PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Ahad, Mei 31, 2009

Cerita wartawan hutang ah long

Cerita wartawan hutang ah long

Pinjam RM10,000 tapi bayar RM120 sehari selama seumur hidup. Ada peminjam yang gagal diperlakukan seperti binatang.


MANGSA ah long dirantai dalam lokap buatan sendiri di Serdang. Sampai bilakah peminjam sanggup menggunakan khidmat ah long?


MUNGKIN ada yang pernah menyaksikan rakaman yang disiarkan melalui Internet yang memaparkan mayat seorang ibu muda maut akibat bunuh diri. Kejadian beberapa bulan lalu itu berlaku di bawah jejambat kabel sebuah lebuh raya di Lembah Klang.

Wanita berusia dalam lingkungan 30-an itu terkorban kerana tidak tahan menanggung derita diganggu ceti haram atau ah long. Rakaman melalui laman blog pengacara program penyiasatan stesen televisyen swasta itu cukup meruntun perasaan penonton.

Dua anak kecilnya teresak-esak melihat mayat ibu mereka yang hancur mukanya itu. Biarpun tidak disiar secara meluas kerana visualnya agak ‘ganas’, nasihat pengacara popular dalam laman itu nyata membuka mata kita mengenai kesan ah long.

Rabu lalu, negara sekali lagi gempar dengan kisah tiga lelaki dilokap dan dirantai ah long di Serdang, Selangor. Mangsa yang dirantai dan cuma diberi makan roti itu terpaksa dipapah ke hospital kerana lemah akibat dipukul.

Kesalahannya hanya meminjam wang kurang RM4,000 dan itulah harga yang perlu dibayar setelah gagal melunaskan pinjaman. Persoalannya, kenapa ramai orang masih meminjam daripada mereka biarpun menyedari risiko yang bakal ditanggung.

Menyamar jadi peminjam

Wartawan Kosmo! Ahad baru-baru ini sempat merasai sendiri pengalaman pahit sebagai peminjam melalui cara penyamaran dan berjaya berurusan dengan sebuah agensi ah long di ibu negara. Jumlah yang dipinjam ialah RM10,000 kononnya untuk tujuan bisnes.

Tanpa banyak soal dan hanya bersandar slip gaji, mereka menyerahkan sekeping kertas kosong yang perlu ditandatangani. Wang pinjaman diberi keesokan hari tetapi yang dapat cuma RM6,000; baki RM4,000 didakwa sebagai caj guaman.

Ini menimbulkan persoalan kerana proses itu dibuat tanpa dokumen hitam putih. Ansuran yang perlu dibayar ialah RM120 setiap hari dan hutang pinjaman itu tidak akan selesai sampai bila-bila kecuali si peminjam mampu membayar habis sekali gus RM10,000.
Peminjam juga kena menyediakan cagaran iaitu sekeping pasport atau kad pengenalan dan kad mesin teler automatik (ATM). Bayangkan modus operandi mereka yang tanpa disedari menyebabkan ramai menjadi hamba hingga meninggal dunia.

Seorang peminjam yang ditemui mendakwa dia sudah lima tahun membayar dengan amaun itu namun hutangnya tidak pernah ‘luak’. Justeru bagi menyelamatkan keadaan, dia terpaksa meminjam lagi daripada ah long lain.
Apa tidaknya, peminjam perlu menjelaskan RM120 sehari dan walaupun sudah empat bulan habis membayar RM14,400 termasuk faedah, peminjam masih dianggap berhutang. Hutang itu hanya dianggap selesai jika membayar sepenuhnya RM10,000.

Mujur masalah ah long boleh ditangani jika peminjam yang teraniaya membuat aduan polis. Atas nasihat peguam, wartawan tadi mendapatkan bantuan polis dan ah long itu ‘berlembut’ dengan menuntut cuma membayar balik RM2,000 sekali gus.

Ketika perundingan, secara tidak semena-mena dokumen kosong yang ditandatangani semasa membuat permohonan tiba-tiba sudah ada teks. Ia menerangkan kononnya jumlah pinjaman selesai apabila jumlah yang dibayar langsai dalam tempoh tertentu.

Pihak berkuasa

Mengikut rekod, pihak kerajaan membenarkan pemberi pinjaman berlesen mengenakan kadar faedah 144 peratus setahun atau 12 peratus sebulan bagi pinjaman bercagar. Namun bukan semua ceti terbabit dilihat mematuhi kadar tersebut.

Malangnya biarpun sedar risiko menjadi hamba seumur hidup, ramai yang sanggup bertemu hampir 3,000 agensi ceti itu yang diluluskan Bahagian Pemberi Pinjam Wang dan Pemegang Pajak Gadai, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Birokrasi ketat institusi perbankan menjadi punca gejala itu berleluasa walhal jumlah yang hendak dipinjam tidak sebanyak mana. Kongres Kesatuan Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) juga mendakwa lebih 100,000 petugas awam turut meminjam daripada ah long.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir bahkan mengakui kesukaran mendapatkan pinjaman untuk usahawan industri kecil dan sederhana mendorong ceti haram menjadi platform alternatif.

Untuk mendapatkan kepastian, wartawan Kosmo! Ahad cuba membuat permohonan pinjaman daripada beberapa institusi kewangan dan prosesnya terbukti cukup susah. Kecuali beberapa buah bank, pinjaman peribadi cuma dibenarkan jika gaji pemohon besar.

Tidak ketinggalan wartawan itu mencuba belas kasihan institusi zakat yang sepatutnya memperuntukkan dana tertentu untuk asnaf gharimin atau orang berhutang. Sekali lagi, pemohon tidak layak hanya kerana faktor gaji yang dianggap mampu sara diri dan belum tahap fakir.

Setelah melalui pengalaman berurusan dengan pelbagai pihak perbankan dan badan zakat, wartawan Kosmo! Ahad membuat kesimpulan masyarakat lebih sanggup meminjam daripada ah long. Mereka terpaksa berbuat demikian ekoran sistem pembiayaan persendirian negara ini kurang mesra peminjam.

Tidak hairanlah ceti haram bermaharajalela kerana mereka sedar permintaan orang ramai tetap ada sepanjang masa. Sistem pinjaman peribadi di Malaysia sebenarnya menjadi pemangkin kepada ‘keganasan’ ah long.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN