PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Selasa, November 24, 2009

Wajib Baca : Perbezaan PAS dan UMNO

Wajib Baca : Perbezaan PAS dan UMNO
Posted on Monday, November 23 @ 06:33:57 PST
Dilulus untuk paparan oleh BudakJalanan

Analisis Isu

Oleh Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib

ImageMasalah PAS dan UMNO bukan masalah berapa bilangan masjid yang dibina, bukan berapa bilangan sekolah agama yang dibina, bukan masalah institusi kewangan Islam, bukan masalah berapa buah pusat pengajian tinggi Islam yang dibina, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk membina lapangan terbang, lebuh raya dan lain-lain, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk pendidikan tinggi dan rendah yang dibelanjakan oleh UMNO atau PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.

Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan, mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan, pendidikan dan lain-lain.

Oleh kerana itu, Malaysia yang sejak merdeka, yang dipimpin oleh UMNO dan Barisan Nasional menghadapi masalah yang tidak terhitung banyaknya. Masalah keselamatan, janayah, rasuah, penyalahgunaan kuasa, rompakan kecil atau besar, rompakan institusi kewangan, rompakan kaum wanita, warga emas dan kecurian disetiap detik berlaku dinegara ini.

Setelah lebih 50 tahun UMNO memerintah, Islam dan kekuatan orang Melayu terhakis. UMNO menghapus “kuasa imuniti Raja-Raja” yang menjadi salah satu kekuatan institusi Islam di Malaysia. UMNO membenarkan “Riddah” atau murtad berleluasa. UMNO juga mengamalkan budaya “Hendonisme” budaya “akhlak bobrok” melalui agensi-agensi penyiarannya.

Isu penyalahgunaan dadah, isu mat rempit, isu pendatang tanpa izin, isu ISA, ini semua berlaku selepas Malaysia dipimpin oleh UMNO. Puncanya ialah tidak menhayati kandungan ‘LA ILAHA ILLA ALLAH’. Oleh itu, jika pemimpin UMNO masih mengaku mempertuhankan ALLAH, menabikan Muhammad S.A.W, kenapa UMNO boleh sembahyang mengikut ajaran Islam, mengapa tidak boleh mengikut Islam dalam memerintah Negara? Adakah UMNO mengambil konsep beriman separuh kitab dan menolak separuh yang lain.

Kalau hanya bercakap membina masjid, di United Kingdom ada masjid, di Amerika Syarikat ada masjid, di Cina ada masjid, di Singapore ada masjid, di German pun ada masjid. Namun pentadbiran Negara mereka juga tidak mengikut ajaran islam. Oleh kerana itu, status kedudukan pemimpin dinegara barat dan timur yang Sekular, sama dengan kedudukan pemimpin UMNO diMalaysia ini.

Oleh kerena itu, saya rasa amat bertanggungjawab untuk menasihat kepada umat Islam di Malaysia ini, supaya jangan terjebak dengan kenyataan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berkempen di Manek Urai baru-baru ini (rujuk salah satu akhbar harian Malaysia) tentang UMNO membela Islam dan menegakkan syiar Islam.

Secara peribadi pula, sewaktu Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, beliau telah mengubah cuti am pada hari Jumaat kepada hari Ahad, sekaligus menjadikan amalan cuti itu seperti amalan orang-orang Nasrani. Apakah ini satu pembelaan terhadap Islam?

Saya ingin membuat contoh yang kecil tentang UMNO mencabar Al-Quran. Antaranya, Al-Quran dengan jelas dan terang mengarahkan supaya orang islam menjauhkan diri daripada arak, judi, berhala, sudi nasib atau tenung nasib, tetapi UMNO yang memimpin Malaysia mengeluarkan lesen arak, memberi lesen judi. Apakah ini satu pembelaan kepada Islam? Untuk satu contoh lain, umpamanya ALLAH memerintah supaya Negara ditadbir dengan ajaran ALLAH, namun UMNO menolaknya.

Oleh kerana itu, jika sekiranya masih wujud benih-benin iman di dalam hati para pemimpin UMNO, maka saya merayu kepada mereka dan kepada orang yang seiringan dengan mereka supaya mereka bertaubat dan kembali kepada jalan ALLAH. Sekiranya mereka mempunyai masalah didalam usaha kembali kepada jalan ALLAH itu, maka Dewan Ulamak PAS Pusat menawar diri untuk memberi khidmat bakti kepada mereka.

Meneruskan Perjuangan Para Nabi

Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib
Ketua

Dewan Ulamak PAS Pusat

Isnin, November 23, 2009

Mereka (Kristian) Hendak Menggunakan Kalimah ALlah ?

Mereka (Kristian) Hendak Menggunakan Kalimah ALlah ?
Posted on Monday, November 23 @ 03:56:17 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Pendapat Oleh: Anak_Pejuang

"Artikel ini perlu difahami menurut keadaan Umat Islam di MALAYSIA.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan usaha sebuah gereja untuk membenarkan pengunaan ALlah di dalam Bible. Sudah kita ketahui Kristian yang ada sekarang ini asalnya adalah dari agama samawi tetapi telah diselewengkan oleh tangan-tangan manusia seperti pengubahan isi kandungan bible yang bercanggah antara satu dengan yang lain dan banyak lagi 'error' yang sepatutnya tiada di dalam bible yang dikatakan wahyu dari Tuhan.

Banyak pendapat dari ilmuwan agama. Ada yang menyokong terus penggunaannya seperti Mufti Perlis itupun dengan menyelitkan perlekehan kepada ulamak muktabar mengenai pembelajaran sifat 20 yang katanya sila rujuk :

:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0427&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_01.htm

Ada yang membenarkan dengan bersyarat seperti yang dikatakan oleh iaitu Ustaz Haji Mohamed Daud al Iraqi antara petikannya :


tidak menjadi kesalahan kepada penganut Kristian dan Yahudi menggunakan kalimah 'Allah' malah ia sering digunakan oleh umat Krristian dan Yahudi sejak dari dahulu.

"Cuma jika Allah itu dikaitkan dengan perbuatan dan pemujaan syirik seperti mendua atau mentigakan Tuhan, itu adalah bertentangan dengan agama dan syarak dan dilarang umat Islam mengikut serta; tetapi jika mereka merujuk Tuhan yang sama tidak mengapa," katanya ketika dihubungi Harakah.
dan ini :

Mengulas lanjut, Dato’ Mohamed berkata,
ayat-ayat al-Quran turut menyatakan bahawa orang bukan Islam juga memperakui keesaan dan penciptaan dunia oleh Allah SWT termasuk menyebut kalimah Allah.

Dalam pada itu, beliau menegaskan jika akhbar Herald mempunyai agenda tertentu seperti mengelirukan orang ramai bahawa Allah juga meredai agama mereka, maka itu adalah dilarang.

Manakala di dalam Jabatan Agama Islam sendiri sudah menyatakan pendirian mereka tentang penggunaan kalimah ALlah yang dilihat lebih merbahaya dan menimbulkan kekeliruan kepada masyarakat Islam di Malaysia. Sila download di sini :

http://www.islam.gov.my/ajaransesat/pdf/KALIMAH%20ALLAH.pdf

http://www.islam.gov.my/ajaransesat/pdf/isu%20kalimah.pdf

Saya bersetuju dengan pendapat yang bersyarat serta menghalang pengunaan kalimah ALlah seperti yang dijelaskan oleh Jabatan Agama Islam tersebut.

Ingatlah pendapat yang diberikan sepatutnya dilihat dari konteks umat Islam yang berada di Malaysia. Kerana itu pelbagai perkara perlu diperhatikan sebelum menjatuhkan sesuatu hukum.
Sekarang mereka meminta penggunaan ALLah, akan datang apa pula? Kami pun ingin buat gereja menyerupai masjid? Ingin bernasyid, Kami juga ingin kebebasan untuk membuat surah baru di dalam al Quran - sudah ada dahulu seperti surah al muslimooon , surah wasoya dan sebagainya - itupun berapa ramai yang tahu di luar sana?

Yang bersetuju tanpa ada syarat? Silakan - tetapi ingatlah - apabila sudah ada kebenaran seperti ini, berlakunya perkara murtad yang lebih meluas, kekeliruan (sekarang ini pun orang awam banyak keliru dengan adanya mazhab la mazhabiyyah, ayah pin, ajaran guru kahar).Berapa banyak lagi kekeliruan yang hendak ditimbulkan sedangkan aqidah masih tidak dimantapkan di kalangan orang awam?

Adakah selepas ini kita akan menyalahkan dahulu orang awam. Asyik tunding menunding sahaja. Sedangkan kecelaruan sudah terjadi sebagaimana apa yang berlaku pada silap faham ISLAM HADARI.

ALLahu ALLah.... umat Islam itu bersaudara yang kasih mengasihi antara satu dengan yang lain. Jauhi diri daripada sikap individualistik. Cubit peha kiri terasa sakitnya di peha kanan. Sanggupkah kita melihat saudara kita yang lain terus berada di dalam kekeliruan, kejahilan mengenai Islam?.


Masih Terdapat Aqidah Umat Islam di Malaysia Yang Rapuh

Bukan logik sahaja yang kita lihat darihal penggunaan kalimah ALlah oleh paderi. Tetapi kesan kepada orang awam. Realitinya yang dilihat di luar sana. Ramai yang tidak kenal pun ilmu Tauhid. Sedangkan usaha untuk mengajar kenal ALlah pun tidak banyak dilakukan. Sehinggakan yang bersolat pun berapa ramai yang culas?

Sepanjang yang saya ikuti program kem motivasi remaja dari Felda, JKR, YBJB, sekolah-sekolah - ramai yang tidak solat, dan saya pernah memberitahu mereka tentang persoalan yang selalu ditanya oleh orang Kristian untuk mengelirukan umat Islam. Dan mereka ternganga terpinga-pinga. Bercakap sahaja dengan teori di atas kertas tidaklah sama dengan orang yang turun ke padang dan melihat keadaan sebenar umat Islam. Turunlah paling kurang berjumpa dengan mereka yang tidak kenal tikar sembahyang, yang berumur 12 tahun sudah menghisap rokok dan ganja, bahkan menonton video lucah. Tanyakan mereka tentang injil dan bible apa bezanya. Berikan soalan pada mereka tentang petikan ini -

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak- anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan
dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."
"Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat dimana cinta itu ada."

Kirimkan ini kepada setiap wanita yang anda kenal hari ini
untuk memperingati. .


Adakah petikan di atas dari Al Quran atau dari Bible? Dari ALlah ataupun rekaan dari Kristian yang selalu kita ambil?


Penggunaan kalimah ALlah tidak boleh dilihat sekadar kalimah sahaja. Ingatlah gerakan besar-besaran Kristian sedang berlaku merata-rata dari pedalaman orang Asli yang memeluk Islam sehinggalah ke negara yang teramai umat Islam di dunia iaitu di Indonesia.

Sahabat semua boleh rujuk di laman web perbincangan Indonesia sendiri apa sebenarnya yang berlaku jika benarlah ISU KALIMAH ALLAH ADALAH ISU REMEH. LIHAT DI SINI :

http://forum.swaramuslim.net/forum.php?id=F24_0

*Nasihat saya - baca dahulu keseluruhan di dalam laman Indonesia ini.

Dan ini yang terakhir :

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani “tidak akan pernah” ridha (membiarkan engkau bebas bergerak menjalankan aqidah dan rutinitas agamamu) sampai engkau mengikuti ‘millah’ mereka”
[QS. Al-Baqarah [2]: 121]

Pada tahun 1930, seorang missionaris, Samuel Zwemer pada Konferensi Misionaris di Kota Yerussalem menyatakan:
“Misi kolonialisme dan misionaris terhadap Islam bukanlah menghancurkan kaum Muslimin. Namun mengeluarkan seorang Muslim dari Islam, agar dia menjadi orang Muslim yang tidak berakhlak. Dengan begitu akan membuka pintu bagi kemenangan imperialis di negeri-negeri Islam.”


sumber :http://forum.swaramuslim.net/threads.php?id=4333_0_24_0_C

Remehkah isu penggunaan Kalimah ALLah?

Ustaz Farhan Bin AbduLlah iaitu seorang bekas Kristian yang telah dilatih untuk menjadi paderi oleh bapanya sendiri iaitu Ketua Paderi besar menjaga 15 buah gereja di Sabah telah mendedahkan sendiri adakah ada agenda tertentu di sebalik permintaan akhbar Herald The Catholic Weekly untuk meminta kebenaran penggunaan kalimah ALlah di dalam bible.

Yang seharusnya kita fikirkan :


1. Samakah penggunaan kalimah ALlah sebagaimana fahaman kita sebagai orang Islam dengan kalimah yang digunakan oleh Kristian di dalam bible tersebut?

Sebagai umat Islam yang beriman, kita mengimani bahawa ALLah adalah Esa (tunggal), tidak beranak dan tidak diperanakkan. Tidak menyamai apapun dengan makhluk-Nya. Ini dijelaskan sendiri di dalam surah al Ikhlas

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
قُلۡ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ (١) ٱللَّهُ ٱلصَّمَدُ (٢) لَمۡ يَلِدۡ وَلَمۡ يُولَدۡ (٣) وَلَمۡ يَكُن لَّهُ ۥ ڪُفُوًا أَحَدُۢ (٤)


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa. (1) Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat. (2) Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan (3) Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya.(4)(surah al Ikhlas : 1-4)


Bahkan ALlah juga telah berfirman yang bererti :


Demi sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: Bahawasanya Allah ialah salah satu dari tiga tuhan. Padahal tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan Yang Maha Esa dan jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, sudah tentu orang-orang yang kafir dari antara mereka akan dikenakan azab seksa yang tidak terperi sakitnya.
(Surah al Maidah ayat : 73)


Menurut Ustaz Farhan,(Al Islam, m/s 8-9) :
Penganut penganut Kristian Ortodoks yang berpegang kepada Injil Perjanjian Lama (The Old Testament), memang menggunakan nama ALLah sebagai Tuhan mereka, tetapi tidak di dalam Injil Perjanjian Baru (The New Testament) yang menjadi pegangan penganut Kristian Katolik, Lutheran, Anglikan dan lain-lain. Samada kita sedar atau tidak golongan Kristian di negara ini yang bukan bermazhab Ortodoks telah pun menggunakan nama ALlah di dalam Bible mereka. Dan sekarang ini ingin menggunakan nama ALlah itu sebagai Tuhan mereka secara rasmi melalui undang-undang negara.

Kita menggunakan kalimah ALlah sebagai Rabbul Jalil, ALlah itu satu dan tiada Tuhan melainkan ALlah.

Berbeza pula dengan Kristian yang menyebut Tuhan tetapi Tuhan Bapa, Tuhan Anak, dan Ruhul Qudus. Di dalam Bible Perjanjian Baru, Matthew 27: 46 (Jesus berteriak dengan suara yang lantang "Eli-eli (tuhan) Sabaktani (mengapa engkau tinggalkan aku?" - Mengapa Jesus (yang dianggap Tuhan Anak) meminta tolong kepada ALlah? Sedangkan di dalam pegangan Kristian Jesus itu adalah ALlah.
Cuba lihat lagu dari Agnes Monica sendiri :

ALLAH PEDULI

Banyak perkara yang tak dapat ku mengerti
Mengapakah harus terjadi
Di dalam kehidupan ini
Suatu perkara yang ku simpan dalam hati
Tiada satupun kan terjadi tanpa Allah perduli
Allah mengerti
Allah peduli
Segala persoalan yg kita hadapi
Tak akan pernah di biarkannya ku bergumul sendiri
Sbab Allah mengerti
Allah mengerti
Allah peduli
Segala persoalan yang kita hadapi
Tak akan pernah di biarkannya ku bergumul sendiri
Sbab Allah Yesus ku mengerti

Cuba bayangkan sekiranya kalimah ALlah ini digunapakai di dalam bible? Tidakkah ia menimbulkan kekeliruan?

2. Sudahkah kita turun padang untuk sama-sama membetulkan aqidah remaja dan umat Islam yang masih lagi goyah? atau sekadar melepaskan tangan dan menyerahkan bulat-bulat kepada orang lain. Kemudian bila timbul masalah saling tunding menunding, tetapi tidak mahu pula menunding pada diri sendiri.

Sebenarnya apa agenda sebenar Kristian yang bersungguh-sungguh ingin menggunakan kalimah ALlah Yang Maha Suci di dalam Kitab Bible? Ustaz Farhan mengajak kita meneliti apa yang ditulis oleh George W Peters dalam makalahnya, An Overview of Missions To Muslims. Peters mengakui betapa besar pengorbanan dan tugas yang terpaksa mereka lakukan demi mengkristiankan orang-orang Islam dengan ungkapan
"...(for those) who labored in blood, tears and sweat, and with prayer and patience in the Muslim world..."
Dalam sebuah buku diterbitkan oleh Universities and Colleges Christian Fellowship di United Kingdom tahun 1981 - Light on Islam : Reaching Out to Muslims Students In Britain - digariskan beberapa kaedah untuk menawan orang-orang Islam agar memeluk agama Kristian antara isinya :
"Terangkan tentang Jesus sebagai kalimah Tuhan, tidak sebagai anak Tuhan, kerana banyak masalah dan kekeliruan yang akan timbul".
Risalah Kristian di bahagian depan kulit risalah tertulis kalimah Basmalah - RAHSIA JALAN YANG LURUS- Al Mustaqim.

Bukan tiada risalah dan komik terbitan missionari Kristian yang disebarkan secara haram. Bagaimana jika ia di'halalkan' pula? Adakah kita dapat menangkis dan menapis dakyah yang ada di dalamnya? Jika kita boleh menapis, bagaimana dengan saudara-saudara seIslam kita yang lain? Jom fikir!

Sumber : Http://Jomfaham.Blogspot.Com

Perbezaan Wanita Dunia dan Wanita Akhirat

Perbezaan Wanita Dunia dan Wanita Akhirat
WanitaOleh;Ust Amin

Hanya sejak akhir-akhir ini sahaja dunia baru menyedari bahawa terdapat dua golongan wanita. Golongan pertama ialah wanita 'bebas' (emancipated women) yang kita temui setiap hari di Barat. Golongan yang satu lagi dapat dilihat dalam siaran Televisyen atau halaman-halaman majalah terbitan baru yang berkaitan dengan peristiwa-peristiwa semasa di Iran, Afghanistan, Syria dan lain-lain negara Muslim.

Bagi wanita 'bebas' perkara yang paling utama bagi mereka ialah untuk memperkenalkan diri kepada umum. Untuk tujuan ini mereka mengenakan pakaian yang cantik, memakai alat-alat solek yang menimbulkan ghairah, bekerja sebagai seorang profesional yang mempastikannya mendapat pendapatan yang lumayan dan berusaha sedaya upaya mendapatkan seorang leman lelaki (boy friend) atau suami yang segak, tampan dan berada.


Masa lapang bagi wanita 'bebas' ini ialah bertemu di '*****tail parties', menari, mendengar muzik, ke pawagam, menonton wayang gambar dan siaran TV, bersukan dan membaca buku-buku seks. Adalah menjadi kebiasaan baginya untuk menyerahkan tubuhnya bila peluang memberangsangkan.

Wanita 'bebas' menyetujui badan-badan kebajikan mengambil tugas menjaga orang-orang yang menderita dan miskin kerana masa dan wang yang ada padanya diperuntukkan supaya berseronok-seronok dan menikmati kemudahan-kemudahan yang ditawarkan oleh hidup ini.


Bagi wanita bebas katalog industri pelancongan amat menarik perhatiannya dan menjadi impian hidupnya jika dapat melancong ke Bahamas, Las Vegas atau Acapulco.


Tetapi bagi wanita yang satu lagi, Muslimah - keredhaan Allah S.W.T yang diutamakan. Kecantikan lahiriahnya ketika ia keluar tidak penting malah ia menutup auratnya untuk menyembunyikan kecantikan yang Allah anugerahkan kepadanya dari pandangan umum. Jika ia bekerja, tujuannya ialah untuk berkhidmat kepada masyarakatnya dan bukan sangat untuk mengisi dompetnya. Menyentuh tentang bakal suaminya, ia lebih mengambil berat tentang akhlak yang luhur lebih daripada kejayaan duniawinya.


Bagi Muslimah sudah menjadi kebiasaan baginya berada dalam kekusyukan Solat fardhu dan hiburan baginya ialah membaca Kitab suci Al­Quran, merenung tentang kebijaksanaan ciptaan Allah dan berkongsi pandangan rohaniahnya dengan orang yang dikasihinya.


Bagi Muslimah mendisplinkan diri dengan menahan dari lapar dan dahaga dan kemewahan-kemewahan lain semasa bulan Ramadhan adalah 5 punca kepuasan hatinya dan sebagai galakau untuk menambahkan lagi amal soleh.


Tidak terlintas dalam fikiran Muslimah untuk menikmati apa yang dimilikinya itu hanya untuk kepentingannya semata-mata melainkan ia memberikan sebahagian daripadanya kepada orang-orang miskin dan yang lebih memerlukan.


Bagi Muslimah setelah bertahun-tahun lamanya barulah ia berjaya mengumpulkan wang yang secukupnya untuk perjalanan yang jauh dalam hidupnya iaitu perjalanan yang mengarahkan kepada mencapai cita-cita rohaniah, pergi menunaikan Fardhu Haji di kota yang panas lagi berdebu dan sesak dengan manusia iaitu di Makkahtul Mukarramah.

Kesimpulan cerita di atas

Dari kedua kisah di atas dapat disimpulkan bahawa, wanita dunia ini lebih bebas dan mementingkan keduniaan semata-mata, suka berfoya-foya dan menghabiskan masa kepada rupa paras dan keinginan nafsunya. Sanggup keluar berdua-dua dengan teman lelakinya yang bukan muhrim dengan alasan kawan biasa atau pakwe sehingga lewat malam. Berpegang-pegangan tangan dianggap perkara biasa dan sanggup menggadaikan maruah dan tubuh badannya kerana cinta dan sayangkan teman lelakinya. Apabila mengandung menjadi gelisah, ada yang sanggup menggugurkan anak kandungannya yang sah diharamkan oleh Islam akan perbuatan gugur itu. Bagi yang melahirkan anak dari darah dagingnya sendiri dengan tidak mempunyai sifat keibuan dan berperikan kemanusiaan sanggup buang bayi itu kedalam tong sampah, kedalam sungai, tandas dan sebagainya. Itulah kehebatan wanita sekarang ini yang diagungkan oleh semua golongan masyarakat dan ada sebahagian dari wanita yang tidak berpendidikan agama memperjuangkan kebebasan wanita sehingga berbagai gejala tidak baik berlaku.

Bagi wanita yang budiman dan solehah dianggap kolot dan tidak bertamadun, kerana pakaiannya yang menutup aurat. Ada diantara golongan ustazah yang mempelajari agama dan disanjungi ramai memberikan imej pakaian yang tidak sepatutnya dipakai dan ramai masyarakat yang kurang pengetahuan agama menirunya dengan alasan “ustazah itu pakai tidak mengapa, kenapa saya pakai tidak boleh”. Adakah ini semua Islam secular, Libral, Islam moden atau sebagainya. Saya tertanya-tanya kenapa berlaku sebegini, adakah disebabkan malu memakai tudung labuh takut dihina dan dicaci atau tidak cantik, atau sebagainya. Padahal Islam membenarkan wanita Islam berfashion dengan garis panduan yang ditetapkan. Ada wanita yang menutup kepala tetapi pakaiannya ketat sehingga menampakkan bodynya, ada yang pakai tudung tapi tangan bajunya pendek, ada juga yang bertudung tetapi dadanya nampak, adakah ini fashion Islam?

Mari kita kaji kembali perkara ini, jika ada kesalahan mari kita perbetulkan. Jangan terlalu mengejarkan fashion sehingga kita lupa kepada batasan agama Islam kita, Kehidupan kita memerlukan redho Allah dari redho manusia sebagai jaminan kita menerima balasan yang setimpal apabila dihari perhitungan nanti.-asshafiee.blogspot

Kisah Benar Pengakuan Bekas Paderi Kristian....(melayu)


Kisah Benar Pengakuan Bekas Paderi Kristian....(melayu)
SantaiOleh: rbn_kulaan

Al-Kisah...!!!!
Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.
Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India
Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawan tetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi


bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari Kuala Lumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalam Bahasa Malaysia .

Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin Agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian seluruh Indonesia .. Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya dihantar pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam
bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia ,Singapura dan orang Filipina. Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00
sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura.. Beliau juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong Kristian Singapore .. Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.

Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak. Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh dan membawa saya bertemu Mufti Negeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya terus bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya dan Sg Wang Plaza.

Cara-cara berdakwah:
Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam, tidak boleh mengucap , menutup telinga apabila mendengar azan dan hal dakwah Islam. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura.
Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling Jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian, susah untuk diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.

Di Ipoh Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untuk main-main saja, akhirnya dia bertaubat.
Di Banting - Kamariah bt Sidek lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00 sehari). En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar di akhbar)1982.
Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup
2. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian. Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada Kristian.
Paderi Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan paderi itu. Beliau telah dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telah masuk Kristian di Melaka.
Target Kristian:
Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar (sukar nak dikesan)
Beliau beri penerangan kepada
1. Polis Bukit Aman,
2. Pusat Islam (untuk menyedarkan umat Islam)
Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah, Batu Gajah) pernah menjadi paderi selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah pendakwah yang berdakwah di dalam bahasa Inggeris.
Beliau sebagai paderi dikenakan 4 syarat
1. Tidak boleh hisap rokok
2. Tidak boleh minum arak
3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah
4. Tidak boleh kahwin.

Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua paderi Indonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.

PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KEPADA ORANG ISLAM KITA "Sebarkanlah walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW) "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan
mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya,
maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuk
suami,isteri, anak-anak, kaum keluarga,saudara- mara, sahabat-handai dan
generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah
'Allah hu Akbar'....maha suci Allah.


ALLAHUAKHBAR. ..ALLAHUAKHBAR. ..ALLAHUAKHBAR

http://kulaan2u.blogspot.com/2009/11/kisah-benar-pengakuan-bekas-paderi.html

Masjid Paling Aneh di Dunia (Gambar - Ambuyat)


Masjid Paling Aneh di Dunia

Bentuknya sederhana benar, namun jemaah sudah berdatangan dari penjuru desa sebelum waktu solat masuk

Mungkin kita tak percaya jika tidak melihat faktanya. Seorang yang tidak kaya, bahkan tergolong miskin, namun mampu membangun sebuah Masjid di Turki. Nama masjidnya pun paling aneh di dunia, iaitu “Shanke Yadem” (Anggap Saja Sudah Makan). Sangat aneh bukan? Di sebalik masjid yang namanya paling aneh tersebut ada cerita yang sangat menarik dan mengandungi pelajaran yang sangat berharga bagi kita.

Ceritanya begini :

Di sebuah kawasan Al-Fateh, di pinggiran kota Istanbul ada seorang yang wara’ dan sangat sederhana, namanya Khairuddin Afandi. Setiap kali ke pasar dia tidak membeli apa-apa. Saat merasa lapar dan ingin makan atau membeli sesuatu, seperti buah, daging atau manisan, dia berkata pada dirinya: Anggap saja sudah makan yang dalam bahasa Turkinya “ Shanke Yadem” .

Nah, apa yang dia lakukan setelah itu? Wang yang sepatutnya digunakan untuk membeli keperluan makanannya itu dimasukkan ke dalan kotak (tromol)… Begitulah yang dia lakukan setiap bulan dan sepanjang tahun. Dia mampu menahan dirinya untuk tidak makan dan belanja kecuali sebatas menjaga kelangsungan hidupnya saja.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun Khairuddin Afandi konsisten dengan amal dan niatnya yang kuat untuk mewujudkan impiannya membangun sebuah masjid. Tanpa terasa, akhirnya Khairuddin Afandi mampu mengumpulkan dana untuk membangun sebuah masjid kecil di daerah tempat tinggalnya. Bentuknyapun sangat sederhana, sebuah pagar persegi empat, ditandai dengan dua menara di sebelah kiri dan kanannya, sedangkan di sebelah arah kiblat ditengahnya dibuat seperti mihrab.

Akhirnya, Khairuddin berhasil mewujudkan cita-ciatanya yang amt mulia itu dan masyarakat di sekitarnyapun kehairanan, bagaimana Khairuddin yang miskin itu di dalam dirinya tertanam sebuah cita-cita mulia, iakni membangun sebuah masjid dan berhasil dia wujudkan. Tidak bayak orang yang menyangka bahwa Khairudin ternyata orang yang sangat luar biasa dan banyak orang yang kaya yang tidak mampu berbuat kebaikan seperti Khairuddin Afandi.

Setelah masjid tersebut berdiri, masyarakat penasaran apa gerangan yang terjadi pada Khiruddin Afandi. Mereka bertanya bagaimana ceritan seorang yang miskin berjaya membangun masjid. Setelah mereka mendengar cerita yang sangat menakjubkan itu, merekapun sepakat memberi namanya dengan: “Shanke yadem” (Angap Saja Saya Sudah Makan).

Subhanallah! Sekiranya orang-orang kaya dan memiliki penghasilan lebih dari kaum Muslimin di dunia ini berfikir seperti Khairuddin, berapa banyak dana yang akan terkumpul untuk kaum fakir miskin? Berapa banyak masjid, sekolah, rumah sakit dan fasilitas hidup lainnya yang dapat dibangun? Berapa banyak infra struktur yang dapat kita realisasikan, tanpa harus meminjam ke lembaga dan Negara yang memusuhi Islam dan umatnya?

Jemaah yang melimpah, tanda keberkahan dan amal soleh dari harta yang halal dan bersih

Kalaulah kaum Muslimin saat ini memiliki konsep hidup sederhana dan mementingkan kehidupan akhirat dan mengutamakan istana di syurga ketimbang rumah di dunia, seperti yang dimiliki Khairuddin Afandi, pastilah umat ini mampu meninggalkan yang haram dan syubhat dalam hidup mereka. Mereka pasti mampu mengalahkan syahwat duniawi yang menipu itu. Sebagai hasilnya, pastilah negeri-negeri Islam akan berlimpah keberkahan yang Allah bukakan dari langit dari bumi. Kenyataannya adalah sebaliknya.(Q.S. Al-A’raf / 7 : 96) Maka ambil pelajaranlah wahai orang-orang yang menggunakan akal sehatnya!

Note : (FJ)Dari buku “Keajaiban Sejarah Ustmani”, oleh : Ust. Urkhan Mohamad Ali

KOMEN ANA:

Dah lama jumpa gambar-gambar ni melalui e-mel... namun tak tahu ceritanya... hah sekarang baru tahu ...terima kasih kepada... LAMAN NI...

Umat Islam ditakuti kerana banyak anak

Umat Islam ditakuti kerana banyak anak
Posted on Sunday, November 22 @ 08:10:30 PST by tokdalang

SEJAK serangan 911 (11 September 2001) di Amerika Syarikat, Islam telah dianggap sebagai musuh baru kepada dunia Barat. Kasihan mereka. Ketakutan itu bukanlah tidak berasas kerana sememangnya wujud elemen ketaksuban dan militan yang tinggi yang dianjurkan oleh al-Qaeda ke atas sasaran di Barat.Bagi kebanyakan sarjana atau penulis Barat, mereka cenderung untuk mengklasifikasikan dunia Islam kepada dua pihak. Satu fundamentalis iaitu daerah yang bergolak seperti Afghanistan, Iraq, Iran dan Sudan. Satu lagi Islam sederhana iaitu didefinisikan sebagai negara yang mengamalkan Islam tetapi pada masa yang sama, memeluk idea-idea Barat.

Tulisan Lewis M. Simons dalam Newsweek keluaran 16 November 2009 memberi gambaran betapa semakin rumitnya persepsi Barat terhadap dunia Islam. Simons yang merupakan wartawan pemenang anugerah Pulitzer menggambarkan dunia Islam di Asia Tenggara iaitu Indonesia, Malaysia, selatan Filipina dan selatan Thailand serta Singapura (betulkah?). Malaysia pada Simons, sudahpun sebuah negara Islam fundamentalis yang terkenal, di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Malaysia, negara fundamentalis Islam? Kalau benar apa yang ditulis oleh Simons, tentunya Pas sudah tidak ada bahan untuk mencemuh kerajaan. Mungkin persepsi Simons didorong oleh berita-berita yang dilaporkan dari Malaysia mengenai hukuman sebat ke atas peminum arak, pembatalan konsert Beyonce, penahanan bekas mufti dan sebagainya yang mungkin dilihat sebagai ‘bukti’ kriteria sebuah negara fundamentalis Islam.

Simons secara umumnya menggariskan definisi fundamentalis Islam sebagai mereka yang mahu menegakkan hukum Syariah kepada keluarga dan cara negara itu ditadbir. Ini ternyata kurang tepat dengan hakikat sebenar negara ini. Malaysia mengamalkan dwi-sistem iaitu Hukum Syariah khusus untuk umat Islam sahaja manakala bukan Islam mengikut Common Law yang diwarisi dari bekas penjajah British. Jadi rasanya Simons melabelkan Malaysia sebagai negara fundamentalis Islam berdasarkan persepsi dan bukan bukti sahih. Patutnya Simons mewawancara Pas sebelum menulis artikel kerana pasti Pas akan memberitahunya bahawa matlamat menegakkan negara Islam parti itu terpaksa disimpan dalam peti kayu demi memastikan sokongan bukan Islam pada pilihan raya akan datang.

Fundamentalis

Kita kasihankan Simons kerana beliau mewakili dunia Barat yang melabel- labelkan wujudnya Islam fundamentalis, Islam sederhana dan entah apa-apa lagi. Bagi umat Islam, hanya ada satu jenis Islam iaitu Islam ad-din. Simons bukan yang pertama atau terakhir beranggapan demikian. Sebenarnya, kebangkitan Islam hari ini bagaikan menjadi suatu trauma kepada Barat.

Begitu hebatnya ketakutan itu, terbukti pada kajian-kajian yang walaupun maklumat berguna, boleh juga dilihat sebagai cara Barat memprofilkan agama dengan sengaja. Jika ia dilakukan oleh pelobi-pelobi Kristian dan Zionis, tidak mengapa. Kita faham. Itu memang kerja mereka. Malangnya, ia turut meliputi badan-badan dunia. Biro Rujukan Kependudukan (PRB) di bawah Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu rupa-rupanya menjadi platform kepada Barat untuk menilai perkembangan umat Islam terutama yang berhijrah ke Barat.

Antara tajuk yang luar biasa memprofilkan agama ialah ‘‘Apakah umat Islam memiliki lebih ramai anak berbanding wanita lain di Eropah barat?’’ yang dikaji oleh Mary Menderios Kent.

Kadar kelahiran yang sangat rendah di kebanyakan negara Eropah telah menyemarakkan kebimbangan mengenai bilangan penduduk yang menurun, namun satu segmen penduduk di benua itu, iaitu masyarakat Islam, dikatakan semakin bertambah. Peningkatan dari segi bilangan dan ramainya umat Islam yang boleh dilihat di Eropah barat, ditekan pula oleh tahap kesuburan yang rendah di kalangan bukan Islam, telah mendorong kebimbangan pihak tertentu di Eropah bahawa wilayah itu suatu masa nanti akan memiliki penduduk majoriti Islam, yang secara fundamentalnya merubah masyarakat Eropah.

Bagaimanapun, menurut laporan itu, kebimbangan tersebut didasarkan pada persepsi popular semata-mata, tapi tidak dengan bukti statistik. Disebabkan banyak negara Eropah tidak menetapkan rakyatnya menyatakan agama mereka secara rasmi, adalah sukar untuk mendapatkan anggaran tepat mengenai bilangan atau kadar kelahiran di kalangan umat Islam.

Begitupun, kata Kent lagi, adalah jelas bahawa umat Islam adalah jauh daripada mencapai status majoriti. Umat Islam membentuk kurang daripada 5 peratus penduduk di kebanyakan negara Eropah. Perancis mempunyai penduduk Islam terbesar di Eropah barat iaitu dianggarkan seramai 4 juta hingga 6 juta yang mewakili 6 peratus dan 10 peratus keseluruhan penduduk Perancis.

Walaupun ia menjadi bahan politik, Perancis sebenarnya sudah mula menikmati sedikit-sebanyak kelebihan daripada umat Islam yang berhijrah dari bekas tanah jajahannya di Afrika. Dalam arena bola sepak misalnya, terdapat sekurang-kurangnya tujuh pemain yang menganggotai skuad Piala Dunianya sekarang adalah beragama Islam iaitu Nicolas Anelka (Chelsea), Franck Ribery (Bayern Munich), Samir Nasri (Arsenal), Karim Benzema (Real Madrid), Eric Ebidal (Barcelona), Lassana Diarra (Real Madrid), Hatem Ben Arfa (Marseille).

Wujud

Diakui memang wujud komuniti Islam di beberapa negara di Eropah timur dan tengah, terutama di Balkan tetapi hanya di Albania umat Islam merupakan majoriti terbesar. Penduduk Islam di Rusia adalah besar, dianggarkan sekurang-kurangnya 15 juta. Berbanding umat Islam di Eropah barat yang merupakan sebahagian daripada gelombang penghijrahan besar yang bermula selepas Perang Dunia Kedua, hampir keseluruhan umat Islam di Eropah timur adalah lahir di situ.

Kajian oleh C.F. Westoff dan T. Frejka pada 2007 merumuskan walaupun imigran Islam memiliki anak yang lebih ramai dari orang Eropah yang lain, kadar kesuburan mereka kelihatan menurun mengikut masa, seringnya lebih cepat berbanding bukan-Islam.

Di Austria misalnya, wanita Islam mempunyai kadar kesuburan keseluruhan (satu anggaran kadar beranak setiap wanita) ialah 3.1 anak setiap wanita pada 1981, lebih tinggi daripada purata 1.7 bagi wanita Roman Katolik yang merupakan penduduk majoriti. Menjelang 2001, kadar Katolik telah menurun ke paras 1.3, tetapi kadar wanita Islam jatuh kepada 2.3 iaitu beza hanya satu anak setiap wanita antara wanita Islam dan bukan Islam.

Jadi apa sebenarnya yang menjadi ketakutan orang Barat ini terhadap Islam?Apakah ini turut mendorong Simons berpandangan Malaysia sebuah negara fundamentalis Islam?U/M

KOMEN ANA:

ini bermakna PERANCANG KELUARAGA yg dipopulerkan oleh barat ibarat senjata makan tuan... kerana kemungkinan org islam mengamalkannya adalah sedikit kerana dilihat BERTENTANGAN dengan Al-Quran dan Al-Hadis yg BANGGA dengan bilangan yg ramai... dan mengamalkan perancang juga memilih kurang anak atau pemandulan...

Ini secara tidak sengaja Barat mahu tidak mahu menerima sistem POLIGAMI [ambuyatel-binangkit.blogspot.com]yang diharuskan dalam Islam... kalau tidak, mereka akan berhadapan dengan kekurangan penduduk yg menyebabkan mereka menjadi golongan minority sekaligus meminggirkan mereka dari puncak kekuasaan...

....percayalah bahawa ISLAM is the Best!!! forever and ever!!!

Penggunaan Kalimah “ALLAH"

Penggunaan Kalimah “ALLAH"
Posted on Sunday, November 22 @ 15:21:56 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Kenyataan Media Oleh Dr Muhd Nur Manuty

Merujuk kepada rentetan pelbagai kontroversi berterusan yang masih wujud berhubung penggunaan kalimah 'Allah' oleh pelbagai agama selain dari agama Islam di negara kita Malaysia sekarang ini, maka BIPPA PKR sukacita menjelaskan pendirian kami mengenai hal ini.

Kami berpendirian bahawa, keinginan rakyat bukan Islam menggunakan kalimah "Allah" sebagai Tuhan adalah suatu perkembangan yang sangat positif dan perlu diterima secara terbuka dan berlapang dada. Umat Islam di Malaysia tidak perlu menjadi gelisah dan "over react" dengan pelbagai andaian dan kemungkinan dengan fenomena yang dikata baharu ini.

Sesungguhnya, kami melihat bahawa fenomena ini adalah manifestasi dari fitrah insani sejak dari azali lagi bahawa kesemua manusia memperakui keesaan dan penciptaan dunia oleh Allah SWT sebagaimana firmanya yang bermaksud:

"Dan jika kamu tanya mereka (orang kafir) siapakah yang mencipta langit dan bumi? Mereka akan berkata Allah..." (Al Quran, Az-Zumar (39):38).

Adalah jelas bahwa penggunaan kalimah Allah oleh penganut bukan Islam telah berlaku sejak dari dahulu lagi, khususnya bagi para penganut agama samawi. Sebahagian dari kitab suci mereka memang menggunakan kalimah Allah (terutama di Timur Tengah).

Di dalam kehidupan harian mereka hari ini, penggunaan Bismillah, Alhamdulillah, Masya Allah, Astaghfirullah, Wallahi dan sebagainya bukanlah suatu yang pelik dan janggal. Di Indonesia, penggunaan kalimah Allah di gereja-gereja memang telah lama menjadi kebiasaan.

Begitu juga bagi bagi penganut agama Kristian di Sabah dan Sarawak. Adalah jelas bahawa menggunakan kalimah Allah untuk mengiktiraf dan membesarkan Allah sebagai Tuhan, adalah hak asasi setiap insan.

Hak ini perlu dihormati dan tidak boleh dihalang. Bukankah Allah itu Tuhan untuk semua - Rabbul `aalamiin atau Lord of the Universe?Maka itu, kami melihat fenomena ini adalah bertepatan dan serasi dengan wadah dan perjuangan KeADILan selama ini.

Malahan, perjuangan untuk menegak yang makruf dan mencegah kemungkaran akan menjadi lebih mudah dan selesa sepertimana firman Allah:"Katakan wahai Ahli Kitab, mari tegakkan kalimah yang sama antara kami dan kamu iaitu bahawa kita tidak akan menyembah selain Allah dan tidak mensyirikkan (associate) Allah dengan satu apapun serta janganlah ada antara kita yang mengambil tuhan-tuhan selain Allah. Dan jika mereka berpaling maka katakanlah bahawasanya kami adalah orang Islam (menyerah diri pada Allah)" (Surah Ali `Imran(3):64).

Sekian.
Terima kasih.
Dr. Muhd Nur Manuty
Pengerusi
Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA)
Parti KeADILan Rakyat.
22 November 2009


KOMEN ANA:

betul.... namun ALASAN MEREKA YG KATA TAK BOLEH [ambuyatel-binangkit.blogspot.com]... kena fikirkan juga baik buruknya.... maknanya kalau DIBOLEHKAN pun kenalah ada SYARAT2NYA yang dipersetujui... khasnya dalam negara kita.. negara lain, itu lain cerita. Taklalh sewenang-wenang kalimah Allah semacam dipermainkan...

Lagi haru kalau KALUNG yg bertulis kalimah Allah(terdapat dipasaran - ni patut dibanteras)... didapati tergantung dileher tak kita Kafir atau Muslim ... amacam?

Eloklah dicari jalan PENYELESAIAN yg disenangi oleh semua pihak...

Oh..., Mingguan Malaysia! (Letak Jawatan - Penjelasan Dato' Husam yg melegakan - Ambuyat)

Oh..., Mingguan Malaysia!
Posted on Sunday, November 22 @ 10:15:55 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Artikel Oleh: Husam Musa

Mingguan Malaysia sekali lagi 'memandang tinggi' pada saya dengan berita provokatif muka depan.

Dulu saya diserang bertubi-tubi menjelang Muktamar PAS.

Agenda 'mematikan' saya nampaknya belum berakhir.

Hari ini, Utusan cuba berbagai cara menghubungi saya untuk 'pohon penjelasan'. Semasa Utusan bersiap 'meletupkan' berita itu semalam sepatah penjelasan saya tidak diminta.

Beratus sms, kegelisahan begitu ramai orang dan deringan talipon sejak awal pagi adalah bukti 'berita' yang sengaja dimasak sebegitu rupa telah mencetuskan kesan negatif yang bukan sedikit.

Saya amat terharu dengan penjelasan segera bos, guru, rakan dan bapa saya - Tok Guru Nik Aziz.

Saya sakit belakang. Jumpa doktor dan doktor minta saya dapatkan rawatan, rehatkan tulang belakang saya dan kurangkan aktiviti. Bila saya nak masuk wad untuk rawatan itu saya boleh tentukan sendiri ikut kelapangan saya, tetapi jangan kurang dari lima hari penuh. Jangan lambat, kata doktor.

Saya maklumkan pada bos saya. Lima hari sebelum raya haji amat sesuai. Tetapi program saya kena tangguh dan mana mesyuarat yang saya ditugaskan wakili Tok Guru kena tukar kepada rakan yang lain.

Apa kata Tok Guru bila saya terus jumpa beliau Khamis lalu?

Jumpa doktor Di Pakar Perdana habis jam 12.30 tengah hari. Jumpa Tok Guru lebih kurang jam 1 sebelum zohor.

"Tak boleh lok (tangguh). Buat (rawat) selalu (segera). Jangan jadi macam ana..."

Saya bercadang masuk hospital hari Isnin. Keluar petang Khamis.

Apa kena mengena sakit belakang saya dengan letak jawatan?

Letak semua pulak tu?

Mana perjuangan saya? Mana parti dan kerajaan yang saya membantu menjayakannya sekian lama? Di hujung jalan kami akan berpisah? Membuka ruang pada lawan menerobos masuk dalam detik yang kritikal ini?

Tok Guru telah cuba dimalukan. Cuba dipinggirkan kerana pendiriannya yang tegas dan hasratnya yang jelas untuk membawa negara kita menuju perubahan.

Saya sebagai murid dan 'budak' Tok Guru, mengangkat bendera putih semata-mata kerana Utusan cuba meng-agendakan kami?

Sakit adalah lumrah insan. Letak jawatan tidak boleh diikat dengan satu dua hari di hospital - maka ia bukti Husam letak jawatan.

Kepada teman dan rakan, sahabat dekat dan jauh, saya ucapkan terima kasih atas ingatan anda semua. Ustaz Aziz menalipon pagi hari dari Mekah kerana terbangun dari mimpi, saya hargai erti persahabatan.

Bolehkah media kita diajar erti kredibiliti?

Tanpa menyakiti Utusan, tetapi tulisan Art Harun dalam blognya Articulations, menulis tentang Utusan buat sedikit 'touch' untuk tukar gambar payung berlambangkan dacing dengan gambar payung biru tanpa dacing, barangkali cukup untuk kita merasa tertanya-tanya Utusan ini apa..?
Terdapat payung berlambang dacing di belakang pak cik yang ditangkap kerana membunuh isterinya yang minta cerai di Kedah. Gambar yang sama diguna pakai oleh Metro, The Star dan Berita Harian.

Tapi demi maruah BN, Utusan menyiarkan gambar yang diubah seperti di bawah pada berita yang sama, 10 Nov 2009;Sumber: Weblog Husam Musa

KOMEN ANA:

Berita U.M...dan B.H... memang TERKUTUK..... semoga Allah SWT memberikan hidayah kepada mereka yg terlibat..... Amin!!! Wahai anak bangsaku juga saudara seagamaku !!! berhentilah menjadi BARUA UMNO=BN..... bertaubat isnya Allah...anda akan SELAMAT... kalau tidak, tunggulah balasan Allah SWT di dunia dengan keperitan dan kesempitan hidup serta di akhirat dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya... ingatlah bahawa kami telah memberikan peringatan kepada kalian di dunia.... supaya tiada lagi dakwa-dakwi di Hari Perhitungan nanti. .....

Ambuyat!!!

Ahad, November 22, 2009

Syabas Hasan Karim Keluar PRM Sokong PR

Syabas Hasan Karim Keluar PRM Sokong PR
Posted on Sunday, November 22 @ 05:10:07 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Berita Oleh: Lutfi

"Syabas dan tahniah setinggi-tingginya kepada beliau yang berani membuat satu keputusan yang amat pahit untuk dilakukan...Jom kita bersama dengan pakatan rakyat..Hasan Karim dan Allayarham Razak Ahmad adalah tokoh pembangkang yang amat disegani di Malaysia dan khususnya di Negeri Johor

Hasan berdiri semasa merasmikan cawangan sungai petani kedah

Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hassan Abdul Karim meletakkan jawatannya berikutan usul beliau agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat ditolak.
Keputusan meletkkan jawatan itu dibuat Hassan dalam satu surat yang dialamatkan kepada Setiausaha Agong PRM, Koh Swe Yong baru-baru ini.

Kongres Nasional PRM kali ke-41 pada 15 November dii Kuala Lumpur baru-baru ini menolak cadangan Hassan agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat.

Cadangan itu dibuat oleh Hassan melalui Ucapan Dasar Presiden. Hassan telah menjadi Presiden PRM selama 5 tahun dan lebih 31 tahun sebagai ahli PRM.

PRM dihidupkan semula oleh Hassan dan para penyokongnya selepas pimpinan PRM sebelum itu, Dr Syed Husin Ali dan rakan-rakannya memutuskan untuk bergabung dengan Parti Keadilan Nasional (PKN).

Pergabungan antara PRM dan PKN telah membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Baru-baru ini, Dr Syed Husin telah dilantik sebagai senator oleh Dewan Negeri Selangor.

"Saya tiada pilihan lain sebagai seorang pemimpin yang bermaruah melainkan satu pilihan sahaja iaitu meletak jawatan sebagai Presiden PRM, ahli Jawatankuasa Pusat dan semua jawatan saya di dalam parti berkuatkuasa serta merta," kata Hassan dalam suratnya itu.

Hassan juga mengambil keputusan untuk meninggalkan PRM ekoran peristiwa tersebut.

"Memandangkan saya ingin memberi kerjasama dan sokongan yang kuat kepada Pakatan Rakyat dan tidak mahu tindakan-tindakan saya itu nanti akan menjejaskan kedudukan dan pendirian pimpinan PRM maka saya dengan hati yang amat berat mengambil keputusan meninggalkan Parti Rakyat Malaysia yang saya sayangi ini dengan berkuatkuasa serta merta juga," tulis Hassan dalam surat yang dihantar kepada media itu.HARAKAHDAILY

http://lutfimj2006.blogspot.com/"

Nik Aziz Buat Silap Lagi -???

Nik Aziz Buat Silap Lagi
Posted on Sunday, November 22 @ 04:21:18 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Analisis Isu Oleh: professor

"
Mengikut berita media hari ni
  1. Nik Aziz nafi Husam mahu letak jawatan
  2. Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini menafikan Exco Kanan, Datuk Husam Musa akan melepaskan jawatan dalam parti dan kerajaan negeri itu.
  3. Mursyidul Am Pas itu juga menolak dakwaan perkembangan terbaru itu sebagai berlaku episod terbaru perpecahan dan kekusutan dalam parti itu.


Beliau menyifatkan tindakan sebuah akhbar harian yang menyiarkan laporan itu hari ini sebagai usaha untuk memecahbelahkan Pas dan melariskan jualan akhbar berkenaan.

"Saya baru baca sebuah akhbar rasa terlalu amat terkejut dengan siaran tajuk Husam letak jawatan, walaupun ada tanda soal," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di Kota Darulnaim di sini, hari ini.

Laporan itu memetik beberapa sumber sebagai berkata hasrat Husam itu bagaimanapun tidak dipersetujui oleh Nik Abdul Aziz yang sekali gus memberikan Husan cuti lima hari bermula hari ini untuk berehat dan menenangkan fikirannya.

Baca berita ni dan ini

Komen sikit

  1. TGNA sudah silap , kerana baca surat khabar milik UMNO ni
  2. Bukankah dulu sudah pakat nak boikot semua suratkhabar milik UMNO ni
  3. Jangan beli , kalau gian juga nak baca , layari ‘online’ saja

Inilah jadinya kalau baca suratkhabar milik UMNO. Mana mungkin ada laporan yang baik – baik dan betul mengenai PR , PAS , PKR & DAP. Adalah menjadi satu kesilapan besar kalau mengharapkan akhbar – akhbar ni membuat laporan yang betul.

Lepas ni semoga TGNA tak buat silap lagi dengan baca Utusan Malaysia terutamanya , dan juga Berita Harian dan seumpamanya.

Nik Aziz nafi laporan Husam mahu letak jawatan

Nik Aziz nafi laporan Husam mahu letak jawatan
Posted on Saturday, November 21 @ 21:15:06 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Berita OLeh Salmah Mat Hussin

KOTA BHARU, 22 Nov: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan desas desus bahawa Exco Kelantan, Datuk Husam Musa mahu melepaskan semua jawatan dalam parti dan juga kerajaan seperti dilapor media Umno BN semalam.

Bercakap pada sidang media di pejabatnya pagi ini, Nik Aziz memberitahu, Husam juga tidak pernah menghantar surat meletak jawatan sepeti yang didakwa.

Media kerajaan semalam melaporkan Nik Aziz memberikan cuti selama lima hari bermula hari ini kepada Husam yang juga exco kanan kerajaan negeri untuk berehat dan menenangkan fikiran kerana didakwa mahu meletakkan jawatan.

Menurut Nik Aziz, Husam diberi cuti rehat ekoran beliau perlu menjalani pembedahan tulang belakang selepas ditangguhkan sejak dua bulan lalu.

- Harakahdaily

Rupa-Rupa Husam JugaSakit Belakang

Rupa-Rupa Husam JugaSakit Belakang
Posted on Saturday, November 21 @ 17:54:27 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Artikel Petiksan tulisan Mohd Sayuti Omar

MINGGUAN Malaysia hari ini membuat spekulasi Husam bin Musa akan melepaskan semua jawatan dalam kerajaan dan parti. Laporan itu menyebut Husam telah memaklumkan hasrat itu kepada Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, Selasa lalu dalam pertemuan empat mata! Menurut laporan itu Nik Aziz menolak hasrat Husam itu, bagaimana pun Nik Aziz menerima penjelasan Husam yang beliau tidak terlibat dengan kemelut dalam PMBK.

Laporan itu memetik sumber dalaman. Sumber dalam? Siapakah yang memaklumkan kepada Mingguan? Tidak mungkin Nik Aziz sendiri memaklumkan melainkan orang yang melihat pertemuan itu kemudian memberi tahu akhbar berkenaan. Ada dua saja pegawai yang berlegar di pejabat MB yang mungkin mengetahui pertemuan itu, Setiausaha Akhbar atau Setiausaha Politi. Mungkin ada yang menyuruh agar akhbar membuat spekulasi demikian untuk melihat reaksinya!

Denyut sakit gaout saya hilang sebaik membaca berita berkenaan. Semalam lagi apabila mendengar laporan Astro Awani dan membaca beberapa protal berita saya sudah mula tersenyum mengenangkan telatah Husam dan orang kuatnya Ahmad Zakid Ibrahim yang juga Setiausaha Perhuungan Pas Kelantan yang cuba memberi justifikasi di atas ketidak hadiran Husam dalam mesyuarat Badan Perhubungan Pas Kelantan di JKR 10.

Dalam laporan portal berita semalam, Zaki memberi tahu Husam tidak hadir mesyuarat perhubungan kerana beliau sakit dan berada di ward. Mungkin ramai peminat Husam terperanjat apabila mendengar penjelasan Zaki itu. Mereka dari Perak barang kali sudah pun sampai ke Kota Bharu untuk menziarahi Husam pagi ini.

Saya harap kenyataan Zaki ini tidak disalah petik dan beliau akan menafikan hari ini. Kenyataan Zaki itu jelas sekali bohong atau belawak. Saya tidak tahu kenapa kalau beliau harus tipu demikian rupa. Nampak sangat di sini tidak ada keselaraan dalam memberi maklumat kepada media berhubung kedudukan Husam. Apakah tidak ada brainstorming dulu?

Kenapa saya kata Zaki belawak (bohong), kerana semalam Husam tidak berada di mana-mana katil di hospital tetapi berada di majlis simposium nasional anjuran Parti Keadilan Rakyat di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur. Husam juga adalah salah seorang pembentang kertas kerja.

Hal ini ini juga ada dilaporan oleh beberapa portal berita. Husam juga dilihat dalam Astro Awani memberi penjelasan mengenai ketidakhadirannya. Menurutnya beliau sakit belakang. Sakit belakang ini dialami sejak empat bulan lalu. Jangan-jangan sakit macam Anwar kot yang memerlukan penbedahan di Jerman? Menurut Husam arahan cuti selama lima hari seperti mana dilaporkan bukan dikeluarkan Menteri Besar Kelantan, tetapi doktor yang merawatnya.

Iya tak ya juga kalau kerana sakit anggota Nik Aziz tidak berkelayakan untuk memberi Husam cuti. Nik Aziz hanya layak memberi cuti sekiranya Husam mengalami krisis dan skandal politik. Selalunya orang politik kalau ada masalah dia akan diberikan cuti untuk menenangkan fikiran sebelum kembali bertugas semula. Mungkin juga Husam ini sakit dua-dua sekali, anggota dan sakit politik!

Bak menjaga kesihatan ini memang saya tahu, Husam seorang yang mengambil besar ke atas kesihatnnya. Satu masa semasa berceramah di Melaka dan Negeri Sembilan dalam rangka berkempen untuk tanding Naib Presiden Pas tahun 2005, beliau pernah berkejar ke hospital kerana merasa kurang selesa. Malam itu juga beliau terpaksa berihat di ward dan menyebabkan saya terpaksa pulang ke Kuala Lumpur jam 3:00 pagi. Esok bila saya telefon dia kembali sihat dan sedang menikmati nasi dengan ikan masin pedas bersama Pesuruhjaya Pas Melaka, Ghani Abdul Rahman. Itulah Husam.

Dan kalau belakang Husam sakit, saya juga tidak hairan. Mungkin kerana lama sangat duduk di kerusi menyebakan belakang lenguh-lenguh dan pegal. Saya tidak tahu apakah dia memerlukan kerusi khas untuk menjamin kesihatannya. Kerana kalau naik kapal terbang Husam tidak begitu gemar duduk di kelas ekonomi kerana ruang duduknya sempit. Sebab itulah dia terpaksa ke ruang kelas pertama. Katihnya panjang sangat!

Dan kalau betul belakangnya sakit, saya tidak hairan. Kerana dia seorang yang kuat berkerja. Kalau masa mula-mula jadi Exco dulu dia duduk di pejabat sampai lewat malam. Kadang-kadang bila saya call dia, dia masih di pejabat bersendirian menyemak mana-mana fail dan buat apa-apa yang perlu.

Dalam kenyataa kepada Asro Awani semalam Husam juga ada menyebut soal percutian beliau telah dimanipulasikan untuk memfitnah beliau ingin melepas jawatan. Menurutnya ada kospirasi hendak memecahkan beliau dengan Nik Aziz. Konspirasi ini adalah untuk memudahkan menjatuhkan kerajaan Kelantan ditumbangkan. Konspirasi ini dakwannya dilakukan orang luar!

Ada kuliha juga alasan dan hujah yang diberikan Husam itu. Di pihak Umno merasakan selagi Nik Aziz bergabung dengannya sukar untuk mereka menjatuhkan Pas di Kelantan. Gambaran itu secara tidak langsung menunjukkan kekatan Pas Kelantan hari ini disebabkan adanya Husam.

Tetapi dalam hal ini Husam juga perlu sedar bahawa beberapa tindak tanduknya dan pembawaannya sendiri menyebakan wujud ruang membolehkan orang marah dan cemburu kepadanya. Kalau konspirasi itu benar maka orang yang menyediakan ruang untuk itu ialah beliau sendiri. Manusia apabila terlalu suka dan berkuasa kadang-kadang dia tidak lupa apa yang dia buat memberi kesan dan impak kepada dirinya sendiri.

Saya telah memberi gambaran ini sejak lama dulu kepada beliau supaya menutup kelemahan beliau jangan sampai diambil kesempatan oleh mana-mana pihak. Perkara paling penting yang saya tekankan ialah ialah sikap dan pewatakannya yang kurang mesra alam dan ego. Sifat dan sikap lempar batu sembunyi tangan dan tidak bertanggungjawab ke atas sesuatu yang menimbulkan risiko adalah sikap Husam yang kurang disenangi oleh banyak orang dalam Pas. Nampaknya beliau tidak sedia mengubah perangai buruk ini.

Tanpa prejudis saya optimis kalau Husam boleh memperaiki keadaan ini dia boleh jadi pemimpin Pas terbaik di Kelantan sebagai mengganti Nik Aziz Aziz. Tetapi mungkin tidak terlaku olehnya kerana ia sudah mengheret dirinya jauh lembah persepsi buruk terhadapnya.

Bagaiaman pun saya masih tetap percaya Husam masih diperlukan untuk Kelantan. Sekiranya ada niat untuk Tok Guru Nik Aziz hendak memecatnya, pada saya itu tidakan yang bukan baik. Apa yang Tok Guru perlu lakukan ialah menyusun semula Exco untuk memeri kesedaran kepada Husam. Dalam konteks ini Nik Aziz perlu menguji sejauh mana kesetiaan dan kewala'kan Husam kepada Pas. Di Kelantan hanya Husam saja yang belum pernah diuji oleh Tok Guru menerusi pemecatan jawatan ataupun pengguguran jawatan Exco.

Hampir semua pemimpin Pas di Kelantan telah melalui musim-musim perit dengan Nik Aziz. Alhamdulilah mereka semua dapat bertahan dan terus setia bersama Tok Guru. Antara mereka yang diuji ialah Abdul Halim Abdul Rahman, Abdul Fatah Haron, Takiyuddin Hassan, Wan Ismail Wan Jusoh dipecat dari Dewan Harian Pas, Zulkefli Mamat, Hassan Mahmood, Zulkefli Mamat, Abdullah Yaacob dipecat dari Exco. Wan Nik Wan Yusuf, Bunyamin Hamzah digugurkan dari menjadi calon. Ternyata mereka menerima pemecatan yang dianggap ujian ini dan terus setia dengan parti.

Adapun Husam dan Mohd Amar Abdullah masih belum pernah menerima apa-apa penghukuman dan ujian daripada Nik Aziz. Maka adalah elok lalau Nik Aziz berbuat sesuatu ujian bukan atas tujuan hendak nyahkan beliau tetapi memberi terbiah dan pengajaran demi masa depan politiknya yang lebih gemilang dan mampan lagi. Melayan Husam seperti anak bongsu ternyata telah menimbulkan masalah baik kepada Tok Guru dan Husam sendiri. [wm.kl. 8:30 am 22/11/09]

Royalti: Pahang Dah Nak Join Kelantan

Royalti: Pahang Dah Nak Join Kelantan
Posted on Saturday, November 21 @ 15:29:19 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Artikel Oleh YB Dato' Hj Husam Hj Musa

Saya amat gembira hari ini. Selepas Tok Guru Nik Aziz membangkitkan sense of natural justice - dalam isu royalti minyak - ADUN BN Pahang telah menyambutnya.

ADUN Padang Tengku dari BN, Datuk Abdul Rahman Mohamad meminta Kerajaan Pahang menuntut royalti minyak kerana hasil minyak yang digali di perairan Terengganu mungkin dari kawasan negeri Pahang - menunjukkan jiwa menuntut keadilan itu ada di mana-mana.

Hari ini ia tersembunyi, lama kelamaan, ia tidak tertahan lagi.

Sinar Harian selanjutnya melaporkan;

Abdul Rahman ketika membahaskan Bajet Kerajaan Negeri Pahang 2010 berkata, satu syarikat konsultan perlu dilantik bagi mengkaji perkara itu dalam usaha meningkatkan pendapatan baru Kerajaan Negeri yang sudah 12 tahun mengalami bajet defisit.

“Terengganu diberi royalti minyak, Kelantan juga diberi peruntukan ihsan, kenapa Pahang tidak diberi, Pahang juga berhak,” katanya pada Persidangan Ketiga Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Pahang ke-12 di sini, semalam.

Abdul Rahman berkata, kebanyakan pelantar cari gali minyak di Terengganu bersempadan dengan Pahang dan tidak mustahil minyak yang digali itu disedut dari kawasan perairan Pahang.

Jika nasihat saya ditanya, cuba lihat kemungkinan fenomena 'horizontal drilling' antara Pahang dan Terengganu. Undang-undang antarabangsa menetapkan pembahagian 50:50 kiranya fenomena itu benar berlaku. Peluang Pahang mendapatkan sama nikmat khazanah minyak masih terbuka.

Royalti - itu yang dituntut oleh ADUN BN sendiri. Wang ehsan tak main. Itu hanya silap mata UMNO.

Kalau Pahang yang belum tentu ada atau tidak minyaknya pun nakkan royalti dan bukan wang ehsan, bayangkan apa perasaan rakyat Kelantan yang memang berhak dan terhak.

Jika balak, hasil terbesarnya untuk negeri dan hanya sedikit ses dan cukai untuk Persekutuan. Begitu juga emas dan hasil logam yang lain. Kenapa pula minyak, Kerajaan Persekutuan dapat hasilnya sedangkan setiap titik minyak dan gas adalah berada di bumi Negeri? Persekutuanlah yang patut menerima ehsan Negeri dan bukannya Negeri tertakluk kepada ehsan Persekutuan.

Syabas Pahang! Nampaknya Petronas kena lebih telus dan terbuka tentang telaga-telaga pengeluarannya di seluruh negara. Penyata pengeluaran harus dibentangkan sama di Parlimen.

Alangkah baiknya yang jauh, baru, kesemuanya

Alangkah baiknya yang jauh, baru, kesemuanya
Posted on Saturday, November 21 @ 07:10:44 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Tazkirah Oleh: jelir

"Petikan daripada kuliah Ust Ahmad Ali mantan pensyarah Universiti Brunei, ahli panel syariah HPA yang diadakan pada hari khamis 12/11/09 bertempat di Msjid Nurul Iman, Serendah:


Diriwayatkan pada zaman Rasulullah, seorang sahabat sedang menghadapi sakaratulmaut. Sedang beliau berada dalam saat-saat terakhir beliau sentiasa mengulangi:


  1. Alangkah baiknya yang jauh
  2. Alangkah baiknya yang baru
  3. Alangkah baiknya kesemuanya
Para sahabat agak gusar dan masing-masing tertanya-tanya apakah yang dibicarakan oleh sahabat berkenaan. Semua sahabat yang berada disitu tidak faham apakah yang diucapkan itu. Apakah ini bala yang menimpa sahabat, sedangkan sahabat ini adalah yang terbukti dengan sifat-sifat terpuji. Kemudian para sahabat bersepakat untuk memaklumkan kepada Rasulullah mengenai peristiwa itu.

Setelah diceritakan kepada Rasulullah, baginda memberitahu dengan tenang apakah maksudnya itu.

Semasa menghadapi malaikat maut, Allah telah membuka hijab beliau sehingga menampakkan ganjaran untuk amalan kebaikan yang telah dikerjakan.

Yang pertama, dalam perjalanan ke masjid beliau terserempak dengan sibuta yang meraba-raba untuk ke masjid. Setelah hampir dengan masjid sahabat ini membantu/memimpin orang buta berkenaan sehingga sampai ke masjid.

Yang kedua, pada musim sejuk sahabat ini terjumpa dengan seorang miskin yang menggigil dalam kesejukan. Pada masa itu sahabat ini memakai beberapa lapis baju untuk mengelakkan kesejukan. Kerana kasihan dengan keadaan si miskin tadi beliau membantu dengan memberikan salah satu daripada baju yang beliau pakai. Baju yang pertama masih baru, beliau simpan dan memberikan baju lain yang agak lama dan lusuh kepada si miskin.

Yang ketiga, pada suatu malam setelah balik dari berdakwah beliau bertanyakan kepada si isteri apakah rezeki yang ada pada malam ini. Isterinya memberitahu hanya ada sebuku roti sahaja. Semasa beliau hendak mula menikmati makan malam tersebut kedengaran pintu rumahnya diketuk orang. Sahabat ini terus membuka pintu dan didapati seorang yang dalam keadaan lemah longlai di hadapan rumahnya. Orang itu meminta sedikit makanan kerana telah 3 hari tidak menjamah rezeki. Dengan hati yang tenang dan penuh ikhlas sahabat tadi memberikan separuh daripada roti tersebut kepada orang yang kelaparan tadi.

Ternyata ganjaran yang Allah kurniakan kepada hambanya yang membuat kebajikan adalah terlalu besar. Sahabat tadi merasa terlalu rugi dengan 3 amalan yang telah dilakukan. Sesungguhnya sahabat tadi mengidam untuk memimpin orang buta semasa perjalanan ke masjid masih lagi jauh, memberikan pakaian/baju yang baru kepada si miskin yang menggigil kesejukan dan memberikan sebuku roti kepada orang yang kelaparan.

www.dpphuluselangor.blogspot.com

Bunuh manusia untuk jual lemak

Bunuh manusia untuk jual lemak
Posted on Saturday, November 21 @ 07:26:18 PST
Dilulus untuk paparan oleh CyberSniper

Artikel Oleh: setisab

"- Di Peru penyenayah di rimba.
Di Malaysia penjenayah di Putrajaya.

- Di Peru mangsa dikerat-kerat.
Di Malaysia mangsa di bom

- Di Peru mayat jadi minyak.
Di Malaysia mayat jadi abu

- Di Peru penjenayah membunuh.
Di Malaysia polis membunuh

LIMA: Satu kumpulan penjenayah di rimba Peru membunuh orang untuk mendapatkan lemak mereka, menurut polis kelmarin.

Mereka dikatakan menyedut lemak mangsa dan menjualnya di pasaran gelap bagi kegunaan firma kosmetik.

Tiga suspek, yang diberkas awal bulan ini, mengaku membunuh lima orang untuk mendapatkan lemak mereka, kata Ketua Skuad Antipenculikan Peru, Kolonel Jorge Mejia.

Menurut beliau, suspek, dua daripada mereka diberkas ketika membawa sejumlah botol berisi lemak cecair, memberitahu polis bahawa harga lemak itu ialah AS$15,000 ($20,800) seliter di pasaran gelap.

Kolonel Mejia berkata suspek mendedahkan bahawa lemak itu dijual kepada orang perantaraan di Lima.

Meskipun polis mengesyaki lemak itu dijual kepada syarikat kosmetik di Eropah, sebarang jualan tidak dapat disahkan.

Polis menahan dua suspek, Serapio Marcos Veramendi dan Enedina Estela, di sebuah stesen bas di Lima pada 3 November lalu.

Mereka membawa satu liter lemak manusia dalam sebuah botol minuman ringan.

Maklumat yang diperolehi di sini

- Kerajaan Rakyat

Mana Najib Dapat Duit Korban 427 Ekor Lembu Parlimen Pekan

Mana Najib Dapat Duit Korban 427 Ekor Lembu Parlimen Pekan
Posted on Saturday, November 21 @ 07:03:00 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Rencah Oleh: professor

"Dengan gaji PM sebulan kalau tak silap RM 25 ,000.00 saja. Najib baru jadi PM tak sampai 2 tahun pun. Kalau tak dibelanjakan satu sen pun , dia Cuma dapat kumpul RM 600.000.00.

Untuk beli lembu untuk korban ni , bukannya sikit 427 ekor , biasanya untuk korban harga satu bahagian lebih mahal dari harga biasa yang dijual di pasar , purata dalam RM 350.00 untuk satu bahagian. Kalau untuk 7 bahagian , jumlahnya RM 2,450.00 untuk seekor lembu. Kalau 427 ekor , jumlahnya sebanyak RM 1,046,150.00.

Tak tau lah kalau sebagai Menteri Kewangan , gajinya juga RM 25,000.00 sebulan. Jadi kalau dicampur dua jawatan ni , Najib berjaya kumpul RM 1,200,000.00. Kalau dicampur kedua – dua ni baru cukup untuk bayar harga 427 ekor lembu ni.

Kesian kat Najib dan keluarga terpaksa ikat perut , semata – mata nak korban lembu , minggu depan

Adakah ada pihak – pihak yang sponsor ?
Mungkin juga ada pihak yang sponsor Najib , dengan menyediakan semua bajet untuk biayai harga lembu tersebut

Mana GERAK ni ?

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN