PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Jumaat, Oktober 24, 2008

PROGRAM TOP TEN

PROGRAM TOP TEN

01. MUKADDIMAH

Istilah “The Top Ten” memang sinonim dengan prestasi satu-satu kerjaya yang berorientasikan daya saing, sama ada bertujuan untuk mencipta nama, mengejar glamour atau bertujuan meraih “income” yang lumayan dan sebagainya. “The Top Ten” terus menjadi buruan pelbagai pihak tak kira agensi, institusi, pertubuhan dan seumpamanya. Sekaligus “The Top Ten” berperanan sebagai pengerak motivasi ke arah meningkatkan prestasi sahsiah dan keunggulan peribadi seterusnya agensi atau badan yang dianggotai atau disertai oleh mereka.

Mereka yang tersenarai dalam carta “The Top Ten” bukan setakat dikenali kerana termasyhur bahkan menjadi idola dan pujaan para peminat apatah lagi bagi para pesaing lain. Para pesaing yang lain tidak akan senang duduk apatah lagi tidur lena membiarkan saingan mereka terus bertakhta di atas singgahsana keterbilangan. Mereka pasti terus mengatur gerak langkah pendekar dengan usaha gigih dengan bertungkus lumus demi memastikan diri mereka berjaya merampas takhta.

Kalau pesaing yang masih berada di luar carta begitu gila dengan kegigihan usaha yang tidak mengenal erti putus asa, maka sudah tentu peneraju carta tidak mudah lalai dan leka membiarkan diri mereka tersingkir apatah lagi tersungkur. Oleh sebab mempertahankan kejuaraan itu lebih rumit dari meraihnya, maka peneraju carta tidak sekali-kali dengan mudah membiarkan kedudukan mereka dirampas atau diganggu gugat. Ini menjanjikan persaingan bertambah sengit dari semasa ke semasa. Ketika persaingan memuncak dalam naluri para pesaing maka hanya “the best quality” sahaja yang akan berjaya bertahan menerajui carta.

Justeru, ke arah mewujudkan suasana “perang” seumpama ini Program The Top Ten ini diajukan/dicadangkan untuk dilaksanakan dengan terancang di sekolah.

02. RASIONAL

Kebanyakan Pengetua atau pihak pentadbir sekolah berhadapan dengan krisis moral dan ketandusan motivasi di kalangan para pelajar, bahkan di kalangan tenaga pengajar itu sendiri. Kalau tenaga pengajar merungut mengenai pelajar yang bermasalah dari segi disiplin dan juga pelajaran, para pelajar juga mempunyai alasan tersendiri kenapa dan mengapa mereka menjadi sedemikian.

Sikap saling menyalahkan ini sebenarnya timbul kerana merosotnya semangat atau daya saing di kalangan mereka. Semangat yang merosot bersama pecutan waktu akan semakin terhakis dan habis menjadi lemah, lembab dan lembam di kalangan kedua-dua belah pihak iaitu pelajar dan pengajar. Pelajar yang bertindak selaku “hakim” akan menghukum setiap pengajar dengan pelbagai hukuman yang setimpal. Pelbagai gelaran sudah dilabelkan terhadap guru sesuai dengan kerenah masing-masing. Graf statistik mata pelajaran yang mereka ajar akan berada pada status yang sama dengan graf kebolehpercayaan murid terhadap guru tersebut.

Pengetua pula sering naik berang apabila tenaga pengajar gagal atau lambat menyiapkan Buku Ringkasan Mengajar, apatah lagi jika mendapati ada di kalangan mereka yang ponteng kelas tanpa sebab yang munasabah. Pengetua sudah tentu lebih menyinga apabila Buku Ringkasan Mengajar tak dihantar langsung, apatah lagi jika mereka ponteng kelas sesuka hati. Lagi menyirap darah pengetua sekiranya kelas yang ketiadaan guru menimbulkan suasana yang keruh dengan pelanggaran disiplin yang berleluasa.

Sekali perkara seumpama ini berlaku tindakan tegas pengetua mampu meleraikan masalah. Sekiranya perkara ini acap kali berlaku akan menyebabkan pengetua tercungap-cungap mencari jalan terbaik untuk mengatasinya. Akan tetapi jika perkara ini berlaku sepanjang waktu dan tidak terkawal lagi, pengetua semestinya akan “mati kutu” lalu bertindak mengikut nafsu kerana tidak mahu digelar pengetua lembik. Maka jadilah pengetua umpama harimau di mata pelajar dan guru, yang hanya ditakuti bukan dihormati. Mereka patuh arahan hanya kerana terpaksa dan takut bukan atas dasar taat melaksana dengan rela atau memaksa diri.

Semua ini dilihat oleh masyarakat dan masyarakat menilai dan menghukum sekolah dengan hukuman yang setimpal. Tuding menuding pun berlaku melalui bisikan syaitan laknatullah ‘alaih. Sebenarnya bukan salah siapa-siapa. Tapi hanya penemuan kaedah yang terbaik sahaja masih gagal dicapai untuk dijadikan sebagai landasan kepada pentadbiran yang berkualiti dan berkesan.

Justeru, “Program The Top Ten” ini dicadangkan sebagai satu kaedah alternatif ke arah mengujudkan teraju yang jitu untuk menerajui bahtera sebagai nakhoda yang berketrampilan dan berwawasan demi meningkatkan prestasi sekolah dengan menyingkap dan menggilap segenap potensi yang dimilik oleh setiap warganya.

“Program The Top Ten” menjanjikan semua warga sekolah dengan pulangan yang baik dan pahala yang besar. Semua guru yang terdiri daripada guru kelas dan guru mata pelajaran akan cuba sedaya upaya berusaha melaksanakan program ini dengan rela atau memaksa diri demi merealisasikan objektif “The Top Ten” kerana Allah, kerana tuntutan agama dan kerana merasa keseronokan menjalankan tugas dengan mudah, terancang dan berkesan. Ketika itu akan terlerailah masalah “Ringkasan Mengajar” apabila setiap guru merasa seronok menyenaraikan “Carta The Top Ten” masing-masing. Tuang kelas sifar di kalangan guru dan murid juga bukan menjadi perkara mustahil ketika itu, bahkan peratus pelajar cemerlang sudah pasti meningkat dari masa kesemasa. Ini sudah tentu menjanjikan keputusan peperiksaan seperti PMR, SMA, SPM, MUET dan STAM melonjak naik dengan kualiti yang memberangsangkan. Sehinggalah sampai ke satu tahap di mana tiada lagi murid yang gagal, bahkan pencapaian 100% lulus tidak mustahil dicapai.

Walau bagaimanapun, kometmen dan istiqamah itulah yang perlu sentiasa hangat, baru, berseri dan bersinar dalam diri para peneraju untuk terus melihat sinaran tersebut kekal memancar dicelah-celah warga anak didik yang tercinta. Ingatlah bahawa walau Malaikat sekalipun dikerah untuk mencorak warnakan kecemerlangan anak didik kita masih belum pasti berjaya. Tetapi manusia sebagai khalifah Allah di bumi ini dengan segala potensinya yang disebut sebagai “Ahsani Taqwim” dan para muslimin yang digelar sebagai “Khairu Ummah” dan “Ummatan Wasoatan” diberi kemampuan dan keupayaan yang luar biasa “auranya” dalam usaha meraih kegemilangan. Dengan diiringi doa serta tawakkal kepada Allah tidak mustahil kita mencapai keterbilangan seperti yang telah dibuktikan oleh sekolah-sekolah tertentu.

Untuk melihat kehangatan ini menyala secara berterusan, maka dicadangkan agar setiap guru kelas membahagikan murid kepada 10 kumpulan. Setiap kumpulan di wakili oleh murid yang pandai, sederhana dan lemah. Setiap kumpulan dimestikan mengulangkaji dan menghafal pelajaran yang telah dipelajari dan membaca pelajaran yang akan dipelajari pada hari berikutnya. Setiap kumpulan mestilah berusaha memahamkan mereka yang tidak atau kurang faham dalam kumpulannya serta membimbing dan menunjuk ajar mereka supaya berjaya menguasai semua pelajaran dengan tekun. Semua kumpulan di dalam kelas hendaklah bekerjasama ke arah kecemerlangan kelas masing-masing. Sehingglah kalau boleh juara carta sepuluh dihuni oleh semua murid di dalam kelas tersebut secara berkongsi. Demikian juga di kelas-kelas yang lain.

03. OBJEKTIF

03.1: OBJEKTIF KHAS:
03.1.1: Meningkatkan motivasi di kalangan guru dan murid.
03.1.2: Meningkatkan prestasi pengajaran dan pembelajaran.
03.1.3: Meningkatkan prestasi keputusan peperiksaan.
03.1.4: Meningkatkan prestasi sekolah.

03.2: OBJEKTIF AM:
03.2.1: Melahirkan budaya saing yang tinggi.
03.2.2: Memantapkan keyakinan dan sahsiah diri.
03.2.3: Menanamkan kecintaan terhadap ilmu.
03.2.4: Menyemai kasih, sayang dan bangga terhadap guru/murid dan juga
sekolah.
03.2.5: Melahirkan guru/murid yang berkualiti.
03.2.6: Memupuk sikap bertanggung jawab.
03.2.7: Menghargai masa (tidak bertangguh).

04. CARTA 10 TERBAIK

04.1: CARTA 10 TERBAIK MATA PELAJARAN MENGIKUT KELAS/TINGKATAN
04.1.1: Setiap guru mata pelajaran akan menyenaraikan 10 orang murid
terbaik mengikut mata pelajaran masing-masing untuk semua kelas/
tingkatan.
04.1.2: Carta 10 terbaik mengikut mata pelajaran akan diambil dari
keputusan yang diperolehi dari ujian mingguan, bulanan dan
semester.
04.1.3: Carta 10 terbaik mata pelajaran hendaklah dicatatkan dalam Buku
Ringkasan Mengajar dan dipamerkan di Papan Kenyataan Sekolah.
04.1.4: Carta yang ditampal hendaklah kemas dan menarik.
04.1.5: Catatkan nama mereka yang tersingkir dan nama yang baru tersenarai
pada carta 10 terbaik minggu yang berikutnya.
04.1.6: Nobatkan kejuaraan nama mereka yang memenangi kedudukan 3 teratas
dalam carta 10 terbaik pada keputusan ujian bulanan dan semester.
04.1.7: Salinan keputusan carta 10 terbaik.
1. Serahkan satu salinan keputusan carta 10 terbaik mingguan,
bulanan dan semester kepada Guru Kelas untuk carta 10 terbaik
kelas/tingkatan.
2. Satu salinan kepada Guru Panitia Mata Pelajaran untuk dihebahkan
dalam “Top Ten News” yang diterbitkan setiap minggu.
3. Satu salinan kepada Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah
untuk diumumkan dalam “Top Ten Buletin” yang diadakan sebulan
sekali, samada semasa Majlis Perhimpunan Mingguan atau dalam
satu majlis khusus (diadakan di dalam Dewan dengan agenda/
aturcara khusus – cadangan nama “Majlis Top Ten Buletin
Sekolah”).
4. Satu salinan kepada Pengetua untuk difailkan dalam fail khusus.
(Lihat Contoh Borang 10 Terbaik mengikut Mata Pelajaran; lampiran A)

04.2: CARTA 10 TERBAIK DALAM KELAS/TINGKATAN
04.2.1: Setiap Guru Kelas akan menyenaraikan 10 orang murid terbaik
berdasarkan keputusan yang diperolehi dari keseluruhan mata
pelajaran.
04.1.2: Carta 10 terbaik bagi kelas/tingkatan akan diambil dari keputusan
yang diperolehi dari ujian mingguan, bulanan dan semester.
04.1.3: Carta 10 terbaik bagi kelas/tingkatan hendaklah dicatatkan dalam Buku
Ringkasan Mengajar dan dipamerkan di Papan Kenyataan kelas/tingkatan
dan Papan Kenyataan Sekolah.
04.1.4: Carta yang ditampal hendaklah kemas dan menarik.
04.1.5: Catatkan nama mereka yang tersingkir dan nama yang baru tersenarai
pada carta 10 terbaik minggu yang berikutnya.
04.1.6: Nobatkan kejuaraan nama mereka yang memenangi kedudukan 3 teratas
dalam carta 10 terbaik pada keputusan ujian bulanan dan semester.
04.1.7: Salinan keputusan carta 10 terbaik kelas/tingkatan.
1. Satu salinan kepada Guru Panitia Mata Pelajaran untuk dihebahkan
dalam “Top Ten News” yang diterbitkan setiap minggu.
2. Satu salinan kepada Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah untuk
diumumkan dalam “Top Ten Buletin” yang diadakan sebulan sekali,
samada semasa Majlis Perhimpunan Mingguan atau dalam satu majlis
khusus (diadakan di dalam Dewan dengan agenda/aturcara khusus –
cadangan nama “Majlis Top Ten Buletin Sekolah”).
3. Satu salinan kepada Pengetua untuk difailkan dalam fail khusus.
(Lihat Contoh Borang 10 Terbaik bagi Kelas/Tingkatan; lampiran B)

05. TOP TEN PALING POPULAR
05.1: Bagi mata pelajaran.
05.1.1: Guru mata pelajaran hendaklah menobatkan calon yang berjaya
menjuarai carta 10 Terbaik 4 minggu berturut-turut sebagai “The
Top Ten Paling Popular” bagi mata pelajarannya, setiap bulan.
05.1.2: Menghantar salinan laporan kepada:
1. Satu salinan kepada Guru Panitia Mata Pelajaran untuk
dihebahkan dalam “Top Ten News” yang diterbitkan setiap minggu.
2. Satu salinan kepada Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah untuk
diumumkan dalam “Top Ten Buletin” yang diadakan sebulan
sekali, samada semasa Majlis Perhimpunan Mingguan atau dalam
satu majlis khusus (diadakan di dalam Dewan dengan agenda/
aturcara khusus – cadangan nama “Majlis Top Ten Buletin
Sekolah”).
3. Satu salinan kepada Pengetua untuk difailkan dalam fail khusus.
(Lihat contoh Borang Lampiran G)

05.2: Bagi Guru Kelas
05.2.1: Guru Kelas hendaklah menobatkan calon yang berjaya
menjuarai carta 10 Terbaik kelas/tingkatannya 4 minggu
berturut-turut sebagai “ Top Ten Paling Popular” bagi
kelas/tingkatannya, setiap bulan.
05.1.2: Menghantar salinan laporan kepada:
1. Satu salinan kepada Guru Panitia Mata Pelajaran untuk
dihebahkan dalam “Top Ten News” yang diterbitkan setiap
minggu.
2. Satu salinan kepada Pengerusi/Penasihat Kurikulum
Sekolah untuk diumumkan dalam “Top Ten Buletin” yang
diadakan sebulan sekali, samada semasa Majlis
Perhimpunan Mingguan atau dalam satu majlis khusus
(diadakan di dalam Dewan dengan agenda/aturcara khusus –
cadangan nama “Majlis Top Ten Buletin Sekolah”).
3. Satu salinan kepada Pengetua untuk difailkan dalam fail
khusus.(Lihat contoh Borang Lampiran H)

06. TOP TEN NEWS
Guru Panitia Mata Pelajaran akan menerbitkan “Tabloid Top Ten News” seminggu sekali untuk menghebahkan berita mengenai Top Ten bagi mata pelajaran dan juga
kelas atau tingkatan yang diterima dari Guru Mata Pelajaran dan Guru Kelas setiap
minggu. Selain dari senarai nama, gambar pelajar berkenaan juga perlu disertakan
di samping menambahnya dengan bahan-bahan menarik yang difikirkan sesuai seperti kata-kata perangsang dan juga hiasan lukisan kartun.

Untuk melicinkan kerja penerbitan Top Ten News, satu Jawatankuasa hendaklah
dibentuk yang dipengerusikan oleh Guru Panitia Mata Pelajaran dengan beberapa orang AJK yang difikirkan perlu dari kalangan guru atau murid yang difikirkan
sesuai. Mesuyarat mengenainya hendaklah diadakan sekurang-kurangnya sekali sebelum satu “Tabloid Top Ten News” diterbitkan.

Semua “Tabloid Top Ten News” hendaklah dikumpul setiap bulan untuk diserahkan kepada Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah untuk dimasukkan dalam “Top Ten Buletin”.

07. TOP TEN BULETIN
Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah hendaklah bersiap sedia untuk mengadakan satu majlis pengisyitiharan calon yang meraih gelaran Top Ten Paling Popular disamping memaparkan/mempamerkan (bahan tampalan kad manila atau tayangan slaid/power point melalui LCD Tabloid Top Ten News) nama dan gambar pelajar serta guru kelas yang mengisi carta Top Ten dalam kelas masing-masing. Mengumumkankan (mempamerkan melalui slaid/power point) nama guru dan mata pelajaran yang paling top selama sebulan.

Menyediakan teks ucapan untuk pengetua menyampaikan penghargaan dan menyuntikkan semangat juang dalam merealisasikan Program Top Ten demi mencapai objektif yang dirancangkan.

Memikirkan bentuk insentif yang sesuai untuk dijadikan hadiah sebagai galakan kepada semua pelajar yang mengisi carta Top Ten di kelas masing-masing khasnya 3 orang yang teratas dalam carta untuk bulan tersebut.

Untuk melicinkan perjalanan majlis tersebut, satu jawatankuasa perlu dibentuk yang dipengerusikan oleh Pengerusi/Penasihat Kurikulum Sekolah dengan melantik beberapa AJK yang difikirkan perlu dari kalangan guru atau murid yang difikirkan sesuai. Mesyuarat mengenainya hendaklah diadakan selewat-lewatnya seminggu sebelum acara berlangsung.

Memastikan majlis berjalan lancar, berjaya menghangatkan suasana dan berupaya membangkitkan semangat serta mendorong motivasi sekaligus mampu menggilap potensi semua warga sekolah. Menghargai masa dengan memilih masa yang benar-benar sesuai tanpa melengahkannya bagi mengelak gangguan teknikal yang boleh menyebabkan majlis menjadi hambar dan membosankan.

07. GANJARAN DAN INSENTIF

AJK Pelaksana di bawah naungan Pengetua dipengerusikan oleh Pengerusi/Penasihat Kurikulum dan dianggotai oleh AJK dari kalangan Guru Mata Pelajaran dan Guru Kelas adalah bertanggung jawab merancang dan melaksana Progran The Top Ten dengan berkesan.

Mereka juga perlu memutuskan apakah bentuk ganjaran dan insentif yang patut diberikan kepada mereka yang difikirkan layak menerimanya secara mingguan, bulanan dan semester awal dan akhir. Perkara ini penting sebagai galakan yang berterusan demi menghargai jasa mereka menjulang nama baik sekolah.

Antara ganjaran dan insentif yang boleh menarik minat pelajar menjayakan program ini ialah seperti:
1.Hadiah melancong ke mana-mana destinasi menarik di dalam dan di luar negeri.
2.Menjamu mereka dalam satu majlis keraian di sekolah, di restoran terkemuka atau di hotel-hotel berprestij dengan jamuan minum petang, buffir dan sebagainya.
3.Hadiah kenang-kenangan berupa hamper atau tropi.
4.Sijil penghargaan yang berbingkai.
5.Memasukkan nama dan gambar mereka dalam ruangan yang khas dalam Majalah Sekolah.
6.Menggantung/melekat carta (bergambar) berbingkai di bilik Pusat Sumber Sekolah atau tempat-tempat strategik yang boleh menjadi tontonan kepada orang awam untuk menjadi kebanggan sekolah dan ibu bapa mereka.
7.Gambar kenang-kenangan yang akan disimpan di dalam Album Sekolah.

08. IDOLA TOP TEN

AJK pelaksana juga perlu menyenaraikan dan menobatkan penyandang juara setiap kelas sebagai idola kelas masing-masing. Sebagai idola mingguan, bulanan dan semester.

Murid yang meraih keputusan paling tinggi dari juara-juara lain akan dinobatkan sebagai “Idola Top Ten Sekolah”.

Kesemua idola akan layak untuk diberi ganjaran dan insentif masing-masing setiap minggu, bulan dan semester. Manakala murid yang dinobatkan sebagai Idola Sekolah layak diberi satu lagi ganjaran dan insentif secara khusus.

Nama dan gambar (di ‘scan’ sahaja) mereka sepatutnya ditampal di kelas masing-masing sepanjang mereka menjadi idola. Manakala idola sekolah layak dipamer di papan kenyataan sekolah sepanjang mereka menyandang gelaran tersebut.

Mereka inilah calon yang patut dipilih untuk menerima ganjaran berprestij sekurang-kurangnya menjamu selera di restoran terkemuka atau hotel lima bintang andainya masalah kewangan terhad demi mengurangkan bajet.

09. DEMAM TOP TEN

Suasana “Demam Top Ten” mestilah diujudkan sebelum dan semasa Program Top Ten dilancarkan. Aktiviti menghangatkan suasana mestilah dicanangkan dengan penuh semangat ke segenap pelusuk hati dan sanubari para guru dan pelajar. Hebahan awal disusuli dengan mewajibkan semua guru dan murid menyumbang bakti menyediakan bahan kreatif yang berupaya menggegarkan serta menghangatkan suasana Program Top Ten yang bakal dilancar. Seperti poster, banner dan sepanduk dengan kata-kata perangsang dan hiasan karikator yang menarik.

Menghangatkan suasana dengan berbagai-bagai bahan menarik ini dilangsungkan selama sekurang-kurangnya seminggu dan paling sesuai seminggu sebelum pelancaran. Sumbangan bahan adalah dari kertas A4, kertas ‘Drawing Block’, Kad Manila dan Kain Rentang. Tempat menampal atau menggantung adalah di setiap kelas, papan kenyataan, dewan makan, kantin sekolah, dewan perhimpunan dan di pintu masuk serta di tepi-tepi pagar sekolah. Perkataan yang ditulis sekurang-kurangnya “Top 10”.

10. MAJLIS PELANCARAN PROGRAM TOP TEN

10.1: PELANCARAN BESAR-BESARAN
AJK Pelaksana dibentuk untuk menentukan tarikh, memilih perasmi yang bakal merasmikan, jemputan, jamuan yang bakal disajikan dan aturcara yang mengisi majlis pelancaran serta yang berkaitan dengannya. Agenda utama ialah IKRAR (Lihat Lampiran I) menjayakan Program Top Ten oleh semua warga sekolah.


10.2: PELANCARAN SEDERHANA
AJK Pelaksana cuma perlu memilih tarikh dan masa yang sesuai, menyusun aturcara majlis dan meminta jasa baik Pengetua untuk melancarkan.

Selamat mencuba dan semoga berjaya,

“MINIMA MASA MAKSIMA USAHA”

Sekian terima(lah) kasih,

Oleh:
Al-Haqir wal-Faqir,
Abu Edda Soyiddeeqa Abdin Umar El-Binangkit

Kerajaan BN tidak cekap urus ekonomi - Anwar

Kerajaan BN tidak cekap urus ekonomi - Anwar
Suhaimi Taib
Fri | Oct 24, 08 | 9:27:47 am MYT

KUALA LUMPUR, 24 Okt (Hrkh) - Ketua Pembangkang di Dewan Rakyat, Dato' Seri Anwar Ibrahim berkata, pengumuman Menteri Kewangan bahawa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan meminjamkan sejumlah RM5 billion kepada Valuecap Sdn. Bhd. untuk menyokong pasaran saham tempatan menampakkan ketidakcekapan kerajaan BN di dalam mengurus ekonomi negara.
Iklan
"Tindakan ini mengesahkan kenyataan kami bahawa asas ekonomi tidak kukuh dan langkah drastik dan berani harus segera diambil.

"Rasuah, ketirisan harus dibasmi dan ekonomi negara harus dipacu dan dikendalikan oleh orang yang berkebolehan, bukannya oleh segelintir orang yang dekat dengan pemerintah," tulis Anwar di dalam blognya, http://anwaribrahimblog.com.

Beliau juga menyifatkan tindakan tersebut sebagi terburu-buru dengan membelakangkan kepentingan rakyat dan negara.

Pakatan Rakyat jelasnya, sentiasa konsisten dan komited di dalam merangka sebarang dasar mahupun program untuk rakyat.

"Malah kita berulang kali menegaskan pentingnya (rakyat) tidak dibebani dengan kadar inflasi yang tinggi sekali gus mengakibatkan kerencatan ekonomi negara," ujarnya.

Anwar amat kecewa dengan tindakan kerajaan untuk menaikkan harga minyak petrol serta dengan boros membelanjakan wang untuk menjana projek mega.

"Di dalam perbahasan belanjawan tempoh hari, saya menegaskan belanjawan 2009 yang dibentangkan sudah tidak bermakna lagi.

"Unjuran yang dibuat berasaskan angka dan fakta lapok. Malah saya menggesa Menteri Kewangan yang baru agar segera membentangkan belanjawan berdasarkan unjuran terkini," katanya.

Bagaimanapun menurut beliau, gesaan ini dipandang sepi walaupun ia memanfaatkan negara dan rakyat sekali gus menyifatkan tindakan kerajaan itu sebagai tidak bertanggungjawab. - mns_

Pakatan Rakyat tawar belanjawan alternatif

Pakatan Rakyat tawar belanjawan alternatif
Irwan Muhammad Zain
Fri | Oct 24, 08 | 12:26:46 am MYT

KUALA LUMPUR, 24 Okt (Hrkh) - Pakatan Rakyat semalam telah mengemukakan beberapa cadangan kepada Dewan Rakyat ketika ahli-ahli Parlimen masih lagi meneruskan perbahasan Bajet 2009 yang telah dibentangkan pada 29 Ogos lalu.
Iklan
Cadangan tersebut dikemukan berdasarkan realiti terkini krisis ekonomi dan kewangan global, kejatuhan teruk pasaran komoditi serta kesan faktor lain terhadap Malaysia.

Dalam satu taklimat khas yang diadakan di Parlimen pagi semalam, Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim telah mengemukakan beberapa cadangan untuk mengemudi negara bagi mengharungi badai kemelesetan ekonomi global yang dijangka berpanjangan hingga ke tahun 2009.

"Kepimpinan negara seolah-olah tidak mempunyai arah tuju dan seperti tidak menyedari kemunculan cabaran dalam bentuk inflasi, peningkatan pengangguran dan pengucupan kemasukan dana asing," kata Anwar.

Yang lebih menakutkan, kata Anwar, sikap tidak mahu mengakui ramalan kemuraman ekonomi oleh pemimpin kerajaan.

Beliau menjelaskan kebanyakan negara maju yang menjadi rakan niaga Malaysia sedang bersiap sedia bagi menghadapi kemungkinan berlakunya kemelesetan ekonomi terburuk semenjak dari seteangah abad yang lalu.

"Tapi pemimpin BN masih belum atau tidak langsung membuat kenyataan atau merangka polisi yang menunjukkan pemahaman mereka terhadap realiti ini," kata beliau.

Anwar turut menjelaskan terdapat keperluan mendesak bagi ahli-ahli Dewan dari kedua-dua belah pihak untuk bertukar-tukar fikiran bagi merangka bajet yang lebih dipercayai serta rancangan yang lebih bertanggungjawab untuk mengurus dan membelanjakan perbendaharaan negara.

"Pakatan Rakyat percaya kepada proses demokrasi dan berpegang teguh dengan janji kami kepada rakyat Malaysia," tegas Anwar.

Selain beliau, taklimat khas tersebut turut dihadiri oleh Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamaruddin Jaffar, Bendahari Agung PAS, Dr Hatta Ramli, Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkifli Ahmad.

Selain itu wakil dari KeADILan terdiri dari Naib Presidennya, Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah, Pengarah Strategiknya, Saifuddin Nasution, Ahli Parlimen Sungai Petani, Johari Abdul. Wakil DAP pula terdiri dari Penasihatnya, Lim Kit Siang dan ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua. _

Terjemahan: Dalang Di Sebalik Krisis Kewangan

Terjemahan: Dalang Di Sebalik Krisis Kewangan
Dilulus terbit pada Friday, October 24 @ 10:00:00 MYT oleh TokPenghulu

Bahan Umum Oleh alifshahril

"
Oleh: Michel Chossudovsky
Director, Center for Research on Globalization

Pasaran saham ketika ini dimanipulasi secara rakus. Aktiviti spekulasi yang berleluasa telah membawa kepada kejatuhan Indeks Komposit di bursa – bursa saham antarabangsa.

Apabila prestasi pasaran saham jatuh, para speculator bakal meraih keuntungan besar dalam masa yang singkat. Perkara ini berlaku kerana Suruhanjaya Sekuriti dikatakan telah menyediakan ruang yang selesa kepada aktiviti spekulasi di pasaran.


Terdapat beberapa jenis instrument yang diniagakan di bursa saham seperti dagangan hadapan, saham ‘options’, tabung amanah, sekuriti derivative dan lain – lain. Instrumen – instrument ini telah digunakan untuk meraih keuntungan ketika prestasi pasaran merosot. Semakin jatuh indeks saham maka semakin tinggilah keuntungan yang akan diraih speculator.

Jualan Singkat

Salah satu instrument yang sering dimanfaatkan oleh para speculator adalah Jualan Singkat. Jualan Singkat bermaksud ‘seseorang pelabur yang menjual saham yang bukan miliknya dengan jumlah besar, kemudian membeli balik saham tersebut (pada harga rendah).’

Kejatuhan Lehman, Merrill Lynch dan Bear Stearns berpunca dari aktiviti Jualan Singkat yang dilakukan oleh speculator.

Kaedah Jualan Singkat telah digunakan secara meluas ketika Krisis Kewangan sedekad lampau. Ketika itu spekulasi matawang telah menyebabkan nilai Baht, Rupiah dan Won Korea merudum teruk.

Aktiviti jualan singkat juga telah mengakibatkan matawang Canadian Dollar juga merosot sebanyak 10% dari nilainya selepas didagangkan beberapa hari.

Sambungan Bahagian kedua boleh diakses di http://kesatuanmelayu.blogspot.com/2008/10/mnsi-dalang-di-sebalik-krisis-kewangan_22.html


Sekalung ucapan terima kasih kepada Laman Marhaen.

MaJoRiTi RaKYaT MaHu ISA?

MaJoRiTi RaKYaT MaHu ISA?
Dilulus terbit pada Friday, October 24 @ 17:00:00 MYT oleh TokBatin

Analisis Isu Oleh ibnuzack2

" Assalamu'alaykum

Saya membaca penuh minat wawancara antara Dato Syed Hamid Albar dan laman Mstar berkenaan isu ISA. Dalam wawancara tersebut, Syed Hamid mengatakan:

"Jika demikian (keadaan), anda lakukannya ketika itu. Tetapi pada masa ini, kami merasakan bahawa majoriti rakyat merasakan masih wujud keperluan mempunyai satu undang-undang preventif," kata beliau dalam temu bual dengan mStar Online dan Star Online di sini.

Sungguh saya ingin bertanya kepada Syed Hamid, mana fakta, kajian atau survey yang membuktikan rakyat Malaysia menyokong akta tiada perikemanusiaan ini? Bagaimana Syed Hamid boleh tahu perasaan dan pemikiran rakyat seluruhnya hanya berdasarkan andaian dhaif yang didasari usaha menutup kelemahan sendiri?

Cukup sekian banyak petisyen, himpunan, ceramah yang disertai puluhan ribu rakyat membantah penggunaan ISA, di mana pula suara rakyat yang 'mendesak' agar kerajaan mengekalkan kegunaan ISA? Di mana petisyen rakyat yang 'menyokong' ISA hingga Syed Hamid boleh membuat justifikasi sedemikian?

Dan jika sekiranya benar sekalipun, apakah pandangan majoriti rakyat boleh mengatasi hukum Tuhan dalam soal ini? Walhal langkah penggunaan ISA itu sendiri telah banyak menceroboh ketetapan Tuhan dalam prinsip asas perundangan Islam:

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا

Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya, dan (menyuruh kamu) apabila menetapkan hukum di antara manusia supaya kamu menetapkan dengan adil. Sesungguhnya Allah memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepadamu. Sesungguhnya Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.
(An-Nisa': 58)

Begitu juga dengan pandangan cendikiawan Islam lainnya:

The Muslims Professionals Forum said the authorities should counter any anti-islam arguments, and only "in the extreme, the authorities may take someone to the Syariah court". The use of the ISA is excessive, inhumane and runs counter to islam's principle of justice" it said.

Perlis Mufti Asri Zainul Abidin criticized the arrest of Raja Petra, Teresa Kok and Tan Hoon Cheng. "Disallowing a person the opportunity to defend himself is wrong" (The Star)

Keadilan dalam Islam tidak mengenal ideologi, fikrah politik, status, agama, bangsa atau kekayaan seseorang. Tidak ada yang lebih atas dari orang lain dalam undang-undang Islam. Keadilan dalam ISA pula melayan seseorang berdasarkan status kedudukannya. Seseorang yang menggunakan isu perkauman tidak akan dihukum ISA jika dia rapat dengan pemerintah. Seseorang lain yang melaporkan isu perkauman akan di hukum ISA jika laporannya itu menyusahkan pemerintah.

Begitu keadilan yang dijunjung ISA.

Saya sama sekali tidak menolak undang-undang pencegahan (preventif). Soalnya, ISA bukan lagi undang-undang pencegahan apabila ia diguna untuk kepentingan politik parti pemerintah. Suara rakyat ditutup, disekat dengan ugutan bernama ISA. Rakyat menjadi takut, cuak untuk menegur kesilapan pemerintah. Takut membetulkan pemerintah malah lebih jauh, jika ketakutan kepada pemerintah mengatasi ketakutan kepada Allah s.w.t.

Dari Abu Sa’id Al Khudri ra dari Nabi SAW, baginda bersabda:

Afdhalul Jihaad, Kalimatu Haqqin 'Inda Sultanin Jairin.

Sebaik-baik jihad adalah berkata benar di hadapan pemerintah zalim.

Masalah besar ISA adalah tempoh tahanannya yang tiada had. Menteri boleh melanjutkan tahanan hanya dengan satu tandatangan ringkas. Sudah tentu ia satu penganiayaan sebab kesalahan tak dapat dibuktikan.

Jesteru itu, ISA wajar dihapus dan diganti dengan undang-undang pencegahan lain yang memperuntukkan tahanan reman yang lebih panjang (30 hari contohnya). Saya percaya, dengan kecekapan PDRM yang sering disebut 'golongan sana' sebagai 'antara yang terbaik di dunia', 30 hari adalah masa yang terlalu panjang untuk mereka mencari bukti khusus buat membawa si penjenayah ke muka pengadilan.

iBNuZaCK: Nak tau suka ke tidak, masuklah ISA dulu 2-3 tahun Syed Hamid..

Assalamu'alaykum

Sumber: http://ibnuzack.blogspot.com/"

SAYA DOAKAN AZHAN ATAN JADI QUDWAH ARTIS DI MALAYSIA

SAYA DOAKAN AZHAN ATAN JADI QUDWAH ARTIS DI MALAYSIA
Dilulus terbit pada Friday, October 24 @ 17:36:34 MYT oleh alghaib

Artikel

Oleh Ustaz Haji Idris Haji Ahmad

Pada 23/10/2008 Khamis malam Jumaat saya dijemput di dalam satu majlis sambutan hari raya Pas Kawasan Segamat di Kampung Pulai dekat rumah Saudara Firdaus Masud ketua pemuda kawasan Segamat. Seorang peguam muda lulusan UIA.

2.Saya berkesempatan bertemu dengan juara Akademi Nasyid 2008 saudara Azhan Atan di dalam majlis tersebut. Saya merasa sayu apabila lagu yang dialunkan pada malam itu, oleh anak muda yang dianugerahkan Allah suara yang baik walaupun cacat sedikit penglihatannya. Saya bukan orang seni, tetapi saya menghormati orang seni kerana Allah anugerahkan kepadanya kelebihan yang tidak ada pada saya. Beliau juga mampu bertazkirah dengan baik dan menyebut beberapa ayat al-Quran dengan baik sebagai selingan. Alhamdulillah ini hasil daripada tarbiah Pas kepada ahlinya.


3.Saya juga terasa hiba, walaupun beliau sudah bergelar artis seleberiti yang terkenal di seluruh negara, namun beliau masih tidak lupa kepada Unit AMAL dalam ucapan selingan beliau ketika beliau mendendangkan lagu. CD koleksi lagu-lagu beliau dijual dikhaskan untuk tabung Unit AMAL Johor. Alhamdulillah beliau masih tidak lupa daratan kerana beliau adalah salah seorang penggerak unit amal di Johor
4.Beliau juga menceritakan kepada saya, ia tetap menjadikan ulama’ untuk membimbing beliau supaya tidak tergelincir. Kita lihat media perdana tidak banyak memberi liputan berkenaan dengan Azhan kerana beliau masih berpegang kepada prinsip Amar Ma’ruf Nahyu anil Munkar.


5.Semoga Azhan diberikan oleh Allah istiqamah dan teruskan berdakwah melalui medium seni. Beliau boleh menunjukkan suri teladan yang baik kepada artis-artis yang lain di negara ini, bahawa kita ada acuan yang tersendiri. Imej artis mesti dipulihkan supaya anugerah yang Allah berikan kepada mereka kena diletakkan ditempat yang betul dan tepat, bukan menurut hawa nafsu.

6.Beliau boleh membuktikan bahawa Islam bukan menentang hiburan dan keseniaan tetapi ia mesti mengikut acuan yang diizinkan oleh Allah SWT. Antara syarat-syarat yang mengharuskan menyanyi atau berhibur

Seni kata yang bernilai murni.
Pakaian penyayi yang tidak mendedahkan aurat
Tidak bercampur lelaki dan perempuan yang boleh merangsangkan syahwat.
Persembahan yang tidak menimbulkan fitnahGaya persembahan yang tidak keterlaluan
Tidak disertakan dengan perbuatan yang bercanggah dengan syara’.


7. Semoga Azhan berjaya dengan kerjayanya dalam membuat penerokaan baru bagi membantu kemenangan perjuangan Islam di negara ini InsyaAllah.

Penulis adalah AJK PAS Pusat

Rabu, Oktober 22, 2008

Satu Daripada Seribu Masuk Syurga

Satu Daripada Seribu Masuk Syurga
Dilulus terbit pada Wednesday, October 15 @ 13:52:52 MYT oleh TokPenghulu

Bicara Agama Oleh monazmuslim

"
Betapa Allah SWT kasih terhadap sekelian hambaNya, maka diutusNya para Rasul dan Nabi bagi menyampaikan risalahNya dan menyeru sekelian manusia mentauhidkan Allah dan beriman kepadaNya. Di dalam Al-Qur'an sendiri Allah menceritakan tentang kedegilan dan kesombongan manusia yang tidak mahu menerima seruan para Rasul dan Nabi malahan ada di kalangan mereka yang bertindak membunuh para Utusan Allah ini. Juga ada diceritakan bagaimana puak-puak munafiq yang berpura-pura beriman tetapi merekalah yang menjadi duri dalam daging menghalang kerja dakwah para Nabi Allah.


Sebagai umat Islam, pastinya kita menyedari adanya balasan Syurga dan Neraka di Akhirat kelak. Tidak ada sesiapa pun di kalangan kita yang mahu dimasukkan ke dalam Neraka. Dan tidak dinafikan juga ramai di kalangan kita yang lupa tentang siksaan Neraka ini malah merasakan diri akan menjadi ahli Syurga. Sebenarnya inilah penyakit kronik yang melanda umat Islam di seluruh dunia termasuklah di Malaysia.

Hari ini kita sendiri melihat apa yang berlaku di kalangan masyarkat Islam dalam negara kita. Masyarakat Islam hari ini telah menjadi haru-biru. Dah tak peduli yang mana halal dan haram. Tak mahu ambil tahu tentang perkara-perkara yang boleh merosakkan 'Aqidah Islam mereka. Gejala sosial yang melibatkan anak Melayu seperti pergaulan bebas sehingga berlakunya zina. Ibu-bapa pula semacam tidak ambil kisah jika anak gadis mereka keluar dengan teman lelaki masing-masing. Bagi mereka apa yang penting asalkan anak mereka ada kerjaya dan boleh membantu keluarga.

Masalah ini semakin menjadi kronik apabila negara ini diperintah oleh pemimpin yang tidak beriman kepada Allah dalam erti kata sebenarnya. Tidak perlu disorok lagi hakikat ini. Semua orang sudah tahu bahawa pemimpin UMNO adalah berfahaman sekular. UMNO itu sendiri adalah sebuah parti kebangsaan dan berfahaman sekular. Ini disahkan sendiri oleh Almarhum Tunku A.Rahman. Hari ini para Ulama' yang berani ditekan dan diperlekeh manakala para artis disanjung dan diberi ruang seluas-luasnya untuk mempengaruhi minda masyarakat Melayu yang sudah semakin rosak. Undang-Undang Allah (Al-Qur'an) diketepikan. Yang diguna pakai ialah undang-undang toghut (Perlembagaan Malaysia). Gejala rasuah telah menjadi amalan biasa dan menular di semua peringkat. Jenayah yang berlaku sudah tidak terkawal sehingga ada mayat yang diletupkan dengan C4. Ringkasnya semua gejala jenayah dan maksiat telah berlaku di Malaysia.

Di Akhirat kelak, Allah memerintahkan supaya orang kafir dipisahkan daripada orang Islam. Maka manusia terbahagi kepada dua kumpulan, yaitu golongan mukminun dan golongan mujrimun. Ketika puak mujrimun (kafir) dipisahkan daripada orang-orang beriman, mereka mula merasai amat ketakutan.

Ketika itu, datang seruan kedua yang memerintahkan Nabi Adam AS : "Wahai Adam, hantarlah kiriman untuk ke Neraka." Kemudian Nabi Adam bertanya semula kepada Allah: "Sebanyak mana wahai Tuhan?" Lalu Allah SWT menegaskan: "Bahawa daripada 1,000 orang, 999 untuk neraka, hanya satu daripada seribu yang dimasukkan ke Syurga.

Kita muhasabahlah diri kita. Adakah kita termasuk dalam golongan yang SATU atau golongan 999 itu? Marilah kita mengkoreksi diri kita. Apakah amalan kita sudah mencukupi ? Bagaimana kedudukan iman kita jika masih menyokong pemimpin yang sekular dan zalim. Berapa banyak rasuah yang pernah kita beri dan ambil. Berapa banyak pelaburan kita yang melibatkan riba'. Berapa banyak hutang kita yang belum dilunasi. Solat dan puasa yang pernah ditinggalkan sudah diqadha' atau belum. Marilah kita sama-sama berhijrah ke jalan yang Allah redhai.

Jazakallah.

Lelaki Haram Bergelang Tangan

Lelaki Haram Bergelang Tangan
Dilulus terbit pada Friday, December 07 @ 14:39:50 MYT oleh SongkokPutih

Bicara Agama Oleh Ustaz Zainuddin Hashim

Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Larangan memakai gelang tangan wlpun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 bahkan perdana menteri sekali pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

wallhualam.

Ustaz Zainuddin Hashim

KEPENTINGAN SOLAT

Sebuah Seloka Bertajuk:
KEPENTINGAN SOLAT.

Kunci Syurga telah diberi,
Elok dah diterima Baginda Nabi,
Peluang yang sama untuk kitani,
Emak dan ayah tauladan bestari.

Namun memang sikapnya kita,
Terlalu cinta kepada dunia,
Inilah punca kemunduran kita,
Nanti di akhirat kita derita.

Guru dah ajar bermacam ilmu,
Agama Islam juga begitu,
Nak lihat murid berdaya maju,
Solat 5 waktu kunci ke situ.

Kunci Syurga ialah Solat,
Enggan melaksana kita dilaknat,
Pentingkan ia sebagai amanat,
Eloklah kita mantapkan ibadat.

Nak tahu ? apa hikmahnya Solat?,
Teraju Iman amal ibadat,
Ia menjana hidup yang berkat,
Nak cemerlang? Jagalah solat.

Guru dan ibu bapa sering nasihat,
Agar kita belajar kuat,
Namun kita yang kurang minat,
Solat pula malas dibuat.

Oleh itu sedarlah sayang,
Lekaslah bangkit untuk berjuang,
Ayuhlah bangun rebutlah peluang,
Tunaikan solat janganlah tuang.

Kalau kita menjaga solat,
Emak dan ayah pun kita taat,
Pengajaran guru pula disemat,
Eloknya akhlak sebagai azimat.

Namun begitu janganlah cuai,
Tunaikan solat macam berbuai,
Ilmu yang ada teruslah semai,
Nanti kelak boleh dituai.

Guru dan ibu bapa sering berpesan,
Agar solat kita pentingkan,
Nasihat mereka tak pernah bosan,
Solat 5 waktu jadikan amalan.

Orang yang solat doa'nya makbul,
Lekas sekali akan dikabul,
Akan tetapi usahlah cabul,
Tingkatkan usaha janganlah bacul.

Kalau kita menjaga solat,
Elok dipandang nampakpun hebat,
Pelindung diri dari maksiat,
Elakkan dari berbuat jahat.

Namun begitu jagalah rukun,
Tinggalkan segala perangai jakun,
Ingat! Solatlah dengan tekun,
Neraka Allah tidakkah gerun?.

Gagahkan jiwa menunaikan solat,
Allah sentiasa pandang dan lihat,
Nak melaksana janganlah liat,
Solat kita buktikan taat.

Oleh itu tingkatkan ilmu,
Lekaslah bangun janganlah jemu,
Allah janjikan syurga padamu,
Taatlah kunci jaya dan maju.

Sekian Terima(lah) Kasih.

Ambuyat

ILMU KEBAL (HAKIKI)

ILMU KEBAL (HAKIKI)

HANYA DENGAN 4 HURUF

HURUF YANG PERTAMA SAMA DENGAN HURUF YANG TERAKHIR DAN HURUF YANG DITENGAH JUGA DARI HURUF YANG SAMA

JAWAPANNYA IALAH:

TAAT

TAAT+6 R=KEBAL

6 RUKUN

1. TAAT KEPADA ALLAH

2. TAAT KEPADA RASUL

3. TAAT KEPADA IBU

4. TAAT KEPADA BAPA

5. TAAT KEPADA GURU

6. TAAT KEPADA PEMERINTAH

KEBAL HAKIKI:

Bukan setakat kebal kulitnya yang tak lut dengan sebarang senjata. Bukan setakat kebal tanah, kebal air, kebal api atau kebal angin yang akan lut oleh sembilu atau setelah memacakkan benda tajam ketanah dan sebagainya..

Kekebalannya tidak akan tewas dengan apa senjata sekalipun. Walaupun kayu balak ditumbukkan kerusuknya (rasuah), ia masih teguh jiwanya dengan ketaatannya kepada rukun taat yg enam itu.

Contoh klasik:

Saiyidina Bilal Bin Robah: Walaupun dia diikat kemudian diletakkan di atas padang pasir yg membara di bawah mentari yg terik membahang, tidak cukup setakat itu, diletakkan pula batu yg besar di atas dadanya…… supaya meninggalkan agama Islam, dia tetap dengan keimanannya yang kukuh… seraya menyebut …Ahad…ahad…ahad. Begitulah kebal jiwanya dengan keimanan dan ketaqwaan.

Demikian juga dengan keluarga Yasir……

Sesungguhnya KEBAL HAKIKI tidak dapat diganggu gugat, diugut paksa, apatah lagi dijual beli. Hanya dengan memiliki kekebalan ini sahaja kita bisa terjauh dan terselamat dari segala ancaman khasnya dizaman pancaroba ini.

Oleh itu marilah kita perlengkapkan diri kita, keluarga kita, anak dan isteri kita khasnya dan mesyarakat kita semua amnya dengan KEBAL HAKIKI ini sehingga kita tidak akan mati kecuali dalam keislaman yg penuh ketaatan, keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT.

MACAMANA…..??? belajar mana!! dengan siapa??? bila???

Tepuk dada …. Tanya diri kita dalam memantapkan RUKUN KEBAL yang enam itu.

Sekian terima(lah) kasih.

Azhari(s)

Ambuyat/abdinabu.

Isnin, Oktober 20, 2008

19 HADITH MENGENAI WANITA ..

Oleh Az_WaN,2006-01-16 14:15:04

19 HADITH MENGENAI WANITA

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah s.w.t. dan orang yang takutkan Allah s.w.t., akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah). Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah s.a.w., "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah s.a.w, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. "Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuan lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."

Sekian, Wallahu a'lam.

Alangkah kaya rayanya orang-orang UMNO...

Alangkah kaya rayanya orang-orang UMNO...
Dilulus terbit pada Monday, October 20 @ 14:00:00 MYT oleh TokBatin Oleh koropi

"Persaingan untuk merebut jawatan tertinggi di dalam UMNO semakin sengit. Pencalonan demi pencalonan telah diputuskan oleh mesyuarat bahagian-bahagian UMNO di seluruh Malaysia ketika ini. Seiring dengan sengitnya persaingan jawatan, begitulah sengitnya politik wang (baca: rasuah) calon-calon yang ingin bertanding. Datuk Mustapa Mohamed, Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, yang juga Menteri Pertanian pada Jumaat lepas menyatakan kebimbangannya tentang budaya tersebut yang pada pandangannya akan menyebabkan orang-orang Melayu menjauhkan diri dari UMNO dan akan akhirnya menghancurkan UMNO sendiri.

Gejala politik wang yang sudah mendarah daging dalam UMNO nampaknya sudah tidak dapat dihapuskan. Bagaimanakah perkara ini boleh berlaku? Banyak sebabnya, tapi antara yang menarik untuk dihighlightkan adalah kerana UMNO dari dulu memang dipenuhi oleh golongan Kapitalis (golongan kaya raya). Mungkin peribahasa Melayu moden ‘siapa nak kaya masuklah UMNO’ amat tepat untuk menggambarkan realiti yang wujud di dalam UMNO. Siapa tak tahu yang para pemimpin UMNO ini mempunyai wang ratusan ribu malah juta-juta sejak memegang jawatan penting dalam UMNO? Jika mereka tidak mempunyai wang sebanyak itu, sudah tentulah tidak akan berlaku politik wang! Berapa banyakkah setiap pemimpin UMNO mengaut duit sejak menjawat jawatan penting sama ada dalam UMNO atau dalam kerajaan? Wallahu a’lam, hanya mereka dan Allah sahaja yang tahu, termasuklah ‘kehalalan’ wang yang dikaut mereka.

Kekayaan yang dimiliki oleh pemimpin-pemimpin UMNO menjadikan pesta politik wang semakin meriah setiap kali pertandingan. Bagi orang UMNO yang sedikit duitnya, jangan haraplah nak bertanding, apatah lagi nak menang. Dalam pemilihan UMNO, makin besar rasuah diberi, makin cerahlah peluang untuk menang. Inilah tradisinya. 

Persoalan yang timbul adalah, jika jawatan-jawatan di dalam UMNO itu tidak menjanjikan kemewahan dan kesenangan, apakah akan wujud persaingan dan rasuah politik wang sebagaimana sekarang? Sudah tentu tidak, bahkan mungkin tidak ada seorang pun yang akan menawarkan dirinya untuk bertanding. Tetapi apa yang berlaku hari ini, golongan yang kaya raya di dalam UMNO ini sedang berebut-rebut untuk mencalonkan diri sendiri dan tidak kisah akan ‘pengorbanan’ wang ringgit yang mereka rasuahkan kepada para perwakilan, kerana sudah barang pasti apabila menang, jutaan wang lagi yang akan menanti di depan mata! Siapa sanggup menolak peluang dosa keemasan ini? 

Biar apa pun diperkatakan oleh sesiapa sahaja untuk menghentikan rasuah politik wang ini, baik dari dalam UMNO mahupun dari luar, baik dari pemimpin mahupun rakyat, baik dari cendekiawan mahupun ulama, namun oleh sebab pemimpin UMNO ini terlalu amat kaya raya, maka politik wang tetap menjadi pilihan utama. Mungkin hanya setelah dibalut kain kafan, barulah mereka berhenti dari perbuatan keji ini..."

Kisah Benar - Pakai Tudung

Kisah Benar - Pakai Tudung
Dilulus terbit pada Thursday, March 15 @ 13:47:55 MYT oleh greenboc
Coretan @ Luahan Oleh siput

"Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.

Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas, ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran-pertengkaran kecil antara mereka.

Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras, " cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan. Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"

Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu khoiri, (nama sebenarnya siapa, tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid. Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami, timbul desas-desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah, hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli.

Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik.

Dia bertanya kepada saya, "abang, betul ke orang yang baru pindah itu, isterinya buta, bisu dan tuli?" Lalu saya menjawab sambil lewa, "kalau nak tau sangat, pergi rumah mereka, tanya sendiri" Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri. Sekembalinya dari rumah mereka, saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi......entah apa yang dah berlaku?

Namun, selang dua hari kemudian, dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh...... lengan panjang pula tu...saya sendiri jadi bingung..bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib..ya, saya kata kan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!

Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah... saya lihat, dia banyak merenung, banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan), dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri..tak ketinggalan tahajudnya, baca Qur'annya, solat sunat nya..dan yang lebih menakjubkan lagi, bila kawan-kawan saya datang, dia menundukkan pandangan..Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya..

Tidak lama kemudian, saya mendapat panggilan untuk bekerja di kalimantan, kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana, saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah (rumah saya di Madiun). Dalam perjalanan, saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan, hanya itu yang mampu saya usahakan.

Ketika saya sampai di rumah..didepan pintu sudah ramai orang..hati berdebar-debar, tak dapat ditahan.....saya berlari masuk ke dalam rumah..saya lihat ibu menangis .. saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya........dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi, adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya"..air mata ini tak dapat ditahan lagi...

Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya, saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya. Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai...hingga sampai pada satu halaman yang menguakmisteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu khoiri..disitu tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu. Butirannya seperti ini: Soaljawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata)

Annisa: aku hairan, wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari "mak cik.. wajah mak cik sangat muda dan cantik"

Isteri jiranku: Alhamdulillah ..sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati

Annisa: tapi mak cik kan dah ada anak enam ..tapi masih kelihatan cantik??

Isteri jiranku: Subhanallah..sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak..siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa: Mak Cik..selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung..tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik.Saya tengok, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai..sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung.. pendapat makcik bagaimana?

Isteri jiranku: Annisa, sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki, segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa: tapi yang saya tengok, banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku: Tudung hanyalah kain, tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami...

Annisa: apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin, lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhram kamu, lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia-sia .. sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT, lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat, lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk, lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh, lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu, lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT, bila kamu sudah biasa, maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu.. itulah hakikat tudung..

Annisa: mak cik, sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung... mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi, macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku: Duhai nisa, bila kamu memakai tudung, itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat , bila kamu mensyukuri rahmat itu, kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT. Duhai nisa .ingatlah akan satu hari dimana seluruh manusia akan dibangkitkan..ketika ditiup sangkakala yang kedua, .pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas, yang tanahnya dari logam yang panas, tiada rumput mahupun tumbuhan, ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita, ketika seluruh manusia ketakutan, ketika ibu tidak mempedulikan anaknya, anak tidak mempedulikan ibunya, sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi, antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini, ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya, dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak, dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya, ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan, ada yang berbentuk seperti haiwan, ada yang berbentuk seperti syaitan, semuanya menangis..menangis kerana hari itu Allah SWT murka.. belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu.Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT dipadang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan. Hari itulah dipanggil hari Hisab..Duhai Annisa, bila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini, entah dengan apa nanti kita akan menjawab bila kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa, Yang Maha Besar, Yang Maha Kuat, Yang Maha Agung. . . .Allah SWT. Sampai di sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh dari pelupuk matanya..

Subhanallah ...

Saya selak halaman berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu "buta, tuli dan bisu.." wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain muhrimnya, wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT, wanita tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan sia sia.. "Tak tahan airmata ini pun jatuh". Semoga Allah SWT menerima adikku disisinya.. Amin..Subhanallah

saya harap cerita ini boleh menjadi iktibar bagi kita semua.


dipetik dari : http://www.surau.ladang.net/

Bukti Anwar, Ustaz Hadi & Tok Guru Ejen Yahudi!

Bukti Anwar, Ustaz Hadi & Tok Guru Ejen Yahudi!
Dilulus terbit pada Monday, October 20 @ 10:00:00 MYT oleh TokBatin
Coretan @ Luahan Oleh dewa

"Baru-baru ini, ana dipaksa pergi ke Biro Tatanegara anjuran KPT memandangkan ana salah seorang pelajar Malaysia yang ditaja oleh kerajaan untuk melanjutkan pengajian ke luar negara. Ana tak kisah sangat dengan program-program sebegini dan menganggap ianya hanya sebahagian dari kursus yang wajib diambil. Alangkah terkejutnya ana dan sahabat-sahabat ana apabila dikejutkan pada pukul 5 pagi oleh pegawai Biro Tatanegara yang ingin menunjukkan bukti sahih Anwar, Ustaz Hadi dan Tok Guru ialah ejen Zionis!

Mulanya, ana terkejut juga dibangunkan pada seawal 5 pagi. Ana ingat ada qiamullail jadi ana tak kisah sangat. Tambahan lagi, mereka dari bangsa bukan Melayu tidak perlu turut serta.

Rupa-rupanya, pegawai BTN nak 'brainwash' kami semua. Agar jadi pro-UMNO semuanya. Pegawai kata nak tunjuk bukti-bukti Anwar, Tok Guru dan Ustaz Hadi ejen Zionis. Berdetik juga rasa hati.

Apakah ada gambar-gambar panas mereka dengan tokoh-tokoh Yahudi Israel atau ada apa-apa perjanjian bertulis yang akan ditunjukkan sebagai bukti? Hatiku berdegup kencang...

Alangkah muaknya rasa di hati apabila pegawai BTN menunjukkan gambar lama Anwar bersalam dengan tokoh korporat berbangsa yahudi sewaktu masih menjadi Timbalan Perdana Menteri dahulu. Tun Mahathir pun ada bersalam dengan Bush tapi tiada siapa pun tuduh Tun ejen Amerika.

Berhubung Ustaz Hadi dan Tok Guru pula, gambar sewaktu demonstrasi Bersih ditunjukkan sebagai bukti. Kononnya Bersih ditaja oleh Yahudi yang ingin menghuru-harakan Malaysia. Kalau setakat bukti taraf tadika ni tak payah penat-penat kejutkan aku tido. Serius buang masa..

Rasa sedih ada, rasa nak tergelak pun ada. Mungkin tak puas hati mereka memfitnah Anwar, sekarang, Ustaz Hadi dan Tok Guru pun nak difitnah sama.

Sampai bila agaknya UMNO nak memperkudakan pegawai-pegawai BTN ni. Yang lebih lucu lagi, sesiapa yang cuba menegur akan digagalkan dari BTN. Sehingga sekarang, masih tersebar cerita bagaimana Ustaz Zaharuddin yang begitu arif dalam ekonomi Islam sehinggakan dirujuk oleh mufti-mufti digagalkan dalam BTN kerana menegur perbuatan mereka yang salah dari sudut Islam...

Asal Usul Bahasa Melayu

Asal Usul Bahasa Melayu
Dilulus terbit pada Sunday, October 19 @ 14:30:00 MYT oleh AbuJihad
Artikel Oleh napies

" Asal usul perkataan Melayu masih belum dapat disahkan oleh sejarawan.

Bagaimanapun terdapat beberapa bukti sejarah yang cuba mengaitkan asal-usul bahasa Melayu, seperti mana berikut:

1. Catatan orang China yang menyatakan bahawa sebuah kerajaan Mo-lo-yeu mempersembahkan hasil bumi kepada raja China sekitar 644-645 Masihi.

Dikatakan orang Mo-lo-yeu mengirimkan Utusan ke negara China untuk mempersembahkan hasil-hasil bumi kepada raja China.

2. Ada yang mempercayai kerajaan Mo-lo-yeu berpusat di daerah Jambi, Sumatera , daripada sebatang sungai yang deras alirannya, iitu Sungai Melayu.


3. Satu lagi catatan orang China ialah catatan rahib Buddha bernama I-Tsing yang menggunakan kata ma-lo-yu tentang dua buah kerajaan yang dilawatinya sekitar 675 Masihi.


4. Dalam bahasa Jawa Kuno, perkataan ``Mlayu'' bermaksud berlari atau mengembara. Hal ini boleh dipadankan dengan orang Indo-Melayu (Austonesia) yang bergerak dari Yunan.


Asal Usul Bangsa Melayu

Dipercayai berasal daripada golongan Austronesia di Yunan.

Kumpulan pertama dikenali sebagai Melayu Proto.

Berpindah ke Asia Tenggara pada Zaman Batu Baru (2500 Sebelum Masihi)

Keturunannya Orang Asli di Semenanjung Malaysia, Dayak di Sarawak dan Batak di Sumatera.

Kumpulan kedua dikenali sebagai Melayu Deutro

Berpindah ke Asia Tenggara pada Zaman Logam kira-kira 1500 Sebelum Massihi.

Keturunannya orang Melayu di Malaysia

Dikatakan lebih bijak dan dan mahir daripada Melayu Proto.

Bijak dalam bidang astronomi, pelayaran dan bercucuk tanam.

Bilangan lebih banyak daripada Melayu Proto.

Menduduki kawasan pantai dan lembah di Asia Tenggara.

Orang ini, kumpulan pertama dan kedua, dikenali sebagai Austronesia.

Bahasa-bahasa yang terdapat di Nusantara sekarang berpunca daripada bahasa Austronesia ini.


[IMG]http://i455.photobucket.com/albums/qq272/napiesss/asal_u2.jpg[/IMG]


rajah menerangkan bahawa bahasa Austronesia ialah satu rumpun bahasa dalam filum bahasa Austris bersama-sama dengan rumpun bahasa Austroasia dan Tibet-China (rujuk carta alir di atas).

Bahasa Melayu termasuk dalam bahasa-bahasa Golongan Sumatera bersama-sama dengan bahasa-bahasa Acheh, Batak, Minangkabau, Nias, Lampung dan Orang Laut.


Perkembangan Bahasa Melayu

Ahli bahasa membahagikan perkembangan bahasa Melayu kepada tiga tahap utama iaitu:

 • Bahasa Melayu Kuno,
 • Bahasa Melayu Klasik dan
 • Bahasa Melayu Moden.

Bahasa Melayu Kuno

Merupakan keluarga bahasa Nusantara

Kegemilangannya dari abad ke-7 hingga abad ke-13 pada zaman kerajaan Sriwijaya, sebagai lingua franca dan bahasa pentadbiran.

Penuturnya di Semenanjung, Kepulauan Riau dan Sumatera.

Ia menjadi lingua franca dan sebagai bahasa pentadbiran kerana:

 • Bersifat sederhana dan mudah menerima pengaruh luar.
 • Tidak terikat kepada perbezaan susun lapis masyarakat
 • Mempunyai sistem yang lebih mudah berbanding dengan bahasa Jawa.

Banyak dipengaruhi oleh sistem bahasa Sanskrit. Bahasa Sanskrit kemudian dikenal pasti menyumbang kepada pengkayaan kosa kata dan ciri-ciri keilmuaan (kesarjanaan) Bahasa Melayu.

Bahasa Melayu mudah dipengaruhi Sanskrit kerana:

 • Pengaruh agama Hindu
 • Bahasa Sanskrit terletak dalam kelas bangsawan, dan dikatakan mempunyai hierarki yang tinggi.
 • Sifat bahasa Melayu yang mudah dilentur mengikut keadaan dan keperluan.

Bahasa Melayu kuno pada batu-batu bersurat abad ke-7 yang ditulis dengan huruf Pallawa:

 • Batu bersurat di Kedukan Bukit, Palembang (683 M)
 • Batu bersurat di Talang Ruwo, dekat Palembang (684 M)
 • Batu bersurat di Kota Kampur, Pulau Bangka (686 M)
 • Batu bersurat di Karang Brahi, Meringin, daerah Hulu Jambi (686 M)

Bahasa Melayu kuno pada batu bersurat di Gandasuli, Jawa Tengah (832 M) ditulis dalam huruf Nagiri.

Ciri-ciri bahasa Melayu kuno:

 • Penuh dengan kata-kata pinjaman Sanskrit
 • Susunan ayat bersifat Melayu
 • Bunyi b ialah w dalam Melayu kuno (Contoh: bulan - wulan)
 • bunyi e pepet tidak wujud (Contoh dengan - dngan atau dangan)
 • Awalan ber- ialah mar- dalam Melayu kuno (contoh: berlepas-marlapas)
 • Awalan di- ialah ni- dalam bahasa Melayu kuno (Contoh: diperbuat - niparwuat)
 • Ada bunyi konsonan yang diaspirasikan seperti bh, th, ph, dh, kh, h (Contoh: sukhatshitta)
 • Huruf h hilang dalam bahasa moden (Contoh: semua-samuha, saya: sahaya)

Peralihan Bahasa Melayu Kuno Ke Bahasa Melayu Klasik

Peralihan ini dikaitkan dengan pengaruh agama Islam yang semakin mantap di Asia Tenggara pada abad ke-13.

Selepas itu, bahasa Melayu mengalami banyak perubahan dari segi kosa kata, struktur ayat dan tulisan.

Terdapat tiga batu bersurat yang penting:

a. batu bersurat di Pagar Ruyung, Minangkabau (1356)

 • ditulis dalam huruf India
 • mengandungi prosa melayu kuno dan beberapa baris sajakm Sanskrit.
 • bahasanya berbeza sedikit daripada bahasa batu bersurat abad ke-7.

b. Batu bersurat di Minye Tujuh, Acheh (1380)

 • masih memakai abjad India
 • buat pertama kalinya terdapat penggunaan kata-kata Arab seperti kalimat nabi, Allah dan rahmat

c. batu bersurat di Kuala Berang, Terengganu (1303-1387)

 • ditulis dalam tulisan Jawi
 • membuktikan tulisan Arab telah telah digunakan dalam bahasa Melayu pada abad itu.

Ketiga-tiga batu bersurat ini merupakan bukti catatan terakhir perkembangan bahasa Melayu kerana selepas abad ke-14, muncul kesusasteraan Melayu dalam bentuk tulisan.


Bahasa Melayu Klasik

Kegemilangannya boleh dibahagikan kepada tiga zaman penting:

 • Zaman kerajaan Melaka
 • Zaman kerajaab Acheh
 • Zaman kerajaan Johor-Riau

Antara tokoh-tokoh penulis yang penting ialah Hamzah Fansuri, Syamsuddin al-Sumaterani, Syeikh Nuruddin al-Raniri dan Abdul Rauf al-Singkel.

Ciri-ciri bahasa klasik:

 • ayat: panjang, berulang, berbelit-belit.
 • banyak ayat pasif
 • menggunakan bahasa istana
 • kosa kata klasik: ratna mutu manikam, edan kesmaran (mabuk asmara), sahaya, masyghul (bersedih)
 • banyak menggunakan perdu perkataan (kata pangkal ayat): sebermula, alkisah, hatta, adapun.
 • ayat songsang
 • banyak menggunakan partikel ``pun'' dan `'lah''

Bahasa Melayu Moden

Bermula pada abad ke-19. Hasil karangan Munsyi Abdullah dianggap sebagai permulaan zaman bahasa Melayu moden.

Sebelum penjajahan Beritish, bahasa Melayu mencapai kedudukan yang tinggi, berfungsi sebagai bahasa perantaraan, pentadbiran, kesusasteraan, dan bahasa pengantar di pusat pendidikan Islam.

Selepas Perang Dunia Kedua, British merubah dasar menjadikan bahasa Inggeris sebagai pengantar dalam sistem pendidikan.

Semasa Malaysia mencapai kemerdekaan, Perlembagaan Persekutuan Perkara 152 menetapkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 menetapkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara. Laporan Razak 1956 mencadangkan bahasa Melayu sebagai pengantar dalam sistem pendidikan negara.

Ulasan:

Re: Asal Usul Bahasa Melayu (Score: 1)
by ilzaf on Sunday, October 19 @ 16:53:39 MYT
(User Info | Send a Message)

Hairan! masih ada orang yang percaya pada teori Melayu berasal dari Yunan.

Itu teori dari Barat.
Mungkin penulis artikal ini tidak sedar bahawa telah terdapat banyak penafian dibuat oleh pakar sejarah terdiri dari orang Melayu sendiri terhadap teori itu. Bukti menolak teori itu semakin kerap ditemukan melalui penyelidikan dan penggalian di tapak arkeologi contohnya di Pulau Kalumpang, Perak. Penemuan di tapak itu membuktikan bhw Semenanjung (nusantara) telah diduduki sejak sekian lama.

Juga, Hikayat Melayu lama sendiri tidak pernah mmbincangkan asal usul Melayu yang kononnya dari Yunan. Sejarah Kerajaan Patani menyebut, Orang Melayu moden berasal dari percampuran bangsa India dan Austronesia yang sedia ada di Nusantara sejak zaman Nabi Isa lagi. Ini bermakna, sebelum munculnya orang Melayu pada hari ini, telah ada manusia Austronesia mendiami kawasan Nusantara.

Sayang sekali penulis kurang peka. Sebenarnya ada pendapat oleh pakar sejaran tempatan yang mendakwa, Orang Austronesialah sebenarnya yang menyebarkan keturunan ke kawasan-kawasan lain di sebelah barat, selatan, timur dan termasuklah di utara.[ Reply to This ]

Akhirnya semakin ramai mengakui kewibawaan DSAI

Akhirnya semakin ramai mengakui kewibawaan DSAI
Dilulus terbit pada Saturday, October 18 @ 20:42:26 MYT oleh TokPenghulu
Komentar Oleh notan

"Assalamuaikum,,
Selawat dan Salam ke atas Junjungan,,..

Sidang dewan rakyat yang terkini telah menyerlahkan kemampuan dan kehebatan sebenar DSAI sebagai ketua pembangkang.PM ketika membentangkan bajet 2009 hanya mengambil masa satu jam setengah tetapi DSAI ketika mengupas dan membahaskan bajet mengambil masa 6 jam.Bahasan DSAI cukup menarik, tersusun dengan isu, fakta, angka dan cadangan.Bahasannya juga mencakupi banyak aspek termasuk sejarah serta pembongkaran ketidakcekapan mengurus ekonomi dan kewangan negara.

Pelaburan yang tidak mengutamakan rakyat, ketirisan dalam kewangan negara serta ketidakmampuan membawa masuk modal kewangan disentuh dengan panjang lebar serta tersusun.Juga saranan dan cadangan yang tidak lagi boleh dinafikan keperluannya.Penggunaan bahasa yang mudah, anotasi yang menarik serta respon spotan yang padat.Inilah antara rumusan kepada bahasan bajet ketua pembangkang yang kita dengar dan sesungguhnya merupakan bahasan terbaik setakat ini.Kehebatan bahasan DSAI walaupun tidak disenangi oleh "sikatak" dan beberapa MP BN lain tetap mendapat tempat di hati rakyat kebanyakan.Kini makin ramai mengakui bahawa DSAI adalah satu satunya anak melayu yang dianugerahkan ALLAH bakat kepimpinan yang kalau tidak dimenafaatkan pasti merugikan bangsa dan negara.

Segelintir rakyat yang dulunya meragui kemampuan DSAI sudah mula mengakui dan menerima DSAI sebagai pemimpin yang tidak ada tolok bandingnya.Kalau sebelum ini, siapa sahaja yang menyokong DSAI diangggap taksub tetapi kini ramai yang mula menyedari bakat dan keikhlasan yang ada pada DSAI yang telah membawa sokongan padu kepadanya.

Hakikat ini bukan sahaja dilihat dan disedari oleh bangsa melayu, tetapi bangsa lain juga.Kepada orang Cina, Indi, Iban ,Kadazan dan lain lain suku kaum, semakin meluas kesedaran bahawa DSAI adalah pemimpin rakyat.

DSAI bukan sahaja mendapat penghormatan ini di dalam negara tetapi banyak negara lain di dunia juga mengiktiraf beliau sebagai seorang pemimpin.Malah banyak pertubuhan antarabangsa sering kali menjemput beliau untuk berucap dan membentangkan kertas kerja berkaitan banyak isu.Satu yang agak istimewa kepada seorang "bekas banduan".

Kini, ada yang memperkatakan jasa jasa DSAI ketika dalam kerajaan dulu.Kalau satu ketika dulu DSAI dikatakan pengkianat dan segala macam tuduhan negatif dilemparkan kepada beliau, tetapi perkembangan mutakhir ini melihat sebaliknya.YB Gobalakrisnan pernah menunjukkan jasa DSAI membina Bandar Tun Razak pada ketika Dewan Bandaraya asalnya cuba merobohkan perkampungan setinggan di situ.Kini kedengaran banyak lagi jasa jasa yang telah dibuat oleh DSAI sepanjang tempoh perkhidmatannya dengan kerajaan.

Ana juga teringat bahawa konsep "sistem Vendor "yang diperkenalkan ketika Petronas mula mula beroperasi di Kemaman juga hasil daya usaha DSAI.Kini sudah ramai bumiputra yang senang lenang hasil dari sistem vendor ini di mana kalaulah bukan kerana sistem vendor ini barangkali sudah tentu segala peluang perniagaan yang ada di industri petrolium Terengganu disapu oleh kroni.walaupun hari ini sistem kroni mula menyerap masuk ke Petronas,tetapi sekurang kurangnya kestabilan sistem vendor tidak banyak menjejaskan peluang perniagaan bumiputra lain.Hari ini Scomi oli filed semakin melebarkan sayapnya di ruang industri petrolium sambil masih ramai lagi peniaga bumiputra yang tidaklah begitu terjejas kerana kestabilan sistem vendor ini.

Semuanya hasil usaha DSAI yang mungkin tidak begitu disedari ramai.Sebelum DSAI dipecat pada tahun 1998 dulu,beliau juga ada memperkenalkan sistem payung kepada kontraktor bumiputra tetapi malangnya sesudah beliau dipecat sistem ini tidak diteruskan oleh menteri kewangan yang menggantikannya sebaliknya meneruskan sistem kroni yang digunapakai sehingga kini.

Itu sekadar menambah kepada ulang tayang jasa jasa DSAI semasa dalam kerajaan dan sebenarnya menjadi sebab kenapa mesti ditolak anggapan bahawa perbahasan bajet selama 6 jam itu adalah retotik, sakastik dan angkuh.DSAI mempunyai sebab dan alasan yang kukuh untuk menyakinkan rakyat bahawa beliaulah harapan semua orang untuk mengepalai kita semua keluar dari kegelapan.DSAI ada pengalaman yang mencukupi untuk mengetuai kita semua dan kerana itu DSAI tetap mendapat kepercayaan TGNA."

Komen Pembaca/pengunjung:
Re: Akhirnya semakin ramai mengakui kewibawaan DSAI (Score: 1)
by Naspazi on Saturday, October 18 @ 22:10:04 MYT
(User Info | Send a Message)

Kalau tak pandai mana mungkin diberi atau mendapat gelaran sebagai:

ANWAR IBRAHIM GIVEN TITLE ASIAN OF THE YEAR 1998

In the midst of Asian Financial Crises of 1997, Anwar was hailed for guiding Malaysia through this period of instability. He backed free market principles and called for “creative destruction”, highlighting the need to reconsider the proximity of business and politics in Malaysia. He advocated for greater accountability and refused to offer government bail-outs to companies facing bankruptcy.

He also instituted widespread spending cuts and cut government expenditure on mega projects. These prescriptions saved the Malaysian economy and earned Anwar many accolades, including the title “Asian of the Year” by Newsweek International in 1998.

Anwar, with his credentials as the economic adviser for the Republic of Turkey will definitely prove a boon for the US economy. Turkey, with him as the adviser since 2005, had progressed to greater heights economically. With his help as a bridge between Turkey and the IMF, the country managed to secure new loans from IMF totalling USD10 billion (RM34 Billion). This is on top of the outstanding loan of USD16 billion they received much earlier.

As the result, their budget deficit increases from 0.6% in 2006 to about 2.5% - 3% in 2008-09. A job well done for Turkey’s brilliant economic adviser. So you see, the solution is simple. Anwar Ibrahim, the greatest saviour of Malaysia will use his expertise in economics and help save the world from the worse economic crisis since the Great Depression.MEMBELA KEBENARAN ADALAH AMANAH

- Naspazi


Re: Akhirnya semakin ramai mengakui kewibawaan DSAI (Score: 1)
by sidam on Sunday, October 19 @ 03:12:23 MYT
(User Info | Send a Message)
apa yg ANWAR(DSAI) buat semasa dalam umno? hehehe
bagi yg masih teringat...DSAI pernah mengubal perlembagaan rasuah semasa menjadi pemangku PM pada tahun 1997..supaya menperkasakan BPR...lupa ke?
DSAI pernah mendesak memecat mat taib semasa isu 2 juta yg di bawa ke australia..tetapi siapa yg menbawa balik mat taib dalam kabinet? walaupun kita sudah maklum yg mat taib ini tidak fasih berbahasa inggeris...lupa ke?
DSAI pernah mendesak dan memecat rahim tamby chik sebagai KM melaka kerana terlalu banyak rasuah..lupa ke???
jasa paling besar yg aku lihat semasa DSAI menjadi TPM adalah mengenepikan perbezaan politik dan menbenarkan HArun din ,Ismail kamus,hassan ali ,tg nik aziz dan ramai lagi ustaz2 yg dari PAS menberi kuliah setiap jumaat di semua pejabat2 kerajaan..perkara ini diberitahu oleh mak long aku yg seorg pegawai kerajaan tetapi seorg ahli pas sejak dahulu...
yg paling aku suka DSAI adalah menerap kan nilai2 ISLAM dalam pemerintahan seperti menubuhkan Bank ISLAM...
tetapi ada satu saja rasuah yg sering DSAI lakukan(org yg anti DSAI je kata rasuah) menjemput semua rakan2 menbaca yasin di rumahnya setiap mlm jumaat...benda nie masih DSAI teruskan sehingga hari ini...dan yg aku paling kagum dengan DSAI pembinaan rumahnya dan menyediakan tempat mengambil wuduk seperti di surau di hadapan muka pintu rumah....

berapa ramai org yg menbina banglo yg terfikir untuk menyediakan tempat wuduk di muka pintu rumah???ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN