PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Ogos 29, 2009

Hukuman rotan syariah tidak melukakan....Abdul Hadi Awang

Hukuman rotan syariah tidak melukakan....Abdul Hadi Awang
Thu Aug 27, 2009 10:13 am by langau
Ogos 26, 09
5:51pm
komentar Isu hukuman sebat kepada pesalah minum arak telah menarik perhatian pelbagai pihak untuk memberikan pandangan dan komen masing-masing.

Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (pindaan 1987) sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.

Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan hadis Rasulullah SAW.

Apabila asasnya adalah nas, maka ia adalah aspek agama Islam yang wajib untuk dilaksanakan kepada penganutnya – kerana ia berkait dengan tanggungjawab antara manusia dengan Tuhan, antara dosa pahala serta pembalasan di hari akhirat.

Jika bersandarkan kepada nas, maka hukuman ke atas peminum arak untuk penganut Islam setelah sabit kesalahan ialah sebatan antara 40 hingga 80 rotan jumlahnya.

Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak.

Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.

Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi.

Aspek pencegahan inilah yang perlu ada dalam melaksanakan hukuman dalam undang-undang Islam. Ia memerlukan pindaan supaya proses undang-undang Islam yang adil dapat dilaksanakan.

Oleh yang demikian, kita meminta supaya pihak berkuasa tidak gopoh dalam pelaksanaan itu sehingga memberi gambaran salah mengikut syariat Islam.

Dalam masa yang sama kita berharap supaya wanita yang disabitkan itu bertaubat kerana Allah Maha Pengampun dan Penyayang.

Apa yang seharusnya berlaku ialah arak haruslah di haramkan penjualannya secara menyeluruh terlebih dahulu kepada semua orang Islam. Masyarakat dan kerajaan juga perlu dididik supaya faham bahawa arak adalah haram di sisi agama Islam.

Haramnya arak adalah tidak mengira tempat – sama ada restoran kecil atau besar, atau hatta di dalam rumah sendiri.

Menjalankan hukuman terhadap peminum arak tanpa menghapuskan puncanya – adalah seumpama menghadapi nyamuk Aedes dengan menamparnya sahaja, tetapi longkang-longkang dibiarkan berselerak sehingga menjadi tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi!


Artikel ini diterbitkan sepenuhnya daripada kenyataan media Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

............................................................
tanpa kesedaran menyeluruh terutama penguatkuasaan/kehakiman....hudud akan kelihatan huduh......
KOMEN:
Lagi Artikel mengenai hukuman sebat.... oleh:
Us.Zaharuddin Abd Rahman

Lim Soo Nee (ADUN Kulim) janji beri khidmat terbaik

Lim Soo Nee janji beri khidmat terbaik
Ali Hashim
Sat | Aug 29, 09 | 4:39:37 pm MYT

KULIM, 29 Ogos: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kulim, Lim Soo Nee berjanji akan memberi sokongan yang padu kepada kerajaan negeri Kedah pimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Beliau juga berjanji akan memberikan khidmat terbaik jika dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri Kedah nanti selepas diperkenankan oleh Tuanku Sultan Kedah.

Menurut beliau lagi sekiranya pelantikan sebagai Exco bagi menggantikan Adun Lunas, Mohd Radzhi Salleh diperkenankan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Kedah maka beliau akan melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang diberikan itu dengan sebaik mungkin.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak baru-baru ini telah mengumumkan bahawa Lim telah mendapat perkenan Sultan Kedah bagi menggantikan tempat Radzhi yang mengisytiharkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat dan menjadi wakil bebas.

Ekoran daripada tindakan Radzhi itu maka situasi politik di negeri Kedah mulai hangat apabila Lim yang juga Adun daripada PKR sebelum ini banyak mempersoalkan tindakan kerajaan negeri.

Image"Saya tidak ada kena mengena dengan agenda lompat parti yang diuar-uarkan di negeri Kedah. Saya juga hairan kenapa nama saya dilibatkan dalam agenda lompat parti ini.

"Saya begitu kecewa dengan sesetengah pihak yang sengaja memburuk-burukkan nama saya. Saya sentiasa berada di Pusat Khidmat saya di Kulim. Sebagai seorang Adun yang diamanahkan maka saya akan melaksanakan tugas saya sebagai Adun," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Lim meminta mereka yang sering membuat fitnah untuk menjatuhkan imejnya supaya menghentikan perbuatan tersebut dengan serta merta.

"Saya juga tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa sahaja yang cuba untuk mencemarkan dan menjatuhkan nama baik saya.

"Sekiranya fitnah yang dilakukan tidak dihentikan oleh mana-mana individu atau pihak maka saya pasti akan mengambil tindakan bagi membersihkan nama baik saya," katanya.

Lim juga berkata sekiranya dilantik sebagai Exco maka beliau akan tetap dengan agenda untuk membela dan memperjuangkan nasib rakyat walaupun terpaksa membuat teguran kepada kepimpinan negeri yang membuat kesilapan.

Kerusi PKR di Kedah kini kurang satu apabila Adun Lunas, Mohd Radzhi Salleh mengisytiharkan dirinya sebagai wakil bebas setelah keluar daripada PKR.

Walau bagaimana pun Kedah kemungkinan akan menghadapi satu lagi pilihan raya kecil setelah Adun Kota Siputeh, Abu Hasan Sarif yang mewakili Barisan Nasional dikatakan melanggar undang-udang Tubuh Negeri Kedah berikutan ketidakhadirannya ke persidangan dewan pada 19 April dan 9 Ogos yang lalu. _

Kelantan perluas tazkirah guna stesen radio

Kelantan perluas tazkirah guna stesen radio
Oleh Mohd Nor Yahya
Fri | Aug 28, 09 | 4:45:48 pm MYT
KOTA BHARU, 28 Ogos: Kerajaan negeri Kelantan dengan jalinan kerjasama sebuah stesen radio swasta, Manis FM telah mengadakan program tazkirah yang disiarkan melalui setesen radio tersebut bermula awal Ramadhan lalu hingga ke hujung bulan puasa ini.

Ianya sebgai usaha kerajaan negeri menyebar luaskan dakwah kepada masyarakat khasnya di Kelantan, Terengganu dan Pahang yang dapat mengikuti siaran itu.

Menurut Pengarah Urusetia Penerangan Kerajaan negeri Kelantan Abdul Rahman Yunus, tazkirah akan disampaikan oleh pimpinan negeri termasuk Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat, Speaker Dun Ustaz Nasruddin Daud, Exco kerajaan negeri, Setiausaha Kerajaan negeri dan juga Ketua Polis Negeri.

Siaran tazkirah tersebut dapat diikuti setiap hari sepanjang Ramadhan pada jam 7.30 pagi, 2.00 petang, 4.00 petang dan 7.05 petang pada frekuensi 90.6 MHz di Kelantan, 102.00 MHz di Terengganu dan 95.1 MHz di Pahang.

Abdul Rahman juga berkata sebelum ini siaran tazkirah tersebut mendapat sambutan yang amat menggalakkan terutamanya melibatkan Menteri Besar Kelantan sendiri apabila pihak Urusetia kerajaan negeri menerima panggilan talipon dari seluruh negeri.

"Saya berharap penduduk di negeri ini mengambil kesempatan untuk mendengar program tazkirah yang disampaikan oleh pimpinan kerajaan negeri sempena bulan Ramadhan ini," ujar beliau. Image

Dalam perkembangan lain, seramai 60 warga miskin Kota Bharu telah dipilih oleh Jawatankuasa Pembangunan Masjid Kota Darulnaim untuk menerima sumbangan RM100 setiap orang bagi meringankan beban sempena bulan Ramadhan.

Ketua Pegawai Operasi Perbadanan Menteri Besar Kelantan yang juga Pengerusi Jawatankuasa masjid tersebut Ir.Mohd Ariff Fahmi Abdul Rahman ketika ditemui di majlis Perasmian Sambutan Ihya Ramadhan peringkat Kompleks Kerajaan negeri Kelantan berkata, seperti di tahun-tahun lepas, masjid yang terletak dipinggir pagar komplek kerajaan negeri tersebut akan menyediakan program tazkirah pada setiap hari bermula jam 12 tengahari dan berharap kakitangan kerajaan dapat mengambil menafaat tersebut.

Perasmian Ihya Ramadhan tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Besar Kelantan,Tuan Guru Dato'Nik Abdul Aziz Nik Mat,turut hadir,Setiausaha Kerajaan Negeri,Dato'Aiseri Ilias,Pegawai Kewangan Negeri Mohd Faudzi Mat Jusoh, Exco negeri,Wakil-Wakil Rakyat, Ketua jabatan dan kakitangan kerajaan negeri dan swata.

Dato'Aiseri Ilias ketika berucap berkata kakitangan kerajaan dari peringkat tinggi hingga bawah seharusnya memainkan peranan penting dalam masyarakat setempat iaitu seperti melibatkan diri dengan aktiviti masjid maupun masyarakat tempatan.

"Saya yakin kakitangan kerajaan negeri Kelantan dapat melakukan aktiviti harian yang baik kerana mereka ini juga sedikit sebanyak mempunyai pengaruh dalam masyarakat," katanya. Image

Sementara itu Tuan Guru semasa menyampaikan tazkirah pertamanya berharap pada tahun ini rakyat negeri ini dapat menjadikan bulan Ramadhan sebagai bulan meraikan Al-Quran kerana Al-Quran telah diturunkan pada bulan yang mulia ini.

"Kita sering menyambut puja umur (hari lahir) manusia seperti isteri,anak-anak kita, Pemimpin Negara kita juga sambut hari kelahiran Nabi Muhammad saw, oleh itu bulan Ramadhan ini kita pakat-pakat (ramai-ramai)sambut kedatangan Al-Quran iaitu dengan membacanya seberapa banyak yang boleh,bertaddarus maupun mentafsirkannya," kata beliau.

Beliau juga berharap perubahan perlu diadakan di setiap masjid negeri ini iaitu dengan menyediakan imam-imam atau penceramah agama dari pelbagai kaum seperti kaum Tionghua dan India.

"Kalaulah kaum ini juga diterima sebagai penceramah di masjid-masjid,nescaya kita akan lebih memahami masalah kaum mereka dan ini dapat merapatkan lagi hubungan sesama kaum di negeri ini," katanya lagi.

Nik Aziz juga berkata tanggapan orang ramai yang mengatakan bulan Ramadhan hanya untuk berpuasa sahaja perlu dikikis kerana Ramadhan meliputi pelbagai program yang sudah diatur oleh Allah swt seperti setiap amalan dilipat gandakan ganjarannya, perbanyakkan sedekah,melakukan amalan solat sunat,membaca Al-Quran dan pelbagai lagi perkara yang berfaedah.

Bagi memperkemaskan lagi institusi masjid, beliau berkata jawatankuasa Masjid perlu menjemput rakan-rakan dari kaum lain yang belum Islam seperti di majlis sambutan Maulidurrasul,Israk Mikraj,Sambutan Awal Muharram yang sering diadakan di masjid.

"Mereka ini memerlukan pendedahan yang sebenarnya terhadap kemurnian agama Islam yang tidak mengamalkan sebarang keganasan, bila mereka ada bersama,mereka akan dapat melihat dengan jelas keadaan yang sebenar berlaku di masjid,Masjid bukan hanya tempat

bersembahyang semata-mata,"katanya lagi. ImageMajlis berkenaan dihadiri lebih 300 orang termasuk dari masyarakat India dan Tioghua._mna _

Pegawai SPRM dera saksi hingga pengsan?

Pegawai SPRM dera saksi hingga pengsan?
Harakahdaily
Fri | Aug 28, 09 | 2:53:23 pm MYT
SHAH ALAM, 28 Ogos: Peguam Gobind Singh Deo memberitahu Inkues kematian Teoh Beng Hock, beliau mempunyai saksi dan bukti pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mendera saksinya sehingga pengsan.

Beliau juga mempunyai gambar kecederaan mangsa bagi menyokong laporan polis itu yang dibuat terhadap pegawai SPRM di Tingkat 14 Plaza Masalam.

Gobind berkata demikian dalam inkues di hadapan koroner Azmil Muntapha Abas.

Menurut Gobind, beliau memohon untuk menyoalbalas saksi ke-19, inkues itu, Penolong Penguasa SPRM Selangor Mohd Ashraf Mohd Yunus, yang memberi keterangan dalam prosiding hari ini. Ini kerana beliau didakwa salah seorang dari pegawai yang terlibat mendera itu.

Kata Gobind, antara deraan yang diterima pengadu itu adalah dengan ditampar beberapa kali, dibogelkan dan dipukul dengan batang besi.

Ekoran itu, Koroner Azmil menangguhkan inkues ke 8 September untuk membolehkan pegawai SPRM itu menyediakan peguamnya bagi menghadapi soalan-soalan mengenainya.

Gobind adalah peguam bagi pihak keluarga simati, Teoh Beng Hock. _

Umno upah,latih pelajar sekolah bencikan Pakatan Rakyat

Umno upah,latih pelajar sekolah bencikan Pakatan Rakyat
Mohd Sabri Said
Fri | Aug 28, 09 | 3:14:20 pm MYT

PERMATANG PAUH, 28 Ogos: Dibayar antara RM20-30 setiap seorang. Diberikan baju 'T' yang bertulisan Pemuda Umno Kepala Batas. Dihantar ke Pahang menghadiri program bencikan PAS, DAP dan KeADILan.

Demikian antara penemuan Harakahdaily dalam siri kempen Barisan Nasional (BN) yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah baru-baru ini.

Setelah disiasat rupa-rupanya Umno mempergunakan murid-murid sekolah yang dipilih daripada beberapa buah sekolah di kawasan Parlimen Kepala Batas untuk tujuan menjadi 'pasukan sorak' bagi Barisan Nasional (BN) di hari pembuangan undi Dewan Undangan Negeri (Dun) N11 Permatang Pasir pada 25 Ogos lalu.

Pasukan itu dibentuk oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kepala Batas merangkap Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Dato' Seri Reezal Merican Naina Merican supaya jentera Umno dan BN nampak ramai sekaligus membuktikan sokongan pemuda terhadap parti itu telah kembali sepertimana yang terjadi di Pilihan raya Kecil Manik Urai, Kelantan.

Murid sekolah yang dikesan itu diberikan baju 'T' yang bertulisan Pemuda Umno Kepala Batas. Mereka ini menaiki motor berkonvoi ke sana ke mari menyesakkan lagi lalu lintas dan bila sampai ke pondok PAS mereka akan melaungkan berbagai slogan provokasi untuk membangkitkan kemarahan jentera Pakatan Rakyat.

Manakala ada yang berbaju biru kehitaman dan tertera perkataan 'Pemuda Satria' merupakan sebahagian daripadanya tetapi mereka ini hanya berkumpul di Unit Peti Undi (IUPU) tertentu sahaja contohnya di Kampung Pelet, Bukit Indera Muda dan Kubang Semang bagi menyemarakkan lagi sokongan pada BN dengan melaungkan slogan ciptaan Umno.

Sekiranya sesiapa berada di sekitar UPU berkenaan pastinya terdengar slogan, 'pangkah PAS dapat apa jawapannya neraka', 'siapa barua DAP jawapannya PAS', dan berbagai lagi sehinggakan ada yang termakan provokasi itu membuatkan Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) hadir dengan bantuan polis bagi menjaga keselamatan di kawasan terbabit.

Namun, apa pun cubaan Umno dan BN untuk mencetuskan pergaduhan, jentera Pakatan Rakyat tidak berganjak daripada kawasan yang dikhaskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) berbanding dengan jentera BN terutamanya Wanita Umno yang memakai pakaian bertemakan kemerah-merahan dan Puteri Umno yang dilihat lebih suka berteduh di rumah penduduk atau di bawah rimbunan pokok di kiri kanan bahu jalan bahkan kereta pengangkut undi BN juga berehat awal.

Inilah perbezaan antara jentera Pakatan Rakyat dan BN mereka sanggup berpanas dan berhujan kerana perjuangan untuk menegakan keadilan dan kebenaran tambahan lagi pilihanraya kecil itu diadakan pada awal Bulan Ramadhan.

Tentunya tekak terasa pahit dan dahaga tetapi kerana memartabatkan perjuangan Islam yang dibawa PAS jentera Pakatan Rakyat tanpa mengira kaum dan agama terus berdiri teguh sambil melaungkan perkataan membesarkan Allah SWT dan sekali sekala mengajak orang ramai yang melalui hadapan mereka supaya memberikan sokongan pada calon PAS, Ustaz Saleh Man.

Pelajar sekolah itu dikatakan diberi upah RM20.00 - RM30.00 seorang dan pernah dihantar ke Pahang menghadiri program bencikan PAS, DAP dan KeADILan.

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang, Ustaz Yusni Mat Piah ketika ditanya pandangannya berkata, Umno dan BN kini telah hilang kewarasan apabila menggunakan pelajar sekolah dalam kempen di hari pencalonan.

"Sepatutnya, Umno dan BN bersikap matang untuk berhadapan dengan jentera Pakatan Rakyat, tetapi apa boleh buat pemuda sekarang lebih bijak memilih perjuangan Pakatan Rakyat yang nampak lebih ketrampilan memerintah berbanding BN yang penuh dengan penyelewengan dan penipuan.

"Golongan muda sudah hilang kepercayaan pada Umno menyebabkan mereka terpaksa mengimpot pelajar sekolah untuk meramaikan sokongan, " ujarnya.

Ketua Dewan Muslimat PAS Permatang Pauh,Suraiya Saat pula menegaskan, BN jelas melatih golongan muda dengan duit.

"Pelajar dibayar upah dengan duit dan tidak mustahil memperbanyakkan lagi budaya sogok, " ujarnya lagi. - mks. _

Isu rotan Kartika: BN diperangkap 'negara Islam' ciptaan sendiri

Isu rotan Kartika: BN diperangkap 'negara Islam' ciptaan sendiri
Ramlan Joharee
Sat | Aug 29, 09 | 7:49:12 am MYT
ANALISIS

KUALA LUMPUR, 29 OGOS: Di tengah-tengah kekecohan berhubung hukuman rotan ke atas Kartika Sari Dewi Shukarno, terdedahlah kelemahan kerajaan Barisan Nasional melalui sikap berdolak-daliknya dan hipokrasi dalam pelaksanaan undang-undang syariah.

Selasa lalu Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak menggesa Kartika, yang didapati bersalah kerana minum arak, supaya merayu hukuman enam sebatan yang perlu dihadapinya.

Tindakan beliau dilihat dibuat kerana kebimbangan kerajaan selepas dikejutkan dengan liputan meluas media antarabangsa berkenaan kes itu, yang sudah tentu akan menjejaskan imej keterbukaan pentadbiran sekarang yang cuba diketengahkannya.

Pada sebelah malamnya pula, hanya beberapa minit sebelum berbuka puasa, Najib bangkit setapak lagi meminta pihak berkuasa agama supaya tidak mengutamakan hukuman rotan.

�Hukuman fizikal sepatutnya menjadi pilihan terakhir,� kata beliau yang mungkin telah menyedari Kartika tidak akan merayu hukuman rotannya itu.

Pada hari yang sama, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi penjelasan mengapa Kartika yang sepatutnya sejak Isnin lalu dibawa ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman rotan, dihantar semula pulang.

Beliau memberitahu sidang akhbar bahawa kakitangan penjara tidak ada kepakaran merotan menurut peruntukan undang-undang syariah yang mensyaratkan rotan tidak diangkat mengatasi kepala.

Hishammuddin dilaporkan berkata, keperluan Jabatan Penjara yang di bawah seliaannya untuk melaksanakan hukum sebat mengikut undang-undang Syariah merupakan �satu perkara baru� dan �mustahil untuk dilaksanakan tanpa pengalaman.�

Tambahnya lagi kaedah hukuman itu akan dikaji secara mendalam oleh pegawainya dengan pihak berkuasa agama untuk memastikan keadilan.

Tindakan beliau itu satu lagi usaha untuk menjarakkan kerajaan persekutan daripada hukuman rotan itu kerana bimbang dengan implikasi hukuman tersebut di peringkat antarabangsa.

Kartika telah berjaya menarik simpati media dengan keputusannya untuk menerima hukuman itu dan turut meminta supaya dirotan di tempat awam, lantas berjaya dilihat sebagai mangsa.

Hakikatnya kerajaan BN telah terperangkap dalam usahanya untuk menunjukkan ia lebih mempunyai kelayakan Islam daripada PAS.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga jelas tidak gembira dengan hukuman rotan itu dalam catatan terbaru blognya.

�Tahun ini kita akan sambut Hari Merdeka dengan menyebat seorang wanita Melayu kerana minum beer,� kata Dr Mahathir dalam nada sinis.

Beliau jelas bimbang parti yang diketuainya selama lebih dua dekad kini cuba mengikuti rentak PAS dan kehilangan jati diri yang dipertahankannya sebelum ini.

Anehnya Dr Mahathirlah yang sebelum ini memulakan permainan berlumba-lumba menunjukkan pentadbirannya lebih Islami berbanding PAS.

Hampir dua tahun selepas pilihan raya umum 1999 yang menyaksikan kemenangan beberapa kerusi baharu PAS di Selangor dan Perak beliau membuat perisytiharan bahawa Malaysia ialah sebuah negara Islam.

Pengumuman itu dibuat sebagai menyahut cabaran Presiden PAS ketika itu Almarhum Datuk Fadzil Noor.

Walaupun Dr Mahathir dalam pengumuman pada tahun 2001 itu � semasa mesyuarat agung Gerakan � sebenarnya cuba membentuk sendiri dan merampas definisi negara Islam, tetapi ia ditafsir banyak pihak sebagai langkah ke arah pelaksanaan undang-undang Islam dalam pentadbiran negara.

Penggantinya pula Tun Abdullah Ahmad Badawi menyambung tradisi itu dengan memperkenalkan Islam Hadhari.

Hari ini melalui kes Kartika, kerajaan BN terperangkap dalam jerat "negara Islam" yang dipasangnya sendiri.

3 penyebab Umno terus ditolak di Pmtg. Pasir

3 penyebab Umno terus ditolak di Pmtg. Pasir
Oleh Dzulfikar Mashoor
Sat | Aug 29, 09 | 11:25:43 am MYT
ANALISIS

KUALA LUMPUR, 29 Ogos: Bersandarkan rekod kekalahan tipis 65 undi pada pilihan raya Manek Urai, Umno meletakkan keyakinan mereka mampu menang di PRK Permatang Pasir.

Mereka juga berpendapat, penyumbang kepada kekalahan tipis di Manek Urai adalah faktor kredibiliti dan emej calon yang dilihat sedikit "bersih" berbanding calon mereka pada PRK sebelum ini. Namun di N11, terbukti sandaran keyakinan Umno BN itu tetap silap.

Pengarah Strategik PKR Tian Chua berpendapat kekalahan Barisan Nasional di N11 itu berpunca oleh stretegi kempen Umno sendiri yang terlalu menekankan politik perkauman yang sempit.

"Umno mendominasi kempen di Permatang Pasir dengan agenda-agenda Melayu serta perkauman yang sempit, sedangkan mereka tidak sedar bahawa (calon) lawan mereka juga adalah melayu dan seorang yang berpegangan agama Islam yang benar."

Beliau yang juga Ahli Parlimen Batu berkata teknik berkempen secara "cauvinisme" (perkauman melampau) Umno dengan berpandukan demografi 70 peratus undi Melayu dan 25 peratus undi Cina bukanlah suatu langkah yang strategik.

"Umno tidak boleh begitu cauvenis walaupun pengundi Melayu 70 peratus, sedangkan pengundi Cina hanya 25 peratus. Rakyat sudah bijak menilai kejujuran parti serta calon. Baik Melayu atau Cina, mustahil rakyat akan pilih parti yang tidak jujur (atau) calon yang tiada kredibiliti," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

"Satu Malaysia (tajaan) Umno sebenarnya tidak ikhlas. Hari ini, dia kata Malaysia untuk semua bangsa. Bila datang pilihanraya (kecil), dia (Umno) kata Malaysia ini Melayu punya. Tidak ikhlas lebih buruk dari tidak jujur,' tambahnya lagi.

Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat Dato' Abdul Halim Abdul Rahman yang dihubungi kemudian, berpendapat bahawa calon dan parti bukanlah faktor utama Umno ditolak di N11 Permatang Pasir.

Sebaliknya rakyat kian yakin terhadap kemampuan Pakatan Rakyat, berbanding Umno walaupun media arus perdana melaporkan berita secara tidak adil.

"Rakyat sebenarnya bijak dan rasional. Rakyat yakin Pakatan mampu dan kukuh, walaupun TV3, Utusan Malaysia dan Berita Harian melaporkan Pakatan Rakyat sebagai 'pakatan yang rapuh.'"

"Rakyat muak dengan propaganda televisyen dan surat khabar yang Umno mainkan. Umno masih digambarkan bersih dan amanah (dalam media), sedangkan rakyat melihat pemimpin-pemimpin Umno terlibat dalam rasuah dan skandal pecah amanah," ujar Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu.

Bagaimana pun, beliau tidak menafikan faktor kredibiliti calon serta parti sebagai punca Umno kalah di Permatang Pasir.

"Sejak dari awal lagi calon Umno (Rohazat Othman) dilaporkan banyak masalah peribadi dan pekerjaannya. Jika calon bermasalah, bermakna undi (sokongan) juga pasti ada masalah. Saya setuju, calon itu penilaian yang penting."

"Umno sedang ketinggalan zaman, suatu parti purba. Umno masih berkempen tanah Malaysia ini milik orang Melayu, sedangkan banyak kes pengkhianatan Melayu seperti isu tanah, kedudukan Islam serta isu bahasa (PPSMi) dilakukan (oleh) pemimpin-pemimpin Umno sendiri,' tambahnya.

Tegasnya lagi, Umno akhirnya tetap ditolak rakyat Permatang Pasir sekali pun calon mereka dikenali bermoral dan amanah, kerana Umno sendiri dikenali khalayak sebagai parti yang khianat Melayu dan tiada sahsiah.

Bagi Ahli Parlimen Kuala Selangor yang juga bekas pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP) Dr Dzulkifli Ahmad, andaian bahawa Umno mampu membenamkan calon PAS Ustaz Mohd Salleh Man jika calon mereka tidak dibelit pelbagai masalah peribadi dan moral, sebagai suatu andaian menyedapkan hati pemimpin-pemimpin mereka.

Kata Dzulkifli, Umno sebenarnya masih sukar memenangi N11 Pasir, walaupun calon Umno disegani bersih dalam kalangan ahli-ahli mereka serta pengundi sendiri.

"Umno masih angkuh, walaupun banyak pihak dari awal mengkritik peribadi calon mereka (Rohaizat), mereka tetap menamakan calon tersebut (Rohaizat).

"Andainya pemimpin mereka mengubah calon yang lebih bersih sekali pun, mereka (umno) tidak mudah memenanginya (Permatang Pasir) kerana Umno juga bermasalah."

Tambahnya lagi, perhitungan pengundi secara normalnya bukan sakadar terhitung oleh peribadi calon, malah integriti parti dan isu-isu berkaitannya.

"Dalam suasana yang biasa, iaitu tidak adanya 'Thunami Politik' seperti 8 Mac (tahun) lalu atau era Reformasi 1998 sekalipun, perhitungan pengundi bergantung pada faktor peribadi calon, integriti parti (yang bertanding) serta dinamika isu. Di Permatang Pasir tentunya begitu (perhitungan pengundi)."

Ujarnya lagi, sebanyak 30 peratus perhitungan pengundi masing-masing tergantung pada faktor peribadi calon serta integriti parti-parti yang bertanding.

Bakinya, iaitu 30 peratus bergantung pada dinamika isu-isu yang dilihat sekitar satu-satu pilihan raya kecil Permatang Pasir.

Mengulas perhitungan Manek Urai yang acapkali dijadikan sandaran bahawa Umno serta calonnya semakin diterima rakyat, Dzulfikli menjelaskan bahawa perhitungan pengundi di Dun tersebut sebenarnya banyak dipengaruhi dinamika isu, 30 peratus.

"Manik Urai buat penampilan Umno disebabkan PAS sedikit terjejas dengan pelbagai dinamika isu seperti kerajaan perpaduan, Manik Urai 'Anak Emas' kerajaan persekutuan, dan banyak lagi."

"Ditambah, Umno guna wang terlalu banyak dengan menjanjikan pelbagai pembangunan, tentunya mengaburi perhitungan pengundi."

"Dengan bahasa yang lebih mudah, perhitungan di Manik Urai masih disebabkan dinamika isu, kalau tidak pun calon Umno tidak mengalami masalah seperti di Permatang Pasir."

Pilihan raya kecil Permatang Pasir menyaksikan peribadi Rohaizat dibelit kes pecah amanah RM161, 000 wang Koperasi Pekebun Kecil; dan kedudukan isteri keduanya, Rafizah Mohamad Ali.

Selain itu, kes penjualan tanah Johor pada Singapura 1980an, rasuah, kematian Beng Hock, dasar pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), undi hantu turut mewarnai Umno sejak hari penamaan calon, 17 Ogos lalu.

Soal peribadi calon, integriti Umno - dinamika isu; 3 faktor tersebut mengakibatkan Umno bukan sahaja kalah di Permatang Pasir, malah gagal memanfaatkan peluang keemasan setelah kalah tipis 65 undi dalam pilihan raya kecil sebelumnya._mna_ _

Tiong dakwa Ong pernah ambil sendiri RM4 juta darinya

Tiong dakwa Ong pernah ambil sendiri RM4 juta darinya
Harakahdaily
Sat | Aug 29, 09 | 11:28:19 am MYT
KUALA LUMPUR, 29 Ogos: Ketua pegawai eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) Datuk Seri Tiong King Sing mendakwa Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat pernah mengambil sendiri darinya sumbangan sebesar RM4 juta tahun lalu, lapor China Press semalam.

Menurut akhbar itu, maklumat mengenai sumbangan tersebut diperolehi dari satu salinan laporan polis Tiong ke atas Ong yang juga kepada Menteri Pengangkutan.

Malaysian Insider pula melaporkan, pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) itu juga mengulangi cabarannya supaya Ong mendedahkan berapa banyakkah yang dimiliki oleh beliau dan isterinya dalam akaun bank mereka.

Tiong mendakwa, wang RM10 juta yang sebelum ini didakwa beliau telah disumbangkan kepada Ong telah diberikan dalam tiga ansuran secara tunai, yang pertama sebanyak RM5 juta, kedua RM1 juta dan ketika RM4 juta.

Menurut laporan polis itu, Ong telah meminta sumbangan RM5 juta dari Tiong pada tahun 2008.

Tiong mendakwa, wang RM5 juta itu dimasukkan dalam dua beg dan ditemani dua kakitangannya, beliau telah memberikan wang itu kepada rakan Ong di Hotel Hilton Petaling Jaya.

Beberapa minggu kemudian, menurut laporan polis itu, Ong meminta RM1 juta lagi dari Tiong.

Wang yang diminta itu kemudiannya diberikan kepada wakil Ong di tempat letak kereta Hotel Armada di Petaling Jaya.

Menjelang akhir 2008, Ahli Parlimen Bintulu itu sekali lagi bersetuju untuk menyumbangkan RM4 juta lagi kepada Ong.

Ong sendiri didakwa datang mengambil wang tersebut di sebuat rumah tetamu kerajaan, menurut laporan polis itu.

Wang tersebut, kata bendahari Parti Demokratik Sarawak (SPDP) itu dalam laporan polisnya, diletakkan di tempat meletak barang kereta Ong, lapor China Press.

Ong membuat laporan polis, mengemukakan saman RM500 juta serta melemparkan tuduhan terhadap Tiong selepas Ketua Pegawai Eksekutif KDSB itu mendakwa memberikan RM10 juta kepadanya 12 Ogos lalu.

"Dia boleh cakap apa sahaja, tetapi saya rasa apa yang penting ialah keadilan dan kebenaran akan mengatasi segala-galanya dan bukan berasaskan cakap dengar oleh individu yang kredibilitinya dipersoalkan," Malaysian Insider memetik Ong berkata.

Tuduhan tersebutlah yang mendorong Tiong mengemukakan laporan polis terhadap Ong.

Tiong malah menyatakan beliau bersedia ke mahkamah dan menyatakan beliau mempunyai saksi untuk membuktikan beliau memberikan RM10 juta kepada Ong.

Timbalan Tiong dalam KDSB, Datuk Faizal Abdullah pula berkata Ong telah menggunakan jet peribadi milik syarikat tersebut sebanyak lima kali.

Faizal yang timbalan ketua Umno Bahagian Kapar seterusnya mendakwa, Ong �berhutang� kepada KDSB sebanyak AS$40,000 bagi perkhidmatan tersebut.

Tidak ada penafian yang meyakinkan dari Ong terhadap dakwaan Faizal itu.

KDSB ialah syarikat yang disiasat dalam skandal PKFZ.

Projek PKFZ mencetuskan kontroversi apabila timbulnya pendedahan bahawa kos pembangunannya melambung daripada RM2.5 bilion kepada RM4.6 bilion.

Laporan audit yang dikeluarkan pada akhir Mei oleh Price Waterhouse Coopers, syarikat yang dilantik LPK bagi tujuan itu, menyebut tentang pembabitan beberapa ahli politik dalam projek berkenaan, yang menurutnya, mungkin menimbulkan percanggahan kepentingan.

Ahad lalu, bekas naib presiden MCA yang kini menyertai PKR, Datuk Chua Jui Meng mendakwa, jika didedahkan skandal itu, ramai pemimpin Umno yang terlibat.

Dakwaan itu tampil selepas dakwaan ahli Jawatankuasa Pusat MCA, Datuk Tee Lian Ker baru-baru ini mendakwa bahawa ramai tokoh Umno dan MCA berada dalam "payroll" Tiong.

Umno Jelutung cabar Umno P Pinang debat

Umno Jelutung cabar Umno P Pinang debat
Ali Hashim
Sat | Aug 29, 09 | 4:21:01 pm MYT

JELUTONG, PULAU PINANG, 29 Ogos: Belum selesai dengan kekecewaan di Permatang Pasir, Umno Pulau Pinang menerima satu lagi tamparan apabila 17 cawangan Umno dalam bahagian Jelutong mencabar pimpinan Umno negeri berdebat dengan mereka mengenai kesahihan status mereka.

Wakil kepada 17 cawangan Umno tersebut, Abdul Wahab Abdullah berkata, kemungkinan apa yang berlaku adalah satu konspirasi oleh sesetengah pihak yang mahu menyekat kemaraan mereka yang berwibawa dalam Umno bahagian Jelutong bagi bertanding jawatan Ketua Bahagian.

"Kenyataan oleh badan perhubungan yang menyatakan bahawa penutupan 17 cawangan Umno dalam bahagian Jelutong kerana hanya 40 peratus daripada ahlinya sahaja yang aktif adalah tidak munasabah kerana banyak daripada cawangan yang ditubuhkan sudah melewati 15 tahun. Jumlah keahlian seramai 4500 orang dalam 17 cawangan ini adalah bukti bahawa kami masih aktif.

"Kami juga berasa hairan dengan tindakan BPUNPP yang dilihat bertindak tanpa memikirkan hala tuju 4500 ahli Umno yang setia menyokong parti ini selepas penggantungan.

"Kami juga bersedia untuk mencabar mana-mana wakil BPUNPP untuk berdebat dengan kami bagi menjelaskan status kesahihan 17 cawangan Umno dalam bahagian Jelutong ini," katanya.

Masalah penggantungan 17 cawangan Umno dalam bahagian Jelutong ini sudah berlarutan sejak sekian lama. Namun begitu BPUNPP semasa krisis tersebut adalah dibawah teraju mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai pengerusinya dan ketua pembangkang Dun Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim sebagai setiausahanya.

Kini masalah tersebut masih berterusan walaupun Pengerusi BPUNPP sudah diterajui oleh Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Azhar masih lagi menjadi setiausahanya.

"Sekiranya masalah perpecahan dalam parti ini masih berterusan dan tabiat kronisme masih lagi berterusan dan menjadi amalan kepada kepimpinan Umno yang ada maka saya tidak nafikan bahawa Umno akan tumbang dalam pilihan raya umum yang ke-13 yang akan datang.

"Oleh kerana itu saya merayu kepada Majlis Tertinggi Umno supaya segera menyelesaikan masalah ini terlebih dahulu supaya ia dapat mengembalikan keyakinan rakyat kepada parti Umno yang dilihat semakin menurun dan terhakis," katanya. _

Nikmat puasa, cahaya hidayah bagi saudara baru

Nikmat puasa, cahaya hidayah bagi saudara baru
Azamin Amin I Foto Shukri Mohd
Sat | Aug 29, 09 | 1:50:24 am MYT

KUALA LUMPUR, 29 Ogos: Walaupun baru memeluk agama Islam 26 hari lalu, dia mampu berpuasa penuh sejak Ramadan bermula. Ini merupakan pertama kali, tidak perit atau pedih malah baginya pengalaman menjalani ibadah itu cukup menyeronokkan!

Dia, Azman Yap Abdullah, 32 sentiasa tersenyum dan ceria. Tiada raut keletihan atau kerut di wajahnya. Sungguhpun agak malu-malu bercerita pada awalnya, tetapi bersemangat sekali mengungkap pengalaman berpuasa, satu-satu ibadah yang dijalankan tanpa banyak tanya.

Sejak hari pertama sehingga kini, masih berpuasa tanpa tangguh. Tidak sekerat-sekerat atau separuh hari tetapi penuh, sehingga menjelang waktu berbuka.

"Saya tidak merasa susah, sakit ataupun pedih perut. Semuanya baik dan ianya cukup menyeronokkan!"

Menceritakan pengalaman, kata Azman dia bersahur beberapa minit sebelum masuk waktu subuh hanya dengan menjamah beberapa biji kurma, seperti yang disunnah oleh Rasullulah s.a.w.

"Saya buka puasa pun makan kurma juga. Kemudian cari nasi atau makan di KFC. Ada masa saya berbuka dengan cornflakes atau coco crunch," katanya sambil tersenyum lebar kepada kami.

Itu perasaan yang diluahkan Azman kepada Harakahdaily yang diberi peluang Allah SWT bertemu dengan insan yang mendapat cahaya hidayah 2 Ogos lalu, lalu mengucapkan kalimah syahadah di Hidayah Centre Pusat Komuniti Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia (JIM) dekat sini.

Dia mula mengenali agama indah ini sejak 3 bulan lalu, melalui sahabatnya yang juga merupakan saudara baru.Sahabatnya itu, turut menghadiahkan al-Quran terjemahan bahasa melayu untuk dia lebih mengenali dan memahami agama Allah itu.

"Saya baca terjemahan melayu sebab tak berapa pandai bahasa inggeris. Dari situ, saya mula percaya, bahawa agama Islam ini adalah agama yang baik,"jelasnya dengan tenang.

Masih bertatih dan belajar, dia mengakui baru solat hanya sekali sahaja tetapi terus mendapat bimbingan dua orang ustaz daripada JIM dikenali sebagai Johan dan Abdul Rahim.

Azman merupakan seorang guru tuisyen sepenuh masa, sejak sembilan tahun lalu. Dia mengajar Bahasa Melayu, Mandarin dan Sains untuk pelajar sekolah rendah di Jalan Klang Lama.

Lelaki berketurunan Cina ini masih bujang dan agak segan untuk ditemubual pada mulanya, tetapi kemudian menjadi teman mesra kepada kami berdua dari Harakahdaily.

Katanya dia masih menyembunyikan keIslamannya daripada ibunya untuk sementara waktu kerana tahu akan reaksi negatif yang bakal diterima.

"Lambat laun, saya akan beritahu juga...cuma perlahan-lahanlah. Tak mau mak saya marah..."katanya masih tersenyum dengan sinar cahaya di wajahnya.

Ditanya tentang tip kuat semangat untuk berpuasa dan petua untuk orang yang punya 'banyak alasan' untuk culas melakukan ibadah itu, Azman menjawab ringkas tetapi tajam.

"Di belakang rumah kami, ada juga orang Islam makan di restoran Cina waktu bulan puasa.

"Bagi saya, hati mesti baik dan jangan lupa, Tuhan ada tengok kita."

Setelah berkongsi rasa dengan Azman, kami beralih pula kepada Siti Aisyah Tresa, 38 yang memeluk agama Islam sejak 1993 di Melaka. .

Sambil matanya mula berkaca, hampir tumpah air mata, Siti menceritakan detik-detik awal mula menyintai dan menaruh minat kepada agama Islam.

"Saya bekerja kilang dan tinggal di asrama di Johor. Ketika itu saya begitu tertarik melihat kawan sebilik yang sentiasa mengerjakan sembahyang.

"Tiap kali waktu azan, dia akan terus bersiap-siap untuk sembahyang. Saya tengok dia sembahyang, buat hati saya cukup tenang dan saya jadi minat sangat untuk tahu agama kawan saya itu,"kata Siti.

Katanya kerana terlalu minat, adakala bila di kampung, dia akan sembahyang sendiri-sendiri meniru gerak gaya kawannya itu.

Namun, setelah masuk agama Islam, cabaran hebat diterima apabila ditentang hebat oleh kaum keluarga yang masih menganut Kristian. Selama hampir enam tahun, dia melalui tekanan dan asakan hebat.

Tetapi selama itu jugalah, dia tabahkan hati dan tidak terputus hubungan dengan kaum keluarga malah secara rutin, setiap sebulan sekali akan pulang ke kampungnya di Kg Layang-Layang, Johor.

"Selama enam tahun, biar apa pun keluarga buat dan beri tekanan, saya cekalkan hati balik juga bertemu mereka sebulan sekali...

"Alhamdulillah, kini mereka sudah boleh menerima saya dan hubungan masih baik seperti sediakala. Syukur kepada tuhan," katanya cuba menahan sebak

Kini Siti yang mempunyai dua cahaya mata bahagia bersama suami dikasihi, Khaidir Maidin dan merindui sahabatnya Zainab yang rajin solat itu, yang kini sudah terputus hubungan sejak sekian lamanya.

Siti memberitahu, pengalaman berpuasa bukanlah sesuatu yang asing dan menjalani seperti biasa sama seperti umat Islam yang lain.

Beliau juga menolak tanggapan bahawa saudara baru sepertinya, sering diabaikan kebajikan dan disisihkan daripada masyarakat Islam.

"Saya sentiasa rasa diperlukan. Tak pernah saudara seagama menyisih saya malah merekalah yang banyak membantu tatkala saya menghadapi kesulitan.

Sebelum mengakhiri perbualan, Siti sempat menyuntik semangat kepada rakan-rakan saudara baru baik yang sudah lama atau yang masih baru memeluk agama Islam agar terus istiqamah bersama agama tercinta ini.

"Walau apa pun berlaku, teruslah bersama agama Islam. Percayalah, setiap kesusahan yang dihadapi, ada jalan penyelesaian yang diberikan oleh Allah...percayalah, saya juga pernah melaluinya...,"tersenyum mengucapkan terima kasih kepada Harakahdaily.

Turut mencuri perhatian ialah seorang saudara baru yang berasal daripada Afnka yng dikenali sebagai Hilal Abdullah, bakal melanjutkan pelajaran di Kanada dalam masa terdekat.

Cuma kisah pilu Hilal yang berasal dari satu kawasan bernama Brundi,ialah kedua-dua ibu bapanya mati dibunuh kerana berhasrat memeluk agama Islam.

Sebenarnya insan-insan bertuah ini antara 11 orang saudara baru yang kami temui di Hidayah Centre, Pusat Komuniti JIM, petang semalam.

Hidayah Centre adalah sebuah institusi di bawah JIM yang ditubuhkan sejak 2005, berperanan sebagai pusat sokongan kepada saudara baru membawa tema hidayah yang menarik perhatian iaitu "Saudara baru, Saudara Kita"

Objektif penubuhannya adalah untuk memberi penempatan sementara serta memberi bimbingan dalam bentuk kelas-kelas pengajian dan khidmat nasihat.

Semalam, Hidayah Centre mengadakan sidang media Majlis Pelancaran Buka Puasa yang dihadiri saudara-saudara baru yang kelihatan begitu ceria tetapi malu-malu dan tersipu bilamana lensa kamera menyorot wajah bercahaya mereka.

Sebelum sidang media dimulakan oleh jurucakap Hidayah Centre,Joannes Lukas yang juga seorang saudara baru, majlis dimulakan dengan penyampaian sumbangan kepada saudara-saudara baru yang hadir.

Ketika ditanya tentang aduan, masalah dan antara kekangan yang dihadapi oleh saudara baru, Joannes menjelaskan ianya terbahagi kepada beberapa perkara antara yang utama ialah ancaman daripada keluarga dan ketiadaan pekerjaan.

"Bila ada ancaman, maka kita berusaha sediakan penempatan dan penginapan sementara kepada mereka.

"Bagi yang tiada pekerjaan kerana terpaksa berpindah atau disishkan, kita mempunyai jaringan dengan NGO Islam dan syarikat yang bersedia memberi peluang pekerjaan bagi saudara baru ini,"katanya.

Setakat ini Hidayah Centre telah beroperasi di 14 cawangan di sembilan buah negeri manakala sejumlah 432 saudara baru yang berdaftar dengan pusat ini.

Bagi meneruskan pengoperasian dan untuk memberi bantuan kepada saudara-saudara baru, Hidayah Care akan menganjurkan Program Majlis Berbuka Puasa pada 12 September ini, di Putrajaya.

Menurut Pengarah Program Nasiruddin Tahir majlis itu bertujuan bagi mengutip dana melalui tajaan meja makan ataupun sumbangan syarikat, kumpulan atau individu yang berasa terpanggil untuk membantu saudara baru.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi Joannes Lukas atau Rosmawati Zainal di 03-41053159 atau 03-41089669.

Moga sudi membantu dan meringankan beban saudara baru yang juga saudara kita.

(Segala pandangan dan teguran, boleh disisipkan kepada saya di azaminamin@yahoo.comAlamat email ini telah dilindungi dari spam bots, anda perlukan Javascript enabled untuk melihatnya )

Siasat Segera Individu Dalam ‘Surat Misteri SPRM’

Siasat Segera Individu Dalam ‘Surat Misteri SPRM’
Posted on Wednesday, August 26 @ 06:11:32 MYT by Paktam

Oleh Mohd Ezli Mashut

Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa agar diadakan siasatan segera berkenaan isi kandungan ‘Surat misteri SPRM’ yang kini didedahkan di media dan alam siber. Justeru pihak Suruhanjaya Siasatan Diraja yang telah ditubuhkan wajar diberikan tugas penting ini untuk memastikan siasatan bebas dapat dijalankan dan menyiasat individu-individu yang terbabit dalam kandungan ‘surat misteri SPRM’ tersebut.


Siasatan secara bebas perlu dilakukan memandangkan kredibiliti dan integriti SPRM terjejas teruk mutakhir kini. Dakwaan yang terkandung dalam ‘surat misteri SPRM’ amat berat dan serius kerana melibatkan individu-individu penting dan persoalan serta isu-isu yang timbul dengan kematian misteri Mendiang Teoh Beng Hock apabila ditemui tertiarap di Tingkat 5,Plaza Massalam ,Shah Alam yang juga menempatkan pejabat SPRM.

AMK Selangor yakin memanggil individu-individu yang terdapat dalam ‘surat misteri SPRM’ boleh mengembalikan keyakinan rakyat dan dunia antarabangsa terhadap imej dan integriti SPRM yang tercalar dan jatuh merudum. Selagimana tiada penyiasatan dilakukan maka persepsi masyarakat umum dan dunia antarabangsa akan terus melemparkan pandangan negatif kepada pihak SPRM,kerajaan dan negara. Imej negara perlu dipulihkan kerana masyarakat antarabangsa memandang dengan penuh serius dan serong integriti SPRM.

AMK Selangor juga berharap individu-individu yang menulis ‘surat misteri SPRM’ berani tampil ke hadapan atau membuat akuan bersumpah bagi membuktikan fakta dan kenyataan yang dikemukakan adalah benar dan tepat. Malahan jaminan perlindungan kepada individu-individu yang mempunyai maklumat yang boleh membantu siasatan dan juga para saksi perlu dijamin oleh pihak keselamatan negara yang menurut perintah secara terus daripada Yang DiPertuan Agong. Ia untuk memastikan para pemberi maklumat dan saksi tidak diganggu dan diancam oleh mana-mana pihak.

AMK Selangor berkeyakinan rakyat keseluruhannya akan memandang tinggi kredibiliti SPRM jika individu-individu yang mencemarkan nama baik SPRM disiasat oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja. Kita tidak mahu ada lagi menjadi mangsa menjadi korban akibat sebarang soal siasat yang diluar batas hak asasi kemanusiaan, prosedur dan perundangan serta ada percaturan kepentingan politik sempit.

Kita berharap isi kandungan ‘surat misteri SPRM’ diambil perhatian serius oleh pihak Suruhanjaya Siasatan Diraja. Jika fakta dan kenyataan adalah sahih dan tepat, tindakan paling tegas dan drastik perlu untuk mendakwa individu-individu ke muka pengadilan. Kita tidak mahu negara terus-menerus diselubungi dengan pelbagai kes misteri yang tidak terjawab dan terungkai.

Negara dan rakyat pastinya tidak mahu ada ‘pengkhianat amanah rakyat’ terus bebas melakukan pelbagai kerosakan dan kemusnahan kepada institusi penting dan nama baik negara ini. Memilih individu yang mampu, layak dan kompeten memegang amanah amat penting untuk memastikan keadilan ditegakkan dan keamanan disemarakkan.

Justeru, AMK Selangor mengulangi ketegasan bahawa jangan dibiarkan institusi penting negara dipergunakan untuk kepentingan politik sempit. Kita mahu negara ini benar-benar serius untuk memerangi gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Kita perlu akur dan belajar daripada sejarah bahawa kejatuhan tamadun-tamadun besar dunia adalah akibat tindakan segelintir para pemimpin dan rakyatnya yang rasuah dan menggunakan kuasa sewenang-wenangnya.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berlakon?!-(Saksikan-YouTube:Ambuyat)

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berlakon?!
Posted on Saturday, August 29 @ 00:10:00 PDT by KetamBatu
Artikel Oleh: PASTAWAU

"Tuan Guru Berlakon??!!!

Penulis terkejut apabila membaca satu artikel yang didapati melalui laman web online akhbar tempatan Berita Harian yang bertajuk " Apabila KJ, Tok Guru jadi pelakon... "


Biar betul?! ... itu merupakan reaksi pertama dalam fikiran... setelah habis satu artikel tu dibaca, penulis mengikut link yang ada dalam artikel tersebut untuk menyaksikan sendiri "Filem Pendek" yang dikatakan melibatkan Tuan Guru Nik Aziz yang bertindak sebagai pelakon.

Alhamdulillah, penulis berjumpa filem pendek yang dimaksudkan. Tajuknya POKOK / TREE.


Perasaan teruja untuk melihatnya.. benarkah tuan guru berlakon? Apabila diteliti ianya tak ubah seperti dokumentari yang mana tuan guru menceritakan mengenai hadis Nabi SAW mengenai konsep sedekah dan ibadat di dalam Islam.


Tahniah diucapkan kepada pelakon, penyanyi, penerbit dan komposer terkenal Pete Teoh yang menjadi peneraju utama projek 15Malaysia terbitan P1 Malaysian Filmmaker Showcase baru-baru ini, insyaAllah video seperti ini boleh dimanfaatkan.

15 filem pendek itu ialah Chocolate (oleh Yasmin Ahmad), Potong Saga (Ho Yuhang), Gerhana (James Lee), One Future (Tan Chui Mui), The Tree (Amir Mohammad), Halal (Liew Seng Tat), Lollipop (Nam Ron), Taxi Driver (Benji Lim & Bahir Yeusuff), Healthy Paranoia (Khairil Bahar), Duit Kecil (Johan John), Slovak Sling (Wong Ming Jin), Rojak (Suleiman Brothers), House (Linus Chung), Lumpur (Kamal Sabran) dan The Son (Desmond Ng).

Kualiti sangat baik. Kualiti video dan bunyi bertaraf 5 bintang.

Turut diketengahkan : Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai , Ketua Pemuda Umno dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin , dan ahli Parlimen Batu, Tian Chua.

Disini disertakan Filem Pendek yang bertajuk POKOK/TREE arahan Amir Muhammad untuk tatapan semua.

layari laman web berikut untuk melihat keseluruhan 15 filem pendek tersebut :
http://15malaysia.com
www.p1.com.my/15my
www.ruumz.com/15Malaysia
"

Jumaat, Ogos 28, 2009

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 28/08/09

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 28/08/09

Posted by nikmj in Buletin Online, Malaysian Mirror, National, New Strait Times, bernama, buletinonline, malaysia today, malaysiakini, malaysianinsider, mstar, news.
Tags: ,
trackback

Untuk berita terkini, sila REFRESH url anda(Day 16th)

12.33 pm : Coroner’s court adjourns until Sept 8.

12.30 pm : Gobind says he personally interviewed complainant & he has more than 1 police report detailing MACC abuse.

12.28 pm : Abdul Razak objects. Selangor’s Malik says pathologist never discounted that Teoh may have been assaulted.

12.26 pm : MACC’s Abdul Razak says allowing the evidence will open a floodgate.

12.25 pm : Gobind tells court that police report indicates abuse, blindfolding, kicking, abusing of genitalia.

12.20 pm : Gobind tells coroner that he has before him a police report which details how witnesses and suspects were tortured by MACC officers at 14th floor of Plaza Masalam. Gobinds says among forms of abuse listed in the report are repeated slapping to the face, blindfolding, asking the witness to strip, wrapping a steel rod with newspaper and using it to hit stomach, arms and legs.

12.19 pm : Witness Ashraf says he understands & knows his choices.

12.17 pm : AG’s Tan says witness should be given opportunity to get counsel.

12.15 pm : Coroner says he wants to be fair to the MACC.

12.13 pm : Coroner advises witness of his right, he has a choice of not answering the question. Coroner addresses Ashraf and says that he will be asked incriminating questions and he has the option not to answer them.

12.10 pm : AG’s Tan says Teoh family has right to pursue line of questioning but in fairness to witness, he wasn’t named in the police report

12.09 pm : Gobind says he leaves it to coroner to decide. Gobind says he is prepared to proceed.

12.08 pm : Tan Hock Chuan says the documents just submitted details a case that is entirely separate from the inquest.

12.07 pm : Coroner reads police report while Gobind wants to read it to the witness, Ashraf.

12.05 pm : Coroner says witness has right not to self-incriminate, considering whether police report should be read in inquest.

12.04 pm : Coroner is going through the documents Gobind gave, with photos of injuries and report of abuse.

12.03 pm : Gobind says victim who lodged report will testify at later date, identifying the officers involved & details of torture he endured. Gobind adds he will present the police report detailing the incident and photos of the injuries. The witness will identify the MACC involved. However, Gobind cannot reveal the name of the witness for now because of security.

12.02 pm : Gobind reads police report lodged by witness in a separate case.

11.57 am : Gobind suggests to Ashraf there are police reports lodged against him for physical & psychological torture. Ashraf disagrees.

11.55 am : Gobind: Do you know there are police reports alleging torture and abuse by you?

Ashraf: I do not know about the reports.

Gobind: But you do know what happened, didn’t you?

Ashraf: I disagree, Your Honour.

11.54 am : Ashraf maintains that he did not hear any shouting after numerous questions from Gobind.

11.53 am : War of words between Razak and Gobind

11.48 am : Abdul Razak asks, “Why you cross like hell?”

11.45 am : Razak & Gobind argue over cross-examination, Gobind accuses Razak of trying to give answers to the witness.

11.42 am : Gobind asks witness if he tortured Teoh, Abdul Razak objects as lawyer continues with questioning. Ashraf tells the court that he did not hear any shouting. Gobind thunders, “So, who is lying? Bulkani or you?” Razak gets up to object.

11.41 am : Coroner tells Gobind not to repeat the suggestion.

11.40 am : Gobind suggests to Ashraf that he stayed back at MACC office until 5am to torture Teoh. Before Ashraf can answer, Razak gets up to object.

11.35 am : Coroner says people are entitled to their opinions & what they do outside is beyond the court’s control.

11.34 am : Coroner says he cannot impose a gag order on anyone.

11.31 am : Gobind says blanket order is illegal.

11.30 am : Abdul Razak was speaking on Ean Yong Hian Wah’s press conference, Gobind says Razak started it by putting evidence implicating DAP.

Abdul Razak Musa, representing MACC, tells coroner the Teoh Inquest has been politicised with press conferences held outside courtroom.

11.27 am : Selangor lawyer Malik Imtiaz Sarwar says it should not be a blanket ruling. Coroner says the court proceedings are recorded and available for viewing on the Attorney-General’s website. “I don’t see how the court can stop (halang) anyone who wants to make comments outside courtroom. The statements made inside the courtroom are what matters. It is people’s opinions versus other people’s opinions. If you want to see what happens inside court, you can see the recording on website. We are dealing with many theories here. We limit ourselves to what happens here (courtroom). What happens outside is beyond our control.”

11.25 am : MACC legal director Abdul Razak Musa asks coroner to prevent inquest from being politicised.

11:24am: Gobind says if Razak had followed the agreement and confined questioning to the four documents from Teoh’s laptop, press conferences like what Ean Yong had given would not happen. Gobind says Ean Yong was forced to give the press conference to defend himself and DAP after Razak made the allegations against DAP.

10:37am: Gobind asks for a short break. Court in recess.

10:35am: Ashraf say that he did not see anyone while on his way to the pantry to get water for Teoh. There was also no one in the pantry.

10:30am: Gobind suggests that in that two hours, Ashraf had the opportunity to use force on Teoh. Ashraf disagrees.

10.28 am : Gobind ticks off Ashraf for smiling while testifying.

10.25 am : Ashraf says there was no opportunity to use force on Teoh.

10:24am: Gobind: You were asked to shake him up, to break him down.

Ashraf pauses momentarily. He then answers, “It is like to ask a person until you get a correct answer.”

10:15am: Ashraf received the order to interview Teoh at 9.40pm on July 15.

10.14 am : Ashraf says orders to quiz Teoh was given at 9.40pm & he waited until 10.40pm before starting.

10.10 am : Ashraf says not unusual to question witnesses at 10.40pm or even 3.3am if they want to cooperate.

10.08 am : Ashraf claims Teoh interview was not an interrogation but admits they questioned him for 2 hours.

10:05am: Ashraf maintains that he did not question Teoh.

Gobind: You didn’t ask him? Not a question at all?

Ashraf: No.

Gobind: Then, who reported back to Hairul Ilham?

Ashraf: Arman Alies.

Gobind: You earlier said you reported back to Hairul Ilham. Are you lying?

Ashraf: I was with Arman when he reported to Hairul Ilham.

10.02 am : Ashraf earlier claimed he was involved in questioning, now says other MACC officers questioned Teoh.

10:01am: Gobind asks, “But you said Teoh couldn’t answer questions. Wouldn’t questioning him be an interrogation?” Ashraf said the questions came from Arman Alies and not him. The questions were regarding claim vouchers by Teoh’s boss, Selangot exco Ean Yong Hian Wah.

10:00am: Ashraf says he did not “interrogate” Teoh. He merely “interviewed” Teoh in the meeting room.

9.58 am : Ashraf says he never learnt how to interrogate suspects.

09:57am: To a question, Ashraf tells court he has never heard of the word “oppression”.

09:54am: Among the investigation techniques Ashraf has learnt is how to mark investigation papers, how to compile witness statement according to significance and flow. However, he told Gobind that he was not taught interrogation techniques on witnesses.

09:51am: Ashraf said before joining the MACC, he had a six-month stint at Pulapol (police training centre) in Ayer Itam.

09:49am: Gobind Singh Deo, representing Teoh’s family, is questioning Ashraf.

9.47 am : Gobind questions Ashraf on investigating procedures he learnt during training.

09:46am: Ashraf says he last saw Teoh when he gave Teoh the glass of water. He did not see anyone with Teoh at the couch when he gave water to Teoh.

09:45am: Ashraf’s image recorded on CCTV leaving MACC office through lobby at 5.12am.

09:42am: Ashraf left MACC office at 5.06am, July 16. He clocked out with his punch card when he left.

09:40am: Ashraf got out of his room and saw Teoh on the couch. He did not speak to Teoh. Teoh had asked for water. Ashraf took a glass of water from the pantry and brought it to Teoh.

09:35am: Ashraf saw Teoh lying on the couch in the waiting area (ruang tamu) of the investigation division at 4.45am on July 16.

09:29am: Ashraf tells coroner’s court the interview, conducted with another MACC officer Arman Alies, lasted from 10.40pm to 12.40am on July 16 in MACC office at Plaza Masalam. He said Teoh was generally co-operative although there were a few questions he could not answer.

09:25am: Tan Hock Chuan, acting for the Attorney-General, is questioning Ashraf. Ashraf said he received orders from superior Hairul Ilham Hamzah, to assist investigating officer Mohd Anuar Ismail to interview a witness, Teoh Beng Hock.

09:23am: 19th witness, Mohd Ashraf Mohd Yunus, 25, a Selangor Malaysian Anti-Corruption Commission officer, takes the stand.

09:20am: Day 16 of inquest begins

Yesterday wraps up

A Selangor Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) officer testified that he did not hear people arguing at his office toilet on July 16 – the day Teoh Beng Hock’s body was found.

Mohd Najeib Ahmad Walad, the state MACC assistant enforcement officer, told the inquest into Teoh’s death that he was at the office until 2.30am on that day and the atmosphere had been calm.

His testimony clearly contradicted that of his superior officer Mohd Nasir Ismail on Wednesday that Teoh and Kajang Municipal Council councillor Tan Boon Hwa had apparently argued.

Mohd Najeib: “Teoh appeared troubled while waiting to be questioned at one of the MACC office lounges.”

Mohd Nasir, who is the investigating officer of the case, had testified that his colleague Bulkini Paharudin told him Teoh had an argument with Tan at the men’s room at 2am that day.

Teoh, who is the political aide to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, was taken to the MACC office on the 14th floor of Plaza Masalam here on July 15 to be questioned over alleged irregular disbursement of state funds. He was found dead on the fifth floor the next day.

Mohd Najeib told coroner Azmil Muntapha Abas that Teoh looked uncomfortable and worried when MACC officers paid Ean Yong’s office an impromptu visit on July 15.

Teoh, he said, also appeared troubled while waiting to be questioned at one of the MACC office’s lounge areas.

Questioned by Gobind Singh Deo, who is holding a watching brief for Teoh’s family, on how he knew that Teoh was worried, he said: “From his body language and facial expression. He was uncomfortable with the MACC officers.”

Gobind: So, if given a chance, he would have left?

Mohd Najeib: I don’t know.

On whether he had asked Teoh why he looked uncomfortable, Mohd Najeib replied he did not care and that it was probably due to his mood that day.

However, he said he would have attended to Teoh if he had complained about something to him.

Asked if force was usually used against those under questioning, he said: “As far as I know, no”.

Gobind: So, are you saying there may be but you don’t know?

Mohd Najeib: Yes.

Replying to counsel holding a watching brief for Ean Yong, Salim Bashir, he agreed that he and his colleagues had not obtained a search warrant before going to the executive councillor’s office.

Salim: Do you agree that it would make them uncomfortable, as they were not prepared to welcome the MACC?

Mohd Najeib: No.

He also said there were no verification documents to prove that several invoices printed by him had come from Teoh’s laptop.

There was no standing order or procedure when checking computers during investigations, he added.

Replying to Gobind earlier, Mohd Najeib admitted he did not remember the password to Teoh’s laptop.

Teoh, he said, had typed in the password himself and had only given him the password to access the CPU seized from his office.

Gobind: So, now if you want to go back to the laptop, you can’t?

Mohd Najeib: I can’t.

The inquest continues today.

Untuk inkues terdahulu sila klik sini

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 27/08/09

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 27/08/09

Posted by nikmj in Buletin Online, General, Malaysian Mirror, National, New Strait Times, Politics, agenda daily, anwaribrahimblog, bernama, harakahdaily, malaysia today, malaysiakini, malaysianinsider, mstar, news, south china morning post, suarakeadilan.
Tags:
trackback

Untuk berita terkini, sila REFRESH url anda(Day 15th)


4.06 pm : Najeib is released as a witness Inquest adjourned to 8.30am Friday.

4.05 pm : Mohd Najeib disagrees with Gobind that MACC officers work in teams to interrogate a witness.

3.55 pm : Mohd Najeib tells inquest he did not hear any shouting or any sound of people arguing as he was leaving MACC office abt 2.30am on July 16

03.44 pm : Najeib disagrees with Gobind’s contention that Teoh was assaulted that night.

03.42 pm : Najeib contradicts Mohd Anuar Ismail’s testimony yesterday, saying he didn’t hear arguments in the toilet.

03.38 pm : Gobind grills Najeib over who was with Teoh when statement was taken. Witness says he is not sure.

03.30 pm : Asked where he printed documents, Najeib says in front of MACC Selangor dy director’s office adding Teoh was not with him then.

03.27 pm : Gobind accuses Najeib of lying by saying Teoh looked nervous.

03.25 pm : Najeib says never asked Teoh why he was uncomfortable as he only carried out his orders.

03.23 pm : Najeib says Teoh looked uncomfortable at his office & MACC office through his body language.

03.18 pm : Najeib says Teoh typed password himself as it was his right, but has password for desktop computer.

03.17 pm : Najeib says Teoh never verified if printouts were taken from his computers.

03.16 pm : To a question from Gobind, Najeib says he does not remember Teoh’s password as he never recorded it. Najeib identifies the 4 documents printed from Teoh’s desktop computer.

03.15 pm : Najeib says he saw Teoh several times between 8pm & 10pm, adds Teoh’s desktop computer also needed password which Teoh gave.

03.13 pm : Najeib says he saw Teoh at MACC office visitors lounge 6.30pm July 15, took laptop to administrative office for printouts at 8pm.

03.10 pm : Najeib says had no dealings with Teoh apart from printing documents, adds probably last saw him before midnight & left home 2.30am

03.05 pm : Najeib says he switched on Teoh’s laptop & Teoh provided the password. I/O Mohd Anuar Ismail instructed him to make printouts.

02.59 pm : Najeib tells court that Teoh’s desktop computer & documents were seized.

02.57 pm : Najeib says Teoh then agreed to go to Selangor MACC office to have his statement recorded.

02.55 pm : Najeib says the lawyer was Kota Alam Shah state rep M. Manoharan.

02.52 pm : Najeib describes Teoh appeared ‘nervous’ when asked to contact Ean Yong, who returned with a lawyer.

02.51 pm : Najeib says MACC officers checked Teoh’s desktop & found 4 invoices for work in Seri Kembangan.

02.50 pm : Najeib says Ean Yong then arrived along with 20 reporters, making their visit not conducive. They returned 15 minutes later.

02.47 pm : Najeib says Teoh failed to show them the requested documents, raising their suspicion.

02.45 pm : Najeib says MACC officers met Teoh at Ean Yong’s office & asked for documents on state allocations for 2008.

02.40 pm : Najeib describes investigations on July 15 at Ean Yong Hian Wah’s Seri Kembangan service centre & his state secretariat office.

02.35 pm : Najeib works as an MACC assistant enforcement officer. Tan Hock Chuan, acting for Attorney-General is questioning him.

02.34 pm : AG’s Tan Hock Chuan calls in MACC officer Mohd Najeib Ahmad Walad as the inquest’s 18th witness.

02.30 pm : Inquest resumes. 8 more MACC officers would be called for testify.

Yesterday wraps up

Political aide Teoh Beng Hock was heard having an argument with fellow DAP member Tan Boon Hwa on the day he died.

Selangor Malaysian Anti-Corruption Com­mission (MACC) investigating officer Mohd Anuar Ismail told the inquest into Teohs death that his colleague Bulkini Paharudin informed him of this.

“After Teoh Beng Hock’s death, I was informed by Bulkini that there had been an argument between Tan and Teoh at 2am in the MACC toilet,” testified Mohd Anuar when cross-examined by MACCs counsel Datuk Abd Razak Musa.

New witness: Mohd Anuar arriving at the court Wednesday.

Teoh, who was the political secretary to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, was summoned to the MACC office on the 14th floor of Plaza Masalam here on July 15 to be questioned over alleged irregularities in the disbursement of state funds.

He was found dead at the buildings fifth floor service corridor the following day.

Tan, a councillor with the Kajang Municipal Council, had also been summoned by the MACC for questioning on the same day.

Bulkini is also among the witnesses scheduled to be called to testify at the inquest.

Earlier in the day, the inquest was told that the documents found on Teohs laptop belonged to four companies that were allegedly used to siphon state funds via claims for non-existent construction projects.

Cross-examined by Abd Razak, Mohd Anuar said the documents bearing the letterhead of four companies were “leasedout to individuals to be used to claim funds from the state.

He added that the construction projects were non-existent and when payments were made, individuals using the letterheads and companies received kickbacks.

The four companies were Fizami Construction Sdn Bhd, Aris Enterprise Sdn Bhd, MKMN Enterprise Sdn Bhd and MA Bina Melor Sdn Bhd.

When asked by Abd Razak about the total number of projects and their value, Mohd Anuar said: “Fizami Construction had 21 projects worth RM147,812, Aris Enterprise had obtained 14 projects worth RM88,275.30, MKMN Enterprise obtained six projects valued at RM50,765 and MA Bina Melor had seven projects valued at RM69,010.”

He also testified that Ean Yong would approve the payments and projects whilst Teoh prepared the necessary documentation for collection of payment as well as confirming that work has been completed.

Meanwhile, counsel Samil Bashir, who is holding a watching brief for Ean Yong showed Mohd Anuar pictures and documents pertaining to the projects granted to the four companies.

“Do you agree that these pictures show that work is being done and these are valid projects?” asked, to which Salim Mohd Anuar said: “I agree.”

Earlier when being cross-examined by Abd Razak, Mohd Anuar said he did not agree that Teoh had died while in the MACCs custody as he had been released from questioning when he died.

Untuk inkues terdahulu, sila klik sini

Al- Kisah Di Pasaraya Billion Kelantan

Al- Kisah Di Pasaraya Billion Kelantan
Posted on Friday, August 28 @ 06:43:46 MYT by Paktam
Di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk men yam paikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat.

Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka...”

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka ? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?"

Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu.. dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung.

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia.

Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab: "Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa a yam .. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu?

Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:"perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol disyurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak.. takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz

"Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam

Ustaz mengakhiri kata-katanya: "Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak”

Sekian

Wallahu ‘Alam

Petikan http://g-82.blogspot.com/

Apabila ibadah pun menjadi suatu pesta di Kelantan

Apabila ibadah pun menjadi suatu pesta di Kelantan
Posted on Thursday, August 27 @ 22:18:16 PDT by BudakJalanan
Pendapat

Oleh DINSMAN

Ramadan sebagai 'pesta ibadah'? Memang mengejutkan. Pertama kali mendengarnya disebut oleh seorang kawan di Kota Bharu, memang saya pun terkejut dengan istilah 'pesta' itu. Kami berbincang mengenai 'Ihya' Ramadan'. Bukan mengenai maksudnya tetapi mengenai program-program yang dibuat oleh kerajaan negeri di Kelantan, bagi menghidupkan bulan yang mulia dengan janji seribu rahmat dari Allah itu.

Dalam perbincangan itulah kawan saya menyebut bahawa Ramadhan di Kelantan, dengan pelbagai program Ihya' Ramadannya, menjadi umpama suatu 'pesta ibadah'.

Pesta ibadah? Ibadah pun boleh jadi pesta? "Umpama," katanya.

Kenapa umpama pesta? "Kerana meriahnya," jawabnya pula.

Meriah? Macam manalah meriahnya tu? Kalau suasana membeli-belah di bazar-bazar Ramadan untuk berbuka puasa, itu memanglah meriah. Tetapi itu bukannya pesta ibadah. Itu 'pesta makan'. Sesuatu yang tidak seharusnya menjadi kebanggaan kita untuk bulan Ramadan. Jadi, apakah yang dimaksudkan 'meriahnya ibadah' di bulan Ramadan itu?

"Pertama," kata kawan saya itu, "masjid-masjid dan surau-surau menjadi pusat tumpuan orang ramai. Baik di bandar mahupun di kampung. Selepas berbuka dan sebelum azan isya' berkumandang, mata kita akan sejuk melihat manusia lelaki perempuan, orang tua dan juga kanak-kanak, berduyun-duyun menuju ke masjid dan surau. Ada yang berjalan kaki, ada yang berbasikal, bermotosikal, dan ada yang berkereta. Suasananya memang menyentuh sanubari."

"Dan suasana yang hampir sama begitu," katanya lagi, "boleh kita lihat dan rasai juga pada waktu malam menjelang subuh. Di banyak tempat. Terutama selepas pertengahan Ramadan. Mereka berkumpul di masjid untuk qiyamullail dan solat subuh. Sungguh syahdu."

Ya, betul, saya pun pernah menunaikan solat subuh di beberapa masjid di Kota Bharu, Pasir Puteh dan Tanah Merah dalam bulan Ramadan tahun-tahun yang lalu, memang kehadiran jemaahnya luar biasa ramai. Hampir seperti solat Jumaat.

Hari ketiga Ramadan tahun ini saya dan Qosim berjemaah subuh di Masjid Muhammadi (KB). Waktu kami tiba, masjid masih kosong. Tetapi ketika bangun untuk solat fardu subuh dan menoleh melihat ke belakang, Qosim terkejut kerana orang sudah penuh hingga ke saf belakang.

Selesai solat dia masih kehairanan memikirkan bagaimana hal itu boleh terjadi di Kelantan. Maka saya pun berkata: "Inilah hasil kegigihan dan kesungguhan Tok Guru mendidik dan mentarbiyah rakyat. Dia tak serupa dengan Perdana Menteri atau Menteri Besar lain.

"Orang lain mengutamakan urusan ekonomi dan pembangunan material, Tok Guru Nik Aziz lebih mengutamakan tugas dan tanggungjawab membetulkan akidah dan pemikiran manusia, terutama rakyat negerinya."

Berbalik kepada cerita 'pesta ibadah' kawan saya tadi. "Di Kelantan," katanya, "bila menyambut Ramadan, semua orang akan sentiasa berlumba-lumba untuk membuat ibadah. Semua orang akan berlumba-lumba bersedekah, berlumba-lumba nak menyumbang untuk juadah berbuka puasa, berlumba-lumba menjamu anak yatim, berzakat dan sebagainya."

"Di tempat lain," jelasnya lagi, "orang mungkin berasa seronok tibanya Ramadan kerana ia menandakan tak lama lagi akan tiba pula hari raya.

Tetapi di Kelantan tak begitu. Di Kelantan orang berasa gembira dan tak sabar-sabar menyambut Ramadan kerana Ramadan membolehkan kita berasa seronok membuat ibadah, berasa teruja untuk buat kebaikan, berasa gembira bila dapat bersedekah, dan rasa tak sabar-sabar untuk ke masjid berjemaah, tak kira zuhur, asar, maghrib, isya' mahupun subuh."

Ini benar-benar satu dimensi baru dalam ibadah, kata Qosim. Ramadan bukan lagi bulan puasa seperti yang kita faham selama ini. Ramadan ialah bulan 'pesta ibadah'.

Seperkara lagi, yang turut memeriahkan Ihya' Ramadan di Kelantan ialah tadarus al-Quran. Bukan tadarus sekadar membaca al-Quran beramai-ramai, tetapi membaca al-Quran dan memahami makna dan maksudnya.

Kerajaan Negeri melalui Jabatan Agama Islam pada setiap tahun menetapkan satu surah atau sejumlah ayat al-Quran pilihan, untuk dijadikan Ayat Tadarus rasmi bagi negeri Kelantan. Sebuah buku Tadarus yang mengandungi ayat Quran tersebut berserta tafsirnya, akan dicetak dalam jumlah yang banyak, untuk diberikan percuma kepada seluruh rakyat yang berkenaan.

Bayangkan setiap tahun kerajaan negeri mencetak sebanyak 50,000 naskah buku tersebut, yang tebalnya sekitar 40 halaman. Dan buku itu digunakan di seluruh ceruk negeri, di bandar dan di desa, oleh semua golongan masyarakat.

Mereka sedikit pun tidak menyebutnya sebagai kempen membaca. Tetapi sebenarnya itulah, mereka membuat kempen membaca yang cukup berkesan, tanpa perlu mengheboh-hebohkannya.

"Hasrat Tok Guru hendak melihat setiap rakyatnya menghidupkan Ramadan dalam erti yang sebenarnya. Dia hendak melihat rakyatnya sentiasa mengkaji ayat-ayat cinta daripada Tuhan Sekalian Alam, yang kadang-kadang kita alpa dan lalai.

"Biasanya ayat-ayat yang dipilih adalah berdasarkan suasana semasa, supaya rakyat terus kembali kepada Allah dalam apa jua keadaan." Demikian kawan saya di Kota Bharu itu menjelaskan.

-----
Penulis boleh dihubungi dengan emel dinsman_49@yahoo.com.my atau SMS 0136362408

Petikan dari http://zabidi-morad.blogspot.com/

Rakyat makin jelak dengan dakyah,tipu helah Umno-BN

Rakyat makin jelak dengan dakyah,tipu helah Umno-BN
Mohd Khalil Abdullah
Fri | Aug 28, 09 | 9:43:31 am MYT

KUALA LUMPUR, 28 Ogos: Kemenangan mutlak buat Pakatan Rakyat. Rakyat makin matang dan tidak tertipu dengan dakyah Umno-Barisan Nasional (BN). Walaupun berdepan dengan pelbagai tipu helah dan taktik kotor BN, namun kemenangan jelas berpihak kepada Pakatan Rakyat.

Pilihan raya kecil Permatang Pasir yang telah meletakkan Ustaz Mohd Salleh Man sebagai Adun yang sah membuktikan rakyat terutama pengundi di kawasan tersebut mulai muak dengan permainan politik yang kotor oleh Umno-BN.

ImageRakyat mulai sedar dan memberi mesej jelas kepada Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa corak dan gaya yang dibawa melalui kepimpinannya bukan lagi sebagai 'candu' yang ditagih oleh rakyat.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan penolakan demi penolakan rakyat terhadap Umno dalam siri pilihan raya kecil sebagai isyarat mereka tidak menerima dasar kebangsaan parti itu.

ImageKetika mengulas kemenangan PAS pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir beliau berkata, salah satu punca kekalahan Umno di DUN berkenaan ialah dasarnya yang bercanggah dengan Islam.

"Penolakan-penolakan yang begitu banyak terhadap Umno ni satu daripada sebabnya berpunca daripada dasar yang dibuat parti Umno. Parti yang memerintah sekarang ni tak betul dengan dasar Islam.

"Kelantan telah hampir 20 tahun guna dasar Islam dengan segala praktikalnya. Alhamdulillah dapat penerimaan daripada semua bangsa dan agama," ujar Menteri Besar Kelantan itu kepada pemberita selepas mesyuarat exco di pejabat setiausaha kerajaan baru-baru ini.

Dalam pada itu, penolakan demi penolakan serta kemenangan berturut-turut yang diperolehi Pakatan Rakyat dalam siri pilihan raya kecil adalah mesej dan amanat jelas untuk Najib dan barisan kepimpinannya dalam Umno-BN bahawa politik perkauman dan pembunuhan karektor tidak lagi menjamin peratusan undi bagi mereka.

Image"Meskipun berbulan-bulan diasak fitnah sebagai pengkhianat bangsa dan berhadapan pembelotan, jelas kemenangan ini membuktikan rakyat menolak politik acuan pimpinan Umno-BN yang memecahbelahkan,"jelas Ketua Umum KeADILan, Dato' Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan semalam.

Isu pengkhianat bangsa yang ditonjolkan oleh pimpinan BN-Umno jelas memakan diri sendiri apabila rakyat terutamanya pengundi di Permatang Pasir memberikan undi yang tidak berbelah bagi terhadap calon PAS, Ustaz Salleh Man.

Rakyat sudah boleh menilai siapa pengkhianat sebenar apabila Anwar dalam siri ceramah dan kenyataan media mendedahkan isu penjualan tanah bangsa kepada tauke judi seperti di Genting Highlands.

Bagi diri Anwar, kemenangan dalam pilihan raya ini jelas menzahirkan keyakinan rakyat Malaysia terhadap Pakatan Rakyat.

"Ia juga hasrat mereka (rakyat) yang sentiasa bergelora mahukan perubahan dan melihat masa depan Pakatan Rakyat yang lebih gemilang,"katanya.

Apa yang jelas kemenangan di Permatang Pasir adalah tamparan hebat kepada pimpinan Najib.

Ini disebabkan dalam tempoh 144 hari sebagai Perdana Menteri keenam, rakyat mula melihat dan jelak dengan gaya yang ditunjukkan Najib dan menolak politik perkauman yang cuba dimainkannya.

Image"Pengundi di Permatang Pasir memberikan sokongan jelas kepada Pakatan Rakyat walaupun Umno-BN melalui kempen terdesak mereka cuba memainkan isu perkauman dan agama,"jelas Penasihat dan tokoh veteran DAP, Lim Kit Siang dalam blog peribadinya baru-baru ini.

Walaupun Umnno-BN cuba untuk menjadikan Permatang Pasir sebagai 'Manek Urai' yang didakwa sebagai 'kalah tetapi menang' namun, secara realitinya ia tetap sebagai satu kemenangan mutlak Pakatan Rakyat yang 'membelasah' 7-0 dalam siri pilihan raya kecil sejak tsunami pilihan raya ke-12 lalu.

ImagePilihan raya kecil Permatang Pasir yang merupakan pilihan raya kali kelapan diadakan selepas pilihan raya umum pada 2008. Ianya menyaksikan kekalahan Umno BN buat sekian kalinya dengan majoriti besar iaitu sebanyak 4551 undi.

Calon PAS Ustaz Salleh Man mendapat 9618 undi manakala calon BN, Rohaizat Othman mendapat 5067 undi.

BN hanya menang di DUN Batang Ai sementara di DUN Penanti, mereka tidak meletakkan calon.

Dalam lapan pilihan raya kecil iaitu tiga parlimen dan lima DUN yang ditandingi jelas menyaksikan rakyat menolak Umno BN walaupun pimpinan parti itu tetap mengatakan bahawa mereka masih diterima rakyat.

Bermula di Parlimen Permatang Pauh, menyaksikan Anwar mendapat majoriti yang besar iaitu sebanyak 15,671 undi mengalahkan calon BN, Dato' Arif Shah Omar Shah.

Di Parlimen Kuala Terengganu pula, calon PAS Mohd Abdul Wahid Endut menang dengan majoriti 2,631 undi menewaskan calon BN, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

Seterusnya tiga pilihan raya kecil yang berlangsung serentak iaitu di Parlimen Bukit Gantang, Dun Bukit Selambau dan Dun Batang Ai menyaksikan Pakatan Rakyat menang dua daripadanya.

Di Bukit Gantang,Dato' Seri Muhammad Nizar Jamaluddin mengalahkan calon BN, Ismail Saffian dengan majoriti 2,789 undi. Di Dun Bukit Selambau pula calon PKR S.Manikumar mengalahkan calon BN, Dato' S.Ganesan dengan majoriti 2,403 undi.

Manakala BN hanya menang di Dun Batang Ai apabila calonnya Malcom Mussen Lamoh mengalahkan calon PKR Jawah Gerang dengan 1854 undi.

Atas pelbagai alasan, BN membuat keputusan tidak meletakkan calon di DUN Penanti. Seterusnya di Dun Manek Urai, calon PAS tetap berjaya menewaskan calon BN walaupun hanya dengan majoriti 65 undi. - mks. _

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN