PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Januari 19, 2008

SEORANG DOKTOR NEUROLOGI MENEMUI KEAJAIBAN ALLAH


ALLAH MAHA BESAR ALLAH MAHA BESAR

SEORANG DOKTOR NEUROLOGI MENEMUI KEAJAIBAN ALLAH ........

Assalam Mu'alaikum Wbrth! Dan Salam Sejahtera! Sahabat2 semua yang Islam dan juga yang Bukan Islam... bacalah Email ini dari sahabat yg menetap di US:


"Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. Dia adalah seorang Doktor Neurologi .
Setelah memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan Melalui Al-Qur'an" .


Kajian perubatan melalui Al-Qur'an membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-Qur'an. Di antara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (black seed) dan sebagainya.


Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam,
maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah . Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal.


Setelah membuat kajian yang memakan masa, akhirnya beliau mendap ati Bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan Sembahyang!! !


Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk Beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam......Begitula h keagungan ciptaan Allah!!!
tidak menunaikan sembahyang , akan otaknya tidak Akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal!!!
Oleh yang demikian, kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam 'sepenuhnya' kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini."

PETUA IMAM SYAFIE 4 PERKARA UNTUK SIHAT

Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR
1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan
bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat
malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk menc erna kan makanan yang banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/ tiarap seperti tidurnya ahli neraka.
* Kalau rajin .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara
Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati ..

Rahmat Untuk Suami Isteri Yang Bangun Malam.

Rahmat Untuk Suami Isteri Yang Bangun Malam.

Oleh Ustazah Siti Bahyah Mahamod
Kebahagiaan dan kesejahteraan hidup yang merupakan impian setiap insan bukanlah sekadar terletak pada nilaian harta benda dan wang ringgit. Banyak rumah tangga yang hancur kerana mengikut teori kebahagian sendiri. Mereka menyangkakan wang adalah segala-galanya… Namun setelah memperolehi semuanya itu, rumah tangga masih tidak bahagia. Suami isteri tidak mesra. Bahkan sentiasa berkrisis, bermasam muka dan berburuk sangka. Hubungan ibu bapa dan anak-anak renggang.
Justeru itu, kebahagiaan bukan terletak kepada material semata-mata, yang paling utama ialah pimpinan suami itu sendiri. Suami perlu mendidik isteri ke arah mencapai cinta Allah (SWT), cinta agama dan cinta akhirat. Cinta kepada Tuhan akan mendorong seseorang itu untuk berbuat kebaikan demi mencari redha Allah (SWT).
Setiap pasangan perlu saling bantu-membantu untuk memajukan diri mencari keredhaan Allah (SWT) terutama sekali pada waktu keheningan malam. Allah (SWT) s.w.t. berfirman yang bermaksud:
“Dan bantu-membantulah kamu dalam kebaikan dan takwa, janganlah kamu bantu-membantu dalam melakukan dosa dan pelanggaran.” (Al-Maidah: 2)
Malah baginda s.a.w. sangat suka kepada suami isteri yang saling bantu-membantu dalam ketaatan, rukuk dan sujud dalam kegelapan malam ketika semua manusia tidur dengan lenanya. Itulah sebenarnya petua kebahagiaan dunia dan akhirat.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, katanya:Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Mudah-mudahan Allah (SWT) merahmati seorang suami yang bangun pada tengah malam lalu mengerjakan solat dan membangunkan isterinya sama-sama melakukan solat. Sekiranya dia enggan, maka dipercikkannya ke wajahnya.” “Mudah-mudahan Allah (SWT) merahmati seorang isteri yang bangun tengah malam untuk mengerjakan solat dan juga membangunkan suaminya, jika dia enggan, maka dipercikkanlah air ke mukanya.” (Riwayat: Abu Daud dan Ibnu Majah)Menerusi
Hadis di atas jelaslah kepada kita betapa indahnya saat-saat seorang suami membangunkan isterinya dengan lemah-lembut seperti memercikkan air ke mukanya pada tengah malam supaya sama-sama melakukan ibadat kepada Allah (SWT) s.w.t. apatah lagi jika anak-anak dapat ikut serta.
Betapa sayunya hati ketika ini mengenali dosa-dosa yang telah dilakukan. Air mata menitis tanda keinsafan. Zikir dialunkan tanda kesyukuran. Doa dipanjatkan memohon kesejahteraan keluarga dunia dan akhirat. Kebahagiaan seperti inilah akan melahirkan jiwa yang tenang, aman damai, tiada ketakutan, tiada kebimbangan malah berada di dalam keadaaan redha dan diredhai Allah (SWT) dunia dan akhirat.
Ini jelas dalam firman Allah (SWT) bermaksud:
“Wahai jiwa yang tenang kembalilah kamu kepada Tuhanmu dalam keadaan kamu redha dan diredhai. Masuklah dalam hamba-Ku dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” (Al-Fajr: 27-30)
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah dan Abu Said r.a. katanya: Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda:
“Apabila seorang suami membangunkan isterinya pada waktu malam kemudian mereka mengerjakan solat dua rakaat, maka mereka termasuklah atau tergolonglah ke dalam golongan orang-orang yang banyak berzikir kepada Allah (SWT).” (Riwayat: Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban)
Oleh itu, luangkan masa untuk bermunajat kepada-Nya agar tidak timbul penyesalan pada hari kemudian.
9 kelebihan bertahajud
Antara amalan-amalan yang boleh menyelamatkan manusia dari azab akhirat ialah sentiasa bertahajud dan berqiyamullail.
Rasulullah s.a.w. bersabda, sembilan kelebihan bagi orang yang bertahajud.
Lima ketika di dunia:
1. Terselamat daripada beberapa bencana
2. Berkat ke atasnya akan jelas diwajahnya
3. Disukai oleh hamba Allah (SWT)
4. Ucapannya penuh hikmah
5. Dijadikan orang yang bijaksana
Empat ketika di akhirat:
1. Di pimpin dari kubur dengan muka berseri-seri
2. Di ringan hisabnya
3. Meniti titian sirat seperti kilat
4. Menerima buku catatatan amal dari tangan kanan.

Pahala Terakhir Seorang Isteri.....sedihnya.

Pahala Terakhir Seorang Isteri.....sedihnya.
Peristiwa yang menimpa diri saya kira-kira dua tahun yang lalu sering datang meragut ketenangan yang cuba di pupuk hari demi hari. Saya selalu kecundang. Justeru saya masih belum dapat memaafkan kesalahan yang telah dilakukan. Kesalahan yang disangka ringan, tetapi rupa-rupanya mendatangkan rasa bersalah yang tidak pernah berkesudahan hingga ke hari ini. Ingin saya paparkan peristiwa yang menimpa diri ini untuk tatapananda sekalian, untuk dijadikan teladan sepanjang hidup. Untuk pengetahuan semua, di kalangan sahabat-sahabat dan saudara-mara, saya dianggap sebagai seorang isteri yang baik. Tetapi keterlaluan jika dikatakan saya menjadi contoh teladan seorang isteri bekerja yang begitu taat berbakti kepada suami. Walau bagaimana penat dan sibuk sekalipun, urusan rumahtangga seperti melayan suami dan menguruskan anak-anak tidak pernah saya abaikan.Kami di anggap pasangan romantik. Suami saya seorang lelaki yang amat memahami jiwa saya, berlemah lembut terhadap keluarga, ringan tulang untuk bersama-sama menguruskan rumah apabila pulang dari kerja dan lain-lain sifat yang baik ada pada dirinya.


Waktu sembahyang dan waktu makan merupakan waktu terbaik untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan dengan sembahyang berjemaah dan makan bersama. Pada waktu inilah biasanya beliau akan memberi tazkirah dan peringatan kepada kami agar menjadi hamba yang bertakwa.Dari sudut layanan seorang isteri terhadap suami, saya amat memahami akan kewajipan yang harus ditunaikan. Itulah peranan asas seorang isteri terhadap suaminya. Allah menciptakan Hawa semata-mata untuk melayan Adam dan menghiburkannya. Meskipun syurga dipenuhi dengan kekayaan dan kemewahan, namun tidak mampu mengisi jiwa Adam yang kosong melainkan dengan diciptakan Hawa. Oleh itu saya menganggap tugas mengurus rumahtangga, mengurus anak-anak dan bekerja di pejabat adalah tugas nombor dua setelah tugas pertama dan utama, iaitu melayani suami.

Sebagai seorang yang juga sibuk di pejabat, adakalanya rasa penat dan letih menghambat sehingga saya pulang ke rumah. Tetapi saya bersyukur kerana suami amat memahaminya. Berkat tolong-menolong dan bertolak-ansur, hal tersebut tidak pernah menjadi masalah di dalam rumahtangga. Bahkan sebaliknya menumbuhkan rasa kasih dan sayang antara satu sama lain kerana masing-masing dapat menerimanya dan mengorbankan kepentinganmasing-masing. Sehinggalah tiba pada satu hari yang mana pada hari itu datangnya ketentuan Allah yang tidak dapat diubah oleh sesiapa pun. Hari itu merupakan hari
bekerja. Agenda saya di pejabat amat sibuk, bertemu dengan beberapa orang pelanggan dan menyelesaikan beberapa tugasan yang perlu disiapkan pada hari tu juga. Pukul lima petang saya bersiap-siap untuk pulang ke rumah.Penat dan letih tidak dapat digambarkan.

Apabila sampai di rumah, saya lihat suami telah pulang dari pejabat.Dia telah membersihkan dirinya dan sedang melayani anak-anak, bermain-main dan bergurau senda. Dia kelihatan sungguh gembira pada pada petang itu.Saya begitu terhibur melihat telatah mereka, kerana suasana seperti itu jarang berlaku pada hari bekerja. Maklumlah masing-masing penat. Suami sedar saya amat penat pada hari itu. Oleh itu dia meminta agar saya tidak memasak, sebaliknya mencadangkan agar kami makan di sebuah restoran makanan laut di pinggir bandar. Dengan senang saya dan anak-anak menyetujuinya. Kami pulang ke rumah agak lewat, kira-kira jam 11 malam. Apa tidaknya, kami berbual-bual panjang ketika makan, bergurau-senda dan usik-mengusik. Seperti tiada hari lagi untuk esok. Selain anak-anak, suami sayalah orang yang kelihatan paling gembira dan paling banyak modal untuk bercakap pada malam itu. Hampir jam 12 barulah masing-masing merebahkan badan di katil.

Anak-anak yang kekenyangan segera mengantuk dan lelap. Saya pun hendak melelapkan mata, tetapi belaian lembut suami mengingatkan saya agartidak tidur lagi. Saya cuba menggagahkan diri melayaninya, tetapi hati saya hanya separuh saja jaga, separuh lagi tidur. Akhirnya saya berkata kepadanya sebaik dan selembut mungkin, "Abang, Zee terlalu penat," lalu saya menciumnya dan memberi salam sebagai ucapan terakhir sebelum tidur. Sebaliknya suami saya terus merangkul tubuh saya. Dia berbisik kepada saya bahawa itu adalah permintaan terakhirnya. Namun kata-katanya itu tidak meresap ke dalam hati saya kerana saya telah berada di alammimpi. Suami saya perlahan-lahan melepaskan rangkulannya. Keesokannya di pejabat, perasaan saya agak tidak menentu. Seperti ada perkara yang tidak selesai. Saya menelefon suami, tetapi tidak berjawab. Sehinggalah saya dapat panggilan yang tidak dijangka sama sekali - panggilan dari pihak polis yang menyatakan suami saya terlibat dalam kemalangan dan dikehendaki datang segera ke hospital. Saya bergegas ke hospital, tetapi segala-galanya sudah terlambat. Allah lebih menyayangi suami saya dan saya tidak sempat bertemunya. Meskipun redha dengan pemergian suami, tetapi perasaan terkilan dan bersalah tidak dapat dikikis dari hati saya kerana tidak melayaninya pada malam terakhir kehidupannya di dunia ini.

Hakikatnya itulah pahala terakhir untuk saya sebagai seorang isteri. Dan yang lebih saya takuti sekiranya dia tidak redha terhadap saya pada malam itu, maka saya tidak berpeluang lagi untuk meinta maaf daripadanya.

Sabda Rasulullah s.a.w, "Demi Allah yang jiwaku di tanganNya, tiada seorang suami yang mengajak isterinya tidur bersama di tempat tidur, tiba-tiba di tolak oleh isterinya, maka malaikat yang di langit akan murka kepada isterinya itu, hingga dimaafkan oleh suaminya."

Sehingga kini,setiap kali saya terkenang kepadanya, air mata saya akan mengalir ke pipi. Saya akan bermunajat dan memohon keampunan daripada Allah. Hanya satu cara saya fikirkan untuk menebus kesalahan itu, iaitu dengan mendidik anak-anak agar menjadi mukmin sejati. Agar pahala amalan mereka akan mengalir kepada ayah mereka. Hanya itulah khidmat yang dapat saya berikan sebagai isterinya. Itulah harapan saya ... semoga Allah perkenankannya.


*bukan saya tau..... ujg
**Sekadar renungan untuk para isteri/suami.Dan bakal suami/isteri....Maafkan kesalahan org yg disayangi dgn segera...Memaafkan itu satu amalan mulia...**

Dipetik dari E-mel:

WASIAT NABI JUNJUNGAN KPD SAIDINA ALI R.A

WASIAT NABI JUNJUNGAN KPD SAIDINA ALI R.A

Bagi orang mukmin ada 3 tanda-tandanya :
1) Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia
2) Tidak terpesona dengan pujuk rayu wanita
3) Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia


Wahai Ali,
Bagi orang alim itu ada 3 tanda-tandanya :
1) Jujur dalam berkata-kata
2) Menjauhi segala yang haram
3) Merendahkan diri


Wahai Ali,
Bagi orang yang takwa itu ada 3 tanda-tandanya :
1) Takut berlaku dusta dan keji
2) Menjauhi kejahatan
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman


Wahai Ali,
Bagi orang yang jujur itu ada 3 tanda-tandanya :
1) Merahsiakan ibadahnya
2) Merahsiakan sedekahnya
3) Merahsiakan ujian yang menimpanya


Wahai Ali,
Bagi ahli ibadah itu ada 3 tanda-tandanya :
1) Mengawasi dirinya
2) Menghisab dirinya
3) Memperbanyakkan ibadah kepada ALLAH s.w.t.

Jumaat, Januari 18, 2008

Ingatlah: Jangan Mudah Lupa Dosa Mahathir Pada Kita !

Ingatlah: Jangan Mudah Lupa Dosa Mahathir Pada Kita !
Posted on Friday, January 18 @ 17:53:26 MYT by SongkokPutih
Artikel Oleh: cucumatkilau

 Mungkin sudah suratan takdir, gara-gara artikel Kes Lingam: Sah, Kini Mamak Firaun Sudah Semakin Nyanyok !! Cucu telah dihentam bertubi-tubi oleh para pembaca. Ramai yang marah kerana Cucu menggunakan gelaran "Mamak Firaun" kepada Mantan perdana menteri yang kempunan akibat melepaskan jawatannya itu. Ramai yang berpendapat gelaran tersebut agak keras dan tidak sesuai digunakan buat manusia seperti Mahathir ini.

Sebenarnya Cucu bukanlah berniat untuk menghina Mahathir. Tapi Cucu hanya menyatakan itulah gelaran yang sinonim dengan beliau di zaman keagungannya dulu. Ingatlah, Mahathir terlalu banyak dosa pada kita.

Kerajaan yang ada hari ini adalah acuan "sekularisme" yang diasaskan oleh "Bapa Permodenan" negara ini sebenarnya. Kita boleh maafkan beliau jika beliau benar-benar insaf dan kembali ke pangkal jalan. Menyokong kebenaran dan menolak kebathilan.

Sebelum ini kita nampak ada petanda awal yang Mahathir seakan akan melompat ke "Kem Pembangkang". Tambahan pula beliau banyak menjelajah dan mengadakan ceramahnya di pentas pembangkang. Kisah beliau disembur dengan serbuk lada ketika kunjungannya ke Kota Bharu masih segar dalam ingatan kita. Ketika itu, Cucu membayangkan iklim politik Malaysia akan bertambah "Berbahang" seandainya Mahathir bersama pembangkang.

Tambahan pula Mahathir dilihat begitu serius menghentam Pak Lah. Isu-isu yang diketengahkan ketika itu kebanyakkannya adala isu-isu yang dibangkitkan oleh pemimpin pembangkang selama ini. Kita amat berharap ketika itu, andai Mahathir bersama kita maka kekuatan Barisan Alternatif akan semakin utuh. Bahkah, sikap beberapa orang pemimpin kerajaan didikan Mahathir sendiri yang begitu lantang menghentamnya, membayangkan kepada kita yang Mahathir hampir pasti bersama kita.

Namun, entah mengapa tiba-tiba Mahathir "Diam Menikus" tatkala isu serangan beliau terhadap kempimpinan Pak Lah sedang hangat diperkatakan. Kabarnya, mulut Mahathir ditutup oleh Pak Lah dengan mudah sahaja. Ini kerana Pak Lah tahu "Darah Daging" Mahathir adalah "Wang atau Duit". Maka kononnya kelantangan Mahathir itu ditutup dengan agihan projek yang mencurah-curah kepada keluarganya terutamanya anak-anak beliau. Mungkin Mahathir bengang kerana Pak Lah terus memperkayakan anak-anaknya, biarpun baru setahun jagung menjadi perdana menteri.

Sedangkan beliau mengambil masa 22 tahun untuk tujuan itu. Maka itulah beliau terlalu kecewa apabila Pak Lah membatalkan beberapa projek mega yang telah dipersetejui oleh beliau sebelum menyerahkan jawatannya kepada Pak Lah. Akibat "Gila Meroyan" itulah Mahathir menyerang Pak Lah bertubi-tubi, hingga bergegar juga mahligai airmata Pak Lah yang dibina oleh Mahathir di Putrajaya itu.

Mungkin, ramai yang sudah lupa tentang dosa Mahathir pada kita sebenarnya. Apatah lagi generasi muda yang semangat perjuangannya mula berkobar-kobar setelah zaman reformasi Anwar. Mereka "Mudah Lupa" akan kezaliman yang pernah dilakukan oleh Mahathir kepada kita. Banyak dosa-dosa yang telah dilakukan oleh Mahathir yang masing terngiang-ngiang dalam ingatan kita sehingga ke hari ini. Lantaran itulah bagi Cucu yang sudah lama tidak melihat kelibat Mahathir di kaca TV ini seakan terasa "Bengang" apabila melihat beliau kelihatan ceria sambil melambai-lambaikan tangannya kepada jurugambar ketika beliau disoal-siasat tentang "Isu Linggam" baru-baru ini.

Tambah "Menyampah" lagi mendengar jawapan yang mengada-ngada daripada mulut Mahathir apabila menjawab soalan-soalan yang dikemukakan oleh Panel Suruhanjaya Siasatan Diraja. Jawaban "Tak Ingat, Tak Sedar dan Tak Tahu" adalah satu jawapan yang tidak sesuai dan seolah menghina sebenarnya. Namun entah mengapa Mahathir diberi kelebihan untuk berkata sedemikian agaknya. Hanya mereka yang menyediakan "Skrip Linggam" sahaja yang tahu.

Mungkin juga, mereka yang mempersoalkan perkataan "Mamak Firaun" juga sudah lupa dosa Mahathir pada kita selama ini. Ingatlah, dosa Mahathir terlalu banyak untuk dikenang sebenarnya. Beliau bukan sahaja menzalimi bangsa dan negara, malahan juga Agama Islam itu sendiri. Beliau telah banyak kali menghina Nabi, sunnah dan apa yang termaktub di dalam kitab Al-Quran dizaman keagungannya dulu. Imej sekularisme jelas terdapat dalam dirinya sama seperti Kamal Altartuk di Turki dulu. Maka, apakah menjadi kesalahan untuk kita menggelar beliau "Firaun"?. Sedangkan kelakuan dan tingkah lakunya selama ini jelas sekali hampir-hampir menyamai Firauan dulu.

Sama-samalah kita fikirkan. Justeru itu, kepada para pembaca yang menghentam serta mengkritik Cucu maka Cucu memohon ampun dan maaf andai perkataan dan gelaran tersebut terlalu hina untuk mereka dengar. Cucu hanya manusia biasa dan tidak terlepas lari dari melakukan kesilapan. Cuma cuba bayangkan antaran beberapa dosa dan jenayah Mahathir terhadap kita selama ini. Sila ke Blog cucumatkilau untuk lihat kebobrokan Mahathir dulu.

Makan Ambuyat

Eating glue

Brunei’s national dish, ambuyat, has the colour and consistency of wallpapaper glue. Fortunately, a range of delicious accompaniments make it more than just edible.

By GRAHAM SIMMONS

It’s official! The Sultanate of Brunei really does have its own national cuisine. If, that is, you can really call ambuyat a “cuisine”.

Unusual: the chandas is a forked stick which is used to eat ambuyat.
Ambuyat, a dish prepared from the sago palm, has the texture and consistency of wallpaper glue. It became the staple dish of Bruneians during the Japanese Occupation in World War II, when people were reduced to near-starvation. Frequently, the only thing left to eat was the pith of the sago palm.

But the use of the sago (Rhumbia) palm as a foodstuff goes back a long way. Indeed, the Indonesian name of Borneo, Kalimantan, is derived from the word Lamanta, meaning “sago starch”. Accordingly, I felt that I was following in hallowed footsteps when I joined my friends for an ambuyat feast at Brunei’s Aminah Arif Restaurant, in the Kiulap precinct of Bandar Seri Begawan.

The preparation of ambuyat is an involved process. The first step is to extract the pith from the trunks of the sago palm. This pith is then grated and dried, forming a fine sawdust-like flour. This is later emulsified into a starchy paste called ambulong.

Making kuih in a home factory.
Ambulong is available widely throughout Brunei, including from stalls at the Gadong night market. When ready to be cooked, it is placed in a saucepan and boiled with water until it becomes a thick, gooey, rubbery paste that would be perfect for gluing the soles back on your shoes.

In the Aminah Arif Restaurant, a big bowl of ambuyat graces the centre of the table. I’m yet to learn how to eat this concoction, but my kind host explains the process.

“You use these special chopsticks to twirl the ambuyat like spaghetti around it,” she says, pointing to an unusual implement looking like a forked stick, and made from the branches of the sago palm. These joined chopsticks, called chandas, are to the best of my knowledge unique to Brunei.

Were it not for the range of side-dishes accompanying the ambuyat, I fear that I would be gagging all through a meal of this bland offering. But it was quickly explained that the first step is to dip the ambuyat-coated chandas into a special ambuyat sauce, made from salted durian, lemon juice, belachan (shrimp paste) and binjai, a mango-like Bruneian fruit. Infused with this sauce, the ambuyat tastes quite delicious.

Other side-dishes traditionally accompany a meal of ambuyat. One is a preparation of pakis or ferns sautéed with ginger and garlic. Another consists of boiled fish in a super-hot sauce made from bird’s eye chillies. There is also a range of salads and other accompaniments. These totally transform what might otherwise be hardship fare into a real banquet.

And for drinks, what better than teh tarik, a frothy tea prepared from powdered local tea-leaves. This beverage has a unique flavour, far removed from standard teas. By now, I’m starting to think that Bruneian cuisine is one of the world’s last undiscovered secrets.

A range of Brunei cakes – kuih talam (sticky rice with pandanus leaf jelly), kuih tako (pandan-coconut cakes) and others complete the meal.

These subtly-flavoured delights are the products of a well-established Bruneian cottage industry, with many households in the Kampong Ayer water village producing cakes and other sweets from their elaborate kitchens.

Spoilt for choice: A curry for every liking. — GRAHAM SIMMONS
Had there been enough room in my stomach, I would also have tried another Bruneian specialty, rojak sotong, originating from Kuala Belait – somewhat like the Indonesian salad gado-gado, but with some unexpected flavours. Principal ingredients are sweet turnip, cucumber, pineapple and calamari, all served with a spicy, piquant sauce. An unforgettable taste-symphony!

Eventually, it was time to leave the Aminah Arif Restaurant. By then, I had finally discovered the secret of ambuyat – it is not so much a food in its own right as an excuse to enjoy all those yummy side-dishes!

The author visited Brunei as a guest of Royal Brunei Airlines and the Empire Hotel & Country Club.

FOOD FINDER

WHERE TO FIND AMBUYAT

 • Aminah Arif Restaurant
  Hajjah Nikmah Haji Ibrahim
  25, Kompleks Haji Daud
  Jalan Gadong
  Tel: +673 2 456 447 or +673 2 442 764.

 • Riasari Café
  Block A, Unit 1
  Ground Floor, Kompleks Urairah
  Simpang 88, Kampong Kiulap
  Gadong
  Tel: +673 2 231 863.

 • Noy Café, Unit G1
  Ground Floor
  Bangunan Hj Ibrahim din Osman
  Simpang 24, KM3, Jalan Gadong
  Tel +673 2 456 807.

  WHERE TO FIND ROJAK SOTONG

 • Lee Loi Fatt Foodstall
  Kiulap Precinct
  Tel +673 2 236 432
 • Ambuyat

  Ambuyat
  Another unique flavour from Sabah is Ambuyat. It's very famous among Bisaya people of Klias Peninsular.

  Ambuyat, is a gluey "porridge" with sago starch. It's using a pair of chopsticks cut from the rib of the sago palm to twirl it up into a sticky mass for dunking in a tasty sauce.

  The Murut or " Hill People " living in Sabah 's interior, make a subtance similar to Ambuyat, grating and washing the starch out of topioca roots rather than the sago palm. Both boiled tapioca and sago starch are enjoyed on occasion by various Kadazan Dusun peoples , although rice - particularly hill rice grown on the slopes of the Crocker Range - remains the number one favourite.

  Ambuyat also famous at Sarawak especially among the Melanau people . It is because they are like sago very much too.

  The Ambuyat is suitable as a snack, breakfast, tea-time or even supper.

  You may find this food at most of the "Tamu" markets or street markets in Sabah.

  The Ambuyat.... hehehe..

  The Ambuyat

  The other night, our agency was hosting a bunch of international people here in Brunei. During dinner, I overheard one of my colleagues trying to explain to them about Brunei’s local food – the ambuyat – how it was prepared and where it came from. I realized that even though most of us Bruneians know what ambuyat is, and probably know a little bit of how it is prepared, some of us might know a little bit where it came from but a number has no idea at all.

  Just in case, there are pockets of Brunei people who have no idea what ambuyat is. Look at the attached photo. The one in the middle is it. The ambuyat is eaten or rather swallowed using a two-pronged bamboo stick called a chandas. As it is quite tasteless, it is taken with a sauce made from sour local fruits like binjai (mango like fruit but very sour). The ambuyat is rolled around the chandas until about the size of a small fist (children’s size preferably unless you got a really big mouth – physically that is), immerse it into the sauce and swallow the whole thing without chewing. Of course, ambuyat is always eaten with vegetables and dishes of fish, meat or prawn depending on your preferences.

  Ambuyat is made from pouring hot water into ambulung or better known as sago. Sago is derived from a tree trunk, believe it or not. The trunk of a rumbia tree (scientific name, metroxylon), a family of palm trees such as coconuts, are used to make sago. The trees are cut down. Then they are stripped of fronds and other coverings before being cut into several pieces. These cut pieces are stripped of their hard bark. The pieces are then scraped or grated by machine onto a sluice.

  The scrapings with the impurities are sifted out leaving the sago in a wooden trough filled with water that will be drained away once the sago has settled down. The dug out is then filled with water once more and the mixture is stirred thoroughly. After the water is drained off, it will reveal the sago as white solids or lumps. These sago lumps are then packed in basket-like tampin woven from the nipah leaves before being taken to the market. Nowadays, processing ambulung is less labourious as machines have taken over most of the work. (The following photos is a sequence of events required to turn a rumbia tree into ambuyat, just in case you need to explain it to someone, one of these days.)
  Khamis, Januari 17, 2008

  RESEPI BUBUR ASYURA.

  RESEPI BUBUR ASYURA...... ...

  Bahan-Bahan:

  1 kg beras
  200gm kacang hijau
  1 kg santan
  50 gm kerisik
  satu sudu kecil serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan halba
  10 keping gula melaka
  10 ulas bawang merah-dimayang
  5 ulas bawang putih-dimayang
  1 inci halia-dimayang
  500 gm jagung
  100 gm gula pasir
  sedikit rempah kurma,kari
  2 liter air

  Cara:

  1.masak nasi sehingga pecah. Kacau sentiasa.

  2.masukkan kacang hijau dan jagung kacau hingga kacang hijau kembang

  3.masukkan bawang, kerisik, halia dan rempah serta rempah kurma. Kacau lagi

  Cadangan Hidangan:

  4.masukkan gula melaka dan gula

  5.akhir sekali masukkan santan dan kacau sehingga adunan pekat

  6.sejuk adunan dalam dulang berlapik daun pisang.

  Hari Asyuraa'

  "عن أبي قتادة ان النبي صلى الله عليه وسلم قال – صيام يوم عاشوراء أني احتسب على الله أن يكفرالسنة التي قبله"

  - رواه الترمذي في صحيحه -

  "Maksudnya : Daripada Abi Qatadah, bahawasanya Nabi saw bersabda – Berpuasa pada hari Asyuraa', bahawasanya aku berharap di atas Allah swt bahawa ianya (puasa asyuraa' itu) dapat mengkifarahkan (menghapuskan) segala kesalahan pada tahun yang telah lalu".

  Pengertian Asyuraa'

  Asyuraa' adalah kalimah arab daripada perkataan A'syara yang bermaksud sepuluh.

  Asyuraa' adalah Hari yang kesepuluh daripada bulan Muharram.


  Sepintas lalu sirah yang berlalu

  Di awal Islam, Asyuraa' adalah menjadi suatu yang sangat penting dan keistimewaannya umpama hari raya kerana kelebihan yang banyak yang telah dikurniakan oleh Allah swt bagi mereka yang meraikannya dengan panduan agama, bahkan menurut sebahagian ulamak, adalah wajib berpuasa pada hari tersebut bagi meraikan kedatangan asyuraa'.

  Apabila datangnya perintah berpuasa di bulan Ramadhan maka hokum berpuasa pada hari asyuraa' sudah bertukar menjadi sunat muakkad, yakni yang sangat dituntut untuk diamalkan.

  Namun yang paling menyedihkan kita terhadap golongan umat mutaakhir ini ialah mereka lalai dan seolah tidak mengambil tahu akan fadhilat dan kelebihan yang terkandung di dalam hari tersebut. Kita lebih mementingkan Bubur Asyuraa; daripada amalan untuk mendekatkan diri kita kepada Allah swt. Hari Asyuraa' telah dijadikan adat yang tanpa syariat.

  Sejarah lampau mempamerkan kepada kita, bahawa hari Asyuraa' ini bukan sahaja diraikan oleh umat Islam, namun ianya turut diraikan oleh golongan yahudi terdahulu.

  Golongan yahudi meraikan kemenangan mereka dan Nabi Musa dalam menentang Firaun laknatullah. Atas dasar keagungan dan kemenangan yang dikurniakan oleh Allah swt kepada Nabi Musa as, mereka meraikan hari tersebut.

  Sunat berpuasa pada Hari Asyura, Tasuu'aa dan Ihtiyadh

  عن عائشة رضى الله عنها قالت – كان عاشوراء يوما تصومه قريش في الجاهلية , وكان النبي صلى الله عليه وسلم يصومه , فلما قدم المدينة صامه وأمر يصيامه , فلما نزلت فريضة شهر رمضان, كان رمضان هو الذي يصومه فترك يوم عاشوراء , فمن شاء صامه ومن شاء أفطره".

  - رواه البخاري ومسلم-

  Maksudnya : Daripada Aisyah r.ah berkata : adalah Asyuraa' itu suatu hari yang berpuasa padanya orang-orang Quraish pada zaman jahiliyah. Dan Nabi saw turut berpuasa pada hari tersebut. Maka ketika mana baginda berhijrah ke Madinah, bagida masih lagi berpuasa dan memerintahkan para sahabat untuk berpuasa. Maka ketika mana turunnya ayat yang memwajibkan puasa di bulan Ramadhan, maka Ramadhanlah yang dipuasa oleh baginda dan baginda meninggalkan puasa pada hari Asyuraa'(dikhuatiri akan difardhukan juga oleh para sahabat), maka siapa yang berkehendak untuk berpuasa maka puasalah dan sesiapa yang tidak berkendak untuk berpuasa maka berbukalah.

  Bahawasanya Rasulullah saw ketika sampai di Madinah Al-Munawwarah dan ia melihat golongan Ahli Kitab berpuasa pada hari Asyuraa dan membesarkan hari tersebut pada hal mereka tidak disuruh untuk itu (meraikan hari asyuraa('

  عن ابن عباس رضي الله عنهما قال – قدم رسول الله صلى الله عليه وسلم المدينة فوجد اليهود صياما يوم عاشوراء فقال لهم رسول الله صلى الله عليه وسلم : ما هذا اليوم الذي تصومونه؟ قالوا : هذا يوم عظيم أنجى الله فيه موسى وقومه وأغرق فرعون وقومه فصامه موسى شكرا, فنحن نصومه , فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم : فنحن أحق وأولى بموسى منكم , فصامه رسول الله صلى الله عليه وسلم وأمر بصيامه".

  - رواه البخارى و مسلم –

  Maksudnya : Daripada Ibn Abbas r.a berhata : ketika masa sampai baginda saw di Madinah, maka beginda mendapati golongan Yahudi berpuasa pada hari Asyuraa' maka baginda Rasulullah saw bertanya kepada mereka : Hari apakah ini yang kamu berpuasa?

  Maka berkata mereka (yahudi) : hari ini adalah hari yang besar bagi kami, di mana Allah swt telah selamatkan Nabi Musa dan kaumnya dan menenggelamkan Firaun bersama kaumnya ke dasar laut, maka berpuasalah Musa kerana bersyukur, maka kami pun berpuasa.

  Maka bersabda baginda saw : sekiranya begitu, kamilah yang lebih berhak berpuasa daripada kamu, maka berpuasalah Rasulullah saw dan ia menyuruh para sahabat supaya turut berpuasa )suruhan berpuasa tersebut hukumnya sunnat muaakkad(.

  Dalam riwayat yang lain orang yahudi meyatakan kerana hari tersebut adalah hari berlabuhnya bahtera Nabi Nuh as di atas bukit Juudi, maka berpuasalah Nabi Nuh kerana bersyukur kepada Allah

  "... وهذا يوم استوت فيه السفينة على الجودي , فصام نوح وموسى عليهما السلام شكرا لله غز وجل..."

  - رواه الأمام أحمد في مسنده –

  Hari kesembilan juga disunnatkan berpuasa bersandar kepada Hadith Nabi saw yang berazam dan menginginkan agar puasa dan ibadah umat Islam berbeza dengan ibadah yang dilakukan oleh golongan Yahudi.

  Sabda rasulullah saw :

  عن ابن عباس رضي الله عنهما أنه قال حين صام رسول الله صلى الله عليه وسلم عاشوراء وأمر بصيامه قالوا : يا رسول الله إنه يوم تعظمه اليهود والنصارى, فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم (( فإذا كان العام المقبل إن شاء الله صمنا اليوم التاسع)) قال : فلم يأت العام المقبل حتى توفي رسول الله صلى الله عليه وسلم".

  - رواه مسلم –

  Maksudnya : Daripada Ibnu Abbas r.a bahawa \sanya ia berkata : ketika mana berpuasa Rasulullah saw pada hari Asyuraa' dan baginda menyuruh para sahabat supaya turut berpuasa. Maka berkata mereka (para sahabat) : Wahai Rasulullah! Seungguhnya ianya (hari Asyuraa') adalah hari yang dimuliakan oleh Yahudi dan Nasrani, maka bersabda Rasulullah saw : Pada tahun hadapan sekiranya diizinkan Allah swt kita akan berpuasa pada hari yang kesembilan juga.

  Berkata Ibn Abbas r.a : Belum pun sampai pada tahun berikutnya maka Baginda pun diwafatkan.

  Diriwayatkan juga bahawa Ibnu Sirin berpuasa selama tiga hari berturut-turut, iaitu pada hari kesembilan hingga hari kesebelas daripada bulan Muharram ketika mana berlaku ikhtilaf tentang anak bulan Muharram.

  Perbuatan itu dengan tujuan ihtiyadh (cermat) dalam soal ibadah dan supaya tidak ketinggalan berpuasa pada hari Asyuraa'.

  Imam Ahmad Ibn Hambal pula berkata : Aku tidak tahu hari kesembilankah atau hari kesepuluh, tetapi kami berpuasa kedua-duanya dan kalau berlaku ikhtilaf pada menentukan anak bulan Muharram maka puasalah tiga hari kerana mengambil cermat dengan hokum dan ibadah.

  Mereka yang berpendapat supaya berpuasa dua hari ialah termasuk Imam Syafie, Imam Ahmad, dan Ishak, tetapi Au Hanifah pula berpendapat tidak seharusnya ditunggalkan berpuasa pada hari kesepuluh sahaja.

  Kesimpulannya, Hari Asyuraa' ialah hari kesepuluh daripada bulan Muharram dan disunnatkan bagi kita berpuasa kerana mengikut perbuatan Baginda Nabi saw dan hari Tasuu'aa ialah hari yang kesembilan daripada bulan Muharram yang juga disunnatkan kita berpuasa, supaya ada perbezaan di antara puasa kita dengan golongan Yahudi dan Nasrani.

  Begitu juga hari Ihtiyadh iaitu hari kesebelas daripada bulan Muharram disunnatkan berpuasa sekiranya berlaku keraguan didalam menentukan anak bulan Muharram, kalau tidak ada sebarang keraguan maka memadai berpuasa dengan dua hari tersebut.

  Bagaimana Kita Meraikan Hari Asyuraa'

  Dua belas perkara telah dihimpunkan oleh sesetengah ulamak didalam tiga bait syair :

  في يوم عاشوراء عشر تتصل بها اثنتان ولها فضل نقل

  صم صل صل زر عالما عد واكتحل رأس اليتيم امسح تصدق واغتسل

  وسع على العيال قلم ظفرا وسورة الإخلاص قل ألفا تصل

  Maksudnya : Pada Hari Asyuraa'' itu ada sepuluh perkara yang berhubung dengannya dua perkara lagi (menjadi 12) yang baginya kelebihan yang dinakalkan (dimaksudkan)

  Puasalah, solatlah, hubungkan silaturrahim, ziarahlah ulamak, ziarahlah orang sakit, dan bercelak matalah, usaplah kepada anak yatim, bersedekahlah, sambil bersihkan dirimu.

  Luaskanlah untuk keluargamu (seumpama mengadakan jamuan), potonglah kukumu, dan bacalah surah al-Ikhlas seribu kali sambil engau hubungkan.

  (bait syair ini dibaca dengan Bahar Rajaz iaitu Mustaf'ilun diulang sebanyak 3x bagi setiap satu satar dan enam kali dalam satu bait)

  Oleh yang demikian, Hari Asyuraa' bukan sekadar dismbut dengan menikmati bubuh Asyuraa' sahaja, namun perlu bagi kita menghiasinya dengan amal ibadah yang memdekatkan diri kepada Allah swt seperti yang dianjurkan oleh sebahagian Ulamak antaranya :

  1. Banyakkan solat sunat disamping solat fardhu
  2. Berpuasa pada hari Tasuu'aa dan hari Asyuraa' (tahun ini jatuh pada hari Khamis dan Jumaat)
  3. Menghubungkan silaturrahim
  4. Banyakkan sedekah
  5. Bersihkan diri dari sebarang kekotoran
  6. Bercelak mata
  7. Menziarahi Ulamak
  8. Menziarahi orang sakit
  9. Mengusap kepala anak yatim
  10. Meraikan keluarga
  11. Memotong kuku
  12. Membaca surah al-Ikhlas seribu kali.

  Buat akhirnya, semoga kita mendapat keberkatan dan keredhaan Allah swt dalam kita menyambut Maal Hijrah pada tahun ini. Hijrah yang baru bermula seketika ini, marilah kita mentajdid niat dan iman agar nafsu dan jiwa kita lebih tenang dan hamper kepada Allah swt.

  Salam Maal Hijrah, Jangan Lupa Puasa Sunat Hari Tasuu'aa dan Hari Asyuraa'…

  Sumber rujukan : Kitab Fadhilat Hari Asyuraa' karangan Abu Muhammad An Naqsyabandiy

  BUBUR ASYURAA'

  nie bubur asyuraa versi selatan (Johor)

  Makan BUBUR ASYURAA' memang sedap dan melazatkan. Lagi enak dan lazat jika yang memasak itu dari air tangan bonda tercinta atau isteri tersayang.

  Pengalaman penglibatan dalam persatuan (PMRAM) meninggalkan banyak kenangan tentang apa yang di namakan BUBUR ASYURAA'. Kalau dalam dialek bahasa negeri lain yang pernah saya dengar mereka sebut Asyure'. Apa pun kenangan itu memberi banyak ilmu dan thaqafah.

  Setahu saya bila dinamakan BUBUR mestilah nasi yang dimasak dengan sukatan air yang lebih dari biasa sehingga ia menjadi hancur dan macam berkuah. Tapi, alangkah peleknya saya bila berjumpa dengan BUBUR ASYURA' tetapi hasilnya seperti kuih. Seakan kuih custard jagung, kuih seri muka, nak kata macam dodol pun boleh jugalah, ada syibehnya sikit-sikit. Tapi rasanya boleh tahan, memang sedap. Pernah saya makan di rumah kelantan ketika hari Asyura tahun lepas. Nyum… nyum… nyum rasanya, manis dan mengasyikkan. Mengenangkan ada orang yang ramai, malu nak makan banyak. Kalau tidak, selamat saya bedal bebanyak.

  nie bubur asyuraa' versi pantai timur

  Tahun ini, harap-harap kalau ada yang buat lagi, jemputlah saya. Teringin hendak merasanya lagi. Kalau dah balik Malaysia, Johor, tak tahu bila lagi dapat merasa.

  Itulah pengalaman hidup bercampur dan berpesatuan. Memacam benda yang kita tak tahu dari negeri orang kita dapat manfaat dan ilmu. Ini baru tentang BUBUR ASYURAA' belum perkara-perkara pelik lain yang banyak meninggalkan nostalgia.

  ANTARA ADAT DAN SYARIAT

  Perkara yang sering menjadi adat dikalangan kita ialah memasak BUBUR ASYURAA'. Hal ini disandarkan kepada peristiwa Nabi Allah Nuh as.

  Disebutkan dalam kitab Nihayatuz Zain (halaman 196 Syeikh Nawawi Al-Banteni), Kitab Nuzhatul Majalis (halaman 172 Syeikh Abdur Rahman Al-Ushfuri), Kitab Jam'ul Fawaid ( halaman 132 Syeikh Daud Al-Fathoni) bahawasanya ketika mana bahtera Nabi Nuh as berlabuh di bukit Juudi pada hari Asyuraa maka berkatalah baginda kepada umatnya :

  "Himpunkan apa yang kamu miliki daripada makanan yang lebih, maka dibawalah satu genggam daripada kacang Baqila' iaitu kacang ful dan satu genggam kacang Adas dan Ba'ruz dan tepung dan kacang Hinthoh sehingga menjadi tujuh jenis biji bijian yang dimasak"

  "Maka berkata Nabi Nuh as : Masaklah sekaliannya kerana kamu sudah mendapat kesenangan sekarang".

  Maka berdasarkan kisah inilah sebahagian kaum muslimin menjadikan makanan mereka itu daripada biji bijian yang dinamakan BUBUR ASYURAA' (bubur yang dimasak sempena hari kesepuluh dalam bulan Muharam). Dan itulah masakan yang pertama dimasak di atas permukaan bumi setelah berlakunya banjir besar dan taufan yang melanda bumi.

  Syeikh Ibn Hajar Al Asqolani bersyair dengan katanya

  في يوم عاشوراء سبع تهرس بر أرز ثم ماش عدس

  وحمص ولوبيا والفول هذا هو الصحيح والمنقول

  Maksudnya : Pada Hari Ayuraa' terdapat tujuh yang dimakan iaitu Gandum (tepung) Beras, kemudian Kacang Mash (kacang kuda) dan Kacang Adas (kacang dal).

  Dan Kacang Himmash (kacang putih) dan Kacang Lubia ( sejenis kacang panjang) dan kacang Ful. Inilah kata-kata yang sohih dan manqul (yang diambil dari kata-kata ulamak).

  Daripada apa yang dibahaskan di atas, maka dilihat bahawa sejarah BUBUR ASYURAA' ini diambil daripada peristiwa arahan dan perintah Nabi Nuh as kepada umatnya ketika dahulu.

  Oleh itu, Adakah salah bagi kita mengambil apa yang dilaksanakan oleh umat terdahulu dan apa yang diarahkan oleh Nabi Nuh as kepada umatnya untuk kita pula laksanakannya?

  Perkara ini bukanlah termasuk dalam hukum hakam yang ada nasakhnya dalam Syariat Islam. Ianya hanya kisah dan peristiwa yang perlu diambil iktibar dan dihayati oleh umat manusia dan seterusnya beriman dan menghampirkan diri kepada Allah swt dengan sebenar-benar taqwa.

  Andai ia arahan tadi merupakan suatu perintah, maka kita mengatakan ia merupakan Ash Syar'uu Man Qablana iaitu perkara syariat yang berlaku pada zaman dan umat terdahulu yang tidak dinasakhkan untuk menjadikan iktibar dan panduan hidup berterusan umat akan datang.

  Maka BUBUR ASYURAA' merupakan salah satu daripada perkara yang disebutkan sebagai Ash Syar'uu Man Qablana yang boleh kita amalkan dalam kehidupan kita dan ia tidaklah di anggap sebagai suatu BIDAAH.

  Tanggapan sebahagian orang yang mengatakan perkara ini BIDAAH dan adat semata-mata adalah tidak benar. Adat juga boleh menjadi Ibadah andai perkara seperti memasak BUBUR ASYURAA' ini kita jadikan sebagai amalan untuk mengingati dan menghayati peristiwa yang berlaku di zaman Nabi Nuh as. Kerana kelalaian dan lupa dengan tuntutan beragama, dan di sebabkan menuruti kehendak nafsu yang rakus, maka Allah tenggelamkan mereka sehingga tiada suatu pun yang tinggal dan disimpan untuk dimakan melainkan sedikit sahaja.

  Maka tidak salah kita adakan Majlis Memasak BUBUR ASYURAA' dengan penghayatan tersebut dan bertujuan untuk memberi makan kepada keluarga, faqir miskin yang sangat memerlukan dan menjamu orang yang berbuka puasa dan sebagainya. Ia akan dihitung sebagai Ibadah yang mulia disisi Allah swt insyaallah.

  p/s : Makan bubur makan juga!!! Tapi penghayatan itu lebih penting. Menggabungkan kedua-dua niat itu alangkah lagi bagus. "Masak dengan niat menjamu dan sedekah + Menghayati peristiwa dan Kisah Nabi Nuh as".

  Orang BESERI janganlah gaduh-gaduh dalam bab ni, jangan mudah-mudah nak memBIDAAHkan orang yang nak buat baik. Walaupun ia mungkin perkara riwayatnya dhoif. Namun masih boleh diamalkan dalam perkara yang membawa kebaikan. Apa salahnya orang yang nak masak BUBUR ASYURAA', nak sedekah dan buat jamu keluarga, jiran tetangga, dan fakir miskin? Salah ke? Perkara khilaf, tidak membawa permasalahan usul jangan sampai kita memecah-belahkan umat Islam.

  Rujukan : Kitab Fadhilat Hari Asyuraa karangan Abu Muhammad An Naqsyabandiy.

  Isnin, Januari 14, 2008

  Gaza Menangis

  Gaza Menangis
  Posted on Monday, January 14 @ 19:59:30 MYT by SongkokPutih
  Artikel Oleh tunas

  "GAZAGaza telah dikepong sejak kemenagan Hamas di Palestine dari semua penjuru. Semua laluan masuk dikuasai Israel termasuk laluan bersempadan dengan Mesir. Ini adalah perjanjian yang telah dibuat antara Yasir Arafat dengan Isreal.

  Semua pergerakan keluar masuk terhenti termasuk bekalan makanan. Segala import dari luar ditahan dan eksport barangan buatan industri kampung penduduk Gaza tidak dapat dieksport. Ekonomi gaza sedang menuju maut. Gaza menjadi penjara terbuka terbesar di dunia dan penuh dengan cerita penderitaan.

  Pengangguran

  Pengangguran di Gaza telah meningkat ke sehingga 70%. Di samping itu pendapatan perkapita telah menurun ke $650 setahun, sehingga mereka tidak mampu membeli keperluan asas. Sehingga kini Hamas menggunakaan segala apa cara untuk mengurangkan penganguran tetapi masih gagal.

  Kesihatan

  Keadaaan kesihatan berada dalam keadaan yang sangat parah. Doktor dan lain-lain paramedik dari luar tidak dibenarkan masuk. Manakala pesakit tidak dibenarkan mendapat rawatan di luar Gaza.

  Dilaporkan 23 daripada 66 mesin dialysis di Gaza telah tidak berfungsi dan tidak dapat diganti, mengakibatkan lebih 300 pesakit buah pinggang dalam keadaaan bahaya. Lebih daripada 137 peralatan perubatan tidak dapat beroperasi kerana tiada spare part. Dan yang sudah pastinya bekalan ubatan semakin kurang dan menghampiri kosong.

  Menurut Menteri Kesihatan Hamas, 29 orang telah meninggal dihospital dalam masa enam bulan kerana kekurangan perubatan.

  Hampir 2000 pesakit Palestine yang tinggal di luar Gaza tidak dapat masuk untuk mendapatkan rawattan dan lebih 350 kes hanya nmenunggu kematian. Sejak dilancarkan Popular Committee Against Siege, (PCAS) pada bulan Nov 2007.

  bilangan mangsa mula dikira. 29 mangsa pesakit yang tidak dibenarkan mendapat rawatan mati dihadapan camera dan seluruh dunia menjadi saksi. Sehingga kini tiada siapapun mengambil tindakan.

  Pesakit selalu bertanya bilakah mererka akan mendapat rawatan.

  Projek

  Segala projek bekalan air, kumbahan, sekolah dan kemudahan kesihatan terhenti. Bahan binaan untuk projek infarastruktur telah disekat dari memasuki Gaza. $250 juta telah diperuntukan bagi infrastuktur dan ribuan pekerja akan mendapat manfaat tidak dapat dijalankan. Ini tidak termasuk projek UNRWA (UN) yang terpaksa digantung kerana kepungan Israel .

  Kepungan ini menyebabkan banyak perniagaan terpaska ditutup . Lebih daripada 25 majlis perbandaran terpaksa menghentikan perkhidmatan kutipan sampah kerana kekurangan petrol.

  Kanak - kanak

  Kanak-kanak yang menderita kekurangan zat akan berdepan masalah kesihatan serius jika krisis di Gaza berterusan, kata pakar kesihatan kepada agensi berita The Media Line. Pengarah klinik perubatan Ard El-Insan di Bandar Raya Gaza, Dr Itedal Al-Khatib, berkata beribu-ribu kanak-kanak di Semenanjung Gaza menderita kekurangan zat makanan meruncing. “Kami berdepan banyak waktu sukar tetapi inilah yang terburuk dalam sejarah 23 tahun perkhidmatan kami,” katanya. Lebih 5,000 kanak-kanak didaftarkan dengan pusat itu dan dikelaskan sebagai kekurangan zat, disebabkan kurang makan, kemiskinan atau ibu kurang berpendidikan, katanya.

  Pusat itu merawat kanak-kanak dengan membekalkan makanan, makanan tambahan, susu formula khas dan ubat. “Kini, disebabkan masalah penutupan sempadan, kami kekurangan ubat, tepung tanpa kaji, susu dan formula khas. Sempadan ditutup dan kami tidak menerima bahan itu dari seberang,” katanya.

  Serangan

  Lebih dahsyat daripada itu Israel sentiasa melakukan serangan ke wilayah Gaza dengan menggunakan kereta kebal , kapal laut, helicopter serta jet pejuang. Ribuan penduduk Gaza mengalami penderitaan kecederaan , kehilangan nyawa dan kemusnahan tempat tinggal.

  Lihat video Gaza Menangis di;
  http://tunastv.blogspot.com/

  Ahad, Januari 13, 2008

  Kenali Gerakkan Freemasonary

  Kenali Gerakkan Freemasonary

  Kalimahnya : "Free & Mason" dari bahasa Inggeris yang memberi makna "jurubina bebas". dalam bahasa Arab, kalimah ini diterjemahkan sebagai "masuniyah".

  Gerakan ini di asaskan pada tahun 43 masihi lagi. ada pendapat kata, ianya diasaskan pada tahun 37 masihi.

  Ianya dicetuskan dari dua orang yahudi yang bernama AHERAM ABYOB dan MUAB LAVI (penasihat raja Herod's Akriba/Father)

  Asal penubuhannya adalah menyekat pengaruh ajaran Al-Masih (nabi Isa AS) dan untuk menjaga keselamatan Yahudi.

  Walaupun begitu, disebabkan tentangan Islam terhadap Yahudi lebih kuat menyebabkan mereka telah beralih pandangan untuk menyerang umat Islam diseluruh dunia. ianya bermula pada tahun 1717 masihi atas idea seorang anggota Freemasonary yang bernama ANDERSON.

  Cara serangan mereka kepada Islam dengan menyebarluaskan fahaman Komunis dan sekular dikalangan umat Islam.

  Antara tujuan asal penubuhan gerakan ini adalah untuk memberi ruang kepada orang yahudi yang ingin mengambil tanah Palestine dan membina Haikal Sulaiman dibawah runtuhan Masjid Al-Aqsa.

  - berusaha hendak menguasai pemerintahan Syria, iraq, Jordan, Mesir hingga menjangkau Madinah dan Makkah.

  - bergerak dalam bidang Pendidikan, Politik, Budaya dan sosial.

  - menubuhkan badan-badan kebajikan dan keamanan di seluruh dunia bagi mengaburi mata masyarakat terhadap gerakan mereka.

  - menghalalkan riba dikalangan manusia.

  SILA LIHAT KLIP VIDEO UNTUK TATAPAN ANDA SEMUA !!!!

  FREEMASONARY DAN SADDAM HUSSIN DAN DI AFGHANISTAN

  FREEMASONARY DAN SADDAM HUSSIN

  FREEMASONARY DI AFGHANISTAN

  Selamat menonton.
  Dipetik dari: TERJAH-http://www.terjah.com/index.php

  Kisah Saudara Baru di New York

  Kisah Saudara Baru di New York [Admin Email Box]
  Ketika pertama kali mengikuti kelas the Islamic Forum, wanita ini cukup memualkan sebagian peserta. Sebabnya, dia seringkali tertawa kuat, dan bersuara keras dan terkadang dalam keadaan mengejek-ejek. Bahkan jarang di ketengahkan kesunguhan belajar atau berbincang. Dia sering tertawa terbahak. Perkara ini tentunya bagi sebahagian peserta dianggap kurang sopan. Theresa, demikian dia mengenalkan dirinya, sangat kritis dan agresif dalam menyampaikan pandangan-pandangannya. “From what I’ve learned I do believe Islam is the best religion”, katanya suatu ketika.

  “but why women can not express themselves freely as men?, lanjutnya.

  Dalam sebuah perbincangan tentang takdir dan bencana alam, tiba-tiba Theresa menyelah “wait..wait…what? I don’t think God will allow people to suffer”. Ternyata maksud Theresa adalah bahwa Allah itu Maha Penyayang dan tidak mungkin akan menjadikan hamba-hambaNya menderita. Dia menjelaskan bahwa tidak mungkin disatukan antara sifat Allah Yang Maha Pemurah dan penyayang dan bencana alam yang terjadi di berbagai tempat.

  Biasanya saya memang tidak terlalu merespon secara serius terhadap pertanyaan atau pernyataan si Theresa tersebut. Saya tahu bahwa dia memang memiliki kepribadian yang tidak serius, dan sangat cenderung untuk mengejek segala hal. Akhirnya saya dapat tahu bahwa Theresa dengan nama akhir (last name) Gordon, adalah pengarah sebuah rumah sakit swasta di Manhattan. Kedudukannya itu menjadikannya cukup percaya diri dan berani dalam meluahkan perasaan dirinya.

  Namun dalam tiga minggu sebelum Ramadan lalu, terjadi perubahan drastik pada sikap dan cara bertutur kata Theresa. Kalau selalunya tertawa terbahak, dan bahkan tidak ragu-ragu memotong pembicaraan atau penjelasan-penjelasan saya dalam perbincangan-perbincangan di kelas, kini dia nampak lebih serius dan sopan. Hingga suatu ketika dia bertanya: “Is it true that Islam does not allow the women to laugh loudly?” Saya mencoba menjelaskan kepadanya: “It depends on its context” jawabku.

  “Some women or people laugh loudly for no reasons but an expression of bad attitude. But some others do laugh because that is their nature”, jelasku.

  Maksud saya dalam penjelasan tersebut, jangan-jangan Theresa sering tertawa keras dan apa adanya memang karena tabiatnya. Bukan karena perangainya yang salah. Kalau memang itu sudah menjadi sebahagian dari tabiatnya, tentu tidak mudah merubahanya. Sehingga kalau saya terfokus kepada masalah ketawa, ditakuti dia tersinggung dan lari dari keinginannya untuk belajar Islam.

  Suatu hari Theresa meminta saya meluangkan waktu dengannya selepas kelas. Menurutnya ada sesuatu yang ingin dibincangkan. Setelah kelas selesai saya tetap di tempat bersama Theresa. “I am sorry Imam” katanya. “Why and what is the reason for the apology?”, tanyaku. “I think I’ve been impolite in the class in the past”, katanya seraya menunduk. “Sister Theresa, I have been teaching in this class for almost 7 years. Alhamdulillah, I’ve received many people with many backgrounds. Some people are very quite and some others are the opposite”, jelasku. “But I always keep in mind that people have different ways of understanding things and different ways of expressing things”, lanjutku.

  Saya kemudian menjelaskan kepadanya perwatakan manusia dengan merujuk kepada para sahabat sebagai contoh. Di antara sahabat-sahabat agung Rasulullah SAW ada Abu Bakar yang lembut dan bijak, tapi juga ada Umar yang tegas dan penuh semangat. Ada Utsman yang juga lembut dan sangat bersikap dewasa, tapi juga ada Ali yang muda tapi tajam dalam pandangan-pandangannya. “Even between themselves, they often involved in serious disagreement”, kataku. Tapi mereka salaing mamahami dan saling menghormati dalam perbezaan-perbezaan yang ada.

  “Do you think I will be able to change?”, tanyanya lagi. Saya berusaha menjelaskan bahwa memang ada hal-hal yang perlu dirubah dari cara bersikap dan bertutur kata, dan itu adalah sebahagian dari ajaran agama Islam. Tapi di sisi lain, saya ingin menyampaikan bahwa dalam melakukan semua hal dalam Islam harus ada pertimbangan yang utama. “I am sure, one day when you decide to be a Muslim, you will do so”, motivasi saya. “But don’t expect to change in one day”, lanjutku.

  Hampir sejam kami berdialog. Ternyata umurnya sudah mencapai 40an. Bahkan Theresa adalah seorang janda beranak satu wanita.

  Hari-hari Theresa memang sibuk Sebagai pengarah rumah sakit di kota besar seperti Manhattan, tentu memerlukan kerja keras dan pengabdian yang besar. Tapi hal itu tidak menjadikan Theresa kurang dari belajar Islam. Setiap hari Sabtu pasti meluangkan waktunya untuk datang walaupun terlambat.

  Sekitar dua minggu sebelum Idul Adha, Theresa datang ke kelas sedikit lebih awal dan nampak berpakaian lengkap. Selama ini biasanya bertudung untuk sekedar memenuhi peraturan mesjid, tapi hari itu nampak berpakaian Muslimah dengan rapi. “You know what, I’ve decided to convert”, katanya memulai percakapan pagi itu. “Alhamdulillah. You did not decide it Sister!”, kataku. “When some one decides to accept Islam, it’s God’s decision”, jelasku.

  Beberapa lama kemudian beberapa peserta memasuki ruangan. Saya menyampaikan kepada mereka bahwa ada berita gembira. “A good news, Theresa have decided to be a Muslim today”. Hampir saja semua peserta yang rata-rata wanita itu berpaling ke Theresa dan menyalaminya. “So the big lady will be a Muslim?”, kata salah seorang peserta. Memang Theresa digelari “big lady” karenanya sedikit gemuk.

  Menjelang solat Zuhur, saya meminta Theresa untuk mengambil air wudhu. Sambil menunggu azan Zuhur, saya kembali menjelaskan dasar-dasar islam secara singkat serta beberapa nasihat kepadanya. Saya juga berpesan agar kiranya Theresa dapat menggunakan pengaruhnya sebagai pengarah rumah sakit untuk kepentingan Islam. “Insha Allah!”, katanya singkat.

  Setelah azan dikumandangkan saya minta Theresa untuk datang ke ruang utama masjid. Di hadapan ratusan jama’ah, Theresa mempersaksikan Islamnya: “Laa ilaaha illa Allah-Muhammadan Rasul Allah”. Allahu Akbar!

  New York, December 24, 2007
  Posted by admin on January 08 2008 17:49:32

  ARKIB BERITA

  JOM MELAWAT NEGARA ARAB

  MESIR-CAIRO EGYPT
  EGYPT - new vision 1
  EGYPT - new vision 2
  Egypt 1 - Cairo
  Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
  Egypt 3 - Nile Cruise
  Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
  Cairo-Egypt- مصر- القاهره
  Beauty of Egypt
  Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
  Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
  Tips for Traveling to Taba, Egypt
  Travel Tips for Cairo
  Cairo 2008
  Alexandria
  Alexandria Streets, Egypt
  SAUDI ARABIA
  WELCOME TO SAUDI ARABIA
  saudi arabia short documentry
  Saudi Culture Janadreia Full
  Beautifull Saudi Arabia
  Saudi Arabia: Building for the future
  The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
  Masjid Nabawi
  Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
  Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
  The History of the Prophet's Mosque (1)
  A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
  History of Madina - part 1/3 (Arabic)
  History of Madina - part 2/3 (Arabic)
  History of Madina - part 3/3 (Arabic)
  YAMAN
  WELCOME TO YEMEN
  Life in Yemen
  Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
  Yemen - Kawkaban and Marib
  QATAR
  WELCOME TO QATAR
  The Pearl Qatar - Riviera Arabia
  Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
  Insider Travel Information on Doha
  U.A.E.
  Welcome to Dubai
  Welcome to Dubai 1
  Welcome to Dubai 2
  Welcome to Dubai 3
  Welcome to Dubai 4
  Burj Dubai Armani
  Dubai Asmaran Bawadi
  Burj Dubai History Rising
  Dubai World Islands
  The best buildings of this world
  Burj Al Arab-World's only 7star hotel
  AMAN JORDAN
  " Welcome to Jordan!"
  Welcome to Jordan - (1)
  Welcome to Jordan
  Killing The Dead Sea - Jordan
  Welcome to Jordan! (3:43)
  WELCOME TO JORDAN
  Ziarah Amman, Jordan
  BAHRAIN
  The Kingdom of Bahrain
  A tour in City Center Mall Bahrain
  Bahrain Tour Slideshow
  KUWAIT
  Kuwait City, مدينة الكويت,
  Kuwait Liberation - English Version
  New Kuwait City
  IRAQ
  The Beautiful iraq
  Beautiful Iraq before the War
  Beautiful Iraq
  OMAN
  Beautiful Oman
  Oman - Muscat
  Muttrah Souq Muscat Oman
  Muscat - Capital of Oman
  Visiting Oman
  LEBANON
  Welcome To Lebanon
  Beirut, Lebanon
  Beautiful Lebanon
  4 days in Lebanon
  Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
  Lebanon, the Pearl of the Middle East
  Lebanon-beautiful country in the world
  SYRIA
  Welcome to SYRIA
  Welcome to Syria
  Syria The Beautiful
  Syria: Tourist Attractions
  Syria: Damascus
  Damascus, Syria
  New Path to Damascus - Syria
  PALESTINE
  Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
  Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
  B. Maqdis Dome Of The Rock 03
  B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
  B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
  Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
  MOROCCO
  Welcome to Morocco Part 1
  Welcome to Morocco Part 2
  Welcome to Morocco Part 3
  Welcome to Morocco
  Welcome to Morocco
  Casablanca Morocco
  King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
  Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

  CARIAN DALAM BLOG INI


  powered by FreeFind

  CARIAN KE WEB LAIN