

KUNJUNGI BLOG pemudabukitkatil.blogspot.com UNTUK ANALISA DAN ARTIKEL LAIN.

SULTAN MIZAN BALIK TRG: Puluhan Ribu dijangka sambut di Aiprort

SULTAN MIZAN BALIK TRG: Puluhan Ribu dijangka sambut di Aiprort
Posted on Thursday, March 27 @ 12:32:56 MYT by greenboc

BeritaOleh yb_pmn

"a
DAULAT TUANKU! Semua rakyat negeri Terengganu dijemput dan diminta meluangkan masa untuk menyambut kepulangan YDPA Sultan Mizan, Sultan Terengganu sebagaimana butiran berikut:

Tarikh : 29 Mac 2008
Tempat: Lapangan Terbang Sultan Mahmud
Masa ketibaan Tuanku : 9.00 pagi (penerbangan dari KUL)
Pakaian : Baju Kuning (jika tak keberatan letakkan riben kuning pada ariel kereta)

Seruan ini adalah untuk menunjukkan sokongan dan kebangkitan rakyat Terengganu yang berdiri teguh di belakang baginda. Di samping memberi komitmen menolak sebarang anasir memburuk-buruk dan menghina baginda sebagai peneraju utama negeri Terengganu Darul Iman.

Sejak dua minggu lepas, kita semua sudah melihat kebangkitan rakyat yang menyatakan sokongan yang tidak berbelah bagi kepada Sultan dan pihak istana dalam isu perlantikan MB.

Namun, ada sesetengah pihak yang DANGKAL serta tidak menghormati institusi diRaja sebagai lambang Perlembagaan telah menimbulkan kemarahan dan menjatuhkan imej Melayu Islam di negeri ini.

Oleh yang demikian, semua lapisan masyarakat yang sanyankan Sultan kita, turunlah beramai-ramai dengan berpakaian kuning dan riben di kereta masing-masing sebagai simbolik tanda sokongan kita nanti.

Raja adil dianjung, disembah
Raja zalim disanggah!

DAULAT TUANKU!
DAULAT TUANKU!
DAULAT TUANKU!

Tangguh pemilihan : Pemimpin UMNO bertelagah sesama sendiri

Tangguh pemilihan : Pemimpin UMNO bertelagah sesama sendiri
Posted on Thursday, March 27 @ 10:45:41 MYT by greenboc

Analisis IsuOleh cina-islam

"z
Majlis Tertinggi (MT) UMNO telah melanjutkan tempoh pemilihan pucuk pimpinan parti itu kepada 18 bulan daripada September 2007, bagi memberi laluan pilihan raya umum ke-12 yang lepas diadakan terlebih dahulu .Pemilihan untuk tiga tahun sekali yang terakhir UMNO berlangsung pada 23 September 2004. 

Sementara setelah pelanjutan 18 bulan itu, mandat anggota MT juga akan berakhir pada Mac 2009. Namun begitu beberapa hari lepas kesemua perwakilan Badan Perhubungan UMNO negeri yang menemui Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini, mahu pemilihan parti yang dijadualkan pertengahan tahun ini ditangguhkan lagi ke satu tarikh yang akan ditentukan kelak.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berkata, tarikh berkenaan akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti Khamis ini. "Cadangan ini bagi mengelakkan `mala petaka’ kepada politik negara kerana dalam keadaan sekarang semua orang tidak boleh berfikir dengan waras,’’ katanya kepada pemberita ketika memulakan tugas sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah di pejabatnya beberapa hari lepas.

Bermula dari itu nampaknya sesama pucuk pimpinan UMNO bertelagah dan berbeza pendapat. Banyak yang menyokong dan tidak sedikit juga yang membangkang dengan alasan yang macam-macam. Antaranya Pergerakan Puteri UMNO dan beberapa ahli Majlis Tertinggi (MT) parti itu menolak saranan supaya pemilihan UMNO di peringkat cawangan, bahagian dan MT ditangguhkan lagi.

Sebaliknya, mereka berpendapat, pemilihan tersebut tetap perlu diadakan tahun ini setelah ia ditangguhkan pada tahun lalu bagi memberi laluan kepada parti itu bersiap menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-12.

Ketua Puteri UMNO, Datuk Noraini Ahmad berkata, dari segi peraturan, pemilihan UMNO memang boleh ditunda selama 18 bulan yang hanya akan berakhir pada Jun tahun depan.Namun, katanya, Puteri UMNO berpendapat ia tetap perlu diteruskan pada tahun ini.

Persoalannya apa sudah jadi dengan UMNO ? semacam kata pepatah seperti "takut kepada bayang-bayang sendiri".

Situasi ini membuktikan betapa lemahnya Abdullah Badawi mentadbir partinya sendiri. Tidak cukup kepada lemahnya mentadbir negara perkara yang sama membawa malang kepada parti yang dia ketuai. Setelah masalah perlantik MB Terengganu yang tiada kesudahannya demikianlah banyak masalah yang tiada kesudahannya selama pemerintahan beliau.

Benarlah kata sesetengah kawan bahawa ini "sial politik" yang sedang melanda UMNO yang mempercepatkan lagi peralihan Kerajaan Malaysia Kepada Kerajaan BA.

http://idhamlim.blogspot.com

Rosol Wahid : Pak Lah Yang Suruh Kami Sokong Idris

Rosol Wahid : Pak Lah Yang Suruh Kami Sokong Idris
Posted on Thursday, March 27 @ 10:36:19 MYT by greenboc

Artikel PendekOleh sulaiman

"a
Seperti dilaporkan dalam Utusan Malaysia, Rosol Wahid mengakui bahawa perakuan untuk menyokong perlantikan Idris sebagai MB Trengganu adalah mengikut arahan Abdullah Hj Ahmad @ Presiden UMNO.  

Kenyataan ini seolah-oleh menunjukkan bahawa sokongan yang diberikan kepada IDRIS bukanlah sokongan secara sukarela ataupun pilihan hati ADUN BN Trengganu. Namun, ia dibuat diatas arahan Presiden UMNO. 

Oleh demikian, bagi meleraikan kekusutan perlantikan MB Trengganu, Presiden UMNO wajar menerima perlantikan Ahmad Said sebagai MB dan mengarahkan semua ADUN untuk memberikan sokongan kepada beliau. Apabila ini dilakukan, maka segalanya akan selesai dengan aman dan sejahtera. Tidak salah menerima Ahmad Said sebagai MB kerana diapun ADUN BN dan ahli UMNO. 

Daripada Utusan Malaysia 

"Sementara itu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Rosol Wahid berkata, semua ADUN BN Terengganu bersedia menerima apa sahaja arahan Abdullah sebagai penyelesaian kepada kemelut politik itu. Katanya, buat masa ini pendirian mereka masih sama iaitu menyokong pelantikan Idris yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu sebagai Menteri Besar. Rosol menolak desas-desus yang mengatakan terdapat dalam kalangan 23 ADUN yang berdiri di belakang Idris telah beralih menyokong Ahmad yang dilantik oleh istana.

“Kita tunggu arahan daripada presiden. Apa saja yang presiden minta... apa yang dibuat sekarang pun (sokong Idris) adalah atas arahan presiden."

“Dapat saja arahan daripada Presiden, kita akan adakan perjumpaan untuk membincangkan arahan yang diberikan,” kata Rosol ketika dihubungi.

Masa Depan Pak Lah & UMNO Terus Malap

Masa Depan Pak Lah & UMNO Terus Malap
Posted on Thursday, March 27 @ 10:30:40 MYT by greenboc

Analisis IsuOleh khairulfaizi

"a
Dalam suasana muram politik UMNO/BN setelah menghadapi p
ilihanraya umum terburuk dalam sejarah mereka, pelbagai isu yang berlaku berterusan menikam UMNO/BN daripada pelbagai arah.

UMNO yang menjadi tunjang kekuatan BN selama ini sedang menghadapi krisis yang cukup hebat. Sebagai contoh mudah, Datuk Mukhriz Mahathir telah m
enghantar surat kepada Pak Lah menuntut beliau berudur daripada takhta Perdana Menteri. Pak Lah dengan tegasnya menyerahkan kes Mukhriz kepada Pemuda UMNO Malaysia dengan harapan Pemuda UMNO akan mengajar Mukhriz yang biadap terhadap Pak Lah. 

Sebaliknya, Pemuda UMNO membuat keputusan bahawa bukan sahaja Mukhriz tidak dikenakan apa-apa tindakan malah kes ini diserahkan semula kepada Presiden UMNO, beliaulah yang sepatutnya mengambil tindakan terhadap Mukhriz. Sehingga ke hari ini Pak Lah masih belum mengambil apa-apa keputusan terhadap isu ini.

Tiba-tiba isu pemilihan parti yang sepatutnya dilalui oleh UMNO pada tahun ini akan ditangguhkan kerana ramai rakyat pada hari ini 
berfikiran tidak waras, kata Tan Sri Muhammad Mohd Taib. Mat Taib mendakwa dalam pertemuan dengan Perhubungan UMNO negeri-negeri dengan Pak Lah telah mencadangkan agar pemilihan parti ditangguhkan atas pelbagai alasan. Namun, dakwaan Mat Taib ini telah ditepis oleh Pengerusi UMNO Negeri Sembilan yang masih mahukan pemilihan parti diteruskan. Pemuda UMNO dan Puteri UMNO juga bersetuju agar pemilihan parti diteruskan.

Jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO yang sebelum ini cukup kebal untuk tidak dipertandingkan mula mendapat pandangan daripada pimpinan UMNO agar ianya dibuka semula untuk pertandingan dan kuota pencalonan dihapuskan.

Perlantikan 
Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Trengganu yang baru cukup mencalar kewibawaan Pak Lah. Pada mulanya Pak Lah mendakwa bahawa perlantikan Datuk Ahmad Said tidak mengikut perlembagaan namun kenyataan ini telah dperdebatkan. Calon MB Trengganu yang dicadangkan oleh Pak Lah ditolak istana sehingga timbul isu penyokong UMNO di Trengganu menaikan kain rentang dengan tulisan“Kami Nak Idris, Nantang” dalam demonstrasi dihadapan kediaman rasmi MB Trennganu. Protes ini dilakukan kerana Sultan telah melantik Datuk Ahmad Said sebagai MB Trengganu bukannya Datuk Idris Jusoh.

Krisis ini juga telah 
retakkan hubungan di antara UMNO dengan istana. Agak mengejutkan kerana sultan-sultan telah mula berani membuat keputusan tanpa terikat dengan kehendak daripada pemimpin UMNO.

Kemelut dalam UMNO juga telah dilihat oleh Tengku Razaleigh Hamzah atau Ku Li sebagai amarah rakyat yang cukup berat dan mencadangkan agar Umno menganjurkan mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi membincangkan kekalahan teruk parti itu dalam pilihanraya 8 Mac. Cadangan Kuli ini telah mendapat banyak sokongan termasuklah daripada
Tun Dr Mahathir.

Ahli Parlimen Kangar 
Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad pula telahmelepaskan jawatan setiausaha agung Umno dan BN susulan penggugurannya daripada kabinet manakala ramai dikalangan Menteri daripada UMNO digugurkan termasuklah Datuk Seri Rafidah Aziz, wakil Kuala Kangsar. Pengguguran mereka daripada kabinet telah mencetuskan suasana tidak senang dalam UMNO apabila terdapat dakwaan bahawa Pak Lah mengetepikan orang lama ini kerana mereka bukan daripada kem Pak Lah tetapi penyokong Datuk Najib Razak.

Paling terbaru, Datuk Abdul Ghapur Salleh telah 
meletakkan jawatansebagai Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar. Walaupun sebab-sebab perletakkan jawatan tidak diumumkan tetapi ia mengambarkan betapa ketidak keyakinan pemimpin BN terhadap masa depan mereka di bawah tampok pemerintahan Pak Lah. Sebelum itu Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman, menolak jawatan timbalan menteri pengangkutan dan Ahli Parlimen Jerantut, Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar, menolak jawatan Timbalan Menteri Luar.

Kemelut politik dalaman UMNO semakin meruncing dan sudah pasti hanya menanti untuk terbelah. Perpecahan dan perbalahan ini mungkin berpunca daripada kelemahan Pak Lah dalam mencaturi masa depan UMNO dan mungkin juga sememangnya UMNO sudah tidak relevan lagi dalam arus perdana politik negara.

Kemelut ini sebenarnya menjadi peluang untuk kita memberikan kesedaran kepada penyokong UMNO khususnya di peringkat bawahan untuk berhijrah kepada kita.

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil
Taman Renggam Jaya, Simpang Renggam
27 Mac 2008, 9.14 pagi
http://minda-kembara.blogspot.com/

Kereta-kereta Exco Kedah disabotaj?

Kereta-kereta Exco Kedah disabotaj?
Posted on Thursday, March 27 @ 09:54:59 MYT by greenboc

BeritaaSemasa berada di pusat pentadbiran Kerajaan Negeri Kedah di Wisma Darulaman semalam, penulis sempat bertemu beberapa orang sahabat di kantin bangunan tersebut. 

Duduk bersama ialah dua orang pemandu kepada Exco Kerajaan Negeri yang baru dilantik selepas PAS/BA berjaya menubuhkan kerajaan. 

Amat mengejutkan apabila mereka menceritakan perilaku pihak-pihak tertentu yang menggunakan kereta-kereta Proton Perdana yang diperuntukkan khas untuk para Exco Kerajaan Negeri semasa Barisan Nasional menguasai negeri ini penggal yang lepas.

Amat mengejutkan apabila mereka menceritakan perilaku pihak-pihak tertentu yang menggunakan kereta-kereta Proton Perdana yang diperuntukkan khas untuk para Exco Kerajaan Negeri semasa Barisan Nasional menguasai negeri ini penggal yang lepas.

Kata salah seorang dari pemandu tersebut, beliau tidak menolak kemungkinan berlakunya sabotaj oleh pihak-pihak tertentu sebelum memulangkan kereta-kereta tersebut untuk digunakan oleh Exco yang baru selepas mengetahui Umno/BN gagal mengekalkan kuasa di Kedah.

"Ini berdasarkan keadaan kereta yang kita mula-mula guna, teruk sekali. Ada dua buah terpaksa ditukar "gear-box", sedangkan kata bahagian pengurusan kereta-kereta tersebut barus sahaja diservis.

"Ada pula kereta yang sampai berasap bila dibawa. Satu lagi pula setiap hari perlu ditambah minyak enjin. Lagi teruk, setiap kereta tu sepatutnya ada pemain CD, tapi yang tinggal kini hanya pemain kaset," katanya. - mks

tulisan Bashir Ishak

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN