PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, April 18, 2009

ISA-Usah sekadar kaji, mansuhkan saja!

ISA-Usah sekadar kaji, mansuhkan saja!
Susunan Muhammad Nor Abd Samad
Sat | Apr 18, 09 | 2:47:38 pm MYT

KEJAM, tidak bertamadun, zalim; itulah antara lebel yang diberikan oleh pejuang hak asasi manusia kepada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960.

Bagi pihak yang mempertahankannya pula, ia dianggap satu 'kezaliman' yang perlu untuk keselamatan dan ketenteraman negara.

Perdebatan tentang perlu atau tidaknya ISA berterusan dari semasa ke semasa dan isu ini menjadi hangat semula setelah Perdana Menteri yang baru dilantik, Dato' Seri Najib Tun Razak, dalam ucapan sulungnya selepas mengangkat sumpah menerajui kerajaan, mengumumkan bahawa kerajaan akan mengkaji semula secara menyeluruh akta ISA.

Pengumuman Najib itu disambut baik oleh pelbagai pihak termasuk daripada parti komponen Barisan Nasional sendiri yang mengharapkan akta tersebut dihapuskan atau dikaji semula.

Sejak diperkenalkan sehingga 2005, 10,662 orang telah ditahan di bawah ISA. Sejumlah 4,139 diberikan arahan penahanan secara formal, sementara 2,066 ditahan di dalam wilayah yang terhad dengan aktiviti yang juga terhad.

Sehingga kini masih ada 27 orang yang ditahan di bawah akta tersebut dan belum dibebaskan.

Hujah terbesar bagi mereka yang menentang ISA ialah sifatnya yang membenarkan penahanan tanpa bicara, yang bertentangan dengan piagam asas hak asasi manusia.

Di bawah ISA seseorang itu akan ditahan tanpa sebarang perbicaraan atau pertuduhan. Ini bererti, seseorang itu tidak diberi peluang untuk membela diri, sebaliknya terus dipenjarakan tanpa disahkan bersalah.

Seseorang yang disabitkan dengan ISA akan ditahan oleh polis sehingga 60 hari tanpa sebarang perbicaraan terhadap kesalahan yang dilakukannya.

Selepas 60 hari Menteri Dalam Negeri boleh membebaskan orang yang ditahan, atau melanjutkan tempoh tahanannya tanpa sebarang perbicaraan selama dua tahun lagi.

Jika Menteri Dalam Negeri mengarahkan supaya seseorang itu ditahan di bawah ISA selama dua tahun, orang yang ditahan itu kemudiannya akan dibawa ke Kem Kamunting, Perak untuk ditahan selama tempoh tersebut.

Undang-undang membolehkan Menteri Dalam Negeri memperbaharui tempoh tahanan tersebut tanpa had.

Presiden Majlis Peguam Malaysia, Ragunath Kesavan berpendapat, akta tersebut bertentangan dengan prinsip "tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah".

"Ia tidak adil kerana menteri boleh mengeluarkan pelbagai kenyataan dan tuduhan di kahalayak ramai mengenai orang yang ditahan sedangkan orang yang ditahan tidak dibolehkan membela diri," katanya.

Seksyen 8(1) ISA memberikan kuasa budi bicara kepada Menteri Dalam Negeri untuk menahan seseorang untuk tempoh dua tahun "jika beliau berpusa hati" bahawa seseorang itu mengancam keselamatan negara dan sebagainya.

"Saya telah bertemu ramai tahanan ISA di Kamunting dan mereka tidak mendapat gambaran yang jelas apa tuduhan yang dikenakan kepada mereka. Mereka tidak diberi peluang untuk membela diri dan tidak tahu apa yang akan berlaku selanjutnya," kata Ragunath.

"Jika kita bersalah dan dipenjarakan, sekurang-kurangnya kita tahu apa penghujungnya," katanya dengan menambah bahawa ada di kalangan tahanan ISA malah ditahan lebih 15 tahun.

Katanya, mahkamah enggan mengkaji semula apa-apa berkaitan "keselamatan negara" dan hanya bersedia mengkaji aspek teknikal penahanan yang dibuat.

Beliau menambah, umumnya mahkamah bersikap konservatif dalam hal ini biarpun Mahkamah Tinggi tahun lepas mendapati penahanan selama dua tahun editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin di bawah ISA sebagai tidak sah dan menyalahi undang-undang.

Pada asasnya ISA diperkenalkan dalam 1960 untuk membendung apa yang dipanggil ancaman komunis tetapi ia telah disalahgunakan untuk menahan pelajar, musuh politik, ahli Parlimen Pembangkang, ketua-ketua kesatuan, wartawan, malah pemalsu pasport negara.

Pengerusi Gabungan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh berkata, ramai orang hilang kehidupan normal mereka setelah ditahan di bawah ISA.

"Keluarga jadi berantakan dengan isteri minta cerai, anak-anak mengalami masalah mental, menjadi trauma dan perlu rawatan," katanya.

Beliau turut mendakwa bahawa ramai tahanan ISA diperlakukan dengan kejam sewaktu dalam tahanan. Beliau mengambil contoh bekas tahanan ISA Abdul Malik Hussein yang mendakwa dipukul dan diseksa sewaktu ditahan pada 1998.

Kes lain katanya, Sanjeev Kumar yang didakwa menjadi agen asing, menjadi lumpuh daripada pinggang ke kaki.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang, Shaari Sungib - yang pernah ditahan di bawah ISA - menjelaskankan bahawa ISA bertentangan dengan ajaran Islam.

Menurutnya beliau pernah mempersembahkan kajiannya tentang perkara itu kepada para mufti dan hanya seorang mufti sahaja yang didapati mempertahankan ISA.

Dato' Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-Undang kerajaan BN pula berpendapat, ISA terlalu rumit, justeru ia perlu dimansuhkan sahaja, bukan mengkajinya semula.

Zaid berkata, sekiranya benar-benar terdapat keperluan untuk mempunyai satu undang-undang tentang keselamatan negara seperti Anti-Terroris Act di Britain, maka undang-undang baru perlu dirangka dan ia perlu jelas dan adil.

Ragunath sependapat dengan Zaid bahawa ISA perlu dihapuskan sahaja, bukan mengkajinya semula.

Adun Kota Damansara, yang juga ketua Parti Sosialis Malaysia (PSM), Dr Mohd Nasir Hashim berkata Malaysia tidak memerlukan ISA dan ia juga perlu dihapuskan.

"Kita tidak perlukan ISA. Kewujudannya tidak betul. Jika kita ada ISA, kita tidak perlukan Perlembagaan. Ia bercanggah dengan hak asai manusia dan kebebasan untuk membentuk persatuan," katanya yang pernah ditahan di bawah ISA bersama Lim Kit Siang dan Mohamad Sabu.

Sementara itu bagi Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Dato' Dr Maximus Ongkili - yang pernah ditahan selama 59 hari pada Januari 1991, semasa menjadi pegawai kanan Ketua Menteri Sabah, Dato' Joseph pairin Kitingan, dan pernah berhadapan dengan siksaan serta deraan akibat ditahan di bawah akta tersebut - masih mempertahankan kewujudan akta itu.

Menurutnya, akta tersebut masih diperlukan untuk menjamin keselamatan negara ini, namun cara pelaksanaannya perlu diperbaiki.

"Akta tersebut perlu digunakan hanya untuk keselamatan negara sahaja, bukan bertujuan untuk mendapatkan maklumat daripada seseorang yang difikirkan berbahaya," katanya.

Selain itu katanya, kuasa mutlak terhadap akta itu tidak harus terletak di tangan seorang individu sahaja kerana ia dengan mudah boleh disalahgunakan.

Beliau menyokong penuh ISA dikekalkan tetapi ia hendaklah bagi tujuan keselamatan sahaja.

"Jika tidak bagaimana kita hendak menangani masalah terorisme?" katanya.

"Selain itu, ISA tidak boleh ditentukan oleh seorang sahaja - jika tidak ia akan digunakan untuk tujuan politik," sambungnya_

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN