PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, November 22, 2008

POLIGAMI - HIKMAH DISEBALIK KETENTUAN ALLAH.

POLIGAMI - HIKMAH DISEBALIK KETENTUAN ALLAH.

Sesungguhnya Allah Maha Pencipta lagi Maha Mengetahui.

Apabila Allah menciptakan manusia sebagai sebaik-baik kejadian. Allah juga Maha Mengetahui keperluan dan apa yang diperlukan oleh manusia itu. Dengan mengurniakan ruh, akal dan nafsu serta hati, manusia itu memang layak dilantik sebagai khalifah Allah di bumi ini berbanding dengan makhluknya yang lain.

Walaupun manusia itu satu ciptaan yang ajaib dengan memiliki keempat-empat unsur tadi, Allah juga tahu manusia itu sentiasa tergoda oleh nafsu yang sifatnya menjahanamkan manusia kecuali nafsul "Muthmainnah". Nafsu selain "Muthmainnah" seperti Ammarah, Lawwamah dan lain-lain adalah ruang yang istimewa bagi Iblis dan Syaitan untuk menjebak manusia ke arah kebinasaan.

Untuk mempastikan manusia itu terus mengikut "Jalan yang Lurus" Allah mengutuskan Para Nabi dan Rasul untuk memberi peringatan khabar gembira kepada mereka yang taat dan mengancam dengan balasan seksa dan azab yang pedih kepada mereka yang ingkar, maksiat dan kufur.

Namun manusia yang menjadi gembala syaitan yang nafsu mereka menjadi tonggangan Iblis kerap tertipu dan terpedaya seterusnya tergelincir dan terpesong dari "Jalan yang Lurus". Lalu Allah turunkan bala dan malapetaka sebagai peringatan dan balasan atas angkara tangan-tangan manusia itu sendiri. Dengan turunnya bala bencana dan malapetaka itu ada juga di kalangan manusia itu yang insaf lalu bertaubat, namun tidak kurang yang keras kepala, degil dan terus hidup dalam kederhakaan.

Begitulah gambaran keadilan Allah S.W.T. terhadap sekelian hamba-hambanya. Tiada satupun ketentuan Allah itu yang sia-sia. Hikmah segala perkara yang ditentukan Allah itu tidak dapat diselami sepenuhnya oleh manusia dengan hanya berpandukan aqal semata-mata. Itulah sebabnya ada perkara-perkara yang kita tidak mampu mencapainya untuk menelusuri hikmah disebalik ketentuannya, lalu Nabi menyuruh kita mengikut sahaja "saman wa toaata" (dengar dan taat) terhadap perkara tersebut. Kenapa begitu? Kerana kemampuan manusia itu terbatas dan keterbatasan kemampuan manusia itu sedia dimaklumi oleh Allah lalu menjadikan Iman dan Taqwa sebagai pengimbang kepada kelemahan manusia untuk mencapainya. Dengan iman dan Taqwa sahaja manusia dapat menerima segala ketentuan Allah tanpa mempertikaikannya. Namun begitu Iman serta taqwa seseorang itu juga berbeza saisnya serta powernya sesuai dengan amalan masing-masing.

BERBALIK KEPADA PERKARA POLIGAMI

Kerana Allah Maha Tahu dan Maha Adil-lah mengapa POLIGAMI itu diharuskan. Tentang ada golongan yang memandang serong dan negatif, cukuplah Allah mengurniakan manusia itu akal yang boleh berfikir sejauh mana kebenaran Ayat-ayat Allah. Apakah Allah tidak tahu ada dikalangan manusia itu yang keinginan syahwatnya tinggi? Justeru keharusan berpoligami dikurniakan Allah untuk mereka demi menyelamatkan mereka dari maksiat dan kemungkaran, yang akhirnya menyebabkan mereka jatuh tersimpuh ke dalam kebinasaan. Bahkan lebih dari itu, Allah bukan sahaja bertujuan menuruti keinginan nafsu manusia itu tapi lebih utama menyelamatkan maruah, iman serta ketaqwaan mereka dari menjadi hamba kepada nafsu dan syaitan yang akan menyeretnya ke dalam neraka.

Itulah bukti Kasih Sayang Allah kepada hamba-hambanya. Apakah Allah tidak tahu bahawa sifat manusia yang bernama "WANITA" itu suka cemburu, bergaduh dan sebagainya akibat di-MADU kan? Justeru Allah tahulah maka Allah letakkan syarat yang utama kepada mereka yang ingin berpoligami itu ialah "ADIL". Apakah Allah tidak tahu bahawa mereka yang berpoligami itu memang susah untuk berlaku adil 100%. Justeru Allah Tahulah maka Allah hanya membenarkan hanya empat orang isteri. Kalau diikutkan nafsu buas manusia yang bergelar lelaki itu sudah tentu mereka tidak akan puas walau berapa orang isteri sekalipun. Lalu ketentuan Allah tidak melarang Poligami namun menghadkan bilangan kepada empat orang sahaja sedangkan Allah Maha tahu dengan empat orang itupun susah didapati mereka yang benar-benar berlaku adil kepada isteri-isterinya. Lalu Allah maafkan mereka kerana kekurangan mereka dan menyuruh mereka sentiasa bersyukur dengan rahmat serta kurniaan Allah kepada mereka. Seperti firman Allah yang bermaksud:

"Dan kamu tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu bersungguh-sungguh (hendak melakukannya); oleh itu janganlah kamu cenderung Dengan melampau (berat sebelah kepada isteri Yang kamu sayangi) sehingga kamu biarkan isteri Yang lain seperti benda Yang tergantung (di awang-awang); dan jika kamu memperbaiki (Keadaan Yang pincang itu), dan memelihara diri (daripada perbuatan Yang zalim), maka Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani". (Al-Quran Surah An-Nisa’ Ayat 129)

MENTADBIR POLIGAMI

Oleh kerana naluri ingin berpoligami dikalangan lelaki itu adalah suatu yang diiktiraf Allah, sehingga Allah mengharuskannya. Maka untuk melihat ketentuan Allah itu berjalan dengan baik sehingga kebaikannya dapat dilihat oleh seluruh manusia, maka perjalanan poligami itu mestilah ditadbir dengan baik. Untuk itu segala SUDUT PANDANGAN hendaklah diteliti dan diperhalusi sehalus-halusnya sehingga memperoleh NATIJAH yang baik. Setelah itu cubalah laksanakan berperingkat-peringkat sambil berTAWAKKAL kepada Allah dan sentiasa berdoa' untuk mendapat keridhaan Allah. Untuk merealisasikan perkara ini sudah tentu mengambil masa yang lama. Apabila pelaksanaan dimulakan tahun demi tahun sudah tentu akan terserlah kekurangan atau kecacatan di sana sini. Ketika itu mesyuarat postmoterm perlu dilakukan dari masa kesemasa.

Sesungguhnya pertolongan Allah akan datang apabila kita mahu memulakan pelaksanaannya. Tahun demi tahun akan makin terserlah kebaikannya. Sehingga satu ketika HIKMAH yang sebelum ini sering kita pandang remeh, pandang sebelah mata sahaja akan kita dapat sama-sama nikmati.


Oleh: Ambuyat

1 ulasan:

  1. alangkah baiknya jika wanita (trmsk sy insyaallah) redha dgn ketentuan Ilahi... pasti tiada prbalahan dn tiada istilah perampas......

    BalasPadam

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN