PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Isnin, November 16, 2009

Dr Mohd Asri Perlu Bersama PAS

Dr Mohd Asri Perlu Bersama PAS
Posted on Sunday, November 15 @ 16:19:11 PST by TokPenghulu
Artikel Oleh Zolkharnain Abidin

Saya terbaca bahawa bekas Mufti Perlis ini pernah menyebut, dia hanya akan menyertai politik sekiranya ruang dakwah melalui saluran lain sudah tertutup. Maknanya dia tidak akan menyertai politik kerana ruang dakwah sampai bila pun tidak akan tertutup semuanya kerana ruang itu sangat luas.

Namun, tidak mustahil ruang yang luas itu boleh tertutup semuanya. Kamal Attarturk pernah menutup ruang dakwah serapat-rapatnya walau pun kesudahannya dia gagal.

Umno memang berminat dengan Asri. Semasa PRK Permatang Pauh, ada bayu berhembus dia bakal diletakkan untuk menentang Anwar tetapi tidak menjadi kenyataan. Terakhir, dia diuar-uarkan untuk dilantik sebagai YDP YADIM, itu pun tidak menjadi juga. Umum tahu, YDP YADIM sekarang dan sebelum ini adalah orang Umno, begitu halnya juga untuk masa akan datang.

Agak mustahil ruang dakwah di negara ini tertutup semuanya tetapi mungkin ada ruang-ruang yang menjadi ‘favourite’ Asri akan tertutup. Maka ketika itu tentu Asri tiada pilihan lain kecuali menyertai politik. Kalau begitu, parti mana yang akan dipilih oleh Asri?

Saya fikir, Asri tidak akan memilih Umno. Parti itu kurang serasi dengan jiwa dan semangatnya. Dia hanya agak mesra dengan Umno apabila dia menjadi Mufti Perlis sahaja. Kemesraan itu pun atas sifatnya sebagai penjawat awam yang perlu sentiasa menjaga hubungan baik dengan pemimpin kerajaan semasa.

Sebelum itu, nadanya, gayanya, penampilannya, adalah nada, gaya dan penampilan PAS. Semasa di luar negara juga, khabarnya dia antara individu yang rapat dengan pemimpin PAS terutama semasa kunjungan pemimpin PAS ke sana.

Maksudnya, PAS tidak asing sangat dengan Asri. Dan, rasa-rasanya pun dia lebih selesa, serasi dan mesra dengan PAS berbanding Umno. Cuma suasana dan persekitaran yang ada mendorongnya kelihatan agak rapat dengan pemimpin Umno.

Justeru, Asri wajar bersama PAS. Dia tidak perlu menunggu ruang dakwah tertutup semuanya kerana pada masa ini pun dia telah dibelenggu dengan ‘tauliah’ yang menjadi sebahagian ‘penutup’ ruang dakwah.

Kalau PAS boleh menerima orang Umno, orang JIM, orang ABIM, orang Tabligh, orang tidak berparti dan dalam proses untuk menerima orang bukan Islam pula sebagai ahli, mengapa PAS tidak boleh menerima Asri? Darahnya pernah panas dengan hawa perjuangan PAS. Kalau kini ia sudah sejuk pun, bukan sukar sangat untuk memanaskannya kembali.

Saya percaya ada sesuatu yang Asri mampu buat apabila dia bersama PAS. Paling kurang pun, dia pasti berjaya mengurangkan kemaruk Umno kepada orang agama sepertinya. Kalau dia bersama Umno pun, tidak ada apa sangat yang dia boleh buat kecuali diberikan jawatan di institusi tertentu dan dia dikongkong dengan budaya Umno. Kalau dia cuba menyanggah budaya itu, tentu dia akan dicantas.

Asri tidak akan mendapat tempat dalam hierarki Umno kerana budaya politik wang, ampu-mengampu, cantas-mencantas adalah budaya asing bagi Asri, sedangkan budaya itu selama ini serasi dengan Umno. Dia orang baik dan orang baik sepertinya tentu tidak bersedia mendedahkan diri kepada budaya songsang itu.

Bagaimana dengan ‘pembawaan’ Asri dalam soal tertentu yang berlainan daripada amalan masyarakat umum?

Itu bukan masalah. Dia buat semua itu berdasarkan ilmu. Lagi pun ‘kelainan’ itu bukan isu asas, ia hanya perkara cabang sahaja. Dalam PAS sendiri pun, misalnya PAS Perlis, ada kelainan dalam soal cabang dalam ibadat. Orang PAS yang baca qunut boleh solat di belakang orang PAS yang tak baca qunut. Tiada masalah pun.

Justeru, isu kelainan dalam soal cabang beberapa amalan ibadat tidak menjadi masalah kecuali kepada mereka yang taksub dan jahil. Ramai orang PAS Perlis malah dimana-mana sahaja sukakan cara ibadat sebegitu kerana itu bukan perkara baru tetapi perkara lama yang tidak perlu dipersoalkan.

Kalau ada orang yang tidak suka Asri pun, cuma kerana sikap dan pendekatannya sahaja. Dia agak agresif, kurang mengambil kira persepsi umum, kurang melayani suara orang-orang yang memang telah lama berpengaruh dalam masyarakat setempat dan sentiasa mencungkil perkara-perkara yang dijangka boleh menimbulkan kontroversi kepada umum. Itu sahaja.

Saya percaya, kalau dia bersama PAS, dia akan lebih fokus kepada soal-soal dan isu-isu pokok dalam perjuangan PAS. Dia tidak punya banyak masa untuk membangkitkan perkara-perkara yang selama ini menimbulkan kontroversi kepada umum seperti sekarang.

Kalau bersama Umno pun, dia akan bersikap begitu juga kerana dia tentu akan fokus kepada hala tuju politik Umno. Berbanding dia menjadi begitu jika bersama Umno, lebih baik dia bersama PAS. Sekurang-kurangnya PAS meletakkan agama sebagai asas perjuangan dan bersih daripada budaya songsang yang menjadi amalan Umno yang tidak serasi dengan Asri itu.

Mazhab Wahabi? Wahabi bukan mazhab, ia cuma sebuah gerakan ‘islah’. Kebanyakan pengikut Wahabi bermazhab Hanafi dalam fiqh atau selainnya. Gerakan itu tidak akan mendapat tempat di negara ini. Ia hanya wujud dan diterima secara eksklusif di kalangan kelompok tertentu sahaja. Lagi pun gerakan itu bukan merosakkan aqidah seperti kumpulan Ayah Pin misalnya.

Bagi saya, sudah sampai masanya Asri bersama PAS. Citra perjuangan dan dakwahnya akan lebih bersinar dan menyerlah jika dia bersama PAS berbanding dia ‘berseorangan’ ketika ini. Dia perlu bersama jamaah.

Dibimbangi jika dia terus ‘berseorangan’ seperti sekarang, dia bakal dibaham ‘serigala’ yang berkeliaran meninjau, mengejar dan menerkam mangsanya. Antara serigala itu ialah…

http://bongkarsauh.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Komen

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN