Selasa, Oktober 14, 2008

Krisis Ekonomi: Kerajaan & Menteri UMNO/BN Lari Dari Tanggungjawab !!!

Krisis Ekonomi: Kerajaan & Menteri UMNO/BN Lari Dari Tanggungjawab !!!
Dilulus terbit pada Tuesday, October 14 @ 14:30:00 MYT oleh TokPenghulu 



Oleh ulitmayang

"
Melihat kepada tajuk berita media hari ini , seperti katanya 

- Ramai keluar Dewan ketika ucapan 5 jam. Ucapan perbahasan sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai Bajet 2009 di Dewan Rakyat semalam selepas 11 tahun 'meninggalkan' Parlimen, gagal menarik perhatian penyokong kerajaan apabila ramai Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) keluar masuk dewan sepanjang ucapannya hampir lima jam itu. 


- Malah, ada ketikanya hanya seorang menteri, dua timbalan menteri dan tidak sampai 10 Ahli Parlimen BN berada di dalam dewan ketika Anwar berucap, selain beberapa menteri kelihatan mundar-mandir di lobi Parlimen atau berada di kafe. 


Anwar yang menyedari keadaan itu kemudiannya mempertikaikan ketiadaan Timbalan Perdana yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak, pada sesi perbahasan itu.  

- Najib perlu mendengar perbahasan mengenai bajet, apatah lagi Bajet 2009 yang dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 29 Ogos lalu didakwa sudah ketinggalan berikutan unjuran pertumbuhan yang dicadangkan tidak relevan lagi kerana krisis ekonomi dunia sekarang.

- Kita mendesak kerajaan membentangkan semula bajet baru. Angka dan unjuran yang dibentang dulu jauh berbeza sekarang dan ini memberi kesan besar pada ekonomi dan kehidupan rakyat 

Ulas sikit je !!!

1]
Kenapa , dalam menghadapi isu sebesar ini , hampir kesemua barisan kabinet kerajaan umno/bn tidak hadhir untuk berhadapan dan berhujah serta mengambil tanggungjawab bersama dengan Ketua Pembangkang & PR , bagi membincangkan kedudukan ekonomi negara dan mengambil langkah perlu ?

2]
Adakah kesediaan Ketua Pembangkang berusaha menangani permasalah ekonomi dunia dan kesannya kepada ekonomi dalam negeri , tidak menarik minat barisan kabinet kerajaan umno/bn untuk membincangkan nya , dan lebih rela menghabiskan masa di ruang kafeteria dan lobi parlimen , menunjukkan ketidaksediaan , ketidakperihatinan dan sikap tidak bertanggungjawab Pak Lah dan teamnya ?

3]
Kepercayaan dan amanah yang diberikan dalam PRU-12 lalu perlu dibuat penilaian semula oleh rakyat Malaysia , kerana kerajaan & kepimpinan yang sedia ada sudah tidak bersedia untuk menggalas tanggungjawabnya

4]
Tajuk berita ini Penyokong BN boikot Anwar ??? , boleh membawa maksud Penyokong BN boikot Rakyat ???

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

SILA BERI KOMEN ANDA DISINI