PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Isnin, Oktober 05, 2009

Pertikaian Selcat alih tumpuan isu sebenar

Pertikaian Selcat alih tumpuan isu sebenar
Haris Zalkapli
Sun | Oct 04, 09 | 1:16:34 pm MYT
ANALISIS

Selepas Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac 2008, PAS diuji dengan perbezaan ide berhubung usaha menubuhkan kerajaan pusat yang diperlihatkan melalui pergeseran melibatkan kumpulan diketuai "golongan profesional" dalam PAS dengan "ulama" parti.

Kali ini, di negeri Selangor, salah sebuah negeri yang ditawan dalam pilihan raya umum 2008, PAS sekali lagi berdepan cabaran akibat perbezaan pendapat.

PAS negeri Selangor menjadi tumpuan ekoran pergeseran dalaman berhubung jawatankuasa pilihan khas mengenai keupayaan, kebertanggungjawaban, dan ketelusan (Selcat) yang dikritik Datuk Dr Hassan Ali, exco kerajaan negeri yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor.

Kritikan Hassan mengundang kecaman keras beberapa pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat lain, sehingga kedudukan Hassan sebagai exco negeri Selangor dan ahli Pakatan Rakyat juga dipersoalkan oleh beberapa wakil DAP.

Perbezaan pandangan ini walau bagaimanapun telah cuba diselesaikan melalui enam ketetapan yang dikeluarkan PAS Selangor, menegaskan sokongan kepada Hassan sebagai pesuruhjaya negeri dan ahli exco dan memperakukan cadangannya supaya penambahbaikan Selcat dilaksanakan.

Pendirian rasmi PAS Selangor ini merupakan langkah untuk memulihkan ketegangan akibat daripada respons kepada kenyataan Hassan mengkritik Selcat seperti yang dilaporkan media.

Ketetapan itu menegaskan sekali lagi keperluan menambahbaik Selcat dan menegaskan PAS kekal dalam Pakatan, isu yang telah menjadi semakin kompleks akibat kenyataan-kenyataan kecaman terhadap Hassan dan PAS Selangor sehingga menenggelamkan isu sebenar yang ditimbulkan Hassan - penambahbaikan Selcat.

Baru-baru ini, Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali pula menggesa semua pihak dalam Pakatan Rakyat tidak membuat kenyataan terhadap satu sama lain secara terbuka dan menyelesaikan pertikaian di peringkat dalaman.

"Saya minta semua pihak sama ada PAS atau sesiapa sahaja, kita ada mekanisme untuk selesaikan masalah. Jangan buat kenyataan terbuka tentang satu sama lain. Apa pun boleh dibincangkan secara dalaman," kata Mustafa.

Kenyataan-kenyataan terbukalah yang mengeruhkan lagi keadaan dan merumitkan keadaan, seperti kenyataan wakil-wakil DAP dan kenyataan meminta Hassan meletak jawatan exco dan keluar daripada Pakatan.

Hassan dikecam pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang melihat kritikan itu sebagai kritikan terhadap kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor, yang Hassan menganggotainya sebagai ahli exco.

Hassan dalam kenyataannya memberikan cadangan "agar segera diadakan petemuan antara menteri besar dan ahli-ahli exco dengan Selcat bagi membincangkan segala pandangan, hujah dan dakwaan terhadap para pegawai kanan kerajaan negeri yang telah dipanggil Selcat."

"Selepas itu perlu disusuli dengan rundingan tiga penjuru antara menteri besar dan ahli-ahli exco serta Selcat dan pegawai-pegawai kanan kerajaan yang terbabit demi menjernihkan suasana," jelasnya.

Kecaman terhadap Hassan itu berlarutan dan memberi fokus kepada kedudukan beliau dan PAS dalam kerajaan Pakatan Selangor, walaupun isu utamanya ialah tindakan-tindakan Selcat yang didakwa memalukan beberapa orang penjawat awam.

Dalam PAS sendiri, perbezaan pendapat ini dapat dilihat melalui kenyataan-kenyataan beberapa tokoh utama Selangor, Khalid Samad, ketua penerangan Roslan Shahir Mohd Shahir dan Dr Dzulkifly Ahmad.

Roslan dalam blognya di n32.blogspot.com menerangkan pendirian pesuruh jaya negeri Selangor itu, yang ditegaskan bukan bertujuan menentang kerajaan negeri Selangor.

"Membuat teguran terhadap Selcat bukan bermakna menentang kerajaan. Isu ini bukan perkara baru malah pernah dibincangkan diperingkat Majlis Pakatan Rakyat Negeri Selangor, dan saya berani menyatakan yang Dr Hasan serta PAS Selangor bukan keseorangan dalam hal ini," tulis Roslan dalam blognya.

Dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily, Roslan berkata dasar PAS Selangor ialah menyokong penubuhan Selcat, tetapi mahukan penambahbaikan supaya jawatankuasa itu lebih berwibawa.

"Dr Hassan Ali menyokong penubuhan Selcat di dalam dewan. Kenyataan-kenyataan beliau hanya teguran untuk menambahbaik jawatankuasa itu," katanya.

Khalid, ahli Parlimen Shah Alam pula mengaitkan kritikan Hassan sebagai memperlihatkan imej buruk PAS sebagai ahli Pakatan dan imej lemah Pakatan Rakyat yang didakwa membantu Barisan Nasional.

"PR kelihatan sebagai sebuah kerjasama dan gabungan yang rapuh, lemah dan tidak kukuh. Ia dilihat sentiasa bertelagah satu sama lain walaupun telah bersama selama lebih dari setahun. Imej lemah sebegini memang diusahakan oleh BN dan dengan tindakannya itu, beliau telah pun secara tidak langsung membantu BN dalam usaha mereka untuk memperlekehkan PR," tulis Khalid dalam blognya, khalidsamad.com.

"PAS pula dilihat sebagai parti yang bersifat �talam dua muka� atau �gunting dalam lipatan.� Duduk bersama Exco membincang segala pendekatan tetapi menempelak kerajaan PR pada setiap peluang yang diperolehinya," jelasnya.

Kritikan Khalid ini juga mengaitkan isu kedudukan PAS dalam Pakatan dan tidak menyentuh isu berhubung penambahbaikan Selcat yang disebut Hassan dan menjadi ketetapan PAS Selangor.

Khalid pula dikritik dalam PAS Selangor kerana tidak bersuara ketika Azmin Ali mengkritik kerajaan negeri Selangor sehingga menggesa rombakan exco tetapi bersuara lantang ketika pesuruhjaya negerinya mengkritik satu bahagian dalam kerajaan negeri.

Ada pihak dalam PAS Selangor pula melihat Khalid dan wakil-wakil Pakatan Rakyat tidak bersikap adil kerana hanya mengkritik PAS sedangkan sejak selepas pilihan raya umum 2008, tidak ada wakil PAS terlibat dalam lompat parti seperti dilakukan beberapa orang wakil PKR dan DAP.

Afyan Mat Rawi, Ketua Penerangan Pemuda PAS Gombak dalam satu tulisannya di laman organisasi itu menimbulkan pertanyaan mengapa "apabila sedikit teguran daripada PAS kepada kerajaan PR, ada yang melenting tidak tentu hala. Kemudian akan dibidas, 'mengapa tidak dibawa berbincang di dalam mesyuarat Pakatan Rakyat?'"

"Namun, tindak-tanduk rakan-rakan PR yang lain, adakah 'dibawa berbincang dalam mesyuarat Pakatan rakyat?' Exco DAP mengarahkan memulangkan arak, adakah 'dibawa berbincang dalam mesyuarat Pakatan rakyat?' Tidak!"

"MP dan Adun PKR meletak jawatan, adakah 'dibawa berbincang di dalam mesyuarat Pakatan Rakyat?' Tidak!," jelasnya.

Pengkritik-pengkritik Hassan telah merumitkan keadaan dengan secara terbuka menimbulkan isu kedudukan PAS dalam Pakatan dan memberi tumpuan pada Hassan yang dituduh mewakili kepentingan Umno, menjadikan debat terbuka berhubung kritikan kepada Selcat ini semakin kompleks dan membawa masalah kepada PAS, sedangkan isu berhubung Selcat masih tidak dijawab. _

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN