PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Jumaat, November 21, 2008

Perkataan ALLAH tidak boleh diguna oleh orang Kristian

Perkataan ALLAH tidak boleh diguna oleh orang Kristian
Dilulus terbit pada Sunday, May 11 @ 08:22:36 MYT oleh greenboc

Analisis Isu Oleh ahmadhadeed

"a
Kalau amalan digereja sudah menjadi macam amalan masjid maka itu di panggil penghinaan terhadap Allah bukan toleransi. Dari segi semantik perkataan Allah DALAM BAHASA MELAYU bermakna Tuhan orang Islam bukan Tuhan orang Kristian. Orang Melayu kafir pun tak guna perkataan Allah untuk memanggil tuhan mereka. Orang Melayu dulu panggil tuhan mereka DEWA. Jadi kalau orang India dan Cina ni gatal sangat nak cerita Kristian dalam bahasa Melayu sebut saja God the Father dengan perkataan " DEWA BAPA". Dalam linguistik 'semantic meaning' atau makna kepada perkataan boleh bertukar dan ini di namakan semantic shift. Namun dalam hal perkataan Allah , tidak pernah berlaku 'semantik shift 'dalam sejarah bahasa Melayu. Maka perkataan tidak boleh di pakai untuk memperihal tuhan kristian.

Baru baru ini sebuah surat kabar Kristian Katolik Malaysia mempertikaikan arahan kerajaan Malaysia melarang mereka mengguna perkataan Allah dalam surat kabar kristian mereka. Sepatutnya mereka ikutlah orang kristian Barat yang menggunakan ' god the father ' untuk tuhan mereka dan Jesus untuk ' god the son', Mengapa puak Kristian Katholik mahu guna perkataan Allah bukan perkataan Tuhan Bapa amat mencurigai. Adakah ini adalah usaha untuk mengkristian ummat Islam Malaysia dengan cara mengelirukan mereka.
Perkara ini telah hebat berlaku di Indonesia di mana puak kristen indonesia telah menggunakan ritual Islam dan budaya islam untuk memurtadkan ummat Islam. Ada yang sembahyang saperti orang Islam dengan ruku nya , ada yang berkasidah saperti nasheed orang Islam dan ada yang berceramah dengan kopiah dan jubah tetapi dengan salib besar di dada . Bible pula di cetak mirip macam Quran.

Yang menjadi masaalah nya ada orang Islam sendiri yang bodoh sombong menyokong perkataan Allah di gunakan atas dasar hak rakyat Malaysia. Perkara menjadi rumit apabila politik mula campur tangan dalam hal bahasa.
Saya anggap membenarkan perkataan Allah pada risalah missionary Kristian akan MENGELIRUKAN Ummat Islam dan mungkin akan memurtadkan mereka. Adakah kita dengan jahil mahu mewujudkan dengan sengaja perkara yang memungkinkan ummat Islam keliru dengan risalah Kristian dan murtad apabila undang undang murtad sudah tidak ada di Malaysia. Apa jenis bangsa bangan kita semua saya pun tak faham.
Kita akan bincang samaada boleh atau tidak penggunaan perkataan Allah oleh golongan KAFIR ini dari segi perspektif Islam dan bahasa.

Ia berkaitan dengan ugama kerana ia akan mencetuskan fitnah dari segi KONSEP Allah itu sendiri. Konsep Allah dalam Islam ialah Tuhan yang menjadikan , yang bersifat Uluhiyyah dan Ruubbiyyah, yang arahannya terkandung dalam al Quran . Konsep Allah kalau di gunakan oleh Kristian nauzubillah ialah tuhan yang menjadikan dan arahannya terkandung dalam bible yang syirik dan menyesatkan.
Apabila konsep Allah diguna pada perkara yang syirik saperti di gunakan untuk menceritakan tuhan bapa ugama kristian maka ORANG AWAM akan keliru dan bercelaru. Maka untuk mengelakkan kecelaruan , hendaklah di haramkan penggunaan perkataan Allah untuk orang kristian malah ianya di anggap menghina Allah , Tuhan orang Islam dan Raja di Hari Akhirat nanti.

Orang Kristian memanglah orang yang tuhan kata Addhollin ia itu golongan sesat kerana meletak manusia sebagai tuhan dan melayan mereka menyebabkan kita turut sesat. Kristian di Malaysia adalah India dan Cina dan bukan orang keturunan Arab maka mengapa mereka mengada sangat nak jadi orang arab.
Yang keduanya mengikut pengajian linguistic , dari segi semantik , perkataan Allah DALAM BAHASA MELAYU bermakna Tuhan orang Islam bukan Tuhan orang Kristian. Orang Melayu kafir pun tak guna perkataan Allah untuk memanggil tuhan mereka. Orang Melayu dulu panggil tuhan mereka DEWA. Jadi kalau orang India dan Cina ni gatal sangat nak cerita Kristian dalam bahasa Melayu sebut saja God the Father dengan perkataan " DEWA BAPA".
Dalam linguistik lexical meaning atau semantic atau makna di associasikan kepada perkataan boleh bertukar mengikut masa dan ini di nama 'semantic shift' atau semantic change. Namun dalam hal perkataan Allah tidak pernah berlaku semantik shift dalam sejarah bahasa Melayu.Saya tak tahu apa orang Dewan Bahasa buat di DBP apabila kepakaran mereka di perlukan. Baru baru ini pakar bahasa berkumpul untuk mempertahankan bangsa melayu , mengapa tidak turut mempertahankan Islam dalam hal cabaran orang bukan islam mahu guna nama Allah.

Saya ingin menarik perhatian saudara saudari bagaimana ummat islam indonesia telah berjuang bermati matian menahan usaha jahat kristian indonesia untuk menhancurkan Islam di Indonesia. Pernah kristian indonesia mendirikan GEREJA MENYERUPAI masjid dengan sejadah , mihrab dan priest mereka memakai kopiah dan serban . Mereka juga sembahyang menggunakan sejadah, ruku dan sujud dan berimam. Ummat Islam bertindak membakar gereja yang cuba menghina ummat Islam ini dan perkara ini berakhir di situ.

Apakah ummat islam malaysia menjadi lebih pengecut dari ummat islam indonesia dalam mempertahankan kesucian Islam? Saya pun tak pasti dengan orang Melayu ni. Boleh percaya atau tidak dalam soal menjaga maruah ugama.

Tipu daya memurtadkan orang Islam sudah lama berlaku di Indonesia dan forum ini banyak menceritakannya

http://forum.swaramuslim.net/forum.php?id=F24_0

Untuk gambar menarik bagaimana orang kristian Indonesia cuba memurtadkan orang islam indonesia dengan bersembahyang cara islam, bernasheed, berkasidah, berjubah sila ke laman web al muslimin
http://almuslimin2.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

Catat Ulasan

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN