PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Februari 21, 2009

Anwar kemuka bukti BN ugut dan ancam Adun Pakatan agar lompat parti

Anwar kemuka bukti BN ugut dan ancam Adun Pakatan agar lompat parti

KUALA LUMPUR, 19 Feb: Sebagaimana dijanjikan semalam, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengemukakan tiga bukti dalam Dewan Rakyat yang menunjukkan BN memang berusaha dengan pendekatan rasuah dan ugutan untuk menarik Adun Pakatan menyertai BN.

Ketiga-tiga bukti itu adalah rakaman CCTV, peluru hidup dan penculikan. Namun, Anwar mendakwa, polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak berminat dengan bukti-bukti ini.

Anwar berkata demikian ketika membahaskan ucapan titah Yang Dipertuan Agung di Dewan Rakyat hari ini.

Dalam kes CCTV, Anwar berkata, pihaknya dengan kerjasama SPRM telah memasang CCTV untuk merakam perbualan antara Adun Kulim, Lim Soo Nee dari PKR dengan bekas MB Kedah, Datuk Seri Mahatzir Khalid.

Rakaman itu dibuat di sebuah hotel di Seberang Jaya, Pulau Pinang yang menunjukkan Mahatzir dan Adun itu.

Kata Anwar, agen kepada Mahatzir telah menawarkan Lim Soo Nee RM5 juta untuk melompat parti dan menyertai BN.

Lim, kata Anwar, telah menolak tawana itu dan membuat laporan polis kemudiannya tetapi tidak ada tindakan sehingga kini.

Anwar mendakwa, Adun Bukit Selambau, V Arumugan telah diugut dengan bermacam cara termasuk ugutan bunuh sebagaimana yang dialami oleh bekas Adun Lunas, Joe Fernandez yang mati dibunuh jika kekal dengan aktiviti politiknya.

Anwar mendakwa, semua laporan ini tidak diambil tindakan oleh polis dan SPRM selepas mendapat tekanan dari pemimpin atasan BN.
sumber:http://siasahdaily. blogspot. com/

SINAR CAHAYA AYAT KURSI

SINAR CAHAYA AYAT KURSI

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yang duduk di atas pintu rumah. Tugasnya ialah untuk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan di hati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehingga Baginda mendengar jawaban salam dari isterinya. Di saat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.

Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap shalat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka
Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
niscaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,
'Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat...'

'Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia-mu, utamakan SHOLAT dan ZAKAT
untuk Akhirat-mu'

Subhanallah. .

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :

1. Biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox anda. Insya Allah tidak akan
ada sesuatu yang terjadi pada diri anda.

2. Forward E-mail ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan InsyaAllah
ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap orang yang anda kirim.

AMIN…

Teknik Tipuan agar Sukses Diet

Teknik Tipuan agar Sukses Diet

Maksud hati ingin berdiet, apa daya tawaran menyantap makanan lezat yang "menggoda iman" seringkali mengancam kesuksesan diet kita. Siapkan diri untuk menghadapinya berkat teknik tipuan dari dr. Phaidon L.Toruan, berikut ini:

1. Tipuan frekuensi
Kesalahan terbesar dalam diet adalah dengan mengurangi frekuensi makan menjadi cuma sekali dalam sehari. Hal ini menyebabkan metabolisme tubuh turun dan tubuh sulit membakar lemak. Inilah yang menyebabkan diet dengan makan sekali dalam sehari menjadi gagal. Siapa yang akan tahan kalau setiap hari tubuh menjadi lemas, tak energik, dan malah bertambah gemuk.

Karena itu, ganti frekuensi makan menjadi 5-6 kali sehari. Hanya saja syaratnya makanan yang dikonsumsi adalah makanan sehat dan rendah kalori. Porsinya pun dikurangi. Penelitian menunjukkan hal ini sangat membantu membakar lemak tubuh.

2. Tipuan di pesta
Pesta identik dengan makanan enak dan lezat. Dan, enak berarti makanan manis, gurih, asin, minyak, dan garam. Bagaimana menyiasatinya agar undangan pesta tak mengganggu program diet kita? Pertama, dari rumah sedapat mungkin isi perut dengan makanan diet Anda. Sehingga di tempat tujuan Anda lebih bisa memanfaatkan waktu bersosialisasi dengan teman ketimbang sibuk mengambil makanan.

Kedua, bila tak dapat mengonsumsi makanan dari rumah, tetapkan tujuan utama Anda setelah tiba di pesta adalah meja saji buah-buahan atau salad. Isi penuh piring dan habiskan.

3. Tipuan air
Tahukah Anda bahwa sensasi kenyang sebenarnya dipersepsi otak bila lambung kita teregang karena terisi materi. Dengan membuat lambung teregang, kita bisa membantu memberi sensasi kenyang pada otak. Tidak harus dengan makanan, tapi dengan air. Anda bisa dengan sadar meminum lebih dahulu 2-3 gelas besar air putih sebelum menghadapi makanan enak.

Bagi Anda yang suka makan malam dalam jumlah besar, konsumsi susu rendah lemak agar perut penuh dengan air yang kaya protein, khususnya protein susu yang mengandung kasein. Kasein ini akan menggumpal dan memberi sensasi kenyang sementara kalori yang masuk sedikit.

Jaga gigi palsu

GLAXOSMITHKLINE (GSK) Consumer Healthcare melancarkan kempen ‘Makan, Berbual dan Senyum Dengan Yakin’ menggunakan Krim Pelekat Polident.

Langkah itu bagi mendidik orang ramai mengenai penjagaan gigi palsu serta meningkatkan kesedaran memiliki kualiti hidup yang baik dengan pemakaian gigi palsu.

Krim Pelekat Polident adalah produk pelekat gigi palsu yang terdapat dalam rangkaian produk penjagaan gigi palsu Polident dan terbukti secara klinikal membantu pemakai gigi palsu mengelak makanan tersekat atau gigi palsu tertanggal.

Kajian mendapati ada kira-kira tiga juta pemakai gigi palsu di negara ini, antara jumlah tertinggi di Asia. Daripada jumlah itu, 52 peratus berusia di bawah 50 tahun dan 63 peratus adalah wanita.

Walaupun bilangan yang memakai gigi palsu meningkat, pengetahuan penjagaannya masih kurang memuaskan. Ramai pemakai gigi palsu masih keliru aspek penjagaan dan pemakaian gigi palsu.

Justeru, melalui kempen ini, ia dapat menyampai maklumat kepada pemakai gigi palsu agar mereka dapat membuat pilihan terhadap diri sendiri dan orang yang mereka sayangi.

Bagi pemakai gigi palsu, Krim Pelekat Polident boleh memberi peningkatan yang ketara terhadap kualiti hidup melalui beberapa aspek.

Pelekat gigi palsu ini membentuk suatu lapisan penutup bagi mengelak cebisan makanan daripada terperangkap di antara gigi palsu dan lelangit, membolehkan si pemakai makan dengan selesa.

Krim ini selamat bagi penggunaan harian selain meningkatkan kekuatan gigitan ke atas makanan, memberi kebebasan kepada pemakai gigi palsu untuk mengambil pelbagai jenis makanan dan memilih makanan bernutrisi.

Krim Pelekat Polident menyokong dan meletakkan gigi palsu pada kedudukannya serta mengurangkan insiden seperti gigi palsu tertanggal semasa makan, ketawa atau bercakap dengan suara yang kuat.

Ini membantu meningkatkan keyakinan diri kepada si pemakai dalam pergaulan sosial dan mereka juga tidak perlu risau pengucapan yang kurang jelas. Mereka boleh makan, berbual dan senyum dengan yakin.

Kempen ini memperkenalkan talian bebas tol Polident Careline 1800-18-1000, di mana pemakai gigi palsu boleh membuat panggilan untuk khidmat nasihat secara percuma.

Untuk maklumat lanjut mengenai kempen ini, hubungi Pengurus Komunikasi, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare (Azariah Tahir) di Lot 89, Jalan Enggang Ampang/Taman Perindustrian Hulu Klang, Selangor atau talian 03-74912020 atau faksimili 03-42532111.

Lebih 270,000 rakyat Malaysia menghidapi skizofrenia

KUALA LUMPUR - Lebih 270,000 rakyat Malaysia menghidapi skizofrenia, sejenis penyakit mental tanpa menyedarinya, menurut seorang pakar psikiatri, Prof Dr Mohammad Hussain Habil.

Beliau berkata, kegagalan menyedari hakikat itu adalah kerana mereka tidak dapat mengenal pasti simptom penyakit berkenaan dan terlalu bergantung kepada bomoh, sinseh dan perantara untuk menyembuhkan mereka.

Mohammad, yang juga Ketua Jabatan Psikiatri, Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC), berkata, kemajuan dalam bidang sains perubatan, skizofernia boleh dipulihkan sepenuhnya jika dikesan dari awal.

Beliau berkata, jika penyakit dibiarkan tanpa rawatan, ia boleh membahayakan pesakit skizofernia akan menjadi lebih ganas dan boleh membunuh diri atau membunuh anggota keluarga ataupun jiran mereka.

Menurutnya, adalah penting mengenal pasti simptom awal seperti menjerit dan memekik tanpa sebab, secara tiba-tiba tidak berminat dengan kerja, memutuskan hubungan, tidak menghiraukan kebersihan diri dan bertindak ganas.

Penyakit ini tidak semestinya disebabkan keturunan, tetapi adalah lebih akibat daripada perubahan kimia dalam sel-sel otak dan ia tidak hanya terbatas dalam kumpulan etnik tertentu atau kepercayaan.

Mohammad menasihatkan ibu bapa mengawasi simptom berkaitan kerana penyakit ini dilihat ketara dalam kalangan remaja.

Pakatan akan menang di dua bukit, ramal Bridget Welsh

Pakatan akan menang di dua bukit, ramal Bridget Welsh

KUALA LUMPUR, 20 Feb: Profesor sains politik dari Fakulti Kajian Asia Tenggara, Universiti Johns Hopkins di Washington DC, Bridget Welsh meramalkan Pakatan Rakyat akan menang di dua pilihan raya kecil, Bukit Gantang di Perak dan Bukit Selambau di Kedah.

"Saya ramalkan PAS akan menang di Bukit Gantang lebih sikit dari yang mereka menang dalam pilihan raya umum yang lalu....mungkin 2,000 majoriti," kata Welsh kepada Siasah.
Menjelang beberapa hari mengundi dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu baru-baru ini, Welsh meramalkan PAS akan menang 2,000 undi. Dalam pilihan raya itu, PAS menang 2,613 undi.

Welsh memberikan tiga sebab kenapa beliau meramalkan PAS akan menang di Bukit Gantang dan PKR akan menang di Bukit Selambau.

Pertama, memang kerusi itu kini dipegang oleh PAS dan PKR dan dengan suasana politik yang ada, belum ada tanda-tanda pengaruh kedua-duanya merosot sejak pilihan raya Mac 2008 lalu.

"Walaupun PAS berdepan dengan Kuala Terengganu yang telah di menangi oleh Umno dalam pilihan raya umum lalu, dia boleh menang di Kuala Terengganu dalam pilihan raya kecil baru-baru ini," katanya.

Sebab kedua yang diberikan oleh Welsh adalah para pemimpin Umno sedang berada dalam mood berperang sesama sendiri sekarang iaitu menjelang perhimpunan agung mereka Mac depan.

Mereka hanya akan fokus ke kedua-dua pilihan raya ini selepas itu yang sudah pasti sudah agak lewat berbanding dengan PAS dan PKR.

Sebab ketiga yang diberikan oleh Welsh adalah kesepakatan dalam Pakatan Rakyat kelihatan semakin baik selepas Kuala Terengganu.

Ini akan membolehkan pemimpin mereka bekerjasama dengan baik dalam dua pilihan raya kecil ini, katanya lagi.

Bagaimanapun, Welsh memberikan beberapa cabaran yang seharusnya ditangani dengan baik oleh Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ini.

"Mereka perlu memberikan mesej yang jelas kepada rakyat dalam pilihan raya ini. Oleh kerana ini kawasan luar bandar berbanding Kuala Terengganu, politik wang sangat berkesan di sini," katanya.

Khususnya di Bukit Gantang, Welsh mengingatkan, Umno akan menggunakan isu Melayu dan derhaka kepada sultan dalam pilihan raya ini.

"PAS khasnya perlu menggunakan kempen yang positif dalam hal ini dan berhati-hati," katanya.
Beliau juga berkata, calon PAS dalam pilihan raya Bukit Gantang sangat penting kerana PAS memerlukan sokongan penuh dari DAP dan PKR di Bukit Gantang bagi memenangi hati semua pengundi.

"Jika PAS tersalah memilih calon, ia akan menyukarkan DAP dan PKR untuk bekerja sepenuhnya untuk memenangkan PAS," kata Welsh lagi.

Jumaat, Februari 20, 2009

Abu Halabia: Al Quds dan Warganya Mengalami Serangan Brutal Penjajah


Abu Halabia: Al Quds dan Warganya Mengalami Serangan Brutal Penjajah
[ 20/02/2009 - 12:47 ]

Gaza – Infopalestina: Ketua Komisi al Quds di Parlemen Palestina, Dr. Ahmad Abu Halabia menegaskan bahwa kota al Quds, masjid al Aqsha dan tempat-tempat suci di sana mengalami serangan brutal Zionis Israel. Dia menyerukan upaya Arab dan Islam untuk melindungi kiblat pertama umat Islam tersebut.

Dalam pernyataan pers, Kamis (19/02), Abu Halabia mengatakan, “Selama bulan Januari tahun ini telah terjadi sejumlah penistaan terhadap dari institusi, militer dan kepolisian penjajah Zionis Israel terhadap warga Palestina di kota al Quds terjajah. Demikian juga terhadap harta benda mereka, rumah-rumah, keluarga dan tanah mereka.”

Dia menyatakan bahwa penistaan dari penjajah Zionis Israel di kota al Quds terjajah selama bulan Januari 2009 ini mencakup penghancuran rumah-rumah warga, penyitaan rumah-rumah warga, penghancuran lahan-lahan mereka, serangan terhadap warga dan operasi penangkapan terhadap warga di sana. Dia menyatakan terjadi banyak konfrontasi antara warga Palestina dan polisi penjajah Zionis Israel di kota al Quds.

Abu Halabia mengatakan, “Saat ini terjadi aktivitas koloni permukiman secara massif di kota al Quds dan penggusuran tanah warga dengan dalih tidak jelas.” Dia menambahkan, “Untuk merealisasikan itu, penjajah sengaja mengusir dan mendeportasi keluarga-keluarga Palestina di al Quds untuk mendapatkan harta benda dan lahan di sana.

Dalam laporannya, Abu Halabia juga menjelaskan praktek-praktek rasis yang dilakukan polisi penjajah Zionis Israel dan dinas keamanannya. Hingga sampai pada penolakkan pihak penjajah Israel mengembalikan kartu identitas para anggota dewan legislative dari kota al Quds terjajah yang dirampas dari mereka setelah dituduh sejak 30 bulan lalu berafiliasi kepada gerakan Hamas.

Dia menambahkan, “Rasisme Zionis Israel nampak jelas setelah pengumuman upaya yahudisasi baru terhadap kota al Quds terjajah, dalam konferensi “Mendukung Yahudi” yang diadakan Kongres Yahudi di kota al Quds pada 26-27 Januari 2009 lalu menyusul agresi Israel ke Jalur Gaza.”

Abu Halabia meminta Negara-negara Arab, dunia Islam serta organisasi-organisasi internasional dan HAM untuk bertindak memberikan perlindungan internasional terhadap kota al Quds, warganya, tempat-tampat suci dan peninggalanya. Karena al Quds adalah tanah terjajah. Dia juga mengecam penistaan-penistaan, praktek-praktek dan langkah-langkah penjajah Zionis Israel yang melanggar hukum internasional.

Dia kembali menyetukan Sekjen Liga Arab, Amr Moussa, dan sekjen OKI, Dr Ekmeleddin Ihsanoglu, agar merevitalisasi kedua organisasi ini demi melindungi al Quds dan tempat-tempat sucinya sekaligus melindungi warga Palestina di kota tersebut. Dia menegaskan perlunya menyampaikan pengaduan dan tuntutan ke mehkamah internasional guna menghentikan kejahatan dan serangan ini. (seto)


[ 20/02/2009 - 12:47 ]

Gaza – Infopalestina: Ketua Komisi al Quds di Parlemen Palestina, Dr. Ahmad Abu Halabia menegaskan bahwa kota al Quds, masjid al Aqsha dan tempat-tempat suci di sana mengalami serangan brutal Zionis Israel. Dia menyerukan upaya Arab dan Islam untuk melindungi kiblat pertama umat Islam tersebut.

Dalam pernyataan pers, Kamis (19/02), Abu Halabia mengatakan, “Selama bulan Januari tahun ini telah terjadi sejumlah penistaan terhadap dari institusi, militer dan kepolisian penjajah Zionis Israel terhadap warga Palestina di kota al Quds terjajah. Demikian juga terhadap harta benda mereka, rumah-rumah, keluarga dan tanah mereka.”

Dia menyatakan bahwa penistaan dari penjajah Zionis Israel di kota al Quds terjajah selama bulan Januari 2009 ini mencakup penghancuran rumah-rumah warga, penyitaan rumah-rumah warga, penghancuran lahan-lahan mereka, serangan terhadap warga dan operasi penangkapan terhadap warga di sana. Dia menyatakan terjadi banyak konfrontasi antara warga Palestina dan polisi penjajah Zionis Israel di kota al Quds.

Abu Halabia mengatakan, “Saat ini terjadi aktivitas koloni permukiman secara massif di kota al Quds dan penggusuran tanah warga dengan dalih tidak jelas.” Dia menambahkan, “Untuk merealisasikan itu, penjajah sengaja mengusir dan mendeportasi keluarga-keluarga Palestina di al Quds untuk mendapatkan harta benda dan lahan di sana.

Dalam laporannya, Abu Halabia juga menjelaskan praktek-praktek rasis yang dilakukan polisi penjajah Zionis Israel dan dinas keamanannya. Hingga sampai pada penolakkan pihak penjajah Israel mengembalikan kartu identitas para anggota dewan legislative dari kota al Quds terjajah yang dirampas dari mereka setelah dituduh sejak 30 bulan lalu berafiliasi kepada gerakan Hamas.

Dia menambahkan, “Rasisme Zionis Israel nampak jelas setelah pengumuman upaya yahudisasi baru terhadap kota al Quds terjajah, dalam konferensi “Mendukung Yahudi” yang diadakan Kongres Yahudi di kota al Quds pada 26-27 Januari 2009 lalu menyusul agresi Israel ke Jalur Gaza.”

Abu Halabia meminta Negara-negara Arab, dunia Islam serta organisasi-organisasi internasional dan HAM untuk bertindak memberikan perlindungan internasional terhadap kota al Quds, warganya, tempat-tampat suci dan peninggalanya. Karena al Quds adalah tanah terjajah. Dia juga mengecam penistaan-penistaan, praktek-praktek dan langkah-langkah penjajah Zionis Israel yang melanggar hukum internasional.

Dia kembali menyetukan Sekjen Liga Arab, Amr Moussa, dan sekjen OKI, Dr Ekmeleddin Ihsanoglu, agar merevitalisasi kedua organisasi ini demi melindungi al Quds dan tempat-tempat sucinya sekaligus melindungi warga Palestina di kota tersebut. Dia menegaskan perlunya menyampaikan pengaduan dan tuntutan ke mehkamah internasional guna menghentikan kejahatan dan serangan ini. (seto)

Hamas: Kunjungan Konggres Amerika Secara Tak Langsung Buka Blokade


Hamas: Kunjungan Konggres Amerika Secara Tak Langsung Buka Blokade
[ 20/02/2009 - 02:59 ]

Gaza-Infopalestina : Gerakan Perlawanan Hamas menganggap kunjungan senator Amerika, John Kerry yang menjadi pesaing Obama dari partai Demokrasi ke Jalur Gaza merupakan langkah menuju kebaikan.

Pernyataan ini diungkapkan juru bicara Hamas, Fauzi Barhum kemarin (19/2) yang dilansir pusat infopalestina. Ia mengatakan, Kerry yang menjabat ketua komite urusan luar negeri pada senat Amerika telah berkunjung ke Gaza, beberapa saat setelah anggota kongres Amerika lainya tiba di sana, untuk memantau situasi paska agresi Israel ke Gaza. “Kunjungan ini jelas sebuah kunjungan kemanusiaan. Tindakan mereka yang mengunjungi Gaza sebagai langkah manuju sesuatu yang baik”.

Barhum menyebutkan, “Kita berharap langkah ini diikuti dengan tindakan lainya dalam memperbaiki kebijakan politik Amerika terkait masalah Palestina. Kita berharap mereka dapat mendukung keadilan dan menghapuskan kezaliman terhadap rakyat Palestina, sebagaimana mereka lakukan sebelumnya. Mereka pernah menolak persyaratan yang dirancang Tim Kwartet hingga menimbulkan kehancuran di Palestina. Sebelumnya, mereka juga memberikan dukungan penuh terhadap pembantaian biadab di Gaza.

Juru bicara Hamas ini mengisyaratkan, “Masuknya delegasi Amerika ke Gaza dengan tenang, menunjukan bahwa kami tidak pernah menghalang-halangi siapapun berkunjung ke Gaza. Jalur Gaza selalu terbuka bagi siapa saja yang mau menyaksikan kehancuran dan pembunuhan yang dilakukan mesin perang Zionis”, ungkapnya.

Dalam pada itu, Barhum meminta delegasi tersebut menyampaikan kebenaran dan mengungkap kenyataan yang memilukan akibat kejahatan Israel. Setidaknya dengan hal ini dapat berpengaruh pada sejumlah keputusan Amerika dan memulai dengan sikap yang mendukung rakyat Palestina yang terzalimi.

Barhum menganggap, kunjungan Amerika ini, secara tidak langsung telah membuka isolasi dunia terhadap Gaza dan Hamas, serta pemerintahanya yang dipimpin Ismael Haneya. Anggota partai Demokrasi seharusnya tidak boleh menghalang-halangi siapapun yang telah melakukan pilihan demokrasinya di Palestina.

Namun Barhum mengingatkan, John Kerry terkait roket-roket perlawanan, sebagai alasan bagi Israel untuk melanjutkan agresinya terhadap rakyat Palestina. (asy)

Hasan Al Banna, Orang Pertama Hidupkan Issu Palestina


Hasan Al Banna, Orang Pertama Hidupkan Issu Palestina
[ 20/02/2009 - 12:31 ]

Gaza – Infopalestina: Hasan al Banna adalah orang pertama yang menghidupkan issu Palestina dan menjadikannya sebagai issu central umat Israel. Demikian salah satu pendapat yang dilontarkan dalam sebuah seminar yang diadakan di Pusat Kajian dan Penelitian Palestina di Gaza, Kamis (19/02), yang mengambil tema “60 Tahun Syahidnya Imam Hasan al Banna. Acara ini dihadiri para ulama dan pemimpin lembaga dan organisasi Islam dan nasional serta para pemikir dan peneliti.

Dr. Muhammad al Hindi, petinggi Jihad Islam dan juga direktur Pusat Kajian dan Penelitian Palestina, mengungkap peran Hasan al Banna dalam issu Palestina. Al Hindi mengatakan, “Imam Hasan al Banna menjadikan Palestina sebagai prioritas perhatian dan istimewa. Beliau menganggapnya sebagai issu central umat ketika mengatakan, issu Palestina adalah persoalan seluruh dunia Islam. Palestina adalah jantung negeri-negeri kita. Menjadi penentu kemuliaan Islam.”

Tidak hanya itu, ungkap al Hindi, al Banna juga menggalang aksi demonstrasi di jalan-jalan Kairo dengan mengangkat slogal “Palestina adalah Arab dan Islam”. Hal ini dilakukan sebagai respon atas pernyataan perdana menteri Mesir al Nahas Pasha ketika ditanya pendapatnya tentang revolusi di Palestina tahun 1939 dan mengatakan, “Saya perdana menteri Mesir bukan Palestina.” Hasan al Banna juga menyerukan diadakannya konferensi Arab pertama untuk mendukung Palestina.

Al Hindi menyatakan Imam al Banna mengetahui hakikat dan dimensi konflik di Palestina. Dia juga mengetahui betul hakikat koalisi Barat – Zionis terhadap umat ketika dia mengaitkan antara Inggris dan Yahudi. Dia menyatakan bahwa Inggris dan Yahudi tidak akan memahami kecuali satu bahasa yaitu bahasa revolusi, kekuatan dan darah.

Al Hindi menambahkan, “Pada tahun 1947, Imam al Banna menolak pembagian wilayah yang dikeluarkan PBB. Dia menyampaikan seruan kepada seluruh umat dan Ikhwan secara khusus untuk menunaikan kewajiban jihad atas tanah Palestina. Untuk menjaga kearaban dan keislamannya. Al Banna mengatakan, “Al Ikhwan al Muslimun akan mencurahkan nyaa dan dana mereka dalam jihad mempertahankan setiap jengkap tanah Palestina sampai Allah mewarskan bumi beserta orang yang ada di atasnya.” Hal itu dia sampaikan dalam menghadapi setiap orang yang ingin berlepas dari komitmen dan tanggung jawabnya terhadap persoalan Palestina dengan berbagai macam dalih dan alasan.

Al Hindi melanjutkan, “Pada tahun 1948, ketika dideklarasikan berdirinya entitas Zionis Israel, Imam al Banna mengambil keputusan mengirim brigade mujahidin dari Ikhwan ke Palestina. Meskipun dia tahu entitas Zionis Israel akan berdiri dan tetap berdiri. Namun demikian dia telah mengirim mujahidin dalam rangka menunaikan kewajiban. Agar mereka menjadi saksi pada periodenya dan menjadi dasar bagi yang akan datang dari sikap-sikap jihad, kepahlawanan, keteguhan dan pembebasan.”

Sementara itu Dr. Abdul Aziz Sakaki mengatakan, “Imam al Banna telah menciptakan dakwah yang menyebar di seluruh pelosok dunia. Dialah orang pertama yang menghidupkan isu Palestina yang kala itu tidak seorang pun mengetahui tentangnya. Dia pula yang menggalang perang di Palestina dengan menyumbangkan ribuan mujahidin. Dia pun diperangi Inggris dan partai-partai di Mesir sampai akhirnya dia terbuduh syahid oleh senjata pengkhianat.”

Dia menambahkan, “Senjata yang digunakan untuk membunuh al Bana adalah senjata yang sama untuk membunuh Syaikh Ahmad Yasin, Dr. Fathi Sakaki, Abu Ali Mustafa, Yaser Arafat dan semua syuhada Palestina.” (seto)

Israel Lancarkan Serangan Artileri di Timur Khan Yunis


Israel Lancarkan Serangan Artileri di Timur Khan Yunis
[ 20/02/2009 - 10:30 ]

KhanYunis – Infopalestina: Pasukan penjajah Zionis Israel, Jum’at (20/02) pagi, melancarkan serangan artileri ke rumah-rumah warga Palestina di derah Qarara, timur laut Khan Yunis, wilayah selatan Jalur Gaza.

Kepada koresponden Infopalestina, sumber-sumber local mengatakan tank-tank dan artileri penjajah Zionis Israel yang berkonsentrasi di timur Qarara melancarkan serangan dua tembakan artileri ke arah rumah-rumah warga dan menimbulkan kepanikan warga serta kerusakan pada rumah-rumah mereka.

Sebelumnya Brigade al Quds, sayap militer gerakan Jihad Islam di Palestina, telah menyatakan bertanggung jawab atas bentrokan bersenjata sengit dengan pasukan khusus Zionis Israel. Brigade al Quds berhasil menembak pasukan Israel dengan roket R.P.G saat pasukan Israel bersaha menyusup di timur Khan Yunis, wilayah selatan Jalur Gaza, menjelang tengah malam, Kamis (19/02), kemarin.

Dalam pernyataan yang diterima koresponden Infopalestina, Brigade al Quds menegaskan bahwa salah satu kelompoknya terlibat baku senjata sengit dengan pasukan khusus Zionis Israel saat mereka mencoba menyusup di timur daerah Qarara di timur Khan Yunis, wilayah selatan Jalur Gaza. Perlawanan sengit Brigade al Quds memaksa pasukan Zionis Israel mundur dari daerah tersebut.

Brigade al Quds menegaskan aksi ini dilakukan sebagai upaya menghadang setiap upaya yang dilakukan penjajah Zionis Israel untuk menyusup masuk ke dalam wilayah Jalur Gaza. Sekaligus untuk menegaskan bahwa jihad dan perlawanan terus berlanjut. (seto)

GADIS-GADIS INGIN TAHU TANDA-TANDA LELAKI JATUH CINTA?

GADIS-GADIS INGIN TAHU TANDA-TANDA LELAKI JATUH CINTA?

Ingin tahu tanda-tanda lelaki kalau sedang jatuh cinta berat? Begini katanya….
1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan
karena terpaksa.
2. Dia sentiasa ingin menghibur kekasihnya..
3. Dia banyak menasehati kekasihnya karena dia amat menyayanginya.
4.. Dia berusaha mengukung kebebasan kekasihnya karena perasaa cemburunya yang meluap-luap.
5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.
6. Dia selalu mengawasi gerak-gerik kekasihnya karena dia sentiasa merasa curiga.
7. Dia tidak suka ada lelaki lain mendekati kekasihnya.
8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpahkan
seluruh perhatian kepadanya.
9.. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian karena dia mau kekasihnya melayaninya lebih dari orang lain.
10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
11. Dia kadang suka merajuk karena ingin dipujuk oleh kekasihnya.
12. Dia akan merasa sengsara apabila berjauhan dengan kekasihnya terlalu lama.
13. Dia selalu mempastikan keselamatan kekasihnya.
14. Dia akan lebih mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
15. Dia kerap bertanya apakah kekasihnya mencintainya karena dia merasa cintanya
lebih kuat daripada kekasihnya.
16. Dia tidak akan mempedulikan wanita lain apabila tidak ada urusan penting
dengannya.
17. Dia coba meluangkan lebih banyak waktu dengan kekasihnya.
18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.
19. Jika ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan merasa sangat sedih dan tidak akan percaya lagi deangan cinta wanita lain. Namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali padanya.
20. Apabila ada orang ketiga, dia akan kehilangan akal sehatnya dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
21. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercaya dan
sanggup menyerahkan harta maupupun nyawanya sendiri.
22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya. Namun jikalau dia berbuat demikian itu berarti hatinya belum 100 % mencintai kekasihnya.
23.. Tidak semua laki-laki sanggup meneteskan airmata hanya untuk seorang wanita.
Hargailah insan bergelar lelaki…

Apa yang anda tabur itulah yang akan anda tuai

Apa yang anda tabur itulah yang akan anda tuai

Segala Sesuatu Diciptakan oleh Pikiran Segala Pikiran kita sangat penting sehingga kita harus waspada agar pikiran kita selalu baik; cara demikian lebih baik karena pikiran adalah alat bagi perwujudan fisik dari semua benda di alam semesta. Jika terlalu kuat, akan segera terwujud, jika tidak cukup kuat, maka akan membutuhkan beberapa waktu untuk mewujudkannya, dan jika terlalu lama, kita akan melupakannya. Kita akan berpikir sesuatu terjadi secara tersendiri, tidak ada sangkut pautnya dengan pikiran kita, tetapi sebenarnya sesuatu terjadi karena pikiran kita sehingga itu dapat terjadi. Itulah yang dimaksud dengan apa yang anda tabur , itulah yang akan Anda tuai

cita-cita atau mimpi hari esok ditentukan oleh semua yang anda lakukan hari ini, hari ini sebagai persiapan untuk hari esok.Apa saja yang Anda lakukan hari ini anda sedang mempersiapkan diri untuk sesuatu. cara anda menjalani kehidupan anda hari ini mempersiapkan anda untuk hari esok anda. sukses atau gagal.

Tidak mungkin anda menanam biji salak dan mengharapkan akan menuai buah mangga,coba fikirkan sejenak hal ini. Saya nikmati saja kesenangan saya sendiri lalu pergi. Beberapa orang di antara kita mungkin memiliki waktu lebih panjang dibandingkan dengan yang lain. Tetapi tak seorangpun diantara kita mendapatkan lebih dari 24 jam per hari. Maksud saya menjelaskan hal itu adalah selagi masih muda dan memiliki banyak waktu luang, kita harus pandai memanfaatkan waktu lebih bijaksana supaya dapat memberikan lebih banyak manfaat.

Ada tigal hal dalam hidup ini yang tidak akan pernah kembali, setelah ia terlewatkan; Waktu, kesempatan dan kata2 kata yang telah diucapkan. Itulah sebabnya perlu kita sadari bahwa kesmepatan tidak pernah datang dua kali, penyelsalan selalu datang belakangan.Sekalai lagi, cara hidup anda hari ini, sikap, respon, pola berpikir, pilihan-pilihan, karakter, kebisaan anda hari ini menentukan hari esok anda. Selamat menjalani hari ini dan menjadi orang yang berbahagia dan membahagiakan orang2 disekeliling anda dengan menyadari bahwa siapa anda esok ditentukan oleh siapa anda hari ini.

Yang perlu anda ingat adalah ketika anda menabur akan ada proses pertumbuhan dan hal itu memerlukan waktu dan upaya. Jika kita ingin misalnya dapat bermain gitar, maka kita harus melalui proses belajar dan latihan terus menerus agar kita dapat menguasai cara bagaimana memetik senar dengan dengan baik. Demikian pula jika kita ingin memiliki relasi atau hubungan yang harmonis, kita memerlukan waktu untuk membina hubungan tersebut. Jika dikatakan bahwa perubahan andalah tanda pertumbuhan, maka agar kita dapat berubah maka kita harus bertumbuh melalui proses belajar yang kita lakukan seumur hidup.

apapun yang anda lakukan, anda sedang menabur untuk diri anda sendiri dan anda lah yang akan menuai hasilnya. Jadi, berikanlah yang terbaik dalam setiap hal yang anda lakukan. maka lakukan yang terbaik hari ini, tanamkan usaha maksimal anda untuk menuai keberhasilan esok hari....

"Apa yang anda tabur itu lah yang akan anda tuai"

bagaimana kalau tidak berhasil?
lagi?
ah jangan berpikir demikian.
kata orang, takut akan tidak berhasil,
malah akan terjadi. tidak berhasil.
sudah. konsentrasi.
yang akan terjadi terjadilah.
tapi...
tidak berhasil lagi? biayanya besar.
dan semangat tak seperti dulu lagi.
sudah. cukup. hayo. tenangkan pikiran.
tarik napas...

Peristiwa Buruk Juga Ada Baik

Peristiwa Buruk Juga Ada Baik

By: agussyafii

Peristiwa buruk selalu ada baiknya, Sama seperti yang dialami oleh seorang teman. Suatu hari teman saya bertutur, "dulu saya pernah punya hutang pada seorang rentenir, karena saya tidak bisa membayar rumah saya diambil paksa sehingga saya dan keluarga harus keluar dari rumah. Sejak itu saya menjadi dekat kepada Alloh SWT, rajin beribadah dan hanya kepada Alloh SWT saya menggantungkan semua harapan. Berkat kejadian itu semua itu membuat saya tersadar betapa Maha Besar Alloh bahwa pada keburukan ada juga kebaikan."

Itulah sebabnya Peristiwa yang buruk menyebabkan orang bernasib buruk, lingkungan yang buruk membuat perilaku yang buruk juga, karena tidak berpikir bahwa dibalik keburukan ada kebaikan Namun bagi orang yang mampu melihat setiap peristiwa buruk ada juga kebaikannya maka hidupnya menjadi selalu baik.

Bagi orang yang beriman, baginya sama saja peristiwa baik dan peristiwa buruk semua adalah kehendakNya, disaat berpikir bahwa semua adalah kehendakNya maka jiwa kita menjadi tentram. Sebagaimana dalam QS. ar-Raad ayat 28 "(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Alloh. Ingatlah, hanya dengan mengingati Alloh-lah hati menjadi tenteram".Wassalam,
agussyafii

65% Israel Dukung Pemerintahan Koalisi Netanyahu dan Livni


65% Israel Dukung Pemerintahan Koalisi Netanyahu dan Livni
[ 20/02/2009 - 10:12 ]

Al Mustaqbal – Infopalestina: Rakyat Israel lebih memilih pembentukan pemerintahan koalisi dari dua partai terbesar Israel, Kadina (28 kursi) dan Likud (27 kursi). Hasil jajak perndapat yang diterbutkan harian Jerusalem Post dan dibuat oleh situs keuangan “Market Watch”, sehari setelah pemilu Israel yang dilangsungkan pekan lalu dan diikuti oleh 498 tokoh, menunjukan bahwa duapertiga orang Israel menginginkan dibentuknya pemerintahan koalisi nasional oleh dua partai besar tersebut.

Menurut sumber ini, sebanyak 48% responden mengatakan memilih penunjukan ketua partai Likud untuk membentuk pemerintahan baru. Sementara itu 39% meminta Livni yang membentuk pemerintahan baru. Sedangkan 65% mengatakan mereka ingin dua partai terbesar Israel ini membentuk pemerintahan koalisi nasional. 54% dari mereka (sebagian besar adalah para pendukung Netanyahu) meminta kepala pemerintah tidak dilakukan pergantian antara kedua partai.

Lebih dari separoh responden jajak pendapat mengatakan memilih partai Buruh Israel tetap sebagai partai oposisi pemerintah. Sebanyak 55% mengatakan mereka mendukung Menhan Israel Ehud Barak tetap menjadi posisinya sekarang. Sementara itu 20% koresponden mendukung penunjukan mantan kepala staf angkatan besenjata Israel Moshe Ya’alon menggantikan Barak. Dan 9% mengatakan mereka mendukung Shaul Mofaz sebagai menhan Israel yang baru menggantikan Barak.

Sebanyak 27% responen mendukung Avishai Breifman dari partai Buruh menjabat menteri keuangan Israel. Sementara itu Silvan Shalom dari partai Likud mendapat dukungan 25% untuk menduduki jabatan yang sama. Sedang menteri keuangan saat ini, Roni Bar Owen dari partai Kadima hanya mendapatkan dukungan 14% suara.

Hanya 10% saja, mereka yang ikut dalam pemilu parlemen Israel terakhir, menyatakan menyesal telah memilih wakil mereka setelah diumumkan hasil pemilu. Sebanyak 59% responden mengatakan mereka lebih memilih system pemilu langsung. Yang memungkinkan warga memberikan suaranya di dua tempat kota suara. Satu untuk calon perdana menteri dan satunya lagi untuk calon anggota parleman dari partai yang merkea dukung. Mayoritas yang mendukung ide ini adalah para pendukung Livni.

Sebanyak 66% responden mengungkapkan keyakinannya bahwa Knesset yang terpilih periode ke-18 ini tidak akan mengakhiri masa baktinya selama 4 tahun. Dan sebanyak 40% mengatakan pemilu parlemen mendatang bisa terjadi selama beberapa tahun.

Dalam pada itu, Direktur Pusat Pendidikan dan Ideologi “Pearl Katznlson” di Tel Aviv, Yigal Tzahor, mengatakan bahwa jajak pendapat ini menunjukan mayoritas orang Israel tidak meyakini bahwa mereka telah salah dalam cara memilih. Untuk itu, mekanisme pelaksanaan pemilu di masa mendatang tidak lah penting. (seto)

Bar Council: Perak Speaker’s decision can’t be challenged

Bar Council: Perak Speaker’s decision can’t be challenged, best to return mandate to people

The Bar Council said returning the mandate to the people and allowing a snap election was the only way out of the political impasse in Perak.

Ambiga Sreenevasan, president of the Bar Council said this was because the decision by the state assembly Speaker V Sivakumar to suspend Menteri Besar Zambry Kadir and six executive councillor could not be challenged in court.

“Regardless of whether the correct procedure was followed by the Speaker and the Committee of Special Privileges, under Article 72 of the federal constitution their conduct and the validity of their proceedings may nevertheless be outside the jurisdiction of the courts.”

Executive versus legislature

Under the doctrine of separation of powers between the executive and the legislature, the judiciary could not interfere in the workings of Parliament or the state legislative assemblies.

Ambiga said this also meant there could not be executive influence in the workings of either Parliament or the state legislative assemblies.

Explained human rights lawyer Malik Imtiaz Sarwar: “This incident highlights the separation of powers between the executive and the legislature. While the Menteri Besar may be the single most powerful person in the executive, in the legislature, it is the Speaker who is in charge.”

Ambiga also cautioned against lodging police reports against Sivakumar.

“We say this as it has been reported that there are attempts to lodge police reports against the Speaker of the Perak state assembly, which would violate these provisions,” said Ambiga.

She added that wrestling over the constitutional and legal issues would not solve the political problem in Perak.

“Going back to the people of Perak will. We urge the parties involved to seriously consider doing so, not only in the interest of the people of Perak but also in the interest of stability and the nation as a whole.”

Kisah perempuan miskin, lembu tua dan Gaza

Kisah perempuan miskin, lembu tua dan Gaza

Mungkin kisah ini agak panjang tapi penuh dengan pengiktibaran. Kisah benar ini berlaku di salah sebuah daerah di Yaman dan ianya terjadi dalam bulan Januari lalu. Kisah benar ini telah di paparkan di dalam sebuah majalah Arab

Kisah penderitaan dan keperitan yang dilalui oleh penduduk Gaza tersebar ke seantero dunia. Semua marah, benci, kesumat dan mendidih pedih. Lebih banyak yang terasa sayu dan terharu apabila kanak-kanak kecil comel dan wanita menjadi korban muntahan peluru dan darah membasah bumi tanpa henti.

Tragedi dasyat ini sampai juga ke pengetahuan seorang perempuan tua yang hidup miskin di salah sebuah kampung di Yaman. Sama seperti orang lain, dia juga turut sedih dan bersimpati dengan apa yang berlaku di Gaza.

Lantas suatu hari, dia berazam untuk cuba membantu sekadar mampu. Dengan semangat tinggi dan perasaan simpati amat sangat, dia berhajat menyedekahkan satu-satu hartanya iaitu seekor lembu tua kepada penduduk Gaza.

Dia lalu berjalan kaki ke salah sebuah masjid di Yaman sambil menarik lembu harta kesayangannya itu. Kebetulan hari itu Jumaat dan para jemaah sudah memenuhi pekarangan masjid untuk melaksanakan solat Jumaat.

Para jemaah merasa hairan melihat gelagat perempuan tua itu dengan lembunya berada di sisi luar masjid. Ada juga yang tersenyum-senyum malah ada yang terpinga-pinga melihat gelagat perempuan itu setia berdiri di sisi lembunya. Gilakah perempuan ini?

Masa berlalu, jemaah masjid walaupun khusyuk mendengar khutbah imam namun sesekali memerhati dua makhluk Allah itu. Perempuan dan lembu itu masih di situ seolah-olah sedang menunggu sesuatu.

Sebaik selesai solat Jumaat, tiba-tiba perempuan itu dengan tergesa-gesa mengheret lembu itu betul-betul di depan pintu masjid sambil meminta jemaah memanggil tuan imam. Sambil menantikan kedatangan tuan imam, ramai juga jemaah yang tidak berganjak dan perasaan ingin tahu, apakah bakal dilakukan oleh perempuan tua itu dengan tuan imam.

Tatkala keluar imam masjid, perempuan tua itu lantas berjumpa dan berkata :" Wahai imam, aku telah mendengar kisah sedih penduduk di Gaza . Aku seorang yang miskin tetapi aku juga ingin turut serta membantu. Sudilah kau terima satu-satunya lembu aku ini untuk di berikan kepada penduduk di sana ."

Gamam imam mendengarkan kata kata perempuan itu. Keliling-kelalang para jemaah mula bercakap-cakap apabila mendengar kata-kata perempuan tadi. Ada yang mengatakan tidak munasabah nak bawa lembu tua tu ke Gaza.

"Tolonglah..bawalah lembu ini ke Gaza . Aku tiada wang...Inilah saja yang aku ada. Aku ingin benar membantu mereka," rayu perempuan yang tidak dikenali itu. Imam tadi masih merasa keberatan.Masing-masing jemaah berkata-kata dan berbisik antara satu sama lain. Semua tertumpu kepada perempuan dan lembu tuanya itu.

Mata perempuan tua yang miskin itu sudah mula berkaca dan berair namun tetap tidak berganjak dan terus merenung ke arah imam tersebut. Sunyi seketika suasana. Tiba-tiba muncul seorang jemaah memberi pendapat." Beginilah, aku juga mempunyai niat untuk membantu, biar aku beli lembu ini dengan harga 10,000 riyal dan kemudian sedekahkanlah wang itu kepada penduduk di Gaza .

Imam nampaknya setuju. Perempuan miskin yang sugul itu kemudian mengesat-ngesat air matanya yang sudah tumpah. Dia nampaknya seperti akur dengan pendapat jemaah itu.

Tiba-tiba bangkit pula seorang anak muda, memberi pandangan yang jauh lebih hebat lagi:"Apa kata kita ramai-ramai buat tawaran untuk membeli lembu ini sambil bersedekah dan duit itu nanti diserahkan ke Gaza ?"

Syor anak muda ini mendapat sambutan. Dipendekkan cerita, dalam masa tak berapa lama, duit yang dapat dikumpulkan adalah lebih kurang 500,000 rial (lebih kurang RM 500,000). Menurut cerita, lembu itu kemudian dihadiahkan kembali kepada perempuan tua itu.

Pengajaran
Allah mentakdirkan segalanya, hajat perempuan miskin itu untuk membantu meringan beban penderitaan penduduk Palestin akhirnya tercapai dan dipermudahkan sehingga berjaya mengumpulkan wang yang sebegitu banyak manakala dia juga mendapat kembali satu-satunya 'harta' yang beliau ada. Subhanallah.

Iktibarnya ialah segala niat murni yang baik sentiasa mendapat perhitungan dan ganjaran Allah apatah lagi ianya datang seorang ma'nusia yang lemah daya upaya tapi masih juga ingin berbakti.

Bagaimana dengan kita yang sihat ini, tak tersentuhkah hati kita untuk turut membantu?

Sekiranya anda bersimpati, sudilah hulurkan sumbangan, demi insan-insan yang sedang dizalimi di Palestin melalui Tabung Kemanusiaan Harakah di akaun BIMB: 14069010021298 atau tabung-tabung pilihan anda sendiri. Yang penting, kita harus pastikan ianya sampai ke tangan orang-orang yang berhak.

Sekian.........Sebar-sebarkan lah benda yang baik ini. Allahua'lam

Komen Dato' Dr. Haron Din-Insiden di Perak

ni komen Dato' Dr. Haron Din....orang UMNO/BN kena baca dan faham betul2 ....jangan asyik dengo kat TV3 suku,Berita Hairan dan Utusan Meloya je.....

HARAKAH: Insiden di Perak, terutama berkaitan kegagalan Menteri Besar, Dato' Seri Mohamamd Nizar Jamaluddin untuk mematuhi titah Sultan agar meletakkan jawatan disorot dari pelbagai sudut. Ada pihak merujuk kepada maksud surah an-Nisa ayat 59 yang bermaksud, "Taatilah Allah, taatilah Rasul dan pemimpin di kalangan kamu," bagi menempelak tindakan Nizar yang dianggap melanggar tuntutan al-Quran itu. Minta Dato' jelaskan.

DR HARON DIN: Telah berlaku beberapa kali dalam peristiwa di Malaysia, PAS menggunakan ayat-ayat al-Quran itu sebagai suatu hujah untuk mengajak manusia mengikut perintah Allah sesuai dengan dasar PAS sendiri untuk merealisasikan hukum Allah SWT. Adapun Umno-BN menggunakan ayat ini dan ayat al-Quran yang lain hanya untuk kepentingan dan memberi keuntungan kepada mereka semata-mata.

Ayat al-Quran sememangnya boleh dijadikan sandaran hujah dan ianya ayat 'muhkam.' Namun kita nampak sangat bahawa mereka hanya guna yang di hujungnya sahaja iaitu 'pemimpin di kalangan kamu' tetapi tidak memberi perhatian kepada pangkal ayat iaitu 'Taatilah Allah dan taatilah Rasul", seolah-olah menggambarkan bahawa perintah Allah dan Rasul boleh dilanggar namun, jangan langgar arahan pemerintah.

Mereka sengaja tidak mahu melihat, istilah yang Allah guna, pertamanya kalimah 'taat' hanya kepada Allah. Kali kedua disebut 'taat' hanya pada Rasul dan kali yang ketiga tiada perkataan 'taat' kepada pemimpin. Diulang dua kali perkataan 'taat'. Kali ketiga bila menyebut perkataan pemimpin, tiada perkataan 'taat'.

Ahli-ahli tafsir menafsirkan ayat ini bahawa perintah Allah dan Rasul wajib ditaati secara mutlak, adapun taat kepada pemerintah adalah tidak secara mutlak. Maknanya, taat kepada pemimpin selama mana ia tidak bercanggah dengan perintah Allah dan Rasul.

Untuk mentaati perintah Ulil Amri ataupun pemerintah, ada kaedahnya iaitu yang Nabi sebut,taatlah kepada pemerintah selagi ia tidak menderhaka kepada Allah SWT. Kalau ada derhaka kepada Allah maka perintah taat tadi gugur. Ada hadis bermaksud, tidak boleh taat pada mana-mana makhluk dalam melaksanakan kemaksiatan kepada Allah.

Dalam Islam, tiada orang yang maksum selain daripada Rasullulah. Pemerintah Islam iaitu Ulil Amri ataupun khalifah-khalifah, tidak maksum. Contohnya, Umar al-Khatab pernah dibawa ke mahkamah dalam beberapa kes. Hatta Saidina Ali Abi Talib pun pernah dibawa ke mahkamah semasa jadi khalifah. Mereka boleh terima keadaan begitu dengan berlapang dada tanpa timbulisu atau masalah derhaka kepada pemerintah atau khalifah.

Dalam satu kes, Ali pernah mendakwa baju besinya dicuri oleh seorang Yahudi. Dan Yahudi itumembawanya ke mahkamah untuk dibicarakan. Hakim bertanya Ali tentang bukti Yahudi itu mencuri, namun Ali gagal membawa bukti yang cukup dan mahkamah memutuskan bahawa baju besi itu kepunyaan Yahudi.

Ali kalah dalam perbicaraan tetapi tidak timbul masalah dengan seperti yang dibebankan hari ini. Oleh itu pengunaan ayat itu sepatutnya difahami secara menyeluruh. Bahawa yang tidak boleh dipersoalkan ialah ketaatan pada Allah dan Rasul. Adapun kepada mana-mana makhluk ianya tidak mutlak. Ada ketikanya boleh dan ada masanya tidak boleh. Bergantung kepada keadaan dan suasana ketika itu.

Elok sangat jangan disalah-tafsirkan ayat itu sehingga memaknakan ia seolah-olah perintah yang dikeluarkan pemerintah selama-lamanya tidak boleh disanggah. Itu kefahaman yang silap. Ia perlu diperbetulkan.Lagi satu, maksud "pemimpin di kalangan kamu". Perkataan "di kalangan kamu" membawa maksud "di kalangan orang-orang yang beriman yang taat pada Allah dan taat Rasul".

Bukan setakat itu, dalam konteks di Perak ini, Nizar merujuk tindakannya adalah mengikut kehendak Perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, iaitu Sultan tidak mempunyai kuasa memerintahkan ia meletakkan jawatan. Sultan hanya ada kuasa membenarkan permohonannya untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri ataupun tidak.

Maknanya, selain tafsiran ayat Quran di atas, Nizar mempunyai hujah kukuh dari segi undang-undang yang berjalan hari ini?

Saya sendiri melihat senario politik Perak itu berbalik kepada kefahaman terhadap Undang-Undang Tubuh Negeri. Kefahaman dan tafsiran yang berbeza boleh berlaku. Oleh yangdemikian kelainan tafsiran sepatutnya tidaklah sampai mengatakan ianya satu penderhakaan.

Tafsiran yang ada pada orang awam mungkin lain kepada tafsiran yang dibuat oleh pakar undang-undang. Tafsiran pengamal undang-undang juga mungkin lain seperti yang ditafsirkan oleh hakim-hakim di mahkamah. Semua ini kena ambil kira.

Kes Perak, saya sendiri faham bahawa seorang menteri besar yang dilantik secara sah mengikut amalan negeri, akan gugur jawatannya hanya melalui tiga sebab sahaja.Yang pertama, jika dia letak jawatan, kedua kalau Dun dibubarkan dan ketiga jika ada undi tidak percaya yang dikemukakan dalam sidang Dun. Itu saja tiga cara untuk memberhentikan seorang menteri besar. Jadi, tidak berlaku satu pun daripada tiga itu.

Dengan sendirinya, beliau masih lagi Menteri Besar yang sah.Tiba-tiba ada lantikan menteri besar yang kedua. Maka timbul persoalan, sahkah yang kedua itu, dalam keadaan Nizar masih lagi memegang jawatan? Ini memerlukan kepada keputusan yang perlu dibuat oleh pengamal undang-undang rasmi ataupun perintah mahkamah.

Ada kes seumpamanya iaitu kes 1966, membabitkan Ketua Menteri Sarawak Stephen Kalong Ningkan, yang menyebabkan krisis tafsiran perlembangaan di negeri Sarawak. Undang-undang Tubuh Sarawak tidak jauh bezanya macam di Semenanjung seperti di Perak. Akhirnya kes itu sampai di Mahkamah Tinggi Borneo yang memutuskan perlembagaan negeri menyebut bahawa kehilangan kepercayaan seorang Ketua Menteri hanya boleh ditunjukkan melalui undang-undang, iaitu undi tidak percaya dalam dewan.

Oleh kerana ini tidak berlaku dalam Dun Sarawak, maka Kalong Ningkan terus menjadi Ketua Menteri. Tidak berlaku pula kata beliau melawan atau melanggar undang-undang.

Hal sama berlaku di Perak, jika mahu memberhentikan seorang menteri besar, sepatutnya undang-undang tubuh itu jadi penentu. Jika nak digugurkan, gugurkanlah dengan tiga cara itu tadi. Bagi saya, kenapa perlu Nizar letak jawatan sedangkan ketika itu masih ada 28 kerusi Pakatan, juga 28 kerusi BN dan tiga kerusi bebas. Mengapa dia mesti letak jawatan?

Adapun tiga Adun yang bebas itu, selama-lamanya bebas. Mereka boleh undi kekalkan atau singkirkan menteri besar. Yang penting, semua mesti dilakukan dengan undi tidak percaya. Kalau di luar dewan mengaku nak sokong BN, adakah pengakuan luar dewan dikira ada kesan undang-undang atau boleh diguna dari sudut undang-undang tubuh negeri?

Jadi wajar Dun dibubarkan dan kembali mandat pada rakyat. Rakyat yang pilih, biar rakyat yang menentukan semula. Nizar tidak meletakkan jawatan kerana dia memegang amanah rakyat,dia hendak kembalikan semula kepada rakyat. Itu tafsirannnya.Saya tidak nafikan Tuanku Sultan ada tafsirannya.

Jadi jika ada perselisihan tafsiran undang-undang, maka saya tidak fikir itu boleh dinamakan sebagai derhaka. Itu proses biasa dalam amalam demokrasi, telah berlaku di Malaysia dan mana-mana negara di dunia. Ini bukan kali pertama di Perak. Ini sepatutnya diselesaikan dengan cara paling baik iaitu, kembalikan kepada rakyat. Biar rakyat yang menentukan.

Atau kita berlapang dada dan bersabar sedikit, biar Mahkamah Tinggi memutuskan kesahihan perlantikan menteri besar kedua.

Dengan membawa isu ini ke mahkamah, sesetengah pihak melihat tindakan undang-undang itu boleh meletakkan kedudukan Raja-Raja Melayu terjejas dan menyebabkan institusi istana tercalar dari segi kemuliaan dan penghormatan rakyat. Apa pandangan Dato?

Dalam sejarah di Malaysia, sudah ada beberapa kes membabitkan raja yang dibawa ke mahkamah, maka ia bukan kali pertama berlaku. Ini pada saya tidak menjejaskan kemuliaan Raja-raja.Saya ingin menegaskan Raja-Raja Melayu perlu kekal pada takhta mereka. Rakyat perlu bersatu dan mengekalkan kedudukan mereka. Tetapi itu tidak bermakna secara mutlak ataupun dianggap peluang untuk melakukan apa saja oleh seorang raja.

Merujuk kes di Perak, tidak timbul terjejasnya institusi raja. Keputusan Sultan Perak dikira wajar bagi pihak sultan dan kewajaran Nizar juga ada dipihak rakyat. Kedua-duanya memikirkan kewajaran masing-masing. Ia proses biasa dalam sistem demokrasi berParlimen dan raja berperlembagaan.

Jika perlu, ia seharusnya diputuskan di mahkamah, tetapi pilihan lebih terbaik adalah bubarkan Dun, untuk diadakan pilihan raya seluruh negeri semula.Memang tidak terjejas institusi raja-raja kerana kita kembalikan hak kepada rakyat yang ikhlas mahu membuat pilihan pemimpin mereka sendiri. Kita perlu sangat menjaga raja-raja tetapi bukanlah sesuatu yang ganjil pada masa sama diadakan pilihan raya negeri.

Istilah 'sembah derhaka' yang dilafazkan Dato' Ser Nizar ketika menghadap Sultan telah menimbulkan tanggapan negatif, terutama oleh pihak media, walaupun sudah dijelaskan oleh pakar perundangan juga pakar bahasa. Malah Dato' sendiri turut mengulasnya, tetapi Menteri Besar Perak itu tetap dilabel penderhaka hanya kerana istilah istana itu. Mohon Dato' jelaskan lebih lanjut maksud sebenar istilah 'sembah derhaka' itu.

Istilah 'sembah derhaka' bukan bermaksud perbuatan menderhaka tetapi sengaja pihak-pihak tertentu dan media arus perdana 'menangguk di air yang keruh'. Mereka telah mengungkit dan membesar-besarkan bahawa apabila Nizar 'sembah derhaka', seolah-olah ianya 'confrim' derhaka kepada raja.

'Sembah derhaka' bermaksud apa yang diminta oleh seorang Raja atau Sultan tidak dapat dipenuhi atau ditunaikan oleh seorang hamba rakyat, sama ada kecil atau yang besar. Justeru, seseorang rakyat akan menuturkan bahawa 'patik sembah derhaka'. Ia bukan bermaksud perbuatan menderhaka, melawan atau menyakiti raja.

Contoh terdekat, minggu lepas saya dititah untuk mengadap seorang Raja di Kuala Lumpur. Tetapi saya tidak dapat hadir kerana ada urusan lain, lalu saya terpaksa memaklumkan bahawasaya terpaksa 'sembah derhaka' dan meminta tarikh lain untuk bertemu.Maknanya, kehendak raja saya tidak boleh tunai. Adakah itu maksudnya saya derhaka?

Begitu juga apabila saya mahu dilantik untuk menjadi Mufti di sebuah negeri, dan waktu saya nak menolak saya sebut 'patik terpaksa sembah derhaka'. Dan bukan sekali saya, dalam konteks berurusan dengan Tuanku Raja-Rama Melayu, yang mana saya terpaksa 'sembah derhaka'. Ia suatu istilah bahasa istana.Dan tidak timbul soal kemurkaan raja kerana itu istilah yang lazim diguna pakai.

Tidak sepatutnya pihak-pihak tertentu memperalatkan istilah yang dipakai Nizar, 'sembah derhaka' sebagai perbuatan derhaka yang sebenarnya. Dari sudut bahasa, ia dilafazkan apabila apa yang diminta raja itu tidak boleh ditunaikan. Apabila diberikan sebab-sebab yang munasabah kepada raja maka ia bukanlah derhaka.Kalau itu dianggap derhaka, sebenarnya banyaklah perbuatan derhaka kepada raja, tetapi ia tidak pernah ditonjolkan.

Saya tidak mahu sebut kronologi yang jelas tentang perbuatan menderhaka dan menyakiti raja ini kerana tidak mahu terdedah kepada umum wujudnya pihak-pihak tertentu yang memang benarderhaka kepada raja sehingga menggambarkan wujud masalah antara istana dan pihak-pihak tertentu itu.

Ada menteri besar yang sepatutnya tiap minggu pada hari tertentu menghadap raja untuk memberi taklimat tentang perkembangan negeri, langsung tak datang. Ada yang raja yang minta wang rakyat digunakan untuk projek demi kepentingan rakyat, tetapi menteri besar membazir untuk projek mega yang memperkayakan kroni.

Ada raja yang suruh menteri besar hentikan projek tertentu kerana membazir, tetapi tidak diendahkan. Ada raja suruh bantu ekonomi orang Melayu, dengan menyalurkannya melalui projek tertentu, tetapi tetap diagihkan kepada kroni mereka.

Malah ada seorang raja yang memberitahu saya, ada pemimpin di negerinya yang terajang pintu istana kerana tidak puas hati dengan baginda. Bukankah itu satu tindakan yang jauh lebih menderhaka lagi.

Khamis, Februari 19, 2009

Kenapa di Israel Tak Jual Coke dan Pepsi kat negara diorang?

PEPSI


MEANS

PAY EVERY POUNDS SAVE ISRAELKenapa di Israel Tak Jual Coke dan Pepsi kat negara diorang?

SO.... BEAR IN MIND... EVERY CENTS YOU PAY TO BUY PEPSI... YOU DONATE FOR ISRAEL...... .Assalamualaikum kengkawan... .


Last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya.

dia nak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men & women.

menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama keturunan, diorg tak nak le mandul!

And kalau korang pernah terima forwarded email pasal bertapa
acidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & at that time baru lekat zuriat, ada chances keguguran le, kan ?

Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies, pls stop drinking & buying coke & pepsi.


Allahuakbar!

Ridwan: Israel Bertanggung Jawab Penuh Gagalnya Upaya Gencatan


Ridwan: Israel Bertanggung Jawab Penuh Gagalnya Upaya Gencatan
[ 19/02/2009 - 03:17 ]

Gaza – Infopalestina: Petinggi Hamas Dr. Ismail Ridwan menyatakan penjajah Zionis Israel bertanggung jawab penuh atas gagalnya upaya Mesir dalam mencapai kesepakatan gencatan senjata dengan faksi-faksi perlawanan Palestina. Dia menegaskan gerakannya tetap komitmen pada prinsip-prinsip rakyat Palestina.

Dalam pernyataan pers, Rabu (18/02), Ridwa mengatakan, “Kami menolak pengaitan antara kesepakatan gencatan senjata dengan masalah pembebasan serdadu Israel Gilad Shalit. Kami tegaskan bahwa gencatan senjata harus disertai dengan pembukaan perlintasan, pembebasan blockade dan penghentian agresi atas rakyat Palestina.”

Ridwan menyatakan bahwa gerakan Hamas sama sekali tidak enggan untuk melakukan pertukaran tahanan secepat mungkin. Apabila penjajah Israel memenuhi tuntutan faksi-faksi Palestina yang menahan Gilad Shalit. Dia mengisyaratkan perlunya pihak Mesir bertanggung jawab atas penolakan upaya gencatan dan kesepahaman yang sudah dicapai dengan faksi-faksi Palestina dan penjajah Zionis Israel.

Ridwan mengatakan, “Pada saat kami menegaskan bahwa kami tidak mungkin diamputasi secara politik dan tidak mungkin kami melepaskan pertukaran kecuali sesuai dengan tuntutan faksi-faksi yang menahan (Shalit), kami menolak provokasi apapun seputar kesepahaman gencatan senajta.”

Ridwan menilai penolakan penjajah Israel terhadap kesepakatan gencatan senjata yang dicapai Mesir dengan faksi-faksi Palestina adalah pukulan dan penolakan terhadap upaya Mesir. Dia mengingatkan bahwa alternatifnya adalah dukungan Arab untuk membuka gerbang Rafah secara penuh.

Dewan Keamanan Israel, Rabu (18/02) siang, menyatakan penolakannya pada kesepakatan gencatan senjata yang dicapai dengan faksi-faksi Palestina sebelum serdadunya yang disandera kelompok perlawanan Palestina Gilad Shalit dibebaskan. (seto)

Al-Qassam Hadang Pasukan Israel yang Serang Selatan Jalur Gaza


Al-Qassam Hadang Pasukan Israel yang Serang Selatan Jalur Gaza
[ 19/02/2009 - 09:09 ]

Gaza – Infopalestina: Batalion Izzuddin Al-Qassam, sayap militer Gerakan Hamas menghadang pasukan khusus Israel yang merangsek masuk daerah timur perkampungan Zaitun selatan kotaGaza.

Batalion menyebutkan seperti yang disampaikan secara tertulis rilis pada hari ini Kamis (19/2) yang salinannya diterima oleh Infopalestina itu bahwa sejak kemarin malam pukul 11:30 Rabu (18/2) pasukan khusus Israel dengan kekuatan belasan infiltrasi mencoba memaksa merangsek ke wilayah timur Zeitoun, tenggara Gaza. Namun para pejuang Al-Qassam mereka dengan sigap menghadang pasukan Israel itu dan terjadi baku tembak ringan dan sedang selama setengah jam. Dalam pertempuran ringan ini Al-Qassam melepaskan misil dengan tiga roket jenis Qassam. Sehingga mereka berhasil memaksa pasukan Israel hengkang dari wilayah yang hendak mereka masuki.

Battalion menegakan, “kami tegaskan bahwa tugas jihad yang diberhati ini sebagai upaya menghadang aksi Israel masuk ke wilayah kami yakni Jalur Gaza yang kami cintai. Semua tindakan Israel untuk memukul kami akan menelan biaya besar. Sebab pejuang dan pasukan kami sudah sangat siap memukul kembali Israel dengan sangat kuat pada waktu yang tepat dengan izin Allah.

Battalion menambahkan, prajurit Qassam masih berjaga-jaga di perbatasan mereka dan mengawasi semua gerak-gerik Israel dan berusah a menggagalkan semua upaya pengotoran wilayah Jalur Gaza yang sudah bebas agar atau upaya Israel untuk menakut-nakuti warga Jalur Gaza.

Battalion melanjutkan, "Israel penjahat perang mengira bahwa mereka melemahkan Hamas setelah perang ganas ke Jalur Gaza. Ttetapi Israel sekarang menyadari bahwa perang ini hanya semakin membuat Hamas kuat. Sebab Hamas memiliki pasukan khusus yang memiliki peralatan dan keahlian dalam mengintai musuh yang mampu memaksa Israel kerepotan dalam memasuki wilayah Jalur Gaza seperti yang mereka alami dalam pertempuran Al-Furqan.”

Gerbang yang dimasuki Israel ke Jalur Gaza di atas adalah gerbang yang mereka pada saat perang ke Jalur Gaza yang berlangsung 23 hari yang menelan sekitar 1340 nyawa, dan jumlah korban terluka sebanyak 5000; kebanyakan mereka anak-anak dan perempuan. (bn-bsyr)

Dr Qasim: Israel Gagalkan Kesepakatan Gencatan Karena Masalah Internal


Dr Qasim: Israel Gagalkan Kesepakatan Gencatan Karena Masalah Internal
[ 19/02/2009 - 08:46 ]

Gaza – Infopalestina: Dr Abdel-Sattar, profesor dari ilmu politik di Universitas menilai bahwa keputusan Israel tidak menandatangani kesepakatan gencatan senjata dengan perlawanan Palestina kecuali apabila membebaskan kopral Israel Gilad Shalit disebabkan oleh masalah internal di Israel Zionist. Yang paling penting bahwa mantan Perdana Menteri Ehud Olmert akan meninggalkan jabatannya masih tetap menjalankan pekerjaan sekarang tapi tidak mengambil keputusan.

Dr Qasim mengatakan dalam sebuah pernyataan khusus untuk Infopalestina Rabu ini (18/2) bahwa kandidat-kandidat PM Israel yang baru calon perdana menteri yang baru sudah masuk dalam garis dan sudah mendekat ke Olmert dan mereka menekannya untuk menghentikan kesepakatan gencatan senjata.

Soal prediksinya terhadap sekenario masalah ini, analis politik Palestina ini menegaskan bahwa pada tahap berikutnya akan ada situasi antara “bukan perang dan bukan perdamaian”. Namun ia berharap akan ada masa tenang relative namun bukan melalui kesepakatan negosiasi. Akan tetapi tetap ada kemungkinan kemungkinan pemboman atau pembunuhan oleh kemudian akan dibalas oleh perlawanan Palestina dengan serangan roket ke permukiman Israel.

Qassem menambahkan, Israel masih membutuhkan situasi tenang, dan Jalur Gaza juga membutuhkan situasi tenang. Ia memperkirakan bahwa kemungkinan akan datang di hari-hari mendatang kesepakatan baru antara perlawanan Palestina dan penjajah Israel soal gencatan senjata dan pembebasan tawanan sebelum atau sesudah pembentukan pemerintah Israel.

Soal upaya yang dapat dilakukan oleh Mesir sebagai mediasi antara perlawanan Palestina dan Israel di tengah pembatalan Israel terhadap kesepakatan gencatan senjata ini, analis Palestina ini mengatakan, pihaknya tidak mengandalkan kepada rezim Arab karena mereka konsumtif dan tidak bisa diharapkan akan bisa melakukan upaya apapun. Ia memperumpakan prakarsa Arab bahwa prakarsa Arab itu sudah ada sejak tujuh tahun dan hingga sekarang mereka masih berhadap kepada Israel untuk menerimanya.

Sebelumnya Para Menteri Dewan Kabinet Israel Kecil memutuskan pada saat pertemuan pada bahwa perjanjian gencatan senjata dengan faksi-faksi Palestina harus disertai dengan pembebasan prajurit Israel yang ditawan perlawanan Gilad Shalit. (bn-bsyr)

Pimpinan di Penjara Israel Minta Hamas Pertahanankan Prinsip


Pimpinan di Penjara Israel Minta Hamas Pertahanankan Prinsip
[ 19/02/2009 - 07:43 ]

Al-Quds – Infopalestina: Para pimpinan tahanan kader Hamas di penjara Israel memuji sikap tegar Hamas dalam masalah pertukaran tawanan dengan Israel dan ketegaran dalam berprinsip untuk tetap meminta agar Israel membebaskan yang dianggap Israel sebagai berbahaya.

Tahahan Yahya Sinwar ketua senior kepemimpinan tahanan Hamas di penjara Israel menegaskan bahwa organisasinya di tahanan memberikan pernghargaan kepada perunding Hamas yang tetap berpendirian agar tahanan mereka di Israel harus dibebaskan meski mereka diminta dibebaskan dianggap Israel berbahaya.

Sinwar menegaskan selama kunjungan pengacara Sanaa Duwaik ke ke penjara Hadarim Selasa (17/2) bahwa tahanan mempunyai kemampuan untuk bersabar sampai mereka dibebaskan semuanya. Termasuk tiga kader Al-Qassam, Sekretaris Jenderal Front Rakyat Ahmed Saadat dimana Israel menolak memasukkan mereka dalam daftar negosiasi pembebasan. Ia menambahkan, “Kami meminta kepada perunding Hamas agar tetap tegar memegang dalam negosiasi dan tidak mengalah dalam memasukkan nama-nama pahlawan Palestina dengan harga apapun. Ia juga memberikan penghargaan atas sikap gerakan Hamas yang tegar dalam menghadapi tekanan besar yang dilakukan banyak pihak.

Soal rekonsiliasi nasional dan cara mencairkan kebekuan internal Palestina, Sinwar menegaskan bahwa dia dan anggota-anggota Badan Tahanan mendukung kuat proses rekonsiliasi dan mendorong semua pihak agar menganggap masalah ini dengan serius. Mereka juga menyerukan agar semua pihak bekerja membangun kepercayaan antara dua pihak dan menerjemahkannya dengan cara membebaskan tahanan politik, membentuk Komite Jurists independen untuk melakukan penyelidikan kasus pembunuhan dan penyiksaan yang diderita oleh anggota dari kedua belah pihak, dan menghentikan semua aksi hasutan dan profokasi.
Ia mengatakan, jika tanpa itu, maka tidak akan mungkin akan ada kepercayaan antara dua pihak dan kemudian beralih kepada masalah inti rekonsiliasi dan kesepakatan. Ia menambahkan, "Kami sebagai tawanan menempatkan rekonsiliasi sebagai masalah paling penting selain pembangunan kembali Gaza, aksi menyelamatkan warga dari dampak krisis, terutama di musim dingin ini. Ia meminta agar tidak mempolitisir hal ini. (bn-bsyr)

Koran Israel: Hamas Tidak Akan Lepaskan Syarat-syaratnya Soal Tukar Tahanan


Koran Israel: Hamas Tidak Akan Lepaskan Syarat-syaratnya Soal Tukar Tahanan
[ 19/02/2009 - 07:29 ]

Gaza – Infopalestina: Surat kabar Israel Haaretz meminta kepada pemerintah penjajah Israel untuk bekerja keras untuk membebaskan Gilad Shalit melalui pertukaran tawanan dengan Gerakan Perlawanan Islam Hamas dengan membebaskan tahanan Palestina.
Surat kabar tersebut mengatakan dalam sebuah editorial edisi Rabu (18/2), bahwa Israel menemui kegagalan dalam mengembalikan serdadu Shalit melalui blokade ekonomi di Jalur Gaza atau melalui agresi yang berlangsung lebih dari tiga pekan. Harian ini meminta Israel agar tidak menyia-nyiakan kesempatan ini dan mempercepat pencapaian kesepakatan pertukaran tawanan.

Koran ini menuding perdana menteri Israel, Ehud Olmert bertanggungjawab atas hancurnya kesempatan kesepakatan pertukaran tawanan karena sikapnya yang keras dan kaku terhadap Hamas. Menurut harian ini menyebut Olmert gagal dalam agresi yang digelarnya di Gaza. Harian ini menyatakan, “Olmert sedang mencoba untuk membuktikan dan mendemokan kepada para warga Israel bahwa dirinya menjawab tuntutan mereka dengan berusaha melakukan upaya pertukaran melalui caranya sendiri. Namun ia keras dan kaku dalam perundingan dan negosiasi.” Koran ini juga menyampaikan kekecewaan dan kegelisahannya dimana Olmert menyatakan bahwa Shalit akan dikembalikan kepada pemerintah Israel mendatang.

Koran Israel ini menekankan bahwa akan sulit untuk dipercaya bahwa Hamas akan mengalah dari tuntutannya agar Israel membebaskan ratusan tahanan termasuk tahanan yang Israel menolak membebaskannya hingga diumumkan hasil hasil pemilu terakhir.
Menurut Haaretz bahwa salah bila mengaitkan masalah gencatan senjata dengan masalah pertukaran tahanan. Sebab menurut harian ini, kebutuhan Israel kepada gencatan senjata tidak lebih mendesak dari kebutuhan Hamas. Karenanya, harian ini mengusulkan kepada Israel agar menerima proposal yang logis dengan bantuan Mesir yakni gencatan senjata dengan kompensasi penggiatan ekonomi di Gaza kemudian setelah itu baru berusaha melalukan kesepakatan soal pertukaran tawanan. (bn-bsyr)

Sifat ujub kerana kurang ilmu

Sifat ujub kerana kurang ilmu
Dilulus terbit pada Thursday, February 12 @ 23:55:00 MYT oleh AbuJihad
Teguran @ Kritikan Oleh Lastik

" Salam....
Saya memang tak rajin nak buka thread disini.. tetapi bila melihatkan ada diantara forumer yang bersifat ujub... maka saya rasa perlu diperingatkan dan diberi teguran kepada sesiapa yang rasa mahu muhasabah diri...

Berhubung dengan sifat ujub yang termasuk dari salah satu sifat mazmumah ini... kita sepatutnya selalu menginsafi diri yang diri kita ini adalah pinjaman dari allah swt...

maka wajarlah kita sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan menginsafi kekurangan yang ada pada hamba allah yang lain... konsep mensyukuri nikmat Allah adalah amat mudah iaitu dengan mengerjakan amar makruf nahi munkar sebaiknya dan dalam masa yang sama kita berusaha menambahbaik amalan yang telah kita laksanakan sebaiknya.

Manakala sifat ujub adalah berlawanan dengan sifat syukur... orang yang ujub akan merasakan dirinya punyai kelebihan dari orang lain dan ia melupakan hakikat dirinya yang tidak punya apa-apa didunia ini... dia juga lupa akan kelbihan yang sedang dinikmati itu boleh hilang sekelip mata dengan iradah Allah...

Ada yang merasakan dia didalam jemaah adalah lebih baik dari penyokong biasa... ada yang merasakan dia lebih Islam dari orang lain... ada yang merasakan dia lebih berharta dan terpelajar dari orang lain.. ada jugak yang merasakan dirinya lebih bijak dan berani dari orang lain... apa juga perasaan lebih dari orang lain adalah menjrus kepada sifat ujub jika tidak disusuli dengan perasaan syukur kepada Allah swt.

Namun ianya tetap ujub jika ada persaan syukur dan dalam masa yang sama menghina orang yang kurang dari dirinya... Wallahu a'lam.. fikir-fikirkan. ..

***P/S:- Silalah beri teguran dan perbetulkan kiranya ada kesilapan didalam pandangan saya diatas..."

uniknya susu ibu berbanding susu formula

[Mahligai] uniknya susu ibu berbanding susu formula...
Monday, February 16, 2009 3:48 AM
From:"Farah Farhan"

salam..dah lama saya tak menulis disini ekoran kesibukan di kedai, kursus susu ibu, kursus usahawan & mcm2 lagi. hari ni saya sgt2 nk berkongsi ngan anda ibu2 and bapa2 tentang uniknya susu ibu berbanding susu formula.


Percayalah bahawa susu ibu itu begitu unik dan tiada tolok bandingnya. Kerana susu ibu…

SUSU IBU - SUSU FORMULA (FM)

1. sentiasa segar (fresh)- susu formula telah diproses
2. tersedia dalam suhu yang optimum - fm kena bancuh suamkan/panaskan
3. tersedia steril- fm mesti disteril sblm di bungkus (pastikah disteril?)
4. tiada pencemaran- anda pun tau kes fm di china kan? =)
5. tersedia bila-bila masa - fm mesti disediakan/diprepar e
6. tiada tarikh luput, pasti! - fm ada tarikh luput
7. species-specific - fm non specific, premature bb pun minum fm yg sama
8. susu yang paling sempurna dan paling lengkap untuk bayi - fm kena pilih, bb alergik takleh minum (lain bb lain susu)
9. hanya diperolehi secara semulajadi apabila melahirkan anak - fm sape2 pun le beli
10. mengandungi semua nutrien yang perlu untuk bayi - fm ada nutrien, tapi x sama mcm susu ibu
11. mengandungi sel hidup / leukosit, hormon, enzim - fm takde suma ni
12. mengandungi antibodi - ni lagila fm takde
13. mengurangkan risiko jangkitan semua jenis penyakit - dgn fm, x jamin
14. tidak pernah/amat jarang sekali memberi kesan alahan atau alergi - fm dah tentu bg bb yg allergi susu lembu
15. mudah hadam, xperlu air masak - fm kena minum air bnyk, kalau tak sembelit
16. komposisinya berbeza untuk bayi pramatang dan bayi cukup bulan - fm tak kisah
17. komposisinya berbeza mengikut umur bayi - ni pun berbeza gak (dr segi serbuk susu)
18. komposisinya berbeza dalam tiap jam dan hari (fm belasah jea)
19. komposisinya berbeza dalam 1 penyusuan (awal dan akhir) - fm komposisi sama awal akhir
20. mencetuskan rasa ketenangan kepada bayi dan ibu (sebab itu selalunya bayi akan tertidur selepas menyusu… dan ibu juga!) - fm anak tidur kenyang.. mak tak tido lena.. hehe
21. susu ibu - it's a bonding between mom n baby - fm x jamin benda ni
22. senang nak beri anak time feed (anytime and anywhere) - fm.. kena prepare ikut approp place
23. susu ibu.. anak minum susu, ibu tau ape dia mkn - fm? kita tau tak apa lembu tu mkn? rumput jenis ape?
24. no error in feeding with breastmilk - fm: boleh terjadi human error masa preparation. . contoh.. pekerja yg cuai n tersilap masa di kilang pembuatan susu formula.

Banyak lagi 1001 sebab dan keunikan susu ibu sebenarnya. Sebab itu US FDA pernah mengakui bahawa “…the exact chemical makeup of breast milk is still unknown.” Malah khasiat dan komposisi susu ibu tidak mampu ditiru oleh mana-mana susu lain di dunia! Subhanallah…


Sebenarnya susu formula dicipta pd thn 1870 utk memenuhi keperluan kanak-kanak zaman perang,kebuluran dan mcm2.. namun, pihak tertentu ambil kesempatan utk mengkomersialkan susu formula ini ke seluruh dunia sampaikan 80% memilih susu formula berbanding susu ibu yg dihasilkan selepas bersalin..


seperti yg saya kata selalu, saya bukanlah org yg banned susu lembu, tetapi saya amat menekankan utk bayi berumur 2 thn kebwh, eloklah disusui dgn susu ibu sahaja.. and sy juga maklum.. ada kondisi dimana ibu tak boleh menyusu anaknya iaitu ibu yg menghidap HIV, HTLV-1, TIBI. yg lain.. anda tiada masalah menyusu.. percayalah.. ..


lanjut tentang penyusuan susu ibu : http://www.sarakids .com/blog

Denmark is loosing.

Denmark is loosing.
Wednesday, February 18, 2009 2:38 PM
From:"Saadiah Awek"

Assalaam O Alaikum,

Great News

Hope you all know about the Denmark newspaper who made fun of our holy
Prophet and till now they do not regret... let us make them regret for
good....

The Danish Ambassador, Prime Minister and Denmark National Channel; all
are trying to do something just to stop the boycott by Muslims since
last month through which their losses have reached 4 billion Euro. If we
continue to boycott Denmark products 7 months more it could reach around
80 billion Euro's loss.

Believers do not let this message stop in your PC. Please forward this
text to as many Muslims as possible ... Can't u spare 15 minutes in
order to spread this message among Muslims ... REMEMBER THE
PROPHET (SAW) MIGHT ASK YOU ON THE DAY OF JUDGMENT,' WHAT DID YOU DO
WHEN THEY MADE FUN OF ME? HOW DID YOU DEFEND ME?'

7-up drink, LEGO, Cadbury chocolates, Hall Chewing gums or any product
with barcode no. starting with 57

Please convince all Muslims to circulate this to Muslim ummah to ban
Danish made products.

PERKARA PELIK DI GAZA

Perkara pelik di ghaza
Wednesday, February 18, 2009 3:05 PM
From:"jamsari sulaiman"

Dr. Abdul Rahman Yusuf Jamal

Tidak kebetulan bahwa perang yang dialami oleh rakyat Palestina di Gaza dengan penuh ketegaran dan sabar disebut dengan perang Al-Furqan. Penamaan itu sudah takdir Allah/ perang ini adalah perpanjangan dari perang Badar yang dinamakan Allah Maha Kuasa pada Hari Al-Furan dimana bertemua dua kelompok.

Dalam peperangan Badar kebersamaan Allah sangat tampak dengan pertolongan- Nya kepada orang yang beriman yang jumlahnya sedikit. Bahkan Allah mentadbir dan mengatur peperangan itu dengan mengerahkan malaikat untuk beperang dengan orang-orang yang beriman, malaikat memberikan rasa kantuk kepada orang mukmin untuk keamanan dan ketenangan bagi mereka, menurunkan air dari langit untuk untuk membersihkan orang-orang beriman dari kotoran setan dan mengikat hati-hati mereka dan meneguhkan kaki-kaki mereka, Allah mewahyukan kepada para malaikatnya untuk mengatakan

"أني معكم فثبتوا الذين آمنوا سألقي في قلوب الذين كفروا الرعب"

"Bahwa Aku bersama kalian, maka kukuhkanlah pendirian orang-orang yang beriman. Akan kami berikan ketakutan dalam hati orang-orang kafir," (Al-Anfal: 12)

Malaikat ikut memerangi orang-orang musyrik

"فاضربوا فوق الأعناق واضربوا منهم كل بنان"

"Maka pukullah atas leher-leher mereka dan pukulah ujung jari-jari mereka"

Dan bidikan lemparan rasulullah yang mengena kepada sasaran

"فلم تقتلوهم ولكن الله قتلهم وما رميت إذ رميت ولكن الله رمي "


"Maka tidaklah kalian yang membunuh mereka (orang kafir) tapi Allah yang membunuh mereka, dan tidaklah engkau yang melempar ketika engkau melempar namun Allah yang melempar" (Al-Anfal: 17)

Allah memperlihatkan jumlah orang-orang musyrik di mata Rasulullah dalam mimpinya dengan jumlah sedikit, dan Allah memperlihatkan di mata orang-orang mukmin jumlah orang-orang kafir sedikit. Ketika dua kelompok ini bertemu maka orang-orang kafir melihat jumlah orang mukmin dua kali lipat. Allah menolong siapa saja yang dikedendaki. Semua itu adalah karamah di pertempuran Al-Furqan.
Dalam pertempuran Al-Furqan di Gaza beberapa bulan lalu, sangat tampak kebersamaan dan dukungan pertolongan Allah kepada para mujahidin dan bahkan manusia secara umum. Allah memberikan sejumlah karamah kepada mujahidin untuk memberikan keteguhan di hati mereka. Itu tidak aneh dan asing. Para ulama menegaskan dengan dalil kuat bahwa para malaikat yang turun di perang Badar untuk berperang bersama orang-orang mukmin itu tidak khusus untuk ahli Badar namun umum untuk semua golongan orang-orang yang beriman; jika mereka ikhlas dan benar dalam jihadnya untuk meninggirkan kalimat Allah dan menegakkan syariat-Nya. Sejumlah mujahidin yang berada di medan jihad di Gaza menceritakan cerita-cerita yang terjadi dengan mereka yang membuat mereka tenang hatinya.

Karamat pertama adalah ketegaran para mujahidin di medan perang yang digempur habis pesawat tempur di atas mereka, tank di sekeliling mereka. Namun mereka tetap berperang tanpa rasa gentar. Orang-orang yang menyaksikannya memiliki prasangka macam-macam terhadap Allah dan orang-orang seakan terguncang gempa bumi dengan dahsyat. Factor-faktor pertolongan di bumi sudah habis dan hanya ada pertolongan dari Allah. Maka Allah melimpahkan karamah kepada mereka. Dalam peperangan yang pernah dialami kaum muslimin sepanjang sejarah banyak kisah-kisah yang tentang karamah ini.

Salah satu karamah terjadi di desa Migraqah. Dimana sejumlah mujahidin melihat dengan mata kepala mereka sendiri. Mereka melihat sebuah rumah dihancurkan Israel dengan bom besar sehingga khawatir akan merembet ke rumah sebelanya. Dalam kebakaran hebat itu, mereka melihat seorang mujahid berdoa kepada Allah dengan menangis: "Wahai Allah yang menjadikan api dingin dan keselamatan bagi Ibrahim, padamkan api dengan kehendak-Mu" hanya selang tiga menit api itu padam. Maka para mujahidin yang turut menyaksikan itu menangis semua karena mereka merasakan Allah menolong dan mengabulkan doa mereka.

Masih pertempuran di Migraqah dimana pesawat-pesawat tempur Israel menggempur dan mengepung mujahidin dari atas mereka. Mereka tidak dapat bergerak. Tiba-tiba datang mendung yang memayungi mereka dan menutupi pesawat tempur Israel untuk melihat bumi. Maka para mujahidin bergerak menghindari tempat itu.

Ada juga cerita seorang mujahidin yang mengalami sendiri bersama rekan-rekannya yang sedang berada di sebuah rumah. Rudal dan misil dari pesawat dan tank Israel menggempur habis mereka, namun tak seorangpun terkena serangan itu. Sebagian kami merasa takut. Namun tiba-tiba ia mengajak kami menghadang tank-tank Israel yang menyerang kami sehingga Allah memberikan pertolongan untuk meledakkan beberapa tank yang ada. Maha Suci Allah yang menurunkan ketenangan dalam hati-hati orang yang beriman sehingga keimanan dan Allah memiliki tentara-tentara di langit dan bumi dan Allah Maha Perkasa dan Bijaksana.

Seorang mujahid menceritakan kepada penulis bahwa mereka melihat dua tank meledak dan terbakar di tempat mereka memasang bom ranjau. Ketika kami menghampiri dua tank Israel yang meledak, ternyata bom yang kami menemukan bom ranjau yang kami pasang belum meledak. Seorang mujahid lain menceritakan bahwa ia sendirian ketika setelah memasang bom ranjau. Beberapa saat kemudian ia sudah dikepung tank-tank Israel . Ia diberondong oleh tank-tank itu. Ia berbisik dalam dirinya, carilah tempat lebih aman. Namun ia mendengar suara tanpa wujud; tetap di tempatmu. Maka dia tetap berdiri di tempatnya tiba-tiba ketenangan merasuk dalam hatinya dan Allah memberikan pertolongan dengan meledaknya tank Israel . Seorang mujahidin lain menceritakan bahwa ketika dia hendak melepaskan misil, ia merasa ada yang membetulkan bidikannya ke kanan dan kiri sedikit.

Penulis sendiri mencium aroma wangi yang keluar dari kantong jasad kaku sang Syahid Abdullah As-Shanik padahal sudah 20 hari terbungkus. Aroma yang sama juga penulis cium dari jasad Syahid Musa Hasan Abu Nar yang terbunuh dan darahnya mengucur di lantai masjid. Meski darah itu dibersihkan namun aroma itu masih wangi.. Bukan hanya penulis yang menciumnya namun yang lain juga demikian. Ini untuk meyakinkan penulis akan kebenaran jalan dan langkah Rasulullah saw meski orang-orang kafir dan munafik benci.

Bahkan kesaksian-kesaksian pasukan Yahudi yang disiarkan oleh Chanel 10 Israel bahwa mereka menyaksikan sosok aneh yang mereka yakini sebagai hantu yang keluar dari bumi dan memerangi mereka. Kesaksian seorang prajurit Israel yang buta akibat dilempar seorang laki-laki berpakaian putih-putih di matanya.

Bahkan ketakutan yang dicampakkan di hati-hati orang yahudi menjadikan mereka yang memiliki senjata jauh lebih canggih dari senjata kaum mujahidin ketakutan menyerang permukiman warga dan hanya menyerang anak-anak, wanita, kakek, nenek dan sipil yang tidak membawa senjata.

Wahai warga Gaza, para mujahidin yang sabar dan tegar, Allah bersama kalian kalian membuat perang kemuliaan di Gaza dan kalian tulis sejarah yang di lembaran bersinar, kalian kalahkan legenda militer Israel yang konon tak terkalahkan, kalian tanamkan ruh jihad di dalam umat meski dengan pengorbanan dan penghancuran rumah-rumah, meski mengorbankan syuhada dan luka-luka, kalian jual jiwa-jiwa kalian dan harta kalian dengan surga dan Allah membelinya, maka bergembiralah dengan perdagangan kalian dan itulah kemenangan yang besar.

Bagi-Mu ya Allah segala pujian dan bagi-Mu segala syukur, semua urusan dikembalikan kepada-Nya, yang terang dan rahasia, segala puji dengan Islam, Iman, Al-Quran, dengan ribat, jihad, sehingga Engkau mudahkan urusan kami dalam mengalahkan musuh kami, dan Engkau tolong mujahid kami. Segala puji bagi-Mu sesuai dengan wajah-Mu dan keagungan kekuasaan-Mu.

* Aleg di Dewan Legislatif Palestina

Etika melawak dan bergelak ketawa-Dalam Islam

Etika melawak dan bergelak ketawa.

Islam tidak melarang untuk kita berseronok dengan melawak dan bergelak ketawa. Lihatla bagaimana kisah Rasulullah bergurau dengan seorang wanita tua.

Wanita itu berkata baginda "Doalah kepada Allah supaya Dia memasukkan aku ke dalam syurga." Baginda menjawab "Wahai ibu, sesungguhnya orang tua tidak masuk ke dalam syurga." Perempuan itu balik dan menangis. Baginda saw bersabda:

أخبروها أنها لا تدخلها وهي عجوز إن الله تعالى يقول إنا أنشأناهن إنشاء فجعلناهن أبكارا عربا أترابا

Maksudnya: "Beritahulah kepadanya bahawa dia tidak masuk ke dalam syurga dalam keadaan masih tua. Sesungguhnya Allah berfirman " Sesungguhnya kami mencipta wanita-wanita syurga dengan penciptaan yang baru. Kami jadikan mereka dalam keadaan dara, yang amat mengasihi suaminya dan yang sebaya dengannya."

(Hr Tirmizi dan al-Baihaqi dgn sanad yg hasan)

Abu Hurairah telah meriwayatkan: Para sahabat berkata " Wahai Rasulullah sesungguhnya kamu bergurau senda dgn kami." Baginda menjawab:

نَعَمْ غَيْرَ أَنِّي لَا أَقُوْلُ إِلَّا حَقَّا


Maksudnya: Ya aku bergurau tetapi aku tidak berkata melainkan perkara yang benar.

(Hr Tirmizi dan Ahmad – sanadnya hasan)

Disini Dr Yusuf Qardawi meletakkan lima etika yg perlu dipatuhi dalam bergurau senda:

Pertama: Tidak menggunakan perkara yang bohong sebagai alat untuk manusia tertawa.

Nabi saw bersabda:

ويل للذي يحدث فيكذب ، ليضحك القوم ، ويل له ، ويل له.

Maksudnya: Celaka orang yang bercakap kemudian berbohong supaya manusia ketawa. Celakalah dia dan celakalah dia.

(Hr Ahmad dan ad-Darimi – sanadnya sahih)

Kedua: Gurauan tidak mengandungi penghinaan terhadap orang lain melainkan diizinkan oleh orang tersebut.

Firman Allah: " Wahai orang2 yang beriman janganlah satu puak itu menghina puak yang lain, kemungkinan orang yang dihina lebih baik dari orang yang menghina. Janganlah wanita menghina wanita yang lain , kemungkinan wanita yang dihina lebih baik baik dari yang wanita menghina… " ( 11 : al-Hujarat)

Nabi saw bersabda:

بِحَسْبِ امْرِىءٍ مِنَ الشَّرِ أَنْ يَحْقِرَ أَخَاهُ الْمُسْلِمَ

Maksudnya: "Cukuplah seorang itu melakukan kejahatan apabila dia menghina saudaranya semuslim." (Hr Muslim – sahih)

Termasuk dalam menghina ialah dgn meniru perbuatan orang lain.

Aisyah ra berkata "Aku telah meniru perbuatan seorang manusia." Lalu Rasulullah saw bersabda:

ما أحب أني حكيت أحدا


Maksudnya: "Aku tidak suka meniru perbuatan orang lain."

(Hr Ahmad dan Baihaqi – sanad sahih)

Ketiga: Melawak yang tidak menakutkan orang lain.

Nukman bin Basyir ra berkata: Sesungguhnya kami bersama Rasulullah saw dalam satu perjalanan. Seorang lelaki mengantuk di atas tunggangannya. Seorang lelaki yang lain mengambil anak panah dari busurnya dan mengejutkan lelaki yang mengantuk yang menyebabkan dia terperanjat. Rasulullah saw bersabda;

لاَ يَحِلُّ لِرَجُلٍ أَنْ يُرَوِّعَ مُسْلِمًا


Maksudnya: "Haram bagi seorang lelaki menakutkan orang Islam."

(Hr Thabrani – sahih)

Nabi saw bersabda:

لا يأخذن أحدكم متاع أخيه لاعبا أو جادا


Maksudnya : " Janganlah kamu mengambil barang kepunyaan saudara seislamnya dengan niat melawak atau pun betul2."

(Hr Ahmad – sahih)

Keempat: Jangan melawak ditempat yang serius dan jangan serius di tempat melawak.

Dalam Islam ada 3 perkara yang dianggap diambil hukumnya walaupun dalam keadaan melawak. Nabi saw bersabda:

ثلاث جدهن جد وهزلهن جد: النكاح والطلاق والعتاق


Maksudnya: "Tiga perkara yang mana yg mana diambil hukumnya samaada dalam keadaan melawak atau serius: 1. Nikah 2. Cerai 3. Membebaskan hamba.

(Hr Abu Daud, at-Tirmizi dan Ibnu Majah – sanadnya hasan)

Sesungguhnya Allah telah mencela orang2 musyrikin yang ketawa ketika mendengar al-Quran. Firman Allah swt:

"Adakah kamu hai musyrikin rasa hairan dengan ayat2 suci al-Quran? Kamu ketawa ketika mendengarnya, tidak menangis ketika mendengarnya dan kamu dengar dalam keadaan lalai." (59 – 61 : an-Najm)

Kelima: Hendaklah melawak sekadar perlu dan tidak berlebihan.

Nabi saw bersabda:

وَلَا تُكْثِرْ مِنَ الضَّحْكِ فَإِنَّ كَثْرَةَ الضَّحْكِ تُمِيْتُ الْقَلْبَ


Maksudnya: "Janganlah kamu banyak ketawa. Sesungguhnya banyak ketawa boleh mematikan hati."
(Hr Ahmad dan Ibu Majah – sanad hasan)

Saidina Ali ra:

"Masukkan lawak dalam kata2 sekadar kamu memasukkan garam dalam makanan kamu."

Said bin al-'As berkata:

"Bersederhanalah dalam melawak. Berlebihan dalam melawak akan menghilangkan keindahan dan menyebabkan orang-orang yg bodoh akan berani terhadap mu. Meninggalkan melawak akan menjauhkan orang2 yang hendak bermesra dan menyebabkan orang2 yang berdamping dgn mu berasa rimas."


Rujukan: Tafsir Sobuni , sahih muslim, Mawahib al-Laduniah bi syarh asSyamail alMuhammadiah oleh syeikh sulaiman Jamal dan Feqhul Lahwi wat Tarwih oleh Dr Yusuf Qardawi.Moga ada manfaat,

Wallahuaqlam.

Renungan Ibrah.

ReSpeKs2008... Renungan Ibrah.
Wednesday, February 18, 2009 5:24 PM
From:"Mujahidin Cyber"

Assalammualaikum w.b.t dan Selamat Sejahtera.

Alhamdulillah, Syukur kehadrat Allah S.W.T Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, Selawat dan Salam bagi Rasulullah S.A.W, Ahli keluarga Baginda dan Para Sahabatnya.

Dengan Menyebut namaMU Ya-ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Syukur alhamdulilah di bumi yang penuh barakah ini dapat kembali kita semua meneruskan kehidupan amanat yang ALLAH swt berikan pada kita sebagai Khalifah di muka bumi ini. Moga kehidupan yang dilalui dapat dimanfaatkan ke arah kebaikan dunia akhirat serta dipohon terhadap-Nya dijauhkan kita sebagai Umat yang Lalai.. Insya-Allah. .

Sahabat sahabiah yg dikasihi,

Fahamilah, Kehidupan adalah pelayaran menuju ke destinasi yang abadi. Jika dahulu kamu belayar sendirian, kini kamu berdua dalam pelayaran untuk mengharungi badai gelombang yang merbahaya dan ganas ini. Ramai yang tersungkur lantaran terpukau dengan cahaya sang suria dan keindahan wajah bulan serta kerdipan sang bintang.

Mereka leka, sedang yang menunggu mereka adalah kehidupan yang amat panjang dan tidak diketahui untung nasib mereka. Janganlah kamu hidup seperti mereka, menjadikan hawa nafsu sebagai raja lalu hati menjadi gelap sehingga tertutup ia dari pancaran Nur Allah yang terang dan nyata.

Apakah pentingnya hidup ini bagimu jika kehidupan dipenuhi dengan impian yang palsu, amalan-amalan yang batil, hidup dengan ketawa keriangan, dan airmata dititis kerana dunia. Fahamilah, Tiada keindahan hidup ini jika amanah Allah tidak didahulukan. Amanah Allah adalah Agamanya.

Hidup bukannya untuk mengutamakan nafsu perut dan kepuasan yang membutakan, tetapi hidup adalah ujian kesetiaan diri dengan Tuhan, hidup adalah untuk mendahulukan ajaran-Nya bukan ajaran nafsumu dan syaitan.

Sahabat Sahabiahku yang dikasihi,

Kini engkau melangkah ke dunia baru, dunia kepimpinan, dunia yang diujikan kepadamu seorang yang bernama wanita. Dia mempunyai sifat dan citarasa yang berlainan denganmu, halus perasaannya dengan satu harapan dan impian. Bimbinglah tangannya ke syurga jannah. Temukan ia dengan Tuhannya, temukan ia dengan Nabinya, temukan ia dengan hamba- hamba yang bertakwa..

Peliharalah ia baik-baik kerana ia adalah hadiah dari Tuhanmu, jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembut. Bertegaslah kamu dalam urusan akhirat dan berlemah lembutlah kamu dalam urusan dunianya. Isterimu adalah bakal menjadi ibu kepada anak-anakmu, sempurna engkau mendidiknya, nescaya sempurnalah anak-anakmu, sumbang engkau mendidiknya, sumbanglah anak-anakmu.

Tidak ada yang menemukan perkahwinan kamu ini melainkan dakwah yang menemukannya. Persiapkanlah dirimu dan isterimu dengan ilmu dan amal agar setiap langkah perjalanan tersusun indah dan perkasa. Orang lelaki beriman adalah impian setiap wanita yang baik, ia adalah lambang kekuatan dan kegigihan, ia adalah lambang pelindung dan penghibur.

Bentuklah ia mengikut acuan yang kamu inginkan dengan kasih sayang dan ingatlah, menyalahkan kesalahan isteri apabila kamu bersalah adalah melambangkan kelemahan peribadimu. Jadikanlah dirimu tiang yang kukuh untuk isterimu berpaut ketika ujian dan masalah menimpa rumahtanggamu.

Jangan engkau tonjolkan kesusahanmu kerana isterimu tidak mampu bergembira jika engkau bersedih. Isterimu adalah teman yang terbaik dan yang paling dipercayai.

Sahabat & Sahabiah yang dikasihi,

Kini engkau melangkah ke alam dewasa. Dewasakanlah pemikiran dan jiwamu. Suami adalah hadiah dari Tuhanmu, syurga adalah dibawah keredhaannya. Bermujahadahlah terhadap nafsumu untuk melayaninya dengan baik dengan senjata kasih sayang.

Di akhir zaman ini amat sedikit wanita yang solehah sehingga Nabi bersabda umatnya yang paling ramai ke neraka adalah di kalangan wanita. Nekadlah dirimu, tundukkan khayalanmu, keredhaan Tuhan yang dicari dengan berwasilah keredhaan suamimu. Janganlah kamu layannya seperti kawanmu atau saudaramu atau keluargamu, ia adalah lebih dari mereka.

Hidupmu kini bukannya untuk menyukakan hati keluarga dan saudaramu tetapi adalah untuk suamimu, ia amat berat tetapi itulah jalan ke syurga.

Hati yang mantap imannya akan merasai manis dengan ujian dan merasa sengsara dengan nafsu. Wanita yang solehah adalah wanita yang suaminya merasai puas hati terhadap layanannya. Janganlah kamu angkuh dengan layananmu kerana belum tentu suami menyukainya. Hidupmu kini memasuki pelajaran yang baru iaitu pelajaran mengenali suami, apa yang ia suka dan apa yang ia benci, mengenali wataknya dan mengenali kehidupannya. Ia adalah bakal ayah kepada anak-anakmu.

Kamu mestilah juga bertindak menjadi penasihat ketika dia lupa, tegurlah dia baik- baik dan jangan sesekali merendahkannya atau membandingkannya dengan lelaki yang lain. Kerana Asiah terus berlemah lembut dengan kekejaman Firaun, maka ia menjadi wanita tauladan.

Jadikanlah keluarga kalian sebagai keluarga dakwah di mana bila manusia melihat rumahtangga kalian, mereka bagaikan melihat cahaya Islam yang memancar indah.

TAKBIR... ALLAHU-AKHBAR. .

"Ya-Allah Kurniakan diriku Suami yang soleh, serta jadikan diriku anak isteri yang soleha di pandangan mata kedua orang tua dan suami serta anak-anak yang mendapat barakah dunia akhirat. Jadikanlah rumah tanggaku rumah tangga yang mendapat keberkatan DUNIA AKHIRAT seperti yang engkau kehendaki..

Amiin.

Semoga berbahagia ke akhir hayat..Insya- Allah.

"Dalam penciptaan syurga-syurga dan bumi, dan pertukaran siang dan malam, terdapat tanda-tanda bagi mereka yang memahami: mereka yang mengingati Allah, berdiri, duduk, dan baring atas sisi mereka, dan mengungkap atas ciptaan syurga-syurga dan neraka: “ Tuhan kami, Engkau telah mencipta semua ini tanpa sia-sia. Maha Suci Engkau! Maka hindarkanlah kami daripada azab neraka.”
(Qur'an, 3:190-191).


Oleh: Mujahidin Cyber.

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN