PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Ahad, November 22, 2009

Rupa-Rupa Husam JugaSakit Belakang

Rupa-Rupa Husam JugaSakit Belakang
Posted on Saturday, November 21 @ 17:54:27 PST
Dilulus untuk paparan oleh SongkokPutih

Artikel Petiksan tulisan Mohd Sayuti Omar

MINGGUAN Malaysia hari ini membuat spekulasi Husam bin Musa akan melepaskan semua jawatan dalam kerajaan dan parti. Laporan itu menyebut Husam telah memaklumkan hasrat itu kepada Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, Selasa lalu dalam pertemuan empat mata! Menurut laporan itu Nik Aziz menolak hasrat Husam itu, bagaimana pun Nik Aziz menerima penjelasan Husam yang beliau tidak terlibat dengan kemelut dalam PMBK.

Laporan itu memetik sumber dalaman. Sumber dalam? Siapakah yang memaklumkan kepada Mingguan? Tidak mungkin Nik Aziz sendiri memaklumkan melainkan orang yang melihat pertemuan itu kemudian memberi tahu akhbar berkenaan. Ada dua saja pegawai yang berlegar di pejabat MB yang mungkin mengetahui pertemuan itu, Setiausaha Akhbar atau Setiausaha Politi. Mungkin ada yang menyuruh agar akhbar membuat spekulasi demikian untuk melihat reaksinya!

Denyut sakit gaout saya hilang sebaik membaca berita berkenaan. Semalam lagi apabila mendengar laporan Astro Awani dan membaca beberapa protal berita saya sudah mula tersenyum mengenangkan telatah Husam dan orang kuatnya Ahmad Zakid Ibrahim yang juga Setiausaha Perhuungan Pas Kelantan yang cuba memberi justifikasi di atas ketidak hadiran Husam dalam mesyuarat Badan Perhubungan Pas Kelantan di JKR 10.

Dalam laporan portal berita semalam, Zaki memberi tahu Husam tidak hadir mesyuarat perhubungan kerana beliau sakit dan berada di ward. Mungkin ramai peminat Husam terperanjat apabila mendengar penjelasan Zaki itu. Mereka dari Perak barang kali sudah pun sampai ke Kota Bharu untuk menziarahi Husam pagi ini.

Saya harap kenyataan Zaki ini tidak disalah petik dan beliau akan menafikan hari ini. Kenyataan Zaki itu jelas sekali bohong atau belawak. Saya tidak tahu kenapa kalau beliau harus tipu demikian rupa. Nampak sangat di sini tidak ada keselaraan dalam memberi maklumat kepada media berhubung kedudukan Husam. Apakah tidak ada brainstorming dulu?

Kenapa saya kata Zaki belawak (bohong), kerana semalam Husam tidak berada di mana-mana katil di hospital tetapi berada di majlis simposium nasional anjuran Parti Keadilan Rakyat di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur. Husam juga adalah salah seorang pembentang kertas kerja.

Hal ini ini juga ada dilaporan oleh beberapa portal berita. Husam juga dilihat dalam Astro Awani memberi penjelasan mengenai ketidakhadirannya. Menurutnya beliau sakit belakang. Sakit belakang ini dialami sejak empat bulan lalu. Jangan-jangan sakit macam Anwar kot yang memerlukan penbedahan di Jerman? Menurut Husam arahan cuti selama lima hari seperti mana dilaporkan bukan dikeluarkan Menteri Besar Kelantan, tetapi doktor yang merawatnya.

Iya tak ya juga kalau kerana sakit anggota Nik Aziz tidak berkelayakan untuk memberi Husam cuti. Nik Aziz hanya layak memberi cuti sekiranya Husam mengalami krisis dan skandal politik. Selalunya orang politik kalau ada masalah dia akan diberikan cuti untuk menenangkan fikiran sebelum kembali bertugas semula. Mungkin juga Husam ini sakit dua-dua sekali, anggota dan sakit politik!

Bak menjaga kesihatan ini memang saya tahu, Husam seorang yang mengambil besar ke atas kesihatnnya. Satu masa semasa berceramah di Melaka dan Negeri Sembilan dalam rangka berkempen untuk tanding Naib Presiden Pas tahun 2005, beliau pernah berkejar ke hospital kerana merasa kurang selesa. Malam itu juga beliau terpaksa berihat di ward dan menyebabkan saya terpaksa pulang ke Kuala Lumpur jam 3:00 pagi. Esok bila saya telefon dia kembali sihat dan sedang menikmati nasi dengan ikan masin pedas bersama Pesuruhjaya Pas Melaka, Ghani Abdul Rahman. Itulah Husam.

Dan kalau belakang Husam sakit, saya juga tidak hairan. Mungkin kerana lama sangat duduk di kerusi menyebakan belakang lenguh-lenguh dan pegal. Saya tidak tahu apakah dia memerlukan kerusi khas untuk menjamin kesihatannya. Kerana kalau naik kapal terbang Husam tidak begitu gemar duduk di kelas ekonomi kerana ruang duduknya sempit. Sebab itulah dia terpaksa ke ruang kelas pertama. Katihnya panjang sangat!

Dan kalau betul belakangnya sakit, saya tidak hairan. Kerana dia seorang yang kuat berkerja. Kalau masa mula-mula jadi Exco dulu dia duduk di pejabat sampai lewat malam. Kadang-kadang bila saya call dia, dia masih di pejabat bersendirian menyemak mana-mana fail dan buat apa-apa yang perlu.

Dalam kenyataa kepada Asro Awani semalam Husam juga ada menyebut soal percutian beliau telah dimanipulasikan untuk memfitnah beliau ingin melepas jawatan. Menurutnya ada kospirasi hendak memecahkan beliau dengan Nik Aziz. Konspirasi ini adalah untuk memudahkan menjatuhkan kerajaan Kelantan ditumbangkan. Konspirasi ini dakwannya dilakukan orang luar!

Ada kuliha juga alasan dan hujah yang diberikan Husam itu. Di pihak Umno merasakan selagi Nik Aziz bergabung dengannya sukar untuk mereka menjatuhkan Pas di Kelantan. Gambaran itu secara tidak langsung menunjukkan kekatan Pas Kelantan hari ini disebabkan adanya Husam.

Tetapi dalam hal ini Husam juga perlu sedar bahawa beberapa tindak tanduknya dan pembawaannya sendiri menyebakan wujud ruang membolehkan orang marah dan cemburu kepadanya. Kalau konspirasi itu benar maka orang yang menyediakan ruang untuk itu ialah beliau sendiri. Manusia apabila terlalu suka dan berkuasa kadang-kadang dia tidak lupa apa yang dia buat memberi kesan dan impak kepada dirinya sendiri.

Saya telah memberi gambaran ini sejak lama dulu kepada beliau supaya menutup kelemahan beliau jangan sampai diambil kesempatan oleh mana-mana pihak. Perkara paling penting yang saya tekankan ialah ialah sikap dan pewatakannya yang kurang mesra alam dan ego. Sifat dan sikap lempar batu sembunyi tangan dan tidak bertanggungjawab ke atas sesuatu yang menimbulkan risiko adalah sikap Husam yang kurang disenangi oleh banyak orang dalam Pas. Nampaknya beliau tidak sedia mengubah perangai buruk ini.

Tanpa prejudis saya optimis kalau Husam boleh memperaiki keadaan ini dia boleh jadi pemimpin Pas terbaik di Kelantan sebagai mengganti Nik Aziz Aziz. Tetapi mungkin tidak terlaku olehnya kerana ia sudah mengheret dirinya jauh lembah persepsi buruk terhadapnya.

Bagaiaman pun saya masih tetap percaya Husam masih diperlukan untuk Kelantan. Sekiranya ada niat untuk Tok Guru Nik Aziz hendak memecatnya, pada saya itu tidakan yang bukan baik. Apa yang Tok Guru perlu lakukan ialah menyusun semula Exco untuk memeri kesedaran kepada Husam. Dalam konteks ini Nik Aziz perlu menguji sejauh mana kesetiaan dan kewala'kan Husam kepada Pas. Di Kelantan hanya Husam saja yang belum pernah diuji oleh Tok Guru menerusi pemecatan jawatan ataupun pengguguran jawatan Exco.

Hampir semua pemimpin Pas di Kelantan telah melalui musim-musim perit dengan Nik Aziz. Alhamdulilah mereka semua dapat bertahan dan terus setia bersama Tok Guru. Antara mereka yang diuji ialah Abdul Halim Abdul Rahman, Abdul Fatah Haron, Takiyuddin Hassan, Wan Ismail Wan Jusoh dipecat dari Dewan Harian Pas, Zulkefli Mamat, Hassan Mahmood, Zulkefli Mamat, Abdullah Yaacob dipecat dari Exco. Wan Nik Wan Yusuf, Bunyamin Hamzah digugurkan dari menjadi calon. Ternyata mereka menerima pemecatan yang dianggap ujian ini dan terus setia dengan parti.

Adapun Husam dan Mohd Amar Abdullah masih belum pernah menerima apa-apa penghukuman dan ujian daripada Nik Aziz. Maka adalah elok lalau Nik Aziz berbuat sesuatu ujian bukan atas tujuan hendak nyahkan beliau tetapi memberi terbiah dan pengajaran demi masa depan politiknya yang lebih gemilang dan mampan lagi. Melayan Husam seperti anak bongsu ternyata telah menimbulkan masalah baik kepada Tok Guru dan Husam sendiri. [wm.kl. 8:30 am 22/11/09]

Tiada ulasan:

Catat Komen

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN