PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, Julai 04, 2009

'Lelaki' hamil bukti budaya Barat tenat

'Lelaki' hamil bukti budaya Barat tenat
 • Oleh Siti Suriani Othman

  THOMAS Beatie, 'lelaki' pertama yang mengandung melahirkan anak kedua dua minggu lalu. Berita mengenai 'lelaki mengandung' pernah menggemparkan dunia tahun lalu.

  Dengan paparan gambar 'lelaki' yang berjambang dengan perut membuyung di media dan internet, Beatie yang sah secara perundangannya sebagai lelaki dikatakan sebagai lelaki pertama di dunia yang boleh mengandung dan melahirkan anak.

  Namun latar belakang Beatie sebenarnya dilahirkan seorang perempuan. Dia melakukan pembedahan tukar jantina untuk menjadi lelaki, tetapi tidak membuang sistem peranakannya. 'Bapa' berusia 35 tahun itu kemudian mendapati 'isterinya' tidak boleh mengandung dan kerana inginkan anak sendiri, Beatie berhenti mengambil hormon lelaki dan mereka membeli sperma daripada internet.  Selepas percubaan kedua, mengandunglah si 'bapa' ini. Komen Beatie mudah apabila ditanya media, iaitu 'orang ramai terkejut dengan hal ini kerana ia adalah sesuatu yang baru. Tetapi dalam era baru ini, semuanya tidak mustahil dan itulah yang berlaku sekarang.' Beliau menjawabnya dengan tenang tanpa rasa bersalah.

  Kelahiran anak pertama dan kini baru melahirkan anak kedua menyaksikan pelbagai reaksi masyarakat seluruh dunia. Dengan kemudahan internet, berita mengenai lelaki boleh mengandung itu tersebar luas ke serata dunia dalam masa kurang 24 jam saja.

  Dari sehari ke sehari, perkembangan Beatie diikuti ramai dan pelbagai blog turut memaparkan pandangan mereka diikuti komen daripada pengikut blog. Satu blog yang saya baca menunjukkan, majoriti pembaca bersetuju dengan tindakan Beatie dan 'isterinya' Nancy.

  Hujah mereka antara lain ialah 'mereka melakukan sesuatu yang luar biasa atas nama cinta dan saya amat mengagumi pasangan itu', 'mereka mempunyai hak untuk mendapat anak kandung', 'anak itu bertuah mendapat ibu bapa yang menyayangi antara satu sama lain dan sanggup berkorban demi mereka', 'cubaan mereka ini menunjukkan manusia boleh buat apa saja,' 'keberanian sebeginilah yang akan membawa perubahan dalam masyarakat', 'mengapa pasangan ini harus dibenci? Lelaki atau perempuan yang melahirkan anak bukan isunya' dan tidak kurang yang mengucapkan tahniah dan mencemuh doktor yang pernah menolak untuk merawat Beatie demi kepercayaan agama mereka.

  Dalam blog secara umumnya, tidak ramai yang menentang perbuatan Beatie dan pasangannya itu. Ada yang memberi hujah agama, tetapi ditentang pula oleh mereka yang tidak menganut sebarang agama. Namun ada juga mengatakan isu 'lelaki mengandung' ini bukanlah isu yang perlu diperbesarkan kerana Beatie sebenarnya adalah seorang wanita.

  Ada juga yang menyatakan apa yang mereka lakukan adalah semata-mata kerana dorongan material kerana mereka dibayar sejumlah wang untuk tampil dalam media. Dalam komen yang tidak berpenghujung itu, hanya beberapa komen memberi amaran kepada Beatie 'awak mempermainkan Tuhan dan ini tindakan yang salah'.

  Peristiwa sebegini memberi ruang untuk pelbagai wacana dibincangkan dalam perspektif masing-masing. Wacana ini secara tidak langsung menunjukkan hanya sebilangan masyarakat Barat yang mengambil kira 'Tuhan' dalam hujah mereka mengenai isu ini.

  Walaupun jumlah penyokong dan penentang Beatie tidak diketahui secara jelas, di kalangan umat Islam jawapannya mudah, ia haram di sisi agama. Tidak perlu hujah yang perlu didebatkan kerana hakikatnya ia bukan satu isu untuk perbincangan. Jawapannya sudah ada dihukumkan di sisi agama.

  Dalam hal ini, saya melihat dari satu sudut menarik bagaimana isu ini yang memang fitrahnya luar biasa, tetapi menyongsang arus dapat diterima ramai. Selain latar belakang masyarakat Barat yang kononnya lebih terbuka dan sentiasa bersedia menerima perkara baru sungguhpun ia bertentangan agama, hujah dalam blog banyak memperlihat masyarakat menyokong pasangan luar biasa ini atas dasar cinta dan pengorbanan serta kasih sayang yang ditonjolkan dalam video berkaitan mereka.

  Pada hemat saya, masyarakat Barat yang umumnya bersifat praktikal dan pada masa sama, tidak dinafikan sudah ramai yang melupai agama mereka tidak menentang pasangan ini kerana melihat kepada praktikaliti dan logik tindakan mereka.

  Atas hujah yang menyokong mereka seperti yang dipaparkan tadi, kasih sayang yang mereka tonjolkan menjadi sumber inspirasi sesetengah masyarakat yang memberi tanggapan umum bahawa pasangan Beatie adalah contoh pasangan moden yang berani berdiri di atas hak mereka.

  Sesuatu yang baru boleh dipelajari umat Islam dalam perkara ini, masyarakat yang praktikal dan terbuka hari ini menilai antara lain daripada 'tindakan luaran' yang ditonjolkan kepada masyarakat.

  Perkara yang silap boleh menjadi betul (seperti kes Beatie yang menonjolkan kasih sayang dalam sorotan menentang fitrah manusia itu) dan sebaliknya (seperti buruknya imej Islam di mata Barat sebagai pengganas) kerana penilaian luaran yang membawa kepada tanggapan tertentu.

  Daripada pemerhatian saya di UK ini, imej yang ditampilkan umat Islam kepada masyarakat tempatan adalah rata-ratanya tidak mesra (antaranya sukar melemparkan senyuman dan tidak bertegur sapa) dan tidak berupaya mencontohi kebaikan mudah yang mereka budayakan seperti beratur, mengucapkan terima kasih dan bersopan di jalan raya.

  Imej luaran inilah yang dijadikan tanggapan umum masyarakat dan dinilai mereka serta akhirnya dengan mudah menyimpulkan bahawa umat Islam memang 'pengganas' seluruhnya daripada segala aspek kehidupan.

  Jika kita sama-sama dapat mengambil teladan daripada budaya baik mereka dan belajar mendidik diri, kita bukan hanya berupaya membetulkan pandangan mereka kepada Islam yang selama ini bersifat stereotaip negatif, malah mungkin menarik mereka mempelajari ajaran Islam sebenar tanpa diselindungi budaya bangsa yang berbeza.

  Penulis ialah pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) yang melanjutkan pelajaran peringkat Doktor Falsafah dalam bidang kewartawanan di Nottingham Trent University, United Kingdom

 • Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

  ARKIB BERITA

  JOM MELAWAT NEGARA ARAB

  MESIR-CAIRO EGYPT
  EGYPT - new vision 1
  EGYPT - new vision 2
  Egypt 1 - Cairo
  Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
  Egypt 3 - Nile Cruise
  Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
  Cairo-Egypt- مصر- القاهره
  Beauty of Egypt
  Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
  Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
  Tips for Traveling to Taba, Egypt
  Travel Tips for Cairo
  Cairo 2008
  Alexandria
  Alexandria Streets, Egypt
  SAUDI ARABIA
  WELCOME TO SAUDI ARABIA
  saudi arabia short documentry
  Saudi Culture Janadreia Full
  Beautifull Saudi Arabia
  Saudi Arabia: Building for the future
  The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
  Masjid Nabawi
  Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
  Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
  The History of the Prophet's Mosque (1)
  A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
  History of Madina - part 1/3 (Arabic)
  History of Madina - part 2/3 (Arabic)
  History of Madina - part 3/3 (Arabic)
  YAMAN
  WELCOME TO YEMEN
  Life in Yemen
  Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
  Yemen - Kawkaban and Marib
  QATAR
  WELCOME TO QATAR
  The Pearl Qatar - Riviera Arabia
  Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
  Insider Travel Information on Doha
  U.A.E.
  Welcome to Dubai
  Welcome to Dubai 1
  Welcome to Dubai 2
  Welcome to Dubai 3
  Welcome to Dubai 4
  Burj Dubai Armani
  Dubai Asmaran Bawadi
  Burj Dubai History Rising
  Dubai World Islands
  The best buildings of this world
  Burj Al Arab-World's only 7star hotel
  AMAN JORDAN
  " Welcome to Jordan!"
  Welcome to Jordan - (1)
  Welcome to Jordan
  Killing The Dead Sea - Jordan
  Welcome to Jordan! (3:43)
  WELCOME TO JORDAN
  Ziarah Amman, Jordan
  BAHRAIN
  The Kingdom of Bahrain
  A tour in City Center Mall Bahrain
  Bahrain Tour Slideshow
  KUWAIT
  Kuwait City, مدينة الكويت,
  Kuwait Liberation - English Version
  New Kuwait City
  IRAQ
  The Beautiful iraq
  Beautiful Iraq before the War
  Beautiful Iraq
  OMAN
  Beautiful Oman
  Oman - Muscat
  Muttrah Souq Muscat Oman
  Muscat - Capital of Oman
  Visiting Oman
  LEBANON
  Welcome To Lebanon
  Beirut, Lebanon
  Beautiful Lebanon
  4 days in Lebanon
  Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
  Lebanon, the Pearl of the Middle East
  Lebanon-beautiful country in the world
  SYRIA
  Welcome to SYRIA
  Welcome to Syria
  Syria The Beautiful
  Syria: Tourist Attractions
  Syria: Damascus
  Damascus, Syria
  New Path to Damascus - Syria
  PALESTINE
  Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
  Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
  B. Maqdis Dome Of The Rock 03
  B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
  B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
  Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
  MOROCCO
  Welcome to Morocco Part 1
  Welcome to Morocco Part 2
  Welcome to Morocco Part 3
  Welcome to Morocco
  Welcome to Morocco
  Casablanca Morocco
  King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
  Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

  CARIAN DALAM BLOG INI


  powered by FreeFind

  CARIAN KE WEB LAIN