PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, September 26, 2009

Masalah sampah Alor Setar selesai November-MB

Masalah sampah Alor Setar selesai November-MB
Bashir Ishak
Sat | Sep 26, 09 | 9:37:32 am MYT
ALOR SETAR, 26 Sept: Masalah longgokkan sampah terutama di kawasan perumahan di sekitar bandaraya ini, dijangka dapat diselesaikan awal November ini selepas sebuah syarikat swasta mengambil alih kerja-kerja mengangkut sisa buangan.

Menteri Besar, Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak berkata, masalah berkenaan masih tidak dapat diselesaikan, kerana syarikat terbabit yang sepatutnya mengambil alih tugas daripada Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS), terpaksa menangguhkan kerja mereka sejak 1 Sept lalu.

"Ini berikutan dari permintaan dari Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) yang mahu menyemak semula terma-terma berkaitan nasib pekerja MBAS selepas penswastaan kerja-kerja mengangkut sampah.

"Sekarang lori-lori mereka sudah sampai, masalah ini kena selesai betul-betul supaya tidak jadi masalah berlarutan dan kita harap ia selesai pada November ini," katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di kediaman rasmi beliau di Seri Mentaloon, di sini.

Ustaz Azizan memberi respon terhadap laporan media yang mendakwa bandar raya Alor Setar semakin kotor kerana terdapat banyak longgokan sampah yang tidak diangkut sehingga menyebabkan bau busuk. Menurutnya lagi, masalah berkenaan bukanlah perkara baru dan bukanlah salah kerajaan negeri.

"Dari segi pentadbiran, kita tak boleh buat apa-apa keran ini adalah permintaan dari Ceupacs sendiri. Kita menyedari tentang ketidakselesaan rakyat. Saya berasa dukacita dan memohon maaf kepada orang ramai yang berasa kurang selesa," ujarnya lagi.-mna_

Sedia debat kali ke dua isu Kg. Buah Pala-KM

Sedia debat kali ke dua isu Kg. Buah Pala-KM
Mohd Sabri Said.
Sat | Sep 26, 09 | 9:50:39 am MYT
GEORGETOWN, 26 Sept: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bersedia berdebat dengan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Koh Tsu Koon sekali lagi untuk membuktikan bahawa Kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah punca segala-galanya masalah yang membabitkan isu Kampung Buah Pala.

Setiausaha Politik Ketua Menteri, Ng Wei Aik dalam satu kenyataan kepada Harakah menegaskan, ia bukan masalah Pemuda Gerakan, tetapi yang bertanggungjawab dalam perbincangan sehingga mencetuskan keraguan penduduk ialah Tan Sri Koh yang kini diamanahkan jawatan di Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya.

Sehubungan itu, Tan Sri Koh paling wajar bedebat isu tersebut.

"Kenapa tidak semena-mena Pemuda Gerakan pula nak berdebat dengan Lim. Yang sepatutnya diheret sama ialah Presiden Gerakan yang sampai kini berselindung di pintu pejabatnya kerana beliau orang yang bertanggungjawab melakukan perbincangan mengenai urusniaga dari awal, " ujarnya sambil menggangap tindakan Pemuda Gerakan itu sesuatu yang melucukan.

Bukan sahaja, Koh yang terlibat sebaliknya kepimpinan Umno, MCA dan MIC turut bersekongkol dengan peristiwa terbabit sehingga membolehkan syarikat swasta membelinya untuk tujuan pembangunan komesial.

Kepimpinan Umno, MCA dan MIC cuba tunjuk baik dalam hal ini sedangkan mereka juga adalah dalang terhadap urusan tersebut.

Jika mahukan kebenaran cuba ketengahkan sama kepimpinan yang ada dalam perdebatan itu nanti.

"Jika Gerakan terutamanya Presidenya berani tampil sebagai panel dalam perdebatan kali kedua itu kelak pasti semuanya terbongkar satu persatu. Rakyat akan mengerti siapa dalang sebenar meruntuhkan rakyatnya sendiri. Kita ada maklumat lengkap untuk membuktikan segala-galanya," tegas beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Komtar.

Amat malang sekali Indek Prestasi Utama (KPI) yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak tidak dipraktikan oleh menteri seperti Tan Sri Koh kerana isu ini melibatkan beliau yang terjun dalam arena berpolitik sejak 1982 lagi.

Jesteru itu, Ng Wei Aik yang juga Setiausaha Pemuda DAP (DAPSY) menyifatkan, jika bekas Ketua Menteri itu enggan berdebat membuktikan Pakatan Rakyat melaksanakan kebenaran manakala BN, Gerakan dan kuncu-kuncunya takut kerana salah.-mna_

Selepas 40 tahun, ke mana haluan OIC?

Selepas 40 tahun, ke mana haluan OIC?
Haris Zalkapli
Fri | Sep 25, 09 | 2:40:38 pm MYT
PENDAPAT

Pertubuhan Persidangan Islam, yang lebih dikenali dengan singkatan dalam bahasa Inggerisnya, OIC, hari ini memasuki tahun ke 40 penubuhannya. Organisasi yang ditubuhkan pada 25 September, 1969 sebagai reaksi satu tindakan musuh di Palestin itu kini berdepan cabaran yang kritikal, memandangkan isu berhubung Islam yang mendominasi wacana politik dunia hari ini.

Sekitar masa OIC mencecah usia 40 tahun, beberapa negara ahli menjadi tumpuan dalam politik dunia, dengan sebab-sebab yang tidak boleh dibanggakan.

Iraq yang mula menyaksikan pengunduran tentera asing dari wilayahnya masih berdepan serangan-serangan berdarah yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Afghanistan dan Pakistan � yang mendapat perhatian meluas sejurus selepas peristiwa 11 September, 2001 � menjadi tumpuan dunia ekoran aktiviti Taliban dan al-Qaeda.

Perang saudara masih berlaku di Yaman, dengan saranan gencatan senjata dilaporkan dicabul pada sama seluruh dunia Islam menyambut Aidilfitri. Pada masa sama, dua negara berpengaruh dunia Islam, Arab Saudi dan Iran dilihat terlibat dalam percaturan politik masing-masing untuk menguasai negara itu.

Di Amerika Syarikat, presiden negara itu Barack Obama menjadi orang tengah pertemuan pemimpin Israel Benjamin Netanyahu dan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, yang berakhir tanpa sebarang kemajuan, yang bermakna Israel terus dengan dasar merampas tanah Palestin.

Di Asia Tenggara, hubungan Malaysia dan Indonesia terjejas berhubung aktiviti militan Noordin Mohammad Top, warga negara Malaysia yang didakwa menjadi dalang dalam serangan-serangan teror di Indonesia.

Di semua tempat tersebut, OIC tidak dilihat sebagai memainkan peranan yang sewajarnya sebagai pertubuhan yang dianggotai negara-negara terbabit.

Palestin, isu sentral dalam dunia Islam tidak mengundang reaksi keras daripada OIC dan negara-negara berpengaruh yang menganggotainya.

Dalam banyak kes, isu Palestin � dan isu-isu lain melibatkan dunia Islam � dijadikan alat rejim-rejim negara Islam untuk politik domestik dan membina pengaruh serantau, seperti dilakukan Saddam Hussein semasa memerintah Iraq dan pada tahap tertentu, Iran pada masa ini melalui Hari al-Quds.

Hal yang sama berlaku di Malaysia, negara yang parti pemerintahnya sering menggunakan keanggotaan dalam OIC untuk kepentingan politik domestik.

Satu contoh, Malaysia sebagai ahli Majlis Keselamatan PBB semasa penaklukan Kuwait oleh Iraq pada 1990 menyokong sekatan PBB dikenakan terhadap Iraq dan menyokong Resolusi Majlis Keselamatan 678 yang membenarkan Iraq diserang oleh pasukan tentera pelbagai negara diketuai AS.

Lebih 10 tahun selepas itu, ketika Iraq berdepan ancaman serangan kedua diketuai AS, Malaysia yang tidak berada dalam Majlis Keselamatan PBB bersuara lantang mengecam serangan ke atas Iraq.

Pada masa itu juga, pemimpin-pemimpin politik parti pemerintah menyertai demonstrasi antiperang (dan pada masa sama pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang juga mengadakan demonstrasi dihalang dengan keras).

Masalah kredibiliti ini berlaku di hampir semua negara Islam dalam OIC yang politiknya terus dicorakkan oleh persaingan negara-negara berpengaruh dan persaingan kumpulan yang pro-AS seperti Arab Saudi, Turki, dan Mesir dengan kumpulan anti-AS seperti Iran dan Libya.

Abdullah al-Ahsan, profesor sejarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, dalam tulisannya di akhbar Turki, Today�s Zaman menjelaskan masalah kredibiliti dan perbezaan kecenderungan politik ini. Beliau menulis, pada 1978 OIC menerima resolusi untuk tidak membenarkan tentera asing ditempatkan di wilayah negara ahli dengan tujuan menjadikan negara ahli lain sebagai sasaran.

Tulisnya, dalam tempoh beberapa tahun, beberapa negara ahli mencabul komitmen itu dan OIC terus hilang kredibiliti sebagai broker keamanan apabila menyokong Iraq dalam perang Iran-Iraq yang bermula pada 1980.

Jelas Abdullah lagi, pada masa kini, beberapa negara anggota OIC membenarkan tentera AS ditempatkan di wilayah mereka.

Semasa bermula perang pertama terhadap Iraq pada awal 1990-an, Arab Saudi membenarkan wilayahnya digunakan untuk menempatkan tentera AS, manakala Turki � sebuah negara anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara, Nato � menjadi lokasi satu pangkalan tentera AS yang penting di Asia Barat.

Dalam dunia yang ditakrifkan oleh kuasa dunia sebagai era terorisme global yang mudah dikaitkan dengan Islam, OIC tidak mampu melakukan tindakan yang konkrit, malah tidak bersuara sebagai satu entiti di peringkat antarabangsa.

Malah, beberapa negara mempunyai kepentingan yang lebih utama untuk aktif bersama pertubuhan serantau dan pertubuhan lain yang lebih berpengaruh, seperti Turki dalam Nato dan Kesatuan Eropah, Iran dengan Pertubuhan Kerjasama Shanghai, dan banyak lagi negara lain yang berkepentingan untuk menjaga hubungan dengan sekutu kuasa besar.

OIC perlu dinilai semula dari segala sudut supaya dapat berubah menjadi pertubuhan yang berkredibiliti dan mempunyai keabsahan dalam kalangan negara-negara Islam.

Sebagai pertubuhan yang dianggotai 57 buah negara, OIC mampu bergerak sebagai pertubuhan berpengaruh sekiranya bersatu dalam hal-hal kepentingan bersama.

Cabaran untuk bersetuju tentang kepentingan bersama inilah yang perlu diselesaikan supaya sekurang-kurangnya dalam hal-hal paling penting kepada umat tidak menjadi korban dan diperalatkan untuk kepentingan politik domestik dan serantau. _

Rasuah: Malaysia merudum lagi, negara Islam tercorot

Rasuah: Malaysia merudum lagi, negara Islam tercorot
Abdul Aziz Mustafa
Fri | Sep 25, 09 | 8:28:21 pm MYT
KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketika Pulau Pinang diiktiraf kerana usahanya memerangi rasuah oleh Transparency International (TI), Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke-47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke 43 pada tahun 2007.

Malah, kedudukan Malaysia lebih buruk dari Israel yang dilabel sebagai entiti haram pengganas dan negara yang dianggap kurang membangun seperti Botswana dan Bhutan. Israel berada pada kedudukan ke-33, Botswana ke-36 manakala Bhutan berada pada kedudukan ke-45.

Paling mendukacitakan ialah apabila indeks yang dikelaurkan oleh TI itu menunjukkan negara-negara umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang memerangi rasuah.

Negara-negara seperti Somalia, Iraq, Afghanistan dan Sudan berada di tangga paling bawah. Somalia berada di kedudukan tercorot iaitu ke-180, Iraq ke-178, Afghanistan ke-176 dan Sudan ke-173.

Negara yang berada di tempat teratas ialah Denmark diikuti oleh New Zealand, Sweden dan Singapura.

Di Malaysia, negara menanggung kerugian sebesar RM10 bilion setahun akibat rasuah - iaitu jumlah yang mencukupi untuk membina lebih dari 150,000 kos rendah jika diambilkira permohonan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) kepada kerajaan untuk menaikkan harga rumah kos rendah kepada RM60,000.

Dalam laporannya, TI membangkitkan amalan keluar masuk yang berterusan di antara bidang politik dan perniagaan di mana pihak tertentu bertukar-tukar tempat dari kedudukan sebagai ahli politik kepada ahli perniagaan atau dari ahli perniagaan kepada ahli politik dan terus keluar masuk di antara kedua-dua bidang itu.

Keadaan itu, menurut TI, mengakibatkan pengaruh yang negatif kepada konsep semak dan imbang.

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa hubungan serba kompleks antara politik, sektor awam dan sektor swasta itu mungkin mengakibatkan rasuah berlaku dengan bebas tanpa sebarang hukuman.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low berkata, usaha mencegah rasuah di negara ini tidak ubah seperti melepas batuk di tangga sahaja jika tidak dilaksanakan tindakan drastik untuk memisahkan hubungan selesa antara kerajaan, perniagaan dan politik.

Low berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula tidak memperlihatkan hasil yang diinginkan dan orang ramai menganggap suruhanjaya itu mengamalkan penyiasatan dan pendakwaan secara berpilih-pilih.

Satu-satunya sisi yang positif dari laporan tersebut mengenai Malaysia ialah pengiktirafan yang diberikan kepada kerajaan Pulau Pinang dalam memerangi rasuah.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyatakan pihaknya menerima pujian itu dengan rendah hati.

Beliau juga mengumumkan bahawa Pulau Pinang berjaya mengurangkan RM36 juta atau 12 peratus perbelanjaan operasi hasil usaha memerangi rasuah itu. _

Rasuah: Malaysia merudum lagi, negara Islam tercorot

Rasuah: Malaysia merudum lagi, negara Islam tercorot
Abdul Aziz Mustafa
Fri | Sep 25, 09 | 8:28:21 pm MYT
KUALA LUMPUR, 25 Sept: Ketika Pulau Pinang diiktiraf kerana usahanya memerangi rasuah oleh Transparency International (TI), Malaysia terus merudum dalam Indeks Persepsi Rasuah apabila berada pada kedudukan ke-47 pada tahun 2008 berbanding tangga ke 43 pada tahun 2007.

Malah, kedudukan Malaysia lebih buruk dari Israel yang dilabel sebagai entiti haram pengganas dan negara yang dianggap kurang membangun seperti Botswana dan Bhutan. Israel berada pada kedudukan ke-33, Botswana ke-36 manakala Bhutan berada pada kedudukan ke-45.

Paling mendukacitakan ialah apabila indeks yang dikelaurkan oleh TI itu menunjukkan negara-negara umat Islam tidak mengamalkan ajaran Islam yang memerangi rasuah.

Negara-negara seperti Somalia, Iraq, Afghanistan dan Sudan berada di tangga paling bawah. Somalia berada di kedudukan tercorot iaitu ke-180, Iraq ke-178, Afghanistan ke-176 dan Sudan ke-173.

Negara yang berada di tempat teratas ialah Denmark diikuti oleh New Zealand, Sweden dan Singapura.

Di Malaysia, negara menanggung kerugian sebesar RM10 bilion setahun akibat rasuah - iaitu jumlah yang mencukupi untuk membina lebih dari 150,000 kos rendah jika diambilkira permohonan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) kepada kerajaan untuk menaikkan harga rumah kos rendah kepada RM60,000.

Dalam laporannya, TI membangkitkan amalan keluar masuk yang berterusan di antara bidang politik dan perniagaan di mana pihak tertentu bertukar-tukar tempat dari kedudukan sebagai ahli politik kepada ahli perniagaan atau dari ahli perniagaan kepada ahli politik dan terus keluar masuk di antara kedua-dua bidang itu.

Keadaan itu, menurut TI, mengakibatkan pengaruh yang negatif kepada konsep semak dan imbang.

Laporan tersebut juga menyatakan bahawa hubungan serba kompleks antara politik, sektor awam dan sektor swasta itu mungkin mengakibatkan rasuah berlaku dengan bebas tanpa sebarang hukuman.

Presiden Transparency International Malaysia (TI-M), Datuk Paul Low berkata, usaha mencegah rasuah di negara ini tidak ubah seperti melepas batuk di tangga sahaja jika tidak dilaksanakan tindakan drastik untuk memisahkan hubungan selesa antara kerajaan, perniagaan dan politik.

Low berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pula tidak memperlihatkan hasil yang diinginkan dan orang ramai menganggap suruhanjaya itu mengamalkan penyiasatan dan pendakwaan secara berpilih-pilih.

Satu-satunya sisi yang positif dari laporan tersebut mengenai Malaysia ialah pengiktirafan yang diberikan kepada kerajaan Pulau Pinang dalam memerangi rasuah.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menyatakan pihaknya menerima pujian itu dengan rendah hati.

Beliau juga mengumumkan bahawa Pulau Pinang berjaya mengurangkan RM36 juta atau 12 peratus perbelanjaan operasi hasil usaha memerangi rasuah itu. _

Jumaat, September 25, 2009

Umno tidak belajar dari pengalaman - Dr M

Umno tidak belajar dari pengalaman - Dr M
Abdul Aziz Mustafa
Fri | Sep 25, 09 | 11:17:45 am MYT
KUALA LUMPUR, 25 Sept: Umno menunjukkan kepada dunia bahawa ahli-ahlinya tidak belajar dari pengalaman apabila terus mendesak supaya Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dicalonkan sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, kata bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kritikan Dr Mahathir yang semakin lantang menjadikan laluan Isa semakin sukar untuk menjadi calon BN di Bagan Pinang walaupun percubaan demi percubaan dibuat untuk mencalonkan bekas Naib Presiden Umno itu dalam pilihan raya kecil tersebut yang akan diadakan 11 Oktober ini.

"Kita tak banyak belajar, sebelum ini kita meletakkan seorang pembohong menjadi calon, yang dipecat oleh Majlis Peguam, yang menggunakan duit pelanggannya.

"Jika kita meletakkan calon seperti itu, sudah pasti kita akan kalah," Malaysian Insider memetik bekas Presiden Umno itu berkata.

Dr Mahathir juga membidas para pemimpin Umno di Telok Kemang yang mengungkit bahawa beliau juga pernah diusir dari Umno oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman tetapi kemudiannya diterima semula ke dalam Umno.

"Saya diusir bukan kerana rasuah atau politik wang tetapi kerana perbezaan pendapat dengannya (Tunku).

"Bila saya kembali (ke dalam Umno), ia kerana pandangan saya diterima. Saya tidak pernah mencuri wang," kata bekas Pengerusi BN itu.

Rabu lalu, Ketua Pemuda Umno bahagian Telok Kemang Mohd Faizal Ramli mempertahankan keputusan untuk menamakan Isa sebagai calon BN bagi pilihan raya tersebut.

Isa digantung keahliannya dalam Umno selama tiga tahun 2005 lalu kerana dituduh terlibat dalam politik wang ketika beliau muncul sebagai pemenang jawatan Naib Presiden dengan undi tertinggi pada pemilihan parti itu 2004 lalu, iaitu sebanyak 1,507 undi mengatasi Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam (1,329 undi) dan Timbalan Presiden Umno kini, Tan Sri Muhyiddin Yassin (1,234 undi).

Beliau kini ialah Ketua Umno Bahagian Telok Kemang dan kawasan DUN Bagan Pinang berada dalam bahagian itu.

Isa sebelum ini menolak pandangan yang menyatakan beliau akan menjadi liabiliti kepada BN jika dicalonkan dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang.

"Dalam pembangkang, hatta bekas banduan pun boleh bertanding," kata beliau yang dilihat merujuk kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Saya bukan penjenayah," tambah beliau.

Bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu dilaporkan satu-satunya calon yang dikemukakan oleh Umno Telok Kemang kepada pucuk pimpin parti itu untuk dipertimbangkan sebagai calon BN dalam pilihan raya tersebut.

Bagan Pinang mempunyai 13,664 orang pengundi dan 4,604 dari jumlah tersebut adalah pengundi pos.

Dalam pilihan raya umum 8 Mac tahun lalu, calon BN, Allahyarham Azman Mohd Nor memenangi kerusi tersebut dengan mendapat 6,430 undi mengalahkan calon PAS, Ramli Ismail yang mendapat 4,097 undi.

Pilihan raya kecil tersebut akan diadakan berikutan kematian Azman.

BN hanya memenangi kerusi Bagan Pinang dan Linggi dalam kawasan Parlimen Telok Kemang dalam pilihan raya umum lalu.-mna Kerusi Parlimen Telok Kemang, kerusi DUN Chuah dan kerusi DUN Port Dickson dimenangi oleh PKR manakala kerusi DUN Lukut dimenangi oleh DAP. Kemenangan BN di Bagan Pinang dan Linggi dipercayai berpunca dari undi pos. Linggi mempunyai 1037 undi pos._

Kerajaan kudeta Perak rompak bajet kerajaan Pakatan

Kerajaan kudeta Perak rompak bajet kerajaan Pakatan
Harakahdaily
Thu | Sep 24, 09 | 11:30:24 pm MYT
IPOH, 24 Sept: PAS mempertikaikan dasar bajet kerajaan BN Perak kerana kerajaan yang ada tidak pernah menggubal sebarang bajet baru selepas Umno dan BN mempertikaikan bajet yang dibentangkan kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini.

Ketua Penerangan PAS Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, kerajaan BN Perak yang dibentuk secara kudeta tidak pernah meluluskan bajetnya sendiri.

Katanya, Bajet 2009 yang dibentang dan telah diluluskan dalam Persidangan DUN pada penghujung 2009 dengan tema "Bajet Kebajikan Untuk Rakyat "telah membuktikan bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang mementingkan hal ehwal kebajikan rakyat.

Ia memaparkan kesungguhan dan komitmen kerajaan negeri dalam hasrat membawa negeri Perak dan rakyatnya ke satu tahap pembangunan sosio ekonomi dan pembangunan insan yang seimbang.

Dalam merangka dan melaksanakan Bajet 2009, Kerajaan Pakatan Rakyat menjadikan adil, amanah, telus, wibawa dan berkebajikan sebagai asas dan prinsip utamanya.

�Namun begitu sejak BN merampas kuasa di Perak, manakah dasar bajet yang telah diumumkan kepada rakyat? Inilah salah guna kuasa yang merupakan gambaran sebenar bahawa BN tidak mempuanyai kuasa yang sebenar dalam menggunakan Bajet 2009 yang telah diluluskan,� kata beliau dalam satu kenyataannya.

Sidang yang bermula pada 10 Nov 2008 itu menyaksikan Perbahasan Enakmen Perbekalan sebanyak RM 643, 681,236.00 dan Usul Kumpulan Wang pembangunan 2009 sebanyak RM 175,838,000, yang akhirnya diluluskan.

�Masih segar dalam ingatan saya semasa perbahasan dibuat, ADUN BN memperlekehkan Bajet 2009 yang telah dibentang oleh MB Pakatan Rakyat. Antaranya menganggap sebagai Bajet Tin Kosong.

�Akhirnya saya beranggapan BN telah "menjilat" ludahnya sendiri dengan menggunakan Bajet tersebut tanpa ada dasar khusus, apalagi gagal memanggil satu sidang sah untuk membentang satu bajet baru kalaulah benar bajet yang dibentangkan kami adalah tin kosong.

�Malu, tidak bermaruah, tidak berprinsip itulah mungkin yang saya boleh andaikan dengan perangai pemimpin BN di Perak yang telah membelanjakan wang rakyat tanpa ada dasar khusus,� katanya.

MB Perak Pakatan Rakyat semasa membentangkan bajet tersebut telah menggariskan empat strategi utama iaitu menjadi sebuah negeri berkebajikan, meneruskan dasar perbelanjaan secara berhemah dan berjimat cermat serta mempertingkatkan hasil pendapatan negeri, memastikan kesejahteraan rakyat dan peningkatan kualiti kehidupan di luar Bandar dan Bandar, dan menyediakan system penyampaian sektor awam yang efisen.

Negeri Berkebajikan menjadi strategi utama Bajet 2009, beritahu Khalil dalam kenyataannya.

Ini adalah antara apa yang rakyat Perak dapat dari Bajet 2009 ini :-

1. 4,428 rakyat berpendapatan kurang 700 ringgit diberi bekalan air percuma sebanyak RM10.00 sebulan.

2. Meluluskan 1000 hektar tanah kepada SAR dan SRJK Cina untuk diusahakan penanaman sawit.

3. RM 6 juta diperuntukan untuk sumbangan derma siswa RM 1000 seorang kepada 6000 anak Perak yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPTA.

4. RM 4.9 juta diperuntukan untuk pendidikan Islam iaitu dengan menaikan elaun guru KAFA, Penyelia KAFA, guru Tadika Islam dan mengembalikan bantuan perkapita kepada 22 buah sekolah Agama Rakyat.

5. RM 1 Juta diperuntukan untuk Takaful Kifalah kepada warga emas berusia 65 tahun ke atas, setiap waris akan diberi sumbangan RM1000 bagi meringankan beban pengebumian jenazah.

6. RM 4.88 juta pula diperuntukan untuk menaikan elaun bulanan Ketua Kampung dari RM 200 ke RM 400, dan elaun Setiausaha JKKK sebanyak RM 200 sebulan

7. Menubuhkan Tabung Khas Kebajikan Rakyat dengan memperuntukan RM 2 juta. Tabung ini ditubuhkan bagi tujuan membantu dan memelihara kebajikan rakyat yang menghadapi kesusahan seperti mengalami penyakit kronik, anak-anak yatim, ibu tunggal, kebajikan ahli keluarga mangsa ISA, warga tua dan Orang Kurang Upaya (OKU), menaikkan bantuan kebajikan kepada rakyat yang benar-benar memerlukan mengikut kategori dengan kadar minimum RM 200 dan tidak melebihi RM 400.

8. Menubuhkan Tabung Pinjaman Perniagaan Kecil tanpa faedah bagi membantu ibu tunggal menceburi perniagaan kecil dan juga peniaga-peniaga kecil dengan peruntukan sebanyak RM 1 juta.

10. RM 2 Juta diperuntukan kepada Urusetia Hal Ehwal Bukan Islam bagi tujuan membantu orang-orang bukan Islam dalam menjalankan dan mengamalkan aktiviti kebudayaan, keagamaan serta pendidikan.

11. Peruntukan EXCO dinaikan dari RM 100 ribu ke RM 150 ribu setahun, manakala ADUN dari RM 150 ribu setahun ke RM 200 ribu setahun.

12. Menaikkan Tabung Pusingan Bantuan Bencana Alam kepada seluruh Pejabat Daerah dari RM 30 ribu ke RM 50 ribu.

13. Meluluskan 138 kawasan Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) khas untuk setinggan yang melibatkan kawasan seluas 4,299 ekar dan boleh menyediakan 34,392 lot tapak rumah. Ini bermakna 34 ribu lebih rakyat yang menempati kediaman setinggan akan memiliki tapak rumah untuk didirikan rumah kediaman.

14. RM 60 juta diperuntukan kepada JKR untuk melaksanakan pelbagai projek baru, manakala JPS pula mendapat peruntukan sebanyak RM 8.82 juta untuk rancangan tebatan banjir.

�Kerana itulah saya beranggapan bahawa BN telah menggunakan dasar Bajet 2009 yang diluluskan semasa Pakatan Rakyat memerintah, dan sebenarnya rakyat Perak menerima banyak perubahan dengan dasar bajet yang bertemakan kebajikan itu,� katanya.

Sekiranya Bajet tersebut tidak mematuhi dasar yang telah diluluskan dalam pembentangan DUN tersebut berarti telah berlaku sekali lagi pelanggaran undang-undang setelah sekian banyak pelanggaran undang-undang yang telah dilakukan oleh BN di Perak, katanya.

Maka tidak ada jalan yang terbaik melainkan di bubarkan DUN Perak, dengan mengembalikan kuasa kepada Rakyat untuk memilih semua kerajaan yang sah di Perak, tegas beliau. _

Tangkap anggota kabinet yang lulus kos tambahan tidak wajar PKFZ

Tangkap anggota kabinet yang lulus kos tambahan tidak wajar PKFZ
Abdul Aziz Mustafa
Thu | Sep 24, 09 | 10:05:10 am MYT
KUALA LUMPUR, 24 Sept: Pihak polis sepatutnya menangkap anggota kabinet yang terlibat memberikan kelulusan yang membawa kepada peningkatan kos Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ), kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau kesal dengan tindakan polis membazirkan wang rakyat dengan membuang masa hendak memburu mereka yang terlibat membocorkan kertas kabinet mengenai perkara itu.

"Kenyataan (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) sebelum ini bahawa dalam kes PKFZ, apa-apa yang boleh dimaklumkan akan dimaklumkan, tetapi (ia) bukan alasan untuk mendedahkan Kertas Kabinet membuktikan bahawa kertas kabinet yang didedahkan oleh Malaysia Today itu adalah dokumen tulen.

"Lebih dari itu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat sendiri dipetik oleh akhbar Kwong Wah Yit Poh bahawa beliau tahu mengenai kebocoran tersebut sebelum menjadi menteri lagi.

"Polis jangan buang duit rakyat dengan menghabiskan masa untuk menyiasat siapa yang membocorkan kertas itu," kata Mahfuz.

Kesalahan kabinet meluluskan peningkatan kos PKFZ seperti yang dicatatkan oleh kertas tersebut adalah lebih besar dari dari kesalahan membocorkan kertas kabinet di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA), katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu bimbang sikap kerajaan dan polis membesar-besarkan isu kebocoran itu akan berakhir dengan dakwaan bahawa kertas yang disiarkan oleh Malaysia Today itu adalah dokumen palsu dan bukan kertas kabinet.

"Jika polis mendakwa kertas tersebut bukan kertas kabinet, akhirnya tidak ada siapa yang ditangkap kerana melakukan kesalahan meluluskan kos peningkatan PKFZ yang dibuat dalam bentuk syubhat dan bertentangan dengan peraturan kewangan kerajaan itu," katanya.

Beliau juga bimbang keghairahan polis membesar-besarkan isu kebocoran kertas kabinet itu bertujuan mengalihkan siasatan ke atas perkara yang sepatutnya disiasat, antaranya untuk menyiasat adakah benar Menteri Pengangkutan memberikan surat jaminan bagi beberapa penerbitan bon.

"Adakah polis akan menyiasat adakah benar perkara itu berlaku kerana jika ia berlaku, jaminan Menteri Pengangkutan itu boleh dianggap tidak sah kerana jaminan kerajaan hanya boleh dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan atas persetujuan jemaah menteri. Itu peraturan kewangan kerajaan," katanya.

Beliau juga menuntut polis menyiasat benarkah Menteri Pengangkutan telah mendapat kelulusan dasar Perdana Menteri untuk melaksanakan keseluruhan projek tersebut tanpa merujuk kepada agensi pusat sedangkan, setelah dilaksanakan projek tersebut didapati tidak berdaya maju dan kos projek pula telah meningkat kepada RM4,632,732,000.00 sedangkan anggaran kos asal hanya RM1.088 bilion sahaja.

"Polis juga sepatutnya menyiasat adakah pertambahan skop kerja yang melebihi RM100 juta dari kos asal sebanyak sebanyak RM1.088 bilion itu telah dikemukakan kepada Kementerian Kewangan untuk pertimbangan atau tidak," katanya lagi.

Mahfuz melihat tumpuan polis untuk menyiasat kebocoran kertas kabinet itu semakin menguatkan jangkaan umum bahawa tidak ada siapa pun akan dihukum berikutan skandal PKFZ itu.

Semalam, perkembangan lebih mencurigakan berlaku apabila Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan menafikan laporan berita Bernama yang memetik beliau sebagai berkata bahawa ada menteri akan dipanggil bagi membantu siasatan kes penyiaran dan penyebaran kertas kabinet mengenai skandal PKFZ itu.

Bukit Aman dalam satu kenyataan di sini menjelaskan bahawa Musa tidak pernah menyatakan bahawa menteri akan dipanggil bagi tujuan itu ketika menghadiri satu majlis di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang Jaya pagi ini.

"Apa yang beliau (Musa) katakan adalah saksi atau individu akan dipanggil bagi membantu siasatan dan kenyataan mereka diambil," kata Penolong Pengarah Pengurusan bagi Hal Ehwal Awam ACP Lai Yong Heng dalam kenyataan itu.

Polis dijangka mengesan mereka yang dipercayai terlibat dalam kes penyiaran dan penyebaran Kertas Kabinet itu yang melibatkan isu PKFZ.

Penyiaran Kertas Kabinet itu di sebuah laman web, yang berkaitan projek PKFZ bernilai RM12.5 bilion telah mengundang kemarahan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengecam tindakan itu, kerana dokumen berkenaan membabitkan Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Kertas Kabinet 18 muka surat itu didakwa sebagai memorandum daripada Kementerian Kewangan pada Jun 2007, untuk mendapatkan persetujuan kabinet bagi memikirkan semula untuk meluluskan pinjaman mudah sebanyak RM4.6 bilion bagi membiayai projek PKFZ.

Laporan audit yang dikeluarkan pada akhir Mei oleh PriceWaterhouseCoopers (PwC), syarikat yang dilantik Lembaga Pelabuhyan Kelang (LPK) bagi menyiasat skandal PKFZ, menyebut tentang pembabitan beberapa ahli politik dalam projek berkenaan, yang menurutnya, mungkin menimbulkan percanggahan kepentingan.

Salahuddin harap Umno ada calon bebas politik wang

Salahuddin harap Umno ada calon bebas politik wang
Abdul Aziz Mustafa
Thu | Sep 24, 09 | 10:29:29 am MYT
KUALA LUMPUR, 24 Sept: Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berharap Umno berjaya mengemukakan calon yang bebas politik wang dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang 11 Oktober ini.

Beliau berharap Umno mempunyai calon yang bersih dari politik wang untuk memenuhi keinginan bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menekankan supaya Umno memilih calon yang bebas politik wang untuk pilihan raya itu.

"Sebelum ini, Dr Mahathir menyatakan bahawa 'Umno sudah jadi parti perasuah'. Mungkin hari ini Umno bukan lagi parti perasuah dan sebab itulah bekas Perdana Menteri menekankan supaya Umno tampil dengan calon bebas politik wang dalam pilihan raya Bagan Pinang.

"Mungkin juga Umno Bahagian Telok Kemang (di mana kawasan DUN Bagan Pinang berada) tidak pernah mengamalkan politik wang dan tokoh-tokoh Umno di bahagian itu bebas politik wang semuanya," kata Salahuddin yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS bagi pilihan raya kecil tersebut.

Mengenai persediaan PAS menghadapi pilihan raya itu, Ahli Parlimen Kubang Kerian itu berkata, pihaknya akan megggerakkan seluruh kekuatan untuk mengajak rakyat di Bagan Pinang supaya bersama-sama dengan kehendak rakyat.

"Kita yakin rakyat di Bagan Pinang tidak mahu ketinggalan untuk bersama-sama dengan kehendak rakyat yang menolak Barisan Nasional (BN) dalam tujuh dari lapan pilihan raya kecil yang diadakan sejak pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas.

"Malah di dalam kawasan Telok Kemang sendiri pun, tiga dari lima kawasan DUN di situ serta kerusi Parlimennya dimenangi oleh Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum yang lalu.

"Saya yakin sepenuhnya rakyat Bagan Pinang akan bersama-sama dengan kehendak rakyat hari ini yang menolak BN," kata beliau.

Dalam pilihan raya umum yang lalu, selain kerusi Parlimen Telok Kemang, kerusi-kerusi DUN Chuah, Lukut dan Port Dickson dalam kawasan Parlimen itu dimenangi oleh PR.

"Saya juga yakin, rakyat Bagan Pinang tidak sanggup menerima Umno yang pernah disebut sebagai parti perasuah oleh bekas Presidennya sendiri.

"Pandangan Dr Mahathir itu malah dikongsi oleh bekas Bendahari Umno, Tengku Razaleigh Hamzah yang berkata, punca rasa tidak puashati rakyat terhadap BN itu adalah persepsi bahawa mereka yang memegang kuasa adalah angkuh dan korup.

"Rakyat boleh melihat dengan terang dan nyata hakikat itu dan bukti terbaru dapat dilihat sendiri oleh mereka dalam dokumen kabinet mengenai Zon Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ) yang menunjukkan dengan jelas bahawa kabinet kerajaan Umno dan BN melakukan penyelewengan dan merestui rasuah," katanya.

Sebelum menekankan supaya BN meletakkan calon bebas politik wang, Dr Mahathir menolak pencalonan bekas Naib Presiden Umno yang juga Ketua Umno Bahagian Telok Kemang, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon BN dalam pilihan raya itu.

Beliau berkata, imej Umno akan terjejas jika bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu dicalonkan kerana dianggap tidak serius dalam memerangi politik wang sekiranya masih meletakkan mereka yang sudah didapati bersalah dalam rasuah politik sebagai calon.

"Isa sudah didapati bersalah, kalau Umno letak dia juga bermakna bahawa Umno tak ambil berat tentang kes-kes macam ini," kata beliau.

Bagan Pinang mempunyai 13,664 orang pengundi dan 4,604 dari jumlah tersebut adalah pengundi pos. _

Tuduh PAS dalang simbah cat adalah berniat jahat - PAS Perak

Tuduh PAS dalang simbah cat adalah berniat jahat - PAS Perak
Nazri Abdullah
Thu | Sep 24, 09 | 10:27:09 am MYT
IPOH, 24 Sept: Tindakan Ahli Dewan Undangan Negeri ADUN Lintang, Ahamad Pakeh Adam menuduh PAS sebagai dalang menyimbah cat pada poster Datuk Zambry Kadir dan pemimpin BN perak yang lain adalah berniat jahat dan dibuat tanpa usul periksa.

Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussein berkata, sebagai seorang pemimpin masyarakat, Ahamad Pakeh sewajarnya memberikan hak menyiasat kepada pihak polis dan bukannya menuduh secara emosi tanpa sebarang bukti.

Tuduh tanpa bukti dalam Islam adalah fitnah dan dosa fitnah katanya lebih besar dari dosa membunuh.

"Tuduhan itu adalah berniat jahat, saya yakin itu bukan perbuatan orang PAS, itu protes dari ahli Umno itu sendiri.

"Kita orang PAS diajar cara beradab dan kita profesional dalam tindakan," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Sebuah akhbar harian menyiarkan kenyataan Ahamad Pakeh yang mendakwa PAS dalang disebalik kejadian tersebut.

Beliau turut mendakwa tindakan tersebut menunjukkan PAS bukan sebuah parti Islamik.

Tuduhan PAS sebagai pelaku perbuatan tersebut juga disandarkan kepada andaianya sendiri setelah melihat hanya poster pemimpin BN diperlakukan sedemikian manakala tiada sebarang unsur khianat terhadap poster Menteri Besar Pakatan, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Menurut Ustaz Abu Bakar, beliau tidak menolak kemungkinan perbuatan tersebut adalah protes dari kumpulan Umno sendiri yang tidak senang dengan kepimpinan mereka.

"Sepatutnya dia buktikan tuduhan itu. Kita tak nak jadi seperti kes kepala lembu, PAS dituduh tapi sebenarnya orang lain yang buat. Saya rasa itu protes dari ahli Umno sendiri," ujarnya lagi.

Poster Zambry seperti disiar Harakahdaily sebelum ini disembur dengan cat merah dan hitam pada mukanya dan diconteng dengan perkataan 'MB Haram Jadah'.

Selain Zambry, poster Ahli Parliman Bagan Datoh, Datuk Seri Zahid Hamidi dan poster ADUN Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman turut menerima nasib sama.

"Kita mintak polis buat siasatan, kita pun tak suka tindakan seperti itu. Tapi kita lebih tak suka jika ada pihak main tuduh tanpa bukti," ujarnya.

Walaubagaimanapun, tinjawan wartawan Harakahdaily sejak semalam mendapati, kesemua poster yang disimbah cat berkenaan telahpun ditanggalkan. Ianya membabitkan dua kawasan utama iaitu Manjong dan juga di Batu Gajah. Tuduhan melulu Ahamad Pakeh itu juga dilihat tidak membantu malah memburukkan lagi keadaan krisis politik Perak. "Ini sebahagian kecil sahaja protes rakyat yang boleh dilihat, isu ini tak akan selesai selagi DUN tidak dibubarkan," katanya. _

Jawatan wakil rakyat peluang buat duit, lapor TI

Jawatan wakil rakyat peluang buat duit, lapor TI
Abdul Aziz Mustafa
Thu | Sep 24, 09 | 9:42:46 am MYT
KUALA LUMPUR, 24 Sept: Wakil-wakil rakyat dan penyokong-penyokong rapat mereka percaya bahawa jawatan tersebut adalah peluang untuk membuat duit bagi diri mereka sendiri, Presiden Transparency International-Malaysia (TI-M) Datuk Paul Low.

Beliau menyifatkan rasuah telah menjadi cara hidup di Malaysia ketika rakyat negara ini merasa tidak berdaya dan kebanyakannya mengalah kepada rasuah yang menjadi-jadi akibat sikap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang enggan berbuat apa-apa walaupun terdapat tuduhan rasuah yang serius.

Beliau seterusnya mendedahkan, institusi dan badan penguatkuasa yang ada di negara ini tidak berkesan dan tidak bebas sepenuhnya.

"Masyarakat percaya tidak ada apa-apa yang dapat dilakukan dan mereka yang diamanahkan dengan wewenang dan kuasa untuk merubah perkara yang berlaku tidak komited (untuk bertindak ke atas jenayah rasuah) atau tidak berdaya melakukannya," sebuah laman web memetik beliau berkata.

"Badan anti rasuah seringkali gagal menangkap 'ikan besar' yang dikatakan pihak yang sebenarnya terlibat di dalam kes-kes rasuah".

Low menyifatkan SPRM dan lain-lain reformasi yang dilakukan oleh kerajaan untuk membasmi rasuah masih belum menunjukkan hasil yang diharapkan.

"Terdapat rasa meluat yang begitu kuat terhadap keadaan yang tidak berubah-ubah itu," kata beliau dalam sidang akhbar mengenai 'Laporan Rasuah Sedunia 2009: Rasuah dan Sektor Swasta' yang antara lain mendedahkan bahawa indeks rasuah di Indonesia jauh lebih rendah dari Malaysia.

Menurut beliau, rasuah diterima, kalaupun tidak dibiar dan dimaafkan, sebagai cara hidup di negara ini kerana ketidakjujuran, rasuah dan mengabdikan diri kepada hawa nafsu telah menjadi nilai-nilai yang diterima malah dipuja-puja.

Usaha memerangi rasuah pula dihalang oleh sistem politik di dalam negara ini walaupun Malaysia mempunyai undang-undang dan polisi yang berkaitan serta institusi untuk melakukan perkara itu.

"Keadaan saling bergantung antara kerajaan, perkhidmatan awam dan sektor swasta menidakkan konsep check and balance," jelas beliau.

Mengenai skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), beliau berkata kes itu membabitkan isu penyaluran dana dari sektor swasta kepada parti-parti politik.

Parti-parti politik yang terlibat menerima dana itu akhirnya akan membalas jasa, katanya.

"Di sinilah munculnya tender tertutup yang bertentangan dengan pemerolehan secara terbuka di dalam perniagaan," katanya lagi.

Beliau menyifatkan skandal PKFZ sebagai peristiwa hitam dalam sejarah negara.

Low juga merupakan pengerusi Jawatankuasa Sementara Pentadbiran dan Tadbir Urus Korporat PKFZ.

"Saya berharap apa yang berlaku dalam PKFZ akan menjadi contoh baik apa yang sepatutnya dilakukan bagi agensi lain dan agensi berkaitan kerajaan.

"Kita tidak boleh membazirkan sumber kita," kata beliau dalam sidang akhbar di Petaling Jaya itu.

Menyifatkannya sebagai satu daripada skandal terbesar tahun ini, Low berkata jawatankuasa itu kini sedang mencari tiga pengarah bukan eksekutif bebas untuk menduduki lembaga.

Beliau berkata sifat-sifat peribadi akan menjadi kriteria pertama bagi pengarah, sebelum kecekapan.

"Mereka perlu mempunyai sikap bertanggungjawab dan tidak mempunyai kepentingan diri sendiri," katanya semasa ditanya mengenai kriteria pelantikan.

Calon-calon akan dipilih daripada mereka yang tidak mempunyai hubungan politik tetapi mahu membantu negara dan PKFZ serta mempunyai pengetahuan mengenai industri pelabuhan, katanya.

Mengenai sama ada tempoh beliau dalam jawatankuasa itu akan dilanjutkan, Low menjawab: "Jika perkara masih tidak selesai, saya mungkin meminta lanjutan."

Jawatankuasa itu dijangka mempunyai masa sehingga Januari 2010 untuk menyelesaikan tugasannya.

Mengenai kontroversi video Datuk V K Lingam yang mendedahkan manipulasi badan kehakiman, Low berkata isu yang melibatkan campur tangan pihak yang berkepentingan dalam perlantikan hakim-hakim tetap menjadi isu yang tidak dapat diselesaikan sejak 2007. _

Royalti: Kelantan tetap tuntut selagi tidak diberi

Royalti: Kelantan tetap tuntut selagi tidak diberi
Mohd Nor Yahya
Wed | Sep 23, 09 | 10:50:16 pm MYT
KOTA BHARU, 23 Sept: Kerajaan Kelantan akan terus membuat tuntutan selagi tiada sebarang jawapan kepastian dari kerajaan pusat untuk membayar royalti minyak sejumlah RM1 bilion.

Menteri Besar ,Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, selain prosedur biasa, kerajaan negeri juga tidak akan berputus asa bermunajat pada Allah agar dilembutkan hati kerajaan pusat bagi menunaikan hak rakyat negeri itu.

Beliau ditemui di majlis Mesra Aidil Fitri Pimpinan Kerajaan Negeri bersama Anak-anak Kelantan diPerantauan anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Persatuan Anak Kelantan Di Perantauan(Perakan) di Dewan Konvesyen Kelantan Trade Centre semalam.

"Rakyat Kelantan seharusnya bersabar dan diseru agar berdoa untuk melembut hati mereka agar dibayar tuntutan dan hak milik rakyat negeri ini" katanya.

"Kita tidak akan berputus asa dalam menuntut hak ini dan banyak lagi langkah yang akan diambil,tetapi yang penting sekarang ini ialah rakyat Kelantan bersabar dan terus berdoa" ujarnya lagi.

Menyentuh hubungan kerajaan negeri dengan Pusat,beliau berkata ia mesti diteruskan kerana Kelantan adalah sebahagian dari Kerajaan Pusat dan segala peruntukan hak negeri ini wajib disalurkan Pusat .

"Begitu juga dengan tuntutan yang kita buat ini, Tengku Razaleigh Hamzah, pengerusi pertama Petronas telahpun mengakui hal ini" jelasnya lagi.

ImageSementara itu ketika berucap meraikan perantau, beliau berharap rakyat negeri ini yang tinggal di merata negeri agar menjadikan konsep Membangun Bersama Islam dalam kehidupan harian mereka dan sentiasa menjaga maruah keluarga dan negeri ini.

"Saya amat berbangga kerana setiap kali musim Pilihanraya,rakyat negeri ini yang berada di luar sentiasa pulang memberi sokongan kepada kerajaan dan ini menggambarkan konsep Membangun Bersama Islam itu membawa erti yang besar kepada tuan-tuan semua"katanya lagi.

Kehadiran yang mencecah hampir 2000 anak Kelantan yang berada di luar menghadiri majlis tersebut adalah melambangkan sokongan padu mereka kepada kepimpinan Islam negeri itu.

Turut hadir ialah Timbalan Menteri Besar,Datuk Ahmad Yakob,Speaker Dun Kelantan Ustaz Nasrudin Haji Daud,Exco negeri, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Haji Shafie Ismail,Wakil Rakyat,Ketua Jabatan serta isteri masing-masing serta barisan Pimpinan PERAKAN yang diketuai oleh Timbalan Presiden Muhammad Radhi Yusof dan Setiausahanya Ir.Hamdzah Abdul Rahman.-mna _

GMI syor dialog antara ahli parlimen sebelum bentang pindaan ISA

GMI syor dialog antara ahli parlimen sebelum bentang pindaan ISA
Hazayani Zakaria
Wed | Sep 23, 09 | 6:36:43 pm MYT

DUNGUN, 23 Sept:Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mencadangkan satu dialog bagi membincangkan mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diadakan di antara ahli-ahli parlimen sebelum Persidangan Dewan Rakyat bermula pada 19 Oktober depan.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, dengan adanya dialog berkenaan, ahli-ahli parlimen daripada pihak kerajaan dan Pakatan Rakyat berpeluang untuk berbincang secara khusus berhubung tindakan atau persediaan yang boleh dibuat sebelum hasil kajian semula akta berkenaan dibentangkan di Dewan Rakyat.

"Kita(GMI) minta dialog antara ahli-ahli parlimen diadakan seboleh-bolehnya sebelum persidangan bermula pada 19 Oktober ini."katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

GMI juga tegasnya akan terus menggesa kerajaan meneliti syor daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) supaya memansuhkan ISA kerana ia melanggar hak asasi manusia.

"GMI meminta kerajaan melihat syor daripada Suhakam.Saya rasa syor Suhakam itu sangat jelas.Jadi bagi GMI, kita akan terus cadangkan supaya syor itu diterima pakai."tegasnya.

Ketika diminta mengulas mengenai cadangan Penganalisis politik, Dr.Chandra Muzaffar supaya mahkamah khusus yang berfungsi seperti Mahkamah Khas untuk raja-raja bagi menggantikan ISA dalam menangani ancaman keselamatan ditubuhkan, beliau berkata, GMI menyambut baik sebarang cadangan bagi menggantikan akta itu

"Sebarang cadangan untuk menggantikan ISA diterima tapi kalau sekadar untuk ganti perbicaraan, tidak memadai.

"Kita kena lihat juga sebab penahanan seseorang itu dan kuasa yang diperuntukkan kepada menteri dan pihak polis."katanya.

Dr. Chandra turut mencadangkan undang-undang baru yang lebih adil, tegas dan manjamin hak asasi manusia digubal bagi menggantikan peranan ISA termasuk memansuhkan kuasa Menteri Dalam Negeri untuk menahan seseorang tanpa proses mahkamah.

Mahkamah Khas itu akan mengendalikan permohonan pihak berkuasa untuk penahanan seseorang atau sekumpulan suspek yang disyaki terlibat dalam aktiviti menggugat ketenteraman awam dan keselamatan negara.

Chandra dipetik sebagai berkata, pihak berkuasa selepas tempoh tertentu perlu menghadapkan suspek terbabit untuk dibicarakan secara tertutup di mahkamah khas dengan didengar oleh seorang, tiga atau lima hakim.

Sementara itu, Syed Ibrahim berkata, GMI sendiri akan mengadakan satu forum berkenaan ISA seperti yang dicadangkan sebelum ini, dijangka pada 24 Oktober depan.

"Kita belum pasti bila tarikh sebenar pindaan ISA dibentangkan di parlimen.Tapi kita akan tetap adakan forum yang telah kita rancang itu."Ujarnya yang juga Timbalan Presiden Jemaah Islah Malaysia (JIM).

Beliau turut menyatakan kekesalan dengan kegagalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein menunaikan janji untuk memanggil NGO-NGO yang terlibat dengan perjuangan mendesak kerajaan memansuhkan ISA termasuk GMI sendiri untuk mendapatkan pandangan berhubung akta itu.

"Sehingga ke hari ini, kami masih belum dipanggil.Saya pun hairan kenapa mereka tidak mahu panggil sedangkan menteri terbabit pernah cadangkan dulu untuk dapatkan pandangan daripada GMI dan NGO yang terlibat dalam isu ini."katanya lagi.

Berhubung lima tahanan yang dibebaskan dengan bersyarat minggu lalu, beliau berpandangan mereka belum bebas sepenuhnya dan hak mereka masih lagi dirampas meskipun mereka dibebaskan daripada kem Kamunting.

Ini kerana ujarnya, di bawah akta kawasan yang dikenakan terhadap lima tahanan yang dibebaskan itu, mereka perlu akur kepada syarat-syarat tertentu termasuk hanya boleh berada di kawasan-kawasan tertentu sahaja dan masih berada di bawah pengawasan pihak polis.

"Saya rasa kita sebagai rakyat biasa kena faham bahawa walaupun mereka dimumukan sebagai bebas, tetapi hakikatnya pergerakan mereka terhad."

" Hak mereka masih tidak diberi sepenuhnya.Walaupun dikatakan dapat bersma sanak saudara, tetapi hanya dalam kawasan tertentu sahaja."tambahnya lagi.

Seperti yang dicatat oleh aktivis GMI, Norlaila Othman yang juga isteri kepada tahanan yang dibebaskan, Mat Sah Satray dalam blog peribadinya, lailagmi.blogspot.com pergerakan suaminya sangat terhad meskipun dapat menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

"Mat Sah tidak boleh ke kubur di Segambut kerana Segambut terletak di luar daerah yang diizinkan bagi pergerakan beliau,"tulisnya dalam blog tersebut.

Menurut Laila juga, Isnin lalu, suaminya terpaksa melaporkan diri kepada polis cawangan khas di IPD Ampang.

Dalam pada itu, Syed Ibrahim tidak menolak kemungkinan tindakan kerajaan membebaskan lima tahanan itu hanya sekadar untuk meredakan kemaraan rakyat yang mendesak agar ISA dimansuhkan.

Katanya, jika kerajaan benar-benar ikhlas dalam mendengar suara rakyat berkenaan isu kezaliman ini dan mahu melakukan perubahan, kerajaan seharusnya membebaskan semua tahanan kerana mereka telah dikurung tanpa sebarang bukti bahawa mereka melakukan kesalahan. _

GMI syor dialog antara ahli parlimen sebelum bentang pindaan ISA

GMI syor dialog antara ahli parlimen sebelum bentang pindaan ISA
Hazayani Zakaria
Wed | Sep 23, 09 | 6:36:43 pm MYT

DUNGUN, 23 Sept:Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mencadangkan satu dialog bagi membincangkan mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) diadakan di antara ahli-ahli parlimen sebelum Persidangan Dewan Rakyat bermula pada 19 Oktober depan.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, dengan adanya dialog berkenaan, ahli-ahli parlimen daripada pihak kerajaan dan Pakatan Rakyat berpeluang untuk berbincang secara khusus berhubung tindakan atau persediaan yang boleh dibuat sebelum hasil kajian semula akta berkenaan dibentangkan di Dewan Rakyat.

"Kita(GMI) minta dialog antara ahli-ahli parlimen diadakan seboleh-bolehnya sebelum persidangan bermula pada 19 Oktober ini."katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

GMI juga tegasnya akan terus menggesa kerajaan meneliti syor daripada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) supaya memansuhkan ISA kerana ia melanggar hak asasi manusia.

"GMI meminta kerajaan melihat syor daripada Suhakam.Saya rasa syor Suhakam itu sangat jelas.Jadi bagi GMI, kita akan terus cadangkan supaya syor itu diterima pakai."tegasnya.

Ketika diminta mengulas mengenai cadangan Penganalisis politik, Dr.Chandra Muzaffar supaya mahkamah khusus yang berfungsi seperti Mahkamah Khas untuk raja-raja bagi menggantikan ISA dalam menangani ancaman keselamatan ditubuhkan, beliau berkata, GMI menyambut baik sebarang cadangan bagi menggantikan akta itu

"Sebarang cadangan untuk menggantikan ISA diterima tapi kalau sekadar untuk ganti perbicaraan, tidak memadai.

"Kita kena lihat juga sebab penahanan seseorang itu dan kuasa yang diperuntukkan kepada menteri dan pihak polis."katanya.

Dr. Chandra turut mencadangkan undang-undang baru yang lebih adil, tegas dan manjamin hak asasi manusia digubal bagi menggantikan peranan ISA termasuk memansuhkan kuasa Menteri Dalam Negeri untuk menahan seseorang tanpa proses mahkamah.

Mahkamah Khas itu akan mengendalikan permohonan pihak berkuasa untuk penahanan seseorang atau sekumpulan suspek yang disyaki terlibat dalam aktiviti menggugat ketenteraman awam dan keselamatan negara.

Chandra dipetik sebagai berkata, pihak berkuasa selepas tempoh tertentu perlu menghadapkan suspek terbabit untuk dibicarakan secara tertutup di mahkamah khas dengan didengar oleh seorang, tiga atau lima hakim.

Sementara itu, Syed Ibrahim berkata, GMI sendiri akan mengadakan satu forum berkenaan ISA seperti yang dicadangkan sebelum ini, dijangka pada 24 Oktober depan.

"Kita belum pasti bila tarikh sebenar pindaan ISA dibentangkan di parlimen.Tapi kita akan tetap adakan forum yang telah kita rancang itu."Ujarnya yang juga Timbalan Presiden Jemaah Islah Malaysia (JIM).

Beliau turut menyatakan kekesalan dengan kegagalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein menunaikan janji untuk memanggil NGO-NGO yang terlibat dengan perjuangan mendesak kerajaan memansuhkan ISA termasuk GMI sendiri untuk mendapatkan pandangan berhubung akta itu.

"Sehingga ke hari ini, kami masih belum dipanggil.Saya pun hairan kenapa mereka tidak mahu panggil sedangkan menteri terbabit pernah cadangkan dulu untuk dapatkan pandangan daripada GMI dan NGO yang terlibat dalam isu ini."katanya lagi.

Berhubung lima tahanan yang dibebaskan dengan bersyarat minggu lalu, beliau berpandangan mereka belum bebas sepenuhnya dan hak mereka masih lagi dirampas meskipun mereka dibebaskan daripada kem Kamunting.

Ini kerana ujarnya, di bawah akta kawasan yang dikenakan terhadap lima tahanan yang dibebaskan itu, mereka perlu akur kepada syarat-syarat tertentu termasuk hanya boleh berada di kawasan-kawasan tertentu sahaja dan masih berada di bawah pengawasan pihak polis.

"Saya rasa kita sebagai rakyat biasa kena faham bahawa walaupun mereka dimumukan sebagai bebas, tetapi hakikatnya pergerakan mereka terhad."

" Hak mereka masih tidak diberi sepenuhnya.Walaupun dikatakan dapat bersma sanak saudara, tetapi hanya dalam kawasan tertentu sahaja."tambahnya lagi.

Seperti yang dicatat oleh aktivis GMI, Norlaila Othman yang juga isteri kepada tahanan yang dibebaskan, Mat Sah Satray dalam blog peribadinya, lailagmi.blogspot.com pergerakan suaminya sangat terhad meskipun dapat menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

"Mat Sah tidak boleh ke kubur di Segambut kerana Segambut terletak di luar daerah yang diizinkan bagi pergerakan beliau,"tulisnya dalam blog tersebut.

Menurut Laila juga, Isnin lalu, suaminya terpaksa melaporkan diri kepada polis cawangan khas di IPD Ampang.

Dalam pada itu, Syed Ibrahim tidak menolak kemungkinan tindakan kerajaan membebaskan lima tahanan itu hanya sekadar untuk meredakan kemaraan rakyat yang mendesak agar ISA dimansuhkan.

Katanya, jika kerajaan benar-benar ikhlas dalam mendengar suara rakyat berkenaan isu kezaliman ini dan mahu melakukan perubahan, kerajaan seharusnya membebaskan semua tahanan kerana mereka telah dikurung tanpa sebarang bukti bahawa mereka melakukan kesalahan. _

Rabu, September 23, 2009

Lagi PRK selepas Bagan Pinang???

Lagi PRK selepas Bagan Pinang???
PolitikOleh ZulMamak

 Belum pun pilihanraya kecil Bagan Pinang bermula, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) petang semalam baru menerima satu lagi Surat Perletakan Jawatan dari Adun Johol, Barisan Nasional. Punca pengutusan surat tersebut kerana ADUNnya sedang bersabung nyawa; akibat penyakit kanser tulang tahapan ketiga/genting.

Ini menandakan Negeri Sembilan bakal menempuhi satu lagi pilihanraya kecil, selepas selesainya pilihanraya kecil Bagan Pinang kelak. Pun begitu, MKT PKR Badrul Hisham Shaharin @ Chegubard berkata, SPR sedaya upaya cuba menyelamatkan BN dengan menolak surat perletakan jawatan itu.

Dalam perkembangan berkaitan, dua ADUN BN yang lain sedang berdepan dengan pertuduhan rasuah yang membolehkan kedua-dua mereka hilang kedudukan sebagai ADUN. Jika berlaku juga pilihanraya di kedua-dua Dun itu, menjadikan BN Umno terus diselubungi sindrom takut kalah pilihanraya (atychiphobhia).

Ini kerana, Umno sudah kalah tujuh kali berturut-turut di Semenanjung – Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau, Manek Urai, Penanti dan Permatang Pasir.

Umno BN bertambah bimbang, takut-takut Negeri Sembilan akan jatuh dalam genggaman Pakatan Rakyat (PR). Ianya tidak mustahil kerana perbezaan kerusi BN-PR hanya empat kerusi sahaja.

Sama-sama kita nantikan apa pula konspirasi SPR-UMNO BN dalam masa terdekat ini demi mempertahankan status quo mereka sebagai pemerintah zalim menjelang PRU13 kelak. -zainulfaqar

'UMNO 1 Malaysia bohong seluruh rakyat Malaysia’


™ kaasiii peecaaahhh laaaaaa........®

!!" MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH ""!!
http://zulmamakpng.blogspot.com/
" LAWAN TETAP LAWAN...!!!!, SUARA RAKYAT, SUARA KERAMAT...!!!
Posted on Wednesday, September 23 @ 12:28:16 MYT by KetamBatu

Ambil peluang ziarah Hari Raya untuk 'kempen'

Ambil peluang ziarah Hari Raya untuk 'kempen'
Azamin Amin
Wed | Sep 23, 09 | 12:25:05 am MYT

SEREMBAN, 23 Sept: Ziarah Aidilfitri kali ini digunakan sebaiknya untuk 'berkempen' secara tidak langsung sekaligus memperkenalkan perjuangan Pakatan Rakyat kepada para pengundi yang akan melaksanakan tanggungajawab dan hak mereka pada Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Bagan Pinang, 11 Oktober ini.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Zulkifli Omar berkata sungguhpun, nama calon diumumkan pada 29 September ini, namun gerak kerja penerangan dan 'kempen' tidak rasmi telah pun dimulakan kepada para pendokong Pakatan Rakyat dan penduduk setempat.

"Rumah terbuka PAS dan ahli-ahli, kita gunakan platform itu untuk memperkenalkan PAS dan Pakatan Rakyat kepada umum tentang perjuangan menuntut keadilan dan membela nasib rakyat,

"Ini Anugerah Allah beri kepada kita untuk membuat perubahan, oleh itu janganlah kita sia-siakan.

"Ini sebagai kayu ukur untuk melihat momentum rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang khas di Negeri ini, " ketika dihubungi Harakahdaily.

Sambil mengucapkan Salam Adifitri dan memohon maaf zahir batin kepada warga Negeri Sembilan khas di Bagan Pinang, Zulkifli mahu rakyat membuat pilihan yang tepat dan memilih keadilan Islam sebagai satu dasar perjuangan jelas.

"Diharapkan kemenangan Syawal akan turut dipanjangkan kepada kemenangan di Bagan Pinang kelak," katanya yang turut menyatakan hanya calon bersih, berwibawa dan diterima rakyat akan diketengahkan untuk bertanding nanti.

Sementara itu berhubung isu undi pos pula, beliau mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membenarkan 'polling' agent atau wakil parti masing-masing untuk berada sewaktu proses undian di buat di kem-kem terbabit.

Ini termasuk, mengira kertas undi pada hari yang sama kerana dibimbangi, akan berlaku manipulasi sekiranya ianya disimpan beberapa hari sebelum hari pengundian sebenar pada 11 Oktober itu.

Zulkifli berkata PAS mahu SPR turut membenarkan calonnya termasuk parti lawan diperkenalkan di kem-kem tentera dan balai polis supaya para pengundi pos ini dapat mengenali dengan lebih dekat bakal pemimpin mereka.

Dalam PRK kawasan parlimen Teluk Kemang pada tahun 2000, pembangkang dibenarkan untuk berkempen di kem tentera. Apabila peti undi dibuka, undi pos yang diperolehi PAS dan Umno tidak jauh berbeza. Sejak insiden itu berlaku, pembangkang tidak lagi dibenarkan untuk berkempen di kem tentera.

Selain itu, ketika ditanya berhubung kewibawaan dan pengaruh calon parti lawan, beliau berkata itu terpulang kepada Umno untuk menentukan siapa yang layak, kerana baginya yang penting adalah untuk memastikan kemenangan PAS semata-mata.

"Siapa pun calon, kita tidak kisah. Kalau calon ini (menyebut beberapa nama), kita akan ikut rentak dan gendang mereka.

"Lain calon, lain pendekatan yang bakal kita lakukan," katanya begitu optimis dengan peluang PAS untuk memenangi PRK kali ini.

Suruhanjaya Pilihanraya Raya Malaysia (SPR) menetapkan Pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang, Negeri Sembilan pada 11 Oktober ini manakala penamaan calon ditetapkan pada 3 Oktober.

DUN Bagan Pinang mempunyai 13,664 pemilih berdaftar yang terdiri daripada 9,060 pemilih biasa dan 4,604 pemilih pos,

8,577 atau 62.77 peratus pengundi di Dun berkenaan terdiri daripada kaum Melayu, 2,834 atau 20.74 peratus pengundi India, 1,498 atau 10.96 peratus pengundi Cina dan 755 atau 5.54 peratus terdiri daripada lain-lain bangsa.

Pada pilihan raya umum tahun lepas, allahyarham Azman Mohd Nor yang mewakili BN menang dengan majoriti 2,333 undi, menewaskan calon PAS Ramli Ismail yang memperolehi 4,097 undi. _

Tiada rasional bertemu Khairy, Umno sudah habis idea

Tiada rasional bertemu Khairy, Umno sudah habis idea
Azamin Amin
Wed | Sep 23, 09 | 12:44:06 am MYT

TAIPING, 23 Sept: Jemputan oleh Ketua Pemuda PAS sudah melangkaui dua bulan sejak 29 Julai lalu namun sehingga kini wacana itu belum menjadi realiti disebabkan aneka dolak dalik, alasan dan syarat yang diberikan oleh Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin sekaligus membuktikan kelemahan pemimpin sayap kanan parti itu.

Ketua Pemuda PAS Ustaz Nasruddin Tantawi berkata, sikap mengelak itu jelas menonjolkan kepada umum betapa Umno dan pemudanya sudah kehabisan idea dan tidak bersedia sama sekali untuk membuktikan kebenaran.

"Tak perlu tunggu lagi. Tinggalkan dolak-dalik dan permainan mereka ini kerana sudah bangkrap idea.

"Kita akan teruskan perjuangan dengan lebih hebat lagi dan memberi penerangan kepada rakyat, betapa Umno tidak bersedia untuk buktikan kebenaran seperti tajuk wacana yang kita anjurkan," katanya ketika dihubungi Harakahdaily.

Beliau sekali mengulangi pendirian untuk tidak bertemu empat mata secara tertutup dengan Khairy seperti yang dimahukan kerana ianya tidak rasional dan tidak mahu dipermainkan oleh Ketua Pemuda Umno itu tentang isu yang lebih serius, yang wajar diperdebatkan atau dibincangkan di khalayak umum.

Terdahulu kata Nasruddin pelbagai pihak turut menganjurkan forum yang hampir sama antaranya Gerak dan Insaniah Kedah yang turut menjemput beliau dan Khairy untuk berada di pentas yang sama namun malangnya Ketua Pemuda Umno itu, tidak bersedia dan menolak jemputan tersebut.

Ustaz Nasruddin sebelum ini turut memberi penjelasan berhubung dakwaan Naib Ketua Pemuda Umno, Dato' Razali Ibrahim bahawa perbincangan Wacana Ilmiah Terbuka telah terhenti apabila Dewan Pemuda Pas Pusat tidak memberi jawapan balas terhadap surat yang dikemukakan Khairy.

Dalam surat Ketua Pemuda PAS yang bertarikh 29 Julai itu kepada Khairy Jamaludin memaklumkan penubuhan Jawatankuasa Teknikal dari pihak Pemuda PAS dan turut mencadangkan Pemuda Umno menubuhkan juga Jawatankuasa Teknikal sama bagi membincangkan format, masa, tarikh, lokasi, moderator dan perkara-perkara berkaitan wacana.

Khairy telah membalas surat tersebut meminta agar pertemuan empat mata antara beliau dengan Nasruddin di adakan dan dan tidak bersetuju dengan tajuk "Wacana Ilmiah Terbuka : Adakah Perjuangan Umno tidak betentangan dengan Islam."

Selain ianya menimbulkan fitnah, isu yang diperbincangkan adalah berkaitan rakyat dan perjuangan parti itu dan tidak ada kena mengena dengan hal peribadi sehingga terpaksa bertemu empat mata secara tertutup.

"Kalau nak tahu maksud saya, kenapa ketika menyerahkan jemputan di Parlimen, Khairy tak turun dan kenapa baru sekarang nak jumpa?

"Hentikanlah bermadah helah dan bergurau. Jika berani buktikan kebenaran dan ingin rakyat tahu...ayuh marilah turun...untuk berwacana. Jangan berdolak-dalik di media," katanya. _

Nizar seru warga Perak buat perubahan besar-besaran

Nizar seru warga Perak buat perubahan besar-besaran
Azamin Amin
Wed | Sep 23, 09 | 12:37:19 am MYT

IPOH, 23 SEPT:Bagi mantan Menteri Besar Perak Pakatan Rakayat Dato' Seri Ir. Nizar Jamaluddin, Syawal ini perlu dijadikan iktibar dan persediaan untuk seluruh rakyat di Perak melakukan perubahan besar-besaran sekiranya pilihan raya negeri dibuat pada masa yang terdekat.

Kata Ahli Parlimen Bukit Gantang itu, kemelut politik dan krisis perlembagaan yang berlaku akibat rampasan kuasa pada 5 Februari 2009 telah menyebabkan Perak dilanda malang dan krisis.

"Tolaklah mereka yang terbukti mengenepikan perintah keadilan dan amanah, zalim terhadap hak rakyat, menyalahgunakan agensi kerajaan seperti SPR, SPRM, polis dan kehakiman.

"Tolak mana-mana yang berjuang di atas prinsip perkauman dan 'assobiyah' kerana itu tiada tempat dalam Islam.

"Nabi Muhammad menyatakan dengan jelas bahawa bukan dari kalangannya mereka yang hidup-matinya, perjuangannya kerana bangsanya atau kaumnya," jelas Nizar dalam perutusan bersempena sambutan Hari Raya Aidilfitri ini.

Dalam perutusannya itu, beliau merasa pelik apabila umat Islam mengabaikan perintah Allah dan ibadat yang lain tetapi memberi keutamaan kepada amalan berpuasa.

Katanya hanya satu ayat dalam surah al-Baqarah (ayat 183) memerintah umat Islam berpuasa, tetapi dengan puluhan ayat yang mengarahkan solat dipandang sepi dan tidak ambil berat.

"Sikap begini berlaku oleh kerana sepanjang kita merdeka 52 tahun, puasa dijadikan ibadat khusus, sahur, buka, tarawih, tadarus dan raya dan tak lebih dari itu," katanya yang juga ADUN Pasir Panjang.

Bahkan isi kandungan takbir raya itu sendiri yang turun dan diungkap oleh Nabi Muhammad pertama kalinya dalam peperangan Badar mengajak umat Islam membuat perubahan besar-besaran.

Namun malangnya takbir raya itu telah disensasikan, didayukan serta disyahdukan di kalangan masyarakat melayu sehingga hilang roh dan semangat takbir itu sendiri.

"Semangat jihad pengorbanan, kembali kepada menegak kalimah Allah dan pensucian aqeedah telah tenggelam dek kerana alunan dayu sensasi takbir raya," katanya.

Selain itu katanya, sebagai ibadat tertua, puasa menuntut umat Islam memperolehi ketaqwaan sebagai tiket untuk bertemu dengan Allah diakhirat kelak dan tanpa taqwa ini, sesaorang itu tidak boleh mendapat pertimbangan Allah untuk ke syurga.

"Mari tolak perkauman dan terima nilai-nilai Islam dalam melaksanakan tugasan kita sebagai Khalifah dimuka bumi ini.

"Saya mewakili keluarga dan seluruh warga Pakatan Rakyat menyusun jari sepuluh memohon keampunan atas segala kesalahan dan kelemahan tempoh hari. Bertemu di Bagan Pinang!" katanya dalam perutusan tersebut. _

Mampukah Mahathir pengaruhi keputusan Umno di Bagan Pinang?

Mampukah Mahathir pengaruhi keputusan Umno di Bagan Pinang?
Ramlan Joharee
Tue | Sep 22, 09 | 11:51:03 am MYT
ANALISIS

Tekanan daripada pucuk pimpinan Umno nasional supaya parti itu meletakkan calon selain daripada Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad memuncak apabila bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula menggesa Barisan Nasional supaya tidak mencalonkan bekas menteri besar Negeri Sembilan itu demi menjaga imej.

Sebelum Mahathir seorang lagi veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga telah turut sama membuat kenyataan yang serupa dengan mengatakan kemenangan harus diperolehi dengan maruah dan mengembalikan keyakinan rakyat.

Pendirian Mahathir ini dan ramai lagi pimpinan Umno lain sudah tentu berbeza dengan keadaan sebenar di akar umbi.

Di sekitar bandar Port Dickson yang turut menempatkan kawasan pilihan raya Dun Bagan Pinang, kain-kain rentang dengan gambar Isa dan ucapan Selamat Hari Raya sudah mula digantung sejak sebelum berakhir Ramadhan lagi.

Mesej daripada penyebaran poster ini jelas: Isa mesti dicalonkan di Bagan Pinang supaya beliau dapat kembali ke Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan selepas lima tahun.

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu merupakan Adun Linggi sehingga tahun 2004 apabila beliau dipindahkan ke Parlimen Jempol dan kemudian menjawat jawatan menteri Wilayah Persekutan.

Beliau kehilangan jawatan kabinet itu pada pertengahan 2005 selepas digantung keahlian Umno kerana terbabit dalam politik wang semasa pemilihan parti pada September 2004.

Bermula dengan hasrat Umno Bahagian Teluk Kemang yang hanya mahu mencadangkan nama Isa sebagai calon tunggal, konflik timbul apabila timbalan presiden Parti itu Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta lebih daripada satu nama supaya penilaian yang lebih objektif dapat dibuat.

Bagi penyokong Isa, mereka tidak berdiam diri dan membiarkan serangan peribadi daripada pimpinan Umno peringkat nasional terus tersebar.

Di laman-laman blog pro-Umno kisah sebalik tabir penggantungan Isa diceritakan semula dengan tujuan mendedahkan bahawa tindakan disiplin parti itu merupakan sebahagian daripada konspirasi pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi yang tidak senang dengan pengaruh kuat Isa di akar umbi Umno.

�Pada pandangan penulis, Isa sudah teraniaya terlalu lama dan kini masa yang sesuai untuk mendedahkan kebenaran. Tatkala nama Isa kembali menjadi sebutan ramai, pendedahan ini tepat masanya,� kata satu tulisan dalam blog Another Brick In the Wall yang menerbitkan siri pendedahan bagaimana bekas naib presiden Umno itu digantung keahliannya.

Oleh itu kritikan terbaru Mahathir ini yang berbeza dengan pandangan umum akar umbi Umno sudah tentu agak mengejutkan.

Namun ini bukanlah kali pertama bekas perdana menteri itu mengkritik calon pilihan Barisan Nasional.

Pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu awal tahun ini Mahathir menyelar pencalonan Datuk Wan Ahmad Farid Salleh yang juga ketua Bahagian Umno di situ.

Ketika itu Mahathir bimbang bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri itu akan menjadi proksi Abdullah dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Razak. _

Aidilfitri tidak redakan kemarahan rakyat Perak

Aidilfitri tidak redakan kemarahan rakyat Perak
Nazri Abdullah
Tue | Sep 22, 09 | 8:29:23 pm MYT
BATU GAJAH, 22 Sept: Bulan Syawal pada amalan kebiasaannya adalah waktu bermaaf-maafan sesama insan atas kesilapan yang pernah dilakukan namun hal ini berbeza di Perak.

Sejumlah besar rakyat negeri ini kelihatan sangat sukar memberi kemaafan kepada kerajaan Barisan Nasional yang telah mengambil pemerintahan secara 'rampasan kuasa' sejak Februari lalu melalui tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN)yang keluar Pakatan Rakyat menyokong BN.

Tinjauan wartawan Harakahdaily mendapati, kemarahan rakyat terhadap kerajaan BN Perak yang dipimpin Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir nampaknya belum surut walaupun sudah berbulan berlalu.

Buktinya, sebarang poster dan kain pemidang mengandungi gambar Zambry ataupun ADUN BN yang lain, diconteng dengan cat dan tulisan maki hamun pihak yang tidak berpuas hati di sini.

Di mana sahaja di sekitar negeri ini, kebanyakan poster BN tidak ada yang bersih seperti asal. Ada sahaja tanda kebencian dilemparkan ke gambar mereka.

Image Sebagai contoh, kain rentang ucapan Selamat Hari Raya oleh Zambry yang digantung di jalan masuk ke Pasar Batu Gajah dekat sini disembur cat hitam pada mukanya dan ditulis perkataan 'haram jadah' pada kain rentang berkenaan.

Satu lagi kain rentang yang digantung bertentangan, juga disembur cat serupa.

Manakala seorang lagi pemimpin, yang turut menerima kecaman penduduk setempat adalah Adun Sungai Rapat, Hamidah Osman.

Kain rentangnya yang digantung di pintu pagar masuk Masjid Kampung Sri Jaya di sini, turut menerima nasib yang sama.

Menurut penduduk berhampiran, kain rentang berkenaan digantung dua minggu lalu dan kesan conteng berkenaan disedari seminggu kemudian.

Image Pada Hari Raya pertama, kain rentang berkenaan turut menjadi perhatian penduduk yang pulang ke kampung dan datang untuk bersolat di masjid berkenaan.

Seminggu lalu juga, Hamidah dikatakan menggunakan masjid tersebut sebagai tempat menyampaikan bantuan kepada masyarakat di kampung tersebut.

Namun yang lebih menghairankan, biarpun sudah seminggu diconteng, tiada seorang penduduk pun mengambil inisiatif membersihkan mahupun menanggalkannya, seolah-olah sengaja ditayang untuk tontonan umum.

Ketidakpedulian rakyat terhadap perkara tersebut menyerlahkan lagi betapa marahnya mereka terhadap kepimpinan BN negeri ini.

Zambry sebelum ini juga menggunakan jentera parti dan kerajaan negeri untuk membersihkan imejnya namun dilihat gagal.

Image Sepanjang Ramadahan lalu, beliau juga menjadi pembaca doa berbuka puasa setiap hari melalui stesen radio Perak namun ia juga dilihat gagal menarik simpati rakyat. _

Mahathir teruskan usaha pengaruhi Bagan Pinang

Mahathir teruskan usaha pengaruhi Bagan Pinang
Harakahdaily
Tue | Sep 22, 09 | 6:46:59 pm MYT
KUALA LUMPUR, 22 Sept: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad meneruskan lagi usaha mempengaruhi keputusan pemilihan calon Barisan Nasional dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang di Negeri Sembilan.

Mahathir menegaskan Umno harus memilih calon yang bersih daripada gejala politik wang dan rasuah untuk pilihan raya kecil Bagan Pinang, lapor agensi berita Bernama.

Kenyataan beliau itu boleh dilihat sebagai menolak pencalonan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad, kenyataan kali kedua selepas kenyataannya menggesa Isa tidak dicalonkan di Bagan Pinang.

"Bagi saya, bukan sekadar tempat ini sahaja. Soal seluruh Malaysia, orang nak tahu sama ada kita serius atau pun tidak untuk membasmi gejala politik wang, rasuah dan sebagainya," Mahathir dilapor berkata.

Isa digantung selama tiga tahun sejak 24 Jun 2005 selepas disabitkan bersalah rasuah politik ketika pemilihan kepimpinan Umno pada 2004.

Beliau pada mulanya digantung dua penggal iaitu enam tahun tetapi dikurangkan kepada tiga tahun selepas rayuan.

Isa dalam pemilihan itu mendapat undi tertinggi mengatasi dua calon lain bagi jawatan naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mengulas kenyataan Mahathir itu, Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berharap Umno berjaya mengemukakan calon yang bebas politik wang dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang.

"Sebelum ini, Dr Mahathir menyatakan bahawa 'Umno sudah jadi parti perasuah.' Mungkin hari ini Umno bukan lagi parti perasuah dan sebab itulah bekas perdana menteri menekankan supaya Umno tampil dengan calon bebas politik wang dalam pilihan raya Bagan Pinang.

"Mungkin juga Umno Bahagian Teluk Kemang (yang meliputi kawasan Dun Bagan Pinang) tidak pernah mengamalkan politik wang dan tokoh-tokoh Umno di bahagian itu bebas politik wang semuanya," kata Salahuddin yang juga pengarah Jentera Pilihan Raya PAS bagi pilihan raya kecil tersebut.

Isa, ketua Umno Bahagian Teluk Kemang ialah calon popular dalam kalangan akar umbi Umno di Negeri Sembilan dan mendapat sokongan meluas untuk bertanding di Bagan Pinang.

Menurut laporan itu lagi, Mahathir melahirkan keyakinan Umno boleh memperolehi majoriti besar dalam pilihan raya kecil itu nanti kerana faktor kawasan itu sebagai kubu kuat BN.

Kenyataan itu dibuat hari ini selepas menghadiri majlis rumah terbuka Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hassan, pesaing politik Isa di negeri itu.

Isa dilihat menggunakan pilihan raya kecil Bagan Pinang untuk kembali ke persada politik, yang mungkin menyaksikannya merampas kembali jawatan menteri besar Negeri Sembilan.

Isa mendapat sokongan ramai dalam Umno Negeri Sembilan untuk menduduki semula kerusi menteri besar.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu pada 3 Oktober dan pengundian 11 Oktober.

Pilihan raya kecil Dun itu diadakan akibat kekosongan kerusi itu ekoran kematian Adun BN, Azman Mohamad Noor akibat jangkitan kuman dalam darah di Hospital Pakar Seremban pada 4 September lalu. _

Selasa, September 22, 2009

Adab menyambut Aidilfitri

Adab menyambut Aidilfitri
Posted on Sunday, September 20 @ 18:47:36 MYT by Paktam

SEBAGAI hadiah kemenangan orang-orang Islam dalam perjuangan mengengkang hawa nafsu di bulan Ramadan Allah SWT membalasnya dengan satu hari yang dinamakan 'Aidilfitri atau Hari Raya Fitrah', di mana Allah menghalalkan mereka berbuka puasa dan mengharamkan berpuasa pada hari tersebut.

Apakah adab-adab dan perkara-perkara sunat yang dilakukan ketika menyambut kedatangan Hari Raya?

Banyak fadilat atau kelebihan yang terdapat pada malam Hari Raya. Oleh sebab itu, di antara adab-adab dan perkara-perkara sunat yang telah digariskan oleh syarak untuk kita melakukannya ialah menghidupkan malam Hari Raya itu dengan melakukan amal-amal ibadat seperti mendirikan solat fardu secara berjemaah, melakukan solat sunat, bertakbir, memanjatkan doa ke hadrat Ilahi dan melakukan apa-apa jua bentuk perkara yang berkebajikan.

Imam Syafie r.a telah menegaskan bahawa malam Hari Raya itu adalah di antara malam-malam yang mudah diperkenankan doa, sebagaimana beliau berkata di dalam kitabnya Al-Umm: "Telah sampai kepada kami bahawasanya pernah dikatakan, sesungguhnya doa itu sungguh mustajab pada lima malam; malam Jumaat, malam Hari Raya Aidiladha, malam Hari Raya Fitrah, awal malam Rejab dan malam Nisfu Syaaban.

Perlu diingat juga, kelebihan menghidupkan malam Hari Raya itu tidak akan diperolehi melainkan dengan mengisi dan menghidupkan sebahagian besar malam tersebut, sebagaimana mengikut pendapat yang sahih.

Kemeriahan Hari Raya lebih dirasai apabila laungan takbir bergema. Namun begitu, tidak bermakna takbir itu semata-mata untuk memeriahkan suasana tetapi lebih dari itu, ia lebih bersifat untuk melahirkan rasa kesyukuran dan mengagungkan Allah SWT. Allah memerintahkan kepada kita mengakui akan kebesaran dan keagungan-Nya dengan mengucapkan takbir.

Ucapan takbir pada malam Hari Raya itu merupakan ibadah yang kita lakukan untuk melepaskan Ramadan dan untuk menyambut kedatangan Aidilfitri. Oleh sebab itu, disunatkan kepada kita mengucapkan takbir dengan mengangkat suara, bermula waktunya dari terbenam matahari malam Hari Raya sehingga imam mengangkat takbiratul ihram sembahyang Hari Raya. Firman Allah Ta'ala:

Maksudnya: Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur. (Surah Al-Baqarah: 185)

Di pagi Hari Raya pula disunatkan mandi kerana Hari Raya sebagaimana yang diriwayatkan oleh Ibnu 'Abbas dan Al-Fakih bin Sa'd r.a bahawa Rasulullah SAW melakukan mandi pada Hari Raya Fitrah dan Hari Raya Aidiladha. Hadis ini diriwayatkan oleh Ibnu Majah.

Di samping itu disunatkan juga memakai pakaian yang sebaik-baiknya, memakai harum-haruman dan menghilangkan segala bau-bau yang tidak elok. Tidak kira sama ada orang itu hendak keluar pergi ke masjid untuk menunaikan sembahyang Hari Raya ataupun duduk sahaja di rumah, kerana hari tersebut merupakan hari untuk berhias-hias. Diriwayatkan daripada Ja'far bin Muhammad daripada bapanya daripada datuknya:

Maksudnya: Bahawasanya Rasulullah SAW memakai kain yang bergaris-garis (untuk diperselimutkan pada badan) pada setiap kali Hari Raya.

Sebelum ke masjid untuk menunaikan solat sunat Hari Raya disunatkan makan dan minum terlebih dahulu kerana mengikut apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW sebagaimana yang diriwayatkan daripada Anas r.a beliau berkata:

Maksudnya: Nabi SAW tidak keluar pada waktu pagi Hari Raya Fitrah sehingga baginda makan (terlebih dahulu) beberapa biji tamar dan baginda memakannya dalam bilangan ganjil. (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Ahmad).

Selain itu, Hari Raya merupakan hari kemenangan dan kegembiraan, maka sebab itu disunatkan bagi sesama Muslim saling mengucapkan tahniah antara satu sama lain.

Daripada Jubair bin Nufair, di mana beliau merupakan salah seorang Tabi'in (orang-orang yang datang setelah Sahabat Nabi SAW) telah berkata (maksudnya): Sahabat-sahabat Rasulullah SAW apabila mereka berjumpa di Hari Raya, setengahnya mengucapkan, "Semoga Allah menerima daripada kami dan menerima-Nya daripada awak.

Menurut pandangan jumhur ulama bahawa mengucapkan tahniah di Hari Raya merupakan sesuatu perkara yang disyariatkan di dalam Islam.

Manakala itu pula, amalan saling ziarah menziarahi rumah terutama sekali saudara mara terdekat dan sahabat handai merupakan suatu tradisi yang sentiasa diamalkan ketika menyambut Hari Raya. Amalan ini juga sebenarnya termasuk di dalam perkara yang digemari dan disyariatkan di dalam Islam.

Menyanyi

Dalil yang menunjukkan pensyariatannya sebagaimana yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a, beliau berkata: 'Rasulullah SAW masuk kepadaku, dan di sisiku ada dua orang anak perempuan yang menyanyi dengan nyanyian Bu'ats. Lalu Baginda baring di atas hamparan dan memalingkan mukanya, dan kemudian Abu Bakar masuk, lalu mengherdikku dengan berkata: "Seruling syaitan di sisi (di tempat) Nabi SAW!" Rasulullah menghadap kepada Abu Bakar lalu berkata: "Biarkan mereka berdua itu." Melalui riwayat Hisyam Baginda menambah: "Wahai Abu Bakar, masing-masing kaum ada hari rayanya, dan hari ini adalah Hari Raya kita. (Hadis riwayat Al-Bukhari).

Al-Hafizh Ibnu Hajar Al-'Asqalani menerangkan di dalam kitabnya Fath Al-Baari bahawa kedatangan atau masuknya Abu Bakar ke dalam rumah Rasulullah SAW menunjukkan seolah-olah Abu Bakar datang sebagai pengunjung atau penziarah selepas masuknya Rasulullah SAW ke dalam rumah baginda.

Sehubungan dengan perkara ziarah menziarahi ini, adalah ditekankan kepada orang yang pergi berziarah supaya sentiasa komited terhadap etika ziarah yang ditetapkan oleh Islam. Umpamanya hendaklah meminta izin atau memberi salam sebelum masuk, tidak menghadapkan muka langsung ke arah pintu, menjaga adab kesopanan ketika berada di dalam rumah orang yang diziarahi, memilih waktu yang sesuai untuk berziarah dan sebagainya.

Dalam keghairahan menyambut Hari Raya, perlu diingat jangan sesekali sampai lupa kewajipan kita kepada Allah iaitu mendirikan solat fardu, dan kerana terlalu seronok jangan pula adanya berlaku perlanggaran batasan-batasan agama.

Apa yang diharapkan daripada sambutan Hari Raya sebenarnya bukannya semata-mata kegembiraan atau keseronokan tetapi yang lebih penting dan lebih utama lagi ialah mendapatkan keberkatan dan keredaan Allah SWT.

Semoga kita semuanya mendapat keberkatan dan keredaan Allah SWT kerana menghidupkan, membesarkan dan mengagungkan Hari Raya Aidilfitri.

Bebas baki tahanan ISA

Bebas baki tahanan ISA
Posted on Monday, September 21 @ 09:00:28 MYT by Paktam

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mahu Kementerian Dalam Negeri membebaskan kesemua baki sembilan tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang masih berada di Kem Tahanan Perlindungan Kamunting di sini.

Naib Pengerusinya, Tan Sri Simon Sipaun berkata, Suhakam berpendapat kesemua yang ditahan itu boleh dibebaskan daripada ISA manakala dua tahanan dari Thailand dan Pakistan yang didakwa melakukan pemalsuan dokumen boleh dituduh di mahkamah terbuka.:

“Ada hanya sembilan lagi tahanan ISA, daripada jumlah itu hanya empat tahanan rakyat Malaysia. Kita telah menemui dan berdialog dengan lapan tahanan hari ini...mereka yang dikatakan memalsukan dokumen sepatutnya dituduh di mahkamah terbuka supaya mereka diberi peluang untuk membela diri,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan dua jam masing-masing ke Penjara Taiping dan Kem Tahanan Perlindungan Kamunting di sini bersama-sama Pesuruhjaya Suhakam Datuk N Siva Subramaniam serta beberapa pegawainya.

Katanya, seorang lagi tahanan ISA, yang paling lama iaitu tujuh tahun, gagal ditemui mereka kerana memencilkan diri dalam tandas dipercayai mengalami tekanan.

Sipaun berkata, bahawa sejak Suhakam ditubuhkan pada 2000, suruhanjaya itu mengambil langkah pertama mengkaji ISA selama lebih setahun dan telah membuat pelbagai syor kepada kementerian berkenaan.

“Syor itu kita buat dalam dua fasa. Fasa pertama mengesyorkan kepada kerajaan untuk memansuhkan ISA kerana ia melanggar hak asasi manusia tetapi kita juga sedar bahawa ada keperluan undang-undang untuk hadapi ancaman terhadap keselamatan negara.

“Kita berpendapat ISA perlu diganti dengan undang-undang baru yang benar-benar dapat menangani kesalahan berhubung ancaman keselamatan negara, tetapi ini akan mengambil masa dan kita telah mencadangkan kerajaan mengkaji semula ISA supaya ia tidak mudah untuk diselewengkan dan disalahgunakan,” katanya.

Siva Subramaniam pula berkata, bahawa sejak Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri banyak perubahan yang dilakukan.

Kini dengan hanya tinggal sembilan tahanan ISA, ia adalah paling kecil dalam sejarah.

Beliau juga berkata bahawa dalam tempoh 20 tahun lepas, pihak polis memperlihatkan kecekapan yang tinggi dan kaedah siasatan terbaik. - Bernama

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09

LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09September 17, 2009

Posted by nikmj in General, Malaysian Mirror, National, bernama, buletinonline, harakahdaily, malaysia today, malaysiakini, malaysianinsider, news.
Tags: , ,
trackback

Untuk berita inkues terkini, sila REFRESH url anda (Day 20th)

1.42 pm : Inquest over for today. Continues on Sept 29.

1.40 pm : Malik asks for Teoh’s x-ray and to look into the access records of the MACC as Raymond had mentioned of access cards being needed to enter the office.

1.39 pm : AG lawyer Tan says this might already be done.

1.38 pm : Malik Imtiaz wants X-rays of Teoh’s body. Also asking for bio-metric access card system to be examined.

1.35pm: Magistrate asks Raymond to show the route he used to get out of the office on the office layout sketch.

Raymond said he used the longer route as he left his access card at home that day and could not use the shorter way.

Gobind said it is Hari Raya and many people were involved (in the case) and suggested that the inquest be postponed until after the festival.

1.30pm: When cross examined by Gobind later, Raymond said beforeleaving the building, he was in his room and did not detour and had passed by Teoh on his way out.

1.28 pm : MACC lawyer Abdul Razak now questioning Raymond.

1.26 pm : Now Gobind questions Raymond.

1.20 pm : Selangor state lawyer Malik Imtiaz questions Raymond.

1.15 pm : Raymond says he last saw Teoh at 6am on a couch, as he was clocking out.

1.14 pm : Raymond tells court he saw Teoh with a Chinese man at about 12.30am in Bilik Tamu Pendidikan Masyarakat, no officers with them.

1.05 pm : Bulkani finishes testimony. Now Raymond Nion Anak John Timban called to the stand, MACC Shah Alam senior investigator.

1.00 pm : Bulkani says he has no reason to lie.

12.59 pm : Bulkani says he and Tan arrived at the toilet first, says he knows Mandarin because Std 1-6 in Chinese school.

12.57 pm : Gobind says Bulkani is lying but he denies it. MACC lawyer Abdul Razak questioning him now.

12.56 pm : Bulkani says only he and another officer interviewed Tan that night.

12.55 pm : Bulkani says he did bring Tan to the toilet. Abdul Razak examines witness. ASP Bulkani said he reached the toilet with Teoh before the man in white pants did. He said he was in Chinese school in Year One to Six so he understands Mandarin.

12.54 pm : Gobind tells court that Tan has denied meeting Teoh and Bulkani says he does not really know whose voice he heard.

12.50 pm : Bulkani says he did not go inside toilet so does not know who else was in there. Gobind cross-examines. ASP Bulkani said he assumed that the person talking in the toilet to be Teoh. He said he did not see the man in white pants pass the pantry. He said he did not enter the toilet or wait outside, so he did not know how many people were in there.

12.49 pm : Gobind questions Bulkani.

12.48 pm : Bulkani is shown picture of Teoh sprawled on the ground. Confirms he was the man he saw with Tan in the toilet.

12.45 pm : ASP Bulkani said the man was as tall as Teoh. When DPP Tan asked if he could indentify Teoh’s shoes, ASP Bulkani did.

12.40 pm : Bulkani said he did not hear Teoh’s response, he went back to the pantry to continue his meal.

ASP Bulkani said he understood Mandarin but not fluent and knew what Teoh said in the toilet. He said it was ‘Ni Lor’ meaning “awak, lah” (It’s you).

ASP Bulkani said he turned away to go back to the pantry. Five minutes later, he saw Teoh walking pass the pantry but did not know what happened to man in white pants.

12.38 pm : Bulkani says he understands Mandarin and Tan said, “You lah!” to Teoh.

12.35 pm : Bulkani said he was standing near toilet door and heard Tan speaking in Mandarin to Teoh.

12.34 pm : Bulkani tells the court that Teoh and Tan were in toilet at same time, he did not know it was Teoh at the time.

12.32 pm : Bulkani said he saw Tan next at 2.30am. Tan wanted to know where the toilet was and he showed him the way.

12.31 pm : Bulkani said Tan’s house is in Balakong and they reached MACC Shah Alam about 10pm that night.

12.30 pm : Bulkani was at MACC Shah Alam to escort Tan Boon Wah, the Kajang councillor, for questioning.

ASP Bulkani said he and others brought Teoh (whom he knew as Mr Tan Beng Hock) back for questioning and reached Plaza Masalam at 10.30pm. Teoh was asked to wait in the visitors’ room. The next time he saw Teoh was at the pantry when Teoh asked directions to the toilet at 2.30am.

He said Tan did not understand the directions, so he showed Teoh the way to the toilet. He said he did not go into the toilet but saw a man in white pants and dark shirt went into the toilet with Teoh. He did not know who the man was.

ASP Bulkani said he then heard an angry voice ’scolding’ in Chinese. He was not sure if there was a reply.

12.29 pm : Inquest resumes. Asst Supt (ASP) Bulkani Paharuddin of MACC takes the stand.Putrajaya.

11.30am: Questioning of Nadzri finished. Half hour break. Two others to be called in the afternoon.

11.25am: Mohd Nadzri said Teoh did not complain about being beaten during the recording of statement. He said he found out that Teoh had died at 2pm (later in the day) when he was returning to the office.

11.15am: Mohd Nadzri said he did not follow Teoh to the toilet as Teoh knew the way there. He said he did not invite Teoh to leave the building with him when he left as Teoh wanted to rest.

11.05am: Mohd Nadzri said Teoh’s bag was outside the room when the statement was being taken. Not sure if Teoh brought his handphone into the room. Teoh’s bag was at the sofa when he left Teoh.

11.00am: Malek Imtiaz examines witness. Mohd Nadzri said he received instructions from investigation unit chief and a briefing was given to MACC officers at around midnight. During the briefing, Mohd Nadzri was asked to take Teoh’s statement.

10.55am: Mohd Nadzri said Teoh told him he was single. Teoh also said he was about to get married. He agrees that there were incomplete documents.

Gobind: So there was no reason to take his statement at those hours when you were willing to let him come back with the documents.

Mohd Nadzri: I have to record statement as I was afraid Teoh would change his statement.

Gobind: Teoh does not need to be kept there and could come back another day.

Mohd Nadzri: I agree (reluctantly).

Gobind: You wanted to use force to record such a statement to tie up the case.

Mohd Nadzri: I do not agree with (Gobind’s) conclusion.

10.45am: Mohd Nadzri said it was important for him to know if a witness is tired.

He, however, kept silent when Gobind said that although Teoh seemed agitated and was under severe pressure he (Mohd Nadzri) did not ask him how he felt for fear that the fact would be revealed and recorded.

He was also quiet when Gobind said he was supposed to check if the suspect was injured and questioned if there were cases where the suspects are beaten.

10.40am: Gobind asked if giving a statement voluntarily is most important. Mohd Nadzri agreed that it is to ensure only the truth is told.

He agreed with Gobind that statement given under duress will not be wholly true and that the surrounding circumstances can have an effect on a witness.

Mohd Nadzri also agreed that a statement taken late at night or early morning could have an effect on the witness and said it was important for them to know if the witness is tired.

10.35am: When cross examined by Gobind, Mohd Nadzri said he was a factory worker before he joined the MACC. He said he did not have experience on recording statement before joining the commission and was trained for it in 2000.

He said he now has nine years of experience recording statement and explained to Gobind the difference between taking statement of a witness and a suspect.

10.30am: Abdul Razak asks that Teoh’s witness document be tendered in court. Mohd Nadzri identifies the documents. Teoh’s initial was on every page, the last page had photocopy of Teoh’s IC.

10.25am: Mohd Nadzri said during the recording of statement, the IO came into the room between 2am and 2.30am. No other officers entered the room.

Mohd Nadzri said after leaving the room he did not have any more dealings with Teoh.

10.20am: Mohd Nadzri told Teoh to bring relevant documents on another day. At 3.50am, Teoh told Mohd Nadzri that he wanted to rest. Teoh did not say why. Mohd Nadzri said he left the office at 3.55am. He said he last saw Teoh on the sofa in front of the IO’s office.

10.15am: Mohd Nadzri said after the recording was completed at 3.30am, he asked Teoh to read and check it after which he was asked to read a printed copy as well. He said Teoh signed the copy.

After this, he said he went in search of the investigating officer (IO) at the surau to pass him the statement and to get further instructions and also to inform him that he wanted to go home.

The IO had told him that he wanted Teoh to go home to collect some relevant documents.

10.10am: Mohd Nadzri said he took Teoh to his room to record his statement and completed doing so at about 3.30am. He added that the door of the room was left opened when Teoh’s statement was taken.

He admitted that Teoh seemed agitated at first but was calm later at the end of the recording of the statement while giving full cooperation.

He also said that Teoh was not handcuffed during this time, adding that he did not ask Teoh if he was injured nor did he notice if Teoh was injured.

Mohd Nadzri also said that Teoh carried a bag when he entered his room.

10.05am: Witness went on to say that he invited Teoh based on a directive but does not remember if Teoh was accompanied by anyone when Teoh was at a sofa at the office.

Neither could he remember Teoh’s condition at the time when he approached him (Teoh) at the sofa.

10am: Mohd Nadzri said he was on standby to record Teoh’s statement at about 1am, adding that he invited Teoh to his room.

At this stage a sketch of the layout of the MACC office is being passed around to the lawyers in court following which Mohd Nadzri identifies his room in the MACC building.

9.55am: Magistrate said hearing can move on with another witness. Mohd Nadzri Ibrahim, a recording officer with the MACC takes the stand. Tan Hock Chuan begins to question the witness.

9.50am: Abdul Razak ask for a postponement of the inquest as he has yet to get anyone to verify the authenticity of some photos (showing Sivanesan’s injuries) submitted.

But Gobind Singh Deo said the inquest should continue as there is an order from the Shah Alam High Court for it to continue. He said at first there was a rush to do the inquest but when there is a witness to testify on the heart of the matter there seems to be a delay.

He added that the inquest could proceed with other witnesses if there is no cross examination on Sivanesan. Malik Imtiaz Sarwar backed this point.

9.40am: Inquest begins

9.15am: Witness T. Sivanesan arrives in court with family.

9.10am: Teoh’s family arrive in court. His mother is seen holding Teoh’s framed photograph.

Previous day wraps ups

The inquest into the death of political aide Teoh Beng Hock resumes after a week’s break to allow Malaysian Anti-Corruption Commission counsel Datuk Abdul Razak Musa more time before questioning mystery witness T. Sivanesan.

Last week, Sivanesan, 22, an assistant manager with Puncak Rezeki Makmur Sdn Bhd told the inquest that MACC officers kicked, punched, slapped and hit him with an iron rod wrapped in newspapers when he was taken to the MACC office for questioning.

He alleged that he was beaten until he consented to signing a confession, adding he was subsequently hospitalised and treated for injuries to his head, kidneys and genitals.

The Selangor MACC office at the 14th floor of Plaza Masalam here was the place that Teoh was found dead on the fifth floor service corridor of the building the following day after he was questioned over the alleged irregular disbursement of state funds on July 15.

Abdul Razak also told the inquest that an appeal had been filed at the Court of Appeal in Putrajaya against the Petaling Jaya High Court’s dismissal decision.

Judicial Commissioner Datin Yeoh Wee Siam had said in her ruling there was nothing illegal, incorrect or improper with the ruling made by Azmil Muntapha and allowed Sivanesan to testify.

Azmil Muntapha had said Sivanesan’s testimony was relevant as the alleged torture took place at the 14th floor of Plaza Masalam and the same officers could have been involved in both incidents.

Untuk inkues terdahulu sila klik sini

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN