PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Ahad, April 12, 2009

SERUAN BERSATU DALAM BERDAKWAH - JAKIM BIAR IKHLAS

SERUAN BERSATU DALAM BERDAKWAH - JAKIM BIAR IKHLAS


Apabila JAKIM menganjurkan MUZAKARAH GURU-GURU AGAMA SABAH 2009 pada 7 hingga 9 April yang baru lalu saya cuma nak kata jangan sampai jadi ibarat orang selalu kata: “Cakap tak serupa bikin” apabila buat-buat tak tahu, buat-buat pekak dan buat-buat buta terhadap senario politik tanah air yang jelas sekali melakukan sebaliknya atau sesuatu yang KONTRA dan sangat bertentangan dengan dakwah Islamiyah seperti menentang hudud dan sebagainya.


Tak payahlah saya hurai panjang lebar benda ini…. Nanti ada yang kata cerita dah BASI malu jer nanti. Memadailah nak tanya… selama ini sejauh mana JAKIM telah menjalankan peranannya dalam MISI & VISI Dakwahnya? Atau hanya menjadi “Syaitan Bisu” bila cuba memilih-milih perkara yang hanya sesuai dengan rentak kerajaan sahaja baru mahu diperjuangkan (ini bukan saya seorang yang kata - ramai orang kata).


Sejauh mana JAKIM bersifat ikhlas mengajak pelbagai agensi badan berkanun dan Ngo’s untuk berjalan seiring, berganding bahu dalam memartabatkan Islam sebagai Ad-Din? Kemana perginya JAKIM ketika rakyat bermandi air asid dan menyedut asap gas pemedih mata apabila memperjuangkan keadilan (Islam) menuntut kebersihan dalam PRU oleh gabungan yang mengelarkan diri mereka sebagai BERSIH sebelum PRU12 yang lalu? Apakah JAKIM menganggap memperjuangkan “Keadilan dalam PRU” sebagai tidak bercirikan Islam?


Kalau isu BERSIH dan PPSMI dikira sebagai tidak ada sangkut paut dengan perjuangan JAKIM, apa pulak JAKIM nak jawab di hadapan Allah SWT mengenai program Tv3 yang dikatakan oleh Sahibus-Samahah Mufti Negeri Perak Darul-Ridhwan Datuk Hj. Harussani sebagai program yang melalaikan umat Islam dan melarang (mengharamkan) umat Islam menyertainya iaitu “Sure HEBOH”. Bila dikatakan bahawa program hiburan seperti itu telah menyebabkan remaja kita hancur (dikatakan) oleh semua pihak yang prihatin terhadap akhlak muda-mudi remaja kita, JAKIM hanya buat-buat pekak, buat-buat buta dan menjadi “Syaitan Bisu” semata-mata.


Apabila gejala sosial meningkat dikalangan remaja, JAKIM (seolah-olah) turut bersetuju mempersalahkan Ibu-Bapa dan juga Guru sebagai gagal mendidik dan hanya makan gaji buta. Saya mengajak semua golongan “Da’i” agar IKHLAS dalam melaksanakan perintah Allah SWT, bukan kerana yang lain melainkan kerana Allah SWT semata-mata. Janganlah kita hanya pandai menuding jari mempersalahkan golongan itu dan ini apabila kita merasa kurang berkesan atau gagal menepati sasaran dalam agenda atau program dakwah yang kita laksanakan.


Tapi saya cuma nak kata…. JAKIM yang berperanan sebagai “Lidah Kerajaan” dalam arena dakwah nasional mestilah bertindak ikhlas dalam mempastikan kerajaan yang memerintah berjalan sesuai dengan kehendak Islam. JAKIM adalah agensi kerajaan yang diharapkan dapat memberi nasihat dan panduan yang benar-benar menepati syarak terhadap para pemimpin kerajaan, khasnya dalam menjaga keharmonian agama dalam tindak-tanduk kerajaan dan juga rakyat jelata. JAKIM jangan berharap kepada agensi lain untuk membuat teguran dan nasihat kerana mereka boleh dianggap tidak benar dan mempunyai motif-motif tertentu oleh pihak kerajaan. Sebaliknya apa yang telah disepakati oleh agensi-agensi dakwah dalam apa yang disebut sebagai “Wahdatul Fikri” dalam MUZAKARAH yang telah dan akan diadakan hendaklah disampaikan kepihak berwajib tanpa dibayangi oleh sifat takut, jauh sekali kerana ingin mengampu kerajaan.


Suka saya nak katakan di sini bahawa apa yang berlaku sekarang ialah, Ibu-Bapa dan guru ibarat menyiram dan membaja tanaman (anak-didik) dipihak sebelah kanan (Ashabul Yamin) pada masa yang sama di pihak yang lain iaitu media massa nampaknya menuangkan racun (merosak anak-didik) dengan hiburan melampau serta promosi meluas terhadap pelbagai perkara negatif oleh golongan ini (Ashabus Syimal). Pendek kata di rumah sekian pengajaran yang disemai oleh Ibu-Bapa di tambah dengan pendidikan yang diajar oleh guru di sekolah, namun di antara keduanya (selain dari di rumah dan sekolah) sekian banyak kemungkaran yang melambai-lambai anak-anak kita untuk masuk terjebak ke dalam gejala mungkar yang dihalalkan operasinya oleh kerajaan. Mana dia dakwaan yang mengatakan bahawa dengan menyambut dan meraikan acara-acara keagamaan yang kita amalkan selama ini membawa kesan posotif dalam meningkatkan syiar Islam ? Ramai yang bersetuju mengatakan bahawa semuanya gagal apabila pihak Ashabus Syimal mendendangkan agenda yang kontra.


Akhir sekali, marilah kita mengikhlaskan “Wahdatul Fikri” yang kita muzakarahkan ini untuk kita sampaikan dan laksanakan bukan sahaja untuk rakyat jelata tetapi yang lebih penting lagi ialah kepada para pemimpin negara dan kerajaan itu sendiri. Barulah kita layak bergelar sebagai “Khaira Ummah dan Khalifah” dan negara kita akan mendapat gelaran sebagai “Baldatun Thoiyibatun wa Rabbun Ghafur” Insya Allah. Ketahuilah bahawa apa yang saya sampaikan ini bagaikan satu bahan letupan yang tertambat dibadan saya namun hanya KEIKHLASAN itulah yang membuatkan saya menyampaikannya hanya kerana Allah SWT. Semoga Allah SWT menggolongkan kita dalam kalangan hamba-hambaNYA yang “Solehin, Muttaqin dan Mukhlisin” Amin ya Rabbal alamin!Sekian terima(lah) kasih,

Abdinabu@Ambuyat

120409/02:00pm

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN