PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Julai 11, 2009

Sabah: Kenapa Negeri Ke-2 Terkaya jadi miskin bawah UMNO?

Sabah: Kenapa Negeri Ke-2 Terkaya jadi miskin bawah UMNO?
Posted on Saturday, July 11 @ 05:33:10 PDT by TokPenghulu
Artikel Oleh: dewa

"

Pada tahun 1970, Sabah merupakan negeri kedua terkaya di Malaysia dengan KDNK melebihi Selangor dan Kuala Lumpur. Hari ini, UMNO berjaya merompak kekayaan Sabah dan menjadikan Sabah antara negeri termiskin sekalipun kos sara hidup di sana tinggi.

Kekalahan memalukan UMNO di Semenanjung membuatkan UMNO terpaksa bergantung semula kepada undi Sabah dan Sarawak untuk terus berkuasa.


Tindakan membanyakkan kerusi Parlimen dari Sabah Sarawak akhirnya akan membuatkan rakyat Malaysia tunduk kepada Ketuanan Rumah Panjang. Artikel ini membincangkan cara-cara UMNO akan terus mempermainkan rakyat Sabah dan Sarawak.


Sabah adalah sebuah negeri yang terletak di bahagian utara Kepulauan Borneo (lihat peta) dan merupakan negeri kedua terbesar di Malaysia selepas Sarawak.


Sabah juga dikenali sebagai 'Sabah, Negeri Di Bawah Bayu' kerana kedudukan negeri tersebut yang berada di bahagian luar dan selatan zon ribut.


Asal-usul nama ‘Sabah’ diperolehi daripada sejenis tanaman iaitu pisang yang dikenali sebagai ‘pisang saba’ iaitu sejenis buah pisang yang dipanggil "SABBAH " atau "SAPPAH" oleh masyarakat kaum Suluk (Sulu)dan Bajau-Sulu, yang sangat popular dibuat pisang goreng.


Penduduk Sabah terdiri daripada masyarakat berbilang kaum, di mana kumpulan etnik terbesar adalah kaum Kadazandusun (satu pertiga) dan diikuti oleh Tausug ( Sulu ),Bajau dan Cina, Melayu, dan kaum-kaum minoriti lain.


Ibu negeri Sabah ialah Kota Kinabalu, yang terletak di Residensi Pantai Barat Sabah. Semasa zaman penjajahan British, Kota Kinabalu dikenali sebagai Jesselton.


Negeri Sabah ditadbiri oleh Dewan Undangan Negeri dan Jemaah Menteri / Kabinet Negeri. Dewan Undangan Negeri merupakan kuasa tertinggi dalam menetapkan polisi di dalam negeri. Kabinet Negeri bertanggungjawab kepada Dewan Undangan Negeri yang diwakili oleh pelbagai Ahli Dewan Undangan Negeri (60 kawasan) yang dipilih rakyat melalui Pilihanraya Umum setiap lima tahun. Ia diketuai oleh Yang di-Pertua Negeri yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong Malaysia.


Jabatan Ketua Menteri adalah tiang pentadbiran negeri yang meletakkan pejabat Ketua Menteri, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri serta lain-lain jabatan.


Pada 1970, Sabah merupakan negeri yang kedua terkaya di Malaysia, dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) per kapita di belakang Selangor (termasuk Kuala Lumpur). Walaupun ia kaya dengan sumber semula jadi, kini Sabah adalah negeri yang termiskin di kalangan negeri-negeri Malaysia. Pendapatan puratanya pada sekarang adalah di kalangan negeri Malaysia yang paling rendah, sedangkan kos sara hidupnya lebih tinggi daripada Semenanjung Malaysia.


Pada 2000, kadar pengangguran Sabah ialah 5.6 peratus, yakni yang tertinggi di Malaysia dan merupakan dua kali ganda purata nasional sebanyak 3.1 peratus. Tahap kemiskinannya sebanyak 16 peratus merupakan tahap yang tertinggi di Malaysia, yakni lebih daripada tiga kali purata nasional. Sebahagian daripada masalahnya ialah pembahagian kekayaan yang tidak saksama.


UMNO juga mempergunakan sepenuhnya penguasaan mereka ke atas Ketua Kampung dan JKKK. Ketua Kampung, selain tugasnya membuat laporan dari masa kemasa kepada cawangan dan bahagian UMNO kegiatan seharian ahli-ahli UMNO di kampung, beliau bersama JKKK dan Pemaju Mukim juga mengenal pasti

para pengundi yang pro parti pembangkang. Penduduk kampung yang pro parti akan diboikot dan ditindas.


Peranan Kerajaan UMNO/BN pula, menjaga kebajikan Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim disetiap kawasan pilihanraya. Semua projek kecil-kecilan diagihkan pula kepada Penghulu Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim melalui teori 3 in 1, "Satu untuk aku, satu untuk kau dan satu lagi untuk dia".


UMNO juga mempermainkan anak bumiputera Sabah dengan mewujudkan suasana rendah diri. Seorang sahabat penulis yang juga merupakan majistret di Sabah sangat taat kepada BN kerana menganggap BN satu-satunya sumber rezekinya yang berasal dari keluarga susah. Dia sangat terasa terhutang budi kerana BN sudi membekalkan elektrik dan air ke kampungnya. Dia juga sangat benci kepada pembangkang setiap kali di’tarbiyah’ oleh Biro Tatanegara.


Usaha Pakatan Rakyat untuk menembusi Sabah disukarkan apabila kepimpinan Pakatan ditindas dan dihalang dari memasuki Sabah. Apa pun, selagi Sabah dan Sarawak tidak ditembusi, sukar bagi Pakatan mengambil alih kerajaan..

Apa pun, Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehinggalah mereka berusaha mengubahnya sendiri.


KOMEN ANA:

Baca ni...

SILA BACA INI DAN TELITI APA CERITA.
dan lagi YANG INI
DAN JUGA INI

KENDURI LUKMAN & HADIBAH

KENDURI LUKMAN & HADIBAH

Posted by: Abu Nuha on: 11 Julai 2009

Menggenggam erat janji bersatu sehingga ke akhir hayat

Menggenggam erat janji bersatu sehingga ke akhir hayat

Kendurinya berlangsung selesai solat fardhu Jumaat di rumah mereka di Kg Kelatuan Papar.

Ustazah Siti Hadibah Abd Hajar adalah guru JQAF di Alor Setar. Dulu mengaji kuliah Lughah di Universiti al-Azhar Mansoura dan tamat pada 2007.

Lukman pula bakal kembali menyambung sarjananya yang berbaki setahun di Mesir dan cita-citanya untuk PhD masih belum padam lagi.

Tak apalah, berjauhan sekejap. Lagipun undang-undang JQAF melarang ustazahnya daripada mengandung dalam beberapa tempoh tertentu. Sabarlah.

Apapun, doa selamat dan kesyukuran dirafa’kan, semoga jodoh pasangan ini berpanjangan. Hadibah, tolong jaga sahabat kami ni baik-baik.

IMG_5306

IMG_5311

IMG_5303

Mahathir: 100 hari Najib 'lebih banyak negatif'

Mahathir: 100 hari Najib 'lebih banyak negatif'
Posted on Friday, July 10 @ 23:00:00 PDT by AbuJihad
Berita Oleh Malaysiakini

Mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pentadbiran Datuk Seri Najib Razak "lebih banyak yang negatif daripada yang positif".

Tambahnya, ia berdasarkan penilaian peribadinya terhadap pentadbiran Najib yang genap 100 hari esok.

Bercakap kepada pemberita di PWTC hari ini, Dr Mahathir berkata, yang negatifnya termasuklah cadangan pembinaan jambatan ketiga antara Johor dan Singapura.

Bercakap selepas menyampaikan ucap utama program "Wacana Kedudukan Institusi Beraja dan Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan dari Perspektif 1Malaysia" yang diadakan secara tertutup, Dr Mahathir ditanya sama ada pentadbiran Najib telah membuat kajian mengenai cadangan pembinaan jambatan tersebut.

Menurutnya, pembinaan jambatan berkenaan tidak boleh menyelesaikan masalah kesesakan di Johor Bahru.

Satu perkara lagi yang dianggap negatif, menurut Dr Mahathir lagi, ialah pelantikan orang yang korup dalam pentadbiran Najib.

Ditanya mengenai perkara positif mengenai pentadbiran Najib, beliau berkata: "Yang positif ialah Najib berjumpa ramai orang dan dia tidak tidur malam."

Jawapannya disambut dengan gelak ketawa para hadirin.

Masa depan orang Melayu

Ketika ditanya mengenai nasib orang Melayu di negara ini, Dr Mahathir berkata, ianya bergantung kepada orang Melayu sendiri.

“Mereka harus bertindak untuk orang Melayu tetapi lima tahun pentadbiran (Perdana Menteri) Tun Abdullah Ahmad Badawi rosak semua - rakyat, ekonomi, kewangan dan parti-parti BN.

“Tetapi saya tidak dengar orang Melayu komplen terhadap Tun Abdullah,” katanya.

Mantan perdana menteri itu berkata, orang Melayu hari ini tidak puashati kerana dituduh menjadi penghalang perpaduan, pertumbuhan ekonomi dan sebagainya.

Katanya, mereka bimbang apa yang akan berlaku kepada mereka nanti dan mereka harus tahu apa yang akan berlaku dalam negara mereka sendiri.

Dr Mahathir juga berkata, parti pembangkang tetap diperlukan untuk menegur kerajaan jika membuat salah.

“Tidak pedulilah DAP atau PAS, kita perlukan pembangkang kerana orang kita tidak tegur walaupun kerajaan buat tidak semuanya benar,” tambahnya.

Ketika diminta mengulas mengenai tindakan kerajaan memansuhkan Dasar Ekonomi Baru (DEB), Dr Mahathir berkata, sepanjang 38 tahun penggubalan dasar tersebut, ia menyaksikan pertumbuhan ekonomi yang terbaik.

Sepatutnya, kata beliau, orang Melayu menggunakan DEB untuk kepentingan ekonomi mereka tetapi sebaliknya menyalahgunakannya.

Orang Melayu, katanya, menyalahgunakan lesen, kontrak dan permit import yang diluluskan (AP)

'DEB tidak salah tetapi yang salah (ialah) kerana orang yang menyalahkan lesen, kontrak dan AP itu,” katanya.

KERAJAAN PUSAT SEDUT RM25.95 BILION DARIPADA SABAH?

KERAJAAN PUSAT SEDUT RM25.95 BILION DARIPADA SABAH?
Posted on Friday, July 10 @ 22:00:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"Oleh: HAJI WAHAB TIMPAI

SELAMA 43 tahun rakyat negeri Sabah baru mengetahui hasil sebenarnya dikutip oleh kerajaan Persekutuan yang jumlahnya agar besar sekali kerana selama ini rakyat tidak tahu menahu di mana dan siapa sebenarnya memberi atau menerima bagi tujuan pembangunan infrastruktur.

Beberapa orang yang masih bergelar rakyat terkilan dengan pemberitahuan terbuka dari mulut Perdana Menteri Malaysia yang ke enam YAB Datuk Seri Mohd. Najib Bin Tun Razak, merangkap Menteri Kewangan kerajaan Barisan Nasional (BN) bahawa sebanyak RM 25.95 billion telah dikutip oleh kerajaan pusat dari hasil negeri Sabah bermula pada 1995 sehingga bulan Jun 2009.


Najib memberi tahu Dewan Rakyat ketika menjawab soalan secara lisan dari Ahli Parlimen Sepanggar Sabah Datuk Eric Majimbun, yang bertanya jumlah cukai Pendapatan, cukai Pengangkutan, Levi, Royalti, dan sebagainya dalam persidangan baru-baru ini, yang mendapat laporan meluas dari media massa cetak, di seluruh Negera.

Bagaimanapun, menurut penjelasan Perdana Menteri dalam Dewan Rakyat yang mulia itu, sistem untuk merekodkan hasil kerajaan Persekutuan, mengikut negeri hanya diwujudkan mulai dari tahun 1995 oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM).

Persoalan rakyat sekarang ini, berapa ramai Ahli Parlimen khususnya Umno Sabah, tidak melontar pertanyaan seumpama itu? Selama ini,termasuk Ahli Parlimen Sepanggar ketika berada dalam kerajaan Barisan Nasional? Adakah YB dalam BN tidak dibenarkan berbuat demikian atau takut sama bos besar saja?.

Rakyat berpendapat bahawa perkara tersebut sewajarnya sudah lama dijawab oleh pemimpin pusat, sekiranya ada Ahli Parlimen bangkit melontarkan soalan itu, bukan saja Ahli Parlimen yang ada sekarang, tetapi, YB.YB dari Sabah sebelum itu.

Meskipun sejumlah hasil kutipan agak tinggi pendapatannya namun pembangunan infrastruktur di negeri ini yang tanggungjawab kerajaan pusat masih lembab belum memuaskan.

Bagaimanapun, Syabas kepada Najib kerana jawapan itu cukup memadai untuk pengetahuan semua Ahli yang berhormat dalam Dewan Rakyat khususnya dari Sabah untuk membuka mata masing-masing kerana itulah sebenarnya ditunggu-tunggu selama ini betapa pentingnya soalan itu diajukan.

Jawapan tersebut menunjukkan ketelusan Perdana Menteri, yang juga Menteri Kewangan yang mahu dalam kerajaannya menterjemahkan transformasi ikhlas jujur berterus terang tiada sekatan atau larangan kepada ahli parlimen melontarkan pertanyaan asalkan untuk tujuan demi kebaikan rakyat.

http://www.sabahkini.net/v1/

LABIAN TAPAK AGROPOLITAN SILAM

LABIAN TAPAK AGROPOLITAN SILAM
Posted on Friday, July 10 @ 17:00:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"

Walaupun hampir 46 tahun merdeka, namun penduduk Labian belum pernah menikmati bekalan elektrik melainkan melalui generator kecil seperti ini.

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh!

KELMARIN, 5 Julai 2009, saya hadir di Majlis Bersama Rakyat di Kampung Tanjung Labian yang menjadi tuan rumah Program Sukaneka 13 buah kampung tradisi yang masih mundur seolah-olah berada di era 1940-an jika jalan berturap tidak dibina menghubung semua kampung berkenaan.

Saya dimaklumkan bahawa masalah pertindihan permohonan tanah antara penduduk kampung yang mendiami 13 kampung tradisi mungkin hanya dapat di atasi sekiranya gagasan saya untuk menganjurkan Projek Agropolitan Silam yang mencakupi bidang Biak-Baka Ternakan, Pusat Akuakultur Marin, Hub-Kraftangan dan Taman Herba Botanikal diluluskan Kerajaan Negeri Sabah dan Kerajaan Persekutuan.

Walupun mungkin tercicir daripada pelan asal Koridor Pembangunan Sabah (SDC) kerana ketika dilancarkan saya belum menjadi Ahli Parlimen Malaysia bagi kawasan Silam yang meliputi tiga Dewan Undangan Negeri iaitu Tungku, Lahad Datu dan Kunak; namun saya yakin belum terlambat untuk memasukkan program ini.

Kampung-kampung tradisi yang wujud sejak sebelum merdeka selama ini tersepit dengan rancangan pembangunan tanah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan Felda (FELDA) dan permohonan serta kelulusan bertindih dengan pemohon luar yang diluluskan tanah yang telahpun diusahakan penduduk kampung di kawasan Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan.

Keadaan semakin serius apabila ramai penduduk kampung mendakwa (beserta bukti surat tawaran dan geran draf) tanah mereka yang mereka usahakan sejak turun temurun telah diceroboh Felda namun aduan hak asasi mereka tidak pernah dilayan pihak pengurusan Felda ataupun Jabatan Tanah dan Ukur.

Saya mendapati dakwaan mereka benar kerana ketika Felda dibuka tidak ada pengukuran lapangan dilakukan untuk menentukan garis sempadan ketika membuka tanah di Gugusan Sahabat untuk perladangan kelapa sawit.


Apakah PPHT Lahad Datu dapat berbuat sesuatu untuk merungkaikan masalah tanah di Labian dan Felda?


Walaupun pihak Jabatan Tanah pernah mendakwa bahawa semua permohonan penduduk kampung yang telah dikeluarkan geran telah dibatalkan oleh Kerajaan Parti Berjaya yang telah menyerahkan tanah pertanian kepada Felda, namun dakwaan liar berkenaan bercanggah dengan Hak Asasi Manusia dan Perlembagaan Persekutuan.

Ramai penduduk kampung telah membawa perkara ini ke mahkamah dan ada yang berjaya tetapi ramai tidak mampu membiayai peguam menyebabkan tanah mereka masih berada dalam dilema kerana telah diusahakan Felda.

Kes kelulusan tanah seluas 800 ekar kepada Kinsajaya Sdn.Bhd milik Mantan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Ramli Yusof dan Brigedier Jenderal Yassin Yahya di atas tanah yang telah diusahakan penduduk kampung juga menambah kemelut pertikaian tanah ini.

Namun, saya percaya Kerajaan mempunyai mekanisme untuk menjalankan projek Agropolitan di Zon Tanjung Labian kerana kawasan tanah terbiar masih luas terutama tanah kerajaan yang belum diberi hak milik atau diusahakan memang sesuai untuk kegiatan akuakultur marin dan pertanian herba.Penduduk Labian bukanlah pemalas kerana semuanya menternak lembu dan kambing, namun ketiadaan padang ragut menghalang mereka maju.


Saya amat sedih apabila dimaklumkan bahawa padang ragut penduduk kampung turut termasuk di kawasan yang telah dimajukan Felda sehingga menyebabkan lembu dan kambing yang diternak penduduk terpaksa dilepas bebas sehingga mengotorkan kampung dan menyebabkan penduduk tidak dapat menjalankan kegiatan pertanian secara kendiri kerana tanaman mereka diragut ternakan ini.

Penduduk kampung bukanlah pemalas atau berpeluk tubuh atau menadah tangan memohon subsidi kerajaan sebaliknya mereka berusaha gigih sekalipun mempunyai dana yang terhad dan terpaksa berjimat cermit hasil daripada pendapatan mereka sebagai nelayan.

Mereka menternak lembu, kambing dan ayam itik secara lepas bebas untuk menyara keperluan sumber protien mereka di samping ternakan ikan dalam kolam untuk menambang pendapatan mereka terutama di musim mereka tidak dapat turun ke laut.

Sekiranya kerajaan meluluskan Projek Agropolitan di Labian, masalah kemiskinan tegar tidak lagi menjadi halangan kepada kerajaan kerana pembangunan yang akan dibawa masuk akan meningkatkan taraf prasarana yang boleh dinikmati oleh penduduk kampung dan sekaligus peluang pekerjaan dan penglibatan mereka dalam projek agropolitan akan merintis masa hadapan yang cerah.


Sampai bilakah mereka terus menikmati air telaga yang payau untuk kegunaan harian sedangkan pekerja asing Felda menikmati bekalan air bersih?

Bekalan air bersih dan bekalan elektrik akan dipakejkan dengan projek agropolitan yang bukan sahaja mampu membangunkan Labian malah memberi sinar kepada 13 buah kampung tradisi yang selama ini bergelap dan masih menggunakan telaga graviti dan hujan sebagai penyambung tali hayat.

Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menyediakan bekalan air dan elektrik sebagaimana Janji Sabah Baru 1994, namun saya amat sedih kerana hanya kemudahan jalan raya yang mampu disediakan kerajaan sedangkan pekerja asing di Felda menikmati semua kemudahan dan rakyat tempatan di 13 kampung tradisi hanya menjadi 'pemerhati pembangunan.'

Saya telah banyak kali bersuara dan 'berkokok' di Parlimen berhubung 'layanan buruk' Felda terhadap 13 Kampung Tradisi di Zon Labian, namun setakat ini 'janji Felda' hanya tinggal janji kerana belum ada satupun janji yang ditunaikan oleh para pegawai yang masih belum mengerti pepatah Melayu, 'di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung'.


Kraftangan ini boleh menjadi perusahaan utama Labian jika dibangunkan secara bersungguh-sungguh kerana bermutu tinggi.Sehubungan itu, saya berharap agar Pengerusi Felda, Tan Sri Yusof Noor agar dapat menyelesaikan kemelut 'layanan Felda' ini terhadap penduduk kampung tradisi yang bukan sahaja dinafikan hak sosial mereka, malah dihalang daripada menggunakan jalan Felda untuk mengeluarkan hasil pertanian mereka.

Tol yang dikenakan kepada setiap kenderaan penduduk kampung tradisi ini yang menggunakan jalan Felda bagaikan sembilu yang menyiat tangkai hati saya. Apakah sebagai Wakil Rakyat saya hanya mampu melihat pegawai Felda bagaikan menempekkan tahi lembu ke muka Perdana Menteri yang memperkenalkan Konsep 1Malaysia, 'Rakyat didahulukan, Percapaian Diutamakan?'

Mungkin tidak ada gunanya Wakil Rakyat bagi penduduk Zon Labian pada pilihanraya umum ke 13 jika keadaan ini berterusan dan adalah tidak mustahil jika rakyat menolak semua Wakil Rakyat BN di Parlimen Silam jika mereka muak dengan janji kerajaan untuk menyelesaikan masalah yang bertompok-tompok seperti tahi lembu di Labian (kerana ketiadaan padang ragut) jika masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan baik.Labian mampu melahirkan ramai pemain bola sekalipun padang bola yang sedia adalah dwi guna iaitu turut menjadi padang ragut lembu dan kambing.

Saya hanya mempunyai masa yang cukup terhad untuk menyelesaikan masalah ini dan berharap agar Ahli Lembaga Pengarah Felda, YB Datuk Suhaili Said dapat membantu saya secara ad-hoc menyelesaikan masalah 'kedaulatan' tanah rakyat Anak Negeri di 13 buah kampung yang 'terpenjara' di Gugusan Ladang Felda Sahabat.

Di sebuah negara yang merdeka, isu ini tidak sepatutnya timbul jika Felda menjalankan tanggung jawab sosial mereka dengan membangunkan kampung tradisi secara terancang dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas.

Kewujudan Felda disifatkan bukan sahaja meragut peluang mereka mengusahakan tanah adat malah merampas hak mereka berburu, mencari ubat-ubatan dan kayu kayan untuk membina rumah mereka daripada hutan rimba yang sebelum ini menjadi lubuk emas kepada penduduk kampung yang dijanjikan kehidupan lebih baik jika mereka bersetuju Merdeka bersama Malaysia; sedangkan dari segi geografinya Filipina hanya satu jam perjalanan dengan bot laju daripada Labian berbanding Kuala Lumpur yang terletak beribu batu jauhnya.

Apa daya dan usaha saya untuk berkata tidak kepada rayuan penduduk yang ingin menikmati pembangunan dan mengusahakan tanah mereka yang masih terpenjara di Felda?


Apakah selama ini mereka benar-benar berterima kasih atas layanan buruk kerajaan atau memendam rasa untuk membalas dendam pada pilihanraya umum akan datang menyebabkan saya terkesima mencari jalan penyelesaian agar mimpi buruk saya tidak menjadi kenyataan?.

Pada pendapat peribadi saya, pembukaan tanah seluas 101,171 hektar (252,727 ekar) oleh Felda selaku agensi Kerajaan Pusat di daerah bahagian Timur Sabah pada 1979 diharap membawa sinar bahagia kepada penduduk kampung yang selama ini menggadai nyawa mereka kerana kawasan terbiar ini menjadi tempat persembunyian lanun.

Janji Felda untuk menempatkan semula masyarakat dan membasmi kemiskinan melalui tanah rancangan hanya mampu dinikmati 1,647 peserta sahaja yang ditempatkan di lima tanah rancangan seluas 10,000 ekar sahaja, manakala 52 tanah rancangan telah diusahakan sendiri Felda melalui pelbagai anak syarikatnya.


Alangkah bertuahnya penduduk Labian jika Felda menjalankan ternakan lembu ini melalui perkongsiam bestari dengan mereka. Mungkinkah?

Setelah 3 dekad (30 tahun) tahun berlalu, jumlah peneroka tanah rancangan berkenaan tidak bertambah kerana Dasar Baru Felda yang tidak lagi mengambil peneroka melalui penubuhan beberapa anak syarikat yang ditubuhkan untuk membangunkan tanah rancangan berkenaan sehingga menyebabkan generasi kedua Felda bagaikan 'burung layang-layang di atas tiang telefon' yang belum berpijak di bumi nyata.

Sehubungan itu, saya merayu Menteri di Jabatan Ketua Menteri, Datuk Nasir Tun Sakaran sebagai menteri bertanggungjawab mengenai Felda di Sabah, menggesa Felda agar dapat melonggarkan syarat untuk menambah warga peneroka daripada generasi kedua dan penduduk terpilih daripada 13 kampung tradisi ini demi mengangkat martabat serta melonjakkan taraf hidup dan ekonomi mereka.


Semoga kunjungan saya ke Felda mampu memberi sedikit keprihatinan pegawai Felda terhadap masalah yang dihadapi penduduk di 13 kampung tradisi Labian.

Selagi hayat dikandung badan dan selagi masih diberi kepercayaan Perdana Menteri, saya akan berusaha memperjuangkan hak rakyat tempatan di 13 buah kampung tradisi ini, sekalipun pegawai Felda tidak menyukai saya akibat kritikan dan teguran ikhlas ini.


Salam Hormat,


YB TUAN HAJI SALLEH KALBI
Ahli Parlimen Malaysia
P 188 Silam

KONSEP 1MALAYSIA DI CELAH KEMELUT KEMISKINAN TEGAR - SABAH

KONSEP 1MALAYSIA DI CELAH KEMELUT KEMISKINAN TEGAR - SABAH
Posted on Friday, July 10 @ 17:30:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"
KELAPA.... Percayakah anda jika masih ada rakyat yang hidup di pinggir bandar terpaksa memakan kelapa tua dan tombong kelapa untuk menyambung kehidupan ketika tidak mempunyai wang untuk membeli makanan?

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh dan Salam Sejahtera!

Warga Silam yang dikasihi,

Saya mengucapkan Salam '1Malaysia, 1Silam, 1Famili' kepada seluruh warga Silam termasuk YB Datuk Datu Nasrun Datu Mansur (Adun Lahad Datu), YB Datuk Haji Suhaili Said (Adun Tungku) dan YB Nilwan Kabang (Adun Kunak) kerana telah memberi peluang kepada saya untuk berkhidmat dengan penuh dedikasi dan bertanggung jawab.

Dalam lawatan kerja saya sebagai Ahli Parlimen, saya telah menelusuri segenap kampung dan ceruk rantau untuk meninjau sendiri kehidupan rakyat yang telah memilih saya sebagai Ahli Parlimen termasuk tiga orang YB yang telah bertungkus lumus berkempen memenangkan saya pada pilihanraya umum lalu.

Sepanjang perkhidmatan saya selama satu setengah tahun sebagai Ahli Parlimen, saya telah menemui dan melihat banyak perkara yang tidak patut berlaku setelah kita merdeka hampir 46 tahun dan turut mewarisi masalah yang ditinggalkan oleh lapan Ahli Parlimen yang lalu.

Saya memohon maaf yang tidak terhingga daripada YB Datuk Nasrun kerana terpaksa 'menceroboh' kawasannya dan tidak langsung berniat untuk memalukan beliau. Saya terpaksa memilih antara rakan akrab dengan tanggung jawab sebagai Wakil Rakyat yang telah dipilih melalui pilihanraya yang sah.

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah, saya terkesima apabila menerima berita daripada kakitangan saya bahawa terdapat satu keluarga Tiong Hua yang hidup dalam keadaan begitu daif dan tinggal betul-betul di belakang rumah YB Datuk Nasrun yang hanya dipisahkan oleh sebuah parit monson.

Hati saya berbelah bahagi sama ada untuk menjaga nama baik YB Datuk Nasrun dengan mendiamkan perkara ini atau menjalankan kewajipan saya sebagai Wakil Rakyat yang diberi amanah oleh Perdana Menteri Malaysia untuk menjayakan konsep '1Malaysia'.

Setelah bermunajat kepada Illahi dan beristikharah, saya mengambil risiko membuat keputusan untuk membantu keluarga malang berkenaan daripada meminta bantuan YB Datuk Nasrun kerana bimbang akan disalah tafsir sebagai menghina beliau atau dituduh untuk membunuh karier politik beliau.

Saya tertanya-tanya kepada diri, kenapakah keluarga Tiong Hua ini diabaikan? Saya tidak percaya masih ada orang Cina atau Tiong Hua yang miskin di bumi para anbia, Silam yang begitu kaya dan makmur. Apakah kaum Tiong Hua tidak layak untuk menerima bantuan kerajaan terutama rumah PPRT kerana semakan saya mendapati tidak pernah ada sebuah rumah PPRT diberikan kepada masyarakat Tiong Hua sedangkan mereka juga mempunyai satu undi sama seperti kita!

Saya berusaha menggodam sistem sosial yang agak tempang apabila terdapat sebuah keluarga yang terpaksa melalui hari-hari mendatang yang tidak pasti sedangkan mereka tinggal di kawasan perkadaran Majlis Daerah Lahad Datu dan terpaksa membayar cukai pintu sekalipun tidak mampu untuk membeli maggi untuk mengalas perut.KAYU API.... Walaupun mempunyai dapur gas, namun dengan bantuan RM160, keluarga ini tidak mampu untuk mengisi silinder gas yang saya serahkan sebelum ini bersama dapur dan terpaksa menggunakan kayu api untuk memasak.


Dari sudut hati saya yang paling dalam, saya memohon sejuta kemaafan sekali lagi daripada YB Datuk Nasrun jika apa yang saya dedahkan dalam blog ini akan menyebabkan 'perang dingin' namun saya merayu dengan penuh keinsafan agar isu ini haruslah dilihat daripada sudut positif.

Hati saya tersentuh dan mengalirkan air mata, apabila melihat seorang ibu tunggal, Liew Kon Lan, 63, tinggal di sebuah gubuk buruk yang langsung tidak mempunyai sebarang kemudahan asas bersama dua anak lelakinya, Pang Tain Paw, 44, dan Pang Tiew Loi, 41, menantu dan cucunya.

Sebelum menjadi Wakil Rakyat, saya tidak pernah melihat dengan mata kepala saya sendiri masih ada warga Malaysia yang hidup dalam keadaan kemiskinan di Silam lebih teruk daripada yang digambarkan di dalam program RTM, 'Bersamamu'.


KEBAJIKAN.... Pegawai Kebajikan sedang merekod data pelanggan mereka. Liew, yang tidak datang ke pejabat kerana uzur untuk memudahkan sistem pembayaran bantuan yang tertunda.


Walaupun saya lahir di kalangan keluarga nelayan yang hidup kais pagi belum tentu makan petang, namun tidaklah sedaif keluarga Tiong Hua ini yang benar-benar merempat di atas tanah ibu pertiwi tanpa pernah menikmati makna kemerdekaan, seolah-olah masih berada di bawah pemerintahan Jepun.

Saya tidak mampu berkata apa-apa ketika melihat mereka terpaksa mengalas perut dengan kelapa tua dan tombong kelapa kerana bantuan Jabatan Kebajikan Am yang sebelum ini dihantar ke rumah mereka tidak sampai disebabkan proses menaiktaraf sistem bantuan iaitu daripada tunai kepada akaun bank.TUHAN....Apakah Tuhan akan menjenguk hambanya yang berada di dalam kemiskinan? Keluarga malang ini tidak pernah melupakan tanggung jawab mereka untuk bersyukur kepada Tuhan.


Dengan hanya bantuan RM160 sebulan dan gaji anaknya RM500 sebulan, keluarga ini benar-benar miskin tegar kerana anak lelaki Liew, Pang Tian Paw terpaksa menyara rawatan ibunya, adiknya yang cacat mental, isterinya yang bisu dan anaknya (normal) yang bersekolah.

Pemberhentian sementara bantuan kebajikan yang selama ini dinikmati oleh ibu tunggal untuk membeli ubat dan menyara kehidupannya adalah mala petaka yang paling besar dalam hidup keluarga malang ini kerana mereka terpaksa menyatu makanan sementara menanti bantuan yang tidak kunjung tiba.

Bagi mengatasi masalah ini, dengan peruntukan yang amat terhad, saya meluluskan sebuah rumah PPRT dan menanggung persekolahan cucu Liew, iaitu anak Pang Tian Paw termasuk tambang bas bagi membolehkan nasib Warga Malang ini tidak terus terjerumus di arus putaran ganas kemiskinan.


SINARAN....Semoga rumah baru yang akan siap satu minggu lagi(kiri) dan rumah lama (kanan) akan memberikan sinaran yang bermakna dalam kehidupan mereka yang mendatang.


Atas ehsan Pegawai Kebajikan Daerah dan Bank Simpanan Nasional Lahad Datu (BSN), yang datang ke rumah, maka Liew dapat membuka akaun bank BSN untuk menyalurkan bantuan yang telah dinaiktaraf daripada bantuan am kepada bantuan orang tua iaitu daripada RM160 kepada RM300.

Dengan kejayaan pembukaan akaun di rumah penerima bantuan, saya berharap agar Jabatan Kebajikan bekerjasama dengan BSN mencari penerima yang tercicir di luar bandar bagi membolehkan bantuan diterima setiap bulan tanpa sebarang halangan.


BERTUAH....Mungkin sayalah Ahli Parlimen yang paling bertuah kerana Pegawai Kebajikan Am dan Pegawai Kebajikan Hospital begitu amanah menjalankan tugas.

Saya bertuah kerana mempunyai seorang Pegawai Kebajikan Daerah yang bekerja keras tanpa mengira masa dan tidak pernah gagal menjalankan tugas yang diamanahkan walaupun tidak disenangi oleh setengah pihak yang ingin mencari populariti murahan dengan mencampuri urusan kerajaan.

Tugas saya tidak selesai setakat itu sahaja kerana dengan meluluskan sebuah rumah PPRT yang agak selesa, bekalan air bersih dan elektrik, saya tidak dapat mengeluarkan keluarga malang ini daripada kepompong kemiskinan.


BUKA.... Mujur ada ehsan pegawai BSN yang datang ke rumah Liew yang mengalami masalah kesihatan untuk ke bank bagi menyalurkan bantuan yang diterimanya.


BANTUAN... Saya hanya mampu membantu membuka akaun bank dan berharap agar bantuan bulanan kepada keluarga ini bukan satakat untuk ibu tunggal sahaja malah untuk anaknya yang cacat, menantunya yang bisu dan cucunya.

Keluarga ini bukannya malas tetapi mereka menjadi mangsa keadaan kerana seolah-olah dipencilkan oleh masyarakat kelas menengah dan pertengahan, namun mereka memerlukan aparatus khusus untuk membebaskan diri mereka daripada belenggu kemiskinan sepanjang hayat.

Walaupun cacat mental, namun Pang Tiew Loi tetap berusaha membantu keluarganya dengan memungut buah kelapa tua yang ditanam mendiang ayahnya dan menjadikannya kopra untuk dijual bagi membolehkan mereka mempunyai wang untuk membeli pakaian compang-camping yang tidak berganti sejak lima tahun lalu.


GERAN.... Pang Tain Paw menunjukkan salinan geran tanah ini masih belum dikembalikan oleh Jabatan Tanah dan Ukur yang masih memproses bayaran pampasan yang tidak kunjung tiba sejak setahun lalu.

Saya sedang merencanakan program khusus untuk mengeluarkan keluarga ini dan generasi seterusnya daripada kemiskinan tegar terutama projek ekonomi sara diri seperti ternakan kambing atau feedlot untuk lembu dan saya berharap Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dapat mendermakan lima ekor lembu bagi keluarga ini menghidupkan semula harapan mereka yang mati bersama kematian tonggak keluarga iaitu suami Liew.

Pada pandangan saya, dengan lima ekor lembu (dua daripadanya lembu tenusu) atau dua puluh ekor kambing, keluarga ini mampu membebaskan diri mereka daripada kemiskinan dalam masa lima tahun akan datang.


IKHLAS.... Kerjasama semua pihak yang ikhlas membantu keluarga malang ini amat saya hargai terutama krew RTM yang sanggup datang daripada Tawau untuk menyaksikan 'daki kemiskinan' masih terpalit di tengah arus perdana pembangunan negara.

Jika seorang bekas tentera yang menerima bantuan am kerana cacat anggota di Kelantan yang hanya menternak sepasang kambing telah berjaya membebaskan dirinya daripada belenggu kemiskinan dalam masa tujuh tahun, saya tidak fikir keluarga ini akan gagal kerana mereka gigih berusaha sekalipun selama ini tidak mempunyai ruang dan peluang untuk berdikari kerana kerajaan hanya memberikan mereka 'ikan dan bukannya jala atau kolam ikan'.

Walaupun tanah warisan yang ditinggalkan hanya 1.5 ekar daripada tanah asal 4.2 ekar yang terpaksa dipecahkecilkan kerana pembahagian harta dengan bapa saudara Pang dan pengambilan tanah untuk projek tebatan banjir, namun tanah sekecil ini adalah 'negara besar' bagi keluarga malang yang hanya menjadi pemerhati pembangunan selama ini.

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, Jabatan Pengairan dan Saliran belum membayar pampasan tanah yang diambil untuk Projek Tebatan Banjir Sungai Tabanak yang memisahkan rumah Liew dengan rumah YB Datuk Nasrun di kampung Muhibbah, Lahad Datu.

Saya tidak tahu apakah karenah birokrasi menguntungkan atau menyiksa rakyat kerana sewajarnya bayaran pampasan diselesaikan segera sebelum pembinaan dilakukan, namun apa yang terjadi, 'rumah siap, pahat dan tukul masih lagi berbunyi!'

Saya berharap selepas ini ada NGO atau syarikat konglomerat dapat menebus dan membantu mengeluarkan keluarga malang ini daripada 'penjara' kemiskinan yang merantai kehidupan mereka sejak 46 tahun lalu.


WAJAH....Bayangkanlah jika Liew ini ibu anda yang terpaksa mengharungi kehidupan yang serba daif memerhati pembangunan dari gubuk buruk mereka yang seolah-olah berada di sebuah pulau terasing?

Semoga hari-hari berlalu akan memberikan panduan kepada keluarga ini untuk menjalani kehidupan yang lebih baik pada masa akan datang kerana saya yakin Tuhan tidak pernah menyiksa umatnya yang gigih berusaha kerana kemiskinan hanyalah ujian PMR sebelum mencapai kejayaan di peringkat Ijazah di Universiti Kehidupan!

Selamat Maju Jaya!

Sekian, Salam Hormat.


YB TUAN HAJI SALLEH HAJI KALBI
Ahli Parlimen Malaysia
P 188 Silam

RM551.4 JUTA RUMAH RAKYAT TERMISKIN?

RM551.4 JUTA RUMAH RAKYAT TERMISKIN?
Posted on Friday, July 10 @ 18:00:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"

PARLIMEN Silam merupakan salah satu kawasan yang mempunyai penduduk termiskin paling ramai namun saya tidak mempunyai peruntukan yang mencukupi untuk menyediakan pakej Projek Bantuan Rumah (PBR) untuk mereka.

Sekalipun Felda ada menyalurkan sejumlah RM25 juta untuk membina projek Perumahan Rakyat Termiskin, namun masalah tapak masih menjadi masalah utama kerana tapak yang sedia ada di Sabah Baru masih menjadi pertikian.

Sehubungan itu saya telah mengemukakan soalan di Parlimen pada 30 Jun 2009 untuk mendapat penjelasan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berapakah bilangan unit rumah yang telah dapat disiapkan bagi tempoh tahun 2000 hingga 2008 di bawah skim perumahan untuk rakyat termiskin dan apakah usaha-usaha yang telah diambil oleh pihak kementerian untuk memastikan setiap rakyat mampu memiliki rumah.

Bagaimanapun, oleh kerana Menteri mempunyai jadual yang sibuk, Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ll [Tuan Joseph Entulu anak Belaun] telah menjawab pertanyaan saya seperti berikut:

Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan terima kasih Yang Berhormat Silam.

Bagi tempoh tahun 2000 hingga tahun 2008, kementerian telah menyiapkan 25,459 unit rumah di bawah Program Bantuan Rumah iaitu 10,846 unit bina baru dan 14,613 unit baik pulih.

Jumlah ini tidak termasuk pelaksanaan pada tahun 2007 kerana pada tahun tersebut, Program Bantuan Rumah dilaksanakan oleh Unit Perancang Ekonomi Jabatan Perdana Menteri dan bukan dilaksanakan oleh kementerian ini. Bagi memastikan setiap rakyat terutamanya golongan miskin tegar luar bandar mampu memiliki rumah, kerajaan telah memperuntukkan RM500 juta di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Pertama di samping peruntukan tahunan berjumlah RM51.4 juta di bawah siling Rancangan Malaysia Kesembilan untuk membiayai pelaksanaan Program Bantuan Rumah (PBR) tahun 2009 ini.

Jumlah peruntukan berkenaan dijangka mampu membiayai pembinaan 16,232 unit rumah iaitu 15,317 unit bina baru dan 915 unit baik pulih. Sekian, terima kasih.

Namun saya berpeluang mengemukakan soalan tambahan dengan meminta kementerian untuk memastikan pengagehan rumah untuk rakyat miskin ini adalah seadilnya dan berapakah jumlah bilangan rumah baru untuk rakyat termiskin ini diperuntukkan untuk kawasan saya di Parlimen Silam?

Menurut Tuan Joseph Entulu anak Belaun dalam jawapannya di Dewan Rakyat, untuk memastikan pengagihan adalah dibuat seadil-adilnya, pihaknya mendapat senarai tentang siapa yang menerima bantuan ini dari senarai e-Kasih, iaitu senarai orang yang miskin tegar di seluruh
negara.

Daripada senarai tersebut, kerajaan negeri yang diberi peruntukkan ini akan membuat pengagehan yang sewajarnya. Untuk berapakah jumlah unit rumah bina baru diagihkan untuk
kawasan Parlimen Silam, saya mohon Yang Berhormat minta dari Kerajaan Negeri ataupun
Daerah yang berkenaan. Mereka memang ada senarai itu. Sekian, terima kasih.

Namun sampai ke hari ini saya belum memperolehi jawapan daripada agensi pelaksana dan jumlah tersebut masih menjadi misteri?"

DAP Kedah Kembali Menyertai PAKATAN RAKYAT

DAP Kedah Kembali Menyertai PAKATAN RAKYAT
Posted on Friday, July 10 @ 19:00:00 PDT by AbuJihad
Multimedia Oleh: darulbayan

"

www.darulbayan.comSetiap video yang disiarkan oleh darulbayan tidak mencerminkan pendirian politik darulbayan.Ia sebagai sumber maklumat untuk semua dan penilaian tentang kesahihan berita tersebut adalah mengikut pertimbangan masing-masing.Terima kasih
"

KENAPA PKR KALAH PRU12, APAKAH STRATEGI UMNO SABAH?

KENAPA PKR KALAH PRU12, APAKAH STRATEGI UMNO SABAH?
Posted on Friday, July 10 @ 19:30:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"Dari Kacaramata HALIK ZAMAN

Rakyat Sabah hampir 60% minda mereka masih dibelenggu oleh ketakutan. Banyak faktor yang membelenggu minda para pengundi Sabah yang tinggal di kampung-kampung. Pertama para pengundi Sabah terlalu naif. Kedua, terlalu taksub kepada pemimpin. Ketiga, mata duitan. Keempat, taat setia tidak bertempat. Kelima, perasaan takut anak anak mereka akan dilepaskan dari sekolah oleh Kerajaan dan takut anak anak mereka yang berkerja dijabatan Kerajaan akan ditukar kekawasan berjauhan atau diberhentikan kerja.

Perasaan takut anak anak mereka dilepaskan dari sekolah, takut anak-anak mereka yang berkerja di jabatan Kerajaan akan ditukar atau dilepaskan kerja. Perasaan takut itulah yang menghantui para pengundi Sabah. Para pengundi yang tinggal dikampung kampung dikawal rapi oleh Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim yang dibayar gaji khas dari Kerajaan.

Ketua Kampung, selain tugasnya membuat laporan dari masa kemasa kepada cawangan dan bahagian UMNO kegiatan seharian ahli-ahli UMNO di kampung, beliau bersama JKKK dan Pemaju Mukim juga mengenal pasti
para pengundi yang pro parti pembangkang. Jika dihidu penduduk kampung yang pro parti pembangkang maka Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim akan memboikot orang orang yang pro pembangkang itu. Mereka yang pro pembangkang dianggap sebagai kera sumbang tinggal di kampung tersebut.

Peranan Kerajaan UMNO/BN pula, menjaga kebajikan Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim disetiap kawasan pilihanraya. Semua projek kecil-kecilan diagihkan pula kepada Penghulu Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim melalui teori 3 in 1, "Satu untuk aku, satu untuk kau dan satu lagi untuk dia".

Kalau di kampung tersebut ada perkahwinan, Ketua Kampung akan datang ke rumah bapa pengantin, katanya "YB. ada dijemput? Setiausaha Politik sudah jemput? Ketua Bahagian, Ketua Cawangan dan AJK semua mesti dijemput." Itu perintah Penghulu Kampung. Ini juga strategi politik UMNO.

Selain tugasan politik, Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim juga ada agenda tugasan tersendiri. Bila ada Cina, Bugis dan Bajau Filipin yang ada Kad Pengenalan yang sah, mereka nak buat rumah di rizab kampung, orang tersebut kenalah berjumpa dengan Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim (mereka bergeng keras). Bila NGAM cerita, mereka pun dibenarkan membuat rumah di kampung tersebut.

Para pengundi yang tinggal di kampung tersebut, bukanlah orang yang serba senang. Pendapatan mereka terhad. Mereka serba miskin. Kalau ada sahaja Pilihan Raya UMUM atau Pilihan Raya Kecil di kawasan mereka, pada orang kampung tersebut, "Itu Hari Raya" atau "Durian Runtuh". Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim yang memegang peruntukkan mereka. Bahagian Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim sudah
diatur khas. Lain lagi untuk Ketua Bahagian dan AJKnya dan Ketua Cawangan dan AJKnya ditanggung beres Pak'.

Para pengundi cuma dapat sedikit sahaja lebih kurang RM20 sahaja seorang, kata orang Sabah cuma dapat "ampurai dan kuripingnya sahaja". Ampurai, ertinya yang terselit di celah celah gigi. Kuriping, ertinya sisa-sisa lebihan yang melekat di tepi bibir. Yang kembung perut, Penghulu Kampung, JKKK dan Pemaju Mukim. Begitulah keadaannya para pengundi Sabah yang begitu murah sekali maruahnya.

Kerja Ketua Kampung, JKKK dan Pemaju semasa Pilihan Raya Umum ke12 baru-baru ini di Sabah ialah membentuk satu AJK Gerak Kilat. Kerja AJK Gerak Kilat tersebut, esok waktu mengundi, malam itu juga hingga kesubuh AJK Gerak Kilat di seluruh Sabah setiap kawasan pilihanraya di kawasan orang Islam. Mereka menanam signboard concrete siap terlukis "Gambar Datuk Dr. Jeffrey Kitingan memegang Salib +.. Siap tertulis dengan huruf besar, "Jika PKR menang PRU12, Datuk Dr.Jeffrey Kitingan dilantik oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Menteri Sabah. "Gambar Datuk Dr.Jeffrey Kitingan dengan tangannya memegang SALIB + tersenyum ketawa lebar. (Lukisanpun sama dan serupa dengan Datuk Dr.Jeffrey).

Signboard concrete tersebut ditanam di tempat yang strategik di hadapan setiap masjid dan surau di seluruh Sabah. Begitu juga di kawasan kampung penduduk Islam. Mereka buat juga signboard concrete
tanam di hadapan jalan masuk ke kampung-kampung kawasan orang Islam di seluruh Sabah. (Signboard tersebut didapati dari Ibu Pejabat siap dengan lukisan dan ayat ayat tersebut).

Bila Tuan Imam dan Ahli Masjid lalu dekat signboard itu, mereka pun berkata, "Astagfirullah, gila kah si-Anwar ni hah! Adakah dia lantik Si-Jeffrey jadi Ketua Menteri. Ainahhh, dia pegang SALIB + lagi. Bila orang kampung kawasan Islam lalu di jalan masuk kampung, mereka berkata, "Kurang asam, Si-Nuar ini, dia lantik Si-Jeffrey juga !!".

Begitu lah strategi UMNO Sabah yang membawa kekalahan besar PKR di Sabah. Perkara ini berlaku kerana saya sendiri nampak signboard concrete tersebut.

NOTA:- Saya menelefon Haji Ansari Abdullah kira kira jam 9.00 pagi setelah siap mengundi. Kata Haji Ansari Abdullah, buka signboard tersebut. Kata saya, " Sudah gila kah Ansari ni, adakah dia suruh saya buka signboard concrete itu. 10 orang pun susah nak cabut signboard concrete itu." Kata saya lagi..... "Piira mabuk !!"."

SURAU TAMBISAN YANG KEHILANGAN IMAN!

SURAU TAMBISAN YANG KEHILANGAN IMAN!
Posted on Friday, July 10 @ 20:00:00 PDT by AbuJihad
Artikel Oleh: anaqsabah

"
INDAH....Surau ini kelihatan cantik daripada jauh. Cuba perhatikan cat di bahagian luar bangunan dengan di serambi!

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh dan Selamat Sejahtera!

KUNJUNGAN saya ke Pulau Tambisan pada 9 Mei 2009 (Sabtu) untuk menyampaikan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin di Dewan Serbaguna Pulau Tambisan mengajar saya erti politik dan fahaman sempit mereka yang telah merdeka tetapi minda mereka masih dijajah kerana terpenjara oleh semangat nasionalisme yang sempit.

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh dan Selamat Sejahtera!

KUNJUNGAN saya ke Pulau Tambisan pada 9 Mei 2009 (Sabtu) untuk menyampaikan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin di Dewan Serbaguna Pulau Tambisan mengajar saya erti politik dan fahaman sempit mereka yang telah merdeka tetapi minda mereka masih dijajah kerana terpenjara oleh semangat nasionalisme yang sempit.

Saya tidak berniat langsung untuk menegur kecuaian kontraktor yang membina Surau Pulau Tambisan dengan menggunakan peruntukan Parlimen melalui cabutan secara automatik yang dianjurkan oleh Jabatan Pembangunan Negeri Sabah, tetapi saya kesal kerana pemantauan yang sifar menyebabkan berlakunya kepincangan yang ketara.

Memang sekilas pandang, tidak ada cacat celanya Surau Pulau Tambisan ini kerana ianya kelihatan cantik daripada luar, namun jika dibandingkan harga kontrak dan rungutan penduduk, saya bermunajat kepada Illahi agar mengampunkan mereka yang telah menghina rumah Allah sama ada secara sengaja atau tidak disebabkan kecuaian atau kelalaian semua pihak.

Walupun kos membaik pulih surau ini dikhabarkan lebih RM50,000, namun menurut seorang penduduk kampung, tidak ada sebarang pembaikan besar dilakukan melainkan hanya mengecat secara rambang dan tidak mengganti kerosakan tangga, rasuk, atap dan kayu yang reput sehingga menyebabkan wang rakyat dibazirkan begitu sahaja.


Saya tidaklah mahu menuduh kontraktor atau subkontraktor 'curi tulang atau culas' namun hanya ingin mengingatkan semua pihak bahawa adalah menjadi tugas kita untuk sentiasa melakukan 'amal makruf, nahil mungkar' sekalipun ia mungkin menyakiti hati semua pihak atau menyebabkan saya menjadi tidak popular.

Niat saya membuat teguran ini adalah ikhlas terutama apabila semua syarat pesanan kerja tidak dilaksanakan secara profesional terutama tidak ada papantanda projek sebagaimana yang disyaratkan, kerja sambil lewa, pendawaian elektrik yang langsung tidak dilakukan, malah cat di luar surau berdekatan mihrab juga tidak dilakukan langsung.


Namun ianya masih belum terlambat bagi kontraktor atau penyelia projek yang kelihatan amat ghairah untuk membelanjakan peruntukan sehingga terlupa untuk menitikberatkan mutu kerja dan pematuhan kepada semua syarat kontrak yang dianugerahkan kepada mereka.

Saya rasa, tiba masanya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bersikap lebih proaktif dan turun padang sebagaimana kehendak Yang Amat Berhormat Perdana Menteri, Datuk Seri Panglima Mohd Najib Tun Abdul Razak yang tidak jemu-jemu menyeru agar tidak menunggu menerima aduan baru mahu menjalankan siasatan.

Kegemaran saya turun padang atau 'walkabout' melakukan pemeriksaan mengejut bukan bermakna untuk mencari salah dan silap kontraktor atau pegawai kerajaan atau menganiaya seseorang, namun untuk memenuhi tanggung jawab dan amanah yang diberikan oleh para pengundi dan kerajaan Barisan Nasional yang mensasarkan program pembangunan untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat dan pembasmian kemiskinan.

Sehubungan itu, adalah tidak wajar jika saya membiarkan perkara ini berlarutan kerana segala kepincangan dan kemungkaran yang berlaku di hadapan mata saya harus dibanteras oleh semua pihak yang sayangkan negara ini.

Amalan rasuah dan pilih kasih akan menyebabkan negara berada di kancah kehancuran terutama apabila tuntutan projek yang dilakukan tidak setimpal dengan kerja yang dilakukan terutama yang menggunakan wang cukai yang dipungut daripada keringat petani miskin yang diperah melalui pelbagai jenis cukai langsung dan tidak langsung untuk mengenyangkan tembolok pihak yang tidak amanah.

Jika kita hanya mengharapkan SPRM untuk menjalankan siasatan dan mendakwa mereka yang terlibat, maka natijahnya jika bala diturunkan kepada mereka yang mungkar dan menderhakai perintah Allah, ianya tidak dapat menyelamatkan kita semua daripada azab sengsara sebagai mana yang ditimpakan kepada rakyat Acheh dan Mexico.

Kita hanya mampu berdoa dan menghindarkan diri kita daripada bersubahat dengan sebarang perlakuan mungkar terutama apabila melibatkan penyelenggaraan rumah ibadat yang tidak sempurna dan pembangunan yang menyimpang daripada undang-undang dan peraturan yang berkuat kuasa.

Sebagai Ahli Parlimen Malaysia, tugas saya adalah untuk memastikan wang rakyat dibelanjakan secara saksama, ekonomik, efisien dan efektik selaras dengan dasar dan akauntabiliti kerajaan dan tidak akan bertolak ansur dengan sebarang penyelewengan.

Saya berharap melalui teguran ikhlas ini, mereka yang secara sengaja atau tidak sengaja melakukan kesalahan di bawah Akta Kontrak Kerajaan dan Akta Pencegahan Rasuah Malaysia dapat menebus kesilapan mereka sebelum pihak berkuasa menyiasat amalan keji mereka yang tidak bertanggung jawab melakukan penipuan untuk kepentingan diri mereka.

Dengan amanah yang diberikan kepada saya, pemeriksaan mengejut akan terus dilakukan dari semasa ke semasa di kawasan parlimen Silam tanpa mengira waktu kerana tugas Ahli Parlimen tidak terhenti apabila menjelang malam atau tibanya pagi.

Saya memohon ampun dan maaf daripada mereka yang terkilan dengan teguran ini namun demi masa hadapan negara yang sedang bergelumang dengan krisis rasuah dan penyalahgunaan kuasa, saya tidak dapat bertolak ansur setelah agak lama mengambil sikap mendiamkan diri.

Bagi kawasan yang akan saya lawati, saya tidak akan membuat sebarang temu janji atau makluman awal. Sehubungan itu saya mohon agar kedatangan saya atau jemputan untuk saya tidak menyediakan sebarang cenderahati, bunga semat, bunga manggar dan makan minum kerana saya tidak mahu menyusahkan rakyat yang sedia susah dan menyalahgunakan peruntukan kerajaan secara membazir.

Semoga penduduk Silam dilimpahi rahmat Illahi kerana Silam adalah 'Bumi Anbia' yang suci lagi terpelihara!


Salam Hormat.


Haji Salleh Haji Kalbi
Ahli Parlimen Malaysia
P 188 Silam."

Jumaat, Julai 10, 2009

Kg Buah Pala.. KENYATAAN AKHBAR yang TAK ADA DLM AKHBAR!!

Ini adalah kenyataan akhbar yang telah diedarkan oleh Lim Guan Eng, kepada media.. tetapi tidak disiarkan oleh Media Arus Perdana..

Memandangkan kebanyakkan rakyat Pulau Pinang boleh berbahasa Inggeris, kecuali penyokong UMNO yang memang kurang mahir berbahasa Inggeris dan ramai juga dari UMNO tyang tak tahu berbahasa Inggeris..

Kenyataan akhbar ini telah disiarkan dalam Bahasa Inggeris.. Aku harap penyokong PR akan faham.. Orang UMNO tu kalau tak faham balik tanya anak...


Press Statement By Penang CM


Hindraf Must Wake Up And Realise That Kampung Buah Pala Is Still StandingToday Because The Penang Pakatan Rakyat State Government Had SuccessfullyPrevented Them From Been Evicted In The Middle Of Last Year.
The Penang Pakatan Rakyat state government has never consented nor approvedany demolition of Kampung Buah Pala. Any action taken is by the private developer via a court order issued by the relevant courts.Up to RM 200,000 per family was offered by the developer to the residentswhich was accepted by many families but not by those remaining in KampungBuah Pala.

The state government respected the decision of those remaining inKampung Buah Pala to reject any compensation offer and to fight it out incourts.If the state government had not been sympathetic to the plight of theresidents, then the developer would have evicted the residents in the middleof last year when a court order was obtained.

Only the determined preventiveefforts by Penang DCM2 Professor P Ramasamy and Penang State EXCO AbdulMalek stopped the developer from entering the village with bulldozersseveral times last year.

All parties must therefore realise that it is only because of the efforts ofthe present Pakatan Rakyat state government that the Kampung Buah Palaresidents are still living there.

b]Koh Tsu Koon[/b] Owes The Public A Full Explanation Why He Sold The Kampung BuahPala At A Cheap Price Of Only RM 10 Per Square Feet In 2007 And Withoutconsulting the residents.

The state government land of Kampung Buah Pala was approved to KoperasiPegawai Kerajaan Pulau Pinang twice by the BN Penang state EXCO led by TanSri Dr Koh Tsu Koon on 18.8.2004 and 8.6.2005 with a premium of RM 6.42million or RM 20 per square feet.

I can not understand neither the rationaleof approving this project without consulting the residents nor selling it atsuch a low price.Worse Tan Sri Dr Koh Tsu Koon's EXCO reduced the premium further by 50% toRM 3.21 million or only RM 10 per square feet on the recommendation oftheUMNO Deputy Chief Minister.Continue reading in here..

http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2009/07/kg-buah-pala-truth.html

Video Klip DS Najib : Tiada Gunanya ! dan Benarkah?

Video Klip DS Najib : Tiada Gunanya ! dan Benarkah?
Posted on Thursday, July 09 @ 17:30:00 PDT by TokPenghulu
Multimedia Oleh: lifeofaku

"

Life Of Aku

'Demo lagi, segerakan mansuh PPSMI'

'Demo lagi, segerakan mansuh PPSMI'
Abdul Rahim Sabri
Jul 9, 09
8:33pm
Bagi memansuhkan serta-merta dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), seorang Sasterawan Negara mencadangkan satu lagi demonstrasi diadakan.

anti ppsmi rally 070209 tear-gasBercakap kepada Malaysiakini malam ini, Datuk A Samad Said menyatakan "tidak begitu senangnya" dengan keputusan kerajaan semalam yang hanya memansuhkan dasar kontroversi pada 2012.

"Apa yang berlaku sekarang ini bukan memansuhkan (terus) PPSMI tetapi pemansuhan berlaku pada 2012, ini hanya pengumuman penangguhan PPSMI," katanya.

Beliau diminta menjelaskan lebih lanjut kenyataan awalnya di akhbar web PAS yang menyebut "demonstrasi jalanraya perlu diadakan sekali lagi tanda komitmen seluruh rakyat membantah PPSMI dan mendesak kerajaan segera memansuhkannya."

"Setiap perkara yang tidak dapat diselesaikan di dalam Dewan Rakyat perlu diadakan demonstrasi dan demonstrasi itu halal," Harakahdaily hari ini memetik A Samad sebagai berkata dalam satu wawancara.

gmp protest 310108 samad saidSatu demonstrasi besar diadakan 7 Mac lalu, diketuai antaranya oleh A Samad sendiri, bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong memohon baginda campur tangan membatalkan dasar tersebut yang sentiasa dibantah sejak ia diperkenalkan.

A Samad (foto kiri), yang juga penasihat Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP), dilaporkan berkata "tidak ada sebab bagi kerajaan menangguhkan pemansuhan dasar tersebut hingga ke tahun 2012 sedangkan ketika mahu melaksanakannya ia boleh dilakukan dalam tempoh enam bulan."

Pengumuman Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, kata tokoh sastera itu lagi, bersifat "mengumpan rakyat untuk menghadapi pilihanraya kecil DUN Manek Urai dan juga pilihanraya umum ke-13."

"Apa yang diumumkan oleh Muhyiddin itu hanya menangguhkan pemansuhan PPSMI bukan memansuhkannya terus.

NONE"Jika benar mansuhkan, sepatutnya tahun depan semua pelajar Tahun Satu, Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat sudah mula belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu," A Samad dipetik berkata.

"Alasan mengatakan untuk mansuhkan perlu ambil masa tidak logik kerana ketika perdana menteri keempat dahulu (Tun Dr Mahathir Mohamad) mahu laksanakan hanya boleh ambil masa enam bulan, kenapa perdana menteri keenam (Datuk Seri Najib Razak) perlu ambil masa tiga tahun untuk mansuhkan?"

GMP pula menganggap pengumuman kerajaan semalam bermakna "mulai 2010 semua pelajar baru Tahun Satu sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan, sekolah menengah Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 akan memulakan sesi baru tahun (depan) dengan menggunakan bahasa kebangsaan atau bahasa ibunda sepenuhnya."

"Untuk tujuan itu kementerian seharusnya telah bersedia untuk menyediakan buku teks dan bahan-bahan yang berkaitan dengan pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa kebangsaan atau dalam bahasa ibunda," kata Pengerusi GMP Datuk Dr Hassan Ahmad.

"GMP penuh berharap agar perubahan ini berlaku bukan sahaja di peringkat sekolah rendah atau sekolah menengah sahaja malah meliputi semua peringkat pendidikan termasuk peringkat universiti."

anti ppsmi math and science education in english school childrenUntuk menangani kelemahan penguasaan Sains dan Matematik sewaktu PPSMI dilaksanakan, menurut satu kenyataannya hari ini, GMP menggesa Kementerian Pelajaran "mengadakan kelas pemulihan untuk membaiki pencapaian mereka" setaraf dengan mutu dua mata pelajaran tersebut sebelum 2003.

Dr Hassan juga mengumumkan satu majlis Sambutan Pemansuhan PPSMI yang akan diadakan di Stadium Baru Bandar Bangi pada 9 malam 19 Julai ini.

Sementara itu Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar pula dilaporkan berkata pengumuman ini bertujuan menjaga "kepentingan kroni" yang membekalkan peralatan pengajaran dan pembelajaran PPSMI.

"Patutnya ia dimansuhkan hingga tamatnya persekolahan akhir tahun ini. Maknanya tahun hadapan, dasar itu tidak perlu lagi dilaksanakan.

"Kenapa mereka tidak mansuh segera, jawapannya ialah kerana masih ada projek termasuk membekal buku, laptop dan peralatan sebagainya yang diberi kepada kroni dalam dasar PPSMI ini," katanya seperti dilaporkan Harakahdaily.

Menyifatkan pengumuman itu "tidak boleh dipercayai", Mahfuz juga bimbang keputusan terbaru kerajaan itu tidak akan dilaksanakan "memandangkan dasar kerajaan sering bertukar".

Beliau dilaporkan berkata, jika BN berjaya kekalkan kemenangan kerajaan pusat pada pilihanraya umum akan datang, pemansuhan pastinya boleh berubah dengan pelbagai alasan.

"Ini sering berlaku kerana pemimpin yang ada hari ini jugalah yang mengampu dasar PPSMI ini semasa ia diumumkan Tun Dr Mahathir enam tahun lalu," Mahfuz dipetik berkata.

Pemansuhan PPSMI hasil perjuangan rakyat

Pemansuhan PPSMI hasil perjuangan rakyat
Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang
Thu | Jul 09, 09 | 12:35:09 pm MYT

Parti Islam SeMalaysia (PAS) mengalu-alukan tindakan pihak kerajaan memansuhkan dasar PPSMI yang telah dilaksanakan oleh pihak Kementerian Pelajaran sejak dari tahun 2003.

Image

Tindakan pemansuhan ini adalah juga hasil dari kempen berterusan dan perjuangan yang dilakukan oleh pihak pejuang bahasa, pakar pendidikan, pengkaji, ibubapa pelajar, badan-badan bukan kerajaan (NGO), parti politik seperti PAS dan pelbagai lapisan masyarakat.

Keputusan pemansuhan ini dilaksanakan setelah ratusan juta wang rakyat dihabiskan untuk melaksanakan satu dasar yang tidak mengalami proses kajian dan perbahasan yang teliti, di samping ianya adalah merupakan satu ujikaji yang akhirnya mendatangkan kesan yang buruk kepada generasi anak-anak. Image

Para pengkaji dan ibubapa juga sebenarnya telah menilai prestasi pelajar dan jurang pencapaian matapelajaran Sains dan Matematik yang semakin melebar di antara pelajar luar bandar dan di kawasan kosmopolitan.

Selain dari penekanan bahasa Inggeris oleh pihak kerajaan, PAS juga berpendapat bahawa bahasa-bahasa ibunda yang lain juga perlu diberi ruang yang secukupnya untuk dipelajari oleh rakyat pelbagai kaum di negara ini.

PAS juga menyeru pihak kerajaan supaya memperbetulkan kesilapan lalu apabila pihak kerajaan pimpinan Umno juga meneruskan sistem yang melemahkan bahasa Melayu dan peranannya dalam ilmu sejak beberapa dekad yang lalu apabila digubal Akta Bahasa Kebangsaan 1967. Image

Tindakan ini sangat memalukan kerana rakan-rakan kita kaum Cina dan India dapat mempertahankan tulisan dan bahasa masing-masing, sedangkan tulisan jawi Bahasa Melayu dipinggirkan oleh dasar yang digubal oleh Umno sendiri. Oleh yang demikian, penggunaan bahasa Melayu bertulisan jawi juga mestilah diperkenalkan semua.

PAS berpendapat bahawa episod ini menyerlahkan beberapa kepincangan dalam pengenalan dasar dan pelaksanaan oleh kepimpinan negara.

Pertama, dasar yang sebegini besar dan melibatkan beberapa generasi pelajar khususnya, seharusnya melalui proses kajian dan perbahasan yang lebih mendalam sebelum ianya dapat dilaksanakan. Image

Ianya bukan sahaja melibatkan perbelanjaan yang menjangkau ratusan juta ringgit, tetapi juga telah menjadikan pelajar sebagai satu objek ujikaji dengan membuat dasar berpandukan kepada pandangan satu dua orang pemimpin negara semata-mata.

Dalam hal ini juga, pihak kerajaan hanya memandang sepi dan menunjukkan sikap berdegil terhadap semua pandangan yang mempertikaikan keberkesanan PPSMI di awal pengenalannya.

Kedua, pihak kerajaan tidak mempunyai satu mekanisme yang cekap dalam membuat penilaian segera terhadap pengenalan dasar ini, terutamanya dari segi keberkesanan dan juga audit perbelanjaan peruntukan yang telah dibelanjakan sewenang-wenangnya.

Seluruh episod ini sebenarnya menyebabkan kita juga berhak mempersoalkan kewajaran dasar-dasar besar yang lain, samada telah melalui proses-proses yang ketat sebelum ianya diperkenalkan. _

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN