PENGUMUMAN

Tuan empunya blog ini Ust. Abidin Bin Umar telah kembali ke rahmatuLlah pada 2 Januari 2010 pada pukul 6.05 pagi. Sedekahkan Al-Fatihah buat beliau.. Al-Fatihah..

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI

Bookmarks @ Beritahulah Kawan Tentang BLOG INI
Right Click-Open Link in New Tab/Window

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU

BEBERAPA HADITH NABI S.A.W  MENGENAI KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN ATAU SURAH-SURAH TERTENTU
1- Diriwayatkan daipada Abu Umamah ra, katanya: Aku medengar Rasulullah S.A.W. bersabda: (Terjemahan): “Bacalah Al-Qur’an kerana dia akan datang pada hari Kiamat sebagai juru syafaat bagi pembacanya.” (Riwayat Muslim) 2- Barangsiapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut. 3- SURAH AL-DUKHAN Sabda Rasulullah S.A.W. "Barangsiapa membaca surah Ad-Dukhan di waktu malam maka meminta ampun baginya 70,000 Malaikat di waktu pagi."(H.R. al-Tirmidzi) 4- SURAH AL-MULK Sabda Rasulullah S.A.W. Barangsiapa membaca Surah Al-Mulk sebelum tidur nescaya Allah SWT akan membebaskannya dari azab kubur. 5- Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas sebanyak 10 kali Allah SWT akan membangunkan untuknya sebuah istana di syurga.

MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!- MESTI BACA !!!

H1N1 - Malaysia ditangga teratas?
BARU....GEMPAR....HANGAT!!! BACA-TONTON-SIBAR!!!
Teoh mati dibunuh UMNO! Terkini Meletop!!!
Tsu Koon tempelak KP SPRM isu kematian Teoh Beng H...Paling baru!!!
Pegawai SPRM sarankan Teoh rasuah dan dibunuh rakan.. Baru!!!
"Surat Misteri" - Pendedahan Baru Inkues Teoh Beng Hock-Video!!!
"SURAT MISTERI" berkaitan konspirasi SPRM dan Khir Toyo..
PANAS-Video Teoh Beng Hock tortured before death Saksikan!!!
LIVE : Inkues kematian Teoh Beng Hock 17/09/09
GAMBAR : Beza mayat Jatuh Bangunan Tingkat 16 & 14.

KHAS SEMPENA HIMPUNAN MANSUH ISA
TENGOK KOLEKSI GAMBAR - HIMPUNAN MANSUH ISA Jom!!!
KOLEKSI GAMBAR GMI-Malaysiakini!!!

!!!GEMPAR-GEMPAR-GEMPAR!!!
Tayangan Video TERKINI dan Hangat...!!!
Yusri buat penjelasan atas pentas PAS-Video..Panas!!!
Benarkah Pemimpin UMNO Kafir Walau Bersolat ???
Mufti HARAM Berpolitik-Demi Umno@BN WAJIB..???

TOPIK HANGAT SAHAJA!!!

LUAR NEGARA:


POLITIK MALAYSIA:

Siapa kata KELANTAN MUNDUR??? tak ada baca ka...??
Kod BABI-Dalam Makanan... Baca Cetak Edar!!!

Sabtu, September 12, 2009

MCA: Menang jadi arang,kalah jadi abu

MCA: Menang jadi arang,kalah jadi abu
Safar Jumaat
Fri | Sep 11, 09 | 7:53:24 am MYT

ANALISIS:PRESIDEN MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat tidak perlu menyalahkan kawan-kawannya dalam partinya mahupun rakan-rakan komponen apabila dia menghadapi masalah yang amat berat sekarang, apabila pelbagai jawatankuasa ditubuhkan untuk membongkar skandal PKFZ.

Ketika dia tersenyum apabila Majlis Presiden MCA mengumumkan pemecatan Timbalan Presiden, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, sindiran Soi Lek semoga Tee Keat dapat tidur lena selepas memecatnya!

Apa nak jadi dengan MCA? Parti tauke ini sudah tidak boleh diperbaiki lagi. Mereka kelihatan masih wujud kerana mereka berjawatan dan masih berkuasa.

Bayangkan, kalau pemimpin MCA sudah tidak dilantik menjadi menteri. Di mana mereka? Tee Keat masih bernasib baik kerana rakan-rakannya masih bergelar menteri, timbalan menteri, Presiden Senat dan Exco Kerajaan Negeri.

Berbeza dengan Soi Lek, bukan sahaja dia sudah tidak bergelar YB, malahan kawan-kawannya juga sudah tidak lagi memegang apa-apa jawatan dalam kerajaan.

Dakwaan Tee Keat bahawa ada usaha halus mahu menjatuhkannya sebenarnya tuduhan yang cukup berat. Barangkali, apabila Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengatakan beliau tidak akan mencampuri urusan rumah tangga MCA, barangkali Tee Keat merasakan bahawa beliau keseorangan dalam mengadapi krisis ini dan tidak mendapat sokongan dari rakan-rakan dalam komponen BN.

Tiada siapa yang nampak Tee Keat mampu bertahan lama dalam politik. Walaupun beliau sedang berusaha keras untuk mempertahankan kedudukannya, dalam masa yang sama, mereka yang berada di bawahnya sudah membayangkan MCA akan kehilangan Tee Keat selain Soi Lek.

Barangkali, mereka membayangkan sejarah kejatuhan Dr. Neo Yee Pan, bekas Ahli Parlimen Muar dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan akibat krisis dengan Tan Koon Swan akan berlaku lagi. Inilah peluang orang-orang muda dalam MCA dilantik menerajui parti kedua terbesar dalam komponen BN ini.

Dari segi lojikanya, mustahil Soi Lek boleh jatuh tanpa menyeret sama Tee Keat. Begitu juga dengan kejatuhan Tee Keat, mustahil boleh melepaskan Soi Lek. Kedua-dua mereka, sudah menemui jalan mati dalam karier politik masing-masing.

Betul kata pepatah Melayu, yang menang akan jadi arang dan yang kalah akan jadi abu. Tiada siapa yang untung dalam pertelingkahan ini. Malahan, sedikit sebanyak, kesan yang paling teruk terkena ialah parti MCA sendiri kerana, ketika rakyat semakin sangsi dengan perjuangan mereka, pemimpin-pemimpin mereka terpalit dengan skandal pula.

Dalam isu PKFZ, bukan sahaja pemegang jawatan sahaja dilihat terpalit, malahan bekas Timbalan Presiden MCA, Tan Sri Chan Kong Choy yang berada di luar negara pun sudah kembali bersuara, supaya jangan sesiapa membabitkan namanya dalam isu yang kecoh ini.

Beberapa pihak, termasuk Naib Presiden Pas, Dato' Mahfuz Omar juga mengesyaki kemungkinan pemimpin-pemimpin Umno juga banyak mendapat faedah dari PKFZ. Namun, setakat ini, CEO Kuala Dimensi, Datuk Seri Tiong King Sing hanya menyebut Tee Keat sahaja yang berurusan soal wang dengannya dan tidak pula mengaitkan nama-nama pemimpin lain.

Ketika banyak pihak mengharapkan Tee Keat bercuti dari jawatan menteri dan Presiden MCA, Tee Keat pula tentunya mahukan dia terus kekal sebagai Presiden MCA dan menteri supaya kewibawaannya tidak tercalar dengan mengambil cuti.

Setakat ini, tidak kedengaran sama ada bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi tahu atau tidak kes ini kerana kedua-duanya langsung tidak membuka mulut untuk bercakap isu berkenaan.

Dari segi pusingan kelulusan projek ini, mustahil kabinet dan Perdana Menteri tidak mengetahuinya. Jika mereka berdua tahu, mengapa mereka tidak masuk campur untuk memudahkan siasatan?

Pengumuman Perdana Menteri kabinet menubuhkan pasukan petugas urus PKFZ yang dianggotai Ketua Setiausaha Negara, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, pegawai Kementerian Pengangkutan, Peguam Negara dan professional untuk membuat laporan kepada kerajaan tentunya menambah kegelisahan mereka yang pernah mendapat sesuatu dari projek ini.

Nampaknya, kerajaan seolah-olah tidak dapat menerima Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang terlalu cetek penyiasatan dan seperti tidak sampai ke tahap yang diperlukan. Kes ini tidak akan selesai seminggu dua dan jika ia berpanjangan, tentu ia menyusahkan BN untuk mempertahankan isu ini dalam pilihan raya umum akan datang.

Ketika BN tidak mampu mempertahankan isu-isu peribadi yang kecil-kecil seperti yang ditempuh calon BN di Permatang Pasir, bagaimana BN mampu mempertahankan isu PKFZ yang melibatkan berbilion-bilion ringgit wang rakyat.

Dalam pertembungan antara Kuala Dimensi dengan Menteri Pengangkutan ini, mustahil Perdana Menteri membenarkan mereka yang belum dibersihkan sepenuhnya dipilih sebagai calon dalam pilihan raya. Lebih parah, masing-masing yang terkait, memegang jawatan penting dalam parti-parti komponen BN.

Tee Keat semakin sibuk dengan siasatan SPRM. Malahan, repot polis yang dibuat terhadap King Sing juga menambahkan bebanan kerjanya. Begitu juga King Sing, selain SPRM mendapatkan maklumat darinya, beliau juga sedang menghabiskan banyak masa dengan pihak polis berdasarkan repotnya yang pernah menyerahkan RM10 juta kepada Tee Keat dalam tiga masa berlainan di sekitar Lembah Kelang.

Isu ini cukup hangat tetapi sesekali seperti dilupakan begitu sahaja kerana banyak juga isu lain yang menyainginya. Jika tidak kerana ada isu segelintir rakyat Indonesia membakar Jalur Gemilang dan melancarkan kempen menganyang Malaysia, mungkin isu PKFZ ini menjadi lebih panas lagi.

PKFZ juga diselamatkan dengan serangan wabak H1N1 yang sudah mengorbankan 73 nyawa walaupun belum pernah Kementerian Kesihatan mengeluarkan statistik kaum manakah yang paling ramai terkorban.

Isu dalaman MCA juga terlindung sedikit apabila PPP dan MIC juga menghadapi masalah dalaman yang cukup berat. PPP yang baru selesai isu dua Presiden, MIC pula mempamirkan pertelingkahan secara terbuka antara Datuk Seri S. Samy Vellu dengan Datuk S. Subramaniam.

MCA kini tidak berkesempatan untuk membuat postmortem kekalahan BN di Permatang Pasir dan meningkatnya undi kaum Cina kepada Pas kerana mereka sibuk dengan pertelingkahan. Masalah yang melanda Presiden dan Timbalan Presiden menyebabkan parti ini seperti kehilangan nakhoda.

Mungkinkah Tee Keat berundur? Adakah apa-apa jaminan jika Tee Keat berundur, masalah dalam MCA akan dapat diselesaikan atau, MCA akan berkecai menjadi sebuah parti yang hilang seri dan sengatnya.

Sesekali pemimpin-pemimpin muda MCA mahu mempamirkan perjuangan perkauman. Isu menjulang keris oleh Pergerakan Pemuda Umno dalam era kepimpinan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dulu tidak juga mampu menarik semula sokongan kaum Cina kepada BN walaupun Hishammuddin sudah menyusun jari sepuluh memohon kemaafan dari kaum Cina dan MCA.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sendiri dalam beberapa siri ucapannya pernah menyebut, beliau sendiri kehilangan sokongan dari pengundi Cina dalam PRU 12 yang lalu walaupun semua permintaan kaum Cina dalam Parlimen Pagoh ditunaikan.

Masihkan MCA mempunyai masa untuk memperbaiki imejnya yang sudah tercemar ini? Jika mereka lambat menyusun semula organisasi mereka, MCA dipercayai menjadi beban kepada BN dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

MCA semakin mengecil dengan kehilangan pemimpinnya seperti Datuk Chua Jui Meng dan Datin Paduka Dr. Tan Yee Kew. Ramai juga yang tertanya-tanya kemana menghilangnya Datuk Foo Ah Kiow, Datuk Yap Pian Hon, Datuk Donald Sim Chai dan Datuk Hon Choon Kim.

Adakah mereka masih dalam MCA atau secara diam-diam sudah meninggalkan MCA dan mahu mencari tapak baru yang lebih mencabar. - mks.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI

ARKIB BERITA

JOM MELAWAT NEGARA ARAB

MESIR-CAIRO EGYPT
EGYPT - new vision 1
EGYPT - new vision 2
Egypt 1 - Cairo
Egypt 2 - Alexandria & Siwa Oasis
Egypt 3 - Nile Cruise
Egypt 4 - Aswan & Abu Simbel
Cairo-Egypt- مصر- القاهره
Beauty of Egypt
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 1
Street Food-Cairo-21 July 8-Part 2
Tips for Traveling to Taba, Egypt
Travel Tips for Cairo
Cairo 2008
Alexandria
Alexandria Streets, Egypt
SAUDI ARABIA
WELCOME TO SAUDI ARABIA
saudi arabia short documentry
Saudi Culture Janadreia Full
Beautifull Saudi Arabia
Saudi Arabia: Building for the future
The Kaabah in Mecca, Saudi Arabia
Masjid Nabawi
Inside Masjid an Nabi - History Part 1of 2
Inside Masjid an Nabi - History Part 2of 2
The History of the Prophet's Mosque (1)
A History of the Prophet's Mosque 2 of 2
History of Madina - part 1/3 (Arabic)
History of Madina - part 2/3 (Arabic)
History of Madina - part 3/3 (Arabic)
YAMAN
WELCOME TO YEMEN
Life in Yemen
Sanaa City, Capital of Yemen صنعاء اليمن
Yemen - Kawkaban and Marib
QATAR
WELCOME TO QATAR
The Pearl Qatar - Riviera Arabia
Qatar Tourism "Heart of the Gulf"
Insider Travel Information on Doha
U.A.E.
Welcome to Dubai
Welcome to Dubai 1
Welcome to Dubai 2
Welcome to Dubai 3
Welcome to Dubai 4
Burj Dubai Armani
Dubai Asmaran Bawadi
Burj Dubai History Rising
Dubai World Islands
The best buildings of this world
Burj Al Arab-World's only 7star hotel
AMAN JORDAN
" Welcome to Jordan!"
Welcome to Jordan - (1)
Welcome to Jordan
Killing The Dead Sea - Jordan
Welcome to Jordan! (3:43)
WELCOME TO JORDAN
Ziarah Amman, Jordan
BAHRAIN
The Kingdom of Bahrain
A tour in City Center Mall Bahrain
Bahrain Tour Slideshow
KUWAIT
Kuwait City, مدينة الكويت,
Kuwait Liberation - English Version
New Kuwait City
IRAQ
The Beautiful iraq
Beautiful Iraq before the War
Beautiful Iraq
OMAN
Beautiful Oman
Oman - Muscat
Muttrah Souq Muscat Oman
Muscat - Capital of Oman
Visiting Oman
LEBANON
Welcome To Lebanon
Beirut, Lebanon
Beautiful Lebanon
4 days in Lebanon
Beirut- Lebanon- لبنان - بيروت
Lebanon, the Pearl of the Middle East
Lebanon-beautiful country in the world
SYRIA
Welcome to SYRIA
Welcome to Syria
Syria The Beautiful
Syria: Tourist Attractions
Syria: Damascus
Damascus, Syria
New Path to Damascus - Syria
PALESTINE
Baitulmaqdis Masjidil Aqsa 01
Baitulmaqdis Masjid Aqsa Zikir & Selawat 02
B. Maqdis Dome Of The Rock 03
B. Maqdis Maqam N. Daud & N. Musa 04
B. Maqdis Laut Mati & Maqam N. Shueb 5
Baitulmaqdis Ashabul Kahfi 06
MOROCCO
Welcome to Morocco Part 1
Welcome to Morocco Part 2
Welcome to Morocco Part 3
Welcome to Morocco
Welcome to Morocco
Casablanca Morocco
King Hasan Mosque - Casablanca (Morocco)
Inside the King Hassan II Masjid-Casablanca

CARIAN DALAM BLOG INI


powered by FreeFind

CARIAN KE WEB LAIN