Kod Babi Pada Makanan – Penting Untuk Umat Islam
(Artikel ini telah diedit sedikit untuk memudahkan pembacaan- ummuabbas)
<http://www.tranungk ite.net/modules. php?name= News&new_ topic=24> Oleh Dr.
M. Anjad Khan
Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di
Badan Pengawasan Ubat & amp; Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya
adalah mencatat semua barang, makanan dan ubat-ubatan.
Produk apa pun yang akan dipasarkan oleh suatu perusahaan, produk tersebut harus mendapat izin terlebih dahulu dari Badan
pengawas Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut bahagian QC. Oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis
bahan makanan yang dipasarkan.
Banyak daripada bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah
namun ada juga beberapa yang ditulis dalam bentuk matematik seperti
E-904, E-141 . Awalnya, saat Syeikh Sahib menemui bentuk matematik
tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut
kepada seorang Perancis yang pakar dalam bidang itu. Orang
tersebut menjawab, “KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.”
Jawaban tersebut menimbulkan rasa curiga buat Syeikh Sahib. Kemudian dia
mula menyelidiki kod matematik tersebut dalam dokumen yang
ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum muslimin
di dunia.
Hampir seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk
daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di
negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi
mencapai lebih dari 42000.
Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan
dengan haiwan lain. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha
menghindari lemak-lemak tersebut.
Yang menjadi pertanyaan sekarang; di manakah lemak-lemak babi
tersebut? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat
perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM. Kemudian badan babi tersebut dipusing untuk membuang lemak. Kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.
Mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil.
Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa
dan dipasarkan. Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan
aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan dan ubat-ubatan dicantumkan pada kemasan.
Oleh kerana itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan
nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.
Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke
negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit
perdagangan bagi negara pengeksport.
Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda
mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua
melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan untuk sampai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya
mengalami kerosakan akibat terkena air laut.
Kemudian mereka punya idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak
babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu
sebelum digunakan. Saat berita mengenai lapisan tersebut tersebar dan
sampai ke telinga tentera yang kebanyakan muslim dan beberapa vegetarian
(orang yang tidak makan daging), maka tentera – tentera tersebut menolak
berperang sehingga mengakibatkan perang saudara (civil war).
Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan
catatan lemak babi dalam kemasan dengan mencatat lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970-an mengetahuinya.
Saat pengeluar produk ditanya oleh pihak berwajib dari negara Islam
mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya ialah lemak tersebut
adalah lemak sapi (lembu) & amp; domba, meskipun begitu, lemak-lemak tersebut masih haram bagi muslim kerana kaedah penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak menurut syarak. Justeru itu produk dengan label baru tersebut tetap dilarang masuk ke negara-negara Islam.
Akibatnya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang
sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual
produknya ke negara Islam, di mana laba pasaran ke negara Islam bisa
mencapai jutaan dolar.
Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya
diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod
tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di
banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & amp; ubat-ubatan lainnya.
Semenjak produk – produk tersebut di atas banyak di konsumsi [penggunaan
barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)] oleh
negara-negara muslim, kita sebagai orang Islam tidak terkecuali
sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa
malu, kekerasan dan seks bebas.
Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih
dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan merujuk
dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan kod-kod berikut
ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat
dihindari kerana produk dengan kod-kod tersebut di bawah ini mengandungi
lemak babi.
E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430,
E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,
E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.
Menjadi tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti
syariat Islam dan juga menghebah informasi ini kepada saudara kita.
KOMEN:
Dipetik dari SINI... semoga bermanfaat.