PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, November 29, 2008

RAHSIA BERKESAN-TAK TAKUT BERKHATAN

RAHSIA BERKESAN-TAK TAKUT BERKHATAN

Musim cuti sekolah ini memang sudah menjadi kebiasaan Ibu Bapa untuk membawa anak-anak berjumpa “Tok Mudim”. Sebut jer Tok Mudim budak-budak memang dah pucat lesi punya. Walau macamanapun, Tok Mudim sekarang taklah seperti Tok Mudim zaman kita dulu.. Tok Mudim sekarang yang serba serbi canggih. Namun, canggih-manggihpun mana ada budak-budak tak takut bila dengar perkataan “Bersunat/Berkhitan-Berkhatan”? semuanya tangkap gigil punya….. lagi-lagi dengar cerita-cerita ‘nakal’ dari pengelaman abang-abang kat kampung…. Siap ada yang lari, sembunyi tak keluar-keluar sehingga selesai acara “Berkhitan Beramai-ramai” yang ditaja oleh Y.B atau sebagainya.

Dalam artikel yang pendek ini saya hanya ingin “Berkongsi Pengalaman-dalam-mendidik anak” sehingga mereka (anak-anak lelaki) tidak sedikitpun rasa takut hendak ‘Bersunat’. Ini berlaku kepada dua orang anak lelaki saya sendiri. Sebenarnya sayapun tidak menyangka bahawa didikan ISLAM yang saya terapkan selama ini “menghasilkan” satu bukti keajaiban dalam kehidupan seharian.

Apa yang saya tekankan dalam didikan kepada anak-anak ialah seperti apa yang diperintahkan oleh Junjungan Besar Nabi kita Muhammad S.A.W, iaitu; “Menyuruh anak-anak melaksanakan SOLAT ketika mereka berumur 7 tahun…….” (Mafhum Hadith). Terus terang saya katakan bahawa saya tidakpun pernah menyuruh anak-anak bersolat, akan tetapi mereka telah mula ikut solat ketika umur mereka sekitar 4 dan 5 tahun. Mula-mula mereka tercengang melihat kami (ibu bapa dan anak-anak) solat, lama-lama ia cuba untuk mengajuknya dari segi perbuatan (di belakang) dan akhirnya dia akan mengikut bacaan Imam (bapa). Saya ikuti perkembangan tersebut dengan menghadiahkannya songkok dan sehelai sejadah dibentangkan dibahagian belakang (belakang daripada mereka yang telah berkhitan). Lama-lama ia terbiasa menjadi makmum lalu sejadah khas dibelikan untuknya. Ini diteruskan dengan mengajarnya cara-cara mengambil air sembahyang dan seterusnya cara sembahyang dengan betul secara “LISANUL HAL/PRAKTIK” setiap hari dari semasa kesemasa. Akhirnya dia akan BANGGA terus berjemaah bersama keluarga.

Perlu diingat bahawa mereka (anak-anak lelaki) tidak sekali-kali dibenarkan untuk berada di barisan hadapan kerana barisan hadapan adalah dikhaskan untuk mereka yang telah berkhitan sahaja. Mereka juga tidak boleh (jangan sekali-kali) dibawa ke mesjid samada untuk sembahyang berjemaah lima waktu apatah lagi Solat Jumaat. Ini dilarang kerana kalau mereka berada dalam barisan org dewasa/ yg sudah berkhitan, akan menyebabkan barisan/saf itu dikira TERPUTUS. Kalau mereka terpijak kaki orang dewasa menyebabkan orang yang dipijak itu batal sembahyangnya kerana menanggung najis dalam kulup mereka. Semua itu hanya akan dibenarkan setelah mereka berkhitan. Apabila mereka tidak dibenarkan untuk mengisi barisan hadapan dan tidak pulak dibawa ke masjid untuk solat lima waktu atau Solat Jumaat, mereka akan merasakan sesuatu iaitu KEKURANGAN SYARAT. Pada masa yang sama mereka merasa sudah terlalu lama mereka menjadi PREBET yang asyik duduk belakang dan tak boleh ikut ke mesjid. Akhirnya mereka mengambil keputusan untuk berkhitan pada usia seawal 5 tahun. Mereka tidak takut dikhitan bahkan tidak sabar untuk dikhitankan.

Anak lelaki saya yang pertama (saya ada dua anak lelaki) minta dikhitankan pada hari Majlis Berkhitan Beramai-Ramai dilakukan di kampung. Dia memaksa untuk ikut serta pada ketika itu juga (ketika itu dia masih Tadika 1 atau 5 tshun)…… “harulah!!! orang semua dah daftar lama… mana boleh.” Berbagai alasan terpaksa diberikan untuk tidak mengikut keinginannya ketika itu. Akhirnya ibunya berjanji untuk mengkhitankannya bersama dengan adiknya yang muda 3 tahun darinya. Akhirnya ketika adiknya dalam Tadika 1 (5 tahun) dan dia sendiri ditahun 2 (8 tahun) -kalau tak silap- meraka telah dikhitankan disebuah Klinik Swasta.

Selepas itu mereka dibenarkan membarisi barisan hadapan dan ikut berjemaah ke masjid. Mereka dengan bangga akan menyuruh adik-adik sepupu mereka berbaris dibahagian belakang kerana belum berkhitan. Mereka merasa sudah memenuhi syarat, naik pangkat dan berbagai perasaan bangga dan hebat…. Macam orang dewasa??? Itulah agaknya perasaan mereka ketika itu.

Dari sembahyang berjemaah di belakang ayahnya mereka secara tidak langsung mempelajari kaedah bacaan yang betul iaitu bertajwid dan menjaga ‘fasohah’ kebolehan mereka sentiasa diuji dengan menyuruh mereka ‘Iqama’ bergilir-gilir. Seterusnya mereka diminta membaca doa’ selepas solat setelah diminta mengikutnya setiap hari, apatah lagi apabila mereka diajak bersama membaca Surah Ya Sin pada setiap malam Jumaat. Diperkukuhkan lagi dengan pelajaaran di sekolah akhirnya mereka tiada masaalah untuk membaca segala rukun ‘qauli’. Sesekali ayahnya tiada dirumah kerana ada tugas di luar, siabang akan memimpin solat.

Demikianlah serba ringkas kisah sebuah pengalaman sebenar bagaimana mudahnya Islam itu jika diamalkan mengikut apa yang diperintahkan oleh Allah S.W.T dan RasulNYA S.A.W. Syaratnya hanya SATU iaitu “TAAT”.
WaLlahu a’alam.


Sekian terima(lah) kasih,


Ambuyat El-Binangkit.
27 November 2008.

4 ulasan:

 1. Assalamualaikum warahmatullah,

  Saya ingin mengucapkan tahniah di atas dedikasi anda menyertakan artikel artikel berkaitan Islam untuk pengguna Internet yang berbahasa Melayu. Saya galakkan agar usaha tersebut diteruskan lagi.

  Apabila membaca artikel anda pada kali ini, saya terpanggil untuk mempertikaikan pandangan anda yang mengatakan bahawa saf terputus sekiranya adanya anak dalam saf orang dewasa. Hakikatnya, pernyataan itu tidaklah benar berdasarkan hadis hadis sahih yang saya temui. Di antara ulasannya ialah:

  Diriwayatkan dari Anas, ia berkata, “Aku solat bersama seorang anak yatim di belakang Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, dan ibuku (ummu Sulaim) di belakang kami. (Hadis Riwayat Bukhari, no. 727)

  Berkenaan dengan hadis ini, al-Imam ash-Shan’ani menyatakan, “Dan posisi makmum yang terdiri dari dua orang adalah di belakang imam, dan anak kecilpun turut diambil kira keberadaan tempat duduknya (bersama saf lelaki dewasa – pen.) dan dapat melengkapkan barisan saf. Dalam hadis disebutkan lafaz yatim, ini menunjukkan anak kecil, kerana tidak disebut sebagai yatim bagi yang telah baligh. (Rujuk: Subulus Salam, jil. 1, m/s. 652)

  Menurut Sheikh al-Albani:Tidak mengapa anak-anak berdiri di saf kaum lelaki dewasa, jika saf tersebut masih ada ruang. Dan solatnya kanak-kanak lelaki yatim bersama Anas di belakang Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam adalah hujjah dalam masalah ini (saf kanak-kanak adalah bersama saf lelaki dewasa). (Rujuk: Tamamul Minnah, m/s. 311)

  Jika dilihat dengan lebih mendalam lagi, pernah Rasulullah s.a.w mendukung cucu baginda dan pernah cucu cucu baginda s.a.w menunggangnya ketika sedang bersujud, hal itu tidaklah menjadi apa apa masalah bagi Rasulullah s.a.w.

  Wallahu 'alam.

  BalasPadam
 2. Wa 3alaikumus salamu warahmatullahi wabarakatuh!
  SECARA RINGKAS:
  Hadis yg tuan bawakan itu memang tidak disangkal akan kebenarannya. Untuk lebih lanjut tuan boleh ikuti banyak lagi ulasan tentang artikel ini di TKO pada link:


  http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=19067&mode=thread&order=0&thold=0

  BalasPadam
 3. assalamualaikum,

  saya sudah baca dan fahami. Alhamdulillah, ianya jelas bahawa tidak batal. Cuma saya hairan apabila perkataan "terputus" itu dihuruf besarkan. Assumption saya apabila dilakukan sedemikian ianya akan membawa banyak persoalan soalan lain yang akan timbul baik daripada umat Islam itu sendiri atau orang kafir dan sedia diperbincangkan dalam kerangka ilmu fiqh Islam yang luas dan pelbagai, dan saya agak gembira yang tuan sendiri tidak menyangkal hadis yang dinyatakan oleh saya. Sepatutnya di sediakan nota kaki dan rujukan bahawa ianya ijtihad yang diikuti oleh pihak tuan , sementelah pula yang membaca web tuan ini lapisan masyarakatnya pelbagai.

  Wallahu alam.

  BalasPadam
 4. Terima kasih.... pandangan Tuan memang BERNAS sekali. Adapun saya ingin sekali melihat pembaca yg bukan sahaja boleh membaca bahkan boleh MENILAI... dan sedia berbincang/ membincangkannya dgn yg lebih arif bila terbaca artikel seumpama ini. tujuan saya ialah jangan menjadi PEMBACA YG JUMUD dan lebih teruk dari itu hanya MAIN TERIMA BULAT-BULAT apa yg dibaca. Al-maklum bila dah pandai berinternet tu kita BER-IT lah... namun tiada gunanya kalau hanya ber-IT kalau masih JUMUD... dan BERTAKLID BUTA semata2.

  Apapun, sentuhan tuan dalam perkara ini memang dialu-alukan semoga tuan beroleh GANJARAN yg berlipat ganda di akhirat nanti Insya Allah!

  BalasPadam

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN