PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Jumaat, Oktober 02, 2009

Isu Selangor: Hanya berbeza pendapat, elak kenyataan terbuka

Isu Selangor: Hanya berbeza pendapat, elak kenyataan terbuka
Hazayani Zakaria
Fri | Oct 02, 09 | 2:58:40 pm MYT
KUALA LUMPUR, 2 Okt: Krisis melibatkan pemimpin-pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat lain di Selangor hanyalah perbezaan pendapat dan tidak timbul isu PAS mahu keluar daripada Pakatan, tegas Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali.

Beliau juga menegaskan, PAS tidak bercadang untuk mengambil sebarang tindakan disiplin kepada mana-mana ahlinya kerana tidak ada sebarang cadangan yang sampai kepada beliau mengenainya.

Beliau merujuk kepada perbezaan pandangan antara exco Selangor yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Ali yang mempertikai tatacara inkuiri jawatankuasa pilihan khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban dan ketelusan Dun Selangor (Selcat) dengan pemimpin DAP dan PKR sejak tiga bulan yang lalu.

Perbezaan pandangan tesebut melibatkan Hassan dengan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat.

Sebelum itu, Hassan dikritik hebat oleh wakil-wakil DAP yang mempersoalkan kedudukan Hassan dan PAS dalam kerajaan Pakatan Selangor ekoran kritikan Hassan terhadap jawatankuasa itu.

Mustafa juga menggesa semua pihak darpada PAS, PKR dan DAP tidak membuat kenyataan terbuka terhadap satu sama lain sehingga boleh menimbulkan kekeliruan.

Image"Saya minta semua pihak sama ada PAS atau sesiapa sahaja, kita ada mekanisme untuk selesaikan masalah. Jangan buat kenyataan terbuka tentang satu sama lain. Apa pun boleh dibincangkan secara dalaman." katanya lagi.

Beliau juga menafikan dakwaan bahawa PAS akan mengkaji semula kedudukannya dalam Pakatan Rakyat di Selangor sebaliknya memberitahu pemimpin tertinggi PAS dan DAP di peringkat negeri mencapai kata sepakat untuk mengadakan pertemuan pada 7 Oktober ini untuk menyelesaikan perbezaan pendapat anatara mereka.

"Tak berbangkit soal apa yang disebut PAS nak kaji kedudukan dalam pakatan Rakyat di Selangor. Saya periksa tak ada pun kenyataan macam tu," ujarnya.

PAS dikatakan menimbangkan untuk keluar daripada Pakatan di Selangor ekoran kenyataan Setiausaha Perhubungan PAS Selangor, Mohd Khairuddin Othman, yang berkata PAS Selangor akan mengkaji kenyataan-kenyataan ahli-ahli parti komponen Pakatan yang mengecam Hassan ekoran kritikannya terhadap Selcat.

PAS Selangor telah menjelaskan pendirian untuk tetap bersama Pakatan dan hanya menuntut penambahbaikan terhadap Selcat, menafikan laporan-laporan yang menyebut PAS Selangor berhasrat untuk keluar Pakatan.

Beliau juga menafikan laporan Khalid akan dikenakan tindakan disiplin oleh PAS kerana mengeluarkan kenyataan bahawa Hassan patut meletakkan jawatan sebagai exco kerajaan Selangor.

"Tak berbangkit soal tindakan disiplin terhadap Khalid Samad sebab saya belum terima apa-apa surat pun.

"Tindakan disiplin hanya boleh diadakan bila jawatankuasa disiplin bermesyuarat dan ada cadangan mengenainya. Setakat ini saya tak ada terima apa-apa berhubung perkara ini," katanya. _

PAS tuntut undi pos hanya untuk tentera di kem

PAS tuntut undi pos hanya untuk tentera di kem
Hazayani Zakaria
Fri | Oct 02, 09 | 2:47:23 pm MYT
KUALA LUMPUR, 2 Okt: PAS meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mencari satu kaedah untuk memastikan hanya pemilih yang benar-benar berada dalam kem sahaja yang layak mengundi secara pos.

Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali berkata, ini kerana semakan yang dibuat oleh PAS mendapati hanya seramai 1,200 orang tentera yang benar-benar tinggal di kem yang terletak di Dun Bagan Pinang, berbeza dengan senarai daftar pemilih yang dikeluarkan SPR iaitu seramai 5,000 pemilih.

"Semakan yang PAS buat sendiri, kita dapati yang benar-benar berada dalam kem di Dun ini (Bagan Pinang) hanya 1,200 orang. Sebahagian besar yang lain dah bersara. Tapi dalam senarai daftar pemilih ada 5,000 orang." katanya dalam sidang media di pejabat agung PAS, Jalan Raja Laut dekat sini.

Menurutnya juga, mengikut kaedah pilihan raya, apabila seseorang tentera tidak lagi tinggal di kem, individu tersebut layak mengundi secara biasa dan tentera yang sudah bersara tidak boleh lagi tinggal di kem.

PAS tegasnya bimbang jika pemilih yang tidak berada di kem turut dibenarkan mengundi secara pos.

"Saya boleh jangka SPR mesti jawab nama siapa yang ada dalam senarai daftar pemilih, dia layak mengundi pos. Tapi SPR kena pastikan bahawa pemilih yang sudah tidak ada di kem tidak layak mengundi pos," tegasnya.

Beliau juga berkata, apa yang menimbulkan persoalan ialah mengapa nama-nama seramai 5,000 orang itu masih kekal dalam senarai daftar pemilih sedangkan ada yang sudah berpindah ke kem lain di luar Dun berkenaan selain yang telah bersara.

"Perkara ini menimbulkan persoalan. Dari sudut pengundi yang layak mengundi secara pos, adakah daftar pemilih itu benar-benar bersih." katanya.

PAS ujarnya sudah mencadangkan beberapa kaedah untuk menyelesaikan perkara ini namun SPR belum membuat apa-apa keputusan.

Dari sudut undang-undang, SPR memang tidak ada kuasa untuk memindahkan pemilih ke kawasan lain, namun ujarnya badan itu harus bertanggungjawab memastikan pilihan raya diadakan secara telus dengan tidak mengambill kesempatan ke atas undi pos.

"Memang SPR tak ada kuasa (keluarkan nama pemilih) tapi sewajarnya bila dah tau tentera tu dah bersara, tak bolehlah benarkan undi pos lagi." tambahnya lagi. _

Undi pos tidak telus, PAS ada bukti!

Undi pos tidak telus, PAS ada bukti!
SM Noor
Fri | Oct 02, 09 | 9:31:02 am MYT

MARANG, 2 Okt: Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mendakwa PAS mempunyai bukti bahawa berlaku ketidaktelusan dalam undi pos.

Katanya, undi pos masih lagi tidak telus kerana masih terdapat dakwaan pengundi-pengundi pos yang tidak mengundi tetapi kertas undi mereka telah diundi orang lain.

"Cuma kita masih lagi mepersoalkan undi pos, kerana undi pos tidak telus, masih lagi terdapat 'igauan-igauan' yang menyatakan bahawa di sana terdapat pengundi-pengundi yang tidak mengundi tapi kertas mereka diundi, ini (dakwaan yang) masyhur dalam undi pos, ini yang kita bimbang,"katanya.

Katanya, PAS mempunyai bukti dan ada individu yang sanggup memberikan keterangan terhadap perkara di atas.

Beliau juga berkata tidak ada kerahsiaan dalam undi pos di mana dengan kaedah yang ada sekarang, boleh diketahui siapa yang membuang undi berkenaan.

"Kita telah membuat bantahan kepada SPR, sehingga kini meraka tak mampu, contohnya kerahsiaan undi pos tidak ada sebenarnya.

"Kerana diberi dua kertas (dalam proses undi pos) satu kertas undi, satu kertas saksi, yang mengesahkan dia mengundi, kemudian kertas ini dimasukkan ke dalam dua sampul berlainan dan dimasukkan kedalam (sebuah) sampul besar.

"Apabila buka dua sampul ini, dia (pihak berkenaan) tahulah orang (pengundi pos) undi apa, di situ ada unsur ugutan berlaku,"jelasnya kepada media yang dipetik oleh Buletin Online selepas mengunjungi mangsa ribut di sekitar Kampung Pengkalan Berangan, di sini, kelmarin.

Namun demikian beliau berharap agar para pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan membuat pemilihan tepat bagi memilih wakil rakyat terbaik untuk mereka.

Menurutnya, pengundi perlu membuat penilaian dengan sebaik-baiknya bagi memastikan calon yang dipilih benar-benar memenuhi tuntutan rakyat, sebagaimana negara-negara lain yang mengamalkan demokrasi bersih.

Beliau turut yakin calon PAS, Zulkefly Mohd Omar yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan adalah seorang yang amanah kerana pernah bekerja dengan Pusat Zakat Selangor dan mempunyai rekod bersih dalam mengendalikan kewangan.

"Terpulang kepada BN (Barisan Nasional) nak pilih siap (calon mereka) kerana itu hak mereka, tapi kita yakin calon kita adalah bersih dan amanah serta mampu memikul tanggungjawab untuk memimpin rakyat.

"Insya-Allah,kita telah pilih calon terbaik dari segi khidmat yang mampu diberi kepada masyarakat Bagan Pinang dan sekiranya terpilih menjadi ADUN, kita kita yakin beliau mampu memainkan peranan yang besar,"katanya apabila ditanya pihak media tentang perbezaan antara calon PAS dan BN.

Sehubungan itu, beliau yakin, PAS akan menang dalam pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang yang akan diadakan pada 10 Oktober depan berdasarkan prestasi pilihan raya umum ke-12, Mac 2008.

"Peluang untuk kita (PAS) menang sangat baik kerana kita sudah mencapai kemajuan di kawasan itu, apabila kita mencapai undi 4,000 dan Barisan Nasional 6,000 undi Pos hanya 5,000, menunjukkan undi rakyat kita telah menang di kawasan (Bagan Pinang),"katanya.

Turut hadir mengiringi Abdul Hadi adalah Yang DiPertua PAS Kawasan Marang, Haji Yahaya Ali, Penasihat MTD Pengkalan Berangan, Haji Mohd Deraman, dan Pengarah MTD Pengkalan Berangan, Ustaz Abdullah. - mks.

Rakyat Bagan Pinang mesti selamatkan maruah Malaysia

Rakyat Bagan Pinang mesti selamatkan maruah Malaysia
Abdul Aziz Mustafa
Fri | Oct 02, 09 | 2:22:58 pm MYT

KUALA LUMPUR, 2 Sept: Rakyat di Bagan Pinang bertanggungjawab membuktikan kepada dunia bahawa mereka tidak mahu menerima pemimpin yang dipersoalkan integritinya, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

"Apabila Tun Dr Mahathir (Mohamad) sendiri yang menentang pencalonan (Tan Sri Mohd) Isa (Abdul Samad) akhirnya menerima pemilihan bekas Naib Presiden Umno itu sebagai calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang semata-mata kerana itu adalah pilihan partinya, ia membuktikan Umno tidak peduli langsung soal integriti.

"Sekarang rakyat di Bagan Pinanglah yang bertanggungjawab membuktikan kepada dunia bahawa rakyat negara ini masih ada maruah dan tidak mahu menerima calon yang dihukum oleh partinya sendiri kerana politik wang," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu yang juga Pengarah Jentera Pilihan Raya PAS bagi pilihan raya kecil Bagan Pinang.

Seorang lagi Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar pula tidak menolak kemungkinan Dr Mahathir sudah boleh menerima calon yang dipertikaikan integritinya apabila menerima Isa sebagai calon di Bagan Pinang walaupun beliau menolak pencalonan Isa sebelum ini.

"Sebagai bekas Presiden Umno, Dr Mahathir kini dilihat sebagai penasihat parti itu.

"Tentulah tidak elok bagi beliau untuk mengambil pendirian yang bercanggah dengan apa yang menjadi resam dan kebiasaan Umno yang suka mencalonkan mereka yang dipertikaikan integritinya," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz juga tidak menolak kemungkinan bekas Perdana Menteri itu sudah berubah fikiran dan mula merasa yakin bahawa pencalonan Isa boleh membantu usaha Umno untuk membersihkan imej parti itu yang pernah disebut oleh Dr Mahathir sendiri sebagai parti perasuah.

"Mungkin Dr Mahathir sudah mula yakin bahawa Umno akan bertambah bersih dari imej rasuah politik dengan sokongan beliau kepada pencalonan Isa itu," kata beliau.

Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Mohamad Sabu pula menyifatkan pencalonan Isa itu sebagai bukti kegagalan ahli-ahli politik di dalam negara ini mendidik rakyat mengenai integriti.

"Sebagai ahli politik, saya menyalahkan diri saya sendiri kerana gagal mengajak rakyat Malaysia bersikap peka terhadap soal integriti dalam memilih pemimpin.

"Pencalonan Isa membuktikan masih terlalu ramai rakyat negara ini yang tidak peduli sama ada seseorang pemimpin itu mempunyai integriti atau tidak," katanya.

Beliau berharap ahli-ahli politik negara ini tidak mengetepikan usaha untuk mendidik rakyat menjadi masyarakat yang mengutamakan integriti ketika menawarkan parti masing-masing untuk dipilih oleh rakyat.

"Saya benar-benar ingin benar melihat rakyat negara ini dibiasakan dengan amalan menukar-nukar kerajaan seperti rakyat di England umpamanya yang tidak ragu-ragu menukar pemerintah.

"Jika mereka tidak berpuas hati kepada parti Buruh, mereka tukar kepada Konservatif. Begitulah juga kalau mereka tidak puas hati kepada Konservatif, mereka tukar kepada Buruh.

"Rakyat Malaysia mesti diajar untuk bertindak begitu supaya parti yang diberi peluang memerintah tidak merasakan ia boleh melakukan apa sahaja yang ia suka," katanya.

Jika rakyat negara ini boleh bertindak demikian, katanya, kerajaan yang diberi peluang memerintah akan berhati-hati dalam soal integriti dan tidak bertindak sesuka hati serta memandang rakyat sebagai orang-orang bodoh yang akan tetap mengundi parti yang memerintah seperti yang berlaku di negara ini sekarang.

"Selagi mentaliti rakyat tidak boleh diubah ke arah itu, selagi itulah Umno dan BN begitu yakin mereka boleh bertindak sesuka hati mereka dan selepas ini jangan terkejut jika mereka letakkan perasuah demi perasuah sebagai calon mereka kerana mereka tahu rakyat, terutama orang-orang Melayu, tetap akan memilih Umno atau BN," kata beliau.

Isu kredibiliti dan integriti calon BN dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang dibangkitkan oleh Dr Mahathir sendiri apabila beliau menolak Isa sebagai calon BN dalam pilihan raya itu.

Beliau berkata, imej Umno akan terjejas jika bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu dicalonkan kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

"Isa sudah didapati bersalah, kalau Umno letak dia juga bermakna bahawa Umno tak ambil berat tentang kes-kes macam ini," kata beliau.

Malah, bekas Pengerusi BN itu dilihat bersungguh-sungguh tidak mahu Isa menjadi calon di Bagan Pinang apabila beliau dikatakan dengan sengaja menghadiri rumah terbuka Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan sempena Hari Raya baru-baru ini.

Mohamad dilaporkan sebagai antara seteru utama Isa dalam politik Umno Negeri Sembilan.

Ketika bercakap kepada pemberita di rumah terbuka Menteri Besar Negeri Sembilan itu, Dr Mahathir menekankan supaya Umno memilih calon yang bebas politik wang dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang.

Bagaimanapun, apabila Umno memutuskan untuk memilih Isa sebagai calon BN dalam pilihan raya itu, Dr Mahathir akhirnya beralah kepada keputusan itu.

"Beliau adalah calon parti, saya sokong. Pendapat peribadi saya tidak perlu diambil kira," katanya.

Isa pernah digantung keahliannya di dalam Umno selama tiga tahun pada 2005 lalu kerana politik wang dalam pemilihan Umno 2004 di mana beliau telah dipilih sebagai salah seorang Naib Presiden Umno dengan undi tertinggi.

Dr Mahathir bagaimanapun menyerahkan kepada pengundi-pengundi di Bagan Pinang untuk membuat penilaian adakah Isa adalah satu pemilihan yang tepat.

Beliau juga memberitahu bahawa beliau tidak merancang untuk berkempen bagi pihak BN di Bagan Pinang.

Dalam pilihan raya kecil Bukit Gantang sebelum ini, Dr Mahathir turun berkempen untuk membantu calon BN yang akhirnya kalah dalam pilihan raya itu.

Dari lapan pilihan raya kecil yang diadakan selepas pilihan raya umum 8 Mac tahun lalu, Pakatan Rakyat (PR) menang tujuh daripadanya dan BN hanya menang dalam pilihan raya kecil Batang Ai di Sarawak. - mks. _

Gilir ketua menteri: Dapatkan cerita sebenar sebelum ulas

Gilir ketua menteri: Dapatkan cerita sebenar sebelum ulas
Ali Hashim
Fri | Oct 02, 09 | 12:33:17 pm MYT
BUKIT MERTAJAM 2 Okt: Pemimpin DAP disaran menyiasat dahulu kenyataan sebenar Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, Yusmadi Yusof mengenai penggiliran ketua menteri sebelum membuat apa-apa kenyataan.

Ini kerana, Yusmadi telah menafikan bahawa beliau ada membuat kenyataan tersebut. Sebaliknya ia telah disalah lapor oleh pihak akhbar sehingga menimbulkan suasana kurang senang dalam isu tersebut.

Demikian kata Ketua Angkatan Muda, Parti Keadilan Rakyat Batu Kawan, Ong Chin Wen.

Beliau mengulas kenyataan pelbagai pihak yang mempertikaikan kenyataan yang dinafikan oleh Yusmadi sendiri.

Yusmadi dilaporkan media mencadangkan agar jawatan ketua menteri Pulau Pinang digilirkan di kalangan pemimpin Pakatan.

"Dalam konteks ini saya mencadangkan kepada mana-mana pihak supaya tidak memberi kenyataan secara spontan sebelum memastikan bahawa apa yang dinyatakan itu adalah benar.

"Ini kerana isu penggiliran Ketua Menteri Pulau Pinang ia tidak pernah dinyatakan oleh Ahli Parlimen Balik Pulau tersebut.

"Oleh kerana itu mana-mana pemimpin yang ingin membuat ulasan kepada akhbar haruslah mengetahui terlebih dahulu perkara sebenar sebelum komen dan ulasan dibuat," katanya yang juga Adun PKR Bukit Tengah.

Ong mengulas kenyataan yang telah dibuat oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh supaya Datuk Seri Anwar Ibrahim menjawab dakwaan dan kenyataan Yusmadi itu.

"Saya juga yakin isu penggiliran Ketua Menteri Pulau Pinang ini ia tidak pernah timbul. Oleh kerana itu hubungan dalam Pakatan Rakyat harus dijaga agar ianya tidak menjadi satu isu yang boleh diambil kesempatan oleh parti lawan khususnya Barisan Nasional dalam menghadapi pilihan raya kecil Bagan Pinang yang akan datang," katanya. _

Selangor peruntuk RM500,000 untuk mangsa gempa di Padang

Selangor peruntuk RM500,000 untuk mangsa gempa di Padang
Harakahdaily
Fri | Oct 02, 09 | 11:17:38 am MYT
SHAH ALAM, 2 Okt: Kerajaan negeri Selangor memperuntukkan RM500,000 untuk misi kemanusia di Padang bagi membantu mangsa gempa bumi di sana.

Bantuan ini akan disalorkan kepada mangsa melalui Yayasan Amal dan beberapa badan amal yang akan membawa bantuan itu bagi pihak kerajaan negeri.

Sehingga kini, 770 mangsa telah disahkan meninggal dalam kejadian gempa bumi berskala 7.7 richter di Padang 30 September lepas kira-kira jam 6.30 petang. Jumlah korban dijangka akan mencecah ribuan apabila mangsa-mangsa yang terperangkap ditemui lagi.

Gegaran turut dirasai di Malaysia termasuk di bangunan-bangunan tinggi di Kuala Lumpur dan Kota Bharu.

Semalam, Kerajaan Negeri Selangor menyampaikan takziah dan simpati kepada keluarga yang terbabit dalam bencana gempa bumi di Padang, Sumatera Barat, Indonesia.

Kerajaan negeri amat terkejut dan terkilan dengan kematian dan kemusnahan yang disebabkan oleh gempa bumi itu.

Bagaimanapun kerajaan negeri berasa lega bahawa tiada kematian atau kecederaan di kalangan warga Malaysia di Padang, kata Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibarhim.

Semalam, kerajaan negeri menubuhkan satu misi kemanusiaan untuk memberi bantuan kepada mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia dan menyediakan bantuan kewangan sejumlah RM500,000.

Misi khas tersebut akan menghantar ubat-ubatan, makanan, khemah dan keperluan lain ke Padang dalam masa tersingkat.

"Kami berharap sumbangan yang serba sedikit itu dapat mengurangkan kesulitan yang dihadapi oleh jiran kita di Padang. Saya merakamkan sedalam-dalam takziah buat keluarga dan rakan-rakan kepada mangsa dalam bencana itu," kata Menteri Abdul Khalid dalam satu kenyataan media.

Kumpulan kemanusiaan ini seperti Yayasan Amal dan beberapa pertubuhan bukan kerajaan telah memaklumkan bahawa mereka akan membekalkan khemah dan kemudahan lain yang diperlukan oleh misi tersebut.

Pertubuhan bukan kerajaan lain yang ingin menyertai misi kemanusiaan ke Padang boleh menghubungi pejabat exco kerajaan negeri YB Rodziah Ismail pada talian +603-55447623.

Maut cuba tangkap pencuri, Dr Lo' Lo' atur pertemuan dengan polis

Maut cuba tangkap pencuri, Dr Lo' Lo' atur pertemuan dengan polis
Harakahdaily
Fri | Oct 02, 09 | 10:32:42 am MYT

KUALA LUMPUR, 2 Okt: Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali meminta pengerusi penduduk Pangsapuri Murni, Keramat mengadakan pertemuan dengan pihak polis dalam masa terdekat ini untuk membolehkan mereka berbincang mengenai tahap keselamatan penduduk di pangsapuri berkenaan.

Ia berikutan kematian anak pelakon terkenal Norlia Ghani, yang jatuh dari tingkat tujuh pangsapuri berkenaan ketika cuba menangkap pencuri pada 27 September lalu.

Seperti yang dipaparkan dalam laman facebook beliau, sehari selepas kejadian itu, beliau menziarahi Norlia di tingkat empat pangsapuri yang terletak dalam parlimen Titiwangsa itu dan mendengar penjelasan daripada pengerusi penduduk yang dikenali sebagai Haji Marzuki berhubung detik-detik berlakunya kejadian itu.

Pertemuan itu dilaporkan berlangsung selama sejam bersama dengan wartawan melodi Nas Ahmad yang datang serentak dengan beliau yang juga Pengerusi Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Pusat.

ImageDalam pertemuan tersebut, Norlia dilaporkan merayu kepada Dr Lo' Lo' agar mengambil berat tentang tahap keselamatan penghuni di pangsapuri berkenaan yang sering berlaku kejadian jenayah seperti kecurian dan rompakan.

Gambar dalam facebook beliau turut memaparkan gambar beliau sedang menenangkan Norlia yang masih bersedih dengan kematian mengejut anak ketiganya itu.

Edi Rizal, 33 dilaporkan cuba menangkap pencuri yang menceroboh sebuah unit di tingkat tujuh Pangsapuri itu. Bagaimanapun tindakan berani itu meragut nyawanya sendiri apabila dia terjatuh dari bangunan itu.

Kejadian pada kira-kira pukul 12 tengah hari itu menyebabkan Edi Rizal maut akibat tergelincir ketika mahu memanjat ke balkoni unit berkenaan.

Abang mangsa, Romiza, 36, dilaporkan sebagai berkata seorang lelaki dikatakan memasuki unit di tingkat tujuh dengan memanjat saluran paip dan Edi Rizal yang mahu menangkap lelaki itu turut berbuat demikian tetapi tergelincir akibat tidak dapat mencapai palang besi di anjung unit itu.

Edi Rizal yang masih bujang cedera teruk di kepala dan badan dan dihantar jiran ke HKL, tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian. - mks. _

Selasa, September 29, 2009

Bagan Pinang satukan Mahathir dan Khairy

Bagan Pinang satukan Mahathir dan Khairy
Harakahdaily
Tue | Sep 29, 09 | 5:03:08 pm MYT
ANALISIS

HARI ini mungkin hari bersejarah untuk penduduk Port Dickson apabila Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menjejakkan kakinya ke pusat perlancongan antarabangsa itu.

Sebelum ini, Najib pernah ke sana. Namun, ketika itu nasibnya kurang baik. Beliau pun bukan lagi Perdana Menteri ketika itu.

Namun, beliau bernasib baik kerana mempunyai seorang rakan baik di sana iaitu Menteri Besar Negeri Sembilan ketika itu, Tan Sri Isa Abdul Samad. Dan masalahnya ketika itu berjaya di selesaikan.

Hari ini, Najib turun ke Port Dickson sebagai seorang Perdana Menteri. Beliau mendapat sambutan permaidani merah di sana.

Beliau menyertai para pemimpin Umno dan BN yang lain dalam majlis rumah terbuka BN di sana.

Dan hari ini juga, timbalan beliau, Tan Sri Muhyidin Yassin, mengumumkan Isa sebagai calon Umno Bagan Pinang. Walaupun mendapat tentangan dan bantahan secara terbuka dari bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir, ia tidak dihiraukan oleh Najib.

Pelbagai andaian dibuat kenapa Umno pimpinan Najib sanggup meletakkan Isa sebagai calon walaupun mendapat bantahan demi bantahan.

Yang paling ketara adalah pendapat bahawa Najib sangat memerlukan kemenangan yang besar dalam pilihan raya kecil ini selepas kalah dalam tujuh pilihanraya kecil sebelum ini.

Isa adalah taruhan utama untuk kemenangan ini. Ini kerana, golongan bawahan sangat-sangat mahukan Isa kembali ke persada utama politik tanah air selepas dijatuhkan hukuman oleh Lembaga Disiplin Umno kerana membeli undi dan merasuah perwakilan Umno.

Pemilihan ini bermakna Najib menolak pandangan, memilih Isa membolehkan Umno menang di Bagan Pinang tetapi akan mengalahkan Umno di seluruh negara.

Turut dijadikan sebab mengapa Isa dipilih adalah kempen-kempen yang dibuat di Bagan Pinang termasuk menaikkan kain rentang ugutan agar Umno memilih Isa sebagai calon.

Kain rentang itu berbunyi "Kami mahu Datuk Isa. Kalau tidak kami boikot'. Kain rentang ini dinaikkan di merata tempat dalam kawasan pilihan raya ini hatta di kampung Isa sendiri.

Namun, bagi pihak yang nakal, punca utama kenapa Isa dipilih sebagai calon adalah kerana peristiwa lama di Port Dickson itu.

Najib sanggup melawan Tun Dr Mahathir, orang yang memberikan tekanan kepada Tun Abdullah Badawi agar meletakkan jawatan dan melantik Najib sebagai PM.

Najib juga sanggup berbeza pendapat dengan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaludin, yang secara sindiran menolak Isa sebagai calon.

Dan mungkin ini adalah pertama kali, Mahathir mempunyai pendapat yang sama dengan anggota Parlimen Rembau itu iaitu menolak Isa sebagai calon, selepas sekian lama mereka berbeza pendapat.

Sekurang-kurangnya, pilihan raya kecil Bagan Pinang menyatukan Mahathir dan Khairy, selepas sekian lama Mahathir memukul menantu Tun Abdullah itu._

Penubuhan Makkal Sakthi, kaum India diingatkan jangan terpedaya

Penubuhan Makkal Sakthi, kaum India diingatkan jangan terpedaya
Mohd Sabri Said
Tue | Sep 29, 09 | 12:34:44 pm MYT

PULAU PINANG, 29 Sept: PAS mengingatkan ahli Kelab Penyokong PAS terutamanya masyarakat India supaya jangan terpedaya dengan cubaan Barisan Nasional (BN) mengelirukan mereka dengan penampilan parti baru 'Makkal Sakthi'.

Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS, Dr Mujahid Yusof berkata, penubuhan parti ini dibuat oleh mereka yang kecewa kerana tidak dapat jadi calon pilihan raya.

Menurutnya, BN sengaja mengatur strategi untuk memadam semangat masyarakat India yang nyata menolak parti berasaskan perkauman samada MIC, Parti Barisan Kemajuan India Malaysia (IPF) ataupun Parti Progresif (PPP).

Justeru itu, BN terpaksa mencipta parti baru untuk mengembelengkan tenaga masyarakat India agar memberikan kepercayaan kepada parti baru kononnya hasil perjuangan rakyat akar umbi untuk menggantikan parti perkauman India lainnya.

Bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir menyambut baik penubuhan Makkal Shakti baru-baru ini.

"Ahli Kelab Penyokong PAS kena tetapkan pendirian dan jangan sekali-kali terpengaruh dengan dakyah BN yang memperkudakan parti tersebut untuk menarik kembali sokongan masyarakat India yang nyata terus semangat menyokong Pakatan Rakyat, " tegasnya ketika dihubungi.

Tambahnya,jika benar bekas pemimpin Hindraf yang kecewa hendak memperjuangkan keadilan dan kesejahteraan untuk masyarakat India mereka seharusnya memilih Pakatan Rakyat sebagai penasihat atau penaung bukan BN yang sedang menanti rebah dalam arena politik tanahair.

ImageAgak mengejutkan sambungnya, yang juga Ahli Parlimen Bagan Serai, penubuhan parti baru itu begitu cepat didaftarkan semata-mata untuk menampung kehendak masyarakat India yang telah kecewa dengan parti berteraskan kaum India di Malaysia.

"Jangan ambil perhatian tentang penubuhan Parti Makkal Sakhti yang ditubuhkan oleh orang yang tiada pendirian. Bersabarlah dengan perjuangan PAS bersama Pakatan Rakyat. Kita akan mencapai kemenangan muklak nanti, " ujar beliau lagi.

Justeru itu, beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang berharap, semua ahli Kelab Penyokong PAS di serata negeri bersatu tanpa mengira warna kulit di samping memperbanyakan program bersama masyarakat bukan Islam.

Cara itu tambah Dr Mujahid, dapat menambah kesepaduan, kematangan dan percambahan ilmu politik di samping mendapat penjelasan isu terkini mudah-mudahan pendekatan itu memberi ketabahan dalam usaha menarik seramai mungkin mereka yang masih tercari-cari wadah perjuangan.

Katanya,anggaplah penubuhan 'Makkal Sakhti' tajaan mereka yang kecewa itu sebagai sebuah lubang yang besar menanti BN jatuh untuk ditimbus oleh mereka yang menanti kepincangan serta kemusnahan BN secara menyeluruh.

"Kalau boleh ditakrifkan penubuhan Makkal Sakthi sebagai lubang besar untuk menimbus BN yang hanya ada nyawa-nyawa ikan sahaja. Biar rakyat yang tentukan kelak, " terangnya. - mks. _

Kempen Bagan Pinang bermula

Kempen Bagan Pinang bermula
Ramlan Joharee
Tue | Sep 29, 09 | 11:59:38 am MYT
ANALISIS

Menjelang penghujung hari ini, nama calon-calon yang akan mewakili PAS dan Umno di Bagan Pinang akan diketahui umum.

Umno akan mengumumkan calonnya petang ini pada majlis rumah terbuka sambutan Hari Raya Aidilfitri di markas utamanya di sini.

Hari ini juga Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak memulakan kempennya di Bagan Pinang dengan satu lagi rumah terbuka di Pusat Latihan Asas Tentera Darat di Si Rusa, kem yang diduduki hampir 2,000 pengundi pos. Lebih 4,000 daripada kira-kira 15,000 pengundi Bagan Pinang adalah anggota keselamatan.

Najib kemudiannya akan bersama-sama timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam majlis pengumuman calon.

Penyertaan presiden Umno itu dalam majlis pengumuman nama calon adalah satu tradisi baharu dalam BN yang mengharapkan kemenangan mudah di Bagan Pinang.

Biasanya pengumuman calon hanya dihadiri timbalan presiden parti yang juga bertindak sebagai pengarah pilihan raya kebangsaan.

Kehadiran Najib di majlis itu menandakan BN kini sudah sangat yakin akan memperoleh kemenangan, walaupun parti pemerintah itu berhadapan dengan dilema pemilihan calon.

Nama yang menjadi pilihan utama adalah bekas Menteri Besar Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, namun wujud pelbagai tekanan daripada pusat sehingga ke saat akhir supaya dicalonkan nama lain kerana ketua bahagian Umno Teluk Kemang itu telah disabitkan atas kesalahan politik wang dalam partinya sendiri pada tahun 2005.

Namun walau siapapun calonnya kempen BN tetap tidak lari daripada tradisi mengumumkan projek-projek pembinaan.

Semalam Muhyiddin yang juga Menteri Pendidikan mengumumkan pembinaan dua sekolah baharu di Bagan Pinang, satu sekolah rendah bernilai RM18 juta di Batu 9 Port Dickson dan satu lagi sekolah menengah dengan nilai RM20 juta di satu tapak yang belum ditentukan.

Di pihak PAS pula, jawatankuasa pusatnya akan bermesyuarat petang ini sebelum menetapkan nama calon yang akan diumumkan dalam ceramah malam ini yang turut dihadiri Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

PAS kini perlu memilih antara tiga nama sebagai calon iaitu Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan Zulkefli Omar, Yang Dipertua PAS Kawasan Teluk Kemang Ramli Ismail dan bekas Ketua Dewan Ulama PAS negeri Ustaz Kassim Tahir.

Ketiga-tiga nama ini masing-masing mampu memberikan kelebihan kepada PAS dengan kesemuanya berpengalaman dan aktif dalam aktiviti masyarakat tempatan._

Mahathir diguna untuk selamatkan BN

Mahathir diguna untuk selamatkan BN
Mohd Sabri Said
Tue | Sep 29, 09 | 12:40:58 pm MYT

PULAU PINANG,29 Sept: Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu menegaskan, akhirnya Barisan Nasional (BN) terpaksa mengcugkil 'bahan purba' untuk menyelamatkan senario politik tanahair apabila Barisan Nasional (BN) dilihat tertekan dengan isu yang mencengkam peribadi kepimpinan.

Mantan Perdana Menteri ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang didakwa dapat meningkatkan sokongan ekoran terkenal dengan jolokan 'cucu Tok Guru' juga tidak berdaya menyekat kemaraan rakyat menolak BN setelah terbongkar menantunya, Khairy Jamaluddin menjadi pengerak utama pengtadbiran.

Malahan di era kepimpinannya, BN terus menjunam apabila kalah teruk pada pilihan raya ke-12 lalu walaupun pada awal penguasaanya menyaksikan peningkatan.

Di era kepimpinan Perdana Menteri sekarang, Dato' Seri Najib Tun Razak masih terpalit isu Antantuya, kapal selam dan sebagainya maka jalan pintas BN terpaksa memanggil mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk berdiri di belakang untuk menguatkan hujah serta bercakap bagi pihak kerajaan.

"BN terpaksa mengeluarkan 'bahan purba' semula untuk selamatkan senario politik tanahair yang semakin meruncing dengan berbagai isu termasuk rasuah, penyelewengan, kroni, sistem kehakiman yang musnah, penindasan dan ugutan politik berleluasa, " terangnya dalam ceramah di Kampung Pelet, Penanti semalam.

Baginya, panggillah sesiapa pun kerana rakyat sendiri sudah muak dengan gelagat kepimpinan BN yang asyik mementingkan diri.

Pada tujuh pilihan raya kecil yang diadakan selepas pilihan raya umum ke-12 lepas juga memperlihatkan kecenderungan rakyat kepada Pakatan Rakyat yang berjaya merampas lima negeri daripada Umno dan BN.

Justeru itu sambungnya, Dr Mahathir dibenarkan memberikan kenyataan di siaran televisyen atau media cetak setiap malam mengulas atau memberi pandangan tentang keadaan politik atau permasalahan yang terjadi dalam BN.

"Dr Mahathir seolah nak jadi Perdana Menteri balik bila mukanya sering terpampang di kaca TV dan akhbar tidak sepertimana Pak Lah sepi umpama sudah meninggal, " tambahnya yang juga bekas Ahli Parlimen Kubang Kerian, Kelantan dan Kuala Kedah, Kedah.

Najib ujar beliau, menyedari tidak mampu lagi mengetuai jentera pilihan raya kerana semuanya tewas dengan majoriti besar kecuali di Manik Urai, Kelantan sekadar 65 undi sahaja. - mks._

3 pemimpin Umno rebut jadi calon di Dun Galas

3 pemimpin Umno rebut jadi calon di Dun Galas
M Faqih
Tue | Sep 29, 09 | 2:36:08 pm MYT

GUA MUSANG, 29 Sept: Impian tiga pemimpin Umno Gua Musang untuk menjadi calon sekiranya berlaku pilihan raya kecil di Dun Galas, kini ibarat bermimpi di siang hari.

Bagaimanapun isu perebutan menjadi calon di antara mereka kini sudah jarang kedengaran setelah Adun Galas, Chek Hashim Sulaima semakin sihat.

Sedangkan sebelum itu, Ketua Wanita Umno bahagian, Wan Hazani Wan Mohd Nor, Ketua Pemuda, Bazlan Baharuddin dan seorang lagi pemimpin di peringkat bahagian telah melakukan gerak kerja di peringkat akar umbi dengan harapan mereka dicalonkan.

Usaha-usaha mendekati pengundi dilakukan sebaik sahaja mendengar berita Adun Galas sakit Mei lalu.

Seorang pemimpin masyarakat India di sini, Amran Abdullah berkata, ketiga-tiga pemimpin terbabit masing-masing melakukan gerak kerja mendekati pengundi di Dun Galas.

�Harapan mereka apabila berlaku kekosongan kerusi Dun Galas nama mereka akan disenaraikan.

�Maka tidak hairanlah sudah tiga kali khabar angin disebarkan dengan mengatakan Adun Galas meninggal dunia. Namun apa yang mereka harapkan itu tidak menjadi kenyataan,� katanya di sini.

Bagaimanapun katanya kemunculan tiga pemimpin terbabit menyebabkan bekas Adun Galas, Mohd Saufi Deraman semakin terpinggir dan dikatakan membawa diri ke Kuala Lumpur.

Naib Yang Dipertua PAS Gua Musang, Hussin Embong juga mengakui Umno sudah melakukan gerak kerja parti dengan mendekati pengundi sejak awal lagi.

�Beberapa program bersama rakyat diadakan dengan harapan kalangan mereka dicalonkan sekiranya betul-betul berlaku pilihan raya kecil di Galas,� ujarnya.

Sementara itu di Kota Bharu malam tadi, Adun Galas tiba dari China selepas menjalani rawatan lebih dua bulan di Hospital Orient dan The First People's Hospital Fu San di Guangzhou.

Beliau tiba dengan penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur bersama isterinya, Che Bongsu Junoh, Setiuasaha Kerja Kelab Penyokong Kerajaan Kelantan, Haji Shamsuddin Mat Daud dan seorang pemimpin masyarakat Cina dari Gua Musang.

Beliau bertolak ke Guangzhou pada 23 Julai lalu bagi mendapat rawatan lanjut.

Chek Hashim yang menderita penyakit barah paru-paru kini semakin sihat dan menyatakan sudah mampu berkhidmat kepada rakyat.

Ketika ditemui beliau berkata, keadaan kesihatannya sekarang sudah bertambah baik dan semakin bertenaga.

Malah rambut mulai tumbuh semula di kepalanya setelah gugur ekoran rawatan kimoterapi yang dijalani sebelum ini.

Biarpun agak keletihan kerana bertolak di Guangzhong jam 10 pagi dan sampai di Kota Bharu 8.45 malam, namun beliau tetap ceria bersalam dan berpelukan dengan orang ramai yang menunggu kepulangannya.

Hadir sama menyambutnya, Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat, anggota-anggota Exco dan wakil-wakil rakyat.

Manakala hampir 100 penduduk dan keluarganya dari Gua Musang termasuk masyarakat Cina datang sejak awal lagi.

Chek Hashim berkata, beliau begitu bersemangat untuk berkhidmat semula kepada rakyat selepas menjalani rawatan lebih dua bulan di China.

"Kalau keadaan yang mengizinkan saya juga akan ikut berkempen pada pilihan raya bagi membantu calon PAS pada pilihan raya kecil Bagan Pinang 11 Oktober ini,"katanya diikuti laungan takbir orang ramai yang hadir.

Chek Hashim dikesan menghidap penyakit barah paru-paru selepas batuk mengeluarkan darah. Ekoran itu beliau mendapat rawatan awal di Hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang dan sebuah hospital di Kuala Lumpur. - mks._

Umno diboikot, jika Isa tak jadi calon

Umno diboikot, jika Isa tak jadi calon
Dzulfikar Mashoor
Tue | Sep 29, 09 | 2:31:49 pm MYT

TELOK KEMANG, 29 Sept:"Kami mahu Isa. Kalau tak kami BOIKOT". Demikian kain rentang yang masih dapat dilihat di beberapa kawasan Batu 6 Teluk Kemang, di sini.

Dipercayai kain rentang itu dibuat sendiri oleh penyokong tegar bekas Menteri Besar, Tan Seri Mohd Isa Abdul Samad.

Kain rentang itu juga dikatakan sebagai isyarat awal kepada Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bahawa akar umbi bertegas mahukan Isa.

Ini kerana Najib dijadualkan mengumumkan calon pilihan Umno BN petang ini.

Bersebelahan rumah kampung Isa, Balai Raya Si Rusa yang dijadikan bilik gerakan Umno kelihatan tidak dihiasi sebarang bendera dan kain rentang.

Sementara itu, Timbalan Ketua Bahagian Umno Telok Kemang, Datuk Ismail Taib berkata, dia telah mengarahkan budak-budaknya menurunkan kain-kain rentang berkenaan.

Image(Gambar: Salah satu kain rentang yang dinaikkan di Bagan Pinang)

"Ini kerja orang gila,"kata beliau sebagaimana dilaporkan The Malaysian Insider.

Ekoran itu, kain rentang protes yang sama mula diturunkan di sekitar kampung halaman Isa, Kampung Baru Si Rusa, sejak pagi tadi.

Suasana hambar di situ, seolah-olah menggambarkan Umno tempatan boikot pilihan raya jika Isa tidak terpilih sebagai calon.

Beberapa perkembangan terkini menjangkakan Umno masih berdepan pergelutan kuasa dalaman dalam Umno, walaupun Umno berjaya menampilkan seorang calon yang bersih. - mks.

Sila hantar komen berita di atas ke: urespons@gmail.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya

____________________

KOMEN PEMBACA

____________________

1. BOIKOT...BOIKOTT...SEMUA BOIKOT...JANGAN ISA...SEMUA SEKALI TEMASUK NAJIBBB! - awang,tampin.

2. lepas nieee...booikot semua prk. - Hasan, Shah Alam.

3.Kemenangan PAS tidak mustahil akan berlaku di bagan pinang. InsyAllah dengan usaha2 semua ahli pakatan rakyat pilihanraya kecil ini berpihak kepada pakatan rakyat..diharap semua rakyat berdoa agar diberi kemenangan diberi kpd pakatan rakyat. TAKBIR 3X�����..ALLAHUAKBAR. - Humaidi. _

Calonkan Isa: Umno terpaksa realistik, elak boikot

Calonkan Isa: Umno terpaksa realistik, elak boikot
Harakahdaily
Tue | Sep 29, 09 | 5:03:08 pm MYT
ANALISIS

Selepas debat mengenai calon yang paling sesuai berlanjutan sehingga beberapa minggu, kepimpinan Umno terpaksa akur dengan kehendak akar umbi dan keperluan untuk mencapai kemenangan dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang di Negeri Sembilan.

Pengumuman dibuat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, timbalan presiden Umno sebentar tadi menunjukkan kemenangan di Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang amat penting bagi Umno selepas tewas kesemua tujuh pilihan raya kecil di Semenanjung selepas Pilihan Raya Umum ke-12 Mac tahun lalu.

Usaha untuk membersihkan parti dan meletakkan calon yang bersih untuk memenangi semula sokongan rakyat terpaksa ditangguhkan dahulu.

Pencalonan Isa itu juga menunjukkan ketidakupayaan kepimpinan Umno melawan ketua-ketua Umno yang berpengaruh seperti bekas menteri besar Negeri Sembilan itu, yang membina kumpulan yang kuat sepanjang memerintah negeri kubu kuat Barisan Nasional itu.

Tindakan tidak mencalonkan Isa bakal mengundang boikot daripada ahli-ahli Umno akar umbi di negeri ini yang menyokong kuat Isa untuk kembali sebagai menteri besar akibat tidak senang dengan kepimpinan menteri besar hari ini, Datuk Seri Mohamad Hassan.

Menjelang pengumuman calon, petanda buruk sekiranya Isa tidak dicalonkan mula kelihatan apabila muncul sepanduk-sepanduk memberi amaran boikot sekiranya Isa tidak dipilih sebagai calon Bagan Pinang.

Bekas pemimpin Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad bersuara berkali-kali secara terbuka menentang pencalonan Tan Sri Isa Abdul Samad, tokoh yang terpalit dengan rasuah politik dan digantung oleh parti.

Mahathir walau bagaimanapun dalam satu kenyataannya mengaku Isa mampu menang di Bagan Pinang, menunjukkan sokongan meluas untuk ketua Umno Teluk Kemang itu.

Berdasarkan tinjauan, Isa terus popular di Negeri Sembilan dalam kalangan Umno, menjadikan pencalonannya sebagai pertaruhan terbaik bagi Umno dan Barisan nasional untuk mencapai kemenangan di Bagan Pinang, walaupun terpaksa mengorbankan agenda membersihkan parti.

Isu ini, yang melalui debat yang agak panjang dan terbuka telah mendedahkan pergeseran dalaman Umno sejak beberapa minggu sebelum kempen bermula, memberi kelebihan untuk kempen pembangkang yang dijangka akan memberi fokus pada kelemahan calon parti lawan seperti dilakukan di Permatang Pasir pada Ramadhan lalu.

Pencalonan Isa bakal memberi bahan kempen kepada pembangkang, tetapi pada masa sama menjadi penyatu Umno tempatan, sesuatu yang tidak diperolehi Umno dalam beberapa pilihan raya kecil sebelum ini seperti Kuala Terengganu dan Permatang Pasir yang menyaksikan calon Umno mendatangkan liabiliti.

Pemilihan Isa sebagai calon ini menunjukkan Umno masih sukar untuk melakukan tindakan yang betul memilih calon yang bersih sekiranya tindakan itu bertembung dengan kepentingan kuasa.

Isa yang memberi harapan kepada kempen umno di Bagan Pinang ini juga menenggelamkan lagi usaha Umno untuk memilih calon yang lebih bersih. _

Undi Pos: Pemuda Pas mahu SPR sediakan garis panduan bertulis

Undi Pos: Pemuda Pas mahu SPR sediakan garis panduan bertulis
Nazri Abdullah
Tue | Sep 29, 09 | 8:21:38 am MYT
KUALA LUMPUR, 29 Sept: Dewan Pemuda PAS (DPP) menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya SPR mengeluarkan garis panduan bertulis, berkaitan peraturan undian pos sebagai memudahkan rujukan bagi anggota tentera dan parti parti bertanding.

Pengerusi Jawatankuasa berkaitan Undi Pos DPP, Suhaizan Kayat berkata, ia penting bagi mengesan sebarang pelanggaran prosedur atau peraturan SPR sepanjang proses pengundian pos dijalankan.

" SPR kena sediakan garis panduan bertulis, jika berlaku sebarang keraguan, kita boleh tunjuk garis panduan tu kepada komander kem," katanya kepada Harakahdaily.

Dalam pertemuan bersama SPR di Putrajaya semalam, mereka turut dimaklumkan SPR berhubung beberapa pindahan pada peraturan pilihanraya.

Ia termasuk peraturan 7 (1), Peraturan Peraturan Pilihan Raya 2003 (Pengundian Pos) di mana buku kauterfoli tidak lagi dicetak nama no siri anggota yang mengundi.

Pindaan itu selaras dengan peraturan 19 (3), Peraturan Peraturan Pilihan Raya (Pengundian Awam) yang memperuntukkan perkara sama tetapi dimansuhkan pada 2006.

Suhaizan ketika mengulas pindaan itu berkata, SPR seharusnya memberi maklum kepada pelanggan mereka khasnya parti parti politik berhubung pindaan tersebut.

"Sepatutnya sebarang perubahan yang dibuat dalam Peraturan Pilihan Raya, mesti dimaklumkan atau ditaklimatkan kepada pelanggan mereka seperti parti parti politik," ujarnya yang juga Ketua Penerangan DPP.

Peraturan peraturan SPR berkaitan undi pos juga katanya masih lagi longgar dimana masih banyak ruang yang boleh dimanipulasi pihak tertentu yang berkepentingan.

Berhubung borang 2, DPP katanya tidak mahu ia dimansuhkan terus kerana menyedari beberapa kepentingan borang berkenaan dikekalkan.

Namun penggunaan borang tersebut perlu kepada sedikit pembaikian demi menjaga kerahsiaan undi anggota.

"Kita tak mahu borang 2 dimansuh terus, kita lihat sebarang manipulasi boleh dikesan melalui borang itu. Ia boleh dijadikan bukti jika berlaku sebarang penyelewengan.

" Apa yang kita nak adalah, cetakkan nombor siri anggota pada borang tersebut digugurkan, itu sahaja," katanya. _

Ibrahim Ali nyanyuk, bagai kacang lupakan kulit

Ibrahim Ali nyanyuk, bagai kacang lupakan kulit
Mohd Nor Yahya
Tue | Sep 29, 09 | 6:40:49 am MYT

KUALA KRAI, 29 Sept:Sikap kurang ajar Datuk Ibrahim Ali menghina Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di ibaratkan oleh Pemuda PAS Negeri sebagai Kacang Lupakan Kulit.

Ketuanya, Ustaz Abdul Latiff Abdul Rahman berkata Ibrahim Ali telah melampau dalam tindakannya apabila mendesak Nik Abdul Aziz meletak jawatan bersandarkan beberapa tanggapan salah beliau sendiri.

katanya, Ibrahim Ali seperti seorang yang berjalan di siang hari tetapi asyik mendongak kepala ke atas sehinggakan tidak nampak apa yang berlaku di sekelilingnya.

"Ibrahim Ali boleh melihat dengan mata kasar pembangunan yang berlaku di negeri ini,begitu banyak sekali pasaraya yang timbul,pembangunan fizikal mestilah selari dengan rohani, bagi beliau hanyalah mementingkan kebendaan sahaja" katanya lagi.

Pemerintahan PAS di Kelantan bermula tahun 1990 hingga sekarang, berjalan dengan baik dan tidak adapun pembangunan yang tergendala.

"Saya hairan mengapa beliau mempertikaikan kesihatan seseorang sedangkan itu semua datang dari Allah, lagipun sehingga hari ini kita masih lagi dapat bersama dengan Tuan Guru dalam pelbagai program dan hari ini beliau ke Gua Musang dan singgah di Kuala Krai untuk sama-sama meraikan majlis Aidil fitri ini"katanya lagi.

ImageMenyentuh tindakan segera yang akan diambil oleh PAS Kelantan,Abdul Latiff berkata,peringkat awal ini, Pemuda PAS negeri menyerah sepenuhnya kepada Pemuda PAS Pasir Mas untuk mengambil langkah-langkah seperti turun ke peringkat akar umbi membuat bancian sejauh manakah sokongan rakyat di Pasir Mas menyokong Ibrahim Ali ini.

"Kita tidak akan mengikut rentak Ibrahim Ali ini yang seluruh rakyat negara ini sudahpun mengenali beliau yang suka merempuh apa sahaja di hadapan asalkan beliau dapat berdiri,kalau dulu dalam Umno pun kena tendang seumur hidupnya,menumpang pula di tangga PAS dan telah berikrar untuk bersama Tuan Guru tetapi kini beliau bukan sahaja tidak mengenang budi Tuan Guru malah telah menghina rakyat Pasir Mas sendiri"katanya lagi.

Sementara itu bagi Bendahari PAS Pusat,Dr.Mohd Hatta Ramli, tindakan Ibrahim Ali adalah keterlaluan tanpa mengambil kira sentimen rakyat Kelantan yang berdiri teguh di belakang Tuan Guru sehinggakan Pilihanraya ke 12 baru-baru ini PAS telah mencapai kemenangan besar di Kelantan dan ini juga hasil kebijaksanaan Tuan Guru dalam berpolitik dan mentadbir Kelantan.

"Paling tidakpun Ibrahim Ali seharusnya menghormati rakyat negeri ini dan tindakan beliau menghina Tuan Guru dengan panggilan yang tidak sewajar dikeluarkan kepada seorang yang mempunyai ilmu agama yang tinggi amatlah dikesali."katanya lagi.

Sebelum ini kita lihat tindakan Ibrahim seolah-olah berunsur perkauman ketika perbahasan di Parlimen dan seperti tidak mengakui wujudnya masyarakat majmuk di negara ini sedangkan Tuan Guru begitu pintar dalam perjuangan untuk menyatupadukan pelbagai kaum dan kita boleh lihat perpaduan kukuh antara kaum di Kelantan ini.

Manakala bagi Ketua Pemuda PAS Kuala Krai,Mahadi Mat Zain berkata keperibadian Ibrahim Ali dengan Mursyidul Am PAS adalah amat tidak setaraf.

"Pemuda PAS Kuala Krai mendesak Ibrahim Ali agar memohon maaf secara bertemu dengan Tuan Guru dan menarik balik perkataan nyayuk yang dituju kepada Tuan Guru" ujarnya.

Ibrahim Ali telah mengeluarkan sepuluh sebab mengapa Tuan Guru patut meletak jawatan dan telah menghina seorang tokoh ulamak,sedangkan dalam Islam sendiri telah menjelaskan amat berbeza seseorang yang mempunyai ilmu dengan orang yang tidak mempunyai ilmu.

"Saya yakin ilmu Ibrahim Ali dalam bidang keagamaan amatlah nipis jika dibandingkan dengan Tuan Guru dan sifat nyayuk sememangnya tiada dalam diri seseorang yang tinggi ilmu agamanya" katanya lagi.

Bagi Pemuda PAS Kuala Krai,Ibrahim Ali adalah seorang yang mempunyai sifat nyayuk kerana tidak sedar siapa diri beliau dan siapa yang membantu beliau untuk menjadi Ahli Parlimen Pasir Mas.

"Ketika ramai rakyat negara ini memberi gelaran sebagai Katak Lompat amat tepatlah kerana tidak mempunyai parti yang diperjuangkan,seperti Umno,S46 dan Bebas dan jelaslah beliaulah yang nyayuk dan seharusnya meletak jawatan" ujar beliau lagi.

Dalam perkembangan lain,ustaz Abdul Latif Abdul Rahman yang juga merupakan Yang Dipertua PAS Kuala Krai berkata pada tahun ini sambutan AidilFitri digabungkan bersama semua Dun dan Parlimen dengan menyembelih dua ekor lembu serta menyediakan satay, lemang,roti jala dan kuih muih. Lebih 3000 masyarakat Kuala Krai termasuk kaum India dan Tionghua telah menghadirinya.-mks/mna_

Bagan Pinang: Pengundi bukan Melayu bersedia buat perubahan

Bagan Pinang: Pengundi bukan Melayu bersedia buat perubahan
Harakahdaily
Tue | Sep 29, 09 | 7:04:44 am MYT

BAGAN PINANG, 29 Sept: Rakyat perlu membuat perubahan setelah 52 tahun Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah Negara khususnya di Negeri Sembilan.

Masyarakat tionghua dan India pula telah bersedia membuat perubahan dan diharapkan para pengundi Melayu turut serta menolak Umno-BN dalam pilihan raya kecil N.31 Bagan Pinang, 11 Oktober ini.

Setiausaha Politik Khas kepada Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Encik Yau Con Seng berkata 52 tahun BN memerintah gagal membela rakyat.

Katanya, pengundi bukan Melayu terutama masyarakat tionghua akan membuat perubahan memilih Pakatan Rakyat.

"Kita (tionghua) sudah faham dengan perjuangan PAS melalui slogan 'PAS For All' dan akan terus memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat.

"52 tahun Umno dan kerajaan Barisan Nasional memerintah Negara dan taraf kehidupan rakyat tidak banyak berubah," ujarnya yang dipetik Buletin Online ketika ditemui, semalam.

Beliau melahirkan rasa kebimbangan terhadap pengundi Melayu yang masih disifatkan tidak banyak berubah.

"Masa untuk kita (rakyat) berubah telah tiba dan saya harap pengundi tionghua seramai 1,500 orang semua mengundi PAS.

"Kita (tionghua) jangan beri satu undi pun kepada calon Barisan Nasional dalam pilihan raya kali ini.

"Saya harap pengundi Melayu pun sedia untuk buat perubahan kerana pengundi Cina dan India sudah 'berani' (berubah),"jelasnya.

Menurutnya, masyarakat tionghua kini tidak takut lagi dengan �hudud� kerana telah diberi penjelasan.

Katanya, undang-undang hudud hanya untuk orang Islam dan tidak melibatkan masyarakat bukan Islam di Negara ini. - mks._

Isnin, September 28, 2009

Pakatan akan perjuang gaji minima RM900 untuk pekerja estet

Pakatan akan perjuang gaji minima RM900 untuk pekerja estet
Dzulfikar Mashoor
Sun | Sep 27, 09 | 8:45:56 pm MYT
TELOK KEMANG, 28 Sept: Pakatan Rakyat (PR) mendakwa gaji buruh ladang di Malaysia, termasuk di beberapa estet di sini adalah tidak adil dan akan memperjuangkan gaji minima RM900 untuk mereka.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Telok Kemang Datuk Kamarul Baharin Abbas semalam mendesak kerajaan Malaysia melaksanakan polisi gaji minima RM900 untuk rakyat, bukannya memberika duit raya bermotif politik kepada peneroka Felda semata-mata.

"Duit raya yang Najib (Perdana Menteri) umum itu gula-gula politik untuk ambil hati pengundi estet di sini. Sedangkan rakyat mahu polisi (gaji)," tegas Kamarul selepas bertemu rakyat Ladang Atherton, di sini.

Tambahnya lagi, isu gaji minima tersebut telah lama dibangkitkan penduduk setempat, bersama-sama badan bukan kerajaan JERIT, tetapi kerajaan dan anak syarikatnya (GLC) iaitu Sime Darby tidak pernah ambil peduli.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar mempersoal tindakan tergesa-gesa kerajaan negeri menurunkan para pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk meredakan isu gaji minima itu. Image

(Gambar:Penduduk Ladang Atherton dan petugas Pakatan berjanji akan menyokong Pakatan dalam pilihan raya ini)

"Mengapa hari ini (waktu pilihanraya kecil), baru pegawai-pegawai mereka turun nak selesaikannya, sedangkan rakyat mempersoal gaji yang tidak adil ini sejak sebelum 1999 lagi," katanya.

Beliau turut meminta kerajaan jujur menyelesaikan isu-isu kebajikan tersebut, bukannya asyik bermain wayang dengan slogan 1Malaysia sahaja.

Adun Port Dickson Bandar, M. Ravi (PKR) menegaskan bahawa gaji pekerja estet di Negeri Sembilan rata-ratanya di bawah paras kemiskinan.

"Dari tinjauan yang dibuat, rata-rata pekerja estet bergaji RM400, sedangkan kita (PR) tuntut dari Sime Darby (serta) kerajaan Umno dan BN gaji maksimum RM900 sebulan," jelas M. Ravi.

Image(Gambar:Zulkefly, Pesuruhjaya PAS NS)

Katanya lagi, sistem bayaran upah mengikut hari mengakibatkan buruh-buruh estet pernah mendapat gaji RM80 sebulan, apabila musim hujan berlaku.

Adun Rahang M. K. Arumugam (DAP) yang menyertai aktiviti turun bertemu rakyat tersebut pula berkata, isu gaji minima ini perlu disampaikan secara dari rumah ke rumah kerana buruh terbabit hanya didedahkan dengan media arus perdana sahaja.

"Kita perlu tahu, buruh-buruh kerja perih (dan) tidak ada masa untuk akses internet dan sebagainya. Mereka hanya lihat berita berat sebelah dalam tv1, tv2, tv3 sahaja," katanya.

Adun Lukut Ean Yong Tinsin (DAP) yang ditemui kemudian mahu isu gaji minima ini menjadi isu teras PR, walaupun ianya membabitkan minoriti rakyat India.

"Saya puas hati, bila Pakatan serius nak perjuangkan isu ini. Ya�ini isu minoriti penduduk estet, tapi semua (pemimpin) kita boleh turun bersama," katanya.

Image(Gambar:Petugas PAS Selangor berjumpa dengan pengundi Bagan Pinang sambil menyebarkan akhbar rasmi kerajaan negeri, Selangorkini)

Dalam perkembangan berkaitan, Ketua Kontijen PAS Selangor Cikgu Jaafar Samsudin bersama lebih seribu jentera dan ahli Kelab Penyokong PAS sedia diturunkan bergilir-gilir; demi menjelaskan isu tersebut.

Dalam sidang Parlimen lepas, PR mendesak kerajaan mesyaratkan gaji minima buruh sebanyak RM800 sebulan, tetapi Menteri berwajib menegaskan ianya suatu yang mustahil.

Tetapi, Kabinet baru-baru ini mengumumkan gaji minima untuk warga asing sebanyak RM800 sebulan.

Taarif pendapatan isi rumah di bawah paras keminkinan era 1970an adalah RM450. Taarif pendapatan isu rumah di bawah paras kemiskinan sekarang adalah RM900.

Hanya kerajaan PR Selangor mendefinisikan pendapatan di bawah RM1500 sebagai rakyat yang layak menerima bantuan kerajaan negeri.

Perjuangan isu gaji minima RM900 yang diperjuangkan oleh rakyat di sini dipercayai akan mencalarkan slogan 1Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak � 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

Tiga jenis hukuman dalam Umno

Tiga jenis hukuman dalam Umno
Zainal Yusof
Mon | Sep 28, 09 | 2:14:16 pm MYT
ANALISIS

UTUSAN Malaysia hari ini, Isnin 2009, September 28 di ruangan SUARA BLOG memetik beberapa pendapat melalui blog-blog berikut azlishukri.blogspot.com, c-bok.blogspot.com, perfectwater75.blogspot.com dan umnobahagiancheras.blogspot.com.

Rata-rata memberi cadangan, kecuali blog umno bahagian cheras mahu menyampaikan mesej supaya 'jangan memilih' bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon BN di DUN Bagan Pinang.

Esok, 29 September 2009, calon Umno bakal diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin.

Kesemua hujah itu baik-baik belaka, walaupun Utusan Malaysia (Lukman Ismail lukman@utusan.com.myAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya ) menyebut pandangan ini sebagai polemik tetapi ia sebenarnya pendapat 'sebelah pihak' sahaja tanpa memberi kesempatan kepada Mohd Isa yang pernah menang kerusi Naib Presiden Umno mempertahankan dirinya sendiri.

Dalam Umno, memang tepat kata pepatah Melayu, 'kalau pokok sudah tumbang, kura-kura pun ingin memanjat'. Dalam politik Umno, membela mereka yang teraniaya memang bukan tradisi dan sesiapa yang 'terkena', tanggunglah sendiri.

Mohd Isa pun tidak berhasrat meminta bantuan sesiapa untuk membela dirinya. Kepada Allah dia berserah kerana bagi Mohd Isa, kesetiaan dirinya kepada Umno tidak ada tolok bandingnya. Jika orang lain 'terkena' macam mana dia kena, mungkin orang itu akan melompat macam kera kena belacan.

Memetik satu ucapan Mohd Isa ketika berkempen di pilihan raya kecil DUN Pengkalan Pasir, Pasir Mas... "Kalau nak kira marah kepada parti, sayalah orang yang boleh marah. Saya kehilangan jawatan Naib Presiden, Ketua Bahagian, Ketua Cawangan dan Menteri Wilayah Persekutuan tetapi Datuk Ibrahim Ali (yang bertanding sebagai calon Bebas ketika itu) hanya kehilangan jawatan Ketua Bahagian."

Dia mahu memberitahu pengundi-pengundi di Permatang Pasir (Pasir Mas), jika diambil kira apa yang Datuk Ibrahim Ali 'kerugian' pun tidak sama dengan apa yang beliau 'rugi' angkara mereka yang 'cemburu' dengan kemenangannya sebagai Naib Presiden No 1, dengan undi 1,507 dalam pemilihan tahun 2004.

Image(Gambar:Isa dan anaknya Najib (berbaju puteh kanan sekali) semasa majlis pengebumian jenazah Allahyarham Azman...menjadi mangsa serangan bertalu-talu)

Itulah sebabnya, kalau sesiapa yang masih ingat ketika 'perbicaraan' yang dijalankan oleh Lembaga Disiplin Umno terhadap Mohd Isa, 'target�' mereka hanya mahu mengenakan Mohd Isa dan dalam masa yang sama melepaskan orang-orang lain walaupun ada aduan dibuat terhadap orang lain.

Malah, Setiausaha Agung Umno ketika itu, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad cepat-cepat mengumumkan "pintu aduan politik wang sudah ditutup" sebaik sahaja Mohd Isa 'dimasukkan ke dalam perangkap'. Sudahkah Umno kini bersih dari politik wang apabila Mohd Isa sudah dihukum?

Soalan ini saya harapkan dapat dijawab oleh Dr. Mahathir, Dr. Mohd Poad Zarkashi dan Datuk Saifuddin Abdullah yang ghairah mahu bercakap juga dalam isu 'pemilihan Mohd Isa sebagai calon di DUN Bagan Pinang'.

Dalam Umno, ada orang yang kena 'tangkap' terlibat dengan politik wang, digugurkan dari semua jawatan. Orang itu ialah Mohd Isa. Ada pula, yang 'ditangkap' kerana kononnya didakwa terlibat dengan politik wang, dihukum dengan hukuman tidak boleh bertanding dalam pemilihan parti � tetapi kemudiannya dilantik menjadi Ahli MT dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, tanpa menjejaskan kedudukan sebagai Ketua Menteri. Orang ini ialah YAB Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Ada pula yang diputuskan sebagai bersalah tetapi diberi amaran dan dibenarkan bertanding. Orang ini ialah YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Satu pertanyaan yang ingin saya lontarkan kepada semua penulis blog yang terlibat menulis mengenai Mohd Isa supaya tidak dipilih menjadi calon dalam pilihan raya kecil DUN Bagan Pinang � kenapa mereka bersetuju Mohd Isa dihukum dua kali dengan satu kesalahan yang mungkin memang dia lakukan dan mungkin juga bukan dia lakukan, melainkan fitnah semata-mata?

Bukankah lebih baik, hukuman terhadap Mohd Isa dijatuhkan mengantung keahliannya untuk seumur hidup � atau memecatnya! Ahli-ahli Umno di Bahagian Teluk Kemang mungkin terkeliru memilih semula Mohd Isa menjadi Ketua Umno Bahagian dalam pemilihan yang baru lalu, kerana mungkin mereka merasakan Mohd Isa sudah 'bersih' apabila selesai menjalani hukuman.

Malangnya, Mohd Isa rupa-rupanya 'masih ada satu lagi hukuman' menanti, iaitu hukuman cemburu kepada kebolehan dan kemampuan beliau menjadi seorang ahli parti yang setia dan berhemah.

Tulisan saya ini bukan mahu membela Mohd Isa. Samada Mohd Isa terpilih menjadi calon atau tidak, ia bukan urusan saya tetapi, berulang-ulang menyerang Mohd Isa, terutama oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad dan dua orang Timbalan Menteri (yang masih belum bersumpah yang mereka bersih dari politik wang) seolah-olah 'menghina' Mohd Isa juga adalah sesuatu yang salah di sisi Perlembagaan Umno.

Tahun ini, sebulan dua lagi, akan ada pindaan Perlembagaan Umno. Tambahlah satu klausa di dalam perlembagaan itu, sesiapa yang terlibat dan dibuktikan bersalah kerana politik wang, hendaklah dihukum gantung keahlian seumur hidup atau sepanjang hayat dan dilarang sama sekali dipilih menjadi calon dalam pilihan raya kecil atau pilihan raya umum.

Hujah kononnya jika Umno Bahagian Teluk Kemang seolah-olah tidak mempunyai pemimpin pelapis jika masih mahukan Mohd Isa dicalonkan semula sebenarnya hujah paling lemah dalam banyak-banyak hujah politik yang pernah saya jumpa setakat ini.

Malang bagi Umno, walaupun mempunyai penulis yang simpati kepada parti terbesar orang-orang Melayu ini, namun mereka tidak cukup berkaliber untuk berhujah. Jika dalam DAP, orang yang duduk di atas kerusi roda, tidak boleh lagi bersalaman dengan pengundi dan menjalankan aktiviti bergotong royong masih boleh terus dicalonkan dan dipilih menjadi wakil rakyat, tetapi dalam Umno, ia akan menjadi bahan cercaan.

Dalam DAP, walaupun ada bekas banduan dicalonkan dan menang, tiada siapa yang mahu menyebut kisah kenapa dia merengkok di Penjara Kajang kerana 'perjuangan' orang itu mungkin mereka anggap sebagai perjuangan seorang wira.

Dalam Umno, mereka yang berucap di pentas pembangkang, mereka yang menubuhkan parti lain dan berusaha menumbangkan Umno, boleh dimaafkan begitu sahaja tetapi orang yang bekerja keras mempertahankan Umno hingga Dr. Mahathir boleh kekal menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, dihina sesuka hati seolah-olah Mohd Isa lah orang yang bertanggungjawab menjahamkan Umno selama ini.

Selama 22 tahun Mohd Isa menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan, pernahkah beliau membawa prestasi Umno (BN) di Negeri Sembilan seperti apa yang berlaku seperti dalam PRU 12 yang lalu?

Datuk Shahrir Abdul Samad yang mengosongkan kerusi di Parlimen Johor Bahru dalam tahun 1988, bertanding semula menggunakan lambang Bebas (Kunci), berjaya mengalahkan calon BN (Umno) dengan majoriti 12,613 undi boleh diterima semula menjadi Ketua Umno Bahagian Johor Bahru, menang bertanding Majlis Tertinggi (MT), dilantik menjadi Menteri dan pernah dilantik menjadi Ahli MT, seolah-olah perbuatan Shahrir itu 'mulia' dan tidak pula kedengaran cakap-cakap yang mengatakan "jika Umno Bahagian Johor Bahru masih mencalonkan Shahrir bererti Umno Bahagian Johor Bahru ketandusan pemimpin pelapis."

Memetik kata-kata Dr. Mahathir yang terlalu rajin memberikan nasihat walaupun tidak diminta (nasihat ini berguna jika nasihat itu diminta), "Jika saya jadi Isa (Tan Sri Mohd Isa) saya akan desak parti supaya tidak mencalonkan saya." Jika Mohd Isa pula menjadi Dr. Mahathir (barangkali), Isa akan menolak untuk bercakap atau memberikan nasihat ketika yang tidak ada siapa mahu mendengar nasihat itu dan tahukah Dr. Mahathir, cakap-cakapnya itu telah merosakkan Umno walaupun dia tentunya tidak mahu mengakui bahawa dia sekarang sudah menjadi makhluk perosak.

Ada yang berkata, pemilihan Mohd Isa membuktikan bahawa tidak mahu memberi peluang kepada generasi baru terajui Umno (Shahrir Samad - Utusan Malaysia muka surat 15, September 28, 09) - mengambarkan dalam Umno, orang tua sudah tidak berguna.

Bolehkah Dr. Mahathir mengesahkan kepada umum bahawa anaknya, Datuk Muhkriz yang bertanding tetapi tewas dalam pemilihan Ketua Pergerakan Pemuda Umno bersih dari gejala politik wang? Jika Dr. Mahathir boleh mengesahkannya, carilah anaknya, atau anak-anak besannya yang ada di Negeri Sembilan supaya dipilih menjadi calon di DUN Bagan Pinang.

Ketika Dr. Mahathir dan Shahrir Abd Samad sudah senada, sehayun dan selenggang, Umno mungkin sudah kembali kuat dan orang-orang lama seperti Mohd Isa bolehlah memilih langkah sendiri untuk terus berkecimpung dalam politik.

Jika Mohd Isa bersikap seperti Ibrahim Ali, memilih bertanding atas tiket pembangkang dalam PRU 12 yang lalu, saya yakin Negeri Sembilan juga senasib dengan Perak, Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan. Namun, kesetiaan Mohd Isa kepada parti dibayar dengan penghinaan begini rupa oleh Dr. Mahathir, Dr. Mohd Poad Zarkashi dan Datuk Saifuddin Abdullah � kerana 'setia' sudah tidak mahu dinilai dalam perjuangan baru Umno di bawah kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak! _

Hapuskan 'fear factor', hormati pengundi pos

Hapuskan 'fear factor', hormati pengundi pos
Azamin Amin
Mon | Sep 28, 09 | 2:05:52 pm MYT

Kemaskini,2.50pm|PUTRAJAYA, 28 Sept:Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diminta untuk menghapuskan 'fear factor' anggota keselamatan dan menghormati pengundi pos untuk membuat pilihan mereka dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang kelak.

"Cadangan terbaik hapuskan sistem borang 2 dan sampul 1 dan 2 dengan cara demikian anggota keselamatan tidak akan bimbang untuk buang undi memandangkan borang 2 dan sampul ada butir peribadi mereka,"jelas Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub di pekarangan Ibu Pejabat SPR dalam perbincangan delegasi PAS dan SPR di Putrajaya sebentar tadi.

Beliau semasa ditemui wartawan berkata, selain itu PAS dan Pakatan Rakyat juga mencadangkan agar undi-undi pos tidak disimpan di balai polis tetapi disimpan di bawah pengawasan SPR.

"Mungkin boleh letak di sekolah, Pejabat Daerah dan sekaligus mengizinkan agen-agen parti yang terbabit memantau karung undi berkenaan.

"PAS tidak kisah undi disimpan 24 atau 48 jam dengan syarat agen-agen parti memantau,"tambahnya apabila disoal wartawan mengenai isu-isu yang dibangkitkan semasa berbincang dengan SPR sebelum ini.

Selain itu, PAS juga katanya, meminta SPR agar membenarkan anggota keselamatan membuang undi pada hari pengundian dan bukannya seperti yang dibuat sebelum ini.

Dalam pada itu, katanya, SPR pada dasarnya bersetuju dengan pandangan-pandangan yang dikemukakan oleh PAS dan Pakatan Rakyat.

Salahuddin juga berkata, SPR mengakui boleh mengubah syarat-syarat undi pos tanpa meminda mana-mana akta tetapi memerlukan masa memandangkan terlalu banyak pilihan raya kecil dan dalam masa sama SPR menegaskan belum tentu apa yang dituntut akan dapat ditunaikan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai kempen di kem-kem tentera, Salahuddin berkata, PAS bersetuju sekiranya syarat tersebut dikenakan juga kepada parti pemerintah (Umno).

"Jika PAS tidak boleh berkempen maka begitu juga Umno...Umno juga tidak berkempen...PAS akan bawa calon jika kerajaan benarkan,"tambahnya.

Beliau juga menyelar tindakan Datuk Dr Zahid Hamidi dan Datuk Seri Sharizat Jalil yang bercadang untuk meraih undi dalam kem tentera.

Perbincangan antara PAS dan SPR diadakan sejak jam 11 pagi tadi. Seramai 15 orang pegawai SPR termasuk pengerusinya,Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof masih berbincang dengan delegasi PAS yang juga seramai 15 orang dan antara yang kelihatan adalah,Pengarah Pilihan raya PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman; Ketua Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Salleh;Ahli Parlimen Jerai merangkap Pengarah Pilihan raya Pemuda PAS, Firdaus Jaafar;Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkefly Mohamad Omar dan Setiausaha Pemuda PAS Pusat, Kamaruzaman Mohammad.

Dijangkakan delegasi BN pula akan tiba jam 3 petang nanti untuk berbincang dengan SPR.

Salahuddin yang baru sebentar tadi keluar daripada bangunan SPR menjelaskan bahawa, SPR nampaknya tidak akan melaksanakan segala tuntutan PAS dan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang kerana mendakwa kesuntukan masa._

Mana lebih baik, cara Selangor atau Kedah?

Mana lebih baik, cara Selangor atau Kedah?
Zulkifli Sulong
Mon | Sep 28, 09 | 1:27:38 pm MYT
ANALISIS

Sejak dari awal lagi, dua negeri Pakatan Rakyat iaitu Selangor dan Kedah mempunyai pendekatan berbeza. Selangor dilihat mengamalkan dasar terbuka manakala Kedah pula mengamalkan dasar tertutup.

Tidak pasti, apakah ia benar-benar dasar kedua-dua kerajaan negeri itu tetapi itulah yang dilihat dari luar.

Kesemua Exco kerajaan negeri Selangor yang dipimpin oleh Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim bebas memberikan pandangan masing-masing.

Masing-masing bebas membuat kenyataan akhbar, memanggil sidang akhbar apatah lagi bercakap kepada wakil-wakil media.

Isinya pula boleh menerangkan dasar dan perancangan kerajaan negeri bagi pihak portfolio masing-masing ataupun bercakap atas nama parti masing-masing.

Datuk Dr Hasan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor, bebas bercakap tentang portfolio agama, insfrastruktor dan Melayunya bagi pihak kerajaan negeri. Ronnie Liu pula bebas bercakap tentang kerajaan tempatannya dan apa-apa perancangan mengenainya. Apatah lagi MB, Tan Sri Khalid.

ImageKerana kebebasan itulah kadang-kadang jelas kelihatan percanggahan kenyataan antara mereka dalam media walaupun bercakap dari kerajaan yang sama.

Ia juga sering digunakan oleh media BN untuk memukul Pakatan Rakyat sehingga lahirlah kenyataan kononnya parti dalam Pakatan di Selangor tidur satu bantal tetapi mimpi berbeza.

Akibat dari keterbukaan ini pula jelas amat positif dalam mematangkan Selangor dan para pemimpinnya. Mereka tidak terlalu sensitif dengan kritikan bahkan sangat terbuka.

Khalid Ibrahim, walaupun seorang yang dipanggil Yang Amat Berhormat Menteri Besar, boleh dimaki dan dikutuk secara berdepan apabila beliau berdialog dengan penduduk Seksyen 23 mengenai isu kuil Hindu. Hasilnya, isu kuil ini berjaya diselesaikan dengan baik dan cepat walaupun cuba diselesai berpuluh-puluh tahun oleh Umno dan BN yang memerintah Selangor sebelum ini.

Walaupun nampak masalahnya tetapi bagi yang mahukan keterbukaan, cara Selangor ada baiknya.

Berbeza dengan kerajaan Pakatan di Kedah. Ia dilihat sangat tertutup. Cool sahaja tanpa kelihatan sebarang masalah. Kalau adapun, ia bukan karenah para exconya tetapi dari mereka yang berada di luar kerajaan.

Tidak ramai yang mengetahui apa sebenarnya perkembangan yang berlaku di Kedah. Kalau adapun, kenyataan yang keluar adalah dari Menteri Besarnya sahaja, Datuk Seri Azizan Razak.

ImageYang terbaru, Azizan berjanji akan menyelesaikan masalah kutipan sampah di negeri itu November ini kerana janji September lepas tidak berjaya dipenuhi oleh kontraktor terbabit.

Walaupun kecoh beberapa Adun akan meninggalkan Pakatan di Selangor, namun yang berlaku adalah Adun yang juga Exco kerajaan negeri Kedah dahulu yang keluar parti dan kemudiannya dipecat dari Exco. Sebelum ia berlaku, orang luar tidak tahu pergolakan dalam kerajaan negeri itu.

Jelas bagi orang luar, Kedah cool tanpa masalah. Jelas juga kepada orang luar, Selangor panas, hari-hari bertembung dalam media. Namun, pendekatan manakah yang lebih tepat, ia belum tentu lagi. Tunggulah masanya kerana masa yang lebih tepat memberikan kata putusnya. _

Undi Pos: 3 lagi peraturan mengelirukan dikesan

Undi Pos: 3 lagi peraturan mengelirukan dikesan
Nazri Abdullah
Mon | Sep 28, 09 | 1:04:04 pm MYT
BAGAN PINANG, 28 Sept: Dewan Pemuda PAS (DPP) Pusat terus mempertikai beberapa prosedur undi pos yang didakwa terus diguna untuk memberi kelebihan kepada parti politik pemerintah.

Terbaru mereka mengesan tiga lagi peraturan yang didakwa mengelirukan dan mengancam kebebasan anggota tentera menjalankan tanggungjawab.

Ketua Penerangannya, Suhaizan Kayat berkata, penemuan terbaru mendapati Suruhanjaya Pilihanraya SPR tidak mempunyai kuasa mutlak dalam kawasan kem tentera.

Sebarang penguat kuasaan peraturan pilihanraya tidak boleh dilakukan SPR tanpa kebenaran Pegawai Pemerintah setiap kem.

Ia juga bermakna, SPR perlu akur jika pegawai berkenaan menolak sebarang peraturan yang ditentukan SPR.

"Bila masuk dalam kem, SPR tidak boleh enforce (kuatkuasa) peraturan jika pegawai pemerintah kem tidak benarkan."

"Kuasa Pegawai Pemerintah lebih besar dari SPR, dia boleh untuk belakangi peraturan SPR," katanya ketika dihubungi.

Katanya, harapan melihat sistem undi pos lebih telus mungkin sukar jika kuasa mutlak menerima dan menolak sebarang peraturan terletak di tangan pegawai pemerintah tersebut.

Lagi peraturan undi pos sedang diteliti adalah berkaitan peraturan 7 (1), Peraturan Peraturan Pilihanraya 2003 (Pengundian Pos), antara lain menetapkan setiap buku kaunterfoli perlu ditulis nama dan nombor siri anggota tentera terbabit.

Ianya dilihat menyamai satu peraturan yang telah dimansuh oleh SPR pada tahun 2006 iaitu Peraturan 19(3), Peraturan Peraturan Pilihanraya (pengundian awam) yang sebelum ini mencatit nama dan nombor siri pengundi.

"Peraturan 7 (1) pada undi pos juga kita bantah. Kenapa masih ada peraturan tersebut sedangkan peraturan serupa telah dipinda pada pengundian awam.?" soalnya.

Satu lagi sedang dalam kajian adalah berkaitan perbezaan antara pengundian pos anggota polis dan tentera.

Kedua duanya mempunyai perbezaan khasnya berkaitan kebenaran semakan borang undian oleh ejen calon bertanding.

Mereka mendakwa pada undi pos tentera, ejen calon tidak dibenar menyemak sama ada setiap kertas undi diberikan kepada anggota mengikut nama tertera atau tidak. Tiga penemuan terbaru itu menjadikan enam perkara kesemuanya yang dipertikai berkaitan undi pos.

Selcat: Pandangan betul walaupun cara salah

Selcat: Pandangan betul walaupun cara salah
Hazayani Zakaria
Mon | Sep 28, 09 | 12:51:44 pm MYT
KUALA LUMPUR, 28 Sept: Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hassan Ali mungkin silap cara beliau memberikan pandangan mengenai Selcat tetapi PAS Selangor bertegas, isi pandangan itu tetap dipertahankan ketepatannya.

Ini kerana, PAS Selangor tidak mahu kerajaan negeri Pakatan Rakyat dilihat bertembung dengan pegawai kerajaan sebagaimana kesilapan yang dibuat oleh Menteri Besar, Datuk Seri Dr Khir Toyo sebelum ini.

Dalam masa yang sama PAS Selangor menegaskan, mereka akan tetap bersama dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat kerana mereka adalah 'rakan terbaik'.

Inilah antara intipati yang dicapai dalam mesyuarat Badan Perhubungan PAS Selangor petang semalam. Ia adalah sambungan dari mesyuarat Dewan Harian PAS Selangor yang diadakan sebelum itu.

Mesyuarat itu telah meluluskan enam resolusi yang berlegar sekitar kritikan terhadap Pesuruhjayanya, Datuk Dr Hasan Mohamed Ali berhubung cara beliau mengkritik tatacara Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan DUN Selangor (Selcat) dua minggu lalu.

Enam rosulusi itu diluluskan selepas Hasan mempengerusikan mesyuarat khas Badan Perhubungan PAS negeri di Shah Alam petang semalam.

Hasan mendapat kritikan pedas dari rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat dan PAS sendiri selepas mengkritik Selcat secara terbuka.

Ini kerana, beliau sebagai Exco kerajaan negeri sepatutnya mempertahankan kerajaan negeri dan keputusan mereka, namun bertindak mempertikaikannya.

Dalam mesyuarat itu, resolusi yang dicapai ialah memperakui dan menyokong beliau sebagai Pesuruhjaya PAS negeri dan Exco Kerajaan Negeri.

Image"Kedudukan sebagai Pesuruhjaya negeri dibuat oleh presiden parti manakala jawatan Exco dilantik oleh Menteri Besar," kata Hasan.

Menurutnya juga, tiada pihak yang harus mempersoalkan kedua-dua jawatan itu.

Resolusi kedua ialah menerima cadangan beliau untuk untuk memperbaiki prosedur-prosedur Selcat.

PAS Selangor juga bersetuju bahawa jika Selcat menerima pandangan Hasan, ia boleh berfungsi dengan lebih baik.

PAS Selangor juga kata Hasan akan meminta kerajaan negeri agar mengkaji jentera operasi Selcat untuk menerima penghormatan di kalangan rakyat.

Kelima, PAS negeri meluluskan resolusi bahawa beliau akan tetap kekal bersama Pakatan Rakyat Selangor.

Resolusi terakhir yang diluluskan pula berkaitan dengan saranan hubungan baik antara kerajaan negeri dan kakitangan awam.

"Hubungan antara kerajaan negeri dan pegawai-pegawainya mestilah harmoni sepanjang masa bagi menjamin kelancaran jentera kerajaan negeri," katanya.

Dalam pada itu, Hasan tetap dengan pendirian bahawa kritikannya terhadap tatacara Selcat adalah satu tindakan yang wajar.

"Adakah salah bagi seorang Exco untuk mencadangkan kepada Selcat agar mempertingkatkan kecekapan, keberkesanan imejnya dan penerimaan oleh publik,"katanya lagi.

Pertemuan tersebut merupakan pertemuan kedua dalam tempoh 24 jam selepas PAS Selangor mengadakan mesyuarat Dewan Harian selama tiga jam yang berakhir kira-kira jam 12 tengah malam Sabtu lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dijadual akan mempengerusikan mesyuarat tiga penjuru membabitkan anggota Selcat, Exco dan 9 pegawai kanan kerajaan jam 8.45 malam ini.

Hassan diarah menjelaskan kenyataannya yang mempertikai perjalanan Selcat, manakala kesemua sembilan pegawai daerah termasuk Bakhtiar Husin yang mengadu diaibkan juga dipanggil untuk memberi penjelasan.

Khalid yakin isu ini dapat ditangani sebaik sahaja mendengar penjelasan daripada semua pihak. Beliau berkata adalah penting bagi sesebuah kerajaan bertindak dalam satu pasukan.

Prosiding Selcat yang terkini adalah menyiasat misteri adun-adun UMNO BN menghabiskan kesemua peruntukan tahunan negeri mencecah RM500,000 dalam masa dua bulan sahaja iaitu sebelum Pilihanraya Umum ke-12, 8 Mac 2008.

Perbelanjaan ini diuruskan oleh Pegawai Daerah selepas mendapat permohonan dan kelulusan dari Adun terbabit.

Namun, para Pegawai Daerah yang dipanggil membantu siasatan mendakwa bahawa mereka disiasat tanpa belas dan secara kasar oleh Selcat.

Selcat pula dipercayai menganjurkan pendengaran awam ini sebagai tindakbalas kepada tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang menyiasat secara luarbiasa perbelanjaan para Adun Pakatan Rakyat di Selangor.

Bagi mereka, SPRM telah menjalankan tindakan politik untuk menekan Adun Pakatan. Padahal, yang patut dipertikaikan adalah perbelanjaan Adun BN sebelum ini yang menghabiskan peruntukan setahun dalam masa dua bulan sahaja menjelang pilihan raya.

Pendengaran awam selcat kali kedua telah diadakan pada 8 hingga 14 September 2009.

Jawatankuasa PAS pusat yang akan mengadakan mesyuarat di Seremban esok dijangka turut mendapatkan penjelasan lanjut daripada Hasan berhubung pendiriannya itu._

Najib paling bimbang jika Umno ditolak lagi

Najib paling bimbang jika Umno ditolak lagi
Dzulfikar Mashoor
Mon | Sep 28, 09 | 11:39:58 am MYT
BAGAN PINANG, 28 Sept: Bayangkan dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang 11 Oktober nanti, calon Umno ditolak lagi oleh rakyat.

Sudah pasti keyakinan rakyat terhadap Pakatan Rakyat akan melonjak dan pilihan raya ke 13 nanti bakal berlaku tsunami yang lebih besar lagi.

Bagi anggota Parlimen Telok Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sangat bimbang ianya akan berlaku.

Jika berlaku lagi, beliau bimbang kerusinya juga bakal hilang dan menjadi Perdana Menteri terakhir Umno.

Bagan Pinang adalah salah satu dari lima Dun yang terletak di bawah Parlimen Telok Kemang. Tiga Dun sudah dikuasai Pakatan termasuk Parlimen, hanya dua termasuk Bagan Pinang yang masih di bawah BN.

Bagan Pinang umpama Permatang Pasir yang terletak di bawah Parlimen Permatang Pauh yang diwakili Datuk Seri Anwar.

Image(Gambar:Datuk Kamarul berucap di majlis hari raya)

Datuk Kamarul, bekas Setiausaha Agung PKR berkata demikian dalam majlis rumah terbuka hari raya anjuran PAS Negeri Sembilan semalam di Bagan Pinang semalam.

"Di Permatang Pasir, Najib (dan) Umno telah lihat calonnya ditolak rakyat kerana mempunyai terlalu banyak masalah peribadi dan kerjaya. Sebab itu, mereka bimbang takut ianya sekali lagi akan berlaku di Bagan Pinang," katanya.

"Yang menghairankan, Umno Telok Kemang beri sokongan pada bekas Menteri Besar (Tan Sri Isa Samad). Tiba-tiba al-khalifah (Tun) Dr. Mahathir pula mengkritik calon akar umbi Umno sendiri," katanya.

Katanya lagi, kekeliruan Mahathir itu sebenarnya berpunca dari kekalahan berterusan Umno dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Selambau, Bukit Gantang, Penanti, Manek Urai dan Permatang Pasir.

Ia berlaku bukannya disebabkan masalah peribadi calon mereka semata-mata tetapi faktor penolakan terhadap Umno itu sendiri.

Tambahnya lagi, masalah pencalonan tidak menjadi pertikaian pemimpin Pakatan peringkat negeri dan nasional, kerana Pakatan mengamalkan muafakat dan semangat setia kawan.

Image(Gambar:Ustaz Idris)

Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad dalam ucapannya menjelaskan, pilihanraya Bagan Pinang ini mampu mempercepat Pakatan mengambil alih Persekutuan jika Umno terus ditolak rakyat.

"Jika menang PAS, kerajaan Negeri (Sembilan) tidak jatuh pada Pakatan Rakyat. Jika menang Umno pun, Pakatan tidak boleh mengambil alih Persekutuan. Tetapi Umno bimbang rakyat terus disedarkan tentang perubahan,� katanya.

Ujarnya lagi, kebimbangan tersebut disebabkan Umno tidak mahu rakyat terus terdedah oleh rekod kemampuan memerintah seperti yang ditunjukkan oleh Pakatan Rakyat Selangor, dengan memberikan nikmat bekalan air percuma kepada rakyat.

Bercakap pada pentas yang sama, Pesuruhjaya PAS Melaka Abdul Ghani Abdul Rahman berkata, rakyat bukan sahaja tertanya-tanya siapakah calon terbaik yang dipertaruhkan Umno dalam pilihanraya kali ini; malah isu kemasukan mendiang Altantuyaa Sharibuu tanpa rekod Imigresyen juga menjadi misteri di sisi rakyat.

Image(Gambar:Ustaz Ghani Abdul Rahman)

Beliau juga yakin, keputusan kalah menang pilihanraya kecil ini akan memberi kesan langsung kepada rakyat di peringkat nasional kelak.

Ogos tahun lalu, Datuk Ariff Shah Omar Shah (Umno) dikalahkan oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya Parlimen Permatang Pauh.

Februari lalu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (Umno) dikalahkan oleh Mohd Abdul Wahid Endut (PAS) dalam pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu.

April lalu, Ismail Safian (Umno) dikalahkan oleh Datuk Seri Ir. Mohamad Nizar Jamaluddin (PAS) dalam pilihanraya Parlimen Bukit Gantang.

Serentak dengan pilihanraya Bukit Gantang, Datuk S. Ganesan (MIC/BN) dikalahkan oleh S. Manikumar (PKR) dalam pilihanraya Dun Bukit Selambau.

Jun lalu, Aminah Abdullah (bebas) yang dikatakan sebagai calon proksi Umno, turut dikalahkan oleh Dr. Mansor Othman (PKR) dalam pilihanraya Dun Penanti.

Julai lalu, Tuan Aziz Tuan Mat (Umno) dikalahkan oleh Mohd Fauzi Abdullah (PAS) dalam pilihanraya Dun Manek Urai.

Ogos lalu, Rohaizat Othman (Umno) dikalahkan oleh Mohd Salleh Man (PAS) dalam pilihanraya Dun Permatang Pasir.

Pilihanraya kecil Bagan Pinang ini dikatakan bakal menjadi aras tanda utama, sama ada tsunami politik 8 Mac 2008 masih berterusan sehingga sekarang, atau rakyat sebenarnya masih menolak sesiapa saja calon yang diperjudikan Umno BN.

Toleransi kaum di Kelantan jadi contoh, kata Nik Aziz

Toleransi kaum di Kelantan jadi contoh, kata Nik Aziz
Mohd Nor Yahya
Sun | Sep 27, 09 | 6:11:46 pm MYT
KOTA BHARU, 27 Sept: Kejayaan PAS menerajui Kelantan hampir 20 tahun adalah kerana mendapat sokongan padu dari semua pihak termasuk masyarakat Tionghua, India dan Siam di negeri ini.

Ia juga terhasil dari perpaduan yang kukuh antara berbilang kaum dan sering berada semeja di antara rakyat menjadikan Kelantan sebagai model perpaduan kaum yang sejati.

Demikian dinyatakan oleh Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika berucap di majlis Hari Raya Aidil Fitri anjuran Ahli Parlimen Kota Bharu bertempat di Dewan Perniagaan Cina.

Majlis tersebut diadakan khas untuk meraikan masyarakat Kota Bahru dari pelbagai kaum iaitu kalangan Tionghua, India dan Siam.

Nik Aziz juga berkata semenjak beliau mengambil alih pucuk pentadbiran negeri ini, sudah banyak perubahan yang dilakukan dan ia melibatkan semua kaum seperti wujudnya skim Kifaalah untuk warga emas, skim Armalah untuk kaum ibu tunggal, perlantikan penghulu dan ahli majlis Kerajaan Tempatan dari kalangan Tionghua, Siam dan juga India.

Dengan melibatkan semua kaum dalam pentadbiran kerajaan negeri, ia boleh membantu pihak kerajaan untuk menyampaikan pelbagai maklumat terus kepada masyarakat dan ini boleh menjauhkan prasangka dan iri hati dari semua kaum.

Menyentuh isu perarakan kepala lembu yang berlaku di negeri Selangor oleh pihak-pihak tertentu baru-baru ini, Nik Aziz melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada masyarakat India di Kelantan kerana tidak mengikut rentak yang berlaku di negeri lain.

Image(Gambar:Sebahagian orang ramai dari pelbagai kaum yang menyertai majlis Aidil Fitri anjuran wakil rakyat PAS Kota Bharu)

"Saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada masyarakat India di Kelantan kerana masih dapat bersabar dan memahami suasana pentadbiran Kelantan berbeza dengan negeri-negeri lain dan ini adalah hasil persefahaman seluruh kaum di negeri ini dan di Kelantan, kita tidak pernah menimbulkan isu-isu sensitif menyentuh pelbagai agama lain,"ujar beliau.

Beliau juga berharap majlis aidilfitri seperti ini diperluaskan ke jajahan lain dalam menyatupadukan seluruh rakyat dan ini boleh dijadikan sebagai satu contoh bahawa Kelantan sememangnya mempunyai pelbagai kaum dan hidup dalam keadaan aman dan damai.

Ia dinikmati walaupun sebelum ini pelbagai rintangan timbul seperti isu pengharaman judi, penyekatan jualan arak dan lain-lain lagi.

"Kini apa yang kita lakukan pada awal pemerintahan di tahun 1990 dulu masih lagi dapat dikekalkan, judi kita haramkan terus penjualannya dan mendapat sambutan baik dari kaum lain, manakala penjualan arak pula kita hadkan premis jualannya juga tidak menimbulkan kemarahan masyarakat bukan Islam,"katanya lagi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Bharu,Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ketika berucap meraikan kedatangan masyarakat kaum lain ke majlis tersebut berharap keharmonian kaum di Bandar Kota Bharu menjadi lambang perpaduan kukuh di antara kaum di negeri Kelantan.

"Saya ingin menarik perhatian rakan-rakan dari DAP dan Parti Keadilan Rakyat di negeri luar daripada Kelantan agar sering mendamping rakan-rakan dalam PAS dan menyeru mereka menjadikan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz sebagai contoh kepada penggerak perpaduan kaum,"katanya.

Seramai 600 orang dari pelbagai kaum hadir di majlis tersebut. Turut hadir di majlis Aidil Fitri Bersama Ahli Parlimen Kota Bharu ialah ketiga-tiga Adun di Parlimen Kota Bharu, Datuk Annuar Tan Abdullah (Kota Lama), Datuk Takiyuddin Hassan (Bunut Payong) dan Hajjah Rohani Ibrahim (Tanjong Mas) wakil Dari DAP, Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng, wakil dari PKR, Ahli Parlimen Tanah Merah, Amran Abdul Ghani, wakil Konsul Thai di Kota Bharu dan Yang diPertua MPKB-BRI Ismail Mahmood. _

Calon bersih tidak mampu bendung masalah rasuah dalam BN

Calon bersih tidak mampu bendung masalah rasuah dalam BN
Hazayani Zakaria
Sun | Sep 27, 09 | 6:56:50 pm MYT
KUALA LUMPUR, 27 Sept: Tidak ada gunanya jika calon Barisan Nasional di Bagan Pinang bebas politik wang tetapi kepimpinan negara masih tidak bersih dari gejala rasuah dan salah guna kuasa, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau berkata gesaan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad agar Tan Sri Mohd Isa Samad tidak dicalonkan di Bagan Pinang hanya sia-sia memandangkan kepimpinan Umno sekarang ini sudah terlalu parah dengan gejala rasuah dan salah guna kuasa di samping perpecahan dalam parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) sendiri.

Isa, ketua Umno Bahagian Teluk Kemang ialah calon popular dalam kalangan akar umbi Umno di Negeri Sembilan dan mendapat sokongan meluas untuk bertanding di Bagan Pinang.

Isa dilihat menggunakan pilihan raya kecil Bagan Pinang untuk kembali ke persada politik, yang mungkin menyaksikannya merampas kembali jawatan menteri besar Negeri Sembilan dan mendapat sokongan ramai dalam Umno negeri itu untuk menduduki semula ke kerusi menteri besar.

Isa digantung dari Umno selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 selepas disabitkan bersalah rasuah politik ketika pemilihan kepimpinan Umno pada 2004.

Beliau pada mulanya digantung dua penggal iaitu enam tahun tetapi dikurangkan kepada tiga tahun selepas rayuan.

Isa dalam pemilihan itu mendapat undi tertinggi mengatasi dua calon lain bagi jawatan naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Image

�Saya pun tidak faham apakah perjuangan Tun Mahathir ini hanya sekadar mahu lihat Umno itu dilihat bersih dari segi calon Bagan Pinang? Sedangkan kepimpinan negara tidak bersih, korup dari segi integritinya.Mereka cukup teruk dan telah memalukan negara di mata dunia,�katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Beliau yang juga ahli parlimen Pokok Sena berkata, sukar untuk Mahathir cuba menyelesaikan masalah rasuah dalam BN kerana ianya sudah bermula pada zaman beliau menjadi perdana menteri lagi.

"Saya melihat bahawa semua permasalahan termasuk masalah politik wang dan rasuah lanjutan daripada krisis politik wang yang berlaku pada zaman Tun Mahathir lagi.

"Jadi sebab itu beliau sekarang ini cuba menjadi hero kepada masalah yang timbul pada zaman beliau dulu,"ujarnya mengulas mengenai dakwaan Mahathir bahawa Pakatan Rakyat merupakan satu pakatan tidak rasmi dengan setiap parti mempunyai haluan berbeza selepas pilihanraya umum lepas, beliau berkata, Mahathir sebenarnya dilanda kegusaran dengan krisis yang melanda BN lantas cuba memperbesar setiap perkara yang berlaku dalam Pakatan Rakyat.

Mahathir mendakwa demikian ekoran tindakan exco kerajaan negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Ali yang mengkritik perjalanan inkuiri Jawatankuasa Pilihan Khas Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) terhadap dakwaan salah guna peruntukan Dun di kalangan Adun BN sebelum pilihanraya umum lepas.

"Saya lihat Tun Mahathir sangat susah hati dengan apa yang berlaku dalam BN lalu beliau dengan bantuan media cuba menimbulkan atau cuba perbesarkan isu-isu yang berlaku dalam Pakatan Rakyat sedangkan dalam Pakatan isu-isu yang berlaku bersifat sementara dan selepas daripada itu kita mampu untuk selesaikan,"katanya.

Ditanya adakah dakwaan Mahathir itu akan menjejaskan sokongan pengundi terhadap Pakatan Rakyat di Bagan Pinang, beliau berkata kemunculan Mahathir pada setiap kali berlakunya pilihanraya tidak sedikit pun memberi kesan kepada Pakatan Rakyat memandangkan BN sendiri mempunyai krisis dalaman yang sudah tidak mampu disembunyikan lagi.

"Krisis yang berlaku dalam BN berlarutan sampai sekarang. Sampai kepada peringkat penolakan besar-besaran terhadap Umno.Malah Umno sekarang ini sangat terhimpit dengan isu-isu di kalangan rakan-rakan dalam komponen yang cuba meletakkan Umno sebagai liabiliti terhadap pencapaian BN khususnya dalam PRU yang lalu,"ujarnya.

Beliau juga menyifatkan kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai lemah sehingga terpaksa meminta bantuan Mahathir dalam membuat sebarang keputusan.

"Nampaknya BN terlalu lemah di bawah kepimpinan Najib. Najib tidak berkemampuan untuk menguruskan soal-soal isu politik dalaman mereka sebaliknya lebih kepada mengharapkan bantuan daripada Tun Mahathir,"katanya lagi. _

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN